Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Ο Τραμπ δίνει τροφή στα όνειρα του Νεο-Οθωμανισμού


Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

H απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη βόρεια Συρία έδωσε σήμα στην τουρκική κυβέρνηση του AKP και άρχισαν πάλι να εκδηλώνονται τα όνειρα του Νέο-Οθωμανισμού.

Ανάμεσα σε άλλους, ο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανακοίνωσε ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για νέα επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη προκειμένου να εξουδετερώσει από την περιοχή το PYD (Κούρδους).

Ο δε εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε: «Γιατί είμαστε στη Συρία τώρα; Για να δώσουμε την ελευθερία στους Αραβες και στους κούρδους αδελφούς μας»!, είπε…

Έτσι, μετά το 2010 και τις ονειρώξεις του τότε ΥΠΕΞ Νταβούτογλου με τα περί Νέο-Οθωμανισμού, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Βόρεια Συρία, επαναφέρει τις τούρκικες κατακτητικές βλέψεις στην περιοχή.

Το AKP (το κόμμα του Ερντογάν), «εξακολουθεί να προσβλέπει στην επανάληψη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας… συνεχίζουν να το κάνουν γιατί στοχεύουν στις εκλογές. Το βλέπουν οι πολιτικοί του AKP ως μέσο νίκης τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική.

Η παρέμβαση που θέλουν να κάνουν ανατολικά του Ευφράτη είναι μέρος της προεκλογικής εκστρατείας. Ο χρόνος θα δείξει εάν θα παγιδευτούν εκεί»., δηλώνει τούρκος καθηγητής.

Έκτοτε, ανησυχία κυριαρχεί στο Μαανμπίτζ της Συρίας, μετά και το γεγονός ότι δυνάμεις του Συριακού στρατού αναπτύχθηκαν έξω από την πόλη και η συριακή σημαία κυματίζει και πάλι στην πόλη. Όσο για τους Τούρκους, αναπτύσσουν κι΄αυτοί τα στρατά τους κοντά στην επίμαχη πόλη.

Την ίδια στιγμή, παρόλες τις πολεμικές ιαχές- πάντα ευκαιρία αποπροσανατολισμού από τα εσωτερικά ζητήματα, εντός της χώρας, σκληραίνει ο έλεγχος του καθεστώτος Ερντογάν έναντι οποιασδήποτε κριτικής. Έτσι, η κυβέρνηση της Άγκυρας επέβαλε πρόστιμα στα τηλεοπτικά δίκτυα «Haberturk» και «Halk TV» για τα σχόλια που ειπώθηκαν «on air» για τον Τούρκο πρόεδρο.

Όπως αναφέρει το Reuters, στο talk show του «Haberturk» δύο ηθοποιοί οι Μουτζίν Γκετζέ και Μετίν Ακπινάρ προέβησαν σε κάποια σχόλια που ερέθισαν το τουρκικό καθεστώς.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στα κανάλια για τα προσβλητικά σχόλια σε βάρος του Ερντογάν και για πολιτική ανυπακοή, όπως ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος του Συμβουλίου της τουρκικής Ραδιοτηλεόρασης στο Reuters.

Η προσβολή του Τούρκου προέδρου θεωρείται έγκλημα στην Τουρκία. Η Τουρκία παραμένει ο χειρότερος εχθρός της Ελευθερίας του Τύπου, αναφέρει σε ετήσια μελέτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), με τουλάχιστον 68 δημοσιογράφους να βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της αντικαθεστωτικής δράσης.
Η Χώρα μας αποχαιρετά το 2018 και εισέρχεται στο εκλογικό 2019 με ένα μείζον ΕΘΝΙΚΟ θέμα , που αυτή την φορά αφορά την σχέση μας Βόρειο γείτονά μας, να βαίνει προς «επίλυση»: με την επικύρωση από την Βουλή της FYROM και εν συνεχεία από την δική μας Βουλή , της επαίσχυντης «Συμφωνίας των Πρεσπών». Από την κατάληξή της ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ οι ΠΡΟΣΕΧΕΊΣ εκλογές στην Ελλάδα (ο Εθνομηδενισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν του επιτρέπει να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η εν λόγω Συμφωνία, και κατ΄ επέκταση, το μέγεθος της εκλογικής ζημιάς για τον ίδιο. Το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ βέβαια ΔΕΝ μας αφορά).

-Εμείς από την πλευρά μας: Επαγρύπνηση. Και –ενάντια στον κομματισμό και τον εφησυχασμό – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ Ενότητα.

3ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου: Ευχές