Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΛΗΡΟΥΝΤΑ ΠΛΗΘΗ ΣΤΙΣ ΠAΝΗΓΥΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑKΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

 Ο λαός της Αργολίδας κατήλθε αυτοβούλως και ακαθοδηγήτως εις τα πλακόστρωτα της πόλεως του Ναυπλίου , αλαλάζοντας έμπλεος πρωτόγνωρων συναισθημάτων, με αφορμή την ιστορική  ανακήρυξη του Έλληνος πρωθυπουργού εις επίτιμο δημότη της πρώτης πρωτεύουσας του νεοελληνικού προτεκτοράτου, πλήρως κατανοήσας το σημειολογικό ευτράπελον αυτής της εμπνευσμένης επιλογής της δημοτικής του αρχής ήτινα είναι προφανώς ενταγμένη  εις το γενικότερα φορτισμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί εις την Ελληνική Καλαμπουροκρατία μετά τον "μύθον περί επιτυχίας" (sta neoellinika "success story") όπως τον αντελήφθησαν αι συμμαχικαί δυνάμεις.



Ο Ηλίας Σταμέλος (Λαϊκή Συσπείρωση) νέος δήμαρχος Καισαριανής



Σύμφωνα με πληροφορίες του left.gr ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) κέρδισε τον δήμο από τον Γ. Κοντόσταυλο (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος είχε ανακηρυχθεί δήμαρχος μετά τις εκλογές του Μαΐου, αποτέλεσμα κατά της εγκυρότητας του οποίου ο κ. Σταμέλος είχε προσφύγει και τελικά δικαιώθηκε με την σημερινή ετυμηγορία των δημοτών του ιστορικού δήμου.

Έκκληση για εθνική ενότητα απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθήνας, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε τα εξής:




«Αυτή η Βουλή θα μείνει στην Ιστορία μας και θα κριθεί καθένας για ό,τι έκανε σωστό και για ό,τι σωστό απέφυγε ή αρνήθηκε να κάνει για να σωθεί η κοινή μας πατρίδα. Αυτή η περίοδος της Βουλής συνέπεσε με μια κρίση που είχε ξεκινήσει ως ηθική, κρίση αρχών και αξιών, ξέσπασε ως οικονομική και κατέληξε κοινωνική κρίση.

Την εικόνα αυτής της κρίσης δίνει σήμερα ολόκληρη η χώρα, από το Κοινοβούλιο, σε όσους παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, μέχρι τις πλατείες και τους δρόμους της πρωτεύουσας με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Εύχομαι, να μην οδηγηθούμε σε μια εθνική κρίση, όπως αυτές που έχω ζήσει στο παρελθόν.

Είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σε μια χώρα προνομιακή από πολλές πλευρές, αλλά και σε μια περιοχή, τη Βαλκανική, όπου κάθε δύο- τρεις γενιές γίνεται και μια αναδιάταξη συνόρων, αφού προηγηθούν αιματηρές, είτε εμφύλιες είτε διακρατικές, συγκρούσεις.

Απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι υπηρετούν θεσμούς της Δημοκρατίας μας. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να οδηγηθούν στην πλήρη απαξίωση, με πρώτο το Κοινοβούλιο. Εκφράζει, το Κοινοβούλιο, περισσότερο και από την Εκτελεστική εξουσία και από τη Δικαιοσύνη, πιο άμεσα και αυθεντικά, τη λαϊκή κυριαρχία, που είναι η βάση της Δημοκρατίας. Είναι ώρα συγκλίσεων, ώρα για εθνική ενότητα.

Να κατέβουν οι τόνοι μιας στείρας αντιπαράθεσης για πράγματα που θα αποδειχθούν στο μέλλον «αδειανά πουκάμισα».

Η κρίση είναι ενεργός, τα θύματά της πολλαπλασιάζονται, οφείλουμε ως Έλληνες να μην αφήσουμε να ολοκληρωθεί αυτή η κρίση με ένα νέο εθνικό διχασμό.

Σήμερα, που πιστεύω πραγματικά ότι είναι η πιο δύσκολη ώρα στις διαπραγματεύσεις με άτεγκτους δανειστές, οι πολιτικές και πολιτειακές ηγεσίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο ελληνικός λαός και η χώρα, έχουν ανάγκη και μας ζητούν ενότητα και εθνική ομοψυχία».

Η Κατερίνα δραπέτευσε. Το τελευταίο αντίο από μια οροθετική που διαπόμπευσε ο Λοβέρδος...


Η Κατερίνα ήταν μια από τις εκδιδόμενες γυναίκες που γνώρισαν την αναλγησία του κράτους. Καθάρισε και υποτροπίασε πριν λίγο καιρό. Τι έγραφε στο τελευταίο της κείμενο. Τι ζητούσε και τι καταγγέλλει (Vid)
Μία από αυτές τις γυναίκες, δύο χρόνια μετά την διαπόμπευση της, έφυγε δυστυχώς από τη ζωή. Το όνομα της είναι Κατερίνα και ήταν στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ.
Το γεγονός κοινοποιήθηκε από τη Χρύσα Μπότση, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές.
Η ίδια έγραψε στην ηλεκτρονική εφημερίδα-ιστότοπο γυναικείων δικαιωμάτων και γυναικείων θεμάτων, "Το Μωβ":
"Η Κατερίνα δραπέτευσε. Όσες φυλακές έζησε, όσους παραδείσους κι αν αναζήτησε στα ναρκωτικά ποτέ δεν έφτασαν. Η επιχείρηση δίωξης των οροθετικών χρηστριών πριν τις εκλογές του 2012, μάζεψε μαζί με τις άλλες κοπέλες και την Κατερίνα. Τη γνωρίσαμε κι αυτή στις φυλακές Κορυδαλλού. Ένα κορίτσι γελαστό που του άρεσαν οι αγκαλιές και τα χάδια. Ήταν διαχυτική, πάντα με φιλούσε.
Η Κατερίνα έγινε αργότερα ασθενής μου καθώς το "αδίκημα" της οροθετικότητάς της, την έφερε στην πόρτα της Μονάδας Λοιμώξεων. Γρήγορα ενεργοποιήθηκε.
Μάχιμη, πήρε μέρος σε όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τις διωκόμενες οροθετικές: μίλησε σε προβολές, σε πάνελ, σε συγκεντρώσεις για τα αυτονόητα: τα νοσήματα δεν φυλακίζονται, θεραπεύονται. Την αγαπήσαμε για το θάρρος της, την ανθρωπιά της, το ωραίο μυαλό της.
Δυο χρόνια καθαρή, όταν υποτροπίασε. Ζητούσε συγγνώμη γιατί νόμισε ότι μας απογοήτευσε. Οι δικοί μου φόβοι όμως είχαν να κάνουν με κάτι άλλο. Εμείς πόσο σωστά τη στηρίξαμε; Πόσο μπορέσαμε ν’απαλύνουμε τους πόνους της, να την κάνουμε ικανή ν’αντέξει ότι και οι άλλοι και άλλες αντέχουμε;
Η Κατερίνα μπήκε σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Όλα πήγαν "καλά". Σωστή στις υποχρεώσεις της, στα ραντεβού της, όμορφη με τη λεπτή φιγούρα της και μ’εκείνο το χαμόγελο που χάλαγαν τ’ανύπαρκτα μπροστινά της δόντια που είχαμε βάλει στόχο να φτιάξουμε. Μαζί της ο πατέρας της πάντα εκεί, κοντά της.
Κι όμως η Κατερίνα δεν ήταν καλά. Πριν λίγες μέρες αποφάσισε πως η ζωή ήταν πολύ κουραστική γι αυτήν. Δεν την άντεχε. Άφησε ένα γράμμα αποχαιρετιστήριο και πήρε την τελευταία της δόση. Μας άφησε πίσω εμάς που αντέχουμε κι αυτή έφυγε. Η Κατερίνα δραπέτευσε κι η φυγή της πληγώνει .
Συγγνώμη για τη φόρτιση…
Χρύσα Μπότση
Μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές".
Η κηδεία της Κατερίνας θα γίνει την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο Κορωπί, στις 3.30.
Το τελευταίο γράμμα της Κατερίνας έγραφε λίγους μήνες πριν, όταν ήταν ακόμα "καθαρή":
"4 Απριλίου 2014
Είμαι μια από τις 27 τοξικοεξαρτημένες οροθετικές γυναίκες που διαπομπευθήκαμε το 2012, μας υποχρέωσαν σε λήψη αίματος για τεστ HIV/AIDS, και στη συνέχεια μας φυλάκισαν για διάστημα έως ένα χρόνο, με την κατηγορία της πορνείας και της "βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης" στους υποτιθέμενους πελάτες μας.
Η κατηγορία της πορνείας δεν αποδείχθηκε, και στη δίκη δύο από εμάς στις 4/4/2014 ενάντια στο ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση, κερδίσαμε αποζημίωση ύψους …10 ευρώ την ημέρα.
Η βλάβη που μας έγινε θα κυνηγάει αιώνια εμάς και τα παιδιά μας. Εμείς όμως είμαστε φορείς δικαιωμάτων, και με τη συμπαράσταση της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στις διωκόμενες Οροθετικές θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ηθική και υλική μας δικαίωση.
Και θέλω να σας πω ότι εγώ κατάφερα να είμαι καθαρή".
Η Σίσσυ Βωβού, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές καταγγέλλει από τη δική της μεριά:
"Όταν διαπομπεύθηκε, λίγον καιρό αργότερα, ο πατέρας της έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, τον έσωσαν, αλλά ήταν σε άσχημη κατάσταση. Έχασε και τη δουλειά του γι’ αυτό το λόγο. Όταν η Κατερίνα βγήκε, πήγε στο σπίτι της, όπου βρήκε αγάπη. Όταν θέλησε να πάει σε συγγενικό σπίτι στην ιδια γειτονιά, δεν την δέχθηκαν λόγω των προκαταλήψεων για την οροθετικότητά της, λόγω του ότι, πάνω απ’ όλα, είχε διαπομπευθεί. Όταν πήγε στην καφετέρια, αυτοί που την ήξεραν της είπαν να φύγει. Και τόσα άλλα…
Επειδή ήταν μια από τις δύο ελπίδες μας από αυτή την ομάδα των γυναικών, ελπίδα γιατί είχε ξεφύγει, ρώτησα στις 25 Νοέμβρη τον Κωνσταντή Καμπουράκη, της ACT UP που μαζί με τη Χρύσα Μπότση την στήριζαν σε μόνιμη βάση, αν είναι καλά η Κατερίνα. Μου απάντησε, ‘καλά είναι, αλλά δεν είμαι σίγουρος’. Τρεις μέρες μετά μαθαίνουμε την ‘τελευταία είδηση’ όχι από αυτήν, αλλά για αυτήν.
Χαίρε Λοβέρδο, υπουργέ Παιδείας, οι πεθαμένες και οι μελλοθάνατες σε χαιρετούν!".
Το χρονικό:
Ήταν έξι μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012. Τότε οι αρμόδιοι -και υποψήφιοι- υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Υγείας δήλωναν ότι προστατεύουν τη δημόσια Υγεία. Για πολιτικό παιχνίδι μιλούν σήμερα γιατροί, νομικοί και οι ίδιες οι οροθετικές.
Και οι 32 γυναίκες που κατηγορήθηκαν έχουν αποφυλακισθεί. Η υγειονομική διάταξη καταργήθηκε και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ. Οκτώ από τις γυναίκες αθωώθηκαν, 13 αντιμετωπίζουν μικρότερες κατηγορίες. Κάποιες οροθετικές ήταν και τοξικοεξαρτημένες και όταν φυλακίστηκαν δεν έτυχαν της κατάλληλης αγωγής.
"Κρίσιμη" χαρακτήριζε εκείνη την προεκλογική περίοδο η πολιτική ηγεσία. Οι αστυνομικοί ρεπόρτερ μιλούσαν για προσαγωγές εκατοντάδων εκδιδομένων γυναικών και μεταφορά τους για αναγκαστικές εξετάσεις. Η διάγνωση της οροθετικότητας δεν χρησιμοποιήθηκε για τη δημόσια Υγεία, αλλά για να απαγγελθούν κατηγορίες, λένε στο ντοκιμαντέρ οι ειδικοί γιατροί.
Επισημαίνοντας ότι "ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι υποψήφιων υπουργών". Σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας υπήρχε ολοσέλιδη φωτογραφία, με τίτλο "Αυτή που σκορπούσε το θάνατο". Στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας έδιναν και λεπτομέρειες. Όπως τα ονόματα των γονιών τους.
Ο υπ. Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε τότε σε συνέντευξη Τύπου:
"Εμείς κάνουμε έλεγχο. Μετά αναλαμβάνει η εισαγγελική Αρχή. Επιθυμία μας είναι να βγάλουμε και τις φωτογραφίες των πελατών. Επιτέλους, να υπάρξει τιμωρία".
Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπ. Υγείας δήλωσε ότι για το AIDS ευθύνονται οι γυναίκες από την υποσαχάρια Αφρική, που εξαναγκάζονται στην πορνεία. Αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι οροθετικές ήταν Ελληνίδες.
Οι ίδιες οι οροθετικές διαβεβαιώνουν ότι δεν συνελήφθησαν με πελάτες: "Πέρναγα το φανάρι, πηγαίνοντας για φαγητό. "Μπες στο περιπολικό για εξακρίβωση", μου είπαν. Με μετέφεραν σ” ένα υπόγειο για εξετάσεις. Μου είπαν απλά "έχεις AIDS. Θα πας φυλακή".
"Οι άνθρωποι της ασφάλειας φορούσαν γάντια. Οι αστυνομικοί συμπλήρωναν τα χαρτιά, φορώντας μάσκα. Άφηναν το φαγητό σ” ένα παγκάκι. Ήρθε το παιδί να με δει και μου φόρεσαν χειροπέδες".
"Και οι 32 γυναίκες γίναμε ψυχικά ράκη. Κάνουμε χρήση ουσιών. Για 1,5 μήνα δεν μας έδωσαν ούτε ένα ντεπόν. Για καθαριότητα ούτε λόγος. Αναγκάστηκα να κόψω τις φλέβες μου για να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο κρατουμένων. Έδιωξαν τ” αδέλφια μου από τη δουλειά, το παιδί μου από το σχολείο".
"Το χρονικό μιας διαπόμπευσης"
Το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή κατέγραψε την περιπέτεια των οροθετικών γυναικών.
Φωτογραφία: ruins-documentary.com
Πηγή: Το Μωβ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Θ. ΠΙΣΤΙΚΟΣ

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ



Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Ρούσσο, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας ζητά την λήψη άμεσης απόφασης για το αν αξιοποιηθούν τελικά για την προσωρινή μετεγκατάσταση των Ρομά Νομισματοκοπείου κάποιοι από τους 16 ελεύθερους χώρους στο Χαλάνδρι που προτάθηκαν κατά τη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.

Είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου Χαλανδρίου ( 19/11/2014 που διατυπώνει τις θέσεις της διοίκησης του δήμου για τα 16 οικόπεδα που προτάθηκαν από την Αποκεντρωμένη.

Ήρθε η ώρα να αναλάβει ο Δήμος Χαλανδρίου τις ευθύνες του. Δεδομένης της από το Νόμο απορρέουσας υποχρέωσης του Δήμου να επιλύσει το ζήτημα της προσωρινής μετεγκατάστασης των Ρομά Νομισματοκοπείου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αναμένει την τελική απόφαση του κ. Ρούσσου, ο οποίος καλείται να αποδείξει και στην πράξη την κοινωνική του ευαισθησία, για την έλλειψη της οποία εγκαλεί όλους τους υπόλοιπους που προσπαθούν να βρουν λύση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.

"Σε περίπτωση οριστικής απόρριψης των 16 λύσεων στα όρια του Δήμου Χαλανδρίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη μεταφορά των Ρομά στον οικισμό στα Μέγαρα, ο οποίος δημιουργήθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού για την μετεγκατάσταση των Ρομά του Νομισματοκοπείου και πληροί όλους τους κανόνες που προβλέπουν οι Διεθνείς Συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". τελειώνει την επιστολή του ο κ. Αγγέλακας.

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Δημάρχου και Γενικού Γραμματέα, με άμεση κοινοποίησή τους στα μέσα μαζικής εξημέρωσης προφανώς δεν βοηθάει στην διερεύνηση σοβαρών  λύσεων σε ένα δύσκολο θέμα και γίνεται δια επικοινωνιακούς και μόνο λόγους.

Πολύ περισσότερο αν οι απόψεις που διατυπώνονται δεν είναι παρά εξόφθαλμα τεχνάσματα.

Διότι τι άλλο είναι η εμμονή του κ. Αγγέλακα στην ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ λύση των Μεγάρων, όταν ξέρει, όπως ξέρει και ο αναγνώστης μας ότι το θέμα έχει κλείσει από την πλευρά του δήμου Μεγάρων;

Ή πώς αλλιώς πρέπει να εκλάβουμε την ΣΩΣΤΗ επισήμανση Αγγέλακα - ότι ο Δήμος Χαλανδρίου πρέπει να αναλάβει τις από το νόμο ευθύνες του - η οποία όμως τόσο από τον ίδιο, όσο και τον προκάτοχό του κο Καλογερόπουλο δεν είχε διατυπωθεί ποτέ κατά την προηγούμενη τετραετία της δημαρχίας του Γιώργου Κουράση;
Τώρα προέκυψαν οι από το νόμο ευθύνες για τον δήμαρχο Χαλανδρίου; Τον Σεπτέμβριο;

Τέλος - επειδή εμείς διαβάζουμε με ανοικτά μυαλά - οφείλουμε να υπογραμμίσουμε και εμείς την υπογραμμισμένη λέξη "ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ" στην επιστολή Αγγέλακα και το τι κρύβει πίσω της.

Και αυτό που κρύβει πρέπει να το ερμηνεύσουν και να τοποθετηθούν επ' αυτού ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ. Ακόμα και ο ίδιος ο κος Αγγέλακας, διότι έχει και άλλη ανάγνωση από αυτή που ο ίδιος δίνει στην επιστολή του.

Περισσότερα από την θεσμική οδό - θα τοποθετηθούμε στα όργανα του δήμου που συμμετέχουμε πρώτα και μετά εδώ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ
με πηγές την πρΟΤΑση και το Localit.gr


Παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων για τον Ν. Ρωμανό


 «Η μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών αποτελεί ακραία αυθαιρεσία για κάθε κρατούμενο που τη δικαιούται και δεν την λαμβάνει, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με απεργούς πείνας που τις αιτούνται και αναιτιολόγητα δεν τους χορηγούνται», υπογραμμίζεται σε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων, το οποίο προτάθηκε διαπαραταξιακά από δημοτικούς συμβούλους και δημότες και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ειδικότερα για την περίπτωση του νεαρού Νίκου Ρωμανού, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η μη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας που δικαιούται δείχνει ένα απάνθρωπο πρόσωπο που την Ελληνική Δημοκρατία, ακόμα και στη σημερινή φάση αμφισβήτησής της, δεν την αντιπροσωπεύει και δεν της αξίζει».

Σύμφωνα με τους δημοτικούς συμβούλους που το πρότειναν, «σκοπός του ψηφίσματος είναι τόσο η στήριξη των κρατουμένων και ιδίως του νεαρού Νίκου Ρωμανού που συνεχίζει την απεργία πείνας του στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, για τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούνται, όσο και – το σημαντικότερο – η υπεράσπιση του νομικού μας πολιτισμού και η ισχύουσα νομοθεσία Γ. Κουβελάκη για τις άδειες των κρατουμένων που σήμερα τίθεται σε αμφισβήτηση, με αφορμή ορισμένες περιπτώσεις κακής εφαρμογής της».


Το ψήφισμα:

Η μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών αποτελεί ακραία αυθαιρεσία για κάθε κρατούμενο που τη δικαιούται και δεν την λαμβάνει, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με απεργούς πείνας που τις αιτούνται και αναιτιολόγητα δεν τους χορηγούνται.

Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει με τους Νίκο Ρωμανό και Ηρακλή Κωστάρη.

Ειδικότερα για την περίπτωση του νεαρού Νίκου Ρωμανού, η μη χορήγηση της εκπαιδευτικής άδειας που δικαιούται δείχνει ένα απάνθρωπο πρόσωπο που την Ελληνική Δημοκρατία, ακόμα και στη σημερινή φάση αμφισβήτησής της, δεν την αντιπροσωπεύει και δεν της αξίζει, καθώς προ μηνών του επέτρεψε ως όφειλε να διαγωνιστεί για την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά δεν του επιτρέπει την παρακολούθηση της σχολής που εισάχθηκε ως επίσης θα όφειλε. Συγκεκριμένα, η Πολιτεία του καταλόγισε δια της Δικαιοσύνης μια σωφρονιστική ποινή που εκτελείται κανονικά και χωρίς πειθαρχικά παραπτώματα από τον ίδιο και στη συνέχεια αναγνώρισε το δικαίωματου να δοκιμαστεί στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις και να επιτύχει, όπως και έγινε, αλλά ως στιγμής δεν του επιτρέπει να παρακολουθεί τις σπουδές του.

Πρόκειται για ένα νέο παιδί που μεγάλωσε στις γειτονιές της ευρύτερης περιοχής μας και που έγινε αυτόπτης μάρτυρας του φόνου του στενού του φίλου και συμμαθητή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, 16χρονου εφήβου που ο άδικος χαμός του το 2008 συγκλόνισε το πανελλήνιο. Σε τι ωφελούν πρακτικές που παραπέμπουν σε αντεκδίκηση προς τον – επιτυχόντα στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων μέσα από το κελί του – κρατούμενο Νίκο Ρωμανό για τις νεανικές επιλογές του; Έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε νέους ανθρώπους από το κοινωνικό γίγνεσθαι – ή ακόμα χειρότερα να «οραματιζόμαστε» τα απαράδεκτα σχέδια φυλακών πολιτικών κρατουμένων υψίστης ασφαλείας «τύπου Γ» για αυτούς, αντί να τους δίνουμε κάθε δυνατότητα επανένταξής τους στην κοινωνία;

Μετά την επιτυχία εισαγωγής του Ν. Ρωμανού στην ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε γι’ αυτόν ότι: « Η πολιτεία δεν κάνει διακρίσεις στα θέματα σπουδών. Είναι αξιέπαινος που ακολούθησε τις συμβουλές των δασκάλων του και εργάστηκε σκληρά για να πετύχει την εισαγωγή του σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Τώρα, ο ίδιος και κάθε αρμόδιος της κεντρικής εξουσίας και του σωφρονιστικού συστήματος έχουν την ευθύνη να τηρήσουν την νομιμότητα και την αρχή της μη διάκρισης στην περίπτωση του νεαρού κρατουμένου και κάθε κρατουμένου που δικαιούται εκπαιδευτικής και κάθε άλλης νομοθετημένης άδειας, μεριμνώντας παράλληλα για την αποφυγή καταχρηστικής διαχείρισης τέτοιων ευεργετικών διατάξεων, ώστε να μην τίθενται σε θεωρητική αμφισβήτηση ή στην πράξη τα ανθρώπινα δικαιώματα περί των αδειών των εγκλείστων στις ελληνικές φυλακές.

Δεν υπάρχουν αναλώσιμοι άνθρωποι και περιττά δικαιώματα. Η παραβίαση των δικαιωμάτων κάποιων ανοίγει το δρόμο στην καταρράκωση του δικαίου στο σύνολό του. Σωφρονισμός δεν σημαίνει απόλυτη απομόνωση του ανθρώπου, ούτε επιδίωξη μετατροπής σε «δηλωσία» κανενός και καμιάς, αντίθετα αποτελεί προσέγγιση ουσιαστικής ευκαιρίας επανένταξης και αυτό πρέπει να ισχύει και στη χώρα μας.

Η φυλάκιση και ο ποινικός εγκλεισμός σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία δεν πρέπει να αποτελεί χώρο επιβολής εκδικητικών ποινών, αλλά χώρο ουσιαστικού σωφρονισμού και επανένταξης. Οι μέθοδοι κολασμού και πειθαρχίας πρέπει να μεταβληθούν από μέσα τυφλής υποταγής στην εξουσία σε ένα πραγματικό σύστημα Παιδείας και αναπροσανατολισμού στις θεμελιακές πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης και του δικαίου.

Ως αυτοδιοικητικοί και ενεργοί πολίτες, αρνούμενοι τις λογικές του κρατικού δεσποτισμού, στεκόμαστε στο πλάι των απεργών πείνας για τα δικαιώματά τους στο θέμα των εκπαιδευτικών αδειών, αλλά και γενικότερα για το δικαίωμα όλων των κρατουμένων στην προστασία και στην αναβάθμιση της ποιότητας των συνθηκών κράτησής τους».

http://newsta.gr

Η Ρωσία σε σταυροδρόμι *

ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/2014/11/30/i-rosia-se-stavrodromi-takis-fotopoulos/

Περίληψη: Σε αυτό το βαρυσήμαντο άρθρο, εξετάζεται ―υπό το πρίσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν στην τελευταία σύνοδο του G20 στο Brisbane― η παρούσα εγκληματική Νέα Διεθνής Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, η οποία, μέσω της στρατιωτικής και οικονομικής βίας, έχει οδηγήσει σε απόγνωση την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού προς όφελος μιας μικρής μειοψηφίας. Το άρθρο συμπεραίνει ότι οι χώρες του BRICS, οι οποίες προσυπέγραψαν το επίσημο ανακοινωθέν που σαφώς υιοθετεί την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και εκθειάζει τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΝΔΤ, ουσιαστικά δεν έχουν δικαίωμα μετά από αυτό να μιλούν για έναν εναλλακτικό πόλο σε ένα νέο πολυπολικό κόσμο. Η μόνη πιθανή εξαίρεση είναι η Ρωσία, η οποία, ακριβώς λόγω της άνισης σχέσης της με αυτή την εγκληματική Διεθνή Τάξη, είναι σήμερα ο κύριος στόχος της Υπερεθνικής Ελίτ (Υ/Ε) που την διαχειρίζεται. Με αυτή την έννοια, η Ρωσία βρίσκεται, για μια ακόμη φορά μετά την επανάσταση του 1917, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, και από τις αποφάσεις που θα πάρει θα κριθεί όχι μόνο η δική της τύχη, αλλά επίσης, και η τύχη όλου του κόσμου. Δηλαδή, αν θα ανατείλει μια νέα μακρά σκοταδιστική περίοδος, ή αν, αντίθετα, θα τεθούν οι βάσεις για μια πραγματική κοινωνία αυτοκαθορισμού.

Η σύνοδος κορυφής του G20, που μόλις έληξε, αποκάλυψε πολλά, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, για τη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και, ακόμη πιο σημαντικό, για την άνιση σχέση της Ρωσίας με αυτή την εγκληματική Τάξη. Εγκληματική, με διπλή έννοια. Πρώτον, λόγω των εκατομμυρίων θυμάτων της, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής βίας που χρησιμοποιεί η Υ/Ε (δηλαδή το δίκτυο των ελίτ που εδράζονται κυρίως στις χώρες του G7, το οποίο διαχειρίζεται τη ΝΔΤ)1 στη συστηματική της προσπάθεια να ενσωματώσει κάθε γωνιά της γης σε αυτή την Τάξη. Δηλαδή, τα θύματα των πολέμων που εξαπέλυσε η Υ/Ε κατά το τελευταίο περίπου τέταρτο του αιώνα με αυτό τον στόχο (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη), καθώς και των πολέμων που εξαπέλυσε «διά αντιπροσώπου» (Συρία και Ουκρανία). Δεύτερον, λόγω του ακόμη μεγαλύτερου αριθμού θυμάτων ως αποτέλεσμα της οικονομικής βίας που θεσμοθέτησε σε όλο τον κόσμο η ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Αυτό ήταν το άμεσο αποτέλεσμα του ανοίγματος ή/και της απελευθέρωσης των αγορών για τα εμπορεύματα, το κεφάλαιο και την εργασία, και της επακόλουθης καταστροφής των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας που επιβάλλεται μέσω των διαφόρων προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.) που ελέγχονται από αυτή την ελίτ, καθώς και από οικονομικές ενώσεις, όπως η ΕΕ. Αυτά τα προγράμματα εξανάγκαζαν τους ανθρώπους στον Νότο να προσπαθούν να μεταναστεύουν μαζικά στον Βορρά, όπου είχαν να ανταγωνιστούν ντόπιους εργαζόμενους για χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας κάτω από εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, χάρις στην «ευελιξία» της εργασίας ―ένα άλλο βασικό στοιχείο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Πράγμα που μείωνε γενικά τους μισθούς, κάνοντας αναπόφευκτα τους μετανάστες αποδέκτες της εχθρότητας των (απληροφόρητων) ντόπιων εργατών.

Ήταν μέσω αυτής της διαδικασίας ανοίγματος ή/και απελευθέρωσης των αγορών εμπορευμάτων, κεφαλαίου και εργασίας, που η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση (η οποία προωθήθηκε από τις Υπερεθνικές/Πολυεθνικές Επιχειρήσεις) επέφερε την οικονομική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί κατά το τελευταίο περίπου τέταρτο του αιώνα. Η διαδικασία αυτή οδήγησε επίσης στη μαζική μετακίνηση κεφαλαίου σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες προσέφεραν φθηνή και ευέλικτη εργασία, δημιουργώντας τα σχετικά οικονομικά «θαύματα» σε αυτές τις χώρες, καθώς και μια αναπόφευκτη αποβιομηχάνιση στον Βορρά. Υποπροϊόντα της ίδιας διαδικασίας της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι τα συμβόλαια «μηδενικών ωρών» εργασίας (“zero hours” contracts), η γενίκευση της μερικής/περιστασιακής απασχόλησης και το ουσιαστικό πάγωμα των πραγματικών εισοδημάτων στον Βορρά, καθώς και οι σχεδόν συνθήκες δουλείας σε τεράστιες περιοχές του Νότου, ιδίως στις περιπτώσεις των «οικονομικών θαυμάτων». Δεν είναι περίεργο, ως αποτέλεσμα αυτού του είδους της ανάπτυξης―που έχει ως συνέπεια την ευημερία για τους λίγους και την απόγνωση για τους πολλούς― ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, η συγκέντρωση του εισοδήματος και του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια οδήγησε στην παρούσα απίστευτη κατάσταση, όπου το πλουσιότερο 1% του κόσμου (δηλαδή ο πληθυσμός π.χ. των δύο μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου, του Τόκυο και της Σεούλ), μοιράζεται σχεδόν τον ίδιο πλούτο όσο και το υπόλοιπο του πλανήτη!2

Ωστόσο, το ανακοινωθέν της συνόδου του G20 για το 2014, που αναγγέλθηκε στις 16 Νοεμβρίου, ήταν ένας καθαρός πανηγυρισμός της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, με σχεδόν κάθε μία ρήτρα του να εκθειάζει τις βασικές αρχές στις οποίες θεμελιώνεται η ΝΔΤ. Απλώς ενδεικτικά3:

• Εφαρμόζουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανάπτυξης και της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζοντας ότι η καλή λειτουργία των αγορών ενισχύει την ευημερία. (ρήτρα 2)

• Το εμπόριο και ο ανταγωνισμός είναι ισχυρές κινητήριες δυνάμεις για ανάπτυξη, αυξανόμενα βιοτικά επίπεδα, και δημιουργία θέσεων εργασίας ... Επιβεβαιώνουμε τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις μας να αντισταθούμε στον προστατευτισμό. (ρήτρα 8)

• Για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των εμπορικών συμφωνιών, θα εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι διμερείς, περιφερειακές και πολυμερείς συμφωνίες μας συμπληρώνουν η μία την άλλη, είναι διαφανείς και συμβάλλουν σε ένα ισχυρότερο πολυμερές εμπορικό σύστημα, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). (ρήτρα 16)

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε εδώ ότι αυτό το ανακοινωθέν υπεγράφη όχι μόνο από τις χώρες της Υ/Ε και τα συνεργαζόμενα και πελατειακά καθεστώτα τους, αλλά και από τις χώρες των «BRICS» (Βραζιλία-Ρωσία-Ινδία-Κίνα-Νότια Αφρική). Αυτό δεν είναι δυσεξήγητο δεδομένου ότι, εκτός από τη Ρωσία―η οποία υπό την προεδρία του Πούτιν πήρε μέτρα για την προστασία της παραγωγής της (κάτι που στην διαδικασία έχει οδηγήσει τη χώρα σε συχνές προστριβές με τον ΠΟΕ), καθώς και για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των Πολυεθνικών Εταιρειών― οι υπόλοιπες χώρες των BRICS, και ιδιαίτερα τα οικονομικά θαύματα της Ινδίας και της Κίνας, έχουν βασίσει ολόκληρη την οικονομική τους ανάπτυξη στην απόλυτη εκμετάλλευση του ντόπιου εργατικού δυναμικού από τις Πολυεθνικές και τους ντόπιους ολιγάρχες. Φυσικά, η Ρωσία υποφέρει επίσης από τις συνέπειες της τρομερής κληρονομιάς του Γιέλτσιν ―μιας περιόδου που δικαιολογημένα γιορτάζεται από την Υ/Ε― ο οποίος προήδρευσε της λεηλασίας του κοινωνικού πλούτου της χώρας και της πλήρους καταστροφής ενός συστήματος κοινωνικών υπηρεσιών που είχε πράγματι καταφέρει να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες όλων των πολιτών της.4 Ωστόσο, είναι γνωστό ότι μολονότι οι ολιγάρχες συνεχίζουν να ασκούν σημαντική οικονομική δύναμη (καθώς και έμμεσα πολιτική, μέσω της «παγκοσμιοποιητικής φράξιας» εντός της ρωσικής ελίτ) έχουν δει την οικονομική τους δύναμη να περιορίζεται ως αποτέλεσμα της κοινωνικής νομοθεσίας, και την άμεση πολιτική τους εξουσία να ελέγχεται από το Κρεμλίνο. Με άλλα λόγια, η προεδρία του Πούτιν αποκατέστησε την οικονομική και εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες BRICS, οι οποίες δεν απόλαυσαν ποτέ παρόμοιες μεγάλες περιόδους κυριαρχίας―εκτός από την Κίνα κατά την διάρκεια της Μαοϊκής περιόδου. Αυτό ήταν «ασυγχώρητο» έγκλημα για την Υ/Ε, καθώς η ΝΔΤ βασίζεται ακριβώς στην κατάργηση της οικονομικής κυριαρχίας κάθε χώρας που είναι ενσωματωμένη σε αυτή, και, κατ’ επέκταση, και της εθνικής κυριαρχίας της. Στη θέση της, μια υπερεθνική κυριαρχία έχει δημιουργηθεί, την οποία μοιράζονται (σε διάφορους βαθμούς) κυρίως οι ελίτ που αποτελούν την Υπερεθνική Ελίτ.

Ωστόσο, αν και το ανακοινωθέν των G20 ήταν λαλίστατο στην περιγραφή των πλεονεκτημάτων του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών, καθώς και «ευέλικτων», αγορών, δεν είχε ούτε μία λέξη να προφέρει για την μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών αυτών της αγοράς σήμερα, δηλαδή, για τις αυστηρές κυρώσεις που επιβάλλονται από την Υ/Ε όχι μόνο ενάντια στους «συνήθεις υπόπτους» (Ιράν, Συρία, Κούβα κ.λπ.), αλλά ακόμη και στο πιο σημαντικό μέλος των χωρών BRICS: την ίδια την Ρωσία! Ωστόσο, τα άλλα μέλη στις BRICS, με τα οποία (σύμφωνα με την ρεφορμιστική «Αριστερά»5 η οποία δεν έχει αντίρρηση για την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση που εγκρίθηκε από τις BRICS αλλά απαιτεί απλώς μερικές «βελτιώσεις»), η Ρωσία υποτίθεται θα οικοδομήσει έναν εναλλακτικό πόλο, δεν τόλμησαν καν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους και να απαιτήσουν την κατάργησή τους. Αυτό δεν ήταν, φυσικά, καθόλου τυχαίο, καθώς τα οικονομικά «θαύματα» που δήθεν εκπροσωπούν οι χώρες αυτές προέκυψαν κατ’ εξοχήν από την μετακίνηση σημαντικών δραστηριοτήτων των Πολυεθνικών εταιρειών σε αυτές τις χώρες, οι οποίες βέβαια θα μπορούσαν να μετακινήσουν εξίσου εύκολα τις δραστηριότητές τους και σε άλλους «παραδείσους». Κάθε χώρα άλλωστε που έχει ενσωματωθεί στη ΝΔΤ τις ικετεύει να επενδύσουν στο δικό της έδαφος, προκειμένου να δημιουργήσουν κάποιες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων. 6 Επιπλέον, μπορεί εύκολα να δειχθεί ότι ακόμη και αν η οικονομική «υπερδύναμη», η Κίνα, αποφάσιζε να ξεφορτωθεί τα τεράστια διαθέσιμα ξένων αποθεματικών για να «τιμωρήσει» τις ΗΠΑ, θα ήταν η ίδια που θα υπέφερε μια οικονομική καταστροφή, ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν εύκολα να βρουν άλλους αγοραστές, για όσο καιρό το αμερικανικό δολάριο συνέχιζε να είναι γενικά αποδεκτό ως αποθεματικό νόμισμα.7

Εντούτοις, οι οικονομικές κυρώσεις είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μορφή πολέμου εναντίον μιας χώρας όπως η Ρωσία, της οποίας η προηγμένη τεχνολογία και το μέγεθος καθιστά μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της αδιανόητη, αν όχι αυτοκτονική, ακόμη και για την Υ/Ε και τον παντοδύναμο στρατό των ΗΠΑ. Δεν ήταν άλλωστε περίεργο ότι ήταν ο οικονομικός πόλεμος που έδωσε τη «νίκη» στη Δύση κατά τον Ψυχρό Πόλεμο (αν και υπήρχαν επίσης και εσωτερικές αντιφάσεις στο σύστημα) και την ιδια ακριβώς επιτυχημένη μέθοδο επιχειρεί να επαναλάβει τώρα η Υ/Ε. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας είναι πολύ υψηλότερες σήμερα από ό,τι στην δεκαετία του 1980, για δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον, επειδή ένας οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας είναι πολύ πιο εύκολος από ό,τι ο παρόμοιος πόλεμος ενάντια στην ΕΣΣΔ, για μια σειρά λόγων που έχω δείξει αλλού 8, αλλά κυρίως επειδή η Ρωσία σήμερα είναι πολύ πιο ενσωματωμένη στη ΝΔΤ από ό,τι η ΕΣΣΔ (αν και όχι τόσο όσο οι άλλες χώρες BRICS). Παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν τις συνέπειές τους και για τις χώρες της Υ/Ε, είναι σαφές ότι τα οφέλη που η τελευταία θα έχει στην περίπτωση που καταφέρει να ενσωματώσει τη Ρωσία στη ΝΔΤ ως ένα εξαρτημένο μέλος (έτσι ώστε η λεηλασία της εποχής Γιέλτσιν να μπορεί να συνεχιστεί αμείωτη), υπερκαλύπτουν οποιεσδήποτε παρενέργειες των σημερινών κυρώσεων στη Δύση. Επιπλέον, όπως προσπάθησα να δείξω σε άλλο άρθρο στην Πράβδα, η παρούσα δραματική πτώση στην τιμή του πετρελαίου είναι επίσης μέρος του ίδιου οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας.9 Τα αποτελέσματα αυτού του οικονομικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας φαίνονται ήδη καθαρά αν πάρουμε υπόψη την σημαντική πτώση της αξίας του ρουβλίου και των συνακόλουθων εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποπληθωριστικές πολιτικές και, στη συνέχεια, σε κάποια ύφεση και ούτω καθεξής.

Δεύτερον, επειδή η Ρωσία είναι πολύ πιο ευάλωτη σε έναν οικονομικό πόλεμο από ό,τι η ΕΣΣΔ― εφόσον, όπως ένας αναλυτής των FT επεσήμανε πρόσφατα, η Ρωσία, σε αντίθεση με την ΕΣΣΔ, «δεν διαθέτει μια εναλλακτική ιδεολογία».10 Ομως, αυτός ο ισχυρισμός δεν θα ισχύει αν η Ρωσία υιοθετήσει την ιδεολογία της Ευρασιατικής Ένωσης (EEU) στην αρχική της σύλληψη, ως μία οικονομική ένωση κυρίαρχων εθνών (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά, και ούτω καθεξής), η οποία θα στοχεύει στην δημιουργία ενός εναλλακτικού πόλου στη σημερινή ΝΔΤ της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Εντούτοις, αυτό συνεπάγεται σαφως μία ρήξη με τους σημερινούς διεθνείς οργανισμούς που ελέγχονται από την Υ/Ε, οι οποίοι επιβάλλουν τους κανόνες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης (ΠΟΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ.). Ωστόσο, ένας τέτοιος εναλλακτικός πόλος είναι σήμερα πιο επιτακτικός από ποτέ. Όχι μόνο για κοινωνικοοικονομικούς λόγους, δεδομένου ότι θα επέτρεπε στα κράτη μέλη ―αν είναι οργανωμένα στη βάση των παραπάνω αρχών― να επιβάλλουν κοινωνικούς ελέγχους επάνω στις αγορές και να δημιουργήσουν νέους θεσμούς κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικοποιημένες βιομηχανίες ελεγχόμενες από τους εργαζόμενους και τις συνελεύσεις των πολιτών. Αλλά, επίσης, για γεωπολιτικούς λόγους, καθώς είναι προφανές ότι η Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα το πρόσχημα που χρησιμοποιείται από την Υ/Ε ώστε να υποτάξει τη Ρωσία.

Εναλλακτικά, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παραμένει μέλος της ΝΔΤ, θα έχει μόνο δύο επιλογές: είτε την πλήρη υποταγή στην Υ/Ε, είτε αντίσταση δεμένη πισθάγκωνα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η αντίσταση υπό συνθήκες οικονομικού πολέμου θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή, με την αποφασιστική βοήθεια της Υ/Ε και των οργάνων της στην «πέμπτη φάλαγγα», δηλαδή την «παγκοσμιοποιητική φράξια» μέσα στη Ρωσική ελίτ. Σε αυτή την περίπτωση, η αντίσταση δεν θα ήταν καν δυνατόν να λάβει τη μορφή ενός νέου Πατριωτικού Πολέμου αλλά, αντίθετα, θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε μια «βελούδινη επανάσταση»!

Εν κατακλείδι, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα, σήμερα, που μπορεί να ηγηθεί του αγώνα για την οικοδόμηση ενός πραγματικά εναλλακτικού πόλου στη ΝΔΤ, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι αυτός ο πόλος θα αποτελείται από χώρες δεσμευμένες σε εναλλακτικές αρχές κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης, όπως αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω. Τα κυρίαρχα έθνη που θα επιλέξουν να γίνουν μέλη του θα πρέπει να απορρίψουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η σημερινή Νέα Διεθνής Τάξη και θα πρέπει να δεσμευτούν αντίθετα στην αυτάρκεια (στο επίπεδο της οικονομικής ένωσης, κάτι που θα σήμαινε συμπληρωματικότητα των οικονομιών τους μέσα στην Ένωση). Φυσικά, αυτό δεν θα έπρεπε να αποκλείει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις π.χ. με τις χώρες BRICS που θα προτιμούσαν να μη διακόψουν σχέσεις με τη ΝΔΤ.

Η Ρωσία βρίσκεται για άλλη μια φορά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και όχι μόνο η δικιά της τύχη, αλλά, επίσης, η τύχη ολόκληρου του κόσμου θα καθοριστεί από τις αποφάσεις που θα λάβει, δηλαδή, αν θα αναδυθεί μια νέα μακρά περίοδος Μεσαίωνα, ή αν, αντίθετα, θα τεθούν οι βάσεις για μια πραγματική κοινωνία αυτό-καθορισμού.

* Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην ηλεκτρονική εφημερίδα Pravda.ru. Η μετάφραση είναι του Πάνου Λιβιτσάνου.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ