Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»1. Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση κατέδειξε τις προθέσεις της αναφορικά με το τι σχεδιάζει το Φθινόπωρο. Οι μέχρι πρόσφατα διαβεβαιώσεις της ότι δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μνημονιακά μέτρα, καθώς και το περιβόητο success story κατέρρευσαν πολύ νωρίς, όπως ήταν και αναμενόμενο, ακολουθώντας την τύχη προηγούμενων αντίστοιχων επικοινωνιακών της προσπαθειών.

2. Η Ελλάδα που οραματίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια χώρα πλήρως υποταγμένη στις μνημονιακές επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και των δανειστών, και για τον λόγο αυτό δεν έχει να αντιπαραβάλλει καμία εναλλακτική πρόταση ανασυγκρότησης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, όντας άφωνη και άβουλη στα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και την αποτυχία των διακηρυγμένων στόχων του μνημονιακού προγράμματος στην Ελλάδα, γίνονται με τη χώρα μας πλήρως απούσα. Η μοναδική διεθνής παρουσία της κυβέρνησης Σαμαρά εξαντλείται σε επαφές στο εξωτερικό, όπου πάντα επιβεβαιώνεται η ίδια τυφλή και εμμονική πίστη στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, ενώ η τελευταία επίσκεψη στις ΗΠΑ, επισφραγίζει την βαθύτερη εξάρτηση της χώρας μας σε πολλαπλά επίπεδα. Η χώρα μας που πρέπει και μπορεί να είναι παράγων σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή απουσιάζει από τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την Ειρήνη, τη συνεργασία και την αποπυρηνικοποίηση στις περιοχές αυτές, ενώ η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και η παρουσία της βάσης της Σούδας εγκυμονούν κινδύνους εμπλοκής της και την μετατρέπουν σε ενεργούμενο γεωπολιτικών σχεδίων με βάση «ενεργειακά συμφέροντα» και μετατρέπεται σε «αναβαθμισμένο» Νατοϊκό ορμητήριο εναντίον τρίτων χωρών.

3. Τα σχέδια της κυβέρνησης για αθρόες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και διευκόλυνση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, κατασχέσεις σπιτιών, συνέχιση και ένταση της υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, πλήρους φίμωσης της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης με την ίδρυση μιας νέας “δημόσιας” τηλεόρασης κομμένης και ραμμένης στα μνημονιακά μέτρα, καταδεικνύουν πλήρως το μνημονιακό πλαίσιο στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας μια απίστευτα σκληρή αντιλαϊκή πολιτική αδιαφορεί πλήρως για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην οικονομία και την κοινωνία, για τη διόγκωση της ανεργίας και για την έκδηλη αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος ακόμα και στους στόχους που το ίδιο έχει θέσει. Την ίδια στιγμή, έχουν το θράσος να παριστάνουν τους σοβαρούς μεταρρυθμιστές και να ενοχοποιούν τις απόλυτα δικαιολογημένες κοινωνικές αντιδράσεις στην πολιτική τους ως λαϊκισμό, την ώρα που οι ίδιοι γιγαντώνουν ένα καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς, δεμένο πισθάγκωνα τόσο από τους δανειστές, όσο και από την εγχώρια διαπλοκή και τους «ημετέρους».

4. Η επόμενη περίοδος θα είναι πυκνή σε κοινωνικές διεργασίες και αγώνες και εκτιμούμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και την απόφαση του τελευταίου του Συνεδρίου, είναι να υψώσει ασπίδα προστασίας σε όλους εκείνους και εκείνες που πλήττονται από την μνημονιακή πολιτική, αλλά και να διαμορφώσει τους όρους πολιτικής ανατροπής της κυβέρνησης και της συγκρότησης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς η οποία αλλάξει ριζικά την πορεία της χώρας σε όφελος του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, στις μεγάλες μάχες ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, θα σταθεί στο πλευρό των κοινωνικών δυνάμεων που αγωνίζονται για μια ζωή με δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπίσει το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία. Θα σταθεί δίπλα στους εκπαιδευτικούς, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Θα συμβάλλει ώστε ο δικός τους αγώνας να γίνει αγώνας όλου του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανυποχώρητα ενάντια στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και επικοινωνιακές επιθέσεις της κυβέρνησης. Στηρίζει τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ για πραγματική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, για το δικαίωμα τους στην εργασία. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχουν στα τηλεοπτικά πολιτικά πάνελ της ψευδομεταβατικής τηλεραδιοφωνικής κυβερνητικής καρικατούρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά το «μαύρο» στη δημοκρατία και επιμένει στη θέση του πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη για όσους αντισυνταγματικά και πραξικοπηματικά η κυβερνητική μνημονιακή αναλγησία απέλυσε από τον δημόσιο τομέα.

5. Τα κεντρικά διλήμματα της επόμενης περιόδου είναι: «μνημόνιο ή προοδευτική αλλαγή» «μνημόνιο ή δημοκρατία», «μνημόνιο ή οικονομία των κοινωνικών αναγκών» με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το λαϊκό εισόδημα τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία. Η ανατροπή της κυβέρνησης αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για μια νέα πορεία της χώρας απαλλαγμένη από τα μνημόνια της λιτότητας και της φτωχοποίησης, με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με διανομή και αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος του κεφαλαίου και των πλουσίων στρωμάτων, με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, αύξηση της σταθερής απασχόλησης και του εργατικού εισοδήματος στήριξης του κοινωνικού κράτους και προστασίας των λαϊκών στρωμάτων.

Σήμερα το κεντρικό σύνθημα κάθε αγώνα για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, του δημόσιου πλούτου, των δικαιωμάτων στη ζωή, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη χρειάζεται να έχει στόχο: Να τους διώξουμε. Να φύγουν κυβέρνηση, τρόικα και τα «μνημόνια» που καταστρέφουν τη ζωή μας.

6. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ αποτελεί σημαντικό σταθμό της επόμενης περιόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη και οι φίλοι του καλούνται να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία των κινητοποιήσεων και των πολιτικών μας πρωτοβουλιών. Τόσο η συμμετοχή στη διαδήλωση των συνδικάτων και των κοινωνικών φορέων, όσο και η παρουσίαση της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ είναι γεγονότα κεντρικής σημασίας. Στον αντίποδα μιας κυβέρνηση πλήρως απονομιμοποιημένης, πολιτικά αναξιόπιστης και επικίνδυνης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η δύναμη που απαντώντας στις ανάγκες της κοινωνίας και στηριζόμενη στον ίδιο το λαό και τους αγώνες του, αποτελεί τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει ελπίδα και προοπτική.

Συμφωνία ΠΟΕ-ΟΤΑ για κινητικότητα στους δήμους
Τη συμφωνία της με την αξιολόγηση δομών των δήμων και της μετακίνηση του πλεονάζοντος προσωπικού «είτε εντός του δήμου, είτε σε άλλους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια της σημερινής, σε πολύ καλό κλίμα (βλ. και σχετική φωτό), συνάντησης τους με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, κατά τη χθεσινή συνάντηση Μιχελάκη-ΚΕΔΕ έγινε λόγος για 3 έως 3.500 πλεονάζοντες υπαλλήλους στους δήμους, ενώ σε πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη ο αριθμός αυτός είχε ανεβεί στους 5.000 (μαζί όμως με τις περιφέρειες, που, πάντως, μάλλον ελλείψεις αντιμετωπίζουν).

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, θα πρέπει

1) «με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνουν οι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, γιατί υπάρχουν δεκάδες δήμοι που δεν έχουν γίνει.

2) Να γίνει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένα κριτήρια, διότι θα πρέπει να δούμε τις 130 αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» που έχουν «παγώσει» που έπρεπε να είναι από την 1/1/2013.»

Ο κ. Μπαλασόπουλος, ανεφερε ακομη ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία και συμπλήρωσε ότι «επαναλάβαμε στον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση της ΠΟΕ – ΟΤΑ για τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι αν τα αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα θα έχουμε συνεχώς, σοβαρά προβλήματα ένταση και το κυριότερο δεν θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ο στόχος είναι να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο δεν θα μπορέσουν με μια τέτοια διαδικασία που αμφισβητείται και γενικότερα μια υπαλληλική κατάσταση που κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να του συμβεί αύριο, να μην μπορεί να προσφέρει.»

Μιχελάκης: Χαίρομαι γιατί όλοι συμφωνούν στην αξιολόγηση

Από την πλευρά του ο κ. Μιχελάκης ανεφερε ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστική και υπήρξαν αποτελέσματα. «Συμφωνήσαμε ότι θα ξαναβρεθούμε για να κουβεντιάσουμε πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις που έβαλε το προεδρείο της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Χαίρομαι διότι όπως και χθες, στην συνάντηση με την ΚΕΔΕ, όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των ΟΤΑ. Αυτό δεν το αρνείται κανένας», είπε ο υπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Ξεκινώντας από αυτή την ουσιαστική βάση στην οποία συμφωνούμε όλοι, πιστεύω ότι την αξιολόγηση στους ΟΤΑ μπορούμε να την κάνουμε σωστά καθώς έχουμε τον χρόνο, έτσι ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει καλές υπηρεσίες που θα πρέπει να είναι και το τελικό ζητούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τον κίνδυνο των οριζόντιων περικοπών. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν, καθώς όπως σας είπα, όλοι οι εταίροι συμφωνούν στην αναγκαιότητα της αξιολόγησης και αυτό είναι το σημαντικό.»

Αμεση κατάργηση 5.000 θέσεων στους δήμουςΤην άμεση κατάργηση 5.000 θέσεων από τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα ζητάει η κυβέρνηση από τους δημάρχους, όπως προέκυψε από την συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη. Ο Υπουργός μετέφερε ουσιαστικά στην ΚΕΔΕ την απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης. 5.000 θέσεις που θα καταργηθούν έτσι ώστε οι αντίστοιχοι υπάλληλοι που τις κατέχουν να βγουν στην εφεδρεία. Έτσι δόθηκε το μήνυμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι η κύρια πηγή των 12.500 της εφεδρείας και των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ προσπάθησαν να εξασφαλίσουν η αξιολόγηση των δομών που πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, να είναι απαραίτητο κριτήριο για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, δεσμευόμενοι ότι θα προσφέρουν 3.500 θέσεις περίπου, αλλά όπως φαίνεται δεν τα κατάφεραν. 
Ο Υπουργός έμεινε ανένδοτος στις 5.000 θέσεις.

Έγινε πάντως ξεκάθαρο ότι αν δεν γίνουν οι αξιολογήσεις και δεν εξασφαλιστεί η κατάργηση των 5.000 θέσεων, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε οριζόντιες περικοπές με απόφαση Υπουργού, που θα πλήξει κυρίως τους δήμους που έχουν οικονομικά προβλήματα. Σ’ αυτούς τους δήμους θα προχωρήσει άμεσα η κατάργηση νομικών προσώπων έτσι ώστε να βγουν 5.000 στην εφεδρεία.

http://www.myota.gr/, 22/8/2013

ΚΛΕΙΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ "Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ" ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙΣε δημοτικό συμβούλιο πριν την θερινή ραστώνη από την διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε ότι "σύντομα" θα επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο "Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ" αφού - όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άρης Νόμπελης - ο δήμος ήρθε σε συμφωνία διακανονισμού του χρέους του με την ΕΥΔΑΠ.

Μέχρι σήμερα όμως το κολυμβητήριο παραμένει κλειστό.

Η ρύθμιση του χρέους του δήμου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επετεύχθει με την παρέμβαση του πρώην δημάρχου Γρ. Ζαφειρόπουλου - που είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και του δημοτικού συμβούλου Κώστα Δρίβα - υπαλλήλου της εταιρίας.

Η σύμβαση ρύθμισης των οφειλών του δήμου προβλέπει από το συνολικό ποσό των 480.925,00 ευρώ, προκαταβολή 57.000 ευρώ, εγγύηση 50.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό πρέπει να καταβληθεί σε 36 ισόποσες δόσεις των 14.084.99 ευρώ.

Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία και το κολυμβητήριο πρέπει να ανοίξει αμέσως!

Θυμίζουμε την επιστολή των κατοίκων του Κάτω Χαλανδρίου προς τον Δήμαρχο μέσω της Πλατείας http://stinplatia.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4143.html καθώς και την ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης Χαλάνδρι - Αλλάζουμε Πορεία για το θέμα από τον Ιούνιο.
 

Δικαίωμα προσφυγής και οι τοπικοί σύμβολοιΣύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, με νομολογία του το ΣτΕ, που ανατρέπει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναγνωρίζει το δικαίωμα προσφυγής για την απόφαση νομιμότητας ή για την παράλειψη ενεργειών και στους εκπροσώπους και συμβούλους των τοπικών κοινοτήτων όπως και στους δημοτικούς συμβούλους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 484/ 2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, μόνη η επίκληση της ιδιότητας του δημοτικού συμβούλου δεν καθιδρύει αυτοτελώς έννομο συμφέρον προς άσκηση της ειδικής προσφυγής των άρθρων 150 (νυν 227 του Ν. 3852/ 2010) και 151 ΚΔΚ (το οποίο διατηρείται σε ισχύ, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 238 του Ν. 3852/ 2010). Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερη νομολογία του ΣτΕ (ΣτΕ 60/ 2010, 2081/ 2009) έχει κριθεί ότι ο δημοτικός σύμβουλος, εφόσον δεν έχει συμπράξει στην έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης, έχει έννομο συμφέρον ως εκ της ιδιότητάς του αυτής, για την άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής των άρθρων 227 του Ν. 3852/ 2010 και 151 ΚΔΚ. Τούτο διότι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και μεριμνούν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους για τη τήρηση της νομιμότητας (άρθρο 135, περ. Α’ και γ’ του ΚΔΚ). Ακολούθως, θα πρέπει να θεωρηθεί, για τον ίδιο λόγο, ότι ο πρόεδρος και οι σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας έχουν έννομο συμφέρον ως εκ της ιδιότητάς τους αυτής, για την άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής των άρθρων 227 του Ν. 3852/ 2010 και 151 ΚΔΚ, κατά των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου που αφορούν τις κοινότητές τους, εφόσον δεν έχουν συμπράξει στην έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης.

Πράσινο Κίνημα: Ο Β. Λυσσαρίδης ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία

  Το Πολιτικό Συμβούλιο του Πράσινου Κινήματος εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του ιδρυτή και Επίτιμου ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις