Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Πράσινο Κίνημα: Αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές από το μοναδικό Πράσινο χώρο στην Ελλάδα


 Τεράστια η παρακαταθήκη που άφησε το 2ο τακτικό συνέδριο του κόμματος

Ξεπέρασε τις προσδοκίες, σε όλα τα επίπεδα, το 2ο Τακτικό Συνέδριο του Πράσινου Κινήματος που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουλίου 2021 στον φιλόξενο Πολυχώρο του Δήμου Νέας Σμύρνης “Γαλαξία”, αφήνοντας μία τεράστια παρακαταθήκη για το αύριο του κόμματος. Το Συνέδριο κινήθηκε σε υψηλού επιπέδου τοποθετήσεις και Ψηφίσματα στον ιδεολογικόπολιτικό τομέα ενώ έγιναν και αναλύσεις και εξειδικεύσεις για την εφαρμογή των πράσινων πολιτικών στην καθημερινότητα του πολίτη.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η αυτόνομη κάθοδος στις επικείμενες εκλογές κάνοντας διερευνητικές επαφές για ποιοτικές συνεργασίες απορρίπτοντας τα εθνομηδενιστικά κόμματα και τα κόμματα που με τις αποτυχημένες πολιτικές τους συνέβαλαν στην ιδεολογική επικράτηση του νεοφιλελεύθερου χώρου. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τον Πράσινο χώρο στην Ελλάδα εκφράζει μόνο το Πράσινο Κίνημα.

Οργανωτική αρτιότητα
Σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον λόγω των ιδιαιτεροτήτων από την πανδημία, η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου κατάφερε να φέρει εις πέρας με απόλυτη αρτιότητα ένα αποτέλεσμα που εντυπωσίασε όποιον συμμετείχε είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά.
Το Πράσινο Κίνημα πιστό στην Αρχή της Διαφάνειας και στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού μετέδωσε σε ζωντανή μετάδοση κάθε στιγμή από τις εργασίες του Συνεδρίου, μέσα από το κανάλι του στο Youtube και τα επίσημα social media του κόμματος. Μεταδόθηκαν χαιρετισμοί εκπροσώπων του κόμματος από την Ευρώπη και την Αμερική και παράλληλα υπήρχε συνεχώς αλληλεπίδραση μεταξύ των Συνέδρων στον Γαλαξία και όσων συμμετείχαν διαδικτυακά δίνοντας αληθινό νόημα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος των δημοκρατικών διαδικασιών.

Καίριες πολιτικές αποφάσεις
Το Συνέδριο ψήφισε την αυτόνομη κάθοδο του Πράσινου Κινήματος στις εκλογές, όντας ο μοναδικός πραγματικός Πράσινος χώρος που υποστηρίζει τα θέματα της Πολιτικής Οικολογίας στην Ελλάδα.
Επίσης τα αρμόδια όργανα που προέκυψαν από τις διαδικασίες, θα εκτιμήσουν και τις περιπτώσεις εκλογικών συνεργασιών.
Θεωρούμε ότι τα άλλα κόμματα του Πράσινου χώρου, με τα λάθη που έκαναν στο πρόσφατο παρελθόν όταν είχαν θέσεις ευθύνης, χρεώνονται την ιδεολογική επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού που βιώνουμε σήμερα και έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου. Ακολούθησαν έναν στείρο περιβαλλοντισμό, και ουσιαστικά υπονόμευσαν το πλούσιο ιδεολογικό υπόβαθρο του Πράσινου Χώρου μας.
Η μεγάλη ομάδα των Ομογενών μας στη Γερμανία, (από όπου εξέλεξαν και δύο μέλη στην Κεντρική Επιτροπή του Πράσινου Κινήματος) θα αγωνιστεί δίπλα στους Γερμανούς Πράσινους για τη μεγάλη νίκη του Πράσινου Χώρου στις επικείμενες Γερμανικές Εκλογές. Θεωρούμε ότι η νίκη των Γερμανών Πρασίνων θα αλλάξει το ρου της ιστορίας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αγωνιστούμε να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας Κλιματικός Νόμος και Κλιματικός Προϋπολογισμός και θα συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο σχέδιο για να μείνει η κοινωνία όρθια στη μετά Covid εποχή.
Φέρνουμε στην συζήτηση της πολιτικής σκηνής το «Δικαιοστάσιο», το οποίο θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για να μην μεγαλώσουν οι Κοινωνικές και Οικονομικές Ανισότητες.
Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να υποστηριχθούν.
Τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να έχουν και αυτή την κατεύθυνση. Αλλά και για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, τον οποίο υποστηρίζουμε αναφανδόν, πρέπει να μπουν κανόνες Ηθικής και Δημοκρατικότητας.
Στην Πράσινη Μετάβαση θεωρούμε ότι σχέδιο της κυβέρνησης, που έως τώρα γνωρίζουμε, έχει κενά τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν.
Η Γαλάζια Οικονομία, η προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, οι Πράσινες Λιμενικές Πολιτικές, η Πράσινη οπτική στον Τουρισμό, η ενίσχυση των Βιολογικών Παραγωγών με συγκεκριμένες πολιτικές, η προστασία των παραδοσιακών σπόρων και η αντιμετώπιση των μεταλλαγμένων, η βιώσιμη κινητικότητα με στήριξη στους σιδηροδρόμους, η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, δεν έχουν προβλεφθεί σωστά, στο σχέδιο Πράσινης Μετάβασης της Κυβέρνησης.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την Ευημερία των Πολιτών και όχι για την στρεβλή έννοια της Ανάπτυξης, που ουσιαστικά είναι υπερμεγένθυση εξουσίας και χρήματος σε λίγους.
Στο πλαίσιο αυτό, της ευημερίας των πολιτών, ψηφίσαμε ως θέση μας την τετραήμερη εργασία, ή 32 ώρες εβδομαδιαίως με τις ίδιες απολαβές.
Έχοντας ως Πράσινο Κίνημα την Πατριωτική Οπτική, όπως την έχουμε βάλει στην Ιδρυτική μας Διακήρυξη, δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με τα εθνομηδενιστικά μικρά κόμματα του χώρου.
Οι επιτυχίες μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, είναι ο οδηγός μας για τις Εθνικές Εκλογές, όποτε αυτές και αν διεξαχθούν.
Δημιουργούμε το Δίκτυο Αιρετών Αυτοδιοικητικών που έχουν Πράσινο Πρόσημο για να υπάρχουν συντεταγμένες δράσεις σε Πανελλαδικό επίπεδο. Τέλος κρίνουμε την μέχρι στιγμής συνεργασία μας στην Περιφέρεια Αττικής επιτυχημένη.
Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του νομικού πλαισίου, και αναβαθμίζοντας την απλή αναλογική, την οποία υποστηρίζουμε, η Περιφερειακή μας παράταξη στην Αττική πραγματοποίησε μετεκλογική σύμπραξη με τη διοίκηση του κ. Πατούλη. Η συγκεκριμένη σύμπραξη, η οποία έγινε σε προγραμματική βάση 13 σημείων, είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο συνδιοίκησης της απλής αναλογικής στην Ελλάδα, αφού η Περιφέρεια Αττικής είναι μετά την ελληνική Βουλή το πιο μεγάλο διαβουλόμενο θεσμικό αιρετό σώμα, στην Ελλάδα. Αλλά και σε επίπεδο δράσεων, έχουμε συμβάλει έτσι ώστε οι Πράσινες Πολιτικές, να είναι στην Αττική πιο εμφανής από ποτέ. Σίγουρα έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, αλλά επίσης είναι δεδομένο ότι πολλά δεν θα συνέβαιναν αν δεν είμασταν και εμείς στην συνδιοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Επανεκλογή Ρ. Ακρίβου και Κ. Καλογράνη – Νέος Γ. Γραμματέας ο Λάμπρος Σπάθης
Όσον αφορά στα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των Συμπροέδρων του κόμματος, καθώς και του νέου Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, ο νυν Συμπρόεδρος Κώστας Καλογράνης επανεξελέγη με 928 ψήφους, η Συμπρόεδρος ανανέωσε τη θητεία της με 911 σταυρούς και νέος Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος εξελέγη ο Λάμπρος Σπάθης με 913 ψήφους.