Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στα εγκαίνια παράδοσης στην κυκλοφορία του αυτοκινητοδρόμου «Κόρινθος–Τρίπολη- Καλαμάτα» και «Λεύκτρο – Σπάρτη»



Ομιλία Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στα εγκαίνια παράδοσης στην κυκλοφορία του αυτοκινητοδρόμου «Κόρινθος–Τρίπολη- Καλαμάτα» και «Λεύκτρο – Σπάρτη» από τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Δήμαρχε, φίλες και φίλοι,

η σημερινή επίσκεψη δεν είναι μια φιέστα επικοινωνιακού τύπου. Δεν έχει μεταφερόμενους εργαζομένους και μηχανήματα. Δεν θα ακούσετε εξαγγελίες ψεύτικων χρονοδιαγραμμάτων.

Σήμερα παραδίδεται το πρώτο από τα πέντε μεγάλα έργα παραχώρησης. Το Φεβρουάριο του 2015 τα μεγάλα έργα της χώρας ήταν σταματημένα, τελματωμένα, με πλήθος προβλημάτων, με μεγάλες εκκρεμότητες στις απαλλοτριώσεις, στις αρχαιολογικές εργασίες, σε πλήθος τεχνικών ζητημάτων. Επιπροσθέτως είχε κι ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα: Είχε σταματήσει η χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις ιδιωτικές Τράπεζες που τον χρηματοδοτούσαν.

Ο Μορέας, που σήμερα παραδίδεται από τον Πρωθυπουργό.

Η πρόβλεψη για τα έργα παραχώρησης ήταν μία: Δεν προλαβαίνουμε. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Θα χρειαζόμασταν πάνω από ένα μνημόνιο, για να επιστρέψουμε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά ακόμη σε ρήτρες.



Φίλες και φίλοι,

σήμερα αποδεικνύουμε ότι τα καταφέρνουμε με σκληρή δουλειά, με συλλογική δουλειά, με δημιουργική διάθεση αλλά και με πιστή τήρηση του καθήκοντός μας για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, του κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη.

Σήμερα αποδεικνύουμε ότι θα καταφέρουμε και την ολοκλήρωση των έργων και την ολοκλήρωση της εξόδου από την κρίση και την ύφεση. Τα οφέλη για την περιοχή και οι αναπτυξιακές δυνατότητες που πλέον αποκτά με την ολοκλήρωση των έργων είναι τόσο μεγάλες και προφανείς που δε χρήζουν κανενός επιχειρήματος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους, τη μεγάλη τους συμβολή στην ολοκλήρωση του έργου όλους τους συντελεστές, τα στελέχη και τους συναδέλφους μηχανικούς του υπουργείου, τους εργαζομένους μηχανικούς και το τεχνικό δυναμικό των εργοληπτικών επιχειρήσεων, τους μελετητές και τους συμβούλους, ακόμη και τους νομικούς που είναι από τις λίγες φορές που τους ευχαριστούμε, δε συνηθίζεται...

Θα ήθελα να συγχαρώ τους εργολήπτες, όχι μόνο για τον άρτιο και ποιοτικό τρόπο που εργάστηκαν και για την παράδοση του έργου, αλλά γιατί, με τη συμφωνία που έγινε στην αναθεώρηση του έργου, άνοιξε ο δρόμος για τη βελτίωση των κοινωνικών προβλέψεων σε όλες τις παραχωρήσεις, για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος σε όλες τις παραχωρήσεις και για την καταβολή λιγότερων αποζημιώσεων. Και η αλήθεια πρέπει να λέγεται.

Αυτά ξεκίνησαν από τη διαπραγμάτευση που έγινε με το Μορέα. Μαζί με το έργο τελειώνουν οι καθημερινές οχλήσεις του βουλευτή, του κυρίου Κωνσταντινέα, και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, της κυρίας Κοζομπόλη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους εμπλεκόμενους υπουργούς για τη συλλογική δουλειά, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Αλέξη Χαρίτση, το Νίκο Ξυδάκη και τον Αριστείδη Μπαλτά, τον Πάνο Σκουρλέτη και κυρίως τον Πρωθυπουργό για το σύνολο των πολιτικών κατευθύνσεων, τη στήριξη και τις προτεραιότητες που έθεσε για την ολοκλήρωση των έργων. Τον ακολουθεί η ιδιότητα του μηχανικού Πρωθυπουργού και όχι απλώς του Πρωθυπουργού.

Φίλες και φίλοι,

σε όλη τη χώρα και στη Μεσσηνία, έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά. Ξεχωρίζω τα αντιπλημμυρικά έργα στις γειτονιές, τις φτωχογειτονιές της Καλαμάτας, το αεροδρόμιο και τα επόμενα εγκαίνια που θα κάνει πάλι ο Αλέξης – αλλά όχι στα λόγια όπως μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν, αλλά στην πραγματικότητα, όπως και το σημερινό έργο – τον δρόμο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος».

Φίλες και φίλοι,

πετύχαμε σε λιγότερο από δυο χρόνια ό,τι δεν πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε δέκα χρόνια. Κι εμείς κρινόμαστε απ’ αυτό, από την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και το κόστος των έργων. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, τα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν Υπουργό, Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο.

Καλώ τον Πρωθυπουργό στο βήμα για την παράδοση του ολοκληρωμένου έργου του Μορέα στο μοναδικό ιδιοκτήτη, στον ελληνικό λαό, στους πολίτες της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΧΟΛΙΟ: Η αποστολή των κειμένων σας στην ΠΛΑΤΕΙΑ κε υπουργέ θα σας κάνει στόχο των συντρόφων σας στο Χαλάνδρι, εκείνων που μας αποκαλούν ΚΩΛΟΦΥΛΛΑΔΑ, οπότε θα σας συνιστούσαμε να αποφεύγετε τις κακές συναναστροφές για να μην θυμώσει η νονά και τα οικόσιτα του Συμεών.
 Εμείς - βέβαια - από την πλευρά μας ό,τι μας στέλνετε το ανεβάζουμε, όπως κάνουμε πάντα και ευθύνη δεν έχουμε διότι σας προειδοποιήσαμε. 

H Πρωτοχρονιά θα έρθει ένα δευτερόλεπτο αργότερα

Το 2017 θα καθυστερήσει λιγάκι: η διεθνής υπηρεσία που ρυθμίζει το επίσημο ρολόι της Γης προσθέτει ένα επιπλέον, εμβόλιμο δευτερόλεπτο στο τέλος της 31ης Δεκεμβρίου.Η μικρή παράταση είναι απαραίτητη προκειμένου να συγχρονιστούν τα ατομικά ρολόγια με τον λεγόμενο αστρονομικό χρόνο, ο οποίος εξαρτάται από τη μεταβαλλόμενη ταχύτητα με την οποία περιστρέφεται ο πλανήτης....

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί στη στάνταρτ διεθνή ώρα στις 11.59 το βράδυ στις 31 Δεκεμβρίου

Η προσθήκη θα διορθώσει την απόκλιση που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, και το λεγόμενο «Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο» (UTC), ένα στάνταρτ που βασίζεται σε μετρήσεις από ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο.

Πώς μετράται η αστρονομική ώρα
Τα ατομικά ρολόγια μετρούν το χρόνο με απόλυτα σταθερό ρυθμό, ενώ η αστρονομική ώρα παρουσιάζει μικρές αποκλίσεις. Μια ποικιλία παραγόντων, όπως η βαρυτική αλληλεπίδραση της Γης με τη Σελήνη, ακόμα και η ατμοσφαιρική και ωκεάνια κυκλοφορία, αυξομειώνουν την ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη και επομένως και τη διάρκεια του 24ώρου.

Θεωρητικά, η ταχύτητα περιστροφής της Γης μπορεί να αυξηθεί, οπότε θα έπρεπε να προστεθεί στη διεθνή ώρα ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Αυτό, όμως, είναι σπάνιο. Το σύνηθες είναι η προσθήκη θετικών δευτερολέπτων, αφού τις τελευταίες δεκαετίες η περίοδος περιστροφής της Γης τείνει να μειώνεται κατά περίπου 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου την ημέρα.

Όπως εξηγεί η NASA, ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή μετράται με μια τεχνική συμβολομετρίας που ονομάζεται VLBI (Very Long Baseline Interferometry).

H τεχνική βασίζεται σε επίγειους σταθμούς που παρακολουθούν μακρινά αστρονομικά αντικείμενα που ονομάζονται κβάζαρ. Λόγω της τεράστιας απόστασής τους από τη Γη, τα κβάζαρ είναι ουσιαστικά ακίνητα στον ουρανό και λειτουργούν ως σημεία αναφοράς για την παρακολούθηση της περιστροφής του πλανήτη.

Οι επίγειοι σταθμοί είναι διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο, οπότε το φως ενός οποιουδήποτε κβάζαρ φτάνει ταχύτερα σε ορισμένους σταθμούς από ό,τι σε άλλους. Αυτές οι μικρές διαφορές στον χρόνο άφιξης επιτρέπουν τον ακριβή υπολογισμό της ταχύτητας περιστροφής και του προσανατολισμού της Γης στο Διάστημα.

Διαμάχη για το εμβόλιμο δευτερόλεπτο
Εμβόλιμα δευτερόλεπτα έχουν προστεθεί συνολικά 26 φορές από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου το 1972, πέντε χρόνια μετά την αλλαγή του ορισμού του δευτερολέπτου έτσι ώστε να βασίζεται στον ατομικό χρόνο και όχι στον αστρονομικό.

Σήμερα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες ζητούν κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στην υποδομή του Διαδικτύου και τους δορυφόρους GPS.

Η προσθήκη εμβόλιμου δευτερολέπτου το 2012 γονάτισε δικτυακούς τόπους όπως το Reddit, το LinkedIn, το StumbleUpon και το Foursquare, ενώ προβλήματα εμφανίστηκαν και στο λειτουργικό σύστημα Linux και τα προγράμματα γραμμένα στη γλώσσα Java.

Η Google ήταν έτοιμη για την αλλαγή χάρη σε μια αναβάθμιση λογισμικού που ονομάστηκε «εμβόλιμο πασάλειμμα». Ουσιαστικά η αναβάθμιση προσθέτει πολλά εμβόλιμα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από την άφιξη του επίσημου εμβόλιμου δευτερόλεπτου, έτσι ώστε να μην είναι απότομη η μεταβολή.

Άλλες χώρες διαφωνούν με τις ΗΠΑ, καθώς η κατάργηση του μέτρου θα σήμαινε ότι το διεθνές στάνταρτ μέτρησης του χρόνου, η ώρα UTC, θα αποσυνδεόταν μια για πάντα από την αστρονομική ώρα που βασίζεται στην περιστροφή της Γης.

Μεταξύ των χωρών που αντιδρούν είναι η Βρετανία, καθώς η κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων ουσιαστικά θα καταργούσε και την Ώρα Γκρίνουιτς, την αστρονομική ώρα που μετράται στον πρώτο μεσημβρινό της Γης κοντά στο Λονδίνο.

Η Ώρα Γκρίνουιτς πρακτικά συμπίπτει με την ώρα UTC, έχει όμως διαφορετικό ορισμό και χρησιμοποιείται επισήμως όλο και λιγότερο.

ΜΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ ALEXANDROV ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΎΧΗΜΑ

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ GEORGE MICHAEL. ΠΕΘΑΝE ΕΧΘΕΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 53 ΕΤΩΝ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ το 1997 ΕΦΥΓΕ Ο ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ