Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Το μήνυμα της Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας


Ρία Ακρίβου: “Η επιβίωσή μας εξαρτάται από την επιβίωσή της”

Το Πράσινο Κίνημα δίνει τεράστια βαρύτητα στην διάδοση του μηνύματος της 20ης Μαΐου όπου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ. Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες και οι νυχτερίδες, απειλούνται όλο και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα, οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια.
Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και την συμβολή τους στην βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΟΗΕ έχει ορίσει τις 20 Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.
Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων. Σχεδόν 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο εξαρτώνται σε κάποιον βαθμό από την επικονίαση των ζώων, μαζί με περισσότερο από 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης. Μάλιστα, οι επικονιαστές υποστηρίζουν την παραγωγή 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως.
Η προστασία των μελισσών προστατεύει και τη βιοποικιλότητα: η συντριπτική πλειονότητα των επικονιαστών είναι άγριες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20.000 ειδών μελισσών
Επιπλέον, οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τη επικονίαση είναι πέντε φορές πιο πολύτιμες από αυτές που δεν χρειάζονται επικονίαση. Η τιμή των παγκόσμιων καλλιεργειών που βασίζονται άμεσα σε επικονιαστές εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 235 και 577 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετησίως. Και η ποσότητα τους αυξάνεται. Ο όγκος της γεωργικής παραγωγής που εξαρτάται από τους επικονιαστές έχει αυξηθεί κατά 300% τα τελευταία 50 χρόνια.
Ο λόγος που έχει επιλεγεί η 20η Μαΐου είναι ότι συμπίπτει με τα γενέθλια του Άντον Γιάνσα, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του, τη Σλοβενία, και επαινούσε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη προσοχή.

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αϊνστάιν.
Για αιώνες, οι μέλισσες - από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη- έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον. Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας τόσο στη διατροφή, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.”

Επανέναρξη λειτουργίας αθλητικών χώρων του Δήμου Χαλανδρίου - Ποιες προπονήσεις επιτρέπονταιΤα αθλητικά κέντρα «Νίκος Πέρκιζας» και «Μάρκος Παπαδάκης» επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου για την κάλυψη όμως συγκεκριμένων αναγκών προπόνησης.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 1868/Β΄/ 17-05-2020 επιτρέπεται η λειτουργία όλων των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) από αθλητές σωματείων ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007).

Επίσης επιτρέπεται η προπόνηση για τους υποψήφιους των Πανελληνίων Εξετάσεων σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΦΑΑ και παραγωγικές σχολές Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας), καθώς και η θεραπευτική άσκηση στο κλειστό κολυμβητήριο, από άτομα με αναπηρίες, με απαραίτητη προϋπόθεση να έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και η προσκόμιση πρόσφατης ιατρικής βεβαίωσης για την τρέχουσα περίοδο.

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ σε αυτό το στάδιο η χρήση των αθλητικών χώρων από τους πολίτες. 

ΣΧΟΛΙΟ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ότι ένας δημότης μόνος του - χωρίς να είναι γραμμένος σε σωματείο - δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο να τρέξει.

«Άριστη» η οικονομική διαχείριση του Δήμου Χαλανδρίου σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του ΚράτουςΜε δελτίο τύπου του ο δήμος Χαλανδρίου ενημερώνει ότι επρώτευσε - μεταξύ των δήμων της χώρας - σε μνημονιακή συνέπεια στην εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας και διαχείριση που έχουν επιβληθεί στην αυτοδιοίκηση από το Μνημονιακό Παρατηρητήριο.

Καμία έκπληξη. Το ξέραμε και το φωνάζουμε εδώ και  χρόνια.

Η διοίκηση της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ εφαρμόζει τις εντολές των δανειστών .... ΠΟΛΥ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ.

Πολύ σχολαστικότερα από άλλους δήμους, σε συνέχεια των πολιτικών του μέντορά τους Κουράση που διέλυσε τις κοινωνικές δομές του δήμου .... για να κάνει οικονομίες.

Η πρωτιά - και το δελτίο τύπου που ακολουθεί - αποδεικνύει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι κανένας δήμος της χώρας δεν μας φτάνει σε .... μνημονιακή συνέπεια.
Και οι πρώτοι μνημονιακοί. Ποιος άλλος αγόρασε δημόσια γη από το ΤΑΙΠΕΔ άλλωστε;;;

Και άλλοι δήμο - στα όρια των νόμων και της εφαρμογής των διαδικασιών (διότι δεν μιλάμε εμείς ποτέ  για ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ)  - καθυστερούν την εφαρμογή της ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ νομοθεσίας.
Την εφαρμόζουν .... ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ.

Προτιμούν να χάσουν το .... αριστείο Φούχτελ για να είναι με τους χειμαζόμενους δημότες τους.

Στο Μαρούσι - ας πούμε - χαρίστηκαν εν μέσω εγκλεισμού 200 μύρια ευρώ χρέη. Δεν θα πάρει βραβείο αλλά πήρε χρήμα για τους δημότες του.

Προτεραιότητες είναι όλα και επιλογές πολιτικών.

Ο δήμος Χαλανδρίου είναι πλέον επίσημα στου .... ΑΡΙΣΤΟΥΣ.

Για το  ΑΡΙΣΤ - ΕΡ - ΟΥΣ παίζεται. ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν για την οικονομική διαχείριση αλλά και την εν γένει λειτουργία του Δήμου Χαλανδρίου, μετά τον τακτικό διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από την Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΓΔΔΕ) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η έκθεση που συντάχθηκε μετά την ολοκλήρωση, στα τέλη του 2019, του ελέγχου δίνει στο Δήμο Χαλανδρίου την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία (1) στην τετραβάθμια κλίμακα που έχει καταρτίσει η αρμόδια ελεγκτική αρχή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με αυτήν η κατάταξη του Δήμου στην κατηγορία 1 της τετραβάθμιας κλίμακας σημαίνει ότι ο Δήμος «λειτουργεί καλά και ότι απαιτούνται μόνο επουσιώδεις βελτιώσεις».

Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν οι παρακάτω τέσσερις (4) θεματικές ενότητες για το έτος 2018.

· Οικονομική διαχείριση τήρηση νομοθεσίας και υποχρεώσεων λειτουργίας (ο Δήμος κατατάχθηκε στη θέση 1 της κλίμακας αξιολόγησης).

· Ταυτότητα και πλαίσιο λειτουργίας (ο Δήμος κατατάχθηκε στη θέση 1 της κλίμακας αξιολόγησης).

· Τήρηση κανόνων δημοσιότητας και πληροφόρησης λειτουργίας (ο Δήμος κατατάχθηκε στη θέση 1 της κλίμακας αξιολόγησης).

· Οργάνωση, στελέχωση και λειτουργία (Ο Δήμος κατατάχθηκε στη θέση 2 της κλίμακας αξιολόγησης).

Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2019 έγινε κατά το ένα μέρος με αποστολή δειγματοληπτικών στοιχείων από τον Δήμο στην ΓΔΔΕ και κατά το άλλο με επιτόπιους ελέγχους στις υπηρεσίες του Δήμου από τριμελές κλιμάκιο της ΓΔΔΕ.

Στόχος του διαχειριστικού ελέγχου ήταν να ελεγχθεί η επάρκεια του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του Δήμου Χαλανδρίου και η χρηστή διαχείριση του προϋπολογισμού για την οικονομική χρήση 2018.

Ελέγχθηκαν μεταξύ άλλων: Συμβάσεις έργων – μελετών, συμβάσεις προμηθειών άνω των ορίων, χρηματικά εντάλματα, δείκτης λειτουργικής αυτονομίας, έσοδα και έξοδα, εξέλιξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, ληξιπρόθεσμες οφειλές ως ποσοστό απολογισμού, κατάσταση οφειλής δανείων, δαπάνες με παροχές τρίτων, ταμειακά διαθέσιμα, κόστος μισθοδοσίας προσωπικού και επίσης αναλογία προσωπικού ανά σχέση εργασίας, σύνολο μονίμων και ΙΔΑΧ ανά κατηγορία υπαλλήλων κ.α.

«Ο ελεγχόμενος φορέας επιλέχθηκε με μέθοδο αξιολόγησης κινδύνου και ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα και τον Κανονισμό Διενέργειας Ελέγχων και Ερευνών της ΓΔΔΕ για το οικονομικό έτος 2018», όπως σημειώνεται στην έκθεση της ΓΔΔΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην άψογη συνεργασία που είχαν με τους εργαζομένους στο Δήμο κατά τη διάρκεια του διαχειριστικού ελέγχου.

Στην έκθεση συμπερασμάτων σημειώνεται: «Κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου αλλά και μετά κατά τη συγγραφή της έκθεσης διαπιστώθηκε άψογη συνεργασία, επαγγελματισμός, μεγάλη ετοιμότητα, εργατικότητα και ανταπόκριση από το προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου σε οτιδήποτε ήταν απαραίτητο από τα μέλη της Ελεγκτικής Ομάδας για την ολοκλήρωση του ελέγχου αυτού».

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έκθεσης ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος δήλωσε: «τα αποτελέσματα του έκτακτου αυτού διαχειριστικού ελέγχου και μάλιστα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δικαιώνουν πλήρως τη στρατηγική και τις επιλογές της σημερινής διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου και είναι η πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχειρούν να υποβαθμίσουν το σημαντικό έργο που γίνεται τα τελευταία έξι χρόνια στο Χαλάνδρι. Για μια ακόμη φορά θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζομένους στο Δήμο και κυρίως στην οικονομική διεύθυνση για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν. Ένα σημαντικό μέρος αυτής της “πρωτιάς” του Δήμου Χαλανδρίου τους ανήκει».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καλεί σε συνεδρίαση, με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης e:Presence.gov.gr, την 20η Μαΐου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:30, σύμφωνα με την υπ΄αρ. 429/12-3-2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Επικρατείας, (Β’ 850/13-3-2020) και με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 74 του Ν. 4555/2018:

α) για συζήτηση και λήψη απόφασης των κάτωθι θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

1. 2η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020.

2. Έγγραφές βρεφών και νηπίων στα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Χαλανδρίου, για το σχολικό έτος 2020 – 2021.


3. Λήψη απόφασης για την έγκριση της δυναμικότητας των τμημάτων προσχολικής αγωγής (βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί) του Δήμου Χαλανδρίου, σύμφωνα με τα εμβαδά των επιφανειών των κύριων χώρων απασχόλησης νηπίων και βρεφών, όπως διαμορφώνονται βάσει του Π.Δ. 99/2017 για το έτος 2020 – 2021.

β) για ενημέρωση και συζήτηση των κάτωθι θεμάτων:

1. Εν όψει της λειτουργίας των σχολείων προκειμένου να εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της επιστροφής των μαθητών στα θρανία ώστε αυτοί και οι καθηγητές τους να είναι απολύτως ασφαλείς.

2. Πυροπροστασία και γενικώς για θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία.

3. Υγειονομικός χάρτης του Χαλανδρίου.