Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση τη Δευτέρα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τον καιρό των μνημονίων

ΒΙΝΤΕΟ-Μετεωρίτης και στο Σαν Φρανσίσκο

Λίγα εικοσιτετράωρα μόνο μετά την βροχή μετεωριτών που έπληξε τα Ουράλια και τραυμάτισε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, ένας ακόμα μετεωρίτης έπεσε στο Σαν Φρανσίσκο.
Δείτε το βίντεο:
ΣΧΟΛΙΟ: ΡΕ ΣΕΙΣ! ΠΟΙΟΣ ΠΕΤΑΕΙ ... ΑΛΟΓΑ; 
(ΠΑΛΙΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ, δείτε παρακάτω αν δεν το ξέρετε)

ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ ...

Συγχαρητήρια Φώτη σε ΚουβέληΣ.Σ. Μόνο ο Κουβέλης και ο Πανούσης έχουν μείνει που θεωρούν ότι είναι "αριστεροί", ότι μας έχουν "σώσει" (είναι από το....μη σώσεις), και ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για τον λαό και τον τόπο.  

Μπορεί οι αποφάσεις του Φώτη Κουβέλη να εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, ωστόσο έντονη ήταν η απογοήτευση και ο προβληματισμός από το γεγονός ότι δεν έγιναν σεβαστές οι φωνές της «άλλης άποψης» στο εσωτερικό του κόμματος.
Τα μέλη της ΔΗΜΑΡ που έχουν συγκροτήσει το Αριστερό Δίκτυο, τα οποία τάσσονται κατά της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση Σαμαρά, κατέθεσαν κείμενο προβληματισμού, το οποίο δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία!
Από την άλλη, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Αριστερού Δικτύου Ανδρέας 
Νεφελούδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα.
Ο Νεφελούδης δήλωσε με πικρία ότι αποχωρεί για να μην αποτελεί «μία ακόμη ενοχλητική φωνή» μέσα στο κόμμα, ενώ οι διαγραφέντες βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για το ότι δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία το κείμενο προβληματισμού του Αριστερού Δικτύου και, μάλιστα, από ένα κόμμα που εξακολουθεί να δηλώνει αριστερό...
Όλα αυτά την ώρα που το κείμενο της πολιτικής απόφασης, το οποίο εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή, κάνει λόγο για θετική αποτίμηση της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, θεωρώντας μάλιστα ότι ακριβώς λόγω της συμμετοχής της αποφεύχθηκαν... πιο σκληρά μέτρα για τους πολίτες!

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τη ΔΗΜΑΡ τελευταίο από τα κόμματα της σημερινής Βουλής, αλλά πρώτο σε δημοφιλία τον Φώτη Κουβέλη, θεωρείται από την ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου ενδεικτικό της θετικής άποψης των πολιτών για το κόμμα και τη στρατηγική του.

Απογοήτευση
Ωστόσο, μία πιο προσεκτική ματιά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά δύο πρόσφατων δημοσκοπήσεων, της Pulse για το «Ποντίκι» και της GPO για το Mega, αποδεικνύουν την απογοήτευση των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ για τις επιλογές της τρικομματικής κυβέρνησης, την αναποτελεσματικότητα των σκληρών πολιτικών που εφαρμόζει και, κυρίως, για τις συνέπειες που έχει στη ζωή τους.

Για παράδειγμα, το 64,4% των ψηφοφόρων της δηλώνει το ίδιο ή και περισσότερο απαισιόδοξο στο ερώτημα αν θα βελτιωθεί η ζωή του τα επόμενα δύο χρόνια, το 84,3% πιστεύει ότι η φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματική και το 63,7% θεωρεί εξίσου αναποτελεσματική τη γενικότερη οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 52,6% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ κρίνει αρνητικά τις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στον αντίποδα, η ηγεσία του κόμματος πιστεύει ότι και μόνο το γεγονός της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ – που για πολλούς αποτέλεσε το βασικό ψευδοδίλημμα των εκλογών – δικαιώνει την επιλογή της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην τρικομματική. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, άλλωστε, «έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την αποτροπή της χρεοκοπίας και της κοινωνικής κατάρρευσης»!

Επισημάνθηκε, πάντως, ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν εντάσσεται εξ ολοκλήρου στο πλαίσιο της πολιτικής πρότασης της ΔΗΜΑΡ, η οποία το... προσπερνάει, αφού, όπως είπε και ο Φώτης Κουβέλης, «αυτό είναι αναμενόμενο σε κυβερνήσεις συνεργασίας»!

Ωστόσο, έκανε λόγο για ανάγκη ισότιμης συνεργασίας των κυβερνητικών εταίρων, κάτι που σήμερα δεν φαίνεται να εφαρμόζεται στην πράξη, με τις δηλώσεις - πυροτεχνήματα διαφόρων υπουργών και αξιωματούχων του Σαμαρά, που αιφνιδιάζουν τη ΔΗΜΑΡ – όπως και το ΠΑΣΟΚ – προκαλώντας όλο και πιο έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στο κείμενο προβληματισμού του Αριστερού Δικτύου, όπου επισημαίνεται ότι, αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, δημιουργείται μια Ελλάδα που «δεν έχει σχέση με τα ιδανικά της Αριστεράς». Και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ορίζοντα τετραετίας, δεδομένου ότι πρόκειται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και ότι η Ν.Δ. «δεν αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΔΗΜΑΡ»!

http://www.topontiki.gr/

ΜΜΜ! ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟΝ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ (ή μήπως "ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ");ΜΑ ΤΟΝ ΤΟΥΤΑΤΗ
ΠΕΦΤΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ!

15χρονοι μαθητές σήκωσαν ελληνικές σημαίες μπροστά στα Μάρμαρα

Ζήτησαν την επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Αθήνα και τους ζητήθηκαν εξηγήσεις από την ασφάλεια του Βρετανικού Μουσείου 


15χρονοι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκδρομή με το σχολείο τους στις αρχές Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, σήκωσαν 4 σημαίες μπροστά από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ζητώντας παράλληλα, με το σύνθημα «BRING THEM BACK!», την επιστροφή των αρχαιοτήτων στη χώρα τους.

Όπως γράφει τοπικό blog της Κορίνθου, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέδωσαν και 36 επιστολές γραμμένες στα Αγγλικά, στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, εξηγώντας και γραπτώς γιατί τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.Η κίνηση τους αυτή, τους δημιούργησε και θέμα με την ασφάλεια του Μουσείου, που ζήτησε εξηγήσεις από τους καθηγητές και προς στιγμήν δημιουργήθηκε πρόβλημα. Οι καθηγητές ήταν έτοιμοι, να ενημερώσουν την ελληνική πρεσβεία αν συνέβαινε κάτι, αλλά τελικά με τις εξηγήσεις που δόθηκαν, μαθητές και καθηγητές συνέχισαν το ταξίδι τους.

Είναι αναστρέψιμη η καταστροφή;


ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2013/2013_02_16.html


Ενώ η καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται και εντείνεται, με περίπου 4 εκ των πολιτών (σχεδόν το 40% του πληθυσμού) να έχουν ήδη φτωχοποιηθεί, την ανεργία να αγκαλιάζει σχεδόν 60% των νέων και την Υγεία, και Εκπαίδευση να καταρρέουν, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που (μέσω της ένταξής μας στην ΕΕ) είναι η απώτερη αιτία της καταστροφής αυτής, επίσης προχωρά αλματωδώς. Έτσι, μόλις ανακοινώθηκε ότι ΕΕ και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για μια υπερατλαντική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που ανοίγει το δρόμο για τη μεγαλύτερη, στην Ιστορία, εμπορική συμφωνία ανοίγματος και απελευθέρωσης των αγορών εμπορευμάτων. Και αυτό τη στιγμή που η μεν ρεφορμιστική Αριστερά μας, εντελώς αποπροσανατολιστικά, μιλά για το… τέλος της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και την αλλαγή “από τα μέσα” της ΕΕ, ενώ η αντισυστημική Αριστερά, προσκολλημένη σε ξεπερασμένες θεωρητικές κατασκευές που δεν έχουν σχέση με το νέο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και τη συνακόλουθη απώλεια της οικονομικής και γενικότερα εθνικής κυριαρχίας, μιλά για …ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Κατά την άποψή μου, απώτερη αιτία της καταστροφής είναι η ένταξή μας στην ΕΕ και μέσω αυτής στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση. Επομένως, το συνεκτικό αίτημα, που θα μπορούσε να συνενώσει τα λαϊκά στρώματα που αποτελούν τα θύματά της σε ένα παλλαϊκό μέτωπο για την σωτηρία από την καταστροφή, θα μπορούσε να είναι η έξοδος από την ΕΕ, μέσα από ένα συγκροτημένο πρόγραμμα με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την έξοδο από την ΕΕ, σαν προϋπόθεση για την αποκοπή των δεσμών μας με την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.[1] Με τη μαζική απήχηση που θα είχε ένα παρόμοιο ευρύ μέτωπο σαν το προτεινόμενο, τόσο η σημερινή καταστροφή, που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και πολιτιστική, θα μπορούσε να αντιστραφεί, αλλά και θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για μια ριζική συστημική κοινωνική αλλαγή μέσα από το ξανακτίσιμο της παραγωγικής δομής με βάση την αυτοδυναμία.

Αντί, όμως, για τη δημιουργία μιας μαζικής συλλογικής συνειδητοποίησης πάνω σε συγκεκριμένα και πραγματοποιήσιμα αιτήματα, υπάρχει μια απερίγραπτη ιδεολογική σύγχυση για τα πραγματικά αίτια της καταστροφής και τις δυνατότητες εξόδου από αυτή, που σε μεγάλο βαθμό είναι, βέβαια, καλλιεργημένη από τα άθλια ΜΜΕ που ελέγχουν οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ. Δικαιολογημένα οι ντόπιες και ξένες ελίτ πανηγυρίζουν για τη μεγάλη σχετική ευκολία (που κανένας δεν περίμενε), με την οποία καταστρέφουν τον ελληνικό λαό, που δεν οφείλεται ασφαλώς στην εθελοδουλία και παρόμοιες (βολικές) ανοησίες που υποστηρίζουν περισπούδαστες «ερμηνείες» κάποιων «αριστερών». Στην τρομερή όμως αυτή σύγχυση συμβάλλει αποφασιστικά και η αποτυχία της αντισυστημικής Αριστεράς που, ενώ σωστά βλέπει ότι διέξοδος από την καταστροφή μέσα στην ΕΕ είναι αδύνατη, δεν επιδίωξε να ηγηθεί ενός λαϊκού μετώπου σαν το παραπάνω. Αντίθετα συνδέοντας την έξοδο απο την ΕΕ με την σοσιαλιστική επανάσταση, ουσιαστικά παράπεμψε την άμεση σωτηρία από την ολοκληρωτική καταστροφή στις ...Ελληνικές καλένδες, αφού προφανώς δεν υπάρχουν οι υποκειμενικές συνθήκες γι αυτήν.

Περιττό βέβαια ν’ αναφερθώ στη σύγχυση που δημιουργεί εκείνο το τμήμα της Αριστεράς που δεν κάνει απλά λάθος στρατηγικής, όπως η αντισυστημική Αριστερά, αλλά εσκεμμένα, για να κατακτήσει την εξουσία, υποστηρίζει την αποπροσανατολιστική θέση ότι είναι δυνατή η διέξοδος από την κρίση μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, προσελκύοντας έτσι τους απογοητευμένους (τ. βολεμένους) νοικοκυραίους του ΠΑΣΟΚ και αυξάνοντας αλματωδώς τις ψήφους της. Φυσικά, σε περίπτωση «νίκης» στις επόμενες εκλογές, οπότε θ’ αποκαλυπτόταν η εξαπάτηση, αυτό θα οδηγούσε στην εξαφάνιση γενικά της Αριστεράς, όπως ήδη έχει γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη! Ούτε αναφέρομαι στην παραλλαγή της εκδοχής αυτής που υποστηρίζει μεν έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά όχι και από την ΕΕ –που στη πραγματικότητα είναι και το «Σχέδιο Β» της υπερεθνικής ελίτ αν γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Ελλάδα...

Μια σημαντική παράπλευρη απώλεια αυτής της ολοκληρωτικής αποτυχίας της Αριστεράς ήταν η στροφή των λαϊκών στρωμάτων σε ακροδεξιά σχήματα, τα οποία όμως στην Ελλάδα δεν είναι καν του τύπου των πατριωτικών–εθνικιστικών κομμάτων όπως το Κόμμα της Ανεξαρτησίας στη Βρετανία. Αντίθετα, η ηγεσία των σχημάτων αυτών εμπνέεται από τους…Γερμανοτσολιάδες και τα προπολεμικά (αλλά και μεταπολεμικά) φασιστοειδή, που πάντα ήταν μια ελάχιστη μειοψηφία στον Ελληνικό λαό, και σήμερα χάρη στη προσέλκυση οργισμένων λαϊκών στρωμάτων (που δεν έχουν βέβαια σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό!) χρησιμοποιούνται από τις συστημικές δυνάμεις σαν “φασιστικός μπαμπούλας”, για αποπροσανατολισμό και ψηφοθηρικούς λόγους. Ένα όμως πραγματικά πατριωτικό κίνημα που θα καταλάβαινε ότι η μετανάστευση είναι συνέπεια της παγκοσμιοποίησης και ότι η έξοδος από την ΕΕ θα έλυνε επίσης αυτό το πρόβλημα, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε ένα παλλαϊκό μέτωπο.Στη σειρά των άρθρων που θα ξεκινήσουν με τη στήλη μου στην Κυριακάτικη «Ε» της 24/2 και θα εναλλάσσονται με αυτή τη στήλη θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσα εδώ.

[1] Βλ. λ.χ. http://www.periektikidimokratia.org/anakoinoseis/2012-11-05/apergia-6-11-2012-palevoume-ee-mekea

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20.2.2013


ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις