Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

+

Οργανώνεται από: Ηλιόσποροι, Κενό Δίκτυο, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Κίνηση για τη νόμιμη εφαρμογή της Ιατρικής Κάνναβης “Το Ίαμα”, Σύλλογος θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ (Αθήνας), Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ Βορείου Ελλάδος ο Σίσυφος, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Νέοι Πράσινοι, Greenman team, Gr420.info, Cannabishellas.com, Κόψε μια τζιβάνα- T-LAY TV, Medical Mediterranean Genetics, Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης, ENCOD, Trekt Uw Plant Cannabis Social Club, Soul Asylum, OccupyAthens, Diogenis- Drug Policy Dialogue South East Europe (SEE).
 
Το αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ γίνεται χρόνια.
Φέτος όμως οι αντιδράσεις έχουν πυκνώσει λόγω της συμμετοχής στην διοργάνωση της νεολαίας και του Τομέα Δικαιωμάτων του κυβερνώντος (πλέον) ΣΥΡΙΖΑ, που όμως συμμετείχε και πριν γίνει κυβέρνηση αλλά και του ΟΚΑΝΑ και της επιλογής του χώρου τέλεσής του, που πλέον είναι η Πλατεία Συντάγματος

Για το θέμα η Λούλα Καρατζά που εκτός από δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου είναι και υπεύθυνη από ιο ΚΚΕ για τα ναρκωτικά στάθηκε ιδιαίτερα - σε τηλεφωνική μας συνομιλία - στην επιλογή να συμπέσει το "φεστβάλ του μπάφου" με την ημέρα που είναι αφιερωμένη σε εκδηλώσεις για τη νίκη κατά του Ναζισμού, αφού σαν σήμερα, το 1945 (9 Μαϊου 1945) ήταν η πρώτη μέρα ειρήνης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

9 Μάη – Ημέρα της Ευρώπης


Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ

(από τον ΠΙΤΣΙΡΙΚΟ)

ΕΛΑ ΠΟΥΛΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ: Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών Σήμερα

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ : ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ – ΔΙΑΦΑΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ).


Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, η ρύθμιση, για πρώτη φορά μετά το 1989, του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και το τέλος της «κατάληψης» στις δημόσιες συχνότητες από συγκεκριμένα συμφέροντα – Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε διαφανή και αδιάβλητο διαγωνισμό για τις συχνότητες και επανέλαβε ότι τα τέλη για τις συχνότητες που ορίζει ο νόμος, και δεν έχουν εισπραχθεί, θα εισπραχθούν – «Η συμφωνία με τους εταίρους μας θα κλείσει πολύ σύντομα» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο ελληνικός λαός πρέπει ξεκάθαρα να ξέρει όλα τα στοιχεία για το ζήτημα των ΜΜΕ. Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν πρέπει να συνδέεται με το περιεχόμενο των ΜΜΕ, η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτη, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, σε αντίθεση με το τοπίο της διαπλοκής (το οποίο σκιαγραφείται ως «τρίγωνο της αμαρτίας», αποτελούμενο από το φαύλο πολιτικό σύστημα, τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ και τις τράπεζες ).Ο κύκλος της διαπλοκής και της συνδιαλλαγής θα τελειώσει, ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίου που άναρχα και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον ισχύει από το 1989. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των συχνοτήτων επιβάλλουν στις κυβερνήσεις τις προθέσεις τους. Η νομοθεσία σταδιακά έγινε ακόμα πιο ελαστική για τους καναλάρχες που συνέχιζαν να παίρνουν δημόσια έργα και προμήθειες του δημοσίου.
Η Ελλάδα είναι η πιο καθυστερημένη χώρα στην Ευρώπη ως προς τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. Οι δανειστές έχοντας θέσει το ζήτημα από το 2010 αλλά δεν πίεσαν όσο σε άλλα ζητήματα τις μνημονικές κυβερνήσεις οι οποίες επουδενί δεν ήθελαν να διαταραχτεί το σύστημα της διαπλοκής.Για τον Αλ. τσίπρα, στήριγμα της κυβέρνησης δεν είναι όσοι ελέγχουν τα ΜΜΕ αλλά ο ελληνικός λαός που πληροφορήθηκε τη μετάβαση στο ψηφιακό τοπίο χωρίς να έχει κατανοήσει ότι πρόκειται για μία «μπίζνα» σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Για να προχωρήσει το σχέδιο, και να παραμείνει αρρύθμιστο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έκλεισε μάλιστα και η ΕΡΤ!
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα γίνει διαφανής και αδιάβλητος διαγωνισμός για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και όσοι μέχρι τώρα τις κατείχαν θα δώσουν λογαριασμό. Επίσης, «τα τέλη για τις συχνότητες που ορίζει ο νόμος, και δεν έχουν εισπραχθεί θα εισπραχθούν. H κατάληψη των συχνοτήτων από το 1998 δεν έχει αποδώσει τα νόμιμα έσοδα στο δημόσιο ταμείο, υπογράμμισε. Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτοί που θα κληθούν στο να εφαρμοστεί ο  νόμος θα είναι φιλικοί ή εχθρικοί απέναντί μας Παράσημά μας είναι οι επιθέσεις από όσους δεν τηρούν το νόμο σε αυτήν τη χώρα». «Όλοι όσοι δεν έχουν κληθεί να πληρώσουν από υποθέσεις φοροδιαφυγής θα κληθούν να πληρώσουν, όπως κι αν λέγονται» τόνισε. «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως κι αν λέγεται», η σχετική αποστροφή του Αλ. Τσίπρα.

Για τη διαπραγμάτευση:

«Η συμφωνία με τους εταίρους μας θα κλείσει πολύ σύντομα. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε αίσιο τέλος, παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν η Ευρώπη δεχτεί την δημοκρατία στην χώρα που γεννήθηκε. Δεν υπάρχει πλέον κανένα τεχνικό θέμα για την συμφωνία. Μόνο πολιτικό θέμα υπάρχει, θέμα πολιτικής βούλησης.  Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει φανερό ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι να κάνει για να πετύχει έντιμη συμφωνία».

Η ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝΕΛ:

«Οι ολιγάρχες και βαρώνοι των ΜΜΕ, που έχουν μάθει εδώ και χρόνια να λειτουργούν, απομυζώντας το Δημόσιο, παίρνοντας κρατικές δουλειές με προνομιακούς όρους και συστήνοντας ολιγοπώλια, δια μέσου των οποίων έχουν καταστεί κυρίαρχοι στους τομείς δραστηριότητάς τους, για πρώτη φορά, έχουν αισθανθεί την απειλή της κρατικής εξουσίας. Βλέπουν, για παράδειγμα, να εξαγγέλλεται διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, παρακολουθούν, την ίδια στιγμή, την απόφαση της κυβέρνησης να ξεψαχνίσει και να ερευνήσει σε βάθος ύποπτες αναθέσεις και προμήθειες, προνομιακές συμβάσεις παραχώρησης ή την ύπαρξη καρτέλ σε βασικούς επιχειρηματικούς τομείς αλλά και την απόφαση να πατάξει τα λαθρεμπόρια στα καύσιμα και το τσιγάρο. Όλα τούτα, αλλά και πολλά άλλα, κάνουν τους ως άνω ολιγάρχες να ανησυχούν. Αισθάνονται, ότι η εξωθεσμική εξουσία τους απειλείται. Ως εκ τούτου, αναζητούν τρόπους να αναστρέψουν το κλίμα, να ακυρώσουν τις επιλογές της κυβέρνησης και να την κάνουν να μεταθέσει σε βάθος χρόνου τις όποιες ενέργειές της κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής».
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι πολλοί θέλουν να «πάει πίσω» το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και πως η οποιαδήποτε προσωρινή «συμμαχία με τη διαπλοκή και τους ολιγάρχες είναι συμφωνία με το Διάβολο», θέτει το εξής ερώτημα στον Πρωθυπουργό αυτής της χώρας, που – όπως αναφέρει- σε μόλις 100 ημέρες διακυβέρνησης, κατάφερε ήδη, να σταθεί ΑΠΕΝΑΝΤΙ στα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών: «Προτίθεσθε να κάνετε το χατήρι στα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ως άνω ολιγαρχών των ΜΜΕ, μη θεσμοθετώντας άμεσα σαφές νομικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και την λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών;»

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Δημόσιο και η στάση του ΚΚΕ


Προχτές, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η ψήφιση του νόμου με τον τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση - Αποκατάσταση αδικιών κ.ά. Διατάξεις». Πώς απάντησε η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε, στο υπ' αριθμόν 1 αίτημα που έθεσαν με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Διοίκηση, που ήταν η επαναφορά όλων των απολυμένων, όλων των διαθέσιμων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;
Εντελώς ενδεικτικά:
  • Για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αντί να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, προβλέπεται ότι απλώς παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου η απασχόλησή τους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Δηλαδή, 4ωρες και 5ωρες, με 320 ευρώ το μήνα και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Μένουν εκτός ρυθμίσεων οι 3.500 εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», που δουλεύουν με ανανεωνόμενες συμβάσεις και για ψίχουλα εδώ και περίπου 12 χρόνια. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα της απόλυσης.
  • Εμειναν «εκτός» οι 8.500 καθαρίστριες στα δημοτικά σχολεία, οι οποίες σε ένα μήνα από τώρα κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο, καθώς τότε λήγει - με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο - η δυνατότητα για παραπέρα ανανέωση των συμβάσεων.
  • Παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες το αίτημα των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Ο νόμος διατηρεί το απαράδεκτο φαινόμενο εργαζόμενοι που περιλήφθηκαν σε προσωρινούς πίνακες διοριστέων των δήμων να μην έχουν πλήρως διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα, μολονότι εδώ και χρόνια παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες τους σε ΟΤΑ.
  • Αφήνει απέξω όλους όσοι δουλεύουν χρόνια στο Δημόσιο με θετικές δικαστικές αποφάσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα την απαίτηση για συνέχιση από το κράτος των ένδικων μέσων. Δηλαδή, πελατεία για τα δικηγορικά γραφεία.
  • Αφήνει «εκτός» όσους υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη αλλά δεν συνταξιοδοτήθηκαν και όσους δεν συμπεριλαμβάνονται στους προσωρινούς ή τελικούς πίνακες διάθεσης. Δεν αναφέρει τι θα γίνει ακριβώς με τους 140 «εφέδρους» από τον ΟΣΚ, τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ και το ΙΓΜΕ, αλλά και με τους 200 εργαζόμενους του ΟΣΚ που εργάζονται με τετραετείς συμβάσεις. Οπως δεν αναφέρονται και οι 70 απολυμένοι του ΟΣΚ, που έχουν κερδίσει εφετειακές αποφάσεις.
  • Αντί για το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για μόνιμη, σταθερή δουλειά, απλουστεύει (άρθρο 8) και επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσληψης στο Δημόσιο εποχικού προσωπικού και με συμβάσεις μίσθωσης έργου.
  • Διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση των προσλήψεων για κατηγορίες υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ, καθώς και τον περιορισμό 1/5 για τις κατηγορίες ΤΕ και ΠΕ.
  • Αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για την επιβολή του επαίσχυντου μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης σε περίοδο απεργιών. Δηλαδή, διατηρεί το πρόσχημα της «προστασίας του δημοσίου συμφέροντος», με το οποίο επιβλήθηκαν όλες οι πολιτικές επιστρατεύσεις.
Η θέση του ΚΚΕ
 
Το ΚΚΕ, μέχρι και την τελευταία στιγμή, άσκησε έντονη πίεση για τη βελτίωση διατάξεων του νομοσχεδίου, καταθέτοντας ταυτόχρονα 14 τροπολογίες. Αυτές αφορούσαν την επαναφορά όλων των εργαζομένων στις θέσεις που είχαν πριν από την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών τους και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.
Για παράδειγμα, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προέβλεπε: «Συστήνονται 925 οργανικές θέσεις ειδικότητας ΥΕ Καθαριστριών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο υπουργείο Οικονομικών. Οι καθαρίστριες με συμβάσεις ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ του υπουργείου Οικονομικών, που οι θέσεις τους καταργήθηκαν και δεν επανατοποθετήθηκαν μέσα από τον μηχανισμό της κινητικότητας σε άλλες θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις ή απολύθηκαν, τοποθετούνται στις παραπάνω θέσεις σε υπηρεσίες των νομών που εργάζονταν πριν από την τοποθέτησή τους σε διαθεσιμότητα. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν και βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή έχουν απολυθεί ή εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, τοποθετούνται στις προβλεπόμενες κατά περίπτωση θέσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναγνωριζόμενου του διαστήματος της διαθεσιμότητας, της απόλυσης ή της διακοπής της μισθοδοσίας ως χρόνου πλήρους υπηρεσίας, καταβαλλομένων αναδρομικά των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν περικοπεί».
Η τροπολογία αυτή απορρίφθηκε ασυζητητί από την κυβέρνηση και αυτό που πέρασε τελικά είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους με αυτές τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου!
Απέρριψαν τις τροπολογίες του Κόμματος
Συνολικά, από τις 14 τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ έγιναν δεκτές μόλις δύο: Μία για την επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεων προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ και μία που αφορά τους εργαζόμενους στην πρώην Δημοτική Αστυνομία. Οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν χωρίς άλλη συζήτηση!

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Στην τοποθέτησή του, ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, ανέδειξε τα εξής: «Το νομοσχέδιο αφήνει απέξω τους πιο αδύναμους εργαζόμενους, αυτούς που είναι με συμβάσεις για αρκετά χρόνια, αυτούς που τους είχαν ομήρους και τους εκμεταλλεύθηκαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (...) Διατηρεί άθικτο τον αντεργατικό πυρήνα που χτυπά τα δικαιώματα σε σταθερή δουλειά των εργαζομένων (...) Σύνθημα των εργατικών κινητοποιήσεων ήταν "όχι σε όλες τις απολύσεις". Οι εργαζόμενοι στάθηκαν απέναντι σε όλες τις διαθεσιμότητες, απέναντι στη λεγόμενη "κινητικότητα", απέναντι στον εξαναγκασμό και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών (...) Η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα γι' αυτά. Μιλάμε για τους χαμένους μισθούς των απολυμένων, τις χαμένες μέρες ασφάλισης, τα χαμένα κλιμάκια και βεβαίως τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων».

Από τα 28 άρθρα του νομοσχεδίου, το ΚΚΕ ψήφισε «κατά» σε 7 άρθρα, που αφορούν το ένα την πολιτική επιστράτευση και τα άλλα κυρίως πειθαρχικά θέματα. Στα υπόλοιπα ψήφισε «ναι» και «παρών», επειδή έστω και με αυτό τον τρόπο που περιγράφηκε πιο πάνω, αποκαθιστούν ορισμένους διαθέσιμους και μια σειρά άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Ακόμα, από τις 14 τροπολογίες που ψηφίστηκαν με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, το ΚΚΕ σε δύο ψήφισε «όχι» (η μία ενεργοποιεί την ΠΝΠ για τα αποθεματικά και η δεύτερη προβλέπει το δανεισμό των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), σε τρεις «παρών», ενώ υπερψήφισε τις υπόλοιπες, καθώς περιέχουν ορισμένα από τα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και αποκαθιστούν εν μέρει έναν επιπλέον ελάχιστο αριθμό από αυτούς.
Απάντηση στις αθλιότητες
Τέλος, χτες, στη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου επί του συνόλου ο Χρήστος Κατσώτης από το βήμα της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επειδή σήμερα με ενημέρωσαν ότι σε διάφορους χώρους, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι και απολυμένοι, διαδίδεται ότι το ΚΚΕ δεν ψήφισε την επαναφορά των διαθέσιμων, πρέπει να δηλώσουμε από εδώ ότι αυτά είναι αθλιότητες και ότι έχουμε καταθέσει σειρά τροπολογιών, που συμπληρώνουν τα συγκεκριμένα άρθρα έτσι ώστε να επανέλθουν πίσω κι αυτοί που δεν συμπεριλαμβάνει το σχέδιο νόμου. Κάνω αυτή τη δήλωση και λέμε στο νομοσχέδιο συνολικά "παρών", επειδή ακριβώς δεν καλύπτονται αρκετοί εργαζόμενοι και μένουν απέξω».
Να σημειωθεί ότι «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ και στο άρθρο που αφορά τους διαθέσιμους.\
   
«Ξεκρέμαστοι» και οι συμβασιούχοι του ΟΔΙΕ
 
Στον αέρα αφήνει η κυβέρνηση 330 περίπου εργαζόμενους του Οργανισμού Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ). Χτες η κυβέρνηση ψήφισε νομοθετική ρύθμιση με μορφή τροπολογίας στο αθλητικό νομοσχέδιο, η οποία δεν έχει καμία μέριμνα για τους 150 από αυτούς, επειδή δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια. Αλλά και οι υπόλοιποι που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, για να διοχετευτούν σε νομικά πρόσωπα που εποπτεύει το υφυπουργείο Αθλητισμού, θα πρέπει να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση που θα είναι υπέρ τους!
Πιο ειδικά, ο ΟΔΙΕ στις 15 Ιούλη τίθεται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Συνολικά οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό είναι 449. Από αυτούς οι 62 είναι μόνιμοι και με τη δημοσίευση της τροπολογίας σε ΦΕΚ θα πάνε στο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ο οποίος θα τους διαθέσει σε νομικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύει το υπουργείο Αθλητισμού. Θα μετακινηθούν άλλοι 55 υπάλληλοι που έχουν δικαιωθεί από το ΑΣΕΠ και άλλοι πέντε που έχουν δικαιωθεί τελεσίδικα από το Εφετείο. Οι υπόλοιποι είναι στον αέρα.

Ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου σε Ημερίδα του ΔΕΕ με θέμα: "Το Ελληνικό Κράτος μετά τη μεταπολίτευση, οι απαιτούμενες Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις"





Χαιρετισμό απηύθυνε εχθές η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΔΕΕ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Η Περιφερειάρχης κατά την ομιλία της επεσήμανε ότι σήμερα η χώρα έχει "ανάγκη μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης τριών άλφα: αξιόπιστης, αξιοκρατικής, αποτελεσματικής". Μεταξύ άλλων τόνισε επίσης:
·                Πάγιο ζητούμενο στο ελληνικό κράτος αποτελεί η δημιουργία μίας σύγχρονης, αξιοκρατικής δημόσιας διοίκησης, με διαφάνεια, απαλλαγμένης από τις χρόνιες παθογένειες των κομματικών εξαρτήσεων, από τη γραφειοκρατία, από τη διαφθορά, την έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού.
·                Μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν να εμποδίσουμε να προχωρήσει η διαδικασία της δήθεν «αξιολόγησης», που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτό γιατί δεν επρόκειτο για πραγματική αξιολόγηση αλλά για έναν φερετζέ απολύσεων.
·                Όμως, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα δεν χρειάζεται συρρίκνωση αλλά πραγματική αξιοκρατία. Αξιοκρατία και όχι κομματοκρατία. Αξιοκρατία στη βάση αντικειμενικών δεικτών. Αξιοκρατία με ελεγκτικούς μηχανισμούς.
·                Τα αδιαφανή και περίπλοκα συστήματα των νόμων και των άπειρων υπουργικών αποφάσεων, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τους πολίτες αλλά συμβάλλουν στη δημιουργία διαφθοράς.
·                Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στην ίδια Περιφέρεια, μέσα στον ίδιο φορέα, οι ίδιες υπηρεσίες των οκτώ περιφερειακών ενοτήτων, ως προς το αντικείμενό τους, όχι μόνο δεν επικοινωνούν αλλά δεν λειτουργούν και με τον ίδιο τρόπο. Ενώ σχεδόν το σύνολο των προϊσταμένων της Περιφέρειας είναι ορισμένοι με απευθείας αναθέσεις.
·         Έχει έλθει η ώρα των αποφάσεων και των πράξεων. Προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας τη δημόσια διοίκηση που αξίζει στους πολίτες, τη δημόσια διοίκηση που χρειάζεται η κοινωνία και που απαιτεί η συγκυρία.
·         Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια, να πάψουμε τις δηλώσεις δεξιά κι αριστερά, και να πιάσουμε δουλειά. Δουλειά για να δημιουργήσουμε ένα ελληνικό μοντέλο δημόσιας διοίκησης.
·         Χρειαζόμαστε ορθολογική οργάνωση όλων των φορέων στη βάση σαφούς σχεδιασμού και καθορισμένων αρμοδιοτήτων.
·         Χρειαζόμαστε συντονιστικές οριζόντιες δομές όπως οι διυπουργικοί κλάδοι. Για να επικεντρωθούμε στα αποτελέσματα και όχι στην παραγωγή άλλων νόμων.
·         Και τέλος, χρειαζόμαστε την αναβάθμιση του ρόλου των δημοσίων λειτουργών που με την υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα αναλάβουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή- κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
·         Το στοίχημα λοιπόν που έχουμε μπροστά μας είναι να κάνουμε τα λόγια πράξεις, τα συμπεράσματα αποφάσεις, προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα διοικητικό σύστημα διαρθρωμένο δημοκρατικά, που θα υπηρετεί το λαό, θα σέβεται τους νόμους και το Σύνταγμα.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Περιφερειάρχη: