Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Γ. ΘΩΜΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: "Χαλάνδρι - μια πόλη παλίμψηστο"


                                           ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Η πρόταση για την καθιέρωση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για το σκοπό αυτό η Δημοτική Κίνηση «μια πόλη για να ζεις ΧΑΛΑΝΔΡΙ η πόλη μας» κυκλοφόρησε το παρακάτω ενημερωτικό κείμενο πιστεύοντας ότι συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των Χαλανδραιων πολιτών, απέναντι στην ιστορία του τόπου μας .

ΧΑΛΑΝΔΡΙ μια πόλη παλίμψηστο

Η περιοχή του Χαλανδρίου εμφανίζεται να έχει κατοικηθεί από την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με ενδείξεις παρουσιάζει εποικισμό κατά την περίοδο της Χαλκοκρατίας (2.600-2.000 π.Χ.) και την Υστεροελλαδική εποχή (1.550-1.100 π.Χ.). Η πρώτη αναφορά στην περιοχή γίνεται στα Αττικά του Παυσανία απ' όπου μαθαίνουμε πως η σημερινή περιοχή από το Χαλάνδρι μέχρι την Αγία Παρασκευή και την Παιανία αποτελούσε κατά τον 6ο αιώνα π.χ. το μεγάλο Δήμο της Φλύας, που ανήκε σύμφωνα με τους ιστορικούς στην Κεκροπίδα φυλή. Στους κλασικούς χρόνους εμφανίζεται ως τόπος καταγωγής πολλών επιφανών πολιτών της εποχής, όπως ο Ευριπίδης και ο Θεμιστοκλής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των ενδείξεων, μεταξύ άλλων, αποτελούν:

Η οδός της λιθαγωγείας

· Η αρχαία οδός της «λιθαγωγίας», ο δρόμος δηλαδή που οδηγούσε από τα λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης στην Αθήνα. Πρόκειται για ιδιαιτέρως σημαντική οδό καθώς μέσω αυτής μεταφέρονταν από το Πεντελικόν όρος στο άστυ οι όγκοι του μαρμάρου με τους οποίους χτίστηκαν τα μνημεία της Ακρόπολης.


Η αρχαία οδός της λιθαγωγίας όπως ήρθε στο φως επί της λεωφόρου Πεντέλης 101 133 στο Χαλάνδρι. (Φωτ. από http://www.hellinon.net/Aneotera/Pentelikon.htm)

· Το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε με εντολή του αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αι. μ.Χ (μεταξύ 134 και 140 μ.Χ.) για τις ανάγκες υδροδότησης της ρωμαϊκής Αθήνας. Το Υδραγωγείο μήκους περίπου 25 χλμ. ξεκινά από τους πρόποδες της Πάρνηθας και μεγάλο μέρος της υπόγειας διέλευσης περνά από το Χαλάνδρι πριν καταλήξει στην Αδριάνεια Δεξαμενή στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Πολλά από τα φρεάτια του Υδραγωγείου είναι ακόμα ορατά σε σημεία του Δήμου Χαλανδρίου, όπως στις οδούς: Χαράς, Χίου, Αποστολοπούλου, Λέσβου, Φιλελλήνων και Ναυαρίνου καθώς και στη συμβολή Ελ Αλαμέιν και Αιγαίου .
Φρεάτιο του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως

Φρεάτιο του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως και Λευκάδος
(σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος)


Η Μαρμαριώτισσα

Ο ναός της Παναγίας Μαρμαριώτισσας που χρονολογείται στην υστερορωμαϊκή-πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Ο ναΐσκος βρίσκεται στο Κάτω Χαλάνδρι, στην αυλή του σημερινού ναού της Παναγίας, στη νοτιοανατολική του πλευρά.

Αρχικά επρόκειτο για ρωμαϊκό μαυσωλείο κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο που, κατά τους χριστιανικούς χρόνους μετασκευάστηκε σε χριστιανικό ναό, με την προσθήκη μιας τρίπλευρης αψίδας Ιερού στα ανατολικά.

Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται δυσδιάκριτα σπαράγματα τοιχογραφιών του 17ου αιώνα. Η ονομασία Μαρμαριώτισσα πρέπει να προήλθε από τα πολλά μαρμάρινα μέλη που βρέθηκαν στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του ναΐσκου, αλλά και από το υλικό κατασκευής του αρχικού πολυτελούς ταφικού μνημείου.Η Φραγκοκλησιά

· Τα ερείπια του βυζαντινού ναϋδρίου της Φραγκοκλησιάς που αποκαλύφθηκαν ύστερα από ανασκαφική έρευνα της 1ης ΕΒΑ κατά τη διάρκεια των έργων διάνοιξης της «Αττικής οδού» στην περιοχή και χρονολογείται τον 13ο αιώνα. Πιθανότατα ταυτίζεται με το Φραγκομονάστηρο της Αδελφότητας των Μινωριτών μοναχών στου πρόποδες του Πεντελικού. Σήμερα το μνημείο έχει αποσπασθεί και μεταφερθεί σε παρακείμενο οικόπεδο, στη συμβολή των οδών Αττικής και Λευκών Ορέων.


Άποψη της ανασκαφής του βυζαντινού ναϋδρίου της Φραγκοκλησιάς (φωτ. Αρχαιολογικόν Δελτίο 56-59 (2001-2004), κείμενο Αικ. Παντελίδου, αρχαιόλογος)

Ο Άγιος Γεώργιος

· Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που υπήρξε κοιμητηριακός ναός του παλαιού νεκροταφείου Χαλανδρίου πριν αυτό μεταφερθεί στη θέση Πάτημα Πεντέλης. Διατηρεί στη τοιχοποιία του ένθετα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη και τοιχογραφίες του 18ου αιώνα στο εσωτερικό του.

Ο Σιδηρόδρομος Λαυρίου

Η ιστορία του Χαλανδρίου στα νεότερα χρόνια χαρακτηρίζεται από τη διέλευση του πρώτου βιομηχανικού σιδηροδρόμου (1869) που συνέδεε τα Μεταλλεία Λαυρίου με τον Πειραιά. Οι σιδηροδρομικές γραμμές ήταν ορατές σε πολλά σημεία του δήμου μέχρι πρόσφατα. Σήμερα σώζονται καλυμμένες κάτω από τις νησίδες στις οδούς: Παλαιολόγου Παπανικολή και Δουκίσσης Πλακεντίας.


Χάρτης σιδηροδρομικών γραμμών 1894 (Φωτ. από http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Athens_and_Piraeus_map_1894.jpg)

Οι παραπάνω θέσεις και μνημεία, όπως και πολλα αλλα που δεν μπορουν να συμπεριληφθουν σε αυτό το συνοπτικο κειμενο, που αποτελούν σημαντικές αναφορές της ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου εμφανίζονται εγκαταλελειμμένα, δίχως ειδική σήμανση και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα διατήρησης.

Η περαιτέρω μελέτη και σύνδεσή τους με άλλα μνημεία της περιοχής, η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την συντήρηση και ανάδειξη τους, η επαρκής σήμανση και πληροφόρηση με κατάλληλο ενημερωτικό υλικό θα παρέχει τη δυνατότητα στους κατοίκους του δήμου και τα σχολεία να γνωρίσουν την ιστορία του Χαλανδρίου.

Χαλάνδρι 18 Απριλίου 2015


ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ ΔΙΑ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΠΕΡΙ ΗΘΟΥΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Για το ήθος με το οποίο αντιμετώπιζε η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ τους πολιτικούς της αντιπάλους και τα όρια της "πολιτικής κριτικής" που αποφάσισε να επιβάλλει τώρα που έγινε διοίκηση και έγιναν "κόρες ναυάρχου" αντί να σχολιάσουμε ξαναθυμίζουμε την προεκλογική τους καμπάνια αφού τα πρόσφατα (περί ψεκασμών κλπ), είναι ακόμα νωπά και δεν χρειάζονται υπενθύμιση).

Ποιοι μιλάνε αλήθεια περί ήθους, "υπονοούμενων" κλπ 

 ΘΥΜΑΣΤΕ; Πριν κανένα χρόνο "τα όρια της πολιτικής τους κριτικής" ;

 Οι εκλογές στο Χαλάνδρι, αλλιώς

Οδηγός δημοτικών εκλογών στο Χαλάνδρι: από το μπλογκ του ταλαντούχου σκιτσογράφου -υποψήφιου με την Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου Νικόλα Δημητριάδη "Ξύλα, Πέτρες"

Σύντομος εικονογραφημένος οδηγός των υποψηφίων δημάρχων εις τας δημοτικάς εκλογάς του 2014 εις το Χαλάνδρι, μετά συντόμων σχολίων τινών.
1. Γιώργος Κουράσης - Χαλάνδρι σε δράση (σε ελεύθερη πτώση)
Η δημαρχάρα μας! Ο νυσταλέος νεοδημοκράτης με τα μεγάλα έργα. Και τις μεγάλες κουτάλες. 
Άξιος διάδοχος του υπόδικου Ζαφειρόπουλου. Να τον χαιρόμαστε!
2. Γιάννης Λαδόπουλος - Mπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι (να το διαλύσουμε)
Ο αειθαλής παράγοντας, στελεχάρα και του Κουράση και του Ζαφειρόπουλου πιο πριν, και του Παττακού ακόμα πιο πριν. Κατεβαίνει υποψήφιος γιατί, όπως λέει ο ίδιος, το Χαλάνδρι χρειάζεται νέα πρόσωπα! Είναι γνωστός για το σπουδαίο έργο του στον Δήμο: αφού έκλεισε 4 παιδικούς σταθμούς, πρότεινε την αύξηση του... μισθού του.
3. Στάθης Ανδρεόπουλος - Χαλάνδρι, φιλική πόλη (για τα λαμόγια)
Το 2 φορές χρυσό αγόρι του Πασόκ, αποφάσισε αυτή τη φορά να το παίξει ανεξάρτητος, μπας και μαζέψει καμιά ψήφο. Μάζεψε και τη στήριξη των νεοφιλελεύθερων του Στέφανου Μάνου για το γούρι.
4. Άγγελος Νταβίας - Χαλάνδρι αλλάζουμε πορεία (360 μοίρες)
Άλλη πασοκοστελεχάρα του παλαιού καλού καιρού. Μικροπαραγοντίσκος με παραισθήσεις μεγαλείου. Δηλώνει ανεξάρτητος, βολοδέρνει μεταξύ Πασόκ και Σφύριζα, αλλά δε λέει όχι και σε καρέκλες από τον Κουράση και τον Ζαφειρόπουλο. Πάει με όλα και συμφέρει!
5. Γιώργος Θωμάς - Χαλάνδρι, πόλη για να ζεις (αν είσαι πασοκάρας)
Πάνω που γεμίσαμε μαυρογιαλούρους και τοπικούς παράγοντες, ήρθε και το βαρύ πυροβολικό της ανανέωσης. Βουλευτής του Πασόκ και υφυπουργός στα χρόνια της μάσας της Ολυμπιάδας. Έχει κάνει μετάσταση στη ΔΗΜΑΡ και κατεβαίνει κατά Χαλάνδρι μεριά να δείξει στους ντόπιους μικροπαράγοντες το δε ρήαλ θίνγκ.
6. Λούλα Καρατζά - Λαϊκή Συσπείρωση (εντός του κόμματος)
ΚΚΕ ορίτζιναλ, κατεψυγμένο. Χαρντ κορ καταστάσεις. Μόνο για τους φανατικούς του είδους.
 Η ψήφος είναι μυστική, αλλά το μούτζωμα δημόσιο.
Προσοχή μη μας κοπούν τα χέρια Δευτέρα πρωί!
Γι' αυτό αφήνουμε τους μαυρογιαλούρους στη μιζέρια τους και ψηφίζουμε:
7. Σίμος Ρούσσος, Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου
 ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ
Βοηθήσατε εις την προπαγάνδα της παρατάξεως.
Κατεβάσατε και τυπώσατε τα σούπερ αφισέτα του Ξύλα Πέτρες.
Τοιχοκολλήσατε εις τη γειτονιά σας!
το γραφείον Διαφωτήσεως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ "ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ"Η ΠΛΑΤΕΙΑ είναι blog.

Σε όλο τον κόσμο τα blogs δεν είναι caumme il faut.
Είναι σπαζαρχίδικα και βρωμόστομα.
Αν δεν είναι τότε δεν είναι blogs.

Η συζήτηση περί "ύφους" δεν είναι πολιτική συζήτηση.
Είναι αδυναμία αντιπαράθεσης επιχειρημάτων επί της ουσίας.

Το ύφος, το στυλ και η αισθητική είναι απολύτως υποκειμενικά ζητήματα και ΕΥΤΥΧΩΣ ακόμα αισθητική αστυνομία δεν υπάρχει (ελπίζω να μην επικρατήσουν οι απόψεις των ακραίων στον ΣΥΡΙΖΑ και να μην φτιάξει καμία τέτοια η κυβέρνηση που να τιμωρεί όποιον δεν αρέσει η φάτσα του, στην συνιστώσα).
Τέτοια κριτήρια επιθυμεί και επιβάλλει στον Χαλάνδρι η ΝΤΙΑ ΚΟΥΔΟΥΝΗ (τοπικό μεγαλοστέλεχος της ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ που έχει αναλάβει εργολαβία την απαξίωση της Πλατείας και που σήμερα της κάνουμε την τιμή να αναφέρουμε το όνομά της, κάνοντάς την γνωστή στο Χαλάνδρι) και η ομάδα της.

Η "συντρόφισσα" αυτή ΜΕ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ  ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ το 2011 που ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν την διεύρυνση. Ήταν τότε συντονίστρια.

Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στα πόδια του, κατάλαβε ότι πριν ήμουν ΠΑΣΟΚ λέει.
Δεν το ήξερε δηλαδή. Το ανακάλυψε ξαφνικά και μάλλον της το είχα αποκρύψει.
(Να γελάνε και τα τσιμέντα της πλατείας Χαλανδρίου δηλαδή. Δεν ήξερε τι κόμμα ήταν παλιά ο Νταβίας).

Μου είναι πολύ εύκολο να αποδείξω την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ της χρησιμοποιώντας όμως εσωκομματικά κείμενα, κάτι που δεν θέλω να κάνω, αφού δεν μου φταίει όλος ο ΣΥΡΙΖΑ για ό,τι συμβαίνει στο Χαλάνδρι, πολύ περισσότερο παραμένω σταθερός στην γραμμή υποστήριξης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ που δίνεται αυτή την περίοδο από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, παρά τον απόλυτο αποτροπιασμό μου για τις μεθοδεύσεις μιας παρέας εδώ στο Χαλάνδρι.

Δεν είμαι πρωτάρης σε κόμματα στα οποία διεξάγονται μεγάλες αντιπαραθέσεις στρατηγικής, τακτικών, συμφερόντων, νομής εξουσίας ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Πάντα σε κόμματα εξουσίας πίστευα και σε αυτά τα κόμματα αυτές οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, αφού είναι πολυσυλλεκτικά για να γίνονται πλειοψηφικά. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.
Αλλιώς γίνεται μόνο στα ΓΚΡΟΥΠΟΥΣΚΟΥΛΑ.

Η Ντία Κουδούνη μας αποκαλεί δημόσια ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ και ο Πόλυς Τακόπουλος ΨΕΥΤΕΣ σε ανοικτή δημόσια ομάδα στο fb.

Δεν ξέρω αν θεωρούν συκοφαντία να τους αποδίδονται ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για την διαχείρισή τους σε ΔΗΜΟΣΙΑ θέματα  και δεν μας πολυνιάζει κιόλας τι θεωρούν.

Όπως δεν μας πολυνιάζει που μιλάει για τον "αυριανισμό" μας.

Ο μεγάλος τιμονιέρης έλεγε ότι "οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες, όλοι έχουν από μία" να μην έχει και η Ντία μία άποψη; Εμείς λέμε ότι πρέπει να έχει και να ακούγεται.

ΨΕΜΑΤΑ ΟΜΩΣ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΠΟΛΥ ΤΑΚΟΠΟΥΛΕ και το ξέρεις.

Ούτε λέξη.

Καταλαβαίνω ότι σας έχει πέσει στο κεφάλι να διαχειριστείτε τα ωραία που έγιναν από το 2009 (όταν ήταν οι τελευταίες ΔΗΜΟΣΙΕΣ συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για το Δουζένη) μέχρι τώρα που γίνατε διοίκηση.
Αυτά που έγιναν ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ, όπως ήταν η γραμμή Κουράση για τα μεγάλα και που η αντιπολίτευση δεν φρόντισε ή δεν μπόρεσε να φωτίσει στην ώρα τους.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ.
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Μέχρι το 2010 βρίσκεις στην Blogoσφαιρα τα πάντα για το θέμα.
ΜΕΤΑ;

ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ!
Από όλους!

Άρα ουσιαστικά εσείς μας συκοφαντείτε.

Προφανώς δεν θα σας απειλήσουμε με "διατήρηση των όποιων συνταγματικών μας δικαιωμάτων" και με άλλα τέτοια ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ.
Ούτε μήνυση θα κάνουμε, ούτε απειλές θα εκτοξεύσουμε.

Θα επιμείνουμε ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ (και αυτές εναντίον μας) ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ και πρέπει να βρίσκουν τρόπο να ΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ και να ΣΥΝΤΙΘΕΝΤΑΙ σε ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

ΥΒΡΕΙΣ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ είναι άλλο πράγμα.
Είναι να τους γράψουμε για την μανούλα τους, την θείτσα τους, τους πρώην τους κλπ.

Επί των δημόσιων θεμάτων ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

Αν κάποιοι από "την πρώτη φορά αριστερά" βρίσκονται πρώτη φορά από την άλλη πλευρά του λόφου, αυτή της εξουσίας και από ελεγκτές και κριτές των πάντων γίνονται κρινόμενοι θα καταλάβουν ότι αυτό είναι το παιχνίδι της δημοκρατίας και της εναλλαγής ρόλων, και πρέπει να το συνηθίσουν.

Η Πλατεία τις τελευταίες μέρες έχει σηκώσει το βάρος της αποκάλυψης όλων των πτυχών μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης για την πόλη.

Προσωπικά δέχτηκα μια αήθη απόπειρα απαξίωσης από εκείνη την Ο.Ε.  και αντέδρασα.
Αν συνυπολογίσω τα όσα έχουν γραφτεί στην STASI, θα μιλάγαμε για προσωπικό εξευτελισμό.

Αντέδρασα υπερβολικά σε μια, δυο εκφράσεις;

Ίσως. Αλλά ποιος νομιμοποιείται να το κρίνει;

Όσο υπερβολικό είναι να σου λένε "έλα μωρέ τώρα με τις ερωτήσεις σου που είναι ανάξιες απαντήσεων" ή όταν κάνεις την ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ σου σε ένα ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ να σου λέει ο δήμαρχος της πόλης ότι "αν πεις ότι έχει κενά η εισήγηση θα στραφούμε κατά του υπαλλήλου που την συνέταξε"δεν πειράζει αν πεις και μια κουβέντα παραπάνω.

Είναι φτηνιάρικο να μην στέκονται ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, καταληψίες, κουκουλοφόροι αντιπαρατιθέμενοι με τα ΜΑΤ , ριζοσπάστες,  στην ουσία των πολιτικών επιχειρημάτων, μάλιστα να επιμένουν να αποκλείουν ακόμα και από τον εσωκομματικό διάλογο απόψεις ανθρώπων με τους οποίους έχουν συμπορευτεί  και να το κάνουν αυτό επικαλούμενοι "συμπεριφορές και έλλειψη αστικής ευγένειας".

ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΟ!!!

Είναι δικαίωμά σας Ντία, Πόλυ και λοιποί της παρέας να μην γουστάρετε το ύφος της Πλατείας ή του Νταβία.

ΣΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΓΙ' ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ.

Ούτε βέβαια θα θέσουμε το ύφος μας σε συλλογική κρίση, εκτός αν τεθούν όλα τα "ύφη" σε συλλογική κρίση και έχουμε και εμείς το δικαιώμα να κρίνουμε άλλα υφάκια που δεν μας αρέσουν.

Αν δεν σας αρέσει η Πλατεία, δεν μας διαβάζετε. Είναι απλό.

Για την πολιτική ουσία όμως των μεγάλων θεμάτων του δήμου που τώρα διαχειριζόσαστε:

ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΖΗΤΙΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ.

Και να αρνείστε να ακούτε όσους έχουν άλλη άποψη από την δική σας.

ΔΙΚΗ ΣΑΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ BLOGS.

Αλλά η επιλογή σας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, άρα ρέπει προς τα εκεί που αν το γράψω θα βγάλετε φλίκτενες.

Α.Ν.

Κτήμα Δουζένη στο Χαλάνδρι: ΤΩ ΚΑΙΡΩ ΕΚΕΙΝΩ .... ΑΠΟ ΤΟ ATHENS INDYMEDIA (30-1-2009)

Δευτέρα 2/2 έχει συνέλευση στο ΚΕΝ (Δαναϊδων και Αντιγόνης) η "Πρωτοβουλία διάσωσης για το Δουζένη" και Τετάρτη 4/2 η Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Χαλανδρίου που θα συζητήσει και το Δουζένη και τις περεταίρω δράσεις. Το κτήμα 3στρεμμάτων κινδυνεύει να τσιμεντωθεί από την Ektasis Development. Ακολουθεί το κείμενο που βγήκε απ' τη συνέλευση.

ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΔΟΥΖΕΝΗ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ή  ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ;

Πρόκειται για ένα κτίριο 900 τ.μ σε κτήμα 3 στρεμμάτων στο Κάτω Χαλάνδρι (Σαλαμίνος & Σοφ.Βενιζέλου) που παρότι δεσμεύτηκε και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο και παρά τις θεατρινίστικες – εκ των πραγμάτων κρίνοντας- προεκλογικές κορώνες της δημοτικής αρχής για απαλλοτρίωση, ώστε να γίνει πολιτιστικός χώρος και πράσινο, αφέθηκε  να ρημάζει και διεκδικείται τώρα από την Ektasis Development στο Συμβούλιο της Επικρατείας (11/2 κατατίθενται οι σχετικοί φάκελοι) ώστε να γίνει εμπορικό κέντρο, μεζονέτες σε αντίθεση με τις χρόνιες υποσχέσεις κι ενάντια στην επιθυμία των κατοίκων και τις πραγματικές ανάγκες μας.

Αρχές 20ου αιώνα: Λειτουργεί σαν εργοστάσιο –οινοπνευματοποιείο.

1952 Η επιχείρηση περνάει στα χέρια της οικογένειας Τσιμάρα και για λίγα χρόνια παράγει την παρκετίνη «Υμηττός». Έπειτα χρησιμοποιείται σαν αποθήκη και τέλος εγκαταλείπεται στην τύχη του για σαράντα χρόνια περίπου.

1992 Το κτίριο δεσμεύεται από το δήμο Χαλανδρίου με υποσχέσεις για απαλλοτρίωση, ώστε να γίνει πολιτιστικός χώρος του δήμου. (ΦΕΚ 1157).

1999 Το ΣΥΝΟΛΟ του κτιρίου χαρακτηρίζεται διατηρητέο (ΦΕΚ 498). 

2003 Εγγράφεται στον προϋπολογισμό του δήμου κονδύλι 1.300.000 για την απαλλοτρίωση του χώρου. Σκοπίμως δε γίνεται καμία περεταίρω ενέργεια ώστε αυτό το κονδύλι τελικά να εκταμιευτεί από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. 

2004 Οι ιδιοκτήτες αξιοποιούν τη συνήθη «ολιγωρία» της δημοτικής αρχής και κερδίζουν τη δίκη εις βάρος του ελληνικού δημοσίου πετυχαίνοντας άρση της απαλλοτρίωσης. 

Μάης 2005 Το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων, του τοπικού τύπου και οι κάτοικοι ζητούν να αποδοθεί ο χώρος στους δημότες για πολιτιστικό κέντρο και πράσινο. Συγκροτείται από κατοίκους «πρωτοβουλία διάσωσης» για το Δουζένη. 

Ιούνιος 2005 Η δημοτική αρχή μετά από συνάντηση με την πρωτοβουλία κατοίκων δεσμεύεται στο δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει «από μηδενική βάση» την ώρα που ο δήμαρχος Ζαφειρόπουλος κάτω απ’ το τραπέζι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ektasis : θα αποσυρόταν από κάθε διεκδίκηση για το χώρο εν λευκώ με αντάλλαγμα 300τ.μ «πολιτιστικού καφενείου». Διοργανώνεται από την «Πρωτοβουλία» μαζική μουσική πορεία στο Κάτω Χαλάνδρι. 

30-7-2005 H Ektasis κατεδαφίζει εντελώς παράνομα (ΦΕΚ 1157/92, ΦΕΚ 498/99) μεγάλο τμήμα του εργοστασίου. Ο δήμαρχος δηλώνει ότι «εξαπατήθηκε». Γίνεται συμφωνία για παύση των εργασιών τουλάχιστον για το Σαββατοκύριακο.  

31-7-2005 Ο εργολάβος συνεχίζει κυριακάτικα να καταστρέφει και το γωνιακό διατηρητέο κτίριο παρά τη «συμφωνία κυρίων». Φυσικά η αστυνομία και η μονόφθαλμη δικαιοσύνη δε σταματάνε τον εργολάβο, αλλά απειλούν να συλλάβουν τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Ο εργολάβος έχει πάρει άνωθεν το πράσινο φως και το δείχνει απροκάλυπτα.   

Δεκέμβρης 2005 Η γενική διεύθυνση πολεοδομίας του υπεχωδε αποστέλλει έγγραφο –που για καιρό το απέκρυπταν- στο δήμο, όπου συμπεραίνει ότι η κατεδάφιση του διώροφου θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας πρέπει να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή, όπως και η στέγη του υπόλοιπου κτίσματος που κατέρρευσε όταν έριξαν το διώροφο κτίσμα. 

18/5/2006 Ψηφίζεται ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο η επιβολή επαναδέσμευσης και απαλλοτρίωσης ΟΛΟΥ του ακινήτου. Η δημοτική αρχή «παραμελεί» να υπογράψει τη σύμβαση με την οποία παραχωρείται το απαραίτητο δάνειο για την απαλλοτρίωση. 

28-2-2007 Συζητείται το θέμα του εργοστασίου Δουζένη στο ΣΧΟΠ παρουσία δεκάδων κατοίκων που έχουν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι.  H Ektasis αμφισβητεί την πρόθεση του δήμου να απαλλοτριώσει το κτήμα και το στοιχειοθετεί με έγγραφα. Δυστυχώς για τον «εξαπατημένο» δήμαρχο τον αδειάζουν οι πριν από λίγο «συνεταίροι» του και πλέον αναλαμβάνει το ρόλο του «δημάρχου των πολιτών και όχι των εταιρειών», όπως μελοδραματικά –σπαραξικάρδια σχεδόν- είπε  κατόπιν εορτής στην εν λόγω συνεδρίαση. 

11/2/2009 Η Ektasis προσφεύγει στο ΣτΕ διεκδικώντας τον πολιτιστικό χώρο του εργοστασίου Δουζένη για να τον τσιμεντώσει. 

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Χαλανδρίου και γύρω περιοχών
http://dimarxeio-antipliroforisi.blogspot.com/
Ενημερωτικά: Δευτέρα 2/2 19:30 θα γίνει στο Κέντρο Νεότητας (Αντιγόνης και Δαναΐδων)  ανοιχτή συνέλευση που καλεί η «Πρωτοβουλία διάσωσης για το Δουζένη»

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΥΖΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΑ

Δεν το είχαμε δει τότε είναι η αλήθεια και ΕΜΕΙΣ δεν ασχοληθήκαμε τότε με το θέμα.

Είναι η περίοδος της ιδώτευσης βλέπετε, για την οποία δεν είναι η πρώτη φορά που απολογούμαι δημόσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΚΚΙΝΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΙΚΟΥΣ.

Και διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για την απόφαση που οδήγησε στην τελευταία επιβολή την απαλλοτρίωσης που ήρθη το 2012 - τρία χρόνια μετά. Εδώ φαίνεται τι είχε προηγηθεί.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2009.

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ:

Θετική εισήγηση ΣτΕ για Ektasis

Θετική για την εταιρεία Ektasis Development ήταν η εισήγηση του αρμοδίου εισηγητή στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ όπου εκδικάστηκε, στις 29 Απριλίου (εξ’ αναβολής από την 11η Φεβρουαρίου 2009), η προσφυγή της εταιρείας κατά της δέσμευσης του (πρώην) κτήματος Δουζένη από τη Νομαρχία Αθηνών.
Ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μύρων Ανδριανάκης, διευκρίνισε, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 29ης Απριλίου, ότι «το ΣτΕ δεν εξέταζε τη δυνατότητα καταβολής ή μη του ποσού που θέλει η Ektasis Development για το ακίνητο, αλλά τη νομιμότητα ή μη της απόφασης, της δικής μας και κατ’ επέκταση του νομάρχη Αθηνών, για την επανεπιβολή της δέσμευσης που έγινε με το ΦΕΚ ΑΑΠ 576/31-12-2007, του οποίου τη νομιμότητα είχε θέσει υπό αμφισβήτηση η εταιρεία».
Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Ανδριτσόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», θέλησε να ενημερωθεί για τα βήματα που έχει κάνει η δημοτική αρχή όσον αφορά την παράταση για την εκταμίευση των χρημάτων από Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων (ΤΠΔ). Το ίδιο ερώτημα είχε θέσει εξάλλου στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πριν το Πάσχα (8 Απριλίου). Ο κ. Ανδριανάκης είχε τότε διαβεβαιώσει το Σώμα ότι «εάν δεν έχει γίνει αίτηση, θα την κάνουμε άμεσα» και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε ότι προχωρά τις διαδικασίες, καθώς η προθεσμία υποβολής των συμπληρωματικών προτάσεων λήγει στις 15 Μαΐου.

Ενέργειες με στόχο  την επαναδέσμευση
Σύμφωνα, επίσης, με τον αντιδήμαρχο ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που αφορούν στο τελευταίο ΦΕΚ της επαναδέσμευσης: «Αμέσως μετά και εφ’ όσον όλα πάνε καλά, θα προχωρήσουμε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση. Τότε ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει την αντικειμενική αξία που ζητά η εταιρεία (ποσό που ανέρχεται στα 5,5 εκατ. ευρώ). Χωρίς να σημαίνει ότι τελικά η εταιρεία θα πάρει το εν λόγω ποσό», ανέφερε ο κ. Ανδριανάκης.
Ωστόσο, δεν έκρυψε ότι θα υπάρξουν εμπόδια: «Βεβαίως η Ektasis θα προχωρήσει, και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, για την οριστική τελική τιμή μονάδος, αλλά ούτως ή άλλως τον τελευταίο λόγο θα έχουν τα δικαστήρια».
Τι ζητά η εταιρεία
Σημειώνεται ότι στο αντίγραφο της αίτησης ακυρώσεώς της η εταιρεία ζητούσε τα εξής: α) Να γίνει δεκτή η αίτηση, β) Ν’ ακυρωθεί η προσβαλλόμενη υπ’ αριθ. 20826/1097/30-11-2007 απόφαση του κ. Νομάρχη Αθηνών (ΦΕΚ ΑΑΠ 576/31-12-2007) με θέμα «Άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Χαλανδρίου στο Ο.Τ.276» και γ) Να καταδικασθεί ο αντίδικος στη δικαστική μας δαπάνη.

Το ρεπορτάζ για την Αμαρυσία υπογράφει η Ανθή Σουρτζή (http://www.amarysia.gr/xalandri/koinonia/20592-%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-ektasis)