Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ν. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Κατάφωρη περιφρόνηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, η νέα απόφαση της Κυβέρνησης»Τη θέση της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βασικού πυλώνα της ανασυγκρότησης της χώρας και το αίτημα να ανακληθεί το ΦΕΚ 104/Β/2019, εκφράζει η παράταξη ΑΤΤΙΚΗ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, με αφορμή τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, του ΦΕΚ (104/Β/2019). Πρόκειται για τη νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία προβλέπεται ότι, εντός 30 ημερών, οι φορείς της γενικής κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ - υποχρεούνται να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμά τους στον λογαριασμό ταμειακής τους διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην απόφαση, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ορίζεται, εξάλλου, ότι από 1η Μαρτίου 2019 οι επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού θα καταβάλλονται υποχρεωτικά σε πίστωση του λογαριασμού αυτού. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φορέων με την απόφαση θα επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ των οποίων και η μη καταβολή επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τις εξελίξεις αυτές, ο επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Παπαδάκης δηλώνει: " Όλες οι κυβερνήσεις, τα χρόνια της απίστευτης οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας, αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έκοβαν συνεχώς τη χρηματοδότησή της (μείωση ΚΑΠ κατά 66%), το προσωπικό της, υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, εισήγαγαν θεσμούς όπως το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.

Αποκορύφωμα της απαξίωσης της αυτοτέλειας της λειτουργίας και της οικονομικής αφαίμαξης του θεσμού της ΤΑ αποτέλεσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) το 2015. Ένα μέτρο, που όπως διακήρυττε η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους, αποτελεί έναν προσωρινό χειρισμό, για να διευκολυνθεί η τότε βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ή της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της Κυβέρνησης με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και τα συλλογικά τους όργανα.

Σήμερα, που έχει καταστεί ανύπαρκτη η επίκληση της «εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», η κυβέρνηση προχωρά σε μια ενέργεια, που τόσο ως προς την ουσία, όσο και ως προς τη διαδικασία της, συνιστά κατάφωρη περιφρόνηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης και ιστορικά θεμελιωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε ότι, η απόφαση αυτή, αποτελεί θεσμικό ατόπημα χειραγώγησης από το κεντρικό κράτος των ΟΤΑ και ζητάμε να ανακληθεί. Δεν αρκεί μόνο η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, ώστε όπως διατείνεστε η ΤΑ να αποτελέσει τη βασική “ατμομηχανή” αποκέντρωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας”.

Διάλεξη Ελεύθερου Πανεπιστήμιου για την ψυχολογία των πολιτευμάτων


H Αντιδημαρχία Παιδείας & Εθελοντισμού του Δήμου Βριλησσίων σας ενημερώνει ότι η πρώτη διάλεξη της 3ης Θεματικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00, στην αίθουσα «Ν.Εγγονόπουλος» στο Πάρκο «Μ.Θεοδωράκης» με θέμα:

‘Η ψυχολογία των πολιτευμάτων κατά τον Πλάτωνα και η διαχρονικότητα του μύθου του σπηλαίου’

Παρουσίαση – Ομιλία: Παπαποστόλου Πέτρος, θεολόγος-διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ