Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Ο EastMed και η καταστροφική ελληνική ενεργειακή πολιτική

Του Γεωργίου Παπασίμου

Site: http://www.gpapasimos.gr/

Twitter: @PapasimosG

 

Αν και η τελικά η κορυφή του παγόβουνου, η πρόσφατη αποκάλυψη του non paper που έστειλε το State Department προς το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο αποφαίνεται, ότι ο αγωγός EastMed δεν είναι οικονομικά βιώσιμος, αλλά και γεωπολιτικά επικίνδυνος, αποτέλεσε την ταφόπλακα αυτού του γεωπολιτικού στρατηγικού έργου.

Η εξέλιξη αυτή που συνιστά στρατηγική ήττα της Ελλάδος και της Κύπρου, παρά το αντικειμενικό γεγονός ότι εξαρχής η υλοποίηση του είχε σημαντικές οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες, καταδεικνύει τις φανερές, αλλά και αθέατες πλευρές που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες για την κατανόηση του κρίσιμου αυτού ζητήματος, που εμπεριέχει πολιτικές – γεωπολιτικές, αλλά και οικονομικές – ενεργειακές πτυχές.

Συμβολικά η χώρα μας, απεδέχθει χωρίς καμία, έστω και για την τιμή των όπλων, αντίδραση την κυνική παρέμβαση της αμερικανικής γραφειοκρατίας αποδεχόμενη ασθμαίνως και με όρους εθνικής αναξιοπρέπειας αυτή την παρέμβαση των ΗΠΑ για ένα έργο που δεν τους αφορά άμεσα. Αλλά και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ουσιαστικά «ποίησαν την νήσσαν» καταδεικνύοντας ότι το πολιτικό προσωπικό εξουσίας της χώρας μας στη μεγάλη πλειοψηφία του είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Η Ε.Ε. που τον Απρίλιο του 2019 έκανε το αποφασιστικό βήμα, εντάσσοντας τον EastMEd στα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος και εγκρίνοντας χρηματοδότηση 34.500.000,00€ για τις τεχνικές μελέτες, στη συνέχεια επέδειξε πλήρη αδιαφορία και συνταυτίστηκε με την παραπάνω άποψη των ΗΠΑ. Έτσι, για ένα έργο που αφορούσε πρωτίστως και αποκλειστικά την Ε.Ε. και όχι τις ΗΠΑ, οι οποίες εν προκειμένω, πέραν των άλλων έχουν και εμπορικούς λόγους να είναι αντίθετες, λόγω της προώθησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, που παράγουν, και το οποίο απέκτησε μεγάλη αξία λόγω της δραματικής αύξησης του ενεργειακού κόστους, αξιοποίησε το αμερικανικό non-paper ως «Πόντιος Πιλάτος» για να απεμπλακεί από το ζήτημα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την πίεση για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, που τελικά βρέθηκε κερδισμένη στην περίπτωση αυτή. Έτσι για μια ακόμα φορά η Ε.Ε. δια των οργάνων της κατέδειξε το ανύπαρκτο γεωπολιτικό αποτύπωμα της στη σημερινή ρευστή παγκόσμια κατάσταση .

Ανεξαρτήτως όμως των ενεργειών και στοχεύσεων των τρίτων παραγόντων, πρωταρχική ευθύνη για το ναυάγιο αυτού του έργου έχει η ελληνική κυβέρνηση. Οι υψιπετείς δηλώσεις περί «πράσινης μετάβασης» και η εξ αυτής δημόσια παραίτηση της χώρας, που πραγματοποιήθηκε με τις δηλώσεις Δένδια κατά την επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία, από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, με την γελοία αιτιολογία ότι αποτελούν αντικείμενο του παρελθόντος, λόγω της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελούν τον πυρήνα της υπονόμευσης του αγωγού αυτού. Και αυτό γιατί η υλοποίηση του EastMed ως ένα στρατηγικό γεωοικονομικό σχέδιο, αυτό που θα αντιστάθμιζε το υψηλό κόστος του ήταν τα ικανά κοιτάσματα φυσικού αερίου για τη μεταφορά τους μέσω αυτού στον ευρωπαϊκό Βορρά. Εκ των προτέρων δηλαδή βασιζόταν ως σχέδιο όχι μόνο στα κοιτάσματα που βρέθηκαν ως τώρα στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, αλλά και στα υπάρχοντα σημαντικά κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος. Ως εκ τούτου η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον ελληνικό χώρο αποτελούσε εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την οικονομική αποδοτικότητα του EastMed. Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» περί δήθεν πρωτοπορίας της Ελλάδας στην «πράσινη μετάβαση» ουσιαστικά είναι αυτή που έβαλε το πρώτο και μεγάλο καρφί κατά του αγωγού EastMed. Το αμερικανικό non-paper αποτελεί τελικά το πρόσχημα εγκατάλειψης του.

Η ενεργειακή αυτή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης έχει ήδη καταστρεπτικά αποτελέσματα, αφού πέραν της υπονόμευσης του EastMed έχει επιδεινώσει δραματικά το οικονομικό ισοζύγιο της χώρας και έχει δημιουργήσει ασφυκτικές πιέσεις στη πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών λόγω των ελάχιστων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και για το μεν φυσικό αέριο η εγκατάλειψη των ερευνών και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων, που βρίσκονται στον ελληνικό χώρο και ειδικότερα στα αδειοδοτημένα τμήματα της Κρήτης, με συνέπεια την αποχώρηση της ExxonMobil και της Total αποτελεί εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας αυτοκτονική εθνική πολιτική. Εκ παραλλήλου, ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων απειλεί απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία και την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό την ώρα που η Ελλάδα έκλεισε τις λιγνιτικές μονάδες της (1 τρις ευρώ υπολογίζεται ο λιγνιτικός πλούτος της χώρας) η Γερμανία από την οποία η χώρα μας εισάγει τις ανεμογεννήτριες, τις μηχανές και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα κρατήσει τις δικές της λιγνιτικές μονάδες και τις μονάδες άνθρακα ως το 2040. Πέραν της μακροπρόθεσμης δραματικής επιδείνωσης στο οικονομικό ισοζύγιο της Ελλάδος, όπου το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει τα 400 δις, και την πρόδηλη αδυναμία της να δημιουργήσει στοιχειωδώς ένα ενδογενές παραγωγικό ανταγωνιστικό σύστημα, ήδη η τιμή ρεύματος στην παρούσα κρίση έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή ως «ιδανικοί αυτόχειρες» εισάγουμε ρεύμα από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία, που ζήτησαν και εξαιρέθηκαν από τους περιορισμούς της χρήσης άνθρακα και οι οποίες χρησιμοποιούν μονάδες ρυπογόνου άνθρακα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για το απαύγασμα της υποτελούς πολιτικής του πολιτικού ελληνικού συστήματος και ιδιαίτερα της σημερινής κυβέρνησης, που πρωτοστατεί ως τραγικός «Δον Κιχώτης» στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028. Οι πολιτικές αυτές μετέτρεψαν την Ελλάδα από ισχυρό εξαγωγέα ρεύματος, προ 20ετίας, να εισαγάγει το 1/3 των αναγκών της, ενώ το υπόλοιπο 1/3 το παράγει με εισαγόμενο φυσικό αέριο. Μόνο για το υπόλοιπο 1/3 έχει εσωτερική αυτάρκεια. Ακόμα και με την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, το κόστος του λιγνικού ρεύματος είναι πολύ μικρότερο από αυτό του φυσικού αερίου εξαιτίας της τεράστιας αύξησης της τιμής του τελευταίου, που παρά τις επιφανειακές προβλέψεις κάποιων δεν φαίνεται να είναι συγκυριακή, αλλά αποκτά όλο και περισσότερο τα στοιχεία της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης του 1973.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα αν δεν είχε τόσο ισχυρά εξαρτημένο πολιτικό προσωπικό εξουσίας, αφενός θα ζητούσε την εξαίρεση της από τους περιορισμούς δεδομένου ότι η εκπομπή ρύπων της ανέρχεται στο 0,12% λόγω των τεράστιων αποθεμάτων λιγνίτη που διαθέτει και αφετέρου θα είχε προχωρήσει στην εξόρυξη του φυσικού αερίου, που πλέον έχει πιστοποιηθεί ότι υφίσταται σε μεγάλες ποσότητες νότια της Κρήτης, αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος, θέτοντας τις βάσεις για ενεργειακή της αυτονομία και σοβαρή οικονομική ανάπτυξη.

Έναρξη μαθημάτων Παιδικής Χορωδίας από τον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Βριλησσίων

 

 Ξεκίνησαν τα μαθήματα της παιδικής χορωδίας από τον  Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Βριλησσίων.

Τα μαθήματα αφορούν παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών και θα γίνονται κάθε Τετάρτη  από 17:00 – 19:00, στην αίθουσα ΜΟΥΣΩΝ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου. (Κισσάβου 11-1ος όρoφος)

Καλλιτεχνική διεύθυνση-διδασκαλία : Γιώργος Ζιάκας

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του Οργανισμού κα Ιωάννα Κυρίτση αναφέρει: «Αγαπητοί γονείς, δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να διοχετεύσουν την ενέργεια τους σε μια δραστηριότητα που θα απελευθερώσει την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, θα αγκαλιάσει τις ευαισθησίες τους και θα καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους! 

Μικροί μας φίλοι, ελάτε να τραγουδήσουμε και να γίνουμε ομάδα, που θα μοιραστεί δυνατές συγκινήσεις μέσα από τη Μουσική ! Περιμένουμε τις συμμετοχές σας!»

*Τηρουμένων των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

 Πληροφορίες-Εγγραφές

 Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δ. Βριλησσίων

 Κλειστό Γυμναστήριο : Ολυμπιονικών & Σπ. Λούη (τέρμα Κισσάβου)

 Τηλ. Επικοινωνίας. : 2108101510, 2108101511

 Ώρες 09:00-19:00 (καθημερινά πλην Σαββάτου & Κυριακής)

 E.Mail : kleistob@otenet.gr

 Site : www.vrilissia-arts-sports.gr

https://www.facebook.com/vrilissia.gr

https://www.instagram.com/dimosvrilission

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ: ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

 


Θέλουμε να είμαστε όπως πάντα ξεκάθαροι και χωρίς υποκρισίες.

Η αποχώρησή μας από την Σύμπραξη Διοίκησης του Δήμου έγινε διότι δεν βρίσκαμε χώρο να εφαρμόσουμε έστω ένα μικρό μέρος όσων θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν ή να έχουν γίνει στον δήμο αυτά τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας παράλληλα με τα στρατηγικά θέματα της πόλης, τα οποία έχουν βαλτώσει με εξαίρεση το δημαρχείο.

Για τους ελεεινολόγους μας αυτό μπορεί να μεταφραστεί "φεύγετε γιατί δεν πήρατε καρέκλα".

Πες το και έτσι. Είναι προφανές ότι όταν μετέχεις σε σχήμα ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ μετέχεις για να ΣΥΝΔΙΟΙΚΕΙΣ. 

Έτσι  γίνεται παγκοσμίως. 

Στο Σουλτανάτο του Χαλά Ντερέ βέβαια δεν ισχύουν ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. Ούτε καν εκείνος του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ του ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ.

Υπάρχει μόνο μια ''φαινομενικά'' ψύχραιμη κριτική που μπορεί να μας γίνει: "Είστε η ασθενέστερη παράταξη σε εκλογική δύναμη και είχαν προτεραιότητα στις θέσεις διοίκησης οι άλλοι. Μην συμμετέχετε μόνο για την καρέκλα''.

ΟΚ το ακούμε! Το ακούσαμε! Οι Χαλανδραίοι δεν μας ήθελαν ισχυρότερους. Σεβαστό.

Αλλά υπενθυμίζουμε ότι οι άλλες δύο συμπράττουσες παρατάξεις της σύμπραξης του 2019 δεν είχαν δα και τόσο μεγάλη διαφορά εκλογικής δύναμης από εμάς.

Και είπαμε αρχικά εντάξει αλλά τουλάχιστον να έχουμε χώρο να διατυπώνουμε τις απόψεις μας αφού μας θέλετε στην ΣΥΜΠΡΑΞΗ χωρίς καρέκλα. Έχουμε προτάσεις, έχουμε θέσεις, έχουμε γνώση, έχουμε ιστορική διαδρομή, αν μη τι άλλο ΔΗΜΑΡΧΕ θα εξασφαλίσεις την συλλογική λειτουργία στο σχήμα ώστε τα θέματα και οι επιλογές της (ΣΥΝ????)ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ θα συζητιόνται, θα λαμβάνονται αποφάσεις συλλογικά και θα μας δεσμεύουν όλους. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ σε πολλά (όπως εμείς). ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ που λάβαμε στην πράξη ήταν απλή, ξεκάθαρη, σταλινοφασιστική: ΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ σε ό,τι αποφασίζει η αυλή του Δημάρχου.

Εκείνα τα - λιγότερα από 10 στελέχη της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - τα οποία έχουν καταλάβει αμετακίνητα τις καρέκλες διοίκησης μαζί με τους επικεφαλής των άλλων δύο συμπραττουσών παρατάξεων, οι οποίοι όμως ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ χωρίς διακοπή στα όργανα συνδιοίκησης. 

Μείναμε λοιπόν οι μόνοι που δεν είχαμε ούτε καρέκλα ούτε καν λόγο και άποψη συνδιαμόρφωσης πολιτικής.

Αποχώρησα από το δημοτικό συμβούλιο διότι πολλοί έλεγαν και λένε ότι η ευθύνη ήταν μόνο  προσωπική μου διότι είμαι ξεροκέφαλος ή όπως αλλιώς θέλουν να με χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί μου με πρώτη την Καρατζά αλλά και τελικά και τον Ρούσσο.

Στο δημοτικό συμβούλιο μπήκε ο Δημήτρης Λέρτας να μας εκπροσωπεί χωρίς να έχουν οι άλλοι απέναντί τους τον ακραίο, παράλογο, τρελό κλπ.

Κλήθηκε έστω και μία φορά σε μία σύσκεψη συναπόφασης της σύμπραξης ο Δημήτρης Λέρτας;

Του προτάθηκε μήπως να αναλάβει έστω και μία δράση;

Του ζητήθηκε έστω η άποψή του (μας) για κάποιο θέμα;

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ!

Ε αυτό είναι λοιπόν ΓΙΝΑΤΙ.

Γινάτι απέναντι σε όλους εμάς και όσους επιμένουν να μας ψηφίζουν για να υπάρχουμε ως δημοτική κίνηση.

Έχουμε λοιπόν υποχρέωση ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ απέναντι σε εκείνους που μας θεώρησαν ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ για το δημοτικό συμβούλιο αρχικά αλλά και σε εκείνους που μας θεώρησαν - ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ - ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ, χρήσιμους για τις απόψεις μας και όχι χρήσιμους ως αποδιοπομπαίους τράγους - να τους ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ.

Να διατυπώσουμε ξανά τις απόψεις μας ΔΗΜΟΣΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΑ αυτά τα δύο χρόνια για τα οποία έχουμε λαϊκή νομιμοποίηση, αφού χώρος μέσα στο συλλογικό υποκείμενο δεν υπήρχε.

ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ.