Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

MEGA ΜΟΥ!Πού πήγε η "Διαύγεια";


Μεγάλο νομικό ζήτημα ανακύπτει από την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει εδώ και πολλούς μήνες το διαδικτυακό πρόγραμμα «Διαύγεια». Το μεγαλόπνοο σχέδιο για τη διαφάνεια στις συναλλαγές του δημοσίου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης ανοίγοντας παράθυρο για την ακύρωση ή προσβολή των αποφάσεων πολλών φορέων και υπηρεσιών που δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης απαντά ότι πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα που σύντομα θα λυθεί, ωστόσο βουλευτές και νομικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει έλεγχος σε αποφάσεις που δεν αναρτήθηκαν και βάσει του νόμου θεωρούνται άκυρες.

‘Εκνομες οι αποφάσεις
Όταν δημιουργήθηκε η «Διαύγεια» , ο νόμος Ραγκούση ήταν σαφής ως προς την εγκυρότητα των διοικητικών και πολιτικών αποφάσεων . Ο «3861» του 2010 ανέφερε ρητά ότι «…οι πράξεις δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο».
Με τα δεδομένα του νόμου τίθεται αυτομάτως θέμα καθώς σήμερα υπάρχουν αποφάσεις φορέων που δεν έχουν αναρτηθεί ή αναρτήθηκαν αλλά οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές.Το θέμα έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος ο οποίος επισημαίνει ότι η τακτική που ακολουθείται βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση με τον σκοπό που έχει το πρόγραμμα της «Διαύγειας» για πλήρη διαφάνεια και κοινοποίηση όλων των αποφάσεων και πράξεων στους πολίτες.Σε απάντησή του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε η ιστοσελίδα της «Διαύγειας» ήταν πρόχειρος και χρειάζεται να αναβαθμιστεί το λογισμικό με το οποίο λειτουργεί καθώς έως σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 5 εκατ. αναρτήσεις από 3498 φορείς και υπηρεσίες. Ο υφυπουργός αρνήθηκε ότι δεν αναρτώνται πράξεις αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στους πολίτες σε αυτές.

Πρόσφατα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι τα προβλήματα της προσβασιμότητας οφείλονται στο πρόγραμμα της «Διαύγειας» και όχι στην στην δική του ιστοσελίδα. Μιλήσαμε με τους τεχνικούς του Συμβουλίου και μας είπαν «Υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να δούμε ούτε εμείς οι ίδιοι τις αποφάσεις που έχουμε αναρτήσει, ενημερώνουμε συνεχώς το υπουργείο για το πρόβλημα και μας απαντούν συνεχώς ότι είναι σε διαδικασία επίλυσης».

Ανοίγει παράθυρο
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και νομικός Βασίλης Καπερνάρος μιλώντας στο «enikos.gr» εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο είτε αναρτώνται είτε όχι οι αποφάσεις καθώς επί της ουσίας δεν μπορούν να τις δουν οι πολίτες. « ‘Όταν δεν μπορεί να λάβει γνώση ο πολίτης η δημοσίευση χάνει τη σημασία της, δεν υφίσταται» λέει και προσθέτει « Πρόκειται για ενσυνείδητη τακτική που θέτει σε αδράνεια το νόμο και ευτελίζει το νομοθέτη. Παράλληλα δίνει έρεισμα σε όποιον έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει την ακύρωσή τους. Με λίγα λόγια μόνο συσκότιση προκαλείται από την απόκρυψη αποφάσεων και όχι διαύγεια».

«Μπούκωσε»


Ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής λέει στo «enikos.gr» ότι πρόκειται για ένα σύστημα που έχει μπουκώσει και η σημερινή του μορφή δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του. «Είναι τόσο δύσχρηστο που μόνο οι εξειδικευμένοι μπορούν να παρακολουθήσουν, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να χρησιμοποιείται τάχυστα» επισημαίνει. ‘Οσον αφορά στους φορείς που δεν αναρτούν τις αποφάσεις τους ο κ.Ρακιντζής δηλώνει ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε να ελέγξει την τήρηση των υποχρεώσεων τους με βάση το νόμο .

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί φορείς που δεν αναρτούν τις αποφάσεις και τις πράξεις τους χωρίς να ελέγχονται από κανέναν. ‘Ένα άλλο κρούσμα αδιαφάνειας αποτελεί το κόλπο του «μπερδέματος» στις αποφάσεις που «ανεβαίνουν» στη «Διαύγεια». ‘Ανθρωπος ο οποίος έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα λέει στo «enikos.gr» ότι είναι συνήθης η τακτική πολλών φορέων οι οποίοι δίνουν μία συνολική εικόνα των δαπανών τους και κανένας δεν γνωρίζει τον προορισμό μεγάλων χρηματικών ποσών. Χαρακτηριστό παράδειγμα τέτοιων περιπτώσεων είναι οι δαπάνες αμοιβών. Βάσει της διαδικασίας η πράξη θα πρέπει να αναφέρει το όνομα του αμειβόμενου και το ποσό της αμοιβής του, ωστόσο κάποιες υπηρεσίες αναφέρουν τα ονόματα και στο τέλος αναφέρουν ένα συνολικό ποσό με τη γενική ένδειξη «αμοιβές».Μετά την απόφαση για την δημιουργία της «Διαύγειας» το 2010 ο τότε υπουργός Γιάννης Ραγκούσης είχε να δημιουργεί ομάδες διοίκησης έργου που θα διαχειρίζονταν την λειτουργία του προγράμματος ενώ παράλληλα είχε δοθεί το πράσινο φως για την εμπλοκή εξωτερικού αναδόχου ο οποίος θα αναλάμβανε την επέκτασή του. ‘Ηταν η περίοδος που η φήμη του νόμου που περιελάμβανε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε φτάσει μέχρι τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που τον χαρακτήρισε ως την πιο εκτεταμένη εφαρμογή διαφάνειας παγκοσμίως. Εκ των πραγμάτων πλέον φαίνεται ότι όχι μόνο δεν προχώρησε η επέκταση του προγράμματος αλλά αφέθηκε στην τύχη του με αποτέλεσμα την σημερινή του εικόνα, ωστόσο ο κ. Βολουδάκης μιλώντας στην βουλή έκανε γνωστό ότι ήδη «τρέχει» διαγωνισμός για την ανάπτυξη του λογισμικού του συστήματος.

Ρεπορτάζ:Μάνος Νιφλής

m.niflis@enikos.gr


88 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΙ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ .... ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ!ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ....ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ "ΕΠΙΟΡΚΟΣ"; ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΚΑΠΟΙΟΣ;

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
Η ασυλία σε 1.301 επίορκους

Την περιβόητη λίστα με τους επίορκους που παρέδωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».
\


Στην κατάσταση περιλαμβάνονται 2.200 ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν 1.301 υπάλληλοι από το 2007 μέχρι και το 2012.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι 1.301 υπάλληλοι με την άσκηση ποινικής δίωξης θα έπρεπε να τεθούν σε αργία λαμβάνοντας το 50% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Είναι τέτοιο το χάος που επικρατεί στα θέματα που αφορούν τους επίορκους υπαλλήλους στο Δημόσιο, που ανάγκασε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να κοινοποιούνται στη δημόσια διοίκηση οι αποφάσεις των δικαστηρίων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους που θα έπρεπε να ενεργοποιήσουν αυτόματα τα πειθαρχικά συμβούλια. Οι ποινικές διώξεις κατά δημοσίων υπαλλήλων ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που κοινοποίησε αμέσως τα στοιχεία στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης μόλις του ζητήθηκε.

ΑΠΟ ΤΟ ethnos.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 1: 

Αυτό που πάει να γίνει με τους "επίορκους" που πρέπει να απολυθούν τώρα θα είναι επιστροφή στις πιο μαύρες σελίδες του ελληνικού κράτους ΑΝ ΔΕΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΕΠΙΟΡΚΟΣ". 

- Είναι αυτός του οποίου η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει; ΔΙΟΤΙ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΠΙΟΡΚΟΣ.
Πρίν είναι; Διότι με βάση το νομικό πολιτισμό του δυτικού κόσμου ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ! 
Αν είναι λοιπόν αυτός του οποίου η υπόθεση ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕ δεν το συζητάμε. ΕΞΩ ΤΩΡΑ! Απορώ πώς γίνεται να είναι ακόμα μέσα και γιατί χρειάζεται να το πει η ΤΡΟΪΚΑ. Αφού αυτό το λέει ο νόμος του ελληνικού κράτους χρόνια τώρα. 

- Είναι αυτός που του έχει ασκηθεί ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ; Είναι δηλαδή ο "κατηγορούμενος";
Γι' αυτόν ο νόμος είναι ξεκάθαρος. 
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ και όχι ΑΠΟΛΥΣΗ, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
 Πώς θα τους ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ; 
Μπορεί κάποιος χριστιανός να είναι αθώος, θύμα και να περιμένει να αποδείξει την αθωότητά του στα δικαστήρια. 
Και η ποινική δίωξη πώς ασκήθηκε; ΕΠΕΙΔΗ ΠΗΓΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΜΗΝΥΣΗ, ΣΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ ΜΙΑ ΓΚΟΜΕΝΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΩ ή ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΑ ΠΡΑΣΣΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ; 
Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, έτσι δεν είναι;

- Είναι αυτός που δεν τα έχει καλά με τον προϊστάμενό του και τώρα θα θυμηθεί (ο προϊστάμενος) ότι είναι λαμόγιο και τεμπέλης;
(αλλά δεν τον έχει στείλει όμως στο υπηρεσιακό συμβούλιο τόσο καιρό για να κριθεί, τώρα θα βάλει την κουκούλα του και θα αρχίσει να δείχνει τους άλλους, ο κάθε τυπάς που έτσι θα φυλάει τον κ... του;)

- Είναι αυτός που έχει ποινές στον υπηρεσιακό του φάκελο και έχει κριθεί από το υπηρεσιακό συμβούλιο; Μία φορά; (έχει ας πούμε μια επίπληξη, όταν ήταν μικρός και θα απολυθεί γι' αυτό τώρα, μετά από 20 (πχ) χρόνια;)
Ή είναι αυτός που έχει κατά συρροήν παραπτώματα (π.χ. πάνω από τρία) οπότε ΠΑΛΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ; 

- Είναι αυτός που ψηφίζει ... ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι άλλοι ανήκουν στην  τρικομματική;

- Είναι μήπως αυτός που ξέρουν όλοι ότι τα παίρνει αλλά δεν τον αγγίζει κανείς και δεν θα του ασκηθεί ΠΟΤΕ ούτε ποινική δίωξη, ούτε πειθαρχικό γιατί .... ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ;

- Είναι μήπως αυτός που ονομάζεται συγκεκριμένα σε επίσημα πορίσματα ότι έβλαψε χοντρά το δημόσιο αλλά δεν του έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη και είναι προστατευόμενος και δεν τον στέλνει κανείς στο υπηρεσιακό συμβούλιο για κοπανατζή, ενώ είναι όλη μέρα ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ στην καφετέρια και τον βλέπουν όλοι οι περαστικοί;

ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΟΡΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ, θα πρόκειται απλώς για μια ΧΥΔΑΙΑ διαδικασία απολύσεων μετά πολλής λάσπης στον ανεμιστήρα και τίγκα στον ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΣΜΟ και την ΑΔΙΚΙΑ.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΛΑΘΜΩΝΟΣ θρυνούσαν γιατί τους πέταγαν από την δουλειά τους με ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΑ κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ 2: Πήραμε το ΕΘΝΟΣ, είδαμε την .... "λίστα" και ησυχάσαμε! Στο Χαλάνδρι δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑΝ επίορκο. 
Ε, βέβαια το ξέραμε εμείς! 
Παράδεισος εντιμότητας. 
ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ!


ΓΑΤΑΚΙΑ ... ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ .... ΧΩΡΑΤΕ!Παλιό αλλά ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ! ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ...

Ο Γιωργάκης, μπερδεμένος για το τι είναι πολιτική, ρωτά τον πατέρα του και εκείνος του απαντά με ένα παράδειγμα για να γίνει ακόμα πιο κατανοητός.

- Ακου παιδί μου... Εγώ που φέρνω τα λεφτά στο σπίτι και δουλεύω για όλους σας, είμαι ο καπιταλισμός. Η μαμά σου που φροντίζει για τα προβλήματα της οικογένειας, είναι η κυβέρνηση. 
Η κουβερνάντα που προσέχει εσένα και τον αδερφούλη σου είναι η εργατική τάξη και το μικρό σου αδερφάκι είναι το μέλλον...

Το παιδί ικανοποιημένο, πήγε για ύπνο, αλλά τον ξύπνησαν τα κλάματα του αδερφού του που ήθελε άλλαγμα...
Σηκώνεται και πάει να ειδοποιήσει την μαμά του, την είδε όμως να κοιμάται και πήγε να μιλήσει στην κουβερνάντα. Όταν όμως άνοιξε την πόρτα, είδε μέσα και τον μπαμπά του σε τρυφερές στιγμές μαζί της και απορημένος έφυγε...
Το πρωί και ενώ όλοι μαζί έτρωγαν το πρωινό τους, λέει ο μικρός
- Μπαμπά, κατάλαβα τελικά τι είναι πολιτική!
- Μπράβο Γιωργάκη μου, για πες μας λοιπόν τι είναι...
- Μια ζωή ο καπιταλισμός θα πηδάει την εργατική τάξη, η κυβέρνηση θα κοιμάται και το μέλλον μας θα είναι χεσμένο..!


ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ! ΤΣΙΤΩΣΤΕ ΤΝ ΗΧΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟ! ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *