Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΞΕΧΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΚΟ ΜΟΥ ΤΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΥ ΤΑ 6,5ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΣΕ ΕΒΑΛΕ ΜΕΣΑ 175 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΠΟΥ ΣΕ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΚΩΛΟ ΕΥΡΩ ΜΕ 250 % ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΆ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ?

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ 6 ΜΗΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΚΛΕΜΜΈΝΑ ΠΙΣΩ ?ΚΑΙ ΕΣΥ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΦΙΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΞΕΧΝΑΣ ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ???

Σ,Σ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΕΔΩ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΕΤΑΞΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕ ΚΑΙ ΤΑ Λ.Π.

 ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ !!!!!!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ


ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΘΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ! ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

  Άκου φίλε μου.

Για να διοικήσουν σου λέει οι αριστερές διοικήσεις στον δήμο πρέπει να εγκαταλείψουν την .... ανακύκλωση.

Που με τον όρο "ανακύκλωση" εννοούν σαρκαστικά βεβαίως συνολικά το σχέδιο για εναλλακτική διαχείριση των στερεών αποβλήτων που σταμάτησε το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης.

Ένα σχέδιο που η εφαρμογή του (αν είχαμε αυτοδιοίκηση με μέζεα στην Ελλάδα  και όχι μέζεα αυτοδιοίκηση) αποτελεί από μόνο του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, αποτελεί ΠΡΟΟΔΟ, αποτελεί ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, δίνει περιεχόμενο στον όρο ΑΕΙΦΟΡΙΑ, συμβάλλει στην ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΠΟΡΩΝ και ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ,  συνδέεται με την ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ, εμπλέκεται με την διασφάλιση ανθρώπινων ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

Ένα σχέδιο, που η υλοποίησή του θα μπορούσε - αν συνοδευτεί με καμιά δεκαριά αντίστοιχα σημαντικές παρεμβάσεις σε άλλους τομείς άσκησης κυβερνητικής πολιτικής (διαφθορά, πάταξη μεγάλη φοροδιαφυγής, εξυγίανση του δημοσίου, απλοποίηση καθεστώτος επιχειρήσεων κλπ) - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ τομές που μπορούν να υλοποιηθούν, ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ, δεν είναι σχέδια της πλάκας, να σώσει πραγματικά την παρτίδα για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας απέναντι στα μάτια όσων πολιτών ψήφισαν και θεωρούν ότι τα πράγματα στην χώρα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ανασυγκρότησής της, προ όφελος του λαού και όχι όσων την έφεραν μέχρι εδώ.
 ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΥΤΣΗ, ούτε για τα προσφάτως διορισμένα στο δημόσιο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  αλλά για τον απλό μη προνομιούχο πολίτη που ακόμα τους εμπιστεύεται.
ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ.

Αν εγκαταλείψουν την ανακύκλωση, σου λέει (ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ το προηγούμενο σχέδιο με την εκχώρηση των τελών καθαριότητας στα γνωστά μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν σου λέει αλλά σου θυμίζω εγώ) τότε θα μπορούν να διοικούν οι αριστεροί δήμαρχοι άνετα.
Για να εφαρμόζουν την πολιτική των δεξιών και να αποκτήσουν και τα χούγια τους.

Αλλιώς σου λέει  ....

Μα κέρδισαν τις εκλογές με αυτές τις προγραμματικές θέσεις, αυτά ψήφισε ο λαός, σκέφτεται κάθε νορμάλ άνθρωπος, άρα αυτά πρέπει αν γίνουν.

ΣΤΑ ΜΕΖΕΑ ΜΑΣ, σου λέει το σύστημα, τι ψήφισε ο λαός.

ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ;
 ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟ - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ - ΤΟ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ, δεν είναι και το ίδιο.
Θεωρείς ότι δεν έχει αξία να αναδεικνύονται αυτές οι παράλληλες δράσεις του κόλπου που ουσιαστικά παίζει πιο σκληρά από τους όξω αν το καλοσκεφτείς, απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα;

Και το λέω αυτό και επειδή πολλοί μου κάνουν μια κριτική που την ακούω μεν αλλά την απορρίπτω με την καθημερινή μου στάση.
Μου λένε δηλαδή ότι την ώρα που καίγεται ο κάμπος, η χώρα βιάζεται, η κυβέρνηση εκβιάζεται, οι Γερμανοί ξανάρχονται, η Ρουμάνα έρχεται διψασμένη για αίμα, ο Βαρουφάκης έδωσε πάλι συνέντευξη, ο Λαφαζάνης έκανε συγκέντρωση, ο Τσίπρας έβγαλε σπυρί (ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΕΔΡΕ, ΚΟΥΡΑΓΙΟ) ........  εμείς έχουμε  τον χαβά  μας με τον δήμο και την αυτοδιοίκηση και δεν ασχολούμαστε με τα σοβαρά, εδώ στην Πλατεία.

Ποια αυτοδιοίκηση σου λέει, ποιος Ρούσσος και ποιος Γερολυμάτος.

 Εδώ θα έχουμε μνημόνιο πάλι σου λέει, τι μας πρίζες τα μέζεα κάθε πρωί, βρίζε εκεί τον Σόιμπλε να ξεκα...πνίζεις και να δέχεσαι εδώ τα όργια εσωτερικού, να γίνεις νοικοκύρης.

Και όσοι το λένε αυτά δεν θα πουν βέβαια ΚΟΥΒΕΝΤΑ για τις .... πολιτικές αντιστοιχίσεις που υπηρετούνται στο εσωτερικό από όσους παραφωνάζουν γιατί υποχώρησε ο Τσίπρας και προσπαθούν να εμφανιστούν ως ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ έναντι όσων είναι οπορτουνιστές και δεν παραμένουν σταθεροί (σαν και αυτούς εννοούν σταθεροί).

Νομίζουν οι ΒΛΑΚΕΣ ή παριστάνουν ότι νομίζουν ΛΙΓΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ εξ αυτών, ότι είναι τυχαίες αυτές οι αντιστοιχίες των πιέσεων, των εκβιασμών και των υποχωρήσεων.

Νομίζουν ή παριστάνουν πως νομίζουν ότι η συστεμική πίεση - έως τα όρια του εκβιασμού -  να εγκαταλειφθεί π.χ. το σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης στερεών αποβλήτων από την αυτοδιοίκηση, ή να μετατραπεί το κυνήγι της φοροδιαφυγής σε κυνήγι της απόδειξης της τυρόπιτας, δεν είναι ΜΕΡΟΣ του ΙΔΙΟΥ μνημονιακού σχεδίου επειδή δεν φαίνεται να τον ασκεί τον εκβιασμό κατευθείαν ο Σόιμπλε και επειδή ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που του ασκείται αυτή η πίεση, είναι και καλά καργαριστερός που δεν παραδίδεται, είναι του "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ"- σου λέει - αντιστέκεται με πολύ φόρα στην Ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη ελίτ, αντιστέκεται με μεγάλο  πανώ, κατεβάζει και την σημαία της ΕΕ,  εκεί που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ αλλά και δεν επηρεάζει και τίποτα στο τέλος της γραφής ....αλλά κάνει πάσο ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΙΚΡΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΝΙΚΕΣ που εξαρτώνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ και ο αντίπαλος δεν είναι δα και ο Σόιμπλε.

Εκείνος όμως παραδίδεται στην εγχώρια νεοφιλελεύθερη ελίτ, αυτό είναι άλλο καπέλο, σου λέει. Είναι δικοί μας οι εκβιαστές.

Νομίζουν μερικοί  ΗΛΙΘΙΟΙ ότι το μνημόνιο είναι μόνο ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΝΟΗΣΗΣ δεν έχει εσωτερικούς εμπνευστές και δεν έχει υπαγορευτεί σε μεγάλο μέρος του από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ.

Νομίζουν οι ΑΝΟΗΤΟΙ ότι δεν είναι μέρος του κόλπου της άνευ όρων παράδοσης ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, η εγκατάλειψη ακόμα και εκείνων των προοδευτικών - αναπτυξιακών ή κοινωνικά δίκαιων πολιτικών που η ΤΡΟΙΚΑ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ δεν απαγορεύουν, αφού δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας Τσίπρα το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων (στα φανερά βεβαίως δεν περιλαμβάνεται, διότι στα κρυφά ΞΕΡΟΥΜΕ).

Περιλαμβάνεται στις πολιτικές για τις οποίες πιέζουν ΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ μες την αναμπουμπούλα και την απογοήτευση που νιώθει ο απλός προδομένος πολίτης, που δεν έχει τον δικό μου πολιτικό παχυδερμισμό, να τα περάσουν ΟΛΑ.

Αυτά πρέπει να τα σκεφτούν καλά εκεί στην ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ το συντομότερο.

Το δίλημμα από εδώ και μπρος για κάθε πραγματικό αριστερό είναι αν θα υλοποιηθεί το μνημόνιο που επέβαλλαν οι νεοφιλελεύθεροι στην Ευρώπη συνοδευόμενο και συμπληρωμένο με αυτά που θέλουν να επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθεροι στην Ελλάδα ή θα βάλει κόντρα ώστε ο ευρωπαϊκά νεοφιλελεύθερος εκβιασμός να μην συνοδευτεί από την εγκατάλειψη αριστερών πολιτικών ΣΟΒΑΡΗΣ εξισορρόπησης των επιπτώσεων, πραγματικής προετοιμασίας της χώρας για να επανακτήσει την θέση της ανάμεσα στα σοβαρά οργανωμένα ευρωπαϊκά κράτη.

Αν θα επιχειρηθεί ανασυγκρότηση με προοδευτικό πρόσημο ή θα παραμείνει η Ελλάδα μια ΜΠΑΝΑΝΙΑ την οποία θα εκμεταλλεύονται απροκάλυπτα και αναίσχυντα ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ εις το διηνεκές, σε βάρος βέβαια των συμφερόντων του λαού.

ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, εκεί εντάσσω τις πολιτικές που μπορεί να ασκήσει η αυτοδιοίκηση με πρώτη το πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων αυτή την περίοδο, τόσο πολύ σοβαρό θέμα το αξιολογώ στην δική μου περιθωριακή, μειοψηφική αντίληψη και λέγεται με εσείς βλαμμένο.

ΕΓΩ ΘΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΗ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ!

Α.Ν. 

Η αποπροσανατολιστική αντιπολίτευση της παγκοσμιοποιητικής «Αριστεράς» στην εγκληματική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ*

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τόσο η εσωκομματική αντιπολίτευση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερή πλατφόρμα κ.α.) όσο και η εξωκομματική αντιπολίτευση (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, Κίνηση “ΟΧΙ μέχρι το τέλος” κλπ), στην πραγματικότητα, ανήκουν στην παγκοσμιοποιητική «Αριστερά» εφόσον δεν αμφισβητoύν την ίδια τη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, και επομένως η κριτική τους είναι άσφαιρη, εάν όχι εντελώς παραπλανητική.[1]
Έτσι, μιλούν μεν για άμεση έξοδο από την Ευρωζώνη αλλά όχι και από την ΕΕ, για την οποία συνήθως απαιτούν ρήξη, αποδέσμευση κλπ, αλλά ποτέ άμεση έξοδο από αυτήν. Ακόμη και όταν κάποτε αναφέρονται σε έξοδο από την ΕΕ, συνήθως την αναφέρουν σαν…παρεπόμενο, αφού δεν μιλούν ποτέ για τη κατάργηση των «4 ελευθεριών» για τις αγορές και την αναγκαία συνακόλουθη ρήξη με τους θεσμούς της παγκοσμιοποίησης (ΠΟΕ, ΔΝΤ, ΠΤ κλπ). Ακόμη σημαντικότερο, δεν αναφέρονται ποτέ στην ανάγκη δημιουργίας μιας αυτοδύναμης (όχι αυτάρκους) οικονομίας, που είναι η αναγκαία και επαρκής συνθήκη για την πραγματική αμφισβήτηση της ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Είναι δηλαδή φανερό ότι οι οικονομολόγοι της παγκοσμιοποιητικής «Αριστεράς» ουσιαστικά υιοθετούν τις αποπροσανατολιστικές ανοησίες (που προωθούν οι ίδιες οι ελίτ!) ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι μια κακή ιδεολογία ή πολιτική, αν όχι ένα δόγμα ή μια συνωμοσιολογία, και όχι το κρίσιμο συστημικό φαινόμενο που δημιούργησε η ανάδυση και μαζική εξάπλωση των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Δηλαδή, ουσιαστικά δέχονται τη καταστροφική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι θεσμοί αυτοί μπορεί ν’ αλλάξουν “από μέσα” ενώ άλλοι από αυτούς περιμένουν την …παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση για να διαλυθούν οι θεσμοί αυτοί. Και στις δυο περιπτώσεις η συνέπεια είναι ο πλήρης αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων που είναι τα κύρια θύματα της παγκοσμιοποίησης. Η θέση του ΚΚΕ μολονότι διαφοροποιείται από τις ανοησίες για παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση (όταν ούτε μια πανευρωπαϊκή απεργία δεν έχει οργανωθεί όλα αυτά τα χρόνια μπροστά στη μαζική επίθεση του πολυεθνικού κεφαλαίου!) και ουσιαστικά μιλά για σοσιαλισμό σε μια χώρα, εντούτοις δεν παύει επίσης να καταντά ουτοπική αφού αγνοεί την ανάγκη για μεταβατική στρατηγική. Όχι βέβαια με την έννοια των μεταβατικών σταδίων αλλά με την έννοια της δημιουργίας των κατάλληλων υποκειμενικών αλλά και αντικειμενικών συνθηκών για τη μετάβαση στη συστημική αλλαγή.
Η δημιουργία αυτών των συνθηκών προϋποθέτει εθνική απελευθέρωση, πριν την κοινωνική απελευθέρωση. Και αυτό, γιατί είναι φανερό ότι αν δεν ελέγχεις σαν λαός την οικονομία σου δεν έχεις εθνική κυριαρχία, δηλαδή δυνητικά λαϊκή κυριαρχία, και χωρίς αυτή δεν τίθεται θέμα κοινωνικής απελευθέρωσης. Η εθνική κυριαρχία είναι προϋπόθεση της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ το αντίθετο δεν ισχύει. Σήμερα δηλαδή δεν μιλάμε απλά για κοινωνική απελευθέρωση, όπως πολλοί Μαρξιστές που δεν έχουν κατανοήσει την πραγματική σημασία της παγκοσμιοποίησης ισχυρίζονται, επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του Ιμπεριαλισμού που στηριζόταν βέβαια στην υπόθεση των εθνών –κρατών, τα οποία στη διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς είναι σε διαδικασία ουσιαστικής αποσύνθεσης. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια νέα Κατοχή σαν λαός, η οποία δεν είναι στρατιωτική, αλλά οικονομική και έχει ακόμη χειρότερες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα από ό,τι η στρατιωτική. Όπως λοιπόν στην Κατοχή όπου γινόντουσαν λαϊκά μέτωπα σαν το ΕΑΜ για την εθνική κυριαρχία σαν προϋπόθεση για την ανατροπή της Κατοχής και τον αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση, σήμερα , ακόμη περισσότερο, ο αγώνας δεν είναι μόνο για κοινωνική αλλά και για εθνική απελευθέρωση, σαν προϋπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, όπως ακριβώς ζητά το ΜΕΚΕΑ.
Η έξοδος επομένως από το Ευρώ αλλά όχι και η ταυτόχρονη έξοδος από την ΕΕ δεν είναι καν η ΑΝΑΓΚΑΙΑ συνθήκη για την εθνική και λαϊκή κυριαρχία. Και αυτό, γιατί οδηγεί μεν σε νομισματική αλλά όχι και σε οικονομική κυριαρχία, εφόσον οι 4 ελευθερίες εξακολουθούν να ισχύουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η επιβολή πραγματικών κοινωνικών ελέγχων πάνω στις αγορές κεφαλαίου, εργασίας και εμπορευμάτων, ιδιαίτερα αν μια χώρα εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ οπότε εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι συνθήκες της ΕΕ (που επιβάλλουν τις «4 ελευθερίες») και οι συνακόλουθοι δημοσιονομικοί περιορισμοί για τον Προϋπολογισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συντάξεις και έμμεσα για τους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες. Το κυριότερο, παραμονή στην ΕΕ σημαίνει ότι η ίδια η παραγωγική δομή της οικονομίας αναγκαστικά θα είναι έρμαιο των αγορών (δηλαδή των πολυεθνικών και των επενδύσεών τους) και δεν θα ρυθμίζεται από συλλογικές κοινωνικές αποφάσεις, πράγμα που σημαίνει μονιμοποίηση της κατάστασης της Ελλάδος ως προτεκτοράτου της Υ/Ε. Στην πραγματικότητα η ταυτόχρονη έξοδος από Ευρώ και ΕΕ είναι απλά η αναγκαία συνθήκη για την οικονομική αυτοδυναμία, ενώ η επαρκής συνθήκη είναι η ρήξη με τους θεσμούς της ΝΔΤ (ΠΟΕ, ΔΝΤ, ΠΤ κλπ) που επίσης επιβάλλουν τη στέρηση του δικαιώματος ενός λαού να επιβάλλει αποτελεσματικούς κοινωνικούς ελέγχους στις αγορές, δηλαδή του θεμελιακού δικαιώματός του για εθνική και λαϊκή κυριαρχία, σαν προϋπόθεση για την κοινωνική απελευθέρωση.

[1] Βλ. για περιγραφή σχεδόν όλων των τάσεων της παγκοσμιοποιητικής “Αριστεράς” που προτείνουν έξοδο από το Ευρώ, Στάθη Κατσούλα, «Ένα “Εναλλακτικό Σχέδιο” για το οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήξερε και δεν άκουσε τίποτα», ΙΣΚΡΑ, 21/7/2015

Το άρθρο αυτό είναι μέρος του επερχόμενου βιβλίου του Τάκη Φωτόπουλου «Το Χρονικό Της Καταστροφής» , Εκδόσεις Γόρδιος (Σεπτέμβριος 2015)