Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΤΟΜΟΥ


Δεν κομίζω γλαύκας στην Αθήνα, αν σας πω, ότι γυρίζουμε ολοταχώς στον μεσαίωνα, ούτε αν σας πω, ότι είμαστε ένας λαός , ο οποίος είναι επιρρεπής στην δεισιδαιμονία και την καθυστέρηση. Οι παλαιότεροι θυμούνται το νερό του Καματερού και την Δήμητρα την ξεματριάστρα.

Ο ναός της Θεοτόκου, λοιπόν, καλεί τους πιστούς του Ωραιοκάστρου σε αγιασμό και δέηση, για να ζητήσουν τη θεϊκή βοήθεια για την καταπολέμηση του εντόμου που καταστρέφει το φλοιό των δέντρων του βουνού.

Δεν είναι πρώτη φορά. Αιώνες τώρα οι άγιοι πατέρες δοκιμάζουν αυτήν την «πετυχημένη» μέθοδο αντιμετώπισης των διάφορων δεινών.

Για την απαλλαγή από την επιδημία χολέρας που μάστιζε τους ανθρώπους κατά το Μεσαίωνα οι άγιοι πατέρες της εποχής καλούσαν τους πιστούς στις πλατείες. Να συγκεντρωθούν, για να προσευχηθούν όλοι μαζί και να ζητήσουν έλεος για τις αμαρτίες τους, για τις οποίες τους τιμωρούσε ο θεός. Αποτέλεσμα; Η επιδημία θέριευε ακόμη περισσότερο, αφού μολύνονταν ο ένας από τον άλλο.

Για να γιατρευτείς από τον καρκίνο δεν έχεις παρά να προσκυνήσεις την «Ιερά» ζώνη της Παναγίας ή να κάνεις τάμα στην Παναγία της Τήνου ειδικά, διότι αυτή δεν μοιάζει με τις άλλες!!!!!! Λες και ο Χριστός είχε πολλές μητέρες.

Παραφωνία στην πρακτική αυτή αποτέλεσε ο «μακαριστός» Χριστόδουλος, ο οποίος όταν αρρώστησε από καρκίνο, δεν πήγε στην Τήνο, για να τον γιατρέψει η Παναγιά με την οποία είχε και ιδιαίτερη σχέση κατά τα λεγόμενα του, αλλά πήγε σε ονομαστό νοσοκομείο της Αμερικής!!!!!!.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΟΤΗΣ

Μια καταπληκτική νησιώτικη βραδυά από την Ομάδα Χορού του Συλλόγου "ΑΡΓΩ"Μια καταπληκτική νησιώτικη βραδυά με χορούς, τραγούδια και ζωντανές περιγραφές για τα ήθη και έθιμα των Κυκλάδων, πρόσφερε η Ομάδα Χορού του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου "ΑΡΓΩ", σε πολλές δεκάδες φίλων του Συλλόγου που πέρασαν μια πραγματικά αξέχαστη βραδυά στη μαγική αυλή των γραφείων μας, που έμοιαζε σαν κινηματογραφικό σκηνικό, αλλά και στους έξω χώρους, αφού είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Η γιορτή που κράτησε έως αργά, έκλεισε όπως ταιριάζει σε ένα παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι, με μεζέδες, κρασί και χορούς από όλους!!!

ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ: Νέα Κυκλοφορία: Χρήστος Λεοντής «Τραγούδια ευφρόσυνα»Ω Δ Ε Ι Ο Η Ρ Ω Δ Ο Υ Τ Ο Υ Α Τ Τ Ι Κ Ο Υ
1 1 Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Υ 2 0 0 5


ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ
Τραγούδια ευφρόσυνα


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ • ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ • ΙΩΑΝΝΑ ΦΟΡΤΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΛΤΑΤΟΥ • ΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ

ΒΙΒΛΙΟ / 2CD

Ο τίτλος «Τραγούδια ευφρόσυνα» αποτελεί τη συνέχεια του αρχικού, που ήταν «Χελιδών ηδομένη... και τραγούδια ευφρόσυνα», της ζωντανής παράστασης στο Ηρώδειο που είχα διευθύνει το 2005 στο Φεστιβάλ. Το πρώτο μέρος –«Χελιδών ηδομένη»– αποτελούσαν πέντε μουσικές ενότητες. Ήταν μια μεταγραφή με ελάχιστες αλλαγές από τις αρχικές θεατρικές εργασίες που είχα γράψει, για λογαριασμό του Θεάτρου Τέχνης και του Εθνικού Θεάτρου, για τα έργα του Αριστοφάνη Αχαρνής, Σφήκες, Ιππής, Πλούτος, Ειρήνη. Κυκλοφόρησε σε μια εξαιρετική έκδοση σε CD και DVD από τον Μετρονόμο το 2010.

Με πολλή χαρά σας παρουσιάζω σε αυτό το διπλό CD το δεύτερο μέρος εκείνης της συναυλίας που ως περιεχόμενο θα μπορούσα να πω ότι απλώνεται σε ευρύ φάσμα της μουσικής μου δραστηριότητας, αφού περιλαμβάνει τραγούδια της νεότητός μου –όπως π.χ. «Το σπίτι γέμισε με λύπη», που ήταν το πρώτο τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου και δικό μου– μέχρι και τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση όπως ο «Έρωτας Αρχάγγελος» και «Τα πλοία δίχως φώτα και σημαία» του Δημήτρη Λέντζου, κι ακόμη τα τραγούδια από την «Ισαβέλλα...» του Ντάριο Φο, «Παίρνουμε όρκο», και «Ο Χριστόφορος Κολόμβος».

Τα τραγούδια από την Ανάσταση ονείρων όπως το «Έχει ο Θεός» και «Χαμοζωή» τα δοκίμαζα τότε –το 1966– με τον νέο τότε τραγουδιστή Δημήτρη Μητροπάνο, αλλά για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μας δεν ευωδόθηκε αυτή η συνεργασία. Μάλιστα, 18άρης τότε ήρθε με τον αγαπημένο θείο του και μου τραγούδησε το «Πού να χωρέσει τ’ όνειρο». Τα κατοπινά χρόνια τα τραγούδησε ο Δημήτρης σε κάποιες συναυλίες που κάναμε. Το πλήρωμα του χρόνου μπορεί να άργησε, αλλά ήρθε, επιτέλους, το 2005 στο Ηρώδειο. Θα χαρείτε κι εσείς, όπως κι εγώ, τη μεστή και ρωμαλέα ερμηνεία του Δημήτρη που δίνει φτερά σ’ αυτά τα τραγούδια.

Θέλω να ευχαριστήσω και να σφίξω το χέρι σε όλους τους συνεργάτες, μουσικούς και τραγουδιστές για τη μοναδική, την υπέροχη ερμηνεία τους.

Τέλος, θέλω να κάνω ένα μικρό δώρο στους φίλους της μουσικής μου, ένα τραγούδι από το θέατρο που το αγαπώ ιδιαίτερα, την «Αλκυόνα», σε μια υπέροχη ερμηνεία της Νένας Βενετσάνου. Είναι το Β΄ Στάσιμο από την Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη, που κι αυτό είναι από άλλη ζωντανή συναυλία.

Χρήστος Λεοντής Ακούστε εδώ το τραγούδι «Τα πλοία δίχως φώτα και σημαία» με τον Δημήτρη Μητροπάνο