Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Πρόσκληση - Δελτίο Τύπου: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ - Απόδοση επτά θεατρικών έργων σε πεζά από τον Τάσο Λειβαδίτη

 


 Οι εκδόσεις Μετρονόμος και το Θέατρο Τέχνης με αφορμή την συμπλήρωση
100 χρόνων από τη γέννηση του Τάσου Λειβαδίτη
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
«Ουίλλιαμ Σαίξπηρ - Απόδοση επτά θεατρικών έργων σε πεζά
 από τον Τάσο Λειβαδίτη»
 
Την Τετάρτη 25 Μαΐου και ώρα 20:30 στο Θέατρο Τέχνης, Φρυνίχου
(Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 2103222464)
 
Για τον ποιητή, το έργο του και  το ομώνυμο βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Νίκος Δαββέτας, ποιητής, πεζογράφος, Πέτρος Ευθυμίου, πρώην υπουργός, 
Αφροδίτη Μάνου, τραγουδοποιός, Βασίλης Παπαβασιλείου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, Βαγγέλης Χρόνης, ποιητής
 
Αποσπάσματα από την ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη
θα διαβάσουν οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες:
Μαριάννα Κάλμπαρη και Μάνος Καρατζογιάννης
 
Τραγούδια σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη θα ερμηνεύσει η Χρύσα Κωττάκη
 
Συντονίζει η δημοσιογράφος Πέπη Ραγκούση

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«Ο Τάσος Λειβαδίτης υπήρξε ένας μείζων μεταπολεμικός ποιητής. Η σεμνότητά του, που του δώριζε μια σχεδόν παιδική αιδώ, τον άφησε έξω από τη δημοσιότητα και την προβολή που είχαν άλλοι λόγιοι και ποιητές της γενιάς του, και, κυρίως, της Αριστεράς. Βγαίνοντας από τον Εμφύλιο, όπως και άλλοι λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες που είχαν μετάσχει στην Αντίσταση κατά των κατακτητών μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, ακολούθησε τη μοίρα του ως «εχθρός» του καθεστώτος, όταν καθεστώς κατέστη η νικήτρια μερίδα της χώρας στον Εμφύλιο. Διωγμοί και εξορίες. Όταν ήρθαν τα μέτρα επιεικείας και αρκετοί εξόριστοι γύρισαν στον τόπο τους, χωρίς τα περίφημα ταπεινωτικά χαρτιά μετανοίας που κανένας που σεβόταν την τιμή του δεν υπέγραφε, ο Λειβαδίτης και δεν μπορούσε, αλλά και δεν του προσφέρονταν δουλειά. Πολλοί όπως αυτός, ανάμεσά τους και ο φιλόλογος πατέρας μου, ζούσαν ποριζόμενοι τον επιούσιο της οικογένειάς τους κρυπτόμενοι ως παρίες και, συχνά, ως θηράματα των κυνηγών της φανατικής αντίπαλης ομάδας των συνελλήνων.
Ο Λειβαδίτης ‘‘γραφιάς’’ ήταν, λόγιος και ποιητής, άλλη τέχνη ή επάγγελμα δεν ασκούσε. Πριν την καταιγίδα δημοσιογραφούσε στα έντυπα της Αριστεράς με θέματα πνευματικά και κριτικής της Λογοτεχνίας. Έτσι, στα χρόνια της πολιτικής καραντίνας, κατέφυγε στους παλιούς συναδέλφους του στη δημοσιογραφία που διηύθυναν εφημερίδες και περιοδικά. Ένα περιοδικό της εποχής, από τα λεγόμενα ποικίλης ύλης και με περιεχόμενο μάλλον ελαφράς λογοτεχνίας και κριτικής των κοινωνικών και αστικών ηθών, το Φαντάζιο έδωσε την ευκαιρία στον Λειβαδίτη να εξασφαλίσει τα αναγκαία ως προς το ζην. Και ο βαθιά ενημερωμένος πάνω στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, λογοτεχνική και θεατρική παράδοση ποιητής που, εξάλλου, είχε και αδελφό έξοχο ηθοποιό της γενναίας σειράς των μεγάλων της Ελληνικής Επιθεώρησης, τον Αλέκο Λειβαδίτη, πρόσφερε στον εργοδότη του Φαντάζιο μια έξοχη σειρά κειμένων, όπου διασκεύαζε ως νουβέλες τα μεγάλα σαιξπηρικά δράματα. (...)
Οι νουβέλες Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Οθέλος, Έμπορος της Βενετίας, Ριχάρδος Γ΄, Όπως σας αρέσει, Αντώνιος και Κλεοπάτρα και Τρικυμία είναι απολαυστικά πεζά που αντλούν την υπόθεση, αλλά διαθέτουν και το βάθος των χαρακτήρων των έργων του Σαίξπηρ. (...) Ο Σαίξπηρ είχε ως πρώτη ύλη πεζά, τα μεταποιούσε σε μέγα ποιητικό θέατρο και ο Λειβαδίτης τα επέστρεφε στις πηγές τους, στον αφηγηματικό γλαφυρό λόγο, χωρίς, πράγμα που απουσίαζε και από τις αρχικές νουβέλες, την ποιητική γλώσσα. »

Aπό τον πρόλογο του Κώστα Γεωργουσόπουλου
 
«Ο φίλος μου Θανάσης Νιάρχος, αυτός ο σπάνιος λάτρης των ελληνικών γραμμάτων, συγκέντρωσε μία σειρά από κείμενα σημαντικής αξίας. Είναι μία σειρά από περιλήψεις, του Τάσου Λειβαδίτη, των σαιξπηρικών θεατρικών έργων Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Οθέλος, Έμπορος της Βενετίας, Ριχάρδος Γ΄, Όπως σας αρέσει, Αντώνιος και Κλεοπάτρα και Τρικυμία. (...) Με τον απαιτούμενο λοιπόν σεβασμό που οφείλει ένας επόμενος να μελετά τον προηγούμενό του, ως ιχνηλάτης παλαιών βημάτων, διάβασα τα κείμενα/νουβέλες του Τάσου Λειβαδίτη και ανακάλυψα τον ιδιοφυή τρόπο που χρησιμοποιούσε ο Λειβαδίτης, για να μιλήσει, όχι τόσο για την πλοκή, όσο για τα πρόσωπα αυτών των θεατρικών έργων. Χρησιμοποιώντας το βασικό εργαλείο της νουβέλας, την ψυχογραφία, ανέπτυξε με έναν ιδιαίτερο απλό (αλλά και κρυφό) τρόπο το ψυχογράφημα του Ρωμαίου,
του Σάυλωκ, της Πόρσια, του Ριχάρδου, του Αντώνιου, της Κλεοπάτρας, του Ορλάνδου, της Ροζαλίας και του Πρόσπερου. Με τις αδιόρατες νύξεις του αφηγητή της νουβέλας, πίσω απ’ την πλοκή της κάθε ιστορίας, στις γωνιές των κειμένων, εμφανίζονται ανάγλυφα τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των προσώπων. Και ξαφνικά έχουμε μπροστά μας, όχι μία απλή περίληψη της πλοκής ενός θεατρικού έργου, αλλά μία πολύ σημαντική δραματουργική ανάλυση.»
 
Aπό τον πρόλογο του Γιώργου Κιμούλη

Με αφορμή την Διεύρυνση ΝΑΤΟ : Ποια τα αιτήματα της Άγκυρας; Ποια η θέση της Ελλάδας; (του Γ. Παπαγιαννόπουλου)

 


Γινόμαστε έτσι "ΝΑΤΟϊκότεροι του ΝΑΤΟ", ενός οργανισμού που ως χθες εθεωρείτο από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες "κλινικά νεκρός" και τον οποίο νεκρανάστησε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ένα από τα παρεπόμενα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του εκεί  συνεχιζόμενου πολέμου , είναι η πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, χωρών έως σήμερα “ουδέτερων” να υποβάλλουν αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το αίτημα των δύο χωρών αντιτίθεται (προς το παρόν) η Τουρκία. (γνωστή διαχρονικά για τα “ανατολίτικα παζάρια” της).

Τι λέει η Άγκυρα; “Η Σουηδία πρέπει να διακόψει τους δεσμούς της με μία κουρδική οργάνωση από τη Συρία διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να μπλοκάρει την αίτηση της στο ΝΑΤΟ”.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, κατηγόρησε τις δύο χώρες επειδή απέρριψαν τα τουρκικά αιτήματα να εκδώσουν 30 άτομα που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, ειδικά για την Στοκχόλμη, στην σχέση της με τις “Μονάδες Προστασίας του Λαού” (YPG).

Το YPG είναι μια ένοπλη κουρδική πολιτοφυλακή που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία, από το 2014.

Το YPG έχει στενούς δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει έναν αιματηρό ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980 – αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Σουηδία όπως και από ΕΕ και ΗΠΑ.

Πέραν όμως αυτής τηες πρόφασης,η Άγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ να καταργήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει από το 2019 για την πώληση στρατιωτικού υλικού.

– Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει “την «ιστορική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ”.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, «η ένταξη δύο επιπλέον Ευρωπαίων εταίρων, με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στην οικογένεια του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητά μας και την εμπέδωση των κοινών αξιών».

Γινόμαστε έτσι “ΝΑΤΟϊκότεροι του ΝΑΤΟ”, ενός οργανισμού που ως χθες εθεωρείτο από κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες “κλινικά νεκρός” και τον οποίο νεκρανάστησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Aξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το “αντίπαλο δέος” του ΝΑΤΟ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου”, το “Σύμφωνο της Βαρσοβίας”, έχει διαλυθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, πολλές δε από της χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που ήταν σε αυτό το Σύμφωνο, είναι εδώ και χρόνια κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ…

Είναι όμως “πολιτικά ορθή” για εμάς ως Χώρα, η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ, η ολοένα και ποιο διευρυμένη εξάρτησή μας από αυτό; η υπαγωγή μας σε σχεδιασμούς που δεν συνάδουν ΠΑΝΤΑ με τα Εθνικά μας συμφέροντα; Με ΝΑΤΟϊκή χώρα, την Τουρκία, να μας απειλεί καθημερινά;

Συνταυτίζεται η μονομέρεια και η εθελοδουλεία των ελληνικών “ελίτ” με τα Λαϊκά συμφέροντα, με την Προάσπιση της Ανεξαρτησίας, της Κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας;

Όπως σε τόσα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου, έτσι και στο ζήτημα της διεύρυνσης (αλλά και της ενίσχυσης) του ΝΑΤΟ, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανεπάρκεια και την ολιγωρία του σημερινού πολιτικού συστήματος, στον Εθνομηδενισμό και ωχαδελφισμό που κυριαρχεί και διαμορφώνει συνειδήσεις. Απέναντι σε αυτά, πρέπει να επιδιωχθεί από τις υγιείς λαϊκές δυνάμεις, η μέγιστη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, η «Εθνική- Λαϊκή Ενότητα» του Σήμερα.

Για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, για την Άμυνα της Χώρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που – με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία- επανεμφανίστηκε θρασύς και απειλητικός ο Αναθεωρητικός (κακός) γείτονας..

Θεωρώ αυτονόητο ότι οι Σοσιαλιστές, εμπνευσμένοι και προσηλωμένοι στις Αξίες της Εθνικής ανεξαρτησίας – της Λαϊκής Κυριαρχίας – της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, οφείλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην πραγμάτωσή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και στην έκφρασή της σε πανελλήνιο επίπεδο μέσω μιας “Πολιτικής Πρωτοβουλίας”.

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τεράστιες οι απώλειες από την σπατάλη τροφίμων

 


 •    Ευρήματα ΣΟΚ σε σημαντική ημερίδα της D WASTE και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.

Στην σημαντική  ημερίδα «Wasteless Food 2022», εκπροσωπήθηκε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, από το συμπρόεδρο Κώστα Καλογράνη και το μέλος του πολιτικού συμβουλίου και αντιπρόεδρο του ΕΣΔΝΑ Νίκο Παπαδάκη. Η ημερίδα είχε θέμα τους τρόπους αντιμετώπισης της απώλειας και σπατάλης τροφίμων και τα νέα επιχειρηματικά κίνητρα και πρότυπα μέσα από την 4η Βιομηχανική Επανάσταση για τους κλάδους του επισιτισμού. Πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, και είχε τίτλο «ΑναΤΡΕΦΟΝΤΑΣ την Καινοτομία, αντισΤΡΕΦΟΝΤΑΣ την σπατάλη τροφίμων». 
Ο ειδικός σύμβουλος για θέματα ανακύκλωσης Αντώνης Μαυρόπουλος, είχε το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκε έρευνα με σημαντικά ευρήματα. Σύμφωνα με την έρευνα το 42,1% των προμηθειών καταλήγει στα σκουπίδια, η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στην σπατάλη τροφίμων, ενώ προκύπτουν 275 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων από επιχειρήσεις εστίασης ετησίως, με 1,1, δις ετήσιο κόστος. Σημαντικό σημείο της εκδήλωσης, ήταν η παράλληλη σύνδεση με τη Βαρκελώνη, όπου πραγματοποιούνταν μία αντίστοιχη παράλληλη εκδήλωση.  
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο από τον executive chef Δημήτρη Σκαρμούτσο. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δ/νων Σύμβουλος ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης, ο Deputy Director (Academic), Athens Downtown Campus Μητροπολιτικό Κολλέγιο, Γιώργος Στεφάνου, ο Γευσιγνώστης και Κριτικός Γεύσης από το  “Αθηνόραμα” Δημήτρης Αντωνόπουλος, ο  Executive chef “NATU” Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο Bartender “Χελώνα” Γεράσιμος Διονάτος,  η Customer Experience Director Polygreen Χάρις Μαρκάκη, η  Δρ. Καθηγήτρια και Πρόεδρος Τμ. Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κάτια Λαζαρίδη, ο  Δρ. Τεχνολόγος Περιβάλλοντος D-Waste Ευάγγελος Τερζής, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ο Δημοσιογράφος της “Lifo” Θοδωρής Αντωνόπουλος και ο Δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Γιώργος Λιάλιος. 
Στην τοποθέτησή του ο συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ , Κώστας Καλογράνης, μεταξύ άλλων τόνισε «την αναγκαιότητα να δοθούν και κίνητρα στις επιχειρήσεις εστίασης, που κάνουν κυκλική οικονομία σε ποσοστό, μεγαλύτερο του 95%, την σημαντικότητα της προστασίας και ενίσχυσης της βιολογικής παραγωγής από παραδοσιακούς σπόρους, την πρόταση να ενταχθεί το μάθημα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας στις σχολές που προκύπτουν επαγγελματίες της εστίασης». καθώς επίσης και προτάσεις για να μην πετιούνται τόσα πολλά τρόφιμα, την ίδια ώρα που υπάρχουν οικογένειες που πεινάνε. «Τα νούμερα από την έρευνα είναι συγκλονιστικά. Η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε σπατάλη τροφίμων , με το 42,1% των προμηθειών να καταλήγει στα σκουπίδια. Συγχαρητήρια, στη D Waste και στον Αντώνη Μαυρόπουλος, για την εξειδίκευση και τον αγώνα που δίνουν σε αυτό το πεδίο της Ανακύκλωσης, Επανάκτησης, Επαναχρησιμοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Μετά το πέρας των ομιλιών, παραδόθηκε στον συμπρόεδρο του Πράσινου Κινήματος, Κώστα Καλογράνη, συμβολικό δώρο , ανακυκλώσιμο προϊόν  από φύλλα ελιάς.

Υπάρχει και Άλλος Δρόμος...
Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ