Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΘΕΑΤΡΟ ΡΕΜΑΤΙΑΣ : ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ LEFT

 

Σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την εμπρηστική επίθεση που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το χώρο, το θέατρο επαναλειτούργησε με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων καλλιτεχνών.

Σίμος Ρούσσος: «Κατάλαβαν πώς και εκατό φορές να το γκρεμίσουν, εμείς εκατό φορές θα το αναστήσουμε. Όπως θα ξαναφτιάξουμε την πόλη μας. Όπως θα ξαναχτίσουμε την χώρα μας.»

Το θεατράκι γέμισε ασφυκτικά, ενώ πλήθος κόσμου έμεινε απ’ έξω παρακολουθώντας τη συναυλία από τα γύρω υψώματα. Πραγματικά, μια πολύ μεγάλη νίκη των πολιτών του Χαλανδρίου. Οι πρακτικές μαφίας δεν πέρασαν χάρις στη συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του Δήμου Χαλανδρίου.

Μιλώντας προς τους πάνω από 3.500 συγκεντρωμένους κατά την έναρξη της συναυλίας ο Δήμαρχος Σίμος Ρούσσος είπε:

«Πέρασαν κιόλας ολόκληρες 17 μέρες από κείνη την Δευτέρα.
Σχεδόν δεν καταλάβαμε πώς.
Θαρρείς και ο χρόνος σταμάτησε γύρω μας.
Σβηστήκαν κιόλας από τη μνήμη φωτιές, σειρήνες, φωνές και συντρίμμια.
Νομίζω πώς αν, χρόνια μετά, με ρωτήσουν τι θυμάμαι από τη μέρα που κάηκε το θέατρο, σίγουρα θα τα χάσω.
Μόνο η φιγούρα του φίλου που θρηνεί στα αποκαΐδια στέκει σαν πρόκα στο μυαλό, καρφωμένη.
Γιατί το θεατράκι αυτό δεν στέγασε μόνο ήχους, μουσικές και χρώματα μιας τριαντάχρονης διαδρομής που το έκανε γνωστό σε όλη την Αθήνα.
Πιότερο από αυτό, για μερικούς από μας, ήταν τα μάτια, τα βήματα και η αναπνοή της νιότης μας.
Ανάμεσα στις καλαμιές του στροβιλίζονται σαν σκιές, οι αγκαλιές που απλόχερα μας χαρίστηκαν και τα φιλιά που μας αρνήθηκαν.
Στις όχθες του βηματίζουν ακόμη οι πρόωρα χαμένοι μας φίλοι.
Κι όταν το φεγγάρι γιομίζει, κοκκινίζουν μαζί τα όνειρά μας και η μοναξιά στη μέση του δρόμου γίνεται ελαφρότερη.
Τότε τα πράγματα αποκτούν πάλι κάποιο νόημα.
Γιατί το μεγάλο τούτο ρέμα όπως λέει και ο ποιητής, είναι καμωμένο από όλα τα πράγματα που γνώρισες ή που θα μπορούσες να είχες γνωρίσει.
Ήξεραν πώς, την ψυχή μας να τουφεκίσουν, οι άθλιοι…
Μόνο που τούτη την φορά λάθεψαν.
Και την προηγούμενη Κυριακή κατάλαβαν πώς και εκατό φορές να το γκρεμίσουν, εμείς εκατό φορές θα το αναστήσουμε.
Όπως θα ξαναφτιάξουμε την πόλη μας.
Όπως θα ξαναχτίσουμε την χώρα μας.
Γεια χαρά.»


Το left φυσικά ήταν εκεί και κατέγραψε με το φακό του την καταπληκτική βραδιά.Από το left.gr και το blog της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου

ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΣΤΗΝ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ


Στην Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε και την Ακτή του Ελεφαντοστού αυτά δεν πρέπει να γίνονται.

Στο Ελλαδιστάν όμως όλα γίνονται αρκεί να κάνει η εξουσία πολιτικό ταμείο αναγνώστη μου.

Μιλάω για την επανασύσταση - μη επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας μετά την ανάκληση των απολύσεων των δημοτικών αστυνομικών που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση και μετά από ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ανακλήθηκαν από την σημερινή.

Το καλαμπούρι το ακούσαμε να ξεκινάει από γειτονικό δήμο με σχεδόν ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι απολυμένοι δημοτικοί αστυνομικοί κατόπιν πολλών αγώνων, προσφυγών στην δικαιοσύνη, ακατάσχετη προεκλογική μπουρδολογία επανήλθαν στην υπηρεσία, αλλά όχι στην υπηρεσία τους.

Διότι η .... υπηρεσία τους δεν επανασυστάθηκε με - σχεδόν - ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!!!! ( (ΣΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!)

Μειοψήφησε μόνο μία δημοτική παράταξη -περισώζοντας ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια της αυτοδιοίκησης.

Και οι δημόμπατσοι που γύρισαν στην υπηρεσία - "πού είναι αναγκαία, διαφυλάσσει τα συμφέροντα του δήμου, βάζει τάξη στην αναρχία της πόλης" και όλες αυτές οι παπαριές που λέγαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΤΕΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ, πήγαν περίπατο, διότι - βεβαίως - οι δημόμπατσοι προτιμούν το γραφειάκι από το να είναι στον δρόμο.

Είναι και πτυχιούχοι οι άνθρωποι - γιατί όπως από τότε σας λέγαμε - το φοβερό προηγούμενο μνημονιακό καθεστώς είχε ορίσει ότι ο δημόμπατσος για να κόβει κλήσεις χρειάζεται πτυχίο πυρηνικού επιστήμονα για να προσληφθεί -ΤΑ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ και έχουμε το κακο συνήθειο ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΑ - οπότε τώρα που γλύτωσαν τον μισθό τους σου λέει "πού να τρέχουμε τσι δρόμοι", πιάνουν λοιπόν τους δημοτικούς άρχοντας οι οποίοι - βεβαίως, βεβαίως - προτάσσουν το ρουσφέτι των αναγκών των δήμων - και αντίο η δημοτική αστυνομία.

Με άλλοθι ότι δεν γυρίζουν πίσω όσοι έφυγαν αφού πολλοί έγιναν κανονικοί μπάτσοι εν τω μεταξύ - όχι γιαλαντζί - μόνο οι μισοί (ίσως και λιγότεροι) επιστρέφουν - ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ αντί να επαναστελεχώνεται.

Το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διαστάσεις. Δύο δήμοι μέχρι τώρα και έρχονται και άλλοι μου είπε γείτονας που ξέρει το θέμα ΚΑΛΑ - πολύ καλά, αφού ήταν ο "αρχηγός" της δημοτικής αστυνομίας σε άλλο δήμο της περιοχής.

ΜΠΑΝΑΝΙΑ!

ΥΓ 1: Θα ρωτήσω το βράδυ στο Δ.Σ. τι θα κάνει ο δήμος Χαλανδρίου με το θέμα.

ΥΓ 2: Επειδή σε ξέρω τι αναγνώστης είσαι σε προλαβαίνω, μην αρχίσεις την μουρμούρα: Δεν γράφω ποιοι είναι η δήμοι, ποια παράταξη δεν ψήφισε κλπ διότι είμαι δημοτικός σύμβουλος στο Χαλανδριστάν και δεν κάνει να εμπλέκομαι στα πόδια συναδέλφων άλλων δήμων όπως δεν κάνει να εμπλέκονται αυτοδιοικητικοί από άλλα χωριά στα δικά μας.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΑΖΩ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΣΠΑΖΑΡΧΙΔΕΣ.

Α.Ν.

581.708,74 ευρώ στον Δήμο Χαλανδρίου για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΑΔΑ:7ΞΧΦ465ΦΘΕ-97Ψ), αποδίδονται έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2015 (ΣΤ΄ κατανομή έτους 2015 ), σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους.
Στον Δήμο Χαλανδρίου αντιστοιχεί το ποσό των 581.708,74 ευρώ.

κάντε "κλικ" στην εικόνα

Δείτε Ε Δ Ω την Απόφαση.

με πληροφορίες από localit.gr/

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΕΟ Σύλλογος Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Αττικής προχωρά σε ΨΗΦΙΣΜΑ και καλεί όποιον ενδιαφέρεται να δώσει το παρόν και να προσυπογράψει το ψήφισμα που θα επιδοθεί: στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Πρόεδρο Της Βουλής και στον Πρωθυπουργό έτσι ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αρθούν ΑΜΕΣΑ οι αδικίες εις βάρος των επιχειρήσεων που δρουν και παράγουν ΑΕΠ εντός της χώρας μας!
Η στήριξη του ψηφίσματος δεν προϋποθέτει την οφειλή εισφορών στον ΟΑΕΕ. Τα αιτήματα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους του Ταμείου μας αλλά ιδίως συναδέλφους που επί χρόνια ήταν συνεπείς και η κρίση τους οδήγησε στην ασυνέπεια και στο να βιώνουν τις απαράδεκτες πρακτικές του ΟΑΕΕ.

Το ψήφισμα Περιλαμβάνει 3 βασικούς τομείς:

1.ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΥΨΗΛΕΣ: Από το 2008 έχουμε καταγεγραμμένη πτώση του ΑΕΠ βάσει ΕΛΣΤΑΤ! Όλα τα Δ.Σ. του ΟΑΕΕ ΟΦΕΙΛΑΝ να έχουν εισηγηθεί μείωση των εισφορών όπως ορίζει και το καταστατικό του ΟΑΕΕ Προεδρικό Διάταγμα 258/05 άρθρο 5!

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ για τα έτη: 2008-2014 για να γνωρίζει ο κάθε ασφαλισμένος πόσο παραπάνω πλήρωσε ή πόσο παραπάνω χρεώθηκε επειδή δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει, συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων! Και επιτέλους σύνδεση των εισφορών με το πραγματικό εισόδημα!

2.ΧΡΕΩΣΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΣΧΕΘΕΙ!

Το ταμείο ενώ αρνούνταν να παρέχει περίθαλψη, οδηγώντας ασφαλισμένους ακόμη και στο θάνατο, ταυτόχρονα τη χρέωνε και μάλιστα με τόκους και προσαυξήσεις.

ΖΗΤΟΥΜΕ την αφαίρεση αυτού του ποσού σε όσους χρεώθηκε γιατί δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό. Έτσι θα έχει μεγάλη ελάφρυνση ο κάθε ασφαλισμένος με αποτέλεσμα να μπορέσουν ακόμη περισσότεροι να συμμετέχουν σε τυχόν ρυθμίσεις ή εφάπαξ εξοφλήσεις και να πάρει ανάσα τόσο το ταμείο όσο και η αγορά!

3. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΣΕ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ!!!

Όταν ένας ασφαλισμένος πάει να πληρώσει-ρυθμίσει παρελθόντα έτη, έρχεται αντιμέτωπος με τη λεγόμενη Διαφορά Κλάσης (Δ. Κ.), που υπερδιπλασιάζει και πολλές φορές υπερτριπλασιάζει το αρχικό κεφάλαιο και κατόπιν μπαίνουν τόκοι και προσαυξήσεις. Η Πρακτική αυτή είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ.

ΖΗΤΟΥΜΕ: Πάγωμα της οφειλής όσων δεν μπορούν να ανταποκριθούν, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν όλες οι παράνομες χρεώσεις και προσαυξήσεις τους και κατάργηση επιτέλους της τοκογλυφικής πρακτικής της Δ.Κ. που βυθίζει την πραγματική οικονομία σε εικονικά χρέη.

Αφήστε μας αέρα να παράγουμε ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ για τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα!!!
Αφήστε μας αέρα να φέρουμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (αντιγράψτε την διεύθυνση στον φυλλομετρητή σας)


Με εκτίμηση
Γιώργος Φλωράς
Μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα 10564
Τηλ. 2105232621 email: george.floras@floras.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΔΕΝ ΕΧΟΜΕΝΟ Δήμος Αγίας Παρασκευής υλοποιεί και φέτος το πρόγραμμα Παιδικών Κατασκηνώσεων.
Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 150 παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών κατοίκων του Δήμου που το Ταμείο τους δεν παρέχει πρόγραμμα κατασκήνωσης. Προβλέπονται πέντε περίοδοι φιλοξενίας 11 (έντεκα) ημερών η κάθε μία.
Η οικονομική συμμετοχή για  κάθε παιδί  κατατάσσεται, με εισοδηματικά κριτήρια, σε μία από τις  παρακάτω κατηγορίες (σε παρένθεση οι προβλεπόμενες θέσεις ανά κατηγορία):
 • 1η κατηγορία με μηδενική οικονομική συμμετοχή (40 παιδιά).
 • 2η κατηγορία με οικονομική συμμετοχή 55 ευρώ(20 παιδιά).
 • 3η κατηγορία με οικονομική συμμετοχή 75 ευρώ (40 παιδιά).
 • 4η κατηγορία με οικονομική συμμετοχή 125 ευρώ (30 παιδιά).
 • 5η κατηγορία με οικονομική συμμετοχή 190 ευρώ (20 παιδιά).
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:
 • Οικογένειες με εισόδημα έως 18.000,00 ευρώ ανεξαρτήτως παιδιών έχουν μηδενική συμμετοχή.
 • Οικογένειες με εισόδημα έως 24.000,00 ευρώ έχουν συμμετοχή 75 ευρώ για το πρώτο παιδί, 55 ευρώ για το δεύτερο και μηδενική για καθένα από τα επόμενα.
 • Οικογένειες με εισόδημα έως 30.000,00 ευρώ έχουν συμμετοχή 125 ευρώ για το πρώτο παιδί, 75 ευρώ για το δεύτερο, 55 ευρώ για το τρίτο και μηδενική για καθένα από τα επόμενα.
 • Οικογένειες με εισόδημα άνω των 30.000,00 ευρώ έχουν συμμετοχή 190 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 120 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
 ΠΗΓΗ: ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ

ΣΧΟΛΙΟ: Στο Χαλάνδρι τα προγράμματα παιδικών κατασκηνώσεων έχουν σταματήσει χρόνια τώρα.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει λοιπόν και αθλητικά προγράμματα και παιδικές κατασκηνώσεις και δεν έχει κλείσει παιδικούς σταθμούς. Κάτι θα ξέρουν που δεν ξέορυμε εδώ στο Χαλάνδρι.

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

 Ανακοινώθηκαν οι πίνακες "ωφελουμένων" - πενταμηνιτών - του προγράμματος "κοινωφελούς εργασίας" στο site του ΟΑΕΔ.

Το λινκ για τους ενδιαφερόμενους:

 http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2728&Itemid=979&lang=el

Στους δήμους η διαχείριση των απορριμμάτων – Αναστέλλονται οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα


Στους δήμους μεταφέρεται η ευθύνη για τη διαχείριση απορριμμάτων, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, και προκειμένου να εναρμονιστούν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) με το νέο Εθνικό Σχέδιο «επανεξετάζονται και αναστέλλονται όλοι οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ» για τα απορρίμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οι α΄ βάθμιοι ΟΤΑ αναλαμβάνουν την εκπόνηση τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων στα όρια κάθε δήμου, δίνοντας έμφαση στη διαλογή από την πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Συγκεκριμένα, στόχος είναι τα κατά κεφαλή παραγόμενα απόβλητα να έχουν μειωθεί δραστικά έως το 2020. Αυτό θα επιτευχθεί με την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση (με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων-βιοαποβλήτων) κατά 50% των αστικών απορριμμάτων (ΑΣΑ). Όταν θα έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια κάθε άλλου είδους ανάκτησης, συμπληρωματική μορφή διαχείρισης θα αποτελεί η ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα. Η υγειονομική ταφή απορριμμάτων θα αποτελεί την τελευταία επιλογή και θα περιοριστεί σε λιγότερο από το 30% του συνόλου των αστικών απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού το εν λόγω σχέδιο δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για 16.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και ετήσιος τζίρος 1,5 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών θα προκύψουν έσοδα έως 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση όλου του κύκλου επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων, σε συνεργασία και με κοινωνικές επιχειρήσεις που συγκροτούνται για παράδειγμα από ομάδες ανέργων οι οποίες μπορούν να υπογράφουν προγραμματική σύμβαση με το δήμο για την προώθηση της ανακύκλωσης.

Στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) συμμετείχαν εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών ο γενικός γραμματέας Κώστας Πουλάκης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος, καθώς επίσης και η διευθύντρια της δ/νσης Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΑΠΕΝ Ρεβέκκα Μπατμάνογλου.

Κομβικός ο ρόλος των δήμων

Ο κ. Τσιρώνης χαρακτήρισε κομβικής σημασίας το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε «το κύτταρο του νέου σχεδιασμού είναι ο δήμος και φορέας του νέου σχεδιασμού είναι ο δημότης». Συγχρόνως, πρόσθεσε, οι δήμοι θα έχουν ελευθερία κινήσεων στην επιλογή μεθόδων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή. Όπως είπε, κύρια εργαλεία των δήμων θα είναι «η ποικιλότητα και η ευελιξία. Δεν ερχόμαστε να βάλουμε σε καλούπια τις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα πούμε στον κάθε δήμο, με ποιόν θα πάει και με ποιόν θα συμπράξει».

Στο διαχρονικό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διαχείρισης των αποβλήτων, αναφέρθηκε ο κ. Πουλάκης υπενθυμίζοντας ότι από τις 2 Ιουνίου -σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου- θα καταβάλλονται ανά εξάμηνο 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που εξακολουθεί να λειτουργεί και 40.000 ευρώ για κάθε ανενεργό ΧΑΔΑ που δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. «Θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τους ΧΑΔΑ ώστε να μπουν σε ένα άλλο μοντέλο. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με ισχυρά συμφέροντα» κατέληξε ο κ. Πουλάκης.

Στην οικονομική κρίση που άλλαξε τη σύσταση και την ποσότητα σκουπιδιών, αναφέρθηκε ο κ. Καπετάνιος. «Το επίπεδο ζωής άλλαξε. ‘Άλλαξε η ποιότητα και η ποσότητα των απορριμμάτων. Έχουμε μικρότερο οργανικό κλάσμα, κυρίως στην περιφέρεια, διότι ταΐζουν τα οικόσιτα. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις μέσα από τα κύτταρα της Δημοκρατίας που είναι οι δήμοι με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Εννοείται ότι στο μεταξύ θα κάνουμε ανακύκλωση» σημείωσε.

Οι άξονες πολιτικής του νέου ΕΣΔΑ

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη στο νέο ΕΣΔΑ συμπυκνώνεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική αντίληψη όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων.

Υιοθετείται ένα σύγχρονο και φιλικό προς το Περιβάλλον μοντέλο με κύριους άξονες την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων στη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την προωθημένη και φιλόδοξη στοχοθεσία των ανώτερων μορφών διαχείριση και κυρίως το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό οι άξονες πολιτικής είναι οι εξής:

Κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο μιας πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με όρους αειφορίας

Ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το σύνολο των ρευμάτων αποβλήτων της Επικράτειας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα και τις δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Αποβλήτων. Στόχος είναι η επίτευξη συμβατότητας των σχεδιασμών διαχείρισης αποβλήτων με το εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο και η ειδική αντιμετώπιση της διαχείρισης των αποβλήτων των απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών

Διασφάλιση της υψηλής προστασίας του Περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, με επίτευξη της αυτάρκειας της χώρας σε κατάλληλα και επαρκή δίκτυα και υποδομές συλλογής, ανάκτησης και διάθεσης των αποβλήτων, με ολοκληρωμένη καταγραφή παραγωγής και ενίσχυση ελέγχων σε όλο το πλέγμα διαχείρισης.

Αξιοποίηση των πόρων προς όφελος της κοινωνίας και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με κατά προτεραιότητα προώθηση της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση και της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων και ενίσχυση της εφαρμογής της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού στη διαχείριση αποβλήτων προς υποστήριξη του σχεδιασμού και της παραγωγής αγαθών, τα οποία λαμβάνουν πλήρως υπόψη και διευκολύνουν την αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων καθ’ όλο τον κύκλο ζωής τους.

Αναβάθμιση των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων προς τους πολίτες και τους παραγωγούς αποβλήτων , ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών μέσω εκτενούς διαβούλευσης και μέσω συμμετοχής στις δράσεις διαχείρισης μικρής κλίμακας και κοντά στην παραγωγή των αποβλήτων.

Εξορθολογισμός κόστους υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων και προώθηση οικονομικά βιώσιμων και περιβαλλοντικά αποδεκτών επενδύσεων στον τομέα των αποβλήτων , καθώς και της υποστήριξης περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών και της καινοτομίας, με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση πόρων από διαθέσιμη δημόσια χρηματοδότηση, κοινωνικό έλεγχο και με το ελάχιστο κόστος για τους πολίτες.

aftodioikisi.gr

Δήλωση της Ρένας Δούρου:Τί δεν καταλαβαίνουν που καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες;Ακόμη και σήμερα, σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα, κάποιοι επιμένουν να προσβάλλουν την κοινή λογική με αφορμή την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ να εκμισθώσει τον Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων του Συνδέσμου κατά τη μεταβατική περίοδο απομάκρυνσής του από τον αστικό ιστό.

Ο Σύνδεσμος, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, πήρε μία απόφαση οικονομικά επωφελή:

 • για τους πολίτες που κερδίζουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ. 
 • για τις υγειονομικές μονάδες που θα πληρώνουν τουλάχιστον 5% λιγότερο το κιλό τα απόβλητα. 
 •  για τον ΕΔΣΝΑ (το δημόσιο) που γλυτώνει από τις ανείσπρακτες οφειλές των νοσοκομείων, που σήμερα φθάνουν τουλάχιστον τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Και όλα αυτά θα γίνουν άμεσα, με διαφάνεια, μέσω πλειοδοτικής δημοπρασίας, χωρίς φωτογραφικές διατάξεις, ανοικτής σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τί από όλα αυτά δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν κάποιοι συγκεκριμένοι;

ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ: Πρόσθετα στοιχεία για την υπόθεση των ΤΟΠΣΑΣτο πλαίσιο της περαιτέρω έρευνας που διεξαγάγει η Περιφέρεια Αττικής, ύστερα από τις πρόσφατες καταγγελίες του ΠΑΚΟΕ σχετικά με τα ΤΟΠΣΑ της Περιφέρειας, διαπιστώνεται ότι:

Ο τέως περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης του τέως περιφερειάρχη, στον οποίο αναφέρεται η καταγγελία, είχε δηλώσει στο Τμήμα Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας Αττικής, διεύθυνση αλληλογραφίας, τηλέφωνο και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία ταυτίζονται με εκείνα του ΚΕΑΕΠ – γεγονός που μπορεί να επιβεβαιώσει κανείς με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο.

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη απόπειρα του τέως περιφερειάρχη να αντιδράσει στα καταγγελλόμενα με επίκληση της αποστολής των φακέλων των ΤΟΠΣΑ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η απάντηση του Συνεδρίου δεν αφήνει περιθώρια παρανοήσεων. Δηλώνει, με την 110/2013 πράξη του Ζ’ Κλιμακίου, αναρμόδιο και απέχει από οποιοδήποτε έλεγχο – «Κατ’ ακουλουθία το Κλιμάκιο στερείται αρμοδιότητας για τη διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας. Για τους λόγους αυτούς απέχει του ελέγχου».

Η έρευνα συνεχίζεται και τα αποτελέσματά της αποστέλλονται στις εισαγγελικές αρχές…

Ημερίδα ΠΕΔΑ - Περιφέρειας Αττικής για την Ανατολική Αττική


 PEDA

 Συνάντηση εργασίας – ημερίδα με τίτλο «Η ανάπτυξη και τα προβλήματα των Δήμων της Ανατολικής Αττικής» συνδιοργανώνουν η Π.Ε.Δ.Α. και η Περιφέρεια Αττικής, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρκόπουλου (Δ. Σωτηρίου 1). 

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

10:00 – 10:30           ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
10:30                       ΕΝΑΡΞΗ
10:30 – 11:00           ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΩΝ
11:00 – 11:45           ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
(ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
                                                ΟΜΙΛΙΑ ΗΡΑΚΛΗ ΓΚΟΤΣΗ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ε.Δ.Α.)
11:45 – 14:00           ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
14:00 – 14:30           ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
14:30                      ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΑΕΤΟΣ ή ΓΛΑΡΟΣ (του Α. Κρούστη) 
Ποιος δεν έχει παρατηρήσει τα γλαροπούλια που ακολουθούν τα διερχόμενα καράβια περιμένοντας μια μπουκιά ψωμί από τους «ανέμελους» επιβάτες;

Ποιος δεν γνωρίζει τη στρατηγική του αετού που μελετά τη λεία του και την κερδίζει με το στοχευμένο και αθόρυβο πέταγμά του;

Ποιος γνωρίζει ότι το ελληνικό δημόσιο τα τελευταία 15 χρόνια δαπάνησε 827 δις για μισθούς και συντάξεις, αποτελώντας το 55% των συνολικών δαπανών του ελληνικού δημοσίου; ( χωρίς να υπολογίζεται η μισθοδοσία των ΔΕΚΟ).

Ποιος γνωρίζει ότι τα χρόνια του μνημονίου αντί να μειωθεί το ποσοστό μείωσης των δαπανών μισθοδοσίας και συνταξιοδότησης σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων δαπανών, σκαρφάλωσε από το 55% στο 61%;

Ποιος αγνοεί ότι στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 3.000.000 συνταξιούχους και 1.000.000 δημοσίους και δημοτικούς υπάλληλους, όταν στην ιδιωτική οικονομία εργάζονται 3.000.000 άνθρωποι και 1.500.000 βρίσκονται στην ανεργία;

Ποιος ξέρει ότι για να συντηρηθεί αυτός ο στρατός των μισθοσυντήρητων του δημοσίου , χρειάζονται τουλάχιστον 7 φορές περισσότεροι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα;

Ποιος κλείνει τα μάτια και τα αυτιά του, στο γεγονός ότι έχουμε μια κοινωνία προσοδοθηρίας που μοιάζει με τους συμπαθέστατους γλάρους που ανοίγουν το στόμα τους εκλιπαρώντας για ένα κομμάτι ψωμί; Ειδικά όταν οι μπουκιές είναι λιγότερες από τα στόματα, οι γλάροι αλληλοσπαράσσονται, χάνοντας την φαινομενικά αρχική αρμονία στο πέταγμα τους;

Οι αετοί όμως; Δεν ζητούν, κερδίζουν.

Σήμερα, η «για πρώτη φορά κυβέρνηση» των «Γλάρων», διεκδικεί από την Ευρώπη να θυσιάσει τους δικούς της Αετούς για να τρων οι δικοί μας Γλάροι; Το βρίσκεται εφικτό;

Κι αν με τις κραυγές μας τους πείθαμε και μας χάριζαν όλα τα χρέη, εσείς τι πιστεύεται, η κοινωνία των Γλάρων θα μετακόμιζε ποτέ από τους χώρους συγκομιδής των απορριμμάτων, στις υψηλές βουνοκορφές;

Το ερώτημα όμως δεν είναι αυτό , αλλά με ποιο πουλί μοιάζει ο κάθε ένας από μας ; Αετό ή Γλάρο;

Αντώνης Κρούστης
Fileleftheros1966.blogspot.com