Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Έφυγε από κοντά μας o Χρήστος Φειδοπιάστης


Σήμερα, 22 Αυγούστου 2015, έφυγε από κοντά μας o Χρήστος Φειδοπιάστης τ. Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Πεντέλης.

Ένας άνθρωπος αξιοπρεπής που τίμησε την πόλη του, την οικογένεια του και τις ιδές του.

Ένας άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης που πάντα τον διέκρινε η αγάπη του για την Νέα Πεντέλη.

Ο Χρήστος Φειδοπιάστης γεννήθηκε το 1935 στη Βάθεια Μάνης του Νομού Λακωνίας. Το 1949 εγκαταστάθηκε στη Νέα Πεντέλη. Φοίτησε για τρία χρόνια στη σχολή σχεδιαστών «Απ. Παύλος». Στη συνέχεια εργάστηκε στα λατομεία μαρμάρων Πεντέλης. Το 1958 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδικάτου λατόμων στη θέση του Γενικού Γραμματέα και αγωνίζεται για την λύση των προβλημάτων του κλάδου.

Εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης απολύεται από τη δουλειά του, στην οποία επανέρχεται μετά τη δικαίωσή του, ύστερα από δικαστικούς αγώνες. Στη διάρκεια της συνδικαλιστικής του δράσης τα χρόνια προβλήματα των λατόμων βρίσκουν τη λύση τους (ασφάλιση, όροι υγιεινής εργαζομένων, συνθήκες εργασίας κλπ).
Το 1966 εκλέγεται Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ν. Πεντέλης. Στη διάρκεια της θητείας του ο Σύλλογος παρουσιάζει μεγάλη δραστηριότητα και συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση τοπικών προβλημάτων.
Η δικτατορία διαλύει το σύλλογο και ο ίδιος αναγκάζεται το 1970 να μετακομίσει με την οικογένεια του στην Βέροια για να μην εξοριστεί. Το 1976 συμμετέχει ενεργά για την επαναλειτουργία του εξωραϊστικού συλλόγου και εκλέγεται Πρόεδρος του Δ.Σ. Στην περίοδο αυτή ο σύλλογος διεξάγει μεγάλο αγώνα με στόχο τη λύση του προβλήματος της Ύδρευσης της περιοχής. Ο αγώνας αυτός δικαιώνεται με την ένταξη της Ν. Πεντέλης στο δίκτυο ύδρευσης της Ε.Υ.Δ.Α.Π.
Το 1978 ηγείται του συνδυασμού με την επωνυμία «Η ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ» και εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος της κοινότητας Νέας Πεντέλης.
Μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο αρχίζει τον αγώνα για την αναμόρφωση της Ν. Πεντέλης. Μεγάλα έργα υποδομής εκτελούνται και η Νέα Πεντέλη αρχίζει να αλλάζει όψη. Μερικά από τα πολύ σημαντικά έργα είναι η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, οι διανοίξεις δρόμων, η κατασκευή τόσο του κτιρίου του γυμνασίου και λυκείου, όσο και του δημοτικού καταστήματος και η κατασκευή παιδικών χαρών. Συνέβαλε δε ουσιαστικά στην οριστικοποίηση των τίτλων ιδιοκτησίας των οικοπεδούχων στην περιοχή της Νέας Πεντέλης. Αγωνίζεται και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ιδρύοντας την πρώτη εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας το 1981 και συμβάλλει ουσιαστικά στον εξοπλισμό αυτής.
Ο λαός της Νέας Πεντέλης εκτιμώντας το έργο και την προσφορά του, τον επανεκλέγει άλλες τρείς τετραετίες στο αξίωμα του προέδρου της Κοινότητας το 1982, το 1986 και το 1990.
Ο Χρήστος Φειδοπιάστης υπήρξε ένας άνθρωπος θαρραλέος, πρωτοπόρος, αποφασιστικός, δυναμικός και ανιδιοτελής που δρούσε πάντα με γνώμονα την αγάπη του για την Νέα Πεντέλη και τους ανθρώπους της. Θα τον θυμόμαστε πάντα!

Οι δημοτικοί, οι τοπικοί σύμβουλοι και τα στελέχη του συνδυασμού Πεντέλη Εν Δράσει, εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του και στον επικεφαλής του συνδυασμού μας. 
 
ΣΧΟΛΙΟ: ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΤΩΝΗ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ: ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΑΣΑΚΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ

 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ 2015-19

Εξ αρχής διαμαρτυρόμαστε εντόνως για το ότι    αμφισβητείται   ο  χαρακτηρισμός  ΑΛΣΟΣ  Παραδείσου για  τον πολύτιμο  πνεύμονα πρασίνου «το δασάκι μας»  το οποίο εμφανίζεται ως ΟΙΚΟΠΕΔΟ!!! στο κείμενο του Επιχειρησιακού  Σχεδιασμού 2015-19.Αλήθεια   ποιος ήταν ο συντάκτης της συγκεκριμένης «περιγραφής» ;  Βάσει ποίων στοιχείων έγινε η συγκεκριμένη διατύπωση «ΚΤΗΜΑ ΜΙΜΙΚΟΠΟΥΛΟΥ»; 

 Εκφράζουμε  την απαίτηση του ΔΣ και όλων των κατοίκων του Παραδείσου για την απάλειψη της συγκεκριμένης  αναφοράς στις σελ. 33-34 του κειμένου του ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ  και επισυνάπτουμε μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου  για την εικόνα που παρουσίαζε ο Παράδεισος  εν έτει 2006 με τίτλο ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΛΕΟΦΩΡΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ  ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ, η οποία πανθομολογουμένως έχει επιδεινωθεί  μέσα στα εννέα χρόνια από τότε. Το μόνο που έχει  βελτιωθεί  είναι ότι ,χάρη στις  άοκνες προσπάθειες  του Συλλόγου μας ΚΑΙ ΜΟΝΟ   δεν  αποτελεί πλέον parking  και χώρο απόρριψης μπάζων και σκουπιδιών το δασάκι μας  όπως καταδείκνυαν οι φωτογραφίες και η περιγραφή στη σελ. 15 της μελέτης όπου αναφέρεται κατά λέξη: «Φαίνεται  καθαρά πως ο Δήμος δεν έχει  προσπαθήσει να προστατέψει  αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου που υπάρχει στην περιοχή….».
 Είναι επίσης η πρώτη φορά που μνημονεύεται ΚΑΙ  ο χώρος του Ελληνικού Ιππικού Ομίλου ως ΚΤΗΜΑ. Παρακαλούμε να μας διευκρινίσει ο συντάκτης του  κειμένου πόθεν άντλησε τους χαρακτηρισμούς αυτούς  και για όλα τα μνημονευόμενα στοιχεία θεωρούμε πως η δεοντολογία επιβάλλει να αναφερθούν οι πηγές/βιβλιογραφία.

Παράθεση του επίμαχου κειμένου, σελ.33-34:
«Κτήμα Μιμικοπούλου
Στο ανατολικό μέρος του Υπερτοπικού Κέντρου της πόλης του Αμαρουσίου βρίσκεται το οικόπεδο Μιμικόπουλου, εφαπτόμενο της οδού Αρτέμιδος και Ασπασίας. Στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου και προς την οδό Αρτέμιδος υπάρχουν πολλά σύγχρονα κτίρια γραφείων. Προς την ανατολική και τη νότια πλευρά του οικοπέδου υπάρχουν κατοικίες.
Το οικόπεδο καταλαμβάνει έκταση 35.000 τ.μ. εκ των οποίων τα 20.000 τ.μ.είναι δεντροφυτεμένα με μεγάλα δέντρα, όπως κυπαρίσσια, πεύκα και ελαιόδεντρα και είναι  χαρακτηρισμένα ως δασική έκταση.»
Κτήμα Ιππικού Ομίλου
Στο νότιο τμήμα της πόλης του Αμαρουσίου και σε μικρή απόσταση από την Λ.Κηφισίας, βρίσκεται ο χώρος του Ιππικού Ομίλου. Η έκταση του οικοπέδου είναι 22.500 τ . μ . περίπου. Πρόκειται για μια κατάφυτη έκταση, η οποία χρησιμοποιείται για ιππασία.
Είναι αρκετά πρόσφατη  η συνεδρίαση της  Τρίτης 14  Ιουλίου του Δημοτικού  Συμβουλίου Αμαρουσίου με θέμα τη λήψη απόφασης επί της εισήγησης της δημοτικής αρχής για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της πόλης κατά την οποία  η δημοτική σύμβουλος κα Διακολιού  στηλίτευσε το ότι  αναφέρεται  το Δάσος  Συγγρού ως «Κτήμα» και ως  «Αλσος», και επίσης την συνεχή αναφορά του Άλσους Παραδείσου ως «Κτήμα Μιμικόπουλου» και «οικόπεδο»! Στην τοποθέτηση αυτή, η κ. Διακολιού αντιμετώπισε την  ειρωνεία του Δημάρχου, παρά το ότι ο ίδιος, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων και αναφορικά μόνο με το Δάσος Συγγρού, παραδέχτηκε ότι κι εκείνος συμφωνεί να ονομάζεται μόνο Δάσος. ’Ολα αυτά είχαν εμφανιστεί ως βίντεο από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΘΕΣΗ.  Ευελπιστούσαμε ότι μέχρι σήμερα θα είχε γίνει η σχετική διόρθωση αλλά ατυχήσαμε…

Το κείμενο που κατάθεσε προς συζήτηση η διοίκηση Γ. Πατούλη είχε έκταση 251 σελίδες. Αυτές που αφορούσαν την ουσία του θέματος, δηλαδή τον στρατηγικό σχεδιασμό, εκτείνονταν μόλις σε δέκα – δεκαπέντε (!). Οι υπόλοιπες σελίδες περιείχαν στατιστικά, γεωγραφικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία, τα οποία απλά συνέδραμαν στη δημιουργία εντυπώσεων ότι τάχα η εισήγηση είναι «ογκωδέστατη», άρα, και τα σχέδια της διοίκησης πολλά.

Οσον αφορά τη γενική μας τοποθέτηση επί του θέματος  έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :Ο τίτλος του κειμένου παραπέμπει  στον προγραμματισμό του Δήμου προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και της πόλης μας για τα επόμενα πέντε χρόνια.    Στο κείμενο όμως  των 251 σελίδων  μόλις 15 αναφέρονται στον στρατηγικό σχεδιασμό.   Οι υπόλοιπες σελίδες περιέχουν στατιστικά, γεωγραφικά, λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση πηγών, όπως προαναφέραμε.
Συμφωνούμε με τις προτάσεις  που έχει ήδη υποβάλει ο Σύλλογος Πολυδρόσου , τις  οποίες και παραθέτουμε : 
Το προτεινόμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα πρέπει να συμπεριλάβει
Ø Την αναδιοργάνωση του Οργανισμού του Δήμου  (οργανόγραμμα, λειτουργίες τμημάτων) για την υλοποίηση  των στόχων του προγράμματος.
 Ø Την καταγραφή των πραγματικών αναγκών έργων βασικών υποδομών και την ιεράρχησή τους  ώστε να  γίνουν επι τέλους έργα στις ξεχασμένες γειτονιές, και κυρίως στην κόλαση του δικού μας Παραδείσου.Θα πρέπει επί τέλους να γίνουν πεζοδρόμια, διανοίξεις οδών, δημιουργία σύγχρονης παιδικής χαράς στο χώρο  του άλσους Παραδείσου, διαμόρφωση της πλατείας  Βέμπο, εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης για ΟΛΟ  τον Παράδεισο, μεταφορά της προτομής του Νίκου Γούναρη στη νυν παιδική χαρά Νίκου Γούναρη, φροντίδα του άλσους από την Υπηρεσία Πρασίνου ισότιμα με τους υπόλοιπους χώρους πρασίνου της πόλης, δημιουργία Παιδικού Σταθμού.
Ø  Τη Στρατηγική για την αντιμετώπιση διάχυσης των υπερτοπικών λειτουργιών (Mall, Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, Επιχειρηματικά Κέντρα κλπ) σε σχέση με τις περιοχές αμιγούς και γενικής κατοικίας και τις προβλέψεις του ΡΣΑ της χρονικής περιόδου 2011-2021 για το Μαρούσι ότι,  είναι το σταυροδρόμι των ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ και ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ .  Το ΜΑΡΟΥΣΙ νομοθετήθηκε ως  Πόλος Εθνικής και Μητροπολιτικής Εμβέλειας  με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις, το  υπερτοπικό εμπόριο, την αναψυχή, τις υπηρεσίες υγείας, τον αθλητισμό και τη διοίκηση.
Ø  Αναλυτική παράθεση μέτρων και    ενεργειών  για να επιτευχθεί το όραμα του Δήμου που  περιγράφεται στη σελίδα  242 του Επιχειρησιακού Προγράμματος ώστε  να ξαναγίνει το Μαρούσι προάστιο , μια πόλη ανθρωπινή, με σύγχρονες υποδομές.  Είναι θετικό ότι  αναγνωρίζεται  πως  τα προηγούμενα χρόνια ξέφυγε από  αυτό που περιγράφεται.
Ø  Να απαντηθούν  τα ερωτήματα : Πού στοχεύουμε;  Για ποιον το κάνουμε; Πώς μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί; Που απαιτείται να επικεντρωθεί  ο ΣΣ  για να  πραγματοποιηθεί  η στρατηγική του Δήμου (σελίδα 245) με τους 4 άξονες , 1ος Περιβάλλον και ποιότητα ζωής,  2ος Κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, 3ος Τοπική οικονομία και απασχόληση και 4ος Οργάνωση και λειτουργία του Δήμου.
Ειδικές επισημάνσεις
 Ø  Να συμπεριληφθεί στον ΣΣ η  διάνοιξη των παραδρόμων της Αττικής Οδού προκειμένου να απαλλαγεί η οικιστική περιοχή από την υπερτοπική κυκλοφορία- και μάλιστα με υψηλές ταχύτητες- τη ρύπανση και το θόρυβο.  Από προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία της Αττικής Οδού αφ ενός δεν κάλυψαν κανένα τμήμα της στα όρια του δήμου Αμαρουσίου αφ ετέρου οι παράδρομοι αυτής Κων/νου Καραμανλή  από το ύψος της Αμαρουσίου Χαλανδρίου δεν καταλήγουν στη Λεωφόρο  Πεντέλης. Η παράλειψη αυτή έχει ως  αποτέλεσμα όλη η πέριξ οικιστική περιοχή να επιβαρύνεται από δυσανάλογα μεγάλη διαμπερή κυκλοφορία η οποία έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση μετά τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς , χωρίς να έχει προηγηθεί κυκλοφοριακή μελέτη.
 Ø  Η ρύθμιση της κυκλοφορίας γενικά με μελέτη βιώσιμης κινητικότητας για το σύνολο της πόλης και ειδικότερα στη διανοιγμένη οδό Φραγκοκλησιάς, (στα πρότυπα της Φιλοθέης)  που εξυπηρετεί υπερτοπική  κυκλοφορία αντί των προαναφερθέντων Παράδρομων της Αττικής Οδού, η οπαία αυξάνει τον κατακερματισμό του οικιστικό ιστού αμιγούς κατοικίας των πολεοδομικών γειτονιών Παραδείσου & Πολύδροσου.  Η  λειτουργίας της οποίας επιβαρύνει καθοριστικά το περιβάλλον τους τελευταίους 10 μήνες  και την οδική ασφάλεια των κατοίκων αφού καθημερινά τη διασχίζουν αμφίδρομα περί τα 20.000 οχηματα/24ωρο ως «κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ των Λεωφόρων Κηφισίας και Πεντέλης.
Ø  Η Εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης υποστήριξης  του έργου  της  "Βιοκλιματικής Αναβάθμισης Γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω Δημιουργίας Διαδρομής Πεζών - Ποδηλάτων" στις περιοχές του ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ, ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ επί κυρίων οδών όπως η Αμαρυσίας - Αρτέμιδος, Παραδείσου, Φραγκοκλησιάς.  Για το εν λόγω έργο δεν εκπονήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός του ότι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων προκαλεί ιδιαίτερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στις περιοχές που αφορά, για τον απλούστατο λόγο κατά τον οποίο το μειονέκτημα της προσπέλασης των οχημάτων στην περιοχή- γειτονιά μέσω  της μεγαλύτερος διαδρομής,  αυξάνει  την εν γένει οικιστική επιβάρυνση  (ηχορύπανση, ψυχική φόρτιση, ψυχολογικά ένταση κλπ). Η κυκλοφοριακή κατάσταση που θα επικρατήσει στις επηρεαζόμενες περιοχές  μετά την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Ø  Η Πρόβλεψη ενιαίας σχεδίασης για επίτευξη οικονομίας κλίμακας των αποσπασματικά κατασκευαζομένων αγωγών ομβρίων  από τον Δήμο Αμαρουσίου σε τμήμα περιοχής περίπου 400 στρεμμάτων του Πολυδρόσου που ανήκει διοικητικά στον δήμο στα πλαίσια  της εκτέλεσης του έργου με τίτλο  «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Πολύδροσου».  Το  Πολύδροσο (Αμαρουσίου και Χαλανδρίου) όπως και ο γειτονικός Παράδεισος Αμαρουσίου έκτασης περίπου 2.300 στρεμμάτων που ταλαιπωρούνται από την διαχρονική έλλειψη δικτύου απορροής ομβρίων και τις συνέπειες της έλλειψης τους, θα έπρεπε να είναι ο κύριος και ο ενιαίος στόχος των Δήμων Αμαρουσίου & Χαλανδρίου για θωράκιση έναντι των ομβρίων υπό τον συντονισμό της ΔΕΕΑΠ.   Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί  εκβολή μέρους αυτών των ομβρίων   στο Ρέμα Χαλανδρίου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρουσίου, με  σημαντικότερη έλλειψη οτι δεν περιλαμβάνεται η εκ της νομοθεσίας επιβαλλόμενη περιβαλλοντική  έγκριση  της ΔΕΕΑΠ φορέα διαχείρισης του Ρέματος Πεντέλης Χαλανδρίου για την εκβολή του συλλεκτήρα της οδού Ροδοδάφνης.
 Τέλος θα θέλαμε να προτείνουμε, τη διοργάνωση μιας ημερίδας  για την παρουσίαση όλων των πολεοδομικών/χωροταξικών ζητημάτων  του Αμαρουσίου και την αναζήτηση των βέλτιστων  λύσεων . Ευελπιστούμε ότι  η  διοίκηση του Δήμου θα  προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον κατάλληλο πολεοδομικό σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος,  του ανθρώπινου παράγοντα,  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την επιστροφή της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ για την ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού  της πόλης  για τη δημιουργία σχέσεων αλληλοστήριξης  και συντροφικότητας. 

Μαρούσι, 21 Αυγούστου 2015

Για το ΔΣ

Προεστάκη Ελένη
Γραμματέας

Νυν και πρώην Συριζαίοι στην καρακοσμάρα τουςΜετά την παραίτηση της κυβέρνησης και την εξαγγελία εκλογών, οι πρώην σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν σκληρές κατηγορίες.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, «συμπεριφέρεται ως δικτάτορας» και είναι «λάθος επιλογή». (σ.σ. Αλήθεια, ποιος την έκανε άραγε αυτή τη «λάθος επιλογή»; Μήπως αυτός που επέλεξε τον Νίκο Παππά; Μήπως αυτός που επέλεξε το Μνημόνιο; Μήπως αυτός που επέλεξε να εξαπατήσει τους πολίτες;)
Στελέχη της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη κάνουν λόγο για «μνημονιακή δικτατορία» από τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορεί την απερχόμενη κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος.
Έχω μια απορία: Τώρα τα ανακάλυψαν όλα αυτά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;
Δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας τώρα κατάλαβε πόσα τον χωρίζουν με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν ή ετοιμάζονται να αποχωρήσουν;
Από την άλλη, ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου τώρα αντιλήφθηκαν πως ο Τσίπρας είναι απατεώνας;
Κατά ένα περίεργο τρόπο, όλα αυτά συμβαίνουν, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και της εξαγγελία των εκλογών.
Και αφού ήταν βέβαιο πως αυτά τα στελέχη δεν θα ήταν στην εκλογική λίστα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι άλλοι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν παραιτήθηκαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε Μνημόνιο αλλά όταν παραιτήθηκε και ανήγγειλε εκλογές.
Και τώρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την ψήφο των πολιτών, για να ανατρέψουν το Μνημόνιο.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν πως οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη στους πολίτες;
Δεν οφείλουν μια συγγνώμη που το είχαν βουλώσει τόσους μήνες και κρατούσαν το φανάρι στον Τσίπρα;
Αυτοί δεν έχουν καμία ευθύνη που ο Τσίπρας αλώνιζε μέχρι να φέρει το Μνημόνιο;
Δηλαδή, τι σκέφτονται τώρα;
«Έλα μωρέ, δεν έγινε τίποτα, και τα χάπατα θα μας ψηφίσουν επειδή λέμε πως δεν μας αρέσει το Μνημόνιο»;
Αυτό σκέφτονται;
Αν σκέφτονται αυτό, σκέφτονται πολύ λάθος.
Η εικόνα που δίνουν για την ώρα οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών, δεν είναι καθόλου διαφορετική από την εικόνα που δίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζουν να στηρίζουν τον Τσίπρα.
Και οι μεν και οι δε νοιάζονται μόνο για τον κώλο τους και τον μισθό τους
.
Και οι μεν και οι δε συνεχίζουν να σουλατσάρουν στα ΜΜΕ των ολιγαρχών που υποστήριζαν -όλοι μαζί ενωμένοι- πως θα διέλυαν αλλά τους ξέφυγε…
Και οι μεν και οι δε δίνουν την εντύπωση πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τους πολίτες.
Και βέβαια, δίνουν την εντύπωση πως θα συνεργαστούν άψογα μεταξύ τους στην κυβέρνηση, μετά τις εκλογές και αφού ξεχάσουν τα βρισίδια που θα έχουν ανταλλάξει στο μεταξύ.
Αν οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αρχίσει κάποιος να τους παίρνει λίγο στα σοβαρά, θα πρέπει να κάνουν δημόσια την αυτοκριτική τους.
Ας ξεκινήσουν με μια συγγνώμη προς τους πολίτες.

http://pitsirikos.net/

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών – Έσπασαν ρεκόρ οι αιτήσεις – Πόσες οι θέσεις δωρεάν φιλοξενίας

Για μία ακόμα χρονιά χιλιάδες παιδιά, που πληρούν τις προϋποθέσεις, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των θέσεων δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που επιχορηγούνται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Καθώς η συλλογή των αιτήσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί (αναμένεται εντός των αρχών της επόμενης εβδομάδας), αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 120.000, αριθμός-ρεκόρ, καθώς πέρυσι οι αιτήσεις αφορούσαν 112.282 παιδιά. Πέρυσι, αρχικά τοποθετήθηκαν στους σταθμούς 75.000 παιδιά και ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της ΚΕΔΕ μπήκαν στο πρόγραμμα ακόμα 14.700 παιδιά που πληρούσαν όλα τα κριτήρια.
«Φέτος οι πραγματικές θέσεις που υπάρχουν για το πρόγραμμα είναι περίπου 70.000. Οι αιτήσεις θα αφορούν πάνω από 120.000 παιδιά, δηλαδή περισσότερες από κάθε άλλη φορά, καθώς τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζονται έντονα. Αρα, εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός του προγράμματος, και στην πραγματικότητα εκτός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς οι γονείς τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή τιμήματος», είπε στην «Καθημερινή» ο κ. Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Συκεών και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ.
Η ρήτρα του 70%
Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν το πρόγραμμα, το πρώτο υπήρχε και την περσινή χρονιά, το δεύτερο είναι διαρκές, αλλά οξύνθηκε φέτος. Καταρχήν υπάρχει περικοπή των προσφερόμενων θέσεων στο πρόγραμμα, καθώς πέρυσι καθιερώθηκε η ρήτρα του 70%, δηλαδή επιβλήθηκε η οριζόντια περικοπή των προσφερόμενων θέσεων στο πρόγραμμα ανά σταθμό κατά 30%. Δηλαδή εάν ένας σταθμός έχει 30 θέσεις, μόνον οι 21 μπορούν να καλυφθούν από το πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας. Αυτό οδήγησε πέρσι στον παραλογισμό να θεωρηθούν, τελικά, έγκυρες οι αιτήσεις που αφορούσαν 97.629 παιδιά, αλλά οι προσφερόμενες θέσεις συνολικά σε σταθμούς και κέντρα ήταν 89.642. Τα παιδιά που τοποθετήθηκαν αρχικά ήταν μόλις 74.912. Δηλαδή 22.700 παιδιά με έγκυρες αιτήσεις έμειναν εκτός και 14.700 θέσεις έμειναν κενές, καθώς οι αιτήσεις αφορούσαν άλλες περιοχές ή ορισμένοι γονείς έκαναν αίτηση μόνο σε έναν παιδικό σταθμό. Οταν συμπληρώνονταν οι διαθέσιμες θέσεις, τα παιδιά έμεναν εκτός. Χρειάστηκε, όπως είπαμε, η παρέμβαση της ΚΕΔΕ για να διορθωθεί η κατάσταση και να εισαχθούν στο πρόγραμμα και τα 14.700 παιδιά.
Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ φέτος είχαν θέσει έγκαιρα στην κυβέρνηση την ανάγκη να καταργηθεί το 70%, μετά την περσινή του αποτυχία, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Μειωμένα κονδύλια
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που οξύνθηκε είναι τα μειωμένα κονδύλια. Από 200 εκατ. που διατέθηκαν πέρυσι, φέτος προβλέπονται μόνο 185 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί πως από την ΚΕΔΕ υπολογίζεται πως το αναγκαίο ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ, αν όχι να ανέβει στα 250 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να υπογραμμιστεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» καλύπτει διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας και έχει αποκτήσει κρίσιμη σημασία για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Αποκαλυπτικά είναι τα αριθμητικά στοιχεία:
-το 2011 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας 48.000 παιδιά,
-το 2012 57.000
-το 2013 68.500
-το 2014 89.000.
Κι αυτό παρότι αυστηροποιήθηκαν πέρυσι τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα, με το ελάχιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μειώνεται σε 27.000 από 30.000 ευρώ. Ανοιχτό παραμένει το πόσα παιδιά θα καλυφθούν φέτος.

Πηγή: «Καθημερινή», aftodioikisi.gr

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ