Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

ΑΡΓΩ: "Σμύρνη: οι χοροί και τα τραγούδια της αλησμόνητης πατρίδας"


 
Ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "ΑΡΓΩ"
με την Χορευτική του Ομάδα
σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα
"Σμύρνη: οι χοροί και τα τραγούδια της αλησμόνητης πατρίδας"

την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017
στην αυλή των γραφείων του Συλλόγου
(Σοφοκλή Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου, στο Χαλάνδρι)

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει γλεντάκι με παραδοσιακή μουσική, φαγητό και χορό.
Ώρα έναρξης: 20:30

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΜΑΣ: ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΤΗΜΑ;

Σας γράφω για να δημοσιοποιήσω ένα «πρόβλημα» που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας, στο Πάτημα Χαλανδρίου και το οποίο έχει γίνει αιτία να εγκατασταθεί ο φόβος στη γειτονιά μας αφού, ήδη, μετράμε το τρίτο θύμα μιας ιδιότυπης επιβολής της τάξης (;).


Οι διαγραμμίσεις και το «θύμα»
Εγώ θα περιγράψω μόνο τη δική μου εμπειρία που είναι και η πιο πρόσφατη. Πριν λίγες μέρες, γυρνώντας από τη δουλειά το απόγευμα, παρατήρησα 3 περίεργες κίτρινες διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα της οδού Κλεισούρας, στο τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το σπίτι μου αλλά και στο παραπάνω τετράγωνο.

Τις χαρακτηρίζω περίεργες γιατί ήταν κακότεχνες (οι γραμμές δεν ήταν ίσιες και ήταν ασύμμετρες σε πάχος), δεν ακολουθούσαν την κωδικοποίηση του ΚΟΚ, είχαν διαφορετικό πλάτος η μια από την άλλη και στο ένα οικοδομικό τετράγωνο ήταν χαραγμένες στη δεξιά πλευρά του δρόμου, ενώ στο δικό μας στην αριστερή. Επιπλέον, εκείνο που τις έκανε ακόμα περισσότερο ακατάληπτες (δε μπορούσε να διακρίνει κανείς αν οριοθετούσαν θέσεις στάθμευσης ή απαγόρευαν το παρκάρισμα) ήταν ότι, ενώ στο δικό μας τετράγωνο η διαγράμμιση άφηνε ακάλυπτες τις γωνίες, στο παραπάνω τετράγωνο συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο: ήταν διαγραμμισμένες οι γωνίες και παρέμενε ακάλυπτη η ενδιάμεση περιοχή. Τέλος, η «παρέμβαση» είχε γίνει μόνο σε αυτά τα δυο τετράγωνα της οδού Κλεισούρας, η οποία διατρέχει συνολικά 6 οικοδομικά τετράγωνα.

Ο προβληματισμός μας για το νόημα των γραμμών κράτησε λίγο, καθώς μας πρόλαβαν τα γεγονότα. Τρεις μέρες μετά την εμφάνιση των διαγραμμίσεων βρέθηκαν σκισμένα τα λάστιχα του αυτοκινήτου μου, το οποίο είχε τολμήσει να πατήσει τις γραμμές.

Αληθινά θορυβημένη επικοινώνησα με την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χαλανδρίου, η οποία, από τη μια, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της στις διαγραμμίσεις αυτές κι από την άλλη, με διαβεβαίωσε πως είναι η μόνη υπηρεσία που έχει την ανάλογη αρμοδιότητα .

Μετά από αυτό η κατάσταση άρχισε να ξεκαθαρίζει.

Φαίνεται πως κάποιοι στη γειτονιά μας έχουν πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το πού επιτρέπεται να σταθμεύουν τα αυτοκίνητα κατοίκων και επισκεπτών. Σε άλλες περιπτώσεις τους ενοχλεί το παρκάρισμα στη γωνία, σε άλλες, κατά το κέφι τους, δεν τους πειράζει η γωνία αλλά ο ενδιάμεσος χώρος.

Τις απόψεις τους αυτές δε διστάζουν να τις αποτυπώσουν πάνω στο δρόμο (τελείως παράνομα όπως αναφέρεται στο άρθρο 10 του ΚΟΚ), μέρα μεσημέρι, πιθανότατα. Και βέβαια, δεν παραλείπουν να αστυνομεύσουν (έχουν την τεχνογνωσία) την τήρηση των κανόνων που αυτοί θέλουν να επιβάλουν, τιμωρώντας τους παραβάτες παραδειγματικά, όχι με πρόστιμα και σαχλαμάρες όπως θα έκανε το αναποτελεσματικό κράτος, αλλά με άμεση ακινητοποίηση.

Ίσως, όσα γράφω να φαίνονται ένα ευφάνταστο σενάριο, όμως στη γειτονιά μου υπάρχει μια πολύ καλή παράδοση «αυτονομίας» και αυτοδικίας.

Ελάτε μια βόλτα και θα δείτε τις περίφημες διαγραμμίσεις να επιτρέπουν μόνο σε έναν συγκεκριμένο κάτοικο να παρκάρει, θα συναντήσετε άνθρωπο που του έχουν κόψει τα λάστιχα 4 φορές, ανεξάρτητα από το που πάρκαρε το αυτοκίνητό του, θα δείτε πεζοδρόμια που ανήκουν σε οικόπεδο άλλου, περιφραγμένα από άλλον, θα βρείτε ανθρώπους να σας προτρέπουν να μην αφήσετε τα κομμένα δέντρα και κλαδιά σας δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών, όπως προτείνει ο δήμος, αλλά σε ένα απερίφραχτο οικόπεδο γιατί «έτσι το έχoυν κανονίσει αυτοί» και γιατί «έτσι το κάνουμε εμείς εδώ». Αν είστε δε τυχεροί, θα ακούσετε κι έναν εκλεκτό γείτονα να κομπάζει γιατί έσπασε τα δέντρα της πρόσοψης του σπιτιού γειτόνισσας που είχε ζητήσει τον καθαρισμό οικοπέδων που ήταν εστίες μόλυνσης για την περιοχή.

Αντιλαμβάνομαι πως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, το αυτοκίνητο σου μπορεί να δυσκολέψει την κυκλοφορία ή να περιορίσει την ορατότητα. Η Κλεισούρας είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης με αρκετή κυκλοφορία, που χωράει, όμως, μόνο δυο αυτοκίνητα στο πλάτος. Δεν υπάρχει, επίσης, κανένας περιορισμός στη στάθμευση, εκτός από τους προφανείς. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε άλλους δρόμους της περιοχής, καθώς κανείς από αυτούς που ψηφίζουμε δεν δείχνει να έχει καταλάβει πως το Πάτημα κατοικήθηκε.

Παρόλα αυτά, ο πολίτης ενός ευνομούμενου κράτους όταν αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της κακής οργάνωσης ή ίσως και της αυθαιρεσίας κάποιων συμπολιτών του καταφεύγει σε αυτούς που συνοπτικά χαρακτηρίζουμε αρχές. Δεν «καθαρίζει» μόνος του και με όποιο τρόπο τον βολεύει. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αμφιβάλλω για την ηθική αυτών των τοπικών «ακτιβιστών» και να θεωρώ πως το κίνητρό τους δεν είναι η αποκατάσταση της τάξης. Πιο πολύ μου φαίνεται πως έχουν βρει ένα τρόπο να επιλύουν τις όποιες προσωπικές διαφορές τους. Και, ξέρετε, προσωπική διαφορά μπορεί να είναι το ότι δεν τους λες «καλημέρα»…

Παπανδρέου Κατερίνα

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Γ. Καραμέρου στους υποψηφίους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017: «Συμπληγάδες είναι και θα τις περάσεις»Αγαπητή φίλη, αγαπητέ φίλε

Η προετοιμασία σου για τις πανελλαδικές εξετάσεις, κορυφώνεται μετά από κόπο, αγωνίες και θυσία του ελεύθερου χρόνου σου. Έχεις ήδη δική σου μια σημαντική κατάκτηση. Γιατί η προετοιμασία μιας προσπάθειας και η αφοσίωση σε αυτήν είναι πάνω από τη μισή νίκη. Τώρα χαμογέλασε, πίστεψε στον εαυτό σου, πρόσεξέ τον και θα τα καταφέρεις!

Η λαχτάρα στα μάτια των δικών σου ανθρώπων και μια σφιχτή αγκαλιά τους, θα σου δώσει δύναμη για τις εξετάσεις που είναι η τελευταία πόρτα πριν την είσοδο στη νέα σου ζωή. Θα την περάσεις. Συμπληγάδες είναι και θα τις περάσεις.

Μας νοιάζεις πιο πολύ από όλους. Ό,τι αφορά το μέλλον σου, αφορά και το μέλλον του τόπου μας. Και η Ελλάδα περιμένει με υπομονή, να κατακτήσεις τις δικές σου εμπειρίες και γνώσεις, και να την οδηγήσεις με την προσωπική σου βελτίωση σε ένα ξέφωτο, σε ένα όμορφο λιμάνι. Ναι εσύ!

Είσαι δυνατή, δυνατός και θα τα καταφέρεις !

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εκπαιδευτικούς σου, που σε προετοίμασαν και σε στήριξαν. Να ευχηθώ στους γονείς σου, να σε καμαρώσουν όπως εσύ έχεις ανάγκη και επιθυμείς.

Καλή επιτυχία!

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα για την διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής, την Τετάρτη 31/5/2017, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με την παρουσία του Αναπλ. Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, του Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ κ. Ευάγγελου Καπετάνου, της Περιφερειάρχη κας Ρένα Δούρου, τριάντα (30) περίπου Δημάρχων και πλήθους Αντιδημάρχων και Γεν. Γραμματέων από το σύνολο σχεδόν των Δήμων της Αττικής, ως και του εκπρόσωπου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Νίκου Μελετίου, Δημάρχου Ασπροπύργου.

Η εκδήλωση ήταν, μια πρωτοβουλία της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, με συνδιοργανώτριες την Π.Ε.Δ.Α. και τον Ε.Σ.Δ.Ν.Α., και στόχο είχε την προώθηση του νέου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική.

Στα τελικά συμπεράσματα της ημερίδας αξίζει να τονισθούν:

· Η θετική αποδοχή από όλους, της πρωτοβουλίας έναρξης εκ νέου διαλόγου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμοι, ΕΣΔΝΑ), με αίσθημα μάλιστα «ευθύνης» και «αλήθειας» όπως τονίσθηκε.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, αποφασίσθηκε η περαιτέρω καταγραφή, από την Π.Ε.Δ.Α. και τον Ε.Σ.Δ.Ν.Α., της προόδου σε κάθε Δήμο χωριστά, ως και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στην υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων.

· Η θετική αναγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φάμελλου για την χρηματοδότηση των Δήμων με τρία (3) νέα προγράμματα ύψους 150 και 2x 10 εκατομμύρια, για την προώθηση του ΠΕΣΔΑ. Ωστόσο έμεινε αναπάντητο το ερώτημα της συνολικής χρηματοδότησης του έργου.

· Υπήρξε μία εξαιρετικά χρήσιμη ανάλυση, της υφιστάμενης κατάστασης στην διαχείριση των απορριμμάτων, από τον Ε.Σ.Δ.Ν.Α. Ωστόσο δεν διευκρινίσθηκαν ερωτήματα που αφορούν στην χρηματοδότηση των Περιφερειακών έργων (407 εκατομμύρια κατά τον κ. Ιατρού) η ακριβής χωροθέτηση των περιφερειακών εγκαταστάσεων (πλην Φυλής και Γραμματικού) και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία αυτών.

· Η ανησυχία που προκάλεσε η τοποθέτηση του αρμόδιου Γεν. Γραμματέα του ΥΠ.ΕΣ για ελάχιστη συμμετοχή των Δήμων της Αττικής στην πρόσφατη χρηματοδότηση Τ.Σ. και κυρίως η κατηγορηματική του δήλωση ότι χρηματοδότηση, χωρίς «χωροθέτηση» και Μ.Π.Ε. δεν θα υπάρξει.

· Από πλευράς Δήμων, τονίσθηκε η αδυναμία τους, για χρηματοδότηση και δημιουργία των Πράσινων Σημείων, των απαιτούμενων υποδομών αποκεντρωμένης διαχείρισης, και των προμηθειών του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού. Επίσης αναφέρθηκαν θεσμικά προβλήματα στις χωροθετήσεις και το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών.

· Στις ομιλίες τους οι συνδιοργανωτές της ημερίδας η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. κ. Νίκος Σαράντης, ο Πρόεδρος και ο Αντι/δρος της ΕΝ.Δ.Α. αντίστοιχα κ. Παύλος Καμάρας και Θεόδωρος Γεωργάκης, η Αντ/δρος και ο Δ/νων Σύμβουλος του Ε.Σ.Δ.Ν.Α. κ Μπίζα και κ. Στ. Ιατρού, ως και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Νίκος Μελετίου, αλλά και οι εκπρόσωποι των Δήμων, εξέφρασαν μεν τους προβληματισμούς τους για την επιτυχία του εγχειρήματος, εντοπίζοντας διαφορετικές υστερήσεις και εμπόδια ο καθένας, όμως κοινή ήταν η βούληση, της αναγκαιότητας να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος της Αττικής με ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε ηλεκτρονικά την εκδήλωση :

https://youtu.be/B5sZw79q-IQ

https://youtu.be/3Ka9R8_rZ9YΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ


Το πρόγραμμα του Σαββάτου 27/5/2017 & της Κυριακής 28/5/2017 των Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ Χαλανδρίου, καθώς και η Διαδημοτική Γιορτή Ιστός Ρυθμικής, Αισθητικής & Ακροβατικής Γυμναστικής, που είχε προγραμματιστεί την Δευτέρα 29/5/2017 και τα οποία αναβλήθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών, θα πραγματοποιηθούν ως εξής :

1. Οι Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις, την Τετάρτη 7/6/2017 και την Τετάρτη 13/6/2017 στις 6:00 μ.μ. στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.

2. Η Διαδημοτική Γιορτή Ιστός Ρυθμικής, Αισθητικής & Ακροβατικής Γυμναστικής, την Παρασκευή 23/6/2017 στις 6:30 μ.μ. στο Αθλητικό Κέντρο Χαλανδρίου «Νίκος Πέρκιζας» στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ.

Σας καλούμε να επιβραβεύσετε με το ζεστό χειροκρότημα σας τις προσπάθειες των παιδιών και των εκπαιδευτικών και να στηρίξετε με την παρουσία σας και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του 8ου Μαθητικού Φεστιβάλ που διοργανώνει η Ένωση Γονέων Χαλανδρίου, την Έκθεση Εικαστικών – Μαθητικής Δημιουργίας & Τεχνολογίας στις 10/6/2017, τα Αθλητικά Δρώμενα από 9 – 11/6/2017, το Θερινό Σινεμά στις 17/6/2017, την Μαθητική Συναυλία στις 25/6/2017 και φυσικά τις Θεατρικές Παραστάσεις των Σχολείων της πόλης μας από 12 – 23/6/2017.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2017! ΑΝΤΕ ΠΛΑΤΕΙΑΚΙΑ, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ