Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

KΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ: ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΣΜΙΓΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ και ΙΘΑΚΗ
Τα ψέματα τέλειωσαν. Η ολιγαρχική Γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε, με τρόπο κυνικό και απροκάλυπτο, το ανελέητο πρόσωπο της. Μια διεθνής πολιτικο-τραπεζική συμμαχία, σε συνεργασία με τους ντόπιους εκπροσώπους της, στοχεύει στη μετατροπή του 80% του πληθυσμού της Ελλάδας σε δουλοπάροικους, σαν παράδειγμα για το τι περιμένει τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.
"Η τύχη της Ανθρωπότητας κρέμεται από την αντίδραση των Ελλήνων στην «τελική αναμέτρηση» με την μαύρη παγκόσμια ελίτ", μας υπενθυμίζει ο πρώην Υφυπουργός οικονομικών της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Ρόναλντ Ρήγκαν, Paul Craig Roberts. Ο πλανήτης συγκλονίστηκε με το ΟΧΙ του λαού, αλλά η ελληνική κομματική ηγεσία είτε παραδόθηκε είτε απευθύνει μικρής ιδεολογικής εμβέλειας προσκλήσεις, ως «απάντηση» στο μεγάλο ενωτικό ΟΧΙ του λαού, που, σήμερα, έχει αυξηθεί, γνωρίζοντας όλοι, πια, τι σημαίνει το «ναι» στις επιλογές της Γερμανικής Τραπεζοκρατικής Ευρώπης.
Όποιος φαντάζεται ότι η διεθνής και ντόπια πολιτική τοκογλυφία θα επιτρέψει σε μια χώρα να βγει, ανώδυνα, από το άρμα της εξάρτησης, είναι είτε αφελής είτε άνθρωπος της ολιγαρχίας. Οι ελίτ κατέχουν την πατρίδα, ελέγχοντας τις τράπεζες, επιτρέποντας τη διαφυγή δισεκατομμυρίων, επιβάλλοντας έλεγχο στα λίγα ευρώ του φτωχού, στραγγαλίζοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή, απειλώντας με κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιών, απαλλοτριώνοντας ιδιωτική και κρατική περιουσία. Μας κήρυξαν οικονομικό πόλεμο και δεν θα διστάσουν να τον μετατρέψουν σε εμφύλιο ή κανονικό πόλεμο, χρησιμοποιώντας τα φερέφωνα τους και κατασκευάζοντας θερμά επεισόδια είτε μέσα στη χώρα είτε στα σύνορα μας.
Ο λαός δεν έχει τους ηγέτες που του αξίζουν και καλείται να ενωθεί και να αυτοοργανωθεί. Οι πολιτικές δυνάμεις, που εξακολουθούν να δηλώνουν πιστοί στο λαό και τα ΟΧΙ του, οφείλουν να ενωθούν και να αποδεικνύουν σε κάθε τους κίνηση τη συμπαράταξη με το μεγάλο πλήθος. Μικροκομματικές και προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες δεν χωρούν στο Μεγάλο Ναι της δημιουργίας μιας Ελεύθερης και Δημοκρατικής Πατρίδας.
Ας προχωρήσουμε ενωμένοι και συντεταγμένοι, για να αλλάξουμε τους αρνητικούς, για το λαό, συσχετισμούς δύναμης, εντός και εκτός Ελλάδας. Οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους, όταν ξεκινούν απελευθερωτικούς πολέμους. Δεν ξεκινάμε, ως επαίτες και εκλιπαρώντας «ρευστότητα», αλλά, θέτοντας καυτές ερωτήσεις, που θα τινάξουν στον αέρα τα θεμέλια της ολιγαρχικής Ευρώπης και θα συσπειρώσουν τους λαούς, που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν στην ίδια μοίρα με τους Έλληνες:
Οι Ευρωπαίοι ολιγαρχικοί ηγέτες θα πρέπει να εξηγήσουν στους λαούς τους κι όχι μόνο στους Έλληνες, γιατί ένα κράτος θα πρέπει να δανείζεται το χρήμα που έχει ανάγκη, από τις «αγορές» και τις ιδιωτικές τράπεζες. Γιατί το ευρώ πρέπει να είναι ιδιοκτησία κάποιων λίγων κι όχι το κοινό νόμισμα των λαών -ένα δημόσιο και διακοινοτικό εργαλείο, δημοκρατικά διαχειριζόμενο; Γιατί η επιχειρηματικότητα, η εργασία και ο μόχθος των λαών να γίνεται τόκος και κέρδος για τους αργόσχολους λίγους;
Αυτή η Ευρώπη ή θα διαλυθεί ή θα εκδημοκρατιστεί. Κι αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα. Ο πλανήτης μας περιμένει.
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ- ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.
Για να γίνουν οι επιθυμίες μας πράξη, χρειάζεται μία τερατώδης ενότητα, που η επίτευξη της, μόνο με ένα τρόπο μπορεί να γίνει:
Δημοκρατική οργάνωση, χωρίς ιδεολογικές, κομματικές, συντεχνιακές και άλλες διαφορές, αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα. Άλλος πολιτικός στόχος από την Εγκαθίδρυση Δημοκρατίας και την Εθνική Ανεξαρτησία, δεν υπάρχει. Οτιδήποτε άλλο προτείνεται, όποια άλλη διαφωνία ή διαχωρισμός τίθεται ως προϋπόθεση, αναπαράγει αντιθέσεις και συντηρεί τη διαίρεση και το σημερινό ολιγαρχικό οικονομικό και κρατικοδίαιτο καθεστώς. Το αν το κάνουν σκόπιμα ή ασυνείδητα μας αφήνει αδιάφορους. Αντικειμενικά, υπηρετούν τη διαιώνιση του καθεστώτος. Όποιος επιδιώκει εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, ως πολίτευμα, πρέπει να αποδεικνύει στην πράξη ότι τη σέβεται, ως καθημερινή διαδικασία.
- Θέλουμε Δημοκρατία - ένα πολίτευμα στο οποίο ο λαός θα ψηφίζει τους νόμους του, θα απονέμει δικαιοσύνη, θα αυτοκυβερνάται.
- Θέλουμε Εθνική Ανεξαρτησία. Θέλουμε Διαγραφή του κρατικού χρέους, ως προϊόν απάτης και συμπαιγνίας των πολιτικών με τη ντόπια και διεθνή οικονομική ολιγαρχία. Λεφτά υπάρχουν, αλλά οι πολιτικοί τα έχουν παραδώσει στους τραπεζίτες.
- Θέλουμε ανοιχτή δημοκρατική οργάνωση, μία Εκκλησία του Δήμου, η οποία, σαν μοναδικό στόχο θα έχει να πάρει την εξουσία, για να την αποδώσει στο λαό -στο νόμιμο ιδιοκτήτη της πολιτικής.
- Θέλουμε και θα δημιουργήσουμε άμισθους στρατευμένους ηγέτες - εντολοδόχους του λαού. Η «κατά συνείδηση» ψήφος είναι ψήφος εχθρική, όταν δεν σέβεται την εντολή του λαού.
- Θέλουμε παραγωγική ανασυγκρότηση, δημοκρατική διαχείριση και δίκαιη διανομή του πλούτου, κατά την προσφορά και το μόχθο του καθένα.
- Θέλουμε διαγραφή χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ως προϊόν εξαπάτησης του λαού και ολιγοπωλιακής διαχείρισης του νομίσματος.
- Θέλουμε πολίτες - οπλίτες, ενάντια στα πολλαπλά σχέδια των Κυρίαρχων του κόσμου. Στη Δημοκρατία, το άπαν των πολιτών είναι ο στρατός της πατρίδας.
- Θέλουμε, αναμεταξύ μας, ανθρώπινη μεταχείριση, αγάπη και αλληλεγγύη, για όσους υποφέρουν και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες του χρήματος. Πανίσχυρο και «σκληρό» νόμισμα είναι, για μας, οι αξίες μας, οι σχέσεις μας, η κοινή και αλληλέγγυα ζωή μας.
Ο λαός καλείται να ενωθεί και να αυτοοργανωθεί, αν θέλει να σώσει δουλειές, μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα, περιουσίες, ζωές και πατρίδα. "Οφειλέτες" όλων των ειδών, ας ενωθούμε κι οργανωθούμε (συμπεριλαμβάνονται όσοι νιώθουν ότι χρωστάνε μόνο στον εαυτό τους, στα παιδιά τους, στον συνάνθρωπο και την Πατρίδα).

Όταν θέλουμε, μπορούμε.
ΜΠΟΥΑΣ ΣΠΥΡΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΙΘΑΚΗΣ(Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΙΘΑΚΗΣ)
ΤΑΦΛΑΜΠΑΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΙΘΑΚΗΣ
ΠΑΡΙΣΗΣ ΗΛΙΑΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΦΙ.Κ.Ο)
ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ)
ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 http://www.ithacanet.gr

ΑΚΤΟ: Έρευνα για τους Εκπαιδευτές ΕνηλίκωνΣημαντικά ευρήματα ανέδειξε η άτυπη έρευνα πεδίου που οργάνωσε η «ΑΚΤΟ Κατάρτιση» σχετικά με την εκπαίδευση ενηλίκων.

Με αφορμή τη διαδικασία πιστοποίησης των εισηγητών από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού – ΕΟΠΠΕΠ και την ανάγκη καταγραφής των εκπαιδευτικών αναγκών, η «ΑΚΤΟ Κατάρτιση» προσκάλεσε ενεργούς και υποψήφιους εκπαιδευτές ενηλίκων να συμμετάσχουν σε έρευνα πεδίου, που διαμορφώθηκε από τον καθηγητή Θεόδωρο Κουτρούκη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο) και την ομάδα του.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος, κατόπιν πρόσκλησης, 50 εκπαιδευτές ενηλίκων από ένα ευρύ φάσμα διδακτικών αντικειμένων και επιστημονικής προέλευσης.

Από τις απαντήσεις προέκυψαν τα κάτωθι βασικά συμπεράσματα:
 • Μόνο το 21,7% των συμμετεχόντων είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο Μητρώο Εκπαιδευτών, παρά το γεγονός ότι από την 1η Σεπτεμβρίου η πιστοποίηση απαιτείται νομικά για όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης.
   
 • Το 54.3% επιλέγει τις «Ομάδες Εργασίας» ως κύρια ενεργητική εκπαιδευτική τεχνική μάθησης, ενώ την «Επίδειξη» επιλέγει το 2,2%, το «Παιχνίδι Ρόλων» το 10,9% και τον «Καταιγισμό Ιδεών» το 13%.
   
 • Το 95,6% θεωρεί «Πάρα Πολύ» ή «Πολύ» σημαντική την παρακολούθηση πιστοποιημένου προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων. Αντίθετα, «Λίγο» δηλώνει μόλις το 4,3% του δείγματος.  
   
 • Η επίκαιρη γνώση του αντικειμένου, η επικοινωνία, η διαρκής επιμόρφωση και η μεταδοτικότητα αποτελούν τα «δυνατά σημεία» των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την αυτοαξιολόγησή τους.
   
 • Αντίθετα, αρκετοί εκπαιδευτές δηλώνουν ως αδυναμίες τους την έλλειψη πιστοποίησης, την αδυναμία χρήσης νέων τεχνικών, την αδυναμία κατανόησης της ψυχολογίας των ενηλίκων εκπαιδευομένων και τη ελλιπή κατανόηση της πρακτικής εφαρμογής των προβλέψεων του περιγράμματος – οδηγού των εκπαιδευτών ενηλίκων.
   
 • Η ενεργή απασχόληση στους εκπαιδευτές ενηλίκων ξεπερνά το 73%.
Ιδιαίτερα απαιτητικοί είναι οι συμμετέχοντες, ως προς τους εκπαιδευτές τους (εκπαιδευτές εκπαιδευτών ενηλικών), θεωρώντας πάρα πολύ σημαντικό (κλίμακα 9 και 10 / 10) να γνωρίζουν καλά το εκπαιδευτικό τους αντικείμενο και να είναι μεταδοτικοί (93,5%), να είναι επικοινωνιακοί (95,7%), να ασκούν εποικοδομητική κριτική (69,5%), να επιβραβεύουν τις προσπάθειες (76,1%) και να έχουν ικανότητα οργάνωσης (80,40%).

Στατιστικά Στοιχεία Συμμετεχόντων

 • 54,3% γυναίκες και 45.7% άντρες.

 • Το 41,3% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα «18 - 35 ετών», το 37% στην ομάδα «36 – 45», ενώ το 21,7% είναι 46 ετών και άνω.

 • Το 23,9% των συμμετεχόντων δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση ενηλίκων 3 έτη, το 28,3% από 4 έως 7 έτη και το 28,3% περισσότερα από 7 έτη. 19,6% δεν έχει ακόμη εμπειρία  άνω των 12 μηνών στην εκπαίδευση ενηλίκων.

 • Το 73,90% των συμμετεχόντων απασχολούνται. Από το συνολικό δείγμα, το 17,4% ασκεί ελεύθερο / επιστημονικό επάγγελμα, το 13% αποτελεί εκπαιδευτικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 4,3% στην τριτοβάθμια, 13% είναι Ανώτερο ή Διευθυντικό Στέλεχος , 10,9% υπάλληλοι γραφείου και οι αυτοαπασχολούμενοι αποτελούν το 13% των συμμετεχόντων.
   
 • Ως προς το επίπεδο σπουδών, το 4,3% είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, 56,5% κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, 34,8% απόφοιτοι ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και 4,3% απόφοιτοι Λυκείου.
   
 • Στη λίστα των θεματικών αντικειμένων των πτυχιούχων προηγούνται οι θετικές επιστήμες (19.5%), ο κύκλος «Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Επικοινωνίας» (12.2%), οι Τεχνολογικές Επιστήμες (17.1%) και ακολουθούν οι κύκλοι «Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Ιστορίας, Θεολογίας», «Πληροφορικής», «Νομικής, Πολιτικής Επιστήμης, Ευρωπαϊκών Σπουδών», «Επιστημών Υγείας», «Επιστημών Οικονομίας, Διοίκησης» και άλλοι.

ΑΚΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2

Η «ΑΚΤΟ Κατάρτιση», αποτελεί Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2, με άδεια λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας. H «ΑΚΤΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» προσφέρει μία πρωτοπόρο, συνολική προσέγγιση στη μαθησιακή εξέλιξη των ενηλίκων. Χαρακτηρίζεται από σφαιρικό, διακλαδικό πνεύμα που συνδυάζει μοναδικά την επιστημονική θεωρία με την πράξη, καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα αντικειμένων κατάρτισης, που αποστολή τους είναι να δώσουν ώθηση στις δεξιότητες των ενηλίκων, στην ανάδειξη των ταλέντων τους και στην εξέλιξή τους στον επαγγελματικό στίβο.

Περισσότερες Πληροφορίες:     Τηλ. 2105230130 /

Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης

Από τις 12.00 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις οδούς Περικλέους, Βότση στην περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι, ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση! 

"πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου": Είναι εφικτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.


πρΟΤΑση
εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου

Χαλάνδρι 18.08.2015

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Επανερχόμαστε, όπως σας είχαμε υποσχεθεί, στο ζήτημα της διεξαγωγής εκλογών, όποτε και αν αυτές πραγματοποιούνται και πώς είναι δυνατό να «απεμπλακούν» από αυτές οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Με αφορμή και τις φήμες που κυκλοφορούν για πρόωρες εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα τινάξουν πραγματικά στον αέρα τον οικογενειακό προγραμματισμό των ελληνικών νοικοκυριών (έναρξη σχολείων, καλοκαιρινές διακοπές κάποιων που επέλεξαν αυτό το μήνα για διάφορους λόγους κ.λπ.) κυρίως των δημοτικών υπαλλήλων, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Δεν είναι δυνατό ο δημοτικός υπάλληλος, αυτός ο πιο άδικα και πιο ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ αμοιβόμενος δημόσιος υπάλληλος, να καλείται κάθε φορά, ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ, να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία χωρίς να είναι επιλογή του και, μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, να ανακαλείται η άδειά του (αν κάποια άδεια έχει χορηγηθεί) ή να απαγορεύεται κάποια άδεια ένα (1) περίπου μήνα πριν από οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία!

Με λίγα λόγια, δηλαδή, δεν είναι δυνατό να εφαρμόζεται ένα Π.Δ., ένας νόμος, μια απόφαση κατά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ υπαλλήλων! Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια αναχρονιστική πράξη αντιδημοκρατικότητας, ανισονομίας και άδικης επιλεκτικότητας, με τη ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ της «προετοιμασίας των εκλογών», μια «στοχευμένη πολιτική επιστράτευση», όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό.

Και αφού

- το συνδικαλιστικό όργανο των δημοτικών υπαλλήλων σιωπεί (για ποιο λόγο, άραγε;)

- η ΚΕΔΕ και ο πρόεδρός της έχουν επιδοθεί σε έναν ανένδοτο, κηρυγμένο πόλεμο κατά της κυβέρνησης και ενδιαφέρονται μόνο για… «ΚΕΠ Υγείας», «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΠ», «άλλες υπηρεσίες που…ΠΡΕΠΕΙ να λειτουργούν στους Δήμους» (αγνοώντας ή, καλύτερα, κωφεύοντας και αποφεύγοντας να συζητήσουν τις σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό – γιατί, άραγε;…).

Η «πρΟΤΑση» εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου αναδεικνύει μέσα από αυτή την παρέμβασή της, τη λύση για ψηφοφορίες – όποτε και αν αυτές γίνονται, χωρίς κινητοποιήσεις, χωρίς έξοδα (τουλάχιστον, ούτε κατά διάνοια αυτά που ξοδεύονται για χαρτιά και επιδόματα…), χωρίς διάθεση προσωπικού (χωρίς τη θέλησή του).

Μιλάμε, φυσικά, για την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, μια διαδικασία που, μια χώρα όπως η Ελλάδα, με ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ (ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ) ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, με ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ Κ.Ε.Π. (θα ανακοινωθούν σύντομα), με ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ πολλές ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ («Διαύγεια», «ΕΣΗΔΗΣ», «Εργάνη», «Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο», «Ηλεκτρονικό Ληξιαρχείο» κ.λπ.), ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κλείνει τα μάτια στην έκφραση της «απόλυτης» δημοκρατικής και ελεύθερης έκφρασης του πολίτη: στο δικαίωμά του για ψήφο «με ένα κλικ», αποτελεσματικά, εύκολα, με ασφάλεια, χωρίς ταλαιπωρία (και, μάλιστα, ΚΑΙ για όσους βρίσκονται μακριά από την εκλογική τους περιφέρεια ή δεν μπορούν να πάνε στο εκλογικό τους κέντρο), χωρίς κόστος και χωρίς να ταλαιπωρηθεί μερίδα συνανθρώπων του (εργαζόμενοι, κυρίως, στους Δήμους και στις Περιφέρειες).

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι χρήσιμη και για ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων, όπως, π.χ., για τους Έλληνες του εξωτερικού, για τους φοιτητές της επαρχίας, για όσους έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε πόλεις και χωριά της επαρχίας όπου δεν διαμένουν και δε θέλουν να πληρώνουν μεταφορικά, για άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να πάνε άνετα στο εκλογικό τους κέντρο, για τους αρρώστους και για όσους νοσηλεύονται κ.ά

Παραδείγματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας:

1. Χαλάνδρι – εκλογές 2014: Για πρώτη φορά ηλεκτρονική ψηφοφορία!

Με απλές κινήσεις σε ένα «τάμπλετ» (tablet) οι πολίτες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου αφού ψήφισαν στην κάλπη, ψήφισαν και ηλεκτρονικά το κόμμα της προτίμησής τους στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2. Η e-ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες:

Αυστραλία (για στρατιωτικούς και άτομα με αναπηρίες)
Αυστρία
Καναδά
Εσθονία*
Ολλανδία
Ελβετία
ΗΠΑ (για στρατιώτες)
Ηνωμένο Βασίλειο

{Στην Ελλάδα όχι μόνον δεν έχουν γίνει βήματα προς την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά δεν έχουμε ακόμα ούτε τις υποδομές για χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής, μολονότι, με προεδρικό διάταγμα, η ηλεκτρονική υπογραφή ισχύει από το 2001! Ωστόσο, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στη χώρα μας έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές (πάνω από 300 έως τον Μάιο 2015 μέσω του συστήματος «ΖΕΥΣ»)}.

* 3. Το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας (e-voting) της Εσθονίας [1], [2], [3]

Σήμερα η Εσθονία είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει και λειτουργεί επίσημα και καθολικά ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μέσω διαδικτύου.
Ξεκίνησε από το 2002 πιλοτικά και πλέον τις εφαρμόζει επίσημα σε όλων των ειδών τις εκλογές (δημοτικές, κοινοβουλευτικές, και ευρωεκλογές) - Η τελική πιλοτική εφαρμογή του πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2004, ενώ το 2005, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τις τοπικές δημοτικές εκλογές. Το 2007, για πρώτη φορά στον κόσμο, ήταν δυνατόν στην Εσθονία να μπορούν οι πολίτες να ψηφίσουν σε απευθείας σύνδεση (online) για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.


Χρήσιμες σημειώσεις – πληροφορίες:

1. e-VOTE: Πιλοτική εφαρμογή σε Δανία - Ελλάδα από το 2003
Με ένα "κλικ" από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούν οι πολίτες, όχι στο μακρινό μέλλον, να ψηφίζουν. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία, Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ήδη πιλοτικά το πρόγραμμα e-Vote. για τη διενέργεια εκλογών μέσω Ιντερνέτ, τα οποίο εκπονεί η ελληνική εταιρία Q&R.
Οι ηλεκτρονικές εκλογές θα μπορέσουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να γίνουν πραγματικότητα μετά το 2004, καθώς ήδη λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα e-Vote, ένα μεγάλο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιτρέπει στους πολίτες της να ψηφίζουν από το σπίτι τους.
Σκοπός του e-Vote είναι να διασφαλίσει όλα τα εχέγγυα μυστικότητας στον ψηφοφόρο, ώστε να μπορεί να εγγράφεται και να ψηφίζει στις εκλογές από το σπίτι του μόνο με τη χρήση ενός απλού προγράμματος πρόσβασης στο Ιντερνετ (Internet Browser).


Φυσικά, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί φίλοι, θα υπάρξουν και αυτοί που θα προβάλλουν (αδικαιολόγητες) «δικαιολογίες», προκειμένου να συνεχίζεται εσαεί το «πολιτικό αλισβερίσι» στο οποίο έχουν «γαλουχηθεί» δεκαετίες τώρα και να (υπο)στηρίζουν την πολυδιαφημισμένη «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» μόνο ως όρο…

Θα υποστηρίξουν : «Πώς οι ηλικιωμένοι θα χειριστούν ηλεκτρονικά μέσα;»
Θα απαντήσουμε: «Με τον τρόπο που υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις κ.λπ., δηλαδή, με τη βοήθεια δικών τους ανθρώπων, παιδιών τους, φίλων κ.λπ.»

Θα υποστηρίξουν: «Πώς θα διασφαλιστεί η μοναδικότητα της ψήφου και η ταυτοποίηση του ψηφοφόρου;»
Θα απαντήσουμε: «Χρησιμοποιώντας δικούς μας – μοναδικούς για κάθε πολίτη κωδικούς, όπως, π.χ., τον ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ»

Θα υποστηρίξουν: «Πώς θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δεδομένων και την αποφυγή κλοπής προσωπικών στοιχείων – προτιμήσεων ή ακόμη και την αλλοίωση της επιλογής μας;»
Θα απαντήσουμε: «Μα…απειλείται μόνο η…υποκλοπή των ψήφων μας και όχι τα φορολογικά - περιουσιακά μας στοιχεία ή τα προσωπικά μας δεδομένα που βρίσκονται διάσπαρτα στο διαδίκτυο;»

Θα «κατεβάσουν» κι άλλα με τα «πονηρά», «πολιτικάντικα» μυαλά τους, με στόχο να αποφύγουν να κάνουν κάτι πραγματικό, χρήσιμο και λειτουργικό για τον πολίτη και τον εργαζόμενο.
Σημασία, όμως, έχει, το γεγονός ότι, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει επιτέλους από τις εποχές του «Μαυρογυαλούρου» και το συνδικαλιστικό κίνημα να κοιτάξει πέρα από τα αξιώματα, τα επιδόματα, τις ανακοινώσεις «συμπαράστασης» και τα δελτία τύπου «έτσι απλά για να δικαιολογούμε την παρουσία μας».

πρΟΤΑση