Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

N. Πράσσος στην «Αμαρυσία»: «Το Χαλάνδρι αξίζει καλύτερα και εμείς μπορούμε»

 

Το δικό του «στίγμα» έδωσε σε συνέντευξή του  στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Μένω στο Χαλάνδρι» Νίκος Πράσσος, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Η ΠΛΑΤΕΙΑ αναδημοσιεύει ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Πράσσου στον καλό συνάδελφο της Αμαρυσίας Αλέξανδρο Καζαντζή

-Ας αρχίσουμε από το προσωπικό επίπεδο. Έχετε διανύσει περίπου δέκα
χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά του Χαλανδρίου. Τι έχει (ή δεν έχει) αλλάξει για σας
αλλά και την πόλη από ποτέ, σε αδρές γραμμές;

Κύριε Καζαντζή, αρχικά, ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία επικοινωνίας με τους αναγνώστες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ. Ναι, πλέον έχω συσσωρευμένη εμπειρία στα δημοτικά πράγματα στο Χαλάνδρι. Αυτά τα δέκα χρόνια παρουσίας μου στο δημοτικό συμβούλιο με τη γνώση που απέκτησα από την έντονη δραστηριότητά μου στα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Νομικών προσώπων (Ιατρεία, ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί και Σχολικές επιτροπές), στη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία ΦΛΥΑ, σε θέση του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτισμού αλλά και στο κορυφαίο όργανο διοίκησης του Δήμου, την Οικονομική Επιτροπή, θα μπορούσα να περιγράψω την πορεία της πόλης με τον στίχο: Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν. Ο Δήμος Χαλανδρίου αυτά τα δέκα χρόνια δεν έκανε το ποιοτικό άλμα που θα θέλαμε να είχε κάνει, παρά τις προσπάθειές μας και την συναίνεση που προσφέραμε απλόχερα στην διοίκηση. Αυτό μπορώ να το συνοψίσω σε μία φράση: Στασιμότητα στη δημιουργία νέων, αναγκαίων για την πόλη κοινωνικών υποδομών και υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και της τοπικής οικονομίας. Το Χαλάνδρι αξίζει καλύτερα και εμείς μπορούμε.

-Στον βαθμό που μπορούν να αποτυπωθούν σε μια συνέντευξη, ποια προβλήματα
θεωρείτε ως τα κυριότερα για το Χαλάνδρι αυτή την περίοδο και ποιες λύσεις έχετε
να προτείνετε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Χαλανδρίου είναι αναμφίβολα η έλλειψη θέσεων στάθμευσης.
Αυτό δημιουργεί διττό πρόβλημα: Αφενός καταλαμβάνονται τα πεζοδρόμια και υπάρχει μια «αναρχία» στην πόλη, αφετέρου αποτρέπει πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο Χαλανδραιους αλλά και από όμορους δήμους, να έρθουν στην αγορά για να κάνουν τα ψώνια τους. Συνεπώς και ασχημαίνει η πόλη μας και πλήττεται η τοπική οικονομία. Εμείς προτείνουμε κατ΄αρχήν μια άμεσα εφαρμόσιμη λύση: Την άμεση μετατροπή του δημοτικού κτήματος – έναντι του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (πρώην Μαμόπουλου) σε δημοτικό ανοικτό χώρο στάθμευσης για τους επισκέπτες του κέντρου. Σήμερα, εκεί σταθμεύουν τα οχήματα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και στοιβάζονται υλικά οικοδομών για τα συνεργεία αυτεπιστασίας. Χρειάζεται απλά μια πολιτική απόφαση για απομάκρυνσή τους. Στρατηγικά, βέβαια, στον χώρο έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια την ανέγερση ενός μεγάλου τριώροφου, υπόγειου γκαράζ. Μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση γι’ αυτό.

 

όμως, η πόλη μπορεί να «αναπνεύσει» με την άμεση παρέμβαση που προτείνουμε και η τοπική οικονομία, η αγορά του Χαλανδρίου, να σταματήσει να υποβαθμίζεται και να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά. Συνδυαστικά με το παραπάνω εμείς έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια άλλο ένα απλό μέτρο ενίσχυσης της προσβασιμότητας στην πόλη: Τη συνεχή σύνδεση των σταθμών του Μετρό με το κέντρο, μέσα από μια κυκλική – non stop γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας. Τι εμποδίζει τον Δήμο να το υλοποιήσει άραγε; Τι θα κόστιζε και ποια θα ήταν η σχέση κόστους – οφέλους για την τοπική οικονομία; Εμείς στρατηγικά διεκδικούμε ακόμα -και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε- η νέα γραμμή 4 του Μετρό να προσεγγίσει το κέντρο της πόλης.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα -για εμάς- στην πόλη είναι η έλλειψη ελεύθερων χώρων πρασίνου. Καθημερινά, το άλλοτε καταπράσινο προάστιο τσιμεντοποιείται. Δείτε ακόμα και τις παρεμβάσεις του Δήμου στις οδούς Αγίας Παρασκευής και Σωκράτους. Πράσινο μηδέν. Θα είναι απόλυτη προτεραιότητά μας το πράσινο.

Η καθαριότητα της πόλης είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών καθαριότητας, εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας, αξιοποίησης της ανακύκλωσης με ανταποδοτικό όφελος για τον δημότη. Μια άλλη στρατηγική για την καθαριότητα, που δεν θα βασίζεται σε μια στρατιά ανεκπαίδευτων συμβασιούχων αλλά θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, θα στηρίζεται σε μόνιμο προσωπικό και θα αξιοποιεί πραγματικά τα ανακυκλώσιμα υλικά, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Έχουμε το know how.

Βάρος θα δώσουμε, επίσης, στην ενίσχυση του κοινωνικού εξοπλισμού της πόλης και την λειτουργία των κοινωνικών δομών: Νέο κλειστό γυμναστήριο στο Πάτημα, ΚΑΠΗ στο κέντρο της πόλης, που πλέον δεν υπάρχει, τουλάχιστον τρεις νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και βέβαια, το σχολείο στο Πάτημα είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας, παράλληλα με την πλήρη ανασυγκρότηση των δημοτικών ιατρείων που σε σχέση με αντίστοιχα άλλων δήμων, πλέον θυμίζουν τριτοκοσμική πόλη.

Δεν θα κάνω σε αυτή την συνέντευξη καμία αναφορά στο θέμα των Ρομά, του καταυλισμού και του Πεύκο Πολίτη. Είναι ένα κεφάλαιο μόνο του, για το οποίο όλοι ξέρουν, γιατί θα έχουμε πολλά να πούμε.

-Εάν οι πολίτες του Χαλανδρίου σας εκλέξουν δήμαρχο και είχατε ένα… μαγικό ραβδί, ποιο θα ήταν, όμως, το πρώτο έργο που θα κάνατε στον Δήμο;

Σίγουρα, θα δημιουργούσα μία παιδική χαρά για παιδιά ΑΜΕΑ.

-Πώς αξιολογείται τη θητεία της δημοτικής Αρχής Σίμου Ρούσσου; Συμμετείχατε ως παράταξη σε σύμπραξη στη διοίκηση του Δήμου. Γιατί επιλέξατε την αυτόνομη κάθοδο;

Τα εννέα χρόνια της δημαρχίας Ρούσσου μόνο μια αξιολόγηση μπορούν να έχουν: Μια διοίκηση χαμηλότερη των περιστάσεων, που δεν αξιοποίησε μια χρυσή γι΄ αυτήν πολιτική συγκυρία. Αυτοπεριορίστηκε στα όρια μιας κλειστής παρέας που απέκτησε ιδιοκτησιακή σχέση με τον Δήμο και τον μετέτρεψε σε έναν αντιδημοκρατικά διοικούμενο οργανισμό. Η διοίκηση, κατά την τελευταία της περίοδο, ήταν αποτέλεσμα της σύμπραξης τεσσάρων παρατάξεων, από τις οποίες οι δύο το έβαλαν στα πόδια τρέχοντας μόλις αντιλήφθηκαν ότι απλά τις χρησιμοποιούσαν και δεν τις αξιοποιούσαν κατά τη λήψη των αποφάσεων.

 

Δύο παρατάξεις με τους επικεφαλής τους… Ήλθον, είδον και απήλθον από τη συνεργασία με τον Σ. Ρούσσο. Αλλά, δεν καταλαβαίνω τι εννοείτε ότι επιλέξαμε την «αυτόνομη κάθοδο»; Έχετε επηρεαστεί μήπως από το αφήγημα των κυρίων Ρούσσου και Λαδόπουλου ότι γίναμε μια παράταξη; Σύμπραξη αυτόνομων συνδυασμών κάναμε δεν προσχωρήσαμε ποτέ στην παράταξη Ρούσσου. Τουλάχιστον όχι εμείς. Ο συνδυασμός, του οποίου είμαι επικεφαλής, πλέον είναι μια νέα σύμπραξη όπως προκύπτει από την υποψηφιότητα του Άγγελου Νταβία, αλλά και την υποστήριξη του Γιώργου Θωμά, ενώ το ψηφοδέλτιό μας πλαισιώνουν άτομα που ήταν υποψήφιοι και σε άλλες παρατάξεις στις προηγούμενες εκλογές. Άρα, μιλάμε για μια ευρύτερη συνεργασία δυνάμεων με προφανή στόχο να κάνουμε καλύτερο το Χαλάνδρι. Αυτός είναι ο στόχος μας.

-Από τον πολιτικό χώρο που προέρχεστε, το ΠΑΣΟΚ, «κατεβαίνει» υποψήφιος
δήμαρχος και ο Στάθης Ανδρεόπουλος. Πώς το σχολιάζετε; Θα μπορούσε να υπάρξει
συνεννόηση για κοινή πορεία;

Προσωπικά δεν κρύβω την ταυτότητά μου. Είμαι ΠΑΣΟΚ χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η παράταξή μας, όμως, δεν είναι πολιτικά περιχαρακωμένη. Έχει στελέχη που ψηφίζουν άλλα κόμματα, όμως το στίγμα μας είναι ξεκάθαρα στον προοδευτικό δημοκρατικό και πράσινο χώρο. Σε ό,τι αφορά τον κ. Ανδρεόπουλο, εγώ και πολλοί άλλοι εξαντλήσαμε τα περιθώρια για να υπάρξει συνεννόηση. Το ότι δεν επετεύχθη δεν είναι δική μας ευθύνη. Στο τέλος της ημέρας, όλοι κρινόμαστε για το αν λειτουργούμε συλλογικά ή με γνώμονα προσωπικούς σχεδιασμούς.

-Πως πρέπει να διεξαχθεί ο προεκλογικός διάλογος, κατά τη γνώμη σας;

Στο Χαλάνδρι -με ευθύνη κυρίως της διοίκησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ο προγραμματικός διάλογος έχει σταματήσει. Παράλληλοι μονόλογοι, ξεπερασμένος πολιτικός συνδικαλισμός, πρακτικές που δεν μας εκφράζουν, έχουν αντικαταστήσει την διαλεκτική. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας, εμείς δεν νιώθουμε εχθροί με τους άλλους υποψηφίους.
Νομίζω ότι μπορούμε να συζητάμε πολιτισμένα. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό και να φωτίσουμε, όπως πρέπει, τα ζητήματα του Δήμου, είναι ένα debate ή μια δημόσια συζήτηση ανοικτής ατζέντας, στην οποία προσκαλούμε τους ανθυποψηφίους μου.

-Θα αποδεχτούν αυτή την πρόταση;

Σε ό,τι με αφορά, είμαι θετικός σε οποιαδήποτε πρόταση βοηθά τους συμπολίτες να ενημερωθούν για τις θέσεις μας.