Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου των ΟΠ ΒΑ Προαστίων Αθηνών σχετικά με τα τεκταινόμενα στα Βριλήσσια.

ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ
Βριλήσσια: Αποκατάσταση του εξοπλισμού στο πάρκο ΤΥΠΕΤ,
και ουσιαστική διαβούλευση χωρίς αποκλεισμούς, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Το πάρκο ΤΥΠΕΤ, έκτασης 18 στρεμμάτων στην οδό Μπακογιάννη στα Βριλήσσια, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του Δήμου και το πιο πολυσύχναστο μέχρι πρόσφατα.  Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα συγκέντρωνε πλήθος ήπιες δραστηριότητες και ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μόνη σοβαρή εξαίρεση στην επιτυχία του αποτελούσαν τα προβλήματα νυκτερινής ησυχίας στη νοτιοδυτική γωνία του πάρκου (Λυκαβηττού και Υμηττού) όπου  παρέες νέων συγκεντρώνονταν τα βράδια πολύ κοντά στα σπίτια.
Στα τέλη Οκτωβρίου, όμως, η νέα δημοτική αρχή αφαίρεσε από το πάρκο όλους τους πάγκους του πικνίκ, καθώς και το στεγασμένο κιόσκι, ως  «δοκιμαστικό» μέτρο για τη διασφάλιση της ησυχίας τις νυκτερινές ώρες.  Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί δραστικά ο κόσμος που έρχεται στο πάρκο, καθώς  ο εξοπλισμός που απομένει απευθύνεται σχεδόν μόνο σε περιορισμένες κατηγορίες πολιτών: οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας, , περιοίκους που κάνουν τζόκινγκ, φιλόζωους που βγάζουν βόλτα το σκύλο τους.
Η εξέλιξη αυτή ήταν απόλυτα σύμφωνη με τη φιλοσοφία δυναμικής πρωτοβουλίας κατοίκων της περιοχής, που δημιουργήθηκε με αφετηρία το πρόβλημα της νυκτερινής ησυχίας και μονοπώλησε τα τελευταία χρόνια τον τοπικό δημόσιο διάλογο για το πάρκο. Στη λογική τους, η διεκδίκηση της νυκτερινής ησυχίας συνδυαζόταν με αντιλήψεις που αντιμετώπιζαν ως πρόβλημα το ότι το πάρκο ήταν πολυσύχναστο και θεωρούσαν ότι όφειλε να προσελκύει λιγότερο κόσμο και δραστηριότητες. Στο στόχαστρο μπήκε έτσι όχι μόνο οτιδήποτε μπορούσε να προσελκύει νεολαία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας,  όπως οι πάγκοι και τα κιόσκια, αλλά και οι ιδιοκτήτες σκύλων (παρόλο που σχεδόν όλοι φροντίζουν οι ίδιοι την καθαριότητα  του χώρου), τα παιδικά ποδήλατα, τα αυτοσχέδια υπαίθρια παιδικά πάρτι τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες τα Σαββατοκύριακα, ακόμη και η λειτουργία της παιδικής χαράς. 
Πρωτεργάτες της ίδιας πρωτοβουλίας συνέβαλαν και στην εκλογή της νέας δημοτικής αρχής, που βρίσκεται έτσι εκτεθειμένη ότι ακρωτηρίασε ένα σημαντικό δημόσιο χώρο για χάρη υποστηρικτών της. Παρά τις διαβεβαιώσεις των τελευταίων ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν αντιδράσεις», έχουν ήδη συγκεντρωθεί πολλές εκατοντάδες υπογραφές διαμαρτυρίας από πολίτες των Βριλησσίων με διαφορετική άποψη, που αισθάνονται ότι ουσιαστικά διώχνονται από ένα δημόσιο πάρκο που ανήκει και σε αυτούς. Το γεγονός ότι καμιά από τις δύο πρωτοβουλίες δε φαίνεται να «ακούει» το πρόβλημα της άλλης, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι:

  • Θέλουμε όλα τα πάρκα και το πράσινο της πόλης πολυσύχναστα, πολύβουα, ελκυστικά σε όσο γίνεται περισσότερους, με το ευρύτερο δυνατό φάσμα ήπιων και μη εμπορευματοποιημένων χρήσεων. 
  • Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και μειωμένης αγοραστικής δύναμης, το στοίχημα είναι να βρίσκουν διέξοδο και αναψυχή στα πάρκα περισσότεροι, όχι λιγότεροι.  Δεν είναι ανάγκη να κλεινόμαστε στους 4 τοίχους, ούτε του σπιτιού μας, ούτε της καφετέριας, ούτε του γυμναστηρίου ούτε του ιδιωτικού παιδότοπου.
  • Αυτοσχέδια πικνίκ και παιδικές γιορτές γίνονται στα πάρκα όλης της Ευρώπης και πρέπει να είναι και εδώ ευπρόσδεκτα, με μόνο περιορισμό να μην εμποδίζουν τη χρήση του πάρκου από τους υπόλοιπους και να σέβονται τη νυκτερινή ησυχία. 
  • Λογικές που διεκδικούν τα δημόσια πάρκα ως ημι-ιδιωτική αυλή κάποιων περιοίκων και που υποκρύπτουν πόλεμο γενεών,  χωρίζοντας έμμεσα την κοινωνία σε «νοικοκυραίους» και «νεολαία», είναι για μας απολύτως απαράδεκτες.  Ακόμη πιο απαράδεκτο είναι όμως να εμφανίζονται τέτοιες λογικές σε δημόσιες πολιτικές αποφάσεις, που έχουν αποστολή να προωθούν το συμφέρον όλης της κοινωνίας.  
Παράλληλα όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε αυτονόητο τόσο το δικαίωμα όλων σε ανθρώπινο νυκτερινό ύπνο και ανθρώπινες συνθήκες ζωής, όσο και το δικαίωμα κάθε πολίτη (ανεξάρτητα από το «βαθμό γνωριμίας» του με το δήμαρχο) να έχει πρόσβαση στη συζήτηση για τις αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή του ζωή.
Είναι θετικό ότι η δημοτική αρχή αποφάσισε να ξανανοίξει το ζήτημα, υπό την πίεση των διαμαρτυριών.  Έστω και τώρα, λοιπόν,  ο Δήμος Βριλησσίων οφείλει να κάνει άμεσα αυτό που έπρεπε να είχε γίνει  από την αρχή:
  • Να ζητήσει ισότιμα τη γνώμη και των χρηστών του πάρκου, ιδιαίτερα των εφήβων και νέων που στοχοποιούνται για το πρόβλημα της νυκτερινής ησυχίας: θεσμικά, η διαβούλευση μπορεί να περάσει μέσα από τα 15μελή των γυμνασίων και λυκείων της περιοχής, αλλά και τους Συλλόγους Γονέων όλων των σχολείων.
  • Να προχωρήσει σε ανοικτή διαβούλευση με όλες τις πλευρές, φέροντας σε διάλογο τις σημερινές «αντίπαλες» πρωτοβουλίες κατοίκων.
  • Να αναζητήσει ορθολογικές λύσεις στο πρόβλημα της νυκτερινής ησυχίας: όπως σε κανένα δρόμο δε διακόπτεται η κυκλοφορία για τον ύπνο των γειτόνων, έτσι δεν είναι λύση να νεκρώνουμε ένα μεγάλο χώρο πρασίνου όλο το 24ωρο.
  • Να διερευνήσει ηπιότερες παρεμβάσεις στο πάρκο, δεδομένου ότι το πρόβλημα της νυκτερινής ησυχίας  ήταν εντοπισμένο σε ένα μόνο σημείο: μια από τις πιθανές λύσεις θα ήταν, το κιόσκι και οι πάγκοι του πικνίκ να επιστρέψουν σε νέες θέσεις στο πάρκο, σε «αποστάσεις ασφαλείας» από τα γειτονικά σπίτια.
  • Να αναζητήσει τρόπους για να γίνουν και οι άλλοι χώροι πρασίνου της ευρύτερης περιοχής τουλάχιστον εξίσου ελκυστικοί και φιλόξενοι για τη νεολαία και τους πολίτες, ώστε να υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές δυνατότητες για όλους.
  • Να δεσμευθεί ότι δε θα αιφνιδιάσει ξανά με μονόπλευρες πρωτοβουλίες,  είτε για το συγκεκριμένο πάρκο είτε για άλλα θέματα του δήμου.
Σημαντικότερο όμως από όλα είναι να ανοίξει επιτέλους μια συνολικότερη συζήτηση στην  τοπική κοινωνία, και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά, για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κουλτούρα αμοιβαίου σεβασμού για τα δικαιώματα όλων και μια οπτική πραγματικών πολιτών που θα μπορούν να βλέπουν και πιο πέρα από το στενό προσωπικό τους όφελος ή ενόχληση.

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΜΩΣ ...


2500 ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ 15 ΜΕΡΕΣ!15 μέρες συμπληρώνονται αύριο όπου μια καλωδιακή βλάβη του ΟΤΕ έχει αφήσει 2500 Χαλανδραίους συνδρομητές χωρίς τηλέφωνο και internet (2499 και εμείς).

Πήγαμε από το γραφείο του ΟΤΕ σήμερα το πρωί.

"Προσπαθούν νύχτα μέρα, είναι χοντρή ζημιά, αφορά 2500 καλωδιακούς συνδρομητές (τηλέφωνο, internet, TV) και δεν μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα πότε θα αποκατασταθεί", μου είπε μια ευγενέστατη υπάλληλοw.

Έφυγα γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είμαι αντίστοιχα ευγενικός .....

Μέχρι εδώ η ενημέρωση σου αναγνώστη μου είναι επίσιμη.

Αλλά θα σου δώσω και μια φήμη από πηγή που δεν την αποκαλύπτουμε:

Ο ΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΗΝ ΒΛΑΒΗ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ αλλά την έχει αναθέσει σε ΙΔΙΩΤΗ ΕΡΓΟΛΑΒΟ.

Μας βλέπω να έχουμε τηλέφωνο .... ΤΟ ΠΑΣΧΑ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΟ ' ΧΩ!

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ...

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΟΚΡΑΤΙΑΟ άνθρωπος που ψήφισε 20% προκαταβολή και το υπόλοιπο 80% θα διακανονιστεί σε δύο δόσεις του 40%, μέχρι τις 29!

ΘΕΟΥΛΗΣ!

η ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ σε όλο της το μεγαλείο...ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ!