Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Πολύ παραπάνω από μια νέα λαϊκή εντολή! Του Βασίλη Θεοδώρου


Του Βασίλη Θεοδώρου - αναδημοσιεύουμε από


http://toideologio.gr/?p=1500Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε το Φεβρουάριο σε συνεδρίαση της ΚΟ «σε μία εβδομάδα αλλάξαμε την ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη», γνώριζε πολύ καλά το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάναμε, ως το μοναδικό αριστερό κυβερνόν κόμμα στην Ευρώπη. Δύσκολο να πει κανείς αν είχε συνειδητοποιήσει απόλυτα ότι θα έγραφε με τις αποφάσεις και τις πράξεις του ολόκληρα κεφάλαια στο βιβλίο της Ιστορίας.


Μετά τη μεγάλη νίκη της Κυριακής έχουν σιωπήσει όσοι μουρμούριζαν μονότονα την αντίθεσή τους στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος, αποδεχόμενοι το αυτονόητο ότι στις δυσκολίες ή τα πολιτικά αδιέξοδα πρέπει κανείς να έχει το προβάδισμα και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το δημοψήφισμα πέτυχε τελικά πολλαπλούς πολιτικούς στόχους.

1) Επιβεβαίωσε την ορθότητα της πολιτικής μας σκέψης και στρατηγικής. Ήταν η ορθολογική απάντηση στην εξαναγκαστική βία των δανειστών και την επιτηδευμένη αδιαλλαξία των εταίρων μας. Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες των δανειστών αντιτάξαμε, ως θεραπεία για την πανευρωπαϊκή ασθένεια του αυταρχισμού και της λιτότητας, περισσότερη και πιο άμεση δημοκρατία.

2) Ήταν μια πράξη εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας. Δημιούργησε συνθήκες ενότητας, παρά διχασμού. Αποκαλύφθηκε πλήρως ποιοι απεργάζονται εμφυλιοπολεμικά σχέδια και ρισκάρουν αδίστακτα την καταστροφή της πατρίδας μας. Τελικά, θιασώτες και πρωτεργάτες του διχασμού αναδείχτηκαν οι αντίπαλοί μας – όχι οι απλοί ψηφοφόροι, αλλά κυρίως εκείνοι που σχεδίασαν την εκστρατεία του μίσους και του φόβου. Το σύστημα της διαπλοκής μπήκε σε έναν φανερό πόλεμο κατά της χώρας με όλες του τις δυνάμεις. «Σημεία και τέρατα» έχουν καταγραφεί, από τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν.

3) Έδωσε στο λαό την ευκαιρία να βάλει συμβολικά τέρμα στη μιζέρια και το φόβο, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς. Αποτέλεσε συνεπώς μια διεργασία εσωτερικής πολιτικής αυτογνωσίας και συνειδητοποίησης. Για πολλούς ψηφοφόρους η ψήφος στο ΟΧΙ σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες αποτέλεσε «επαναστατική πράξη». Είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη περίοδο, που πρέπει να διαφυλαχτεί και να ενισχυθεί.

4) Απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά, με δυνάμεις που παίζουν σε δυο ταμπλό, στο πολιτικό και σε υπόγειες διαπλεκόμενες διαδρομές. Μπορεί να σταθεί δίπλα στους πολίτες, να τους κινητοποιήσει και να τους συντονίσει διακριτικά. Αδιαμφισβήτητα, το μεγάλο όπλο του είναι η εμπιστοσύνη του λαού στον Αλέξη Τσίπρα.

5) Αμφισβήτησε ευθέως μια σημαντική προϋπόθεση του νεοφιλελευθερισμού – το να βρίσκονται οι πολίτες στη γωνία, μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μόνο τεχνοκράτες και εξειδικευμένοι υπάλληλοι των «αγορών» μπορούν να αποφασίζουν το «κοινό» δίκιο και συμφέρον.

6) Επιβεβαίωσε τη διαρκή ανάπτυξη ενεργής ευρωπαϊκής στήριξης στην κυβέρνησή μας, μέσα από αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τη χώρα μας. Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, βοηθά ουσιαστικά στην άνοδο των δυνάμεων που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο πρότυπο και αποτελεί ένα νέο σκαλοπάτι για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μετώπου, λαών και κυβερνήσεων.

Η συζήτηση που θα κάνουμε τις επόμενες μέρες για την αποτίμηση του αποτελέσματος, πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι όλα τα παραπάνω απορρέουν από αφετηρίες της δικής μας πολιτικής σκέψης. 

Αυτής που μας κατέστησε αξιόπιστη λύση για τον λαό, που μας έδωσε την κυβερνητική εντολή, που μας έδωσε τη μεγάλη νίκη με παγκόσμιο αντίκτυπο στο δημοψήφισμα. 

Η ενότητα της Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη αποτέλεσε μια βαθιά ιδεολογική επεξεργασία του ΣΥΡΙΖΑ, που μετουσιώθηκε σε συγκροτημένη στρατηγική και υλοποιείται βήμα – βήμα. 

Θεωρήσαμε τον ευρωπαϊκό χώρο ως το βασικό πεδίο για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου. Θεωρήσαμε τέλος ότι η αμφισβήτηση του βασικού πυρήνα της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής, δηλαδή η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητα πρέπει να μπει μέσα στην ίδια την Ευρώπη, καθιστώντας την ένα προνομιούχο πεδίο πάλης της πανευρωπαϊκής Αριστεράς και των συμμάχων της. Εκεί που υπάρχει πάλη, υπάρχει και αλλαγή. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δε δόθηκαν ποτέ.

Για μια ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ τους πολιτικούς – κοινωνικούς αγώνες και η τακτική του δίνουν ελπίδα και δύναμη σε ευρείες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, το εργατικό κίνημα, τα παραδοσιακά και τα νέα κινήματα, τα κινήματα των «πλατειών». Η εικόνα, αυτές τις ημέρες, ενός πλήθους με διαφορετικές καταβολές και απόψεις να συγχρωτίζεται για να ακούσει τον Πρωθυπουργό και να φωνάζει το δικό του ΟΧΙ, είναι η δική μας εκδοχή λαϊκής ενότητας. Σε αυτήν εντάθηκε το 61% των ψηφοφόρων. Η πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ.

Στο εσωτερικό η ξεκάθαρη νίκη του ΟΧΙ σήμαινε σημαντικές ανακατατάξεις σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό. Η ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να διασκορπίζεται, το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα συγκρατήσει τη συνοχή του. Μετά το τέλος του Σαμαρά ανοίγει παράθυρο εθνικής συνεννόησης για την ενδυνάμωση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο εξωτερικό. Το ΚΚΕ συμπύκνωσε στη στάση του στο δημοψήφισμα τις μεγάλες αντιφάσεις και στρεβλώσεις που παρουσιάζει στην τακτική του. Τα μέλη του αψήφησαν την κομματική γραμμή και οι απλοί ψηφοφόροι θύμωσαν με την εικόνα του λαθρεπιβάτη που εμφάνισε, προσπαθώντας να «υφαρπάξει» την ψήφο των ηλικιωμένων.

Σημαντικά είναι και τα συμπεράσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζονται αλλαγές και βελτιώσεις σε πολλά επίπεδα, στην κυβέρνηση και το κόμμα. Βασική συνισταμένη πρέπει να είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας, η δημιουργία ενός διακριτού τακτικού στίγματος και η συστηματοποίηση των παρεμβάσεων για την καθημερινότητα.
Τέλος, πρεπει να μπει ένα τέλος στα «φάλτσα» και τα αυτοσχέδια «σολαρίσματα». Η ορχήστρα έχει μαέστρο και οφείλει να ακολουθεί πιστά την παρτιτούρα … Ξεκινάμε εκ νέου τις προσπάθειες για έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία και ταυτόχρονα επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο. Έχουμε νέα καθαρή εντολή και δεν έχουμε τίποτα ένα φοβηθούμε! 

Ο Βασίλης Θεοδώρου είναι μέλος του Συντονιστικού Οργάνου της Ν.Ε. Βόρειας Αθήνας.

ΕΛ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ AE ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣKΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΛΕΩΦΌΡΟΣ ΚΑΡΓΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΘΕΣΜΩΝ


Η φασίζουσα, προκλητική συμπεριφορά της τεχνικής υπηρεσίας - με προσωπική ευθύνη του Γερολυμάτου βεβαίως - να μας κάνει την ζωή ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ και να μας περιορίζει την πρόσβαση στην ενημέρωση,  όχι για προσωπικό θέμα αλλά για μεγάλα θέματα της πόλης, πληροφορίες απαραίτητες για την υπεύθυνη άσκηση των καθηκόντων μας στο δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί όνειδος για τον δήμο και την "αριστερά" και θα γράψει ΜΑΥΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ στην τοπική ιστορία.

Ο αντιδήμαρχος που έχει βγάλει ήδη τον δήμο από την Ε.Ε., ο αντιδήμαρχος που αποκαθήλωσε την σημαία της Ε.Ε. τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα από το δημαρχείο,  πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑ  ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ και μάλιστα χωρίς διάλογο.
ΜΕ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 15μελούς.

ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ Ο κ. ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΩΣ ΚΡΥΦΟΥΣ ΑΣΣΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ή ακόμα χειρότερα ΝΑ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ πολύ σημαντικές για το μέλλον της πόλης πληροφορίες που δεν ενισχύουν τις απόψεις του, προκειμένου να ΥΦΑΡΠΑΞΕΙ αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να δεσμεύσει το μέλλον των παιδιών μας.

Ο αναγνώστης της Πλατείας γνωρίζει από πότε προσπαθούμε να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις επί ΣΟΒΑΡΩΝ τεχνικών θεμάτων που άπτονται της πολιτικής απόφασης που θέλουν να πάρουν αύριο στο Δ.Σ. για να δώσουν ΕΠΙΣΗΜΗ  εντολή από το δημοτικό συμβούλιο στον μελετητή του Π.Πολίτη να καταργήσει την Ελ. Πεντέλης από την ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ  ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (και με την ψήφο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ) πολεοδομική μελέτη.

Απόφαση που παράγει μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις στον δήμο και που θα ελεχθεί ως προς τη νομιμότητά της.

Είδαμε και αποείδαμε από την υπηρεσία - μια δεν μπορούσαν, μια είχαν δουλειά, μια μίλαγαν στο τηλέφωνο, μια ήταν άρρωστοι, μια κρυβόντουσαν πίσω από τα γραφεία - για να μην μας απαντήσουν και τελικά απευθύναμε ερώτημα στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.

Που είχε την ευγένεια να μας απαντήσει και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετά το αίτημά μας.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Μπορούν να κτίσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στην ζώνη απαλλοτρίωσης (κάτω από την οποία διέρχεται το ΜΕΤΡΟ) σε αγροτεμάχια που ήταν πενήτνα χρόνια υπό αππαλλοτρίωση για την Ελ. Πεντέλης ή χρειάζονται ειδικοί όροι θεμελίωσης των οικοδομών, που καθιστούν την ανέγερση κτιρίων κατοικίας ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΥΜΦΟΡΗ; Ισχύει στην ζώνη διέλευσης του ΜΕΤΡΟ ειδικό οικοδομικό καθεστώς;

ΝΑ ΤΙ ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ - ΕΠΙΣΗΜΑ - Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ BOLD!


Κύριε Νταβία,

Σε απάντηση του αιτήματός σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, με την
από 15.04.2015 επιστολή ALX-54662 της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. (ΑΜ), τα σχέδια
του τμήματος της Γραμμής 3 του Μετρό "Νομισματοκοπείο - Δουκ.
Πλακεντίας" (οριζοντιογραφία και μηκοτομή) έχουν ήδη χορηγηθεί στον
Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας - Προσχολικής Αγωγής - Προγραμματισμού,
Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Χαλανδρίου κο. Κ. Γερολυμάτο,

κατόπιν αντίστοιχου αιτήματός του, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική
μορφή.

Αν, παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να προμηθευτείτε τα σχέδια από την
Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η ΑΜ δύναται να δημιουργήσει εκ νέου και να
σας χορηγήσει αντίγραφο σε ηλεκτρονική μορφή.

Σε κάθε περίπτωση, σας πληροφορούμε ότι στην επιστολή αυτή της ΑΜ,
αναφέραμε ότι δεν χρειάζονται κατ' αρχήν συγκεκριμένοι περιορισμοί στη
δόμηση της υπόψη περιοχής λόγω του Μετρό. Σε περίπτωση όμως, που κάποιο
οικοδομικό έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε οικόπεδο που βρίσκεται σε
περιοχή πλησίον της σήραγγας και των Σταθμών του Μετρό (ζώνη επιρροής),
η αρμόδια για την έκδοση της σχετικής Οικοδομικής Άδειας Διεύθυνση
Πολεοδομίας θα πρέπει να αποστείλει στην ΑΜ το σχετικό φάκελο, ώστε η ΑΜ
να διατυπώσει τη γνώμη της προς την Πολεοδομία, όπως γίνεται παγίως σε
όλα τα έργα του Μετρό.
Επομένως, οι τυχόν επιπτώσεις στο έργο του Μετρό
θα ελέγχονται κατά περίπτωση
και δεν είναι δυνατόν να τεθούν εκ των
προτέρων ειδικοί όροι δόμησης ή θεμελίωσης που να ισχύουν εν γένει στη
συγκεκριμένη περιοχή.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.
Μαρία - Αικατερίνη ΜιχελάκηΕσύ αναγνώστη μου πιστεύεις μετά από αυτή την ευγενέστατη απάντηση ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ που μάλιστα "ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ;"

Αυτά για ενημέρωση του αναγνώστη μας αλλά και των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων  που προφανώς (και δικαιολογημένα δηλαδή) δεν έχουν φάει την ζωή τους για τα πολεοδομικά θέματα της πόλης.

Αλλά αύριο θα ψηφίσουν.

Και ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ!

 ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ (ενδεικτικά):

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ: ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙΑ

ΑΠΟ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΝΑΤΟ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΕΛ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ. ΤΩΡΑ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΘΕΣΜΩΝ!


 Α.Ν.

ΔΝΤ: ΤΕΧNΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΛΕΦΤΑ


ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΕΜΑ Η "ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ" ΤΗΣ ΕΛ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ18η  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σάς καλεί σε συνεδρίαση του σώματος, στο Παλαιό Δημαρχείο (Γρ. Γυφτόπουλου 2), την 08η Ιουλίου 2015, ημέρα Τετάρτη και ώρα 20:00, για συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010:


ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ


1.        Καθιέρωση ωραρίου του Αυτοτελούς Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων & Γραμματείας Δημάρχου.

2.        Έγκριση πρακτικών Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

3.        Καταλογισμός αχρεωστήτως καταβληθέντων αποδοχών σε υπάλληλο του Δήμου.

4.        Επιστροφή χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως εισπραχθέντος (αρ. πρωτ. 18764/30-06-2015).

5.        Επιστροφή χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως εισπραχθέντος (αρ. πρωτ. 19181/03-07-2015).

6.        Επιστροφή χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως εισπραχθέντος (αρ. πρωτ. 19226/03-07-2015).

7.        Απαλλαγή από επιβολή τροφείων σε νήπια του Παιδικού Σταθμού.
8.        Λήψη απόφασης σχετικά με την κατάργηση του οδικού άξονα της Ελευθέρας Λεωφόρου Πεντέλης.

Επίκαιρη διαδικτυακή εκδήλωση του Πράσινου Κινήματος

  Επίκαιρη διαδικτυακή εκδήλωση του Πράσινου Κινήματος “Η πανδημία, η στρατηγική της διαχείρισής της και τα συνταγματικά – ατομικά δικαιώμα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις