Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Πράσινο Κίνημα: Στο ίδιο έργο θεατές με τις πυρκαγιές – Παραμένει άγνωστη λέξη η πρόληψη

 Πράσινο Κίνημα: Στο ίδιο έργο θεατές με τις πυρκαγιές – Παραμένει άγνωστη λέξη η πρόληψη  

Για ακόμη μία φορά, δυστυχώς πολλοστή, η χώρα παρακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση την εξέλιξη μίας πυρκαγιάς αναζητώντας τα “γιατί” και τα “διότι”.
Το Πράσινο Κίνημα δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει με όλη του τη δύναμη ότι αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο δεν θα ελαττωθούν αλλά και θα ενταθούν όσο οι κυβερνώντες δεν αλλάζουν πολιτικές και δεν ρίχνουν το βάρος στην πρόληψη σε συνδυασμό με τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.    
Το Πράσινο Κίνημα, μόλις πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την τραγική επέτειο των τριών χρόνων από το Μάτι αποκάλυψε ότι δυστυχώς τίποτα δεν έγινε αυτά τα τρία χρόνια προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της δημιουργίας υποδομών για να μην επαναληφθεί άλλη αντίστοιχη ανείπωτη τραγωδία. Οι κυβερνώντες δεν πήραν το μάθημα τους.
Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι το 2018 αμέσως μετά τις καταστροφές στο Μάτι ξεκίνησαν να εργάζονται στη Δασική Υπηρεσία μία σειρά από ειδικότητες, όπου εκπαιδεύτηκαν θεωρητικά και πρακτικά και εξειδικεύτηκαν. Εργάστηκαν 16 μήνες στην πρόληψη κατά των δασικών πυρκαγιών, φύλαξη δασών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Ειδικοί Δασικής Προστασίας, Υλοτόμοι, Δασεργάτες, Χειριστές μηχανημάτων έργων, Διοικητικοί και Φύλακες ξεπέρασαν τις προσδοκίες αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος. Βάση του απολογισμού για το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) το πρόγραμμα αυτό κρίθηκε απόλυτα πετυχημένο. Κι όμως το 2020 δεν ανανεώθηκε το πρόγραμμα με τη δικαιολογία της πανδημίας…

Επαναφέρει την πρότασή του το Πράσινο Κίνημα 
Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης. Με εξειδικευμένες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών.
Τη δημιουργία, συγκεκριμένου εθελοντικού σώματος πολιτών.
Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης.
Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες την ώρα της φυσικής καταστροφής.
Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Ζητάμε με ένταση, επίσης, να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 με την δικαιολογία της πανδημίας, πάλι δεν είχε γίνει κάποια ενέργεια στον τομέα της πρόληψης και δεν προσελήφθη το εξειδικευμένο προσωπικό που χρειαζόταν. Το αποτέλεσμα ήταν, το 2020 όπου δεν υπήρχε η Πυροπροστασία Δασών, να χαρακτηρίζεται σαν η πιο δαπανηρή περίοδος των τελευταίων χρόνων. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την καταστολή των πυρκαγιών ήταν πολλαπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν είχε γίνει καμία προληπτική εργασία. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, τα οποία πήγαν σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι, έτρεχαν τελευταία στιγμή να σώσουν ότι μπορούν. Όπως προκύπτει, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου 2020 εκδηλώθηκαν στην επικράτεια συνολικά 11.931 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά πάνω από 152.000 στρεμμάτων αγροτοδασικών εκτάσεων. Έγιναν 15.696 αστικές πυρκαγιές κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι. Σε σχέση με το 2019, αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτοδασικών αλλά και αστικών πυρκαγιών.

Για το συγκεκριμένο θέμα η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε τα εξής: «Είναι λυπηρό να παρακολουθείς το ίδιο έργο ξανά και ξανά. Είναι λυπηρό αυτοί που έχουν την ευθύνη να μην κάνουν κάτι για να μπορέσει επιτέλους η χώρα να θωρακιστεί απέναντι στον πύρινο εφιάλτη.
Επαναλαμβάνουμε, ότι το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να παρθούν από μία κυβέρνηση που θα έχει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι τα κομματικά οφέλη και την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Πράσινο Κίνημα: Ο Μάκης Μοσχοβούδης επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού

 


 


 Το Πράσινο Κίνημα με μεγάλη χαρά ανακοινώνει ότι επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος τίθεται το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και πολύπειρος δημοσιογράφος - σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας Μάκης Μοσχοβούδης.

Οι Συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης σε κοινή δήλωσή τους τόνισαν: «Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τους επικεφαλής α) της Επιτροπής Επικοινωνίας από τον Νίκο Καραμπάση και β) της Επιτροπής Οργανωτικού από τον Άγγελο Νταβία, το Πράσινο Κίνημα, σήμερα, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος αναλαμβάνει ο πολύπειρος δημοσιογράφος - σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας Μάκης Μοσχοβούδης. Η εμπειρία του, οι γνώσεις του και η μεθοδικότητά του είναι το καλύτερο “διαβατήριο” για να φέρει με επιτυχία εις πέρας το κρίσιμο έργο του. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία».

Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Μοσχοβούδης δήλωσε για τα νέα του καθήκοντα: “Με ξεχωριστή τιμή και ευθύνη αναλαμβάνω επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού στο Πράσινο Κίνημα. 
Ευχαριστώ τους Συμπροέδρους για την ευθύνη που μου αναθέτουν.
Με τους συνοδοιπόρους μου, στο πλαίσιο των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, που χαρακτηρίζει τις εσωτερικές μας διαδικασίες, θα επεξεργαστούμε ένα ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο και εκείνη την στρατηγική που θα φέρει πιο κοντά το κίνημά μας στους Πολίτες, θα κάνει γνωστές τις θέσεις του στην Ελληνική κοινωνία, διεκδικώντας με αξιώσεις και με πίστη στις αρχές και τα προτάγματα της κοινωνικής και πολιτικής οικολογίας, την εκπροσώπηση του Πράσινου Κινήματος στην επόμενη Βουλή και στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ένα ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο που θα προβάλλει την Πράσινη Ατζέντα και την βιώσιμη ευημερία σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου, στην κατεύθυνση μιας νέας ηθικής οικονομίας που κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα θα είναι απόλυτα συμβατή με την φέρουσα ικανότητα του ευρύτερου οικοσυστήματος.
Γιατί το Πράσινο Κίνημα έχει θέσεις, προτείνει λύσεις, τέτοιες που αποτελούν πλέον αναγκαιότητα αν θέλουμε να έχουμε μια αρμονική ζωή μέσα σε ένα κόσμο που θα σέβεται την διαφορετικότητα και θα αναπτύσσει θεσμούς συνεργασίας, συμμετοχής και αλληλεγγύης μεταξύ των Πολιτών.
Πάμε Πράσινα, Γιατί το Μέλλον είναι Τώρα.»

Ο Μάκης Μοσχοβούδης είναι δημοσιογράφος, σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, καθώς και μέλος της FIJET.
Με σπουδές στην Πληροφορική, Διοίκηση και Οικονομία και το Marketing. 
Στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας είχε εργαστεί σε εταιρείες Πληροφορικής, ως Προγραμματιστής, στην Ανάλυση Συστημάτων καθώς και στον τομέα του marketing.
Στη συνέχεια εργάστηκε στον χώρο του Τύπου, ως συντάκτης και ως διευθυντικό στέλεχος σε έντυπα και ψηφιακά ΜΜΕ.
Διετέλεσε πολλά χρόνια Υπεύθυνος Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, ενώ ανέλαβε επικεφαλής αρκετών προεκλογικών εκστρατειών.
Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως Υπεύθυνος Στρατηγικής σε Επιχείρηση Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ είναι Διευθυντής Έκδοσης σε γνωστή ψηφιακή Ενημερωτική ιστοσελίδα.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη