Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ κυρ ΝΙΚΟ. ΗΣΟΥΝ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ


Οι "μυστικές" συναντήσεις του Τσαβούσογλου στη Λιβύη

του Γ. Παπαγιαννόπουλου
Μια μέρα πριν ο κ.Δένδιας επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας επισκεφθεί την Αίγυπτο, συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης, κάτω από άκρα μυστικότητα.

Όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Δένδια στο ΚάΙρο, σε σχέση με το Λιβυκό, έχουμε την εξής δήλωση από την πλευρά τουπροεδρικού εκπροσώπου της Αιγύπτου: «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του για την πρωτοβουλία της «Διακήρυξης του Καΐρου», που αντιπροσωπεύει ένα μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας όχι μόνο για τη Λιβύη αλλά και για ολόκληρη την περιοχή», και η οποία πρωτοβουλία ανακοινώθηκε από κοινού στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 6 Ιουνίου από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, τον διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ, και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης και τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην αραβική χώρα.Σχετικά με την επίσκεψη Τσαβούσογλου, ξεκινάμε σημειώνοντας ότι ο κ. Τσαβούσογλου την ίδια μέρα είχε προγραμματισμένη συνάντηση στην Άγκυρα με τον Ιταλό ΥΠ.ΕΞ. Ντι Μάιο, αλλά ακύρωσε την συνάντηση γιατί, όπως έλεγαν Ιταλοί διπλωμάτες, ο Τούρκος υπουργός έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμμά του. Και βρέθηκε στην Λιβύη, κάτω από άκρα μυστικότητα.

Πρόκειται για συνάντηση που δεν είχε αναγγελθεί ή προγραμματιστεί, με τον Τούρκο υπουργό, να φτάνει για συζητήσεις με τον αλ Σάρατζ συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και τον αρχηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό αλ Σάρατζ, τις «τελευταίες εξελίξεις στην κρίση» στη Λιβύη και τις «διεθνείς προσπάθειες για να διευθετηθεί», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση.(της Τρίπολης), και «δόθηκε έμφαση στην συνέχιση «της εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια» που υπέγραψαν το 2019 η Τρίπολη και η Άγκυρα.

Δυνάμει αυτής ακριβώς της αμφιλεγόμενης συμφωνίας η Τουρκία αύξησε εκθετικά τη στρατιωτική υποστήριξή της στις δυνάμεις της ΚΕΣ, εξέλιξη που θεωρείται πως έγειρε την πλάστιγγα υπέρ τους και σε βάρος του στρατοπέδου του στρατάρχη Χαφτάρ.

Με τη Λιβύη να παραμένει σε χαοτική κατάσταση μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η μάχη της Τρίπολης σημαδεύτηκε από την μεγεθυνόμενη εμπλοκή ξένων δυνάμεων. Τις τελευταίες εβδομάδες ανέβηκε κατακόρυφα η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία, που κατηγορείται, παρ’ όλες τις διαψεύσεις του Παρισιού, πως στοιχηματίζει στον στρατάρχη Χαφτάρ, παρά τις πρόσφατες ήττες των ανδρών του στα μέτωπα. Η επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ έδωσε επίσης την ευκαιρία να συζητηθεί «η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών» στη Λιβύη, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΣ. Πριν από το 2011, τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες κατείχαν μεγάλο μερίδιο της λιβυκής αγοράς, όμως σχεδόν όλα τα έργα που είχαν αναλάβει εγκαταλείφθηκαν μετά την ανατροπή του Καντάφι.

Μετά την επιστροφή από τη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν «έκπληξη» και ότι ήταν λογικό να βρεθούν εκεί, προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία σειρά θεμάτων «Πήγαμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε άλλες σχέσεις με τη Λιβύη. Έχουμε μια συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτόν τον πλούτο. Έχουμε οικονομική συνεργασία – Συζητήσαμε το κατά πόσο οι εταιρείες μας μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της οικονομίας.Είναι κακό για τις εταιρείες μας να αναλάβουν έργα στη Λιβύη στη βάση του win win; Υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη.Για ποιον είναι επιβλαβές εάν οι εταιρείες μας συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, προς όφελος του λαού της Λιβύης εκεί; Δεν είμαστε αποικιοκράτες, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Η τήρηση των συμφερόντων μας εκεί δεν πρέπει να ερμηνεύεται διαφορετικά. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα μέσα σε μία ημέρα. Πραγματοποιήσαμε εκτενείς και παραγωγικές συζητήσεις».

Σε επίπεδο Χωρών της Ε.Ε. η Γαλλία μάλλον έχει περισσότερη «παρέμβαση» στη Λιβύη. Άλλωστε, μεταξύ Γαλλίας –Τουρκίας είχε προηγηθεί επεισόδιο: το γαλλικό πλοίο Courbet, που επιχειρούσε ανοιχτά της Λιβύης, για τον εντοπισμό ενός φορτηγού πλοίου, ύποπτου για μεταφορά όπλων, αποτέλεσε αντικείμενο επιθετικού ελιγμού από τουρκική φρεγάτα. Αυτό αποκάλυψε το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας και οδήγησε το Παρίσι να καταγγείλει την «πολιτική στρουθοκαμήλου» του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας, τόσο ως προς τις ενέργειές της εντός της Συμμαχίας, όσο και στη Λιβύη ή στο Ιράκ. «Αυτά τα πλοία, που μερικές φορές συνοδεύονται από τουρκικές φρεγάτες, δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση». Επισημαίνεται επίσης, η καταγγελία της Τουρκίας από τη γαλλική Προεδρία για «απαράδεκτο» παρεμβατισμό στη Λιβύη, μετά την ανάπτυξη επτά τουρκικών πλοίων ανοιχτά της Λιβύης. «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό», τόνισαν από τα Ηλύσια.
Εντούτοις, παρ’ όλες αυτές τις φραστικές προειδοποιήσεις, προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι (Ε.Ε.) είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν την απόφαση για το εμπάργκο. Τούτο φαίνεται και από το γεγονός ότι η επιχείρηση επιτήρησης «Ειρήνη» καρκινοβατεί. Είχαμε αναφερθεί (εδώ) πως το ελληνικό πολεμικό «ΣΠΕΤΣΑΙ» βρέθηκε μόνο και αβοήθητο όταν προσπάθησε να σταματήσει εμπορικό που κατευθυνόταν προς Λιβύη με συνοδεία τουρκικών πολεμικών.Ενίσχυση της προσπάθειας διάσωσης της επιχείρησης "Ειρήνη" έδωσε η Ιταλία στις 19.06 στην αναβληθείσα και έπειτα πραγματοποιηθείσα Τουρκο-ιταλική συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ «Υπογραμμίζω εκ νέου σημασία που η Ιταλία δίδει στην επιχείρηση “Ειρήνη”. Δεχθήκαμε με ικανοποίηση το ψήφισμα 2526 του ΟΗΕ, με την αναγκαία άδεια για την ανανέωση του εμπάργκο — που αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ — για άλλους 12 μήνες». Αυτά τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του στις 19.06 στην Άγκυρα, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Ιταλός υπουργός μίλησε για τη Λιβύη, την επιχείρηση “Ειρήνη” και την ανατολική Μεσόγειο. Η αναφορά και η υποστήριξη του στην επιχείρηση “Ειρήνη”, δείχνει -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- ότι στο θέμα αυτό η Ρώμη διαφωνεί με την Άγκυρα.

Θέσεις «μάχης» έχει πάρει προ πολλού η γειτονική χώρα. Ευελπιστούμε ότι γίνεται κάτι αντίστοιχο κι΄ από την δική μας πλευρά. Τα αυτονόητα: Επαγρύπνηση, Ενότητα! "Ανασύσταση" της εγχώριας Πολεμικής βιομηχανίας. Δημιουργία Ταμείου για την Εθνική Άμυνα, αύξηση της στρατιωτικής θητείας.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

23 ΙΟΥΝΗ .... 24 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ