Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

ΑΛΩΣΗ ΤΩΝ Ο.Τ.Α : ΣΤΑΘΕΡΗ & ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2019
ΑΛΩΣΗ ΤΩΝ Ο.Τ.Α : ΣΤΑΘΕΡΗ & ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ


Είναι αλήθεια ότι με μεγάλη δόση απορίας υποδεχτήκαμε πολλοί από εμάς την κοινή συμφωνία που υπέγραψαν στις 5 Μαρτίου 2010 η Άγκελα Μέρκελ σαν καγκελάριος της Γερμανίας & ο Γ. Παπανδρέου σαν πρωθυπουργός της Ελλάδας για εντατικοποίηση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην « αδερφοποίηση» γερμανικών & ελληνικών πόλεων & περιφερειών. Σκοπός δήθεν η ανταλλαγή μεταξύ τους εμπειριών & τεχνογνωσίας, μέσω ενός νέου φορέα, την περίφημη «Ελληνογερμανική Συνέλευση».

Η απορία μας όμως θα λυνόταν αν γνωρίζαμε ότι :
· Δύο μήνες μετά η Κυβέρνηση ΓΑΠ θα προσέφευγε στο ΔΝΤ θέτοντας την Ελλάδα στο κατοχικό καθεστώς των μνημονίων
· Στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής (1941-44) μια από τις πρώτες κινήσεις που έκαναν οι κατοχικές αρχές, ήταν να θέσουν κάτω από τον πλήρη έλεγχό τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατακτητών σε αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, μεταφορικά μέσα κ.λ.π. Πολιτικός επίτροπος τότε υπήρξε ο Χέρμαν Νοϊμπάχερ.
Σήμερα πρόσωπα & δεδομένα έχουν αλλάξει, η επιδίωξη όμως για έλεγχο των ΟΤΑ παραμένει σταθερή. Ο υπουργός εργασίας των κυβερνήσεων Μέρκελ, Χαν Γιόακιμ Φούχτελ υπήρξε ταυτόχρονα(!!) μέχρι τον Μάϊο του 2018 & πληρεξούσιος της Γερμανικής καγκελαρίας για θέματα Ελλάδας & ειδικά για την προώθηση της «συνεργασίας» των ΟΤΑ των δύο χωρών μέσω της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» των ΟΤΑ και είναι αλήθεια ότι «προσπάθησε» πολύ γι αυτό. Με σκοπό όμως ποιο ;
Λέγεται και γράφεται συχνά από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης – δυστυχώς έχει γίνει πιστευτό- ότι «οι Ελληνικοί ΟΤΑ είναι καταχρεωμένοι, γι αυτό και δεν μπορούν να πάρουν «επενδυτικές πρωτοβουλίες» πέρ από την διαχείριση της καθημερινότητας.» Είναι όμως έτσι τα πράγματα ;
Από τη απάντηση και τα στοιχεία που έδωσε ο επίτροπος οικονομικών της Ε.Ε Όλι Ρεν σ ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Ν. Χουντή τον Νοέμβριο του 2012, προκύπτουν τα εξής:
Οι Ελληνικοί Ο.Τ.Α. ,παρουσιάζουν το μικρότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ - είναι 0,9% - από τις χώρες της Ε.Ε με εξαίρεση τον Ευρωπαϊκό φορολογικό παράδεισο την Μάλτα που έχει 0,1% . Αντίθετα και ειδικά στις πλούσιες χώρες του βορρά της Ευρώπης, το χρέος των Ο.Τ.Α τείνει προς το 10% του ΑΕΠ.

Αφού λοιπόν η υπερχρέωση των Ελληνικών Ο.Τ.Α είναι ένας μύθος, μήπως γι αυτόν τον λόγο ακριβώς μας έχουν τόσο πολύ « από κοντά»; Η υπερχρέωση όμως στα όρια της κατάρρευσης των Γερμανικών δήμων & κρατιδίων, είναι μια αλήθεια αναμφισβήτητη . Γράφει σχετικά η εφημερίδα του Βερολίνου «Ντερ Τάγκες Σπήγκελ» τον Νοέμβριο του 2011 σε άρθρο της με τίτλο «Γίναμε Ελλάδα» και γράφει :
«Στους περισσότερους δήμους (της Γερμανίας) η κατάσταση είναι οικτρή, μάλιστα ο ένας στους τρείς δήμους δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Η «Αθήνα» βρίσκεται παντού σε κάθε (γερμανική) περιφέρεια. Οι περισσότεροι δήμοι (αλλά και κρατίδια) είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Μπορούν ν ακολουθήσουν δύο δρόμους : ο ένας είναι η χρηματοδότηση από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, πράγμα το οποίο σημαίνει αύξηση του δημόσιου χρέους & ελλείμματος και κατά συνέπεια τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας. Ο άλλος δρόμος είναι ο δανεισμός από τις τράπεζες μέσω της νέας ρύθμισης των δανείων που έχουν από αυτές. Σ αυτήν την περίπτωση οι εμπράγματες εγγυήσεις π.χ. ακίνητη περιουσία, είναι ήδη εξαντλημένες. Έχουν ήδη υποθηκεύσει τα πάντα, μέχρι και τα φορολογικά έσοδα της επόμενης δεκαετίας. Με αυτό το δεδομένο, χρειάζονται νέα περιουσιακά στοιχεία, είτε δικά τους είτε την διαχείριση άλλων και εδώ ακριβώς μπαίνει η εκμετάλλευση των περιφερειών και των δήμων της Ελλάδας.»

Η ίδια η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία είναι ακόμα πιο πειστική με τα στοιχεία που δίνει στις 31/12/10 για τα χρέη πόλεων και κρατιδίων της Γερμανίας :
Σύνολο χρέους ομόσπονδων κρατιδίων : 600.110.000.000 € (!)
Χρέος κρατιδίου Ρηνανίας-Βεστφαλίας : 174.790.000.000 € (!) η Γερμανική Bild στις 3/4/17 το ανεβάζει
στα 180 δις.
Χρέος δήμου Κολωνίας : 4.320.000.000 € (!)
Χρέος δήμου Detmold (πληθυσμός 73.400) : 148.000.000 € (!)
Φαίνεται λοιπόν ότι το χρέος Δήμων & κρατιδίου της Γερμανίας βρίσκεται πια εκτός ορίων και καμιά τράπεζα ξένη ή Γερμανική ακόμα και η Μπούντεσκμπανκ δεν τους δανείζει πλέον.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά γιατί μ αυτούς τους φορείς των Ο.Τ.Α της Γερμανίας έχουν σπεύσει για «συνεργασία» αντίστοιχοι Ελληνικοί : Με Ρηνανία-Βεστφαλία η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με Κολωνία η Θεσσαλονίκη, με Detmold το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και ο δήμος Καλλιθέας (200.000 περίπου κάτοικοι)πλούσιος δήμος από Αθήνα έως τον Φαληρικό όρμο, με δύο πανεπιστήμια, Μητροπολιτικό Πάρκο Αθλητισμού & Αναψυχής (συνορεύει με ‘Ιδρυμα Στ. Νιάρχος), Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και υποδομές στο θαλάσσιο Μέτωπο και ο κατάλογος των αδερφοποιήσεων αυξάνεται δραματικά. Πεδίο συνεργασίας κατά περίπτωση, διαχείριση απορριμμάτων, τουρισμός, ενέργεια και άλλα. Εκείνοι βάζουν την « τεχνογνωσία» κι εμείς τα χρήματα. Αλήθεια αφού έχουν την τεχνογνωσία, γιατί χρεοκόπησαν? Και επειδή δεν έχουμε όσα απαιτούνται, δανειζόμαστε - υποθηκεύουμε – πληρώνουμε ή τους τα παραχωρούμε για εκμετάλλευση. Αυτοί ξεφορτώνονται χρέος, εμείς φορτωνόμαστε.
Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο του 2014 ο Φούχτελ, έστειλε 8σέλιδο ερωτηματολόγιο στους Δήμους & τις Περιφέρειες της Ελλάδας με το οποίο ζητούσε να του στείλουν αναλυτικό κατάλογο των περιουσιακών τους στοιχείων. Κι όλο αυτό για κάποιες «επενδύσεις» που:
· Δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο διερεύνησης εναλλακτικών επιλογών πέρα απ αυτές που προσφέρουν οι Γερμανικοί Ο.Τ.Α και η Γερμανική Επιτροπεία.
· Οι «συνεργάτες» μας σ αυτές τις «επενδύσεις» δεν φημίζονται για την αξιοπιστία & την φερεγγυότητά τους .

(Παραπέμπουμε στην περίπτωση της Αφρικανικής χώρας Μάλι, που χρεώθηκε στις «αγορές» τα μαλλιά της κεφαλής των κατοίκων της για να πληρώσει τα μεγαλεπίβολα «επενδυτικά σχέδια» ενός «επενδυτή» ίδιας προέλευσης και φιλοσοφίας, της Siemens και των θυγατρικών της. Η Siemens έκανε μια πολύ καλή «αρπαχτή» η «επένδυση» όμως δεν λειτούργησε ποτέ λόγω….λάθους του αρχικού υπολογισμού.!!! Και το Μάλι βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση χρεοκοπίας).
Θα ήταν αυθαιρεσία από την πλευρά μας εάν υποθέσουμε ότι το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο στο οποίο περιέχονται οι Ο.Τ.Α στην Ελλάδα, όπως αναφέρουμε σε άλλο κείμενο για τον Ν. 4549/18, πέρα από το να παιχτούν στον τζόγο των κρατικών ομολόγων τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, αποτελεί ένα ακόμα μέσο πίεσης ώστε ν αναγκαστούν να προσφύγουν στον δανεισμό ; “Αφού έχετε λεφτά να κινηθείτε, σας τα δεσμεύουμε ώστε ν αναγκασθείτε να δανεισθείτε και να ξεπουληθείτε.»

Απλή υπόθεση κάνουμε…

Πηγές μας :
· Περιοδικό «Άρδην» τεύχος 94 (6-2-2014)
· «Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία (31/12/2010)
· Αρχείο «Συνέλευσης Πολιτών Γλυκών Νερών» (5/10/2014)
· «Ντερ Τάγκες Σπήγκελ» εφημ. Βερολίνου (Νοέμβριος 2011)
· Επίσημο site της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης www.grde.eu/el/
· Γερμανική εφημ. “Bild” (3/4/17)

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ - ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (Ρούσσος) - "ΣΩΘΗΚΕ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.


Συγκλονίζει η Τζίνα Πούλου υψίφωνος της Λυρικής Σκηνής Αθηνών η οποία είχε προσκυνήσει με ευλάβεια την Αγία Ζώνη, όταν το Θεομητορικό κειμήλιο είχε έρθει το 2017 στη Νέα Ιωνία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες μέρες πριν φτάσει η Τιμία Ζώνη της Παναγίας στην Αθήνα, είχε εμφανιστεί ένα ογκίδιο στον λαιμό της και ογκίδια στο στήθος. Οι ανησυχητικές ενδείξεις μαζί με τον πόνο που ένιωθε την είχαν τρομάξει και η διαδικασία των εξετάσεων και η πορεία που θα έπαιρνε η καθημερινότητά της, την είχε καταβάλει.

Έμαθε από το διαδίκτυο ότι η Αγία Ζώνη βρίσκεται στην Αθήνα και μια φίλη της, της έστειλε μήνυμα να πάει να προσκυνήσει για να βοηθηθεί και να πάρει κουράγιο και δύναμη.

“Oταν διάβασα το μήνυμα της φίλης μου με κυρίευσε μια έντονη επιθυμία, ένιωθα ότι η Παναγία με καλούσε να προσκυνήσω. Είδα την Πλατυτέρα και η εικόνα της δεν έφυγε από το μυαλό μου. Σηκώθηκα με κλάματα, πήρα τα παιδιά μου και έφτασα στο Ναό. Δε μπορώ να σας περιγράψω τι ένιωθα , δεν περιγράφεται. Όταν πλησίασα την Αγία Ζώνη ένιωσα την μια ευωδία να με πλημμυρίζει. Φόρεσα πάνω μου την κορδέλα. Επιστρέψαμε στο σπίτι και όλο το βράδυ ήταν σα να μην είχα φύγει ποτέ από το Ναό και κοιμήθηκα τόσο ήσυχα εκείνο το βράδυ σα να μην συνέβαινε τίποτα κακό στη ζωή μου.

Την άλλη μέρα ξύπνησα και δεν είχα τίποτα, ούτε το ογκίδιο στο λαιμό, ούτε στη μασχάλη και στο στήθος. Έψαχνα να τα βρω και δεν τα έβρισκα. Είχαν εξαφανιστεί. Πήγα και την ευχαρίστησα εκεί που είναι η Αγία Ζώνη και πάλι. Μέσω του Ιερού κειμηλίου αυτού παίρνουμε κι εμείς κουράγιο. Είναι ένα μέρος του ενδύματος της Μητέρας του Θεού και της δικής μας.

Δεν μπορείς να μη νιώθεις δέος. Σαν όλα αυτά τα προσωπικά αντικείμενα που μπορεί να έχουμε όλοι από αγαπημένα μας πρόσωπα και τα φυλάμε για να τους θυμόμαστε και να τα αγγίζουμε. Έτσι και η Παναγία, άφησε την Αγία Ζώνη για να παίρνουμε κουράγιο κι ευλογία. Γι αυτό είναι θαυματουργή η Αγία Ζώνη , γιατί σου αλλάζει την ζωή.»

Ο καθένας από εμάς ζει το δικό του θαύμα που καμία φορά φοβάται να το πει μην τυχόν και τον περάσουν για γραφικό όμως η ομολογία της Πίστης μας , μας σώζει. Η πίστη και το θάρρος να ομολογήσουμε την δική μας αλήθεια για την βοήθεια που δεχόμαστε απλόχερα από την Παναγία.

https://www.newsit.grhttps://www.newsit.gr/uncategorized/ypsifonos-tis-lyrikis-apokalyptei-to-thayma-tis-agias-zonis-pou-viose-to-2017/2807757/

ΚΑΛΗΜΕΡΑ