Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (08.01.2003 ) : H τρύπα στο μετρό εκθέτει εργολάβους και μηχανικούς...

Οτι κάτι σάπιο υπάρχει στην εκτέλεση των δημόσιων έργων -μια μόνιμη χαίνουσα πληγή- επαναβεβαιώθηκε χθες με παρ' ολίγον τραγικό τρόπο. Ενα από τα πλέον πολυδιαφημισμένα έργα, αυτό του μετρό, ανέδειξε τρωτά σημεία, προχειρότητες, αβλεψίες, που συνοψίζονται στη δημιουργία... κρατήρα βάθους 15 μέτρων.

Αυτό που συνέβη χθες στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας, λίγα μέτρα από τον μελλοντικό σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας», απομυθοποίησε για άλλη μια φορά ένα έργο που υποτίθεται πως πραγματοποιείται με όλες τις αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας. 

Ας θυμηθούμε τη «ραγισμένη» πολυκατοικία στον Νέο Κόσμο, τις συχνές καθιζήσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας, τους σταθμούς που «μπάζουν νερά» όταν βρέχει, αλλά και το... βυθισθέν περίπτερο της οδού Πανεπιστημίου που έδωσε τροφή σε επιθεωρησιογράφους.

Η ώρα ήταν 4.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Δουκίσσης Πλακεντίας και Φυλής, διακόσια πενήντα μέτρα από τον μελλοντικό σταθμό μετρό «Δουκίσσης Πλακεντίας», όταν κυριολεκτικά άνοιξε η γη και «κατάπιε» τον 33χρονο διερχόμενο οδηγό Αναστάσιο Γκαρέτσο, με το αυτοκίνητό του, ο οποίος ως εκ θαύματος γλίτωσε με τραύματα στο κεφάλι - ανεσύρθη αργότερα από συνεργεία της Πυροσβεστικής και διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών.
O κ. Γκαρέτσος μέσα στη ατυχία του στάθηκε τυχερός. Και αυτό γιατί έπεσε σε κρατήρα μήκους 8 μέτρων, πλάτους και βάθους επτά, που μετά την ανάσυρση του οδηγού έφτασε σε μήκος και βάθος τα 15 μέτρα και σε πλάτος τα 10(!).
Αλλα παρεπόμενα: H «μαύρη τρύπα» κατάπιε και τον μαντρότοιχο ενός διπλανού σπιτιού, το οποίο οι κάτοικοι εγκατέλειψαν άρον-άρον ενώ κινδύνεψε και ο οδηγός ενός από τα φορτηγά που έσπευσαν στο σημείο για να «μπαζώσουν» με αμμοχάλικο το τεράστιο κενό.

Σύμπτωση; O προϋπολογισμός της συγκεκριμένης επέκτασης, την οποία έχει αναλάβει η κοινοπραξία που αποτελείτο αρχικά από τις εταιρείες ΑΕΓΕΚ, Selly και ΑΚΤΩΡ (του κ. Γ. Μπόμπολα), είχε εγείρει εξαρχής ερωτήματα, αφού ξεπερνούσε κατά πολύ τον αναμενόμενο. Κατά τη διεύρυνση της κοινοπραξίας, σε αυτήν προσχώρησε και η εταιρεία ΑΒΑΞ, που συνεργάζεται και σε άλλα έργα με την ΑΕΓΕΚ και την ΑΚΤΩΡ. Παρ' όλα αυτά, όπως η χθεσινή ημέρα απέδειξε, «κάτι» έγινε βιαστικά, στο «πόδι», χωρίς απαραίτητη μελέτη...

«Δεν είναι απίθανο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα», δήλωσε ωστόσο για το περιστατικό η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, αποδίδοντάς το στη μορφολογία του εδάφους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», κ. Γιάννης Χρυσικόπουλος, ο οποίος, όμως, με δηλώσεις του στην «K» άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει τώρα ο τρόπος κατασκευής της σήραγγας...
Ισως φταίνε τα πηγάδια που υπάρχουν στην περιοχή, λένε τώρα οι υπεύθυνοι του μετρό, ενώ εμπειρογνώμονες της εταιρείας ερευνούν το σημείο προκειμένου να καταλήξουν σε συμπέρασμα.
Οπως τόνισε στην «K» ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», κ. Γιάννης Χρυσικόπουλος, «αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το σημείο χρειαζόταν περαιτέρω ενίσχυση για να γίνουν οι εργασίες».
Κάτω από το σημείο της καθίζησης -σε βάθος 25 μέτρων- διανοίγεται η σήραγγα του μετρό όχι με μετροπόντικα, αλλά με το κλασικό σύστημα - λόγω του φόβου καθιζήσεων που είχαν υπ' όψιν τους οι υπεύθυνοι. «Δουλεύαμε 15 ημέρες εκεί», είπε ο κ. Χρυσικόπουλος, «και τίποτα δεν πρόδιδε αυτό που συνέβη. Σε πρόσφατο έλεγχο η υποχώρηση του εδάφους δεν ξεπερνούσε τα 19 χιλιοστά, γεγονός που δεν προκαλούσε ανησυχία».

Πάντως, ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός έως την Κυριακή, ενώ ο κ. Χρυσικόπουλος εκτίμησε ότι ο τρόπος κατασκευής θα αλλάξει. «Πιθανότατα να κατασκευάσουμε τσιμεντένιους πασσάλους που θα δημιουργούν ένα Π το οποίο θα στηρίζει το έδαφος», δήλωσε στην «K», γεγονός που συνεπάγεται τη διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο έως ότου κατασκευαστούν οι πάσσαλοι αυτοί. H κατασκευή τους -σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποφασιστεί- δεν θα ξεπεράσει τις 10 ημέρες.
Μετά όλα αυτά, εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρης Μπάγιας, την οποία θα διενεργήσει το αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου, ενώ με εντολή του θα διενεργηθούν στο σημείο αυτοψίες από μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπανδρέου από χθες έδωσε εντολή σε μέλος του σώματος επιθεωρητών δημοσίων έργων να μετάσχει στο κλιμάκιο των ελεγκτών. «Δεν επιτρέπεται σε τέτοια έργα να συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα», δήλωσε χθες ο υπεύθυνος τομέα ΠΕΧΩΔΕ της Ν.Δ., κ. Σάββας Τσιτουρίδης, συμπληρώνοντας ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Να συγκεκριμενοποιηθούν νομοθετικώς οι υπόχρεοι προς αποζημίωση και οι όροι αστικής ευθύνης όσων ενέχονται σε φαινόμενα καθιζήσεων και ρηγμάτων στους δρόμους που προξενούν ατυχήματα, πρότειναν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Κρητικός, Π. Κουρουμπλής και Χρ. Μαγκούφης, με ερώτησή τους στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Δικαιοσύνης.

http://www.kathimerini.gr/139341/article/epikairothta/ellada/h-trypa-sto-metro-ek8etei-ergolavoys-kai-mhxanikoys

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ: ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ

Στην επιτροπή περιβάλλοντος της Τρίτης η πλειοψηφία ενέκριναν το θέμα που αφορά την "κατάργηση της Ελ. Πεντέλης από την ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ πολεοδομική μελέτη του Π. Πολίτη.

Καταψήφισε ο Θ. Βαρδουλάκης από την παράταξη του Γ. Θωμά και ο Πέτρος Αναστασιάδης της Λαϊκής Συσπείρωσης απείχε από την ψηφοφορία.

Η ενημέρωση που έχουμε από την συζήτηση είναι ελλιπής.

Πάντως, σύμφωνα με τον σμπίρο μας τέθηκαν ισχυρές επιφυλάξεις από Βαρδουλάκη και Αναστασιάδη σχετικά με το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις του δημάρχου και του Ιωνά για δεύτερη συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τη μελετητική ομάδα (όπως αναλυτικά σας έχουμε ενημερώσει).

Επίσης τέθηκε και το θέμα του βάθους της σήραγγας του ΜΕΤΡΟ, θέμα το οποίο επιχειρείται κατά πως φαίνεται να περάσει στο ντούκου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους έρμους τους ιδιοκτήτες.

ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΕΜΕΙΣ.
Και επειδή δεν μιλάμε στον βρόντο για τα θέματα του Π. Πολίτη (και γενικά όλα τα ανοικτά πολεοδομικά θέματα της πόλης) ρωτάμε για άλλη μια φορά ΔΗΜΟΣΙΑ τον αρμόδιο αντιδήμαρχο:

ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ Ο κος ΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΝ ΜΗΚΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΣΉΡΑΓΓΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ;

ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΑΜΕ, ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΕ - κατ' εντολήν προφανώς της διοίκησης που προτιμά την μοναξιά στην διαχείριση των θεμάτων της πόλης.

Ποιο είναι το βάθος της σήραγγας του ΜΕΤΡΟ από το Νομισματοκοπείο μέχρι την Δ. Πλακεντίας;;;

Περνάει το ΜΕΤΡΟ σε τέτοιο βάθος που να επιτρέπει την θεμελίωση κτιρίων από πάνω του, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές, όπου το ΜΕΤΡΟ πέρασε στα 18 έως 25 μέτρα και παρόλα αυτά προκάλεσε ακόμα και ρήγματα σε πολυκατοικίες; (πχ στο Νέο Κόσμο;)

¨Η περνάει ΣΤΑ 6 έως 11 μέτρα βάθος οπότε από πάνω δεν μπορεί να θεμελιωθεί τίποτα ή - σε όποια σημεία είναι αυτό εφικτό - να απαιτεί σχεδόν διπλάσιο κόστος οικοδομής;

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΜΜΟΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ αφού δεν έχει απαντηθεί ακόμα πώς θα οργανωθεί κυκλοφοριακά η περιοχή μετά την "κατάργηση της Ελ. Πεντέλης" αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι απλά αυτό θα σημάνει την μετατροπή σε "Ελ. Πεντέλης" της Σαρανταπόρου, της Γαργηττού και της Ζ. Πηγής;

Επειδή μάθαμε ότι όχι μόνο δεν απαντάει ο αντιδήμαρχος αλλά - κατά την προσφιλή τους συνήθεια - ειρωνεύεται και απαξιώνει τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης (της κανονικής, όχι αυτής που λέει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ) ανεβάζουμε σήμερα την πηγή από την οποία προκύπτει το βάθος του ΜΕΤΡΟ στον Σταθμό Αγίας Παρασκευή.
Ο υδροφόρος ορίζοντας μελετήθηκε από τα 6 έως τα 11 μέτρα βάθος!!!

Σημειωτέον ότι προς Χαλάνδρι και Δουκ. Πλακεντίας είναι ακόμα πιο "ψηλά".

ΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΛΑΘΟΣ ΜΕΝΕΙ Ο κος ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ  αντί να ειρωνεύεται, αλλά κυρίως ο δήμαρχος που έχει δεσμευτεί γι' αυτό, να φέρει τον μελετητή στην δεύτερη σύσκεψη και να του ζητήσει να μας παρουσιάσει την μηκοτομή ολόκληρης της σήραγγας για να μας πείσει.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ.

ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΒΕΒΑΙΑ .......

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΑΤΙΑΣ 2015


ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: ΑΙΩΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Κατάθεση τροπολογίας σχετικά με τους Διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 24 Ιουνίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάθεση τροπολογίας σχετικά με τους Διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ


Με τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Τρίτη 23/6/2015 στο σχέδιο νόμου με τίτλο: «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας - Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη των Οδηγιών 2011/98/ΕΕ σχετικά με την ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος και 2014/36/ΕΕ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία και άλλες διατάξεις»,

προβλέπεται η διαδικασία παύσης της θητείας των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ και ο ορισμός νέων.

Με την εν λόγω τροπολογία ορίζεται ότι με αποφάσεις του, ο Υπουργός Υγείας δύναται να διακόψει ή να πάψει τη θητεία των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών αζημίως για το δημόσιο και εφαρμόζοντας τα αξιολογικά κριτήρια που ισχύουν έως σήμερα όπως αυτά ορίζονται στο νόμο 4052/2012, να ορίσει νέους.

Η αναγκαιότητα της ρύθμισης αυτής αναλύεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη και η οποία έχει ως εξής: «Με δεδομένες αφενός την ανυπέρβλητη ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας, η οποία καθιστά επιτακτική την αποτελεσματική λειτουργία των διοικήσεών τους, και αφετέρου τη δυσλειτουργία που υφίσταται και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την προστασία του δικαιώματος της υγείας των πολιτών, λόγω της αδυναμίας άσκησης εκ μέρους των Διοικητών των καθηκόντων τους, κρίνεται αναγκαίο να παρασχεθεί η νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας ώστε να δύναται να παύσει με απόφασή του τους υφιστάμενους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές των Νοσοκομείων καθώς και να ορίσει νέους, σύμφωνα με τα αξιολογικά κριτήρια της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του νόμου 4052/2012 (ΦΕΚ Α΄41).

Η πρόβλεψη διετούς θητείας των Διοικητών και των Αναπληρωτών τους αποσκοπεί στην παροχή ικανού χρονικού διαστήματος κατά το οποίο τα μεν Νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με ένα σταθερό καθεστώς διοίκησης, το δε Υπουργείο Υγείας θα μπορέσει να επεξεργαστεί και θεσμοθετήσει ένα αξιόπιστο, πραγματικά αξιοκρατικό αλλά ταυτόχρονα και εφαρμόσιμο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων Διοικητών. Και αυτό είναι αναγκαίο να γίνει διότι, όπως και η έως σήμερα εμπειρία κατέδειξε, η Επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 2 του νόμου 4052/2012 (ΦΕΚ Α΄41) ήταν καθαρά τυπική και δεν επιτέλεσε στην ουσία το έργο που της είχε ανατεθεί, εφόσον δεν προέβη σε πραγματική αξιολόγηση /κρίση των υποψηφίων με βάση τα προσόντα τους και περιορίστηκε απλώς στη σύνταξη προσχηματικού - αλφαβητικού και όχι αξιολογικού - καταλόγου, με αποτέλεσμα ο διορισμός των Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών των Νοσοκομείων που ακολούθησε να μην χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αξιοκρατία. Περαιτέρω, η όλη διαδικασία της επιλογής και του διορισμού των Διοικητών και των Αναπληρωτών Διοικητών πρέπει να επιταχυνθεί και να απλοποιηθεί ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Κατόπιν αυτών, και για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα μέχρι την κατάρτιση του νέου συστήματος αξιολόγησης και επιλογής, κρίνεται αναγκαία η δυνατότητα ευέλικτης αλλά και αξιοκρατικής επιλογής Διοικητών και Αναπληρωτών Διοικητών Νοσοκομείων, με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας».

H Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες, για πιθανή εξαπάτησή τους μέσω παραβιάσεων των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( e - mails ) τους, με σκοπό την αλίευση των προσωπικών δεδομένων και επαφών(contact list)H Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες, για πιθανή εξαπάτησή τους μέσω παραβιάσεων των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( e - mails ) τους, με σκοπό την αλίευση των προσωπικών δεδομένων και επαφών (contact list) τους
Οι δράστες αρχικά παραβιάζουν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολιτών με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ψαρέματος ( phishing ), αποκτώντας πρόσβαση στη λίστα επαφών τους (contact list)
Στη συνέχεια αποστέλλουν μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα στους κατόχους των λογαριασμών της λίστας επαφών, υποδυόμενοι παθόντες που ζητούν χρήματα με διάφορα προσχήματα, αποσκοπώντας έτσι στην εξαπάτησή τους και στην απόκτηση παράνομου οικονομικού οφέλους
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται πληθώρα παραβιάσεων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), με τεχνικές ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).
Αρχικά, οι δράστες ζητούν από κατόχους λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) στο διαδίκτυο, να επαληθεύσουν τα στοιχεία των λογαριασμών τους σε προτεινόμενο link. Με αυτό τον τρόπο παραβιάζουν τους λογαριασμούς και αλιεύουν-αποκτούν πρόσβαση στα αποθηκευμένα προσωπικά τους δεδομένα αλλά και τη λίστα επαφών τους (contact list).
Ακολούθως, οι δράστες μέσω των παραβιασμένων λογαριασμών, αποστέλλουν μαζικά ηλεκτρονικά μηνύματα στη λίστα επαφών (contact list) και υποδύονται άτομα-παθόντες που ζητούν χρήματα με διάφορα προσχήματα (π.χ. «βρίσκομαι στο εξωτερικό, έχασα το πορτοφόλι μου και χρειάζομαι χρήματα για να επιστρέψω», «μου έκλεψαν το πορτοφόλι και το κινητό και δεν έχω καθόλου χρήματα», «είμαι μακριά από το σπίτι και χρειάζομαι επειγόντως χρήματα» κ.ά.). Με αυτό τον τρόπο αποσκοπούν στην εξαπάτηση των χρηστών-παραληπτών και την αποκόμιση παράνομου χρηματικού οφέλους.
Με αφορμή αυτά τα περιστατικά, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας και ψηφιακής ασφάλειας των λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείου που διατηρούν στο Διαδίκτυο.
Ειδικότερα συνίσταται:
  • Να αποφεύγουν την αποθήκευση ευαίσθητων προσωπικών και οικονομικών δεδομένων στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικά να αποφεύγουν την αποθήκευση δεδομένων τα οποία περιέ xo υν αριθμούς λογαριασμών φωτοτυπίες ταυτότητας, password s κ.λπ..
  • Να πληκτρολογούν τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser) αντί να χρησιμοποιούν υπερσυνδέσμους (links) όταν ελέγχουν τις πηγές που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Να προσέχουν ακόμη μια μορφή απάτης που μοιάζει με το «ψάρεμα» (phishing) και λέγεται «pharming» (παραπλάνηση) και η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες διαδικτύου (Web) σε απομιμήσεις, με σκοπό την κλοπή προσωπικών στοιχείων.
  • Να μην στέλνουν με e-mail το username και το password οποιασδήποτε ψηφιακής υπηρεσίας χρησιμοποιούν.
  • Να ορίσουν ειδοποιήσεις (alerts) για κάθε προσπάθεια αλλαγής ή reset του password. Αυτές να έρχονται σε άλλο e-mail ή με SMS στο κινητό.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
24 Ιουνίου 2015