Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ελευθερία Λόγου και Διαδίκτυο

Η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δεν κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή. Διαβάστε την ανακοίνωση των εργαζομένων και ολόκληρη την ηλεκτρονική έκδοσή της εδώ


ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Το θέμα της σχέσης της ελευθερίας του λόγου με το διαδίκτυο επανήλθε στην επικαιρότητα με δύο πολύ πρόσφατα γεγονότα.

Το πρώτο είναι οι μικρό-εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, εκτός από κάποιες σημαντικότερες διαδηλώσεις στις Αγγλοσαξονικές χώρες, των γνωστών ως «Ανωνύμων» με τη μάσκα, που μάχονται κατά της διαφθοράς και για περισσότερη διαφάνεια στη δημόσια ζωή. Το νέο στοιχείο βέβαια σε αυτούς δεν είναι τα σαφώς ρεφορμιστικά αιτήματά τους, παρά την επαναστατική ρητορική, αλλά το μέσο που χρησιμοποιούν για να περάσουν το μήνυμά τους, δηλαδή το διαδίκτυο. Στο Λονδίνο, όπου έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωσή τους, μέλη τους μιλούσαν για την «ισότητα» και την «δημοκρατία» που καθιερώνει το διαδίκτυο, το οποίο «μπορεί να ρίξει ακόμη και κυβερνήσεις». Στην Ελλάδα, μάλιστα, δεν λείπουν οι «ελευθεριακοί» που διακηρύσσουν ότι «το Διαδίκτυο είναι μια μορφή εικονικής άμεσης δημοκρατίας που δίνει την δυνατότητα στις κυριαρχούμενες ομάδες να αντιδράσουν απέναντι στις κυρίαρχες».

Το δεύτερο γεγονός είναι οι μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει τελευταία το θέμα της ανώνυμης λασπολογίας σε χώρες που θέλουν ακόμη να τηρούν τουλάχιστον τα προσχήματα μιας αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας». Στην Βρετανία, ιδιαίτερα, έχει κορυφωθεί η αγανάκτηση του κοινού για τους ανώνυμους λασπολόγους στο διαδίκτυο που συκοφαντούν, βρίζουν και χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα και παραποιημένες φωτογραφίες, είτε στρέφονται γενικά εναντίον άλλων χρηστών, είτε ειδικά ενάντια σε ανθρώπους που υπογράφουν τις απόψεις τους. Το αποτέλεσμα της γενικής κατακραυγής ήταν να αναγκαστούν οι ελίτ (που κάθε άλλο παρά εχθρικές είναι στο διαδίκτυο όταν τους εξυπηρετεί!) να πάρουν μέτρα για την προστασία των θυμάτων της λασπολογίας, φθάνοντας στον τετραπλασιασμό των σχετικών ποινών.

Και όσον αφορά μεν στους ισχυρισμούς των «Ανωνύμων» κ.λπ., εύκολα μπορεί να δειχθεί ότι ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Δεν γνωρίζω κανένα καθεστώς υποστηριζόμενο από την Υπερεθνική Ελίτ που διαχειρίζεται τη ΝΔΤ, το οποίο έπεσε χάρη στο διαδίκτυο και τις συναφείς εκδηλώσεις των «αγανακτισμένων» (βλ. Ισπανία, Ελλάδα, ΗΠΑ κ.λπ.). Τα μόνα καθεστώτα, όπου το διαδίκτυο έπαιξε πράγματι σημαντικό ρόλο για τη πτώση τους, ήταν όσα είχε προδιαγράψει η ίδια η Υ/Ε να ανατρέψει μέσα από βελούδινες «επαναστάσεις» (Αραβική «Άνοιξη», Ανατολική Ευρώπη κ.ο.κ.)! Ακόμη, η πραγματική δημοκρατία και η ισότητα δεν έχουν σχέση ούτε με ατομικές ελευθερίες, ούτε με το διαδίκτυο, που αναφέρονται στην φιλελεύθερη αντίληψη της δημοκρατίας, και, επομένως, δεν έχουν καμιά σχέση με την κλασική έννοια της άμεσης δημοκρατίας. Η πραγματική δημοκρατία προϋποθέτει άλλωστε «πρόσωπο-με-πρόσωπο» συνελεύσεις, όπου μέσα από τις συζητήσεις των ενεργών πολιτών, και όχι βέβαια απλώς των «ειδικών», μπορεί να εκφραστεί η συλλογική πολιτική βούληση. Η διαδικτυακή δημοκρατία είναι, δηλαδή, σαφής διαστρέβλωση της άμεσης δημοκρατίας.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, βέβαια, ότι το διαδίκτυο δεν έχει και σημαντικές θετικές διαστάσεις. Πράγματι, εκεί μπορούν να δημοσιευθούν και αντισυστημικές απόψεις που θα αποκλειόντουσαν από τα κλασικά μίντια. Αλλά, εκεί είναι και η παγίδα. Εφόσον το ίδιο το διαδίκτυο το ελέγχουν τελικά οι ελίτ της Υ/Ε, μέσω των πολυεθνικών (Google, Facebook κ.λπ.), αυτές έχουν τον τελικό λόγο για το τι και πως περνά στο διαδίκτυο. Και είναι γνωστά τα παραδείγματα αποκλεισμού χρηστών, ακόμη και ιστοσελίδων, όταν αρχίζει να γίνονται επικίνδυνες για τις ελίτ.

Ακόμη, το διαδίκτυο παίζει σημαντικό ρόλο σε κινητοποιήσεις, όπου η ανωνυμία, σαν μέσο προστασίας από την εξουσία, είναι αναγκαία. Οι σημαντικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις φοιτητών και μαθητών θα ήταν για παράδειγμα αδύνατες αν εξαρτιόντουσαν από τους Νόμους της κάθε Χούντας (κοινοβουλευτικής ή μη) και τους φανατικούς εκτελεστές τους σε εκπαίδευση και δικαιοσύνη.

Όμως, εάν η διαδικτυακή ανωνυμία είναι πράγματι αναγκαία στη κριτική της εξουσίας ―και με αυτή την έννοια αποτελεί μορφή άσκησης ελευθερίας― όπως κάθε πραγματική ελευθερία, ή θα είναι αυτοπειθαρχούμενη ή δεν είναι ελευθερία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος άλλωστε που αντιμετώπιζε, ιστορικά, η άμεση δημοκρατία ήταν ακριβώς η έλλειψη αυτοπειθαρχίας, που προϋποθέτει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των πολιτών. Η μη δημοσίευση, για παράδειγμα, συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων, καθώς και ατεκμηρίωτων καταγγελιών και χαρακτηρισμών, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την χρήση της ανωνυμίας. Ακόμη μάλιστα περισσότερο εάν παρόμοια λασπολογικά σχόλια και χαρακτηρισμοί στρέφονται όχι κατά οργάνων της εξουσίας, αλλά κατά ανθρώπων που έχουν δείξει απόλυτη συνέπεια στον αγώνα κατά της εξουσίας, οπότε βέβαια η ανωνυμία δεν χρησιμοποιείται πια σαν μέσο προστασίας κατά της εξουσίας, αλλά σαν μέσο προστασίας της ίδιας της εξουσίας και των οργάνων της κατά των εχθρών της! Στην περίπτωση όμως αυτή, μιλούμε για πολιτική λασπολογία που δεν έχει καμιά σχέση με την ελευθερία του λόγου, αλλά, αντίθετα, με την ελευθερία που χρειάζονται οι επαγγελματίες του είδους για να κάνουν άνετα τη δουλειά τους.

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα, αυτοί που διαφεντεύουν το προτεκτοράτο μας έχουν εξασφαλίσει την πλήρη ατιμωρησία των οργάνων τους. Ενδεικτικά: η εξύβριση, ακόμη και μέσω διαδικτύου, έχει ουσιαστικά αποποινικοποιηθεί, εφόσον με πρόσφατη νομοθετική αλλαγή παραγράφεται μέσα σε ένα χρόνο. Δηλαδή, πολύ πριν (στην Ελλάδα!) φθάσει στο ακροατήριο. Ακόμη, εάν ο λασπολογούμενος καταφύγει στην υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για τον εντοπισμό του κουκουλοφόρου, μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια και να μην τον έχουν εντοπίσει, με αποτέλεσμα να πάει η υπόθεση στο αρχείο (όπως γνωρίζω από προσωπική εμπειρία με κουκουλοφόρο που με λασπολογεί για τρία χρόνια!). Και το κερασάκι: αν ο λασπολογούμενος ζητήσει να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει άμεσα η λασπολογία, το δικαστήριο πιθανότατα θα αποφανθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα επείγον που να τα δικαιολογεί και θα του συστήσει να κάνει τακτική αγωγή ή μήνυση, που επίσης θα χρειαστούν 1-2 χρόνια να εκδικασθούν, ενώ στο μεταξύ θα συνεχίζεται η λασπολογία! Δηλαδή, πλήρης απουσία κοινωνικών ελέγχων στο διαδίκτυο. Όμως, όπως η απουσία κοινωνικών ελέγχων στην αγορά οδήγησε στη σημερινή ζούγκλα, ανάλογα αποτελέσματα θα έχει και ο αντίστοιχος «διαδικτυακός νεοφιλελευθερισμός»...

* Για την πλήρη εκδοχή του άρθρου βλ. στη νέα ενότητα γραπτών στα ελληνικά στο ηλεκτρονικό αρχείο του Τ.Φωτόπουλου.

Πηγή: http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2014/2014_11_23.html

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ

Σε μια λαμπρή τελετή στο κατάμεστο Concert Noble των Βρυξελλών, στις 18 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 στον Έλληνα συγγραφέα Μάκη Τσίτα, για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός, και σε 12 νέους πεζογράφους από ισάριθμες χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Επίτροπο για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού Tibor Navracsics και από την ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού & Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Silvia Costa, παρουσία του Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Sandro Gozi εκ μέρους της ιταλικής Προεδρίας. Επίσης, παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι κυβερνήσεων, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα βραβεία, που περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο και τη δυνατότητα να επιδοτηθούν μεταφράσεις του βραβευμένου έργου σε άλλες γλώσσες, δόθηκαν σε νέους πεζογράφους, αλλά με παρουσία ήδη στα Γράμματα, από 13 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Οι νικητές των άλλων χωρών είναι οι: Ben Blushi (Αλβανία), Milen Ruskov (Βουλγαρία), Jan Němec (Δημοκρατία της Τσεχίας), Oddný Eir (Ισλανδία), Janis Jonevs (Λετονία), Armin Öhri (Λιχτενστάιν), Pierre J. Mejlak (Μάλτα), Ognjen Spahić (Μαυροβούνιο), Marente de Moor (Κάτω Χώρες), Uglješa Šajtinac (Σερβία), Birgül Oğuz (Τουρκία) και Evie Wyld (Ηνωμένο Βασίλειο).

Μέλη της κριτικής επιτροπής για την Ελλάδα ήταν ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, η εκδότρια Αναστασία Λαμπρία, ο δοκιμιογράφος Διονύσης Μαγκλιβέρας και ο βραβευμένος με το ίδιο βραβείο πεζογράφος Κώστας Χατζηαντωνίου, ενώ πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο συγγραφέας και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.

Ο Επίτροπος για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού Tibor Navracsics δήλωσε: «Χαίρομαι πολύ που τιμούμε τους εξαιρετικούς αυτούς συγγραφείς για τη δουλειά τους. Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας σπουδαίος τρόπος να γιορτάσουμε τον πλούτο της δημιουργικότητας και της ποικιλομορφίας του πολιτισμού που διαθέτει η ήπειρός μας. Πάνω απ' όλα, δείχνει τη δύναμη που έχουν οι λέξεις να ξεπερνούν τα σύνορα».

«Οι 13 πολλά υποσχόμενοι συγγραφείς δείχνουν τη δύναμη της λογοτεχνικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ως εκπρόσωποι των βιβλιοπωλών, ανυπομονούμε να τους παράσχουμε την πλατφόρμα προώθησης που τους αξίζει και να δούμε τα βιβλία τους να προβάλλονται σε όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ευρώπη και, ας ελπίσουμε, όχι μόνο», δήλωσε εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιβλιοπωλών ο Jean-Luc Treutenaere.

Η Δρ. Pirjo Hiidenmaa, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Συγγραφέων, δήλωσε: «Δεκατρείς νέοι συγγραφείς έρχονται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Οι συγγραφείς αυτοί είναι ήδη γνωστοί στην πατρίδα τους και στη γλώσσα τους, και τώρα οι κριτικοί και οι ειδικοί τούς επέλεξαν για να προχωρήσουν παραπέρα. Καλωσορίζουμε αυτούς τους νέους αφηγητές και γλωσσοπλάστες, οι οποίοι προσφέρουν αναψυχή στους αναγνώστες και μας προκαλούν να σκεφτούμε». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Pierre Dutilleul δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό μότο είναι: "Ενωμένοι στην πολυπολιτισμικότητα". Σε αυτή την αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ενότητας και εθνικής ιδιαιτερότητας, η λογοτεχνία παίζει έναν μοναδικό ρόλο, αφού βοηθά να χτιστούν γέφυρες ανάμεσα στους διαφορετικούς μας πολιτισμούς. Οι γέφυρες αυτές, που προάγουν την αμοιβαία κατανόηση, είναι απαραίτητες στην πραγμάτωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Οι 13 Ευρωπαίοι βραβευθέντες έχουν καταφέρει να μας κάνουν πιο Ευρωπαίους, πιο ανοιχτούς στην πολυπολιτισμικότητα και στις διαφορές, με το να μοιραστούν μαζί μας τη μοναδικότητα του πολιτισμού τους. Ως εκδότης, ελπίζω ότι οι ανερχόμενοι αυτοί συγγραφείς θα βρουν αναγνώστες σε όλη την Ευρώπη, χάρη στη μαγεία της μετάφρασης».

Δημοσκόπηση Πανά για την Μακεδονία και Θράκη! Μεγάλη πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, πανωλεθρία για την ΝΔΠΡΩΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ!!
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ!
Σοκ και δέος για την Νέα Δημοκρατία, που σύμφωνα με την δημοσκόπηση του καθηγητή Πανά, χάνει την πρωτοκαθεδρία της στην Μακεδονία, και στις τρεις τις περιφέρειες.....
Εγκεφαλικά στο Μαξίμου!


Ας δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα:


Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με 13 μονάδες διαφορά, με 32,7%. Η ΝΔ, δεν πιάνει ούτε το 20%!Κεντρική Μακεδονία, το προπύργιο της Νέας Δημοκρατίας που σημείωνε πάντα τεράστιες πρωτιές. Αυτά ήταν παλιά, αφού τώρα και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με διαφορά 6 μονάδες!!Στην Δυτική Μακεδονία, το δράμα της Νέας Δημοκρατίας εντείνεται!! 12,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, με εντυπωσιακό ποσοστό (32,2%)Στο σύνολο Μακεδονίας και Θράκης, έχουμε......9,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την βόρεια Ελλάδα! Φανταστείτε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα!ΣΥΡΙΖΑ 30,6%
ΝΔ 21,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9,7%
ΠΑΣΟΚ 6%
ΚΚΕ 5,6%
ΠΟΤΑΜΙ 4,7%https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6779218516755432372#editor/target=post;postID=3125457624185053493
ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ 4%
ΛΑΟΣ 1,8%
ΔΗΜΑΡ 0,6%

Και μην τρομάξετε με τα ποσοστά της ΧΑ.Αντίθετα με ότι φαίνεται αν ανατρέξουμε στις ευρωεκλογές θα διαπιστώσουμε πτώση των ποσοστών της ΧΑ.Ειδικά στις περιφέρειες Β Θεσσαλονίκης, Κιλκής, Πέλλας, Ημαθίας είχαν πάνω από 12%

http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2014/11/blog-post_283.html

 

Α.ΠΙΣΤ.

Οι Γερμανοί συνέλαβαν τον διεφθαρμένο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας!Συνελήφθη τη Παρασκευή ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Για την σύλληψη του Σόκρατες πίεζαν αφόρητα οι Γερμανοί δανειστές της χώρας και ήταν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες σε συνεργασίας με το υπ. Δικαιοσύνης της Πορτογαλίας, εντόπισαν τους λογαριασμούς του διεφθαρμένου πρωθυπουργού μιας χώρας η οποία-όπως και η Ελλάδα-εξακολουθεί να βρίσκεται στο έλεος των δανειστών.

Ηδη στην Αθήνα κάποιους τούς λούζει πλέον κρύος ιδρώτας.

Εκτός από τον Σόκρατες τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν ακόμη τρεις άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του δικαστή, επεσήμανε η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.
Έρευνες έχουν γίνει σε πολλές τοποθεσίες από περισσότερους από 60 δικαστικούς, τελωνιακούς και αστυνομικούς, προσθέτει η ανακοίνωση.
Ο Σόκρατες, 57 ετών, συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον δικαστή, σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο.
Η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως, σημείωσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι καμία από τις ενέργειες αυτές δεν συνδέεται με την επιχείρηση Μόντε Μπράνκο, μια έρευνα που οδήγησε τον Ιούλιο στη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της τράπεζας Espirito Santo Ρικάρντο Σαλγάδο. 
Η σύλληψη του Σόκρατες, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2005 ως το 2011, έγινε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για τον δήμαρχο της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αναμένεται να οριστεί σήμερα γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, έπειτα από μια ψηφοφορία μελών του κατά την οποία είναι ο μοναδικός υποψήφιος.
Ο Σόκρατες υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Τότε ο Σόκρατες παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αργότερα ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως τηλεοπτικός σχολιαστής για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP.
Το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά όταν ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, όμως η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 2010.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ...ΡΟΜΑ: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ...ΣΥΜΒΟΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΜΕΓΑΡΩΝ

Ο κ. Μαρινάκης
Ο κ. ΣταμούληςΣτο προσκήνιο ήρθε και πάλι η πολύκροτη υπόθεση της μετεγκατάστασης των Ρομά Χαλανδρίου στην θέση Κανδήλι. Αφορμή γι' αυτό, αποτέλεσε ερώτημα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ελ. Κοσμόπουλος, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον π. δήμαρχο Μεγαρέων για τα γραφόμενά του περί δικαίωσης του στην υπόθεση αυτή.
Ξεπερνώντας τους όρους και τους κανόνες της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Κοσμόπουλος, - παρά την παραίνεση του προέδρου να μην βάλει το θέμα στην συγκεκριμένη συνεδρίαση , (επέμεινε, αδειάζοντας τον πρόεδρο), παρότι τέθηκαν αντιρρήσεις και από τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γ. Μπερδελή, όσον αφορά κυρίως την διαδικασία.
Ο κ. Κοσμόπουλος, άφησε αιχμές για παραπληροφόρηση από την πλευρά του κ. Μαρινάκη, αναφέροντας σχετικά: «δεν μπορώ να διαβάζω πως δικαιωθήκαμε απόλυτα. Πρόκειται για παραπληροφόρηση».
Συνεχίζοντας ο κ. Κοσμόπουλος εστιάστηκε στους λόγους για τους οποίους οι Ρομά του Χαλανδρίου δεν θα έρθουν στο όρος Πατέρας, γνωστοποιώντας πως τα πάντα έγιναν με την συνδρομή του Δημάρχου Χαλανδρίου, ο οποίος δεν ήθελε να φύγουν οι Ρομά από την περιοχή του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κοσμόπουλου, «η προηγούμενη διοίκηση και δέχθηκε τους Ρομά, και βρήκε το χώρο, ενώ απέστειλε και σχετικό έγγραφο».
Κύκλος αντιπαράθεσης με αλληλοκατηγορίες εκατέρωθεν
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι βολές του κ. Κοσμόπουλου κατά του κ. Μαρινάκη, απέφεραν την αντίδραση του τελευταίου, ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης στον οποίο συμμετείχε και ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως ο κ. Κοσμόπουλος, «δείχνει πως έχει διάθεση να ασχοληθεί με τα κοινά, διάθεση την οποία όμως χρησιμοποιεί αλλά ... καρτ, και σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα», - όπως είπε -, τονίζοντας πως ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας επανέφερε μια υπόθεση η οποία έχει κλείσει οριστικά για τον τόπο.
«Αντί ο κ. Κοσμόπουλος να χαίρεται που η υπόθεση αυτή έχει ευτυχή εξέλιξη για τον τόπο μας, βάζει διάφορα ζητήματα για τα οποία δείχνει εντελώς ανενημέρωτος», ανέφερε σχετικά ο Γιαν. Μαρινάκης.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, επισημαίνοντας πως απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, η υπόθεση των Ρομά, μάλλον θα έχει αίσιο τέλος.
Ο κ. Σταμούλης απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Μαρινάκη, τόνισε: «Από το σημείο που θα λήξει η υπόθεση, μέχρι να καμαρώνετε και να φέρεστε, έχει τεράστια διαφορά, την στιγμή που είστε ο ηθικός αυτουργός της δημιουργίας αυτού του μεγάλου προβλήματος».
Ο δήμαρχος, ανέγνωσε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου δυο έγγραφα, τονίζοντας πως δεν επίκειται σε αυτά κανένα σχόλιο, με τον κ. Σταμούλη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας θα καταλάβει τον ρόλο του κ. Μαρινάκη στο μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε με τους Ρομά».
Ο κ. Σταμούλης παρουσίασε αρχικά έγγραφο με ημερομηνία 18 – 11 – 2013 το οποίο – κατά τα λεγόμενά του – φέρει την υπογραφή του κ. Μαρινάκη, και μετέπειτα έγγραφο απάντηση του τότε Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Καλογερόπουλου, με το οποίο φέρεται ο τελευταίος να ευχαριστεί τον π. δήμαρχο για την συνδρομή του στην υπόθεση της μετεγκατάστασης.
Μάλιστα και μετά την ανάγνωση των εγγράφων, ο κ. Σταμούλης έθεσε ενώπιον του σώματος το εξής ερώτημα: «μένει καμιά αμφιβολία μετά από αυτά τα δυο έγγραφα, πως ο κ. Μαρινάκης είχε συμφωνήσει με τον κ. Καλογερόπουλο ώστε να μετεγκατασταθούν οι Ρομά Χαλανδρίου στο Κανδήλι; Αμφιβάλλει κανείς για τον ρόλο του κ. Μαρινάκη σε αυτό το θέμα;». Κλείνοντας ο κ. Σταμούλης τόνισε πως τα πάντα μπορεί να είχαν πάρει άλλη τροπή, εάν ο κ. Μαρινάκης δεν διαμαρτύρονταν και δεν είχε προκαλέσει προεκλογικά.
«Τα έγγραφα είναι πλαστά»
Οι αναφορές του κ. Σταμούλη, απέφεραν την αντίδραση του κ. Μαρινάκη.
«Προσωπικά δεν δέχομαι νουθεσίες από τον κ. Σταμούλη, που επανειλημμένα με έχει συκοφαντήσει και μ' έχει λασπολογήσει, κάτι που κάνει για μια ακόμη φορά. Δηλώνω ξεκάθαρα και ανεπιφύλακτα, ότι ουδέποτε υπήρξαν τέτοια έγγραφα. Αυτά τα έγγραφα είναι πλαστά και θα ακολουθήσουν μηνύσεις τόσο στον κ. Σταμούλη, όσο και στον Γενικό Γραμματέα, για να αποδειχθεί ποιος τα έχει φτιάξει».
Λόγια του κ. Μαρινάκη συνοδευόμενα από σοβαρές καταγγελίες για πλαστογραφία, για ένα θέμα που όπως διαμήνυσε ο π. δήμαρχος θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.
Κλείνοντας μάλιστα ο κ. Μαρινάκης απευθυνόμενος στον δήμαρχο, ανέφερε σχετικά: «έχετε ρίξει πολύ χαμηλά το επίπεδο του τόπου, του δημοτικού συμβουλίου, και της κοινωνίας. Συνεχίζετε ακόμη και σήμερα, να λασπολογείτε, να συκοφαντείτε, χρησιμοποιώντας ακόμη και πλαστά έγγραφα. Μόνο αν ακολουθηθεί η οδός της δικαιοσύνης θα μπείτε στο σωστό δρόμο. Διαφορετικά θα είστε πολύ επικίνδυνος για τον τόπο».
Η άποψή μας
Προσωπικά δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε εμείς εάν τα έγγραφα που τέθηκαν δημόσια από το δήμαρχο είναι πλαστά ή όχι. Γι' αυτό υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες – γραφολόγοι που μπορούν εύκολα να αποδείξουν την γνησιότητα των εγγράφων.
Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του κ. Μαρινάκη, η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την εγκυρότητα των εγγράφων που παρουσίασε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης. Αυτό που οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε είναι πως ήδη ο ο π. δήμαρχος Μεγαρέων προχώρησε σε μηνύσεις, όπως ο ίδιος μας διαβεβαίωσε τηλεφωνικά την επόμενη ημέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Υπομονή και καλά ξεμπερδέματα λοιπόν.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ 1


Στα Μέγαρα το θέμα της μετεγκατάστασης των Χαλανδραίων τσιγγάνων στο όρος Πατέρα παραμένει στην επικαιρότητα αφού όλοι μεν πιστεύουν ότι το θέμα - ως προς την ουσία του - έχει κλείσει και οι ΡΟΜΑ δεν θα πάνε στο όρος Πατέρας αλλά ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Μαρινάκης, που αρχικά συναίνεσε στην μετακίνηση είναι στο στόχαστρο όλων.

Για την ενημέρωσή σου αναγνώστη μου για το τι παίζεται στα Μέγαρα αναδημοσιεύουμε δύο αναρτήσεις της Μεγαρίτικης συναδέλφου ΑΙΧΜΗnews σχετικά με το θέμα:

Το πρώτο:

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: "ΜΗΝΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ κ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ"

Για το θέμα της παράνομης μετεγκατάστασης των Ρομά Χαλανδρίου στη Μεγαρίδα, έχει ήδη αποδειχθεί οριστικά, από πλήθος εγγράφων και γεγονότων, ότι ο κ. Μαρινάκης αποτελεί ηθικό και φυσικό αυτουργό. Παρόλα αυτά, ο κ. Μαρινάκης, με απύθμενη υποκρισία και ψεύδη, επί μακρόν χρονικό διάστημα πάσχιζε να πείσει τους συνεργάτες του και τους δημότες, ότι ο ίδιος ουδέποτε συναίνεσε για την μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρας.
Όμως πλέον η αλήθεια βγήκε στο φως, με τις δύο επιστολές για τους Ρομά που αντάλλαξαν οι κκ. Μαρινάκης και Καλογερόπουλος, στις 18 και 20 Νοεμβρίου 2013, τις οποίες η Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής παρέδωσε στη δημοτική αρχή.
Με την πρώτη επιστολή, η οποία είναι καταχωρημένη με αρ. πρωτ. 631/18-11-2013 στο ιδιαίτερο γραφείο του δημάρχου Μεγαρέων, ο κ. Μαρινάκης συναινεί ευθέως για την μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου στο όρος Πατέρας.
Με την δεύτερη επιστολή, η οποία έχει αρ. πρωτ. 61750/50395/20-11-2013, ο κ. Καλογερόπουλος απαντά στον κ. Μαρινάκη και τον ευχαριστεί για την συνδρομή του, στην μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου στον δήμο Μεγαρέων. Στην απάντηση αυτή, από προφανές ανθρώπινο λάθος, αναφέρεται ότι η επιστολή συναίνεσης του κ. Μαρινάκη έχει αρ. πρωτ. 691 αντί για 631 που είναι το κανονικό, αλλά αυτό το δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία.
Συνεπώς, οι δύο αυτές επιστολές που παρέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, γκρεμίζουν συθέμελα τους υποκριτικούς ισχυρισμούς του κ. Μαρινάκη και αποδεικνύουν για μιαν ακόμη φορά ότι, ο κ. Μαρινάκης όχι μόνον γνώριζε τα πάντα, αλλά είχε ΓΡΑΠΤΑ συναινέσει στην μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου στο Κανδήλι.
Μετά την παρουσίαση των δύο αυτών επιστολών στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, πανικόβλητος ο κ. Μαρινάκης εξέδωσε δελτίο τύπου με πεζοδρομιακές ύβρεις, πομπώδεις απειλές και ανέξοδους λεονταρισμούς κατά της δημοτικής αρχής. Προφανής σκοπός των ύβρεων και των απειλών του ήταν να συσπειρώσει την παράταξή του και να μειώσει τα εσωτερικά διαλυτικά φαινόμενα που αντιμετωπίζει. Διότι ήδη «βουίζουν» τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος ότι, σημαντικά στελέχη της παράταξής του είναι έξαλλοι εναντίον του κ. Μαρινάκη για την ήττα στην οποία τους οδήγησε, για τα ψέματα που τους σερβίριζε σχετικά με τους Ρομά Χαλανδρίου, καθώς και για το ότι νοιώθουν εκτεθειμένοι απέναντι στους δημότες, που τους εμπιστεύθηκαν και τους ψήφισαν.
Όμως ο κ. Μαρινάκης δεν περιορίστηκε στις ύβρεις προς την δημοτική αρχή, αλλά χαρακτήρισε τις δύο αυτές επιστολές ως πλαστές, χωρίς προφανώς να έχει καταλάβει ότι για μια ακόμη φορά έβαλε «αυτογκόλ».
Διότι ο κ. Μαρινάκης αυτοπαγιδεύθηκε, αφού στην ουσία χαρακτηρίζει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ως πλαστογράφο!
Οπότε, πλέον έχει να επιλέξει έναν από τους δύο παρακάτω δρόμους:
α) είτε θα μηνύσει άμεσα την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για πλαστογραφία εγγράφων, οπότε ο ίδιος θα αντιμετωπίσει βαρύ, τον πέλεκυ της δικαιοσύνης,
β) είτε θα υποστεί την δημόσια κατακραυγή, για την υποκρισία και τα ψεύδη που επί τόσους μήνες διέσπειρε προς τους δημότες και προς τα στελέχη του, που τον είχαν εμπιστευθεί. Και βέβαια, δεν θα έχει μέρος να κρυφτεί, ούτε να περπατήσει, στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο.
Εμείς πάντως τον προτρέπουμε να κάνει την αυτοκριτική του και να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τα λάθη του. Αυτό, ίσως και να περισώσει ότι έχει απομείνει, από την δημόσια εικόνα του.

Από το Γραφείο Τύπου της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ .... ΚΑΛΗΜΕΡΑ