Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Δικαίωση για το Πράσινο Κίνημα: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για τις περιοχές Natura

 


Δικαίωση για το Πράσινο Κίνημα: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας για τις περιοχές Natura

Με μία απόφαση που δικαιώνει μέχρι κεραίας το Πράσινο Κίνημα και παράλληλα ντροπιάζει την ελληνική κυβέρνηση σε ολόκληρη της Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας, αναφορικά με τη μη προστασία των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί Natura.
Πρόκειται για την επιβεβαίωση όσων είχε καταγγείλει έγκαιρα το Πράσινο Κίνημα για τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κωστή Χατζηδάκη και το νόμο – έκτρωμα που πέρασε από τη Βουλή. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Χατζηδάκης δεν ήταν μόνο ανεπαρκής αλλά και ο χειρότερος Υπουργός Περιβάλλοντος που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας, σε μία τόσο ευαίσθητη χρονικά περίοδο.   
Όπως είχε καταγγείλει το Πράσινο Κίνημα, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θυσίαζε τις περιοχές Natura στο βωμό της δήθεν ανάπτυξης και δεν τις άφηνε μόνο παντελώς απροστάτευτες αλλά και έρμαια μεταλλευτικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδίκασε την Ελλάδα, λόγω της μη κατάθεσης συγκεκριμένων μέτρων και στόχων διατήρησης για προστατευόμενα είδη και οικοτόπους στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura.
Επίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Ελλάδα έχει αφήσει εντελώς απροστάτευτες τις περιοχές Natura, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους δεν καλύπτεται από κανένα προστατευτικό μέτρο.
Επίσης έκρινε ότι «το εν λόγω κράτος μέλος υποστηρίζει ότι θέσπισε μέτρα διατήρησης μέσω “24 νομοθετημάτων”, υπό τη μορφή προεδρικών διαταγμάτων, κοινών υπουργικών αποφάσεων, υπουργικών αποφάσεων και σχεδίων διαχείρισης, τα οποία καλύπτουν το 18,5 % της συνολικής έκτασης των επίδικων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας», ωστόσο δεν πληροί και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 1 της οδηγίας για τους οικοτόπους, διότι έχουν «γενικό και κατευθυντήριο χαρακτήρα», διατυπώνονται «κατά τρόπο αόριστο και γενικό», δεν αφορούν συγκεκριμένα τις ΕΖΔ, έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή τους.
Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και ότι το δικαστήριο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί με τους στόχους, ούτε έχει προτείνει τρόπους δράσεις, τους οποίου θα έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει από το 2012!

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Η αντικειμενική και ρεαλιστική αντιπολίτευση που ασκεί το Πράσινο Κίνημα επιβεβαιώνεται καθημερινά και για αυτό αγκαλιάζεται διαρκώς από περισσότερους πολίτες. Δυστυχώς, και το λέμε ειλικρινά αυτό γιατί δεν μας αρέσει να γίνεται η χώρα μας διεθνώς ρεζίλι, επιβεβαιώθηκαν και όλα όσα λέγαμε για τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο του κ. Χατζηδάκη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως αναμέναμε όλοι όσοι ασχολούμαστε, καταδίκασε τη χώρα μας για τις περιοχές Natura. Είχαμε καταγγείλει έγκαιρα τα όσα εγκληματικά για το περιβάλλον προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη, πλέον ήρθε και το δικαστήριο να τα αναδείξει.  Αξίζει να θυμίσουμε πως το νομοσχέδιο πέρασε εν μέσω πανδημίας και δεν είχε η κυβέρνηση την οξυδέρκεια να αναγνωρίσει ότι την στιγμή που η πανδημία έχει αναδείξει με τον πλέον δραματικό τρόπο την άρρηκτη σχέση ανάμεσα σε ανθρώπινη υγεία και υγιές φυσικό περιβάλλον, η υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών είναι μία εντελώς λάθος επιλογή!” 

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Μπάμπης Βελισσάριος - Νέο τραγούδι - Να περιμένεις

 Μπάμπης Βελισσάριος
«Να περιμένεις»
Μουσική: Κώστας Μάκρας
Στίχοι: Μάριος Μάκρας
 


«Να περιμένεις» τιτλοφορείται το νέο τραγούδι του Μπάμπη Βελισσάριου σε μουσική Κώστα Μάκρα και στίχους Μάριου Μάκρα, που κυκλοφόρησε από τον Μετρονόνο. Το τραγούδι έρχεται τέσσερα χρόνια μετά από την πρώτη συνεργασία του Κώστα Μάκρα με τον Μπάμπη Βελισσάριο, το 2017, στον κύκλο συναυλιών «Μετασχηματισμοί» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου ο Κώστας Μάκρας συμμετείχε με 6 τραγούδια σε ποίηση Χάινριχ Χάινε, σε μετάφραση Διονύση Καψάλη και ερμηνευτή τον Μπάμπη Βελισσάριο.
 
Το «Να περιμένεις», όπως σημειώνει και ο στιχουργός Μάριος Μάκρας «είναι ένα τραγούδι για την ελπίδα και το όνειρο. Για το αύριο, για το άγνωστο, για το μεγάλο. Μια προσμονή. Μια άρνηση στην παραίτηση. Ένας πόθος που θεριεύει μέσα στις σκιές και τη λήθη των καιρών».
 
Ο Μπάμπης Βελισσάριος, μια γνώριμη φωνή από τις ερμηνείες του σε τραγούδια τηλεοπτικών σειρών με πιο πρόσφατη στο «Λόγω Τιμής 20 χρόνια μετά», έχει διαγράψει μια μεγάλη πορεία στο λυρικό τραγούδι. Μόνιμος χορωδός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τενόρος και ηθοποιός, έχει ερμηνεύσει ρόλους σε αρκετές παραγωγές από το 2010 έως σήμερα, όπως: Madame Butterfly (2010, 2013, 2017), I vespri siciliani (2013), Η φόνισσα (2014, 2016), La traviata (2016), Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ (2019), ενώ το 2020 τον απολαύσαμε ως πρωταγωνιστή στο Moby Dick του Ιδρύματος Ωνάση.


Ακούστε το τραγούδι:
 


Τίτλος: Να περιμένεις
Ερμηνεία: Μπάμπης Βελισσάριος
Μουσική: Κώστας Μάκρας
Στίχοι: Μάριος Μάκρας
Εταιρεία: Μετρονόμος
 
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Γιώργος Μάκρας: κλασική κιθάρα
Διονύσης Βερβιτσιώτης: βιολί
Γιάννος Γιοβάνος: τσέλο
Κώστας Μάκρας: μαντολίνο και programming
 
Ενορχήστρωση, ηχοληψία, μίξη: Κώστας Μάκρας
Φωτογραφία εξωφύλλου: Ιορδάνης Κεραμιδάς
 
 
Στίχοι
Θα σε ξανάβρω μια μέρα.
Να ονειρευτούμε το άπιαστο, το μεγάλο.
Αυτό που δεν αγγίξαμε ποτέ.
Να περιμένεις.
Όμορφο πράγμα η προσμονή.
 
Και θα δεις πως θα σμίξουν τα χέρια μας
και θα θεριέψουν οι πόθοι μας
και θα γλυκάνει ο θυμός μας.
Θα δεις.
 
Κοίτα μονάχα μη χαθείς, στις σκιές και τη λήθη.
Μη ριζώσεις, μη γελαστείς.
 
Τώρα τι σ' έπιασε; Κλαις!
Κλάματα πρέπουν στις χαρές, τις νίκες.
Θα 'ρθουν κι αυτές, το ξέρεις.
Να περιμένεις.
Όμορφο πράγμα η προσμονή.
 
Και θα δεις πως θα σμίξουν τα χέρια μας
και θα θεριέψουν οι πόθοι μας
και θα γλυκάνει ο θυμός μας.
Θα δεις.
 
Κοίτα μονάχα μη  χαθείς…