Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Το ολοκαύτωμα του Διστόμου. Απο τους Γερμανούς. 10 Ιουνίου 1944.

10/06/1944… Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι Ναζί κατακτητές καταστρέφουν το Δίστομο και σκοτώνουν 218 κατοίκους του.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ – Σάββατο 10 Ιουνίου 1944.

Τα νέα από το μέτωπο ήταν καλά.

Ξημέρωνε μια ακόμα μέρα εργασίας και ελπίδας. Η μέρα της λευτεριάς και της ειρήνης κοντοζύγωνε. Τέσσερις μέρες πρίν, στις 6 Ιουνίου, οι σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Οι Γερμανοί κατακτητές βλέπονιας να φτάνει το τέλος της αυτοκρατορίας τους καταλαμβάνονται από αμόκ καταστροφής. Βγάζουν διαταγές γενοκτονίας.

“Ένας Γερμανός σκοτωμένος – πενήντα Ελληνες, δέκα Γερμανοί – ένα χωριό”

Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους ώστε να πάψουν να ενισχύουν τις οργανωμένες ανταρτικές ομάδες που δρούσαν στην περιοχή.Έτσι στα πλαίσια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εκείνο το φοβερό πρωϊνό μια φάλαγγα επτά αυτοκινήτων με γερμανούς στρατιώτες (*2ος λόχος του 2ου τάγματος του 7ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας των Ες – Ες με έδρα την Λιβαδειά), ξεκίνησε από τη Λιβαδειά με κατεύθυνση προς το Δίστομο. Από αυτά τα δύο πρώτα που προπορεύονταν αρκετά, ήταν Ελληνικά επιταγμένα, γεμάτα με Γερμανούς στρατιώτες ντυμένους μαυραγορίτες. Αυτοί θα πρωτοκτυπούσαν τους αντάρτες που ανύποπτοι θα πλησίαζαν τα αυτοκίνητα και θα ενισχύονταν από τη δύναμη που θα ακολουθούσε.

Από τον Καρακόλιθο και μετά σκορπούν το θάνατο. Σκοτώνουν πέντε και συλλαμβάνουν σαν ομήρους δώδεκα αγρότες ενώ θέριζαν.

Στη διασταύρωση Διστόμου – Αράχωβας συναντιούνται με άλλα 60 αυτοκίνητα γεμάτα Γερμανους στρατιώτες που έρχονταν από την Άμφισσα με κατεύθυνση προς το Δίστομο.

Μπαίνουν στο Δίστομο. Οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι. Βλέποντας όμως τους ομήρους ανησυχούν. Η φάλαγγα ήταν πρωτόφαντα μεγάλη. O επικεφαλής καλεί τον Πρόεδρο και τον παπά τον χωριού από τους οποίους ζητά πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών στην περιοχή. Μη μπορώντας να μάθουν, αφού τοποθέτησαν στα υψώματα γύρω απο το χωριό φυλάκια για τον έλεγχο και εκφοβισμό, επιδίδονται σε λεηλασίες.

Το μεσημέρι τα δύο επιταγμένα Ελληνικά αυτοκίνητα με τους μεταμφιεσμένους Γερμανούς στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς τον ‘Οσιο Λουκά. Λίγο πριν απο το χωριό Στείρι δέχθηκαν επίθεση από τμήμα ανταρτών του ΕΛΑΣ (11ος λόχος του 3ου τάγματος, του 34ου συντάγματος), που είχε στήσει ενέδρα. Η μάχη ήταν σκληρή και κράτησε δύο ώρες περίπου. Το αντάρτικο τμήμα υποχώρησε μπροστά στον όγκο των Γερμανικών δυνάμεων που μόλις άκουσε πυροβολισμούς έφτασε στο Δίστομο. Οι απώλειες όμως των Γερμανών ήταν μεγάλες. Απο τα δύο πρώτα αυτοκίνητα σώθηκαν ένας στρατιώτης και ένας οδηγός. Σκοτώθηκαν 40 Γερμανοί. στρατιώτες περίπου. Ο επικεφαλής αξιωματικός Τεο *, τραυματίζεται βαριά και λίγο αργότερα στο Δίστομο ξεψυχά.

‘Υστερα απο τη συμπλοκή η Γερμανική φάλαγγα επέστρεψε στο Δίστομο. Αμέσως εκτελεί τους 12 ομήρους μπροστά στο Δημoτικό Σχολείο

Κι εδώ αρχίζει η τραγωδία του Διστόμου. Οι κάτοικοι, όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν νωρίτερα από το Διάσκελο, τη μόνη αφύλακτη διάβαση, κλείνονται έντρομοι στα σπίτια τους.Τους έρημους δρόμους του χωριου διατρέχουν εξαγριωμένοι στρατιώτες με εφ’ όπλου λόγχη. Μπαίνουν στα σπίτια, σκοτώνουν, καίνε, σφάζουν και βιάζουν. Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, γέροι, γριές ακόμα και βρέφη λίγων ημερών πέρασαν από τον ίδιο τρομακτικό Γολγοθά. Απαίσιοι ακούγονται οι θρήνοι και οι οιμωγές αυτών που ξεψυχουν. Νέοι Ηρώδεις οι εκπολιτιστές του Χίτλερ μακελεύουν τα παιδάκια του Διστόμου.

Στο Δίστομο έγιναν αυτά. Θα γίνονταν κι άλλα. Μα ήρθε η νύχτα και οι δολοφόνοι φοβήθηκαν και έφυγαν. Τώρα στο χωριό απλώνεται η γαλήνη του Νεκροταφείου για πολλή ώρα.Μα σιγά – σιγά ξύπνησε το Δίστομο. Και τότε ακούστηκαν οι θρήνοι των παιδιών που έρημα κλαίγαν τους γονείς τους και οι γόοι των γερόντων. Ακούγονταν ακόμη και κάποια παράξενα γέλια και τραγούδια αυτών που παρεφρόνησαν, μπροστά στη φρίκη που έζησαν.

Μέσα στη νύχτα μικρά παιδιά πήραν τους σκοτεινούς δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν στα κοντινά χωριά. ‘Ενα καραβάνι παιδιών που γύρευε ένα ανθρώπινο χέρι για να σκουπίσει τα δάκρυα από τα μουτράκια τους και να δώσει απάντηση στο ερωτηματικό: Γιατί τους σκότωσαν;”

Από το βιβλίο του Γιάννη Μπασδέκη “ΔΙΣΤΟΜΟ” μεταφέρουμε εν συντομία τις κάτωθι πληροφορίες.
“Οι βιαιότητες συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερη αγριότητα όπου οι Χιτλερικοί πλιατσικολόγησαν ότι είχε απομείνει όρθιο. Στις 26 Ιουνίου επανέρχονται με αποκορύφωμα τον ομαδικό βιασμό μιάς 50χρονης τυφλής και πνευματικά ανάπηρης γυναίκας αφού την χτυπούν στο πρόσωπο με τον υποκόπανο σπάζοντάς της τα δόντια και αναίσθητη όπως είναι, ξεσπούν επάνω της, το βρώμικο σαρκικό πάθος τους”.

Ο Στάθης Σταθάς συνεχίζει.

“Η σφαγή του Διστόμου ήταν ένα έγκλημα απά αυτά που ανεβάζουν τα θύματα στην τιμητική θέση των μαρτύρων και τους θύτες στην αιώνια καταφρονία.“Αποτελεί κατάπτυστο γεγονός για τον πολιτισμό εκείνων που φιλοδόξησαν να κυβερνήσουν τον κόσμο και που κατέδειξε ότι ο μέχρι σήμερα πολιτισμός καμμιά εν γένει επίδραση δεν είχε στις εγκληματικές ψυχές τους” (Νυρεμβέργη).Μετά τον πόλεμο και την ήττα των Γερμανών ο Διοικητής των Γερμανικών δυνάμεων που διέπραξαν το πανανθρώπινο έγκλημα του ΔιστόμουΧάνς Ζάμπελ * συνελήφθη στο Παρίσι και εκδόθηκε από τις Γαλλικές αρχές στην Ελλάδα, ενώ όμως ήταν προφυλακισμένος και επρόκειτο να προσαχθεί σε δίκη ζητήθηκε απο την Κυβέρνηση της τοτε Δ. Γερμανίας και εστάλη σ’ αυτή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει σήμερα ελεύθερος.” ΔΙΣΤΟΜΟ 1994

*Η διερεύνηση και ο εμπλουτισμός των γεγονότων και των στοιχείων της σφαγής είναι υπόθεση της παγκόσμιας κοινότητας και του κάθε ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη. Ήδη διάφοροι ερευνητές και ιδιαίτερα Γερμανοί, όπως ο ιστορικός Ντίτερ Μπέγκεμαν, Dieter Begemann, κυκλοφορούν νέα στοιχεία για την σφαγή του Διστόμου. Σύμφωνα με αυτά, η μονάδα που ανέλαβε την απάνθρωπη αυτή επιχείρηση ήταν η 4η Μεραρχία Τεθωρακισμένων(PANZER) Γρεναδιέρων της Αστυνομίας των S.S. O Tεό που αναφέρεται ως αξιωματικός, πιθανότατα ήταν ο διερμηνέας τους και διερευνάται και η Ελληνική καταγωγή του. Στο βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, αναφέρεται ότι ο άνθρωπος που έδωσε τη διαταγή για την εκτέλεση των συμπατριωτών μας, ήταν ο εικονιζόμενος Φριτς Λάουτενμπαχ που τον παρουσιάζουμε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, καθώς η είδηση αυτή ήρθε πρόσφατα στην κατοχή μας.

Αναμένουμε επιβεβαιώσεις και σχόλια.Επιβεβαίωση από αρθρογράφο Δέσποινα Κωνσταντινάκου του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ της 29/1/2003

Παράλληλα παραπέμπουμε σε βιβλία που εκδόθηκαν με βάση τα γεγονότα του Διστόμου.

Η σφαγή του Διστόμου – Τάκης Λάππας – Έκδοση Δήμου Διστόμου 1944

Η σφαγή του Διστόμου – Γεώργιος Δ. Νικολάου Έκδοση ΑΜΦΙΣΣΑ 1978

Δίστομο – Γιάννης Μπασδέκης – Έκδοση Αρχέτυπο 1994

Αναμνήσεις & Μαρτυρίες πενηντάχρονες ή άχρονες – Καίτη Μανωλοπούλου – έκδοση Δήμου Διστόμου – 1994

Να ζεστάνουμε τις πέτρες στις πλαγιές του Διστόμου – Καίτη Μανωλοπούλου – Εκδόσεις Βεργίνα -Χορηγία Δήμου Διστόμου – 2004 (Λαογραφικό – Ειδικό κεφάλαιο Μαρτυριών Σφαγής )

Χαρακτηριστικό επίσης είναι και το ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού “ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ” τεύχος 21-22, Ιούνιος 1995 – Άσπρα Σπίτια

http://www.distomo.gr/history/sfagi.htm
http://dimitrishaniotakis.blogspot.com/2014/06/10-1944.html

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΟΥΙΖ .....

Ως γνωστόν τους καλοκαιρινούς μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα (Γραμματικό, Σούλι, Βουτζάς κλπ) έχουμε συχνές φωτιές.

Το ερώτημα της Πλατείας για αυτό το ΚΟΥΙΖ είναι το εξής:

Στην απευκταία περίπτωση που το φαινόμενο επαναληφθεί και φέτος πώς θα ενημερώσει ο νέος δήμαρχος της περιόχης - τι θα πει - στους αρμόδιους για την πολιτική προστασία και την πυροσβεστική.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ:


ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΣΗΡΙΑΛ "ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ"Το υγειονομικό είχε κάνει έλεγχο στο ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΚΙΖΑΣ πριν το κλείσιμο των αθλητικών χώρων.

Σήμερα κοινοποιήθηκε στον δήμο έγγραφό - με ημερομηνία 4/6 - του που αναφέρεται στο θέμα της έλλειψης άδειας λειτουργίας και "τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής" που βρήκε το ελεγκτικό κλιμάκιο.

Μάλιστα γνωστοποιεί στον δήμο ότι για την κατάσταση που επικρατεί στα θέματα υγιεινής και την λειτουργία των χώρων χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, ενημέρωσε την Εισαγγελία και ζήτησε την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Υπενθυμίζουμε ότι η αναστολή λειτουργίας των αθλητικών χώρων έγινε στις 2/6.

ΟΙ ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ...

Στην Άνδρο, συνέλαβε ο φακός παπαράτσι της Πλατείας τον απερχόμενο δήμαρχο Χαλανδρίου το τριήμερο.

Μόνο που ο φωτογράφος μας είναι σκιτζής και δεν είχε μαζί του φακό ζουμ, έβγαλε τις φωτό με το τηλέφωνο, οπότε και εμείς ... δεν τον πληρώσαμε, τις πήραμε τσάμπα

Μετά το μπανάκι του στην παραλία
"ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ", ο δήμαρχος γευμάτισε στην ταβέρνα της νεοεκλεγείσας δημοτικής συμβούλου κ. Λότσαρη, κόρης του γνωστού και αγαπητού σε όλους Αντρέα της Τούφας (το πρώτο μπόι, όπως λέει για τον εαυτό του).

Θα γίνουμε ..... ΚΑΙ ESPRESSO αναγνώστη μου το καλοκαίρι.
Παράνομη η παραχώρηση απο τον Δήμο μισθωμένων ακινήτων σε συλλόγους και ΜΚΟ.Ο Νίκος Πανταζής με αναφορά του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό ζητά την ακύρωση των παραχωρήσεων και την λύση των μισθώσεων

Έχοντας υπόψη:

1) τις διατάξεις του άρθρου 238του Ν3852/2010 περί ελέγχου νομιμότητας των πράξεων ΟΤΑ και Αστικής και Πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών-
2) Την υπ’αριθ 11/2001 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα Εποπτεία των πράξεων συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ
3) Την υπ’αριθ 60/2010 του Υπέργειου Εσωτερικών με θέμα ¨ελεγχος της νομιμότητας πράξεων ΟΤΑ

4) Τα μισθωμένα ακίνητα του Δήμου Χαλανδρίου που διατίθενται σε συλλόγους και φορείς και είναι
α)Φιλύρας 1 στους ραδιοερασιτέχνες και Σύλλλογο Αγ.Αναργύρων
β)Πεισιστράτου 2 στην Εθνική αντίσταση και Γυναικεία Παρέμβαση
γ)Αβέρων4 Σκακιστικός Όμιλος
δ)Παπανδρέου 28 στους εθελοντές
ε)Παπάγου 7 Κοινωνικό Παντοπωλείο η έννοια της εγκατάστασης των ΜΚΟ Πορεία ,Αμκε συνιστά παραχώρηση

-Επειδή σύµφωνα µε το άρθρο 185 Κ∆Κ «Με απόφαση του δηµοτικού ή κοινοτικού
συµβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση δηµοτικών ή κοινοτικών
ακινήτων στο ∆ηµόσιο ή σε ΝΠ∆∆, για την αντιμετώπιση έκτατης και επείγουσας
ανάγκης…. Οµοίως µε απόφαση του δηµοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται
να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νοµικά πρόσωπα, που ασκούν
αποκλειστικά και µόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα
τοπικά συμφέροντα».

- Επειδή η δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης των δηµοτικών και
κοινοτικών ακινήτων ρυθμίζεται ειδικά και εξαντλητικά στην ανωτέρω διάταξη, είτε
πρόκειται για παραχώρηση καταρχήν στο ∆ηµόσιο ή σε ΝΠ∆∆ (παρ. 1) είτε σε άλλα
νοµικά πρόσωπα (παρ. 2). Άλλωστε και σε σχετική απόφαση του ΝΣΚ (472/2008)
σχετικά µε τη δυνατότητα παραχώρησης χρήσης ακινήτου κατά την παρ. 2 του α. 185
Κ∆Κ, δεν προκύπτει αμφιβολία για το πεδίο εφαρμογής της διάταξης σε ακίνητα
ανήκοντα σε δήµους. Επιπροσθέτως από σχετική νοµολογία προκύπτει ότι είναι
επιτρεπτή η δωρεάν παραχώρηση µόνο δηµοτικών ή κοινοτικών ακινήτων και όχι
ακινήτων που τυχόν έχει µισθώσει ο ΟΤΑ (ΣΤΕ 2524/2004 και ΕλΣυν Τµήµα VII,
Πράξη 4/2006).

- Επειδή από το περιεχόμενο της πρότασης για ΕΣΠΑ σε συνεργασία με ΜΚΟ για την λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου προκύπτει η έννοια ότι στο ακίνητο που µισθώνει ο ∆ήµος Παπάγου 7 στην ουσία ταυτίζεται µε την έννοια της παραχώρηση της χρήσης αυτού, αφού το μισθωμένο ακίνητο διατίθεται στους ανωτέρω φορείς για την υλοποίηση της σύμβασης συνεργασίας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Ζητάμε; α) την άμεση λύση των παραπάνω μισθώσεων β)την μη έγκριση τω δαπανών ενοικίων από την στιγμή της Καταγγελίας
γ)την ακύρωση των αποφάσεων παραχώρησηςΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: 
Τώρα, μόλις πριν δύο μήνες, τον Μάρτιο - ΖΗΤΗΣΕΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΙ - ΑΛΛΟΙ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΚΟ! 
ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ!

ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ  - και μάλιστα ΑΚΟΜΑ χωρίς προσφυγή, για να διορθώσει τα πράγματα ο δήμος και να μην γίνεται ΡΟΜΠΑ - και μας λέει "μικρόψυχους". 

Μας πήρε τηλέφωνο δημοτική σύμβουλος, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και μας είπε ότι πάρθηκε απόφαση να ορίσει ο δήμος δικηγόρο για να απαντήσει στην προσφυγή του Ν. Πανταζή κατά των συλλόγων στην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης.
"Ο Δήμος θα πρέπει τώρα να χαλάσει χρήματα σε δικηγόρους για να απαντήσει στον κο Πανταζή" μου είπε γελώντας.

"Ο οποίος Νίκος Πανταζής, αντί να θέσει το θέμα - αν ήθελε - στα όργανα του δήμου όπου εκπροσωπείται (δημοτικό συμβούλιο) και να καταθέσει την άποψή του, έκανε προσφυγή για να επιβληθεί στον δήμο να μην ενισχύει άλλους συλλόγους.

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ, ΑΥΣΤΗΡΗ, ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!

ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΟΜΩΣ, ΟΧΙ ΟΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ....

Αυτό ζητάει ο Νίκος Πανταζής.

ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Σε πρόσφατη απόφαση της οικονομικής επιτροπής αναφέρονται τα μισθώματα που πληρώνει ο δήμος Χαλανδρίου για να στεγάσει τις υπηρεσίες του.

Αλλά και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Το βρήκαμε ενδιαφέρον.

Δείτε το γιατί το θέμα θα μας απασχολήσει.
Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου" για το κλείσιμο των αθλητικών χώρων στο Χαλάνδρι.

εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
pr_ota_si@yahoo.gr

Χαλάνδρι 10/6/2014

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Με αφορμή το κλείσιμο των αθλητικών χώρων του Δήμου μας 

λόγω του ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες εργασίες για την προσωρινή και την οριστική αδειοδότηση των αθλητικών χώρων του Δήμου και προς αποφυγή προβλημάτων, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των κλειστών αθλητικών χώρων, από την Δευτέρα 2/6/2014 και έως την προσωρινή ή οριστική αδειοδότηση αυτών

θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι :

Είναι γεγονός ότι τα τέσσερα χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής, η κρατική χρηματοδότηση για τον αθλητισμό περικόπηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Για την ακρίβεια, έχει ουσιαστικά μηδενιστεί η κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα, οι τοπικοί αθλητικοί σύλλογοι να αδυνατούν να αναπτύξουν τις δράσεις τους, οι αθλητικές εγκαταστάσεις να μην μπορούν να συντηρηθούν, να κλείνουν και να ρημάζουν.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οικονομικός στραγγαλισμός, οι απολύσεις και η απαγόρευση προσλήψεων γυμναστών, έχουν οδηγήσει σε μαρασμό τα προγράμματα και τις αθλητικές δραστηριότητες που διοργάνωναν οι Δήμοι.

Οι πολίτες του Χαλανδρίου - όπως, φανταζόμαστε και οι κάτοικοι όλων των περιοχών της χώρας μας – δείχνουν (με τη συμμετοχή τους) την ανάγκη τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Βλέπουμε κάθε αθλητική εγκατάσταση να είναι γεμάτη «ζωή», με παιδιά, νέους και νέες, αλλά και άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, είτε να γυμνάζονται συστηματικά είτε να ψάχνουν για λίγο χρόνο και χώρο για μια απλή φυσική – αθλητική δραστηριότητα. 

Κάθε Δήμος, οφείλει να φροντίζει να συντηρεί και να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Να αναπτύσσει προγράμματα άθλησης για όλους και να εκμεταλλεύεται τα προαύλια και τα σχολικά γυμναστήρια και αίθουσες, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές.
Οφείλει, επίσης, να εφαρμόζει πολιτική πρόληψης και να εξασφαλίζει ιατρική υποστήριξη στους αθλητικούς χώρους, να διασφαλίζει τη δυνατότητα σε νέους και νέες να χρησιμοποιούν αθλητικές υποδομές χωρίς αντίτιμο.

Με αφορμή την όλη συζήτηση και αναστάτωση που έχει προκληθεί για το κλείσιμο των αθλητικών χώρων της πόλης μας και επειδή έχουμε διαπιστώσει μια προσπάθεια καταλογισμού «ευθυνών» σε υπαλλήλους – εργαζόμενους του Δήμου μας, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι:

Δυστυχώς (ή ευτυχώς), ως εργαζόμενοι υπάλληλοι στο Δήμο, δεν βρισκόμασταν και δε βρισκόμαστε στα «κέντρα των αποφάσεων», καθώς αυτό θα ήταν πέρα από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις ενός εργαζομένου.
Ο καταλογισμός ευθυνών επί δικαίων και αδίκων αποτελεί μια διαφορετική από τη δική μας θεώρηση των πραγμάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και στο κομμάτι του αθλητισμού στον Δήμο μας, δεν είναι δυνατό η αμέλεια, η κακοδιαχείριση ή η μη σωστή αντιμετώπιση των θεμάτων από αιρετούς, να αποδίδεται με τη μορφή μεταβίβασης ευθυνών σε εργαζόμενους, όταν, μάλιστα, οι τελευταίοι προσπαθούν να διαφυλάξουν και να προασπίσουν την ασφάλεια – πάνω απ’ όλα – των αθλουμένων, μεγάλων και μικρών. 

Η «πρΟΤΑση» εκφράζει τη συμπαράστασή της στους υπαλλήλους των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίοι, προσπαθώντας κάτω από πολλές αντιξοότητες να κάνουν τη δουλειά τους, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας παραλείψεων και μη σωστών χειρισμών άλλων.

Ο Αθλητισμός στην πόλη μας αποτελεί μια διέξοδο, ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Χαλανδραίων, ακόμα και κυρίως στην εποχή της κρίσης. 
Οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό στην καθημερινότητά μας, μακριά από κάθε ιδιοτέλεια και με γνώμονα την προσφορά στους δημότες μας.

πρΟΤΑση