Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Γ,. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η Κεντροαριστερά ως νεοδεξιά - Αυτό ακριβώς !!!

Από το fb του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Αρκετό καιρό πριν φύγει ο αείμνηστος Σάκης Πεπονής μου είχε εκμυστηρευτεί: «Εγώ κεντρώος ήμουν και κεντρώος παρέμεινα. Σε αυτό το ΠΑΣΟΚ, όμως, αισθάνομαι άκρα Αριστερά».

Ο ευπατρίδης πολιτικός περιέγραφε μία γενικότερη αλήθεια: όχι μόνον το ΠΑΣΟΚ, το σύνολο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, έχει μετακινηθεί δεξιά του παραδοσιακού κέντρου.

Ο λόγος είναι απλός: η πολιτική των νέων Εργατικών υπό τον Μπλερ, η ατζέντα 2010 του Σρέντερ, ο σημιτικός εκσυγχρονισμός δεν αποτελούν παρά παραλλαγές διαφορετικών αποχρώσεων νεοφιλελευθερισμού.

Όσοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν έχει σημασία, ότι τάχα το μόνο που μετρά είναι η τεχνοκρατική αποτελεσματικότητα και ότι η διάκριση Δεξιάς - Αριστεράς έχει ξεπεραστεί, συνειδητά ή ασυνείδητα υιοθετούν τις πολιτικές αυτές ως μονόδρομο και γίνονται απολογητές τους. 


Ο νεοφιλελευθερισμός, όμως, αποτελεί ένα συνολικό σχέδιο αλλαγής κράτους και κοινωνίας: στη θέση της ρυθμισμένης από τα κοινωνικά δικαιώματα και το εργατικό δίκαιο αγορά θέλει να επιβάλει ένα νέο μοντέλο άγριου και αρρύθμιστου καπιταλισμού.

Για να ξαναδημιουργήσει μία διαχωριστική γραμμή με την παραδοσιακή Δεξιά, η σοσιαλδημοκρατία υιοθετεί ορισμένα από τα συνθήματα της λεγόμενης νέας Αριστεράς, όπως το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. 


Όμως, από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης το κοινωνικό στοιχείο είναι αυτό που προσδιορίζει τη διάκριση Δεξιάς και Αριστεράς: η Αριστερά είναι πάντα με τη μεριά των αδυνάμων. Δεν μπορείς να καταπατάς τα δικαιώματά τους και να λέγεσαι αριστερός. 

Αλλωστε, η νέα Δεξιά (εκτός ΗΠΑ) δεν έχει την ίδια αλλεργική αντίδραση απέναντι στα θέματα της διαφοράς με τους παλαιότερους συντηρητικούς. Ο κ. Μπακογιάννης δεν έχει, για παράδειγμα, διαφορετική άποψη επ' αυτών από τον κ. Ψαριανό.

Τα παραπάνω δεν αφορούν, φυσικά, όλη τη ΔΗΜΑΡ. 


Όσοι όμως από τους «58», την Ελιά, το Ποτάμι, την Athens Voice, το Protagon θεωρούν ότι η αναγκαία υπέρβαση του παλαιοκομματικού κράτους μπορεί να γίνει μόνο μέσω της απορρύθμισης της εργασίας, με την ιδιωτικοποίηση του νερού και της ενέργειας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, δεν είναι ούτε μεταρρυθμιστές, ούτε κεντροαριστεροί: είναι καθαροί, βέροι νεοδεξιοί.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ως ανάχωμα στην άνοδο της Αριστεράς.

Στην πραγματικότητα, η κατάργηση του πελατειακού κράτους, η ρήξη με το σύστημα της διαπλοκής, η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών αποτελούν συμπληρωματικούς στόχους, που ένα μόνο πολιτικό υποκείμενο μπορεί να επιτύχει: η ριζοσπαστική αριστερά.
 

Δημοσιεύθηκε στο Έθνος, 19/8/2014

Γιώργος Κουράσης: «Φεύγω με ψηλά το κεφάλι…» – VIDEO

Αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα έλαβε η διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου το βράδυ της Δευτέρας 25 Αυγούστου 2014. Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης της πρώτης συνεδρίασης αφοροhttps://www.blogger.com/blogger.g?blogID=6779218516755432372#editor/target=post;postID=3218851410819656492ύσε στην καταγραφή και δημοσιοποίηση των οικονομικών και διοικητικών στοιχείων του Δήμου προς παράδοση από την απερχόμενη προς τη νέα διοίκηση.

Απόντος του νεοκλεγμένου δημάρχου Σίμου Ρούσσου, ο απερχόμενος δήμαρχος Γιώργος Κουράσης προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του έργου της δημοτικής αρχής στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, ενώ έκανε αναφορά και στα προς υλοποίηση έργα του Δήμου, που καλείται να ολοκληρώσει η νέα δημοτική αρχή.

Ο κ. Γ. Κουράσης δήλωσε υπερήφανος για το έργο που επιτελέστηκε στα 3,5 τελευταία χρόνια, δήλωσε «παρών» σε καθετί που θα συμβάλλει στο να προχωρήσει το Χαλάνδρι μπροστά και άφησε ανοιχτή την προοπτική επανόδου της παράταξής του στη δημοτική αρχή. Τέλος, επανέλαβε δύο φορές ότι το έργο της διοίκησής του θα ήταν ακόμη αποτελεσματικότερο, εάν είχε μπροστά του μία ολόκληρη θητεία και δεν μεσολαβούσε το «νεκρό» -από πλευράς παραγωγής έργου- χρονικό διάστημα πριν και μετά τις εκλογές.Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του απερχόμενου δημάρχου, τον λόγο έλαβαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι σχολίασαν την παρελθούσα θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου κι ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο έργο της νέας δημοτικής αρχής, ενώ οι σύμβουλοι που δεν ανανέωσαν τη θητεία τους στο Σώμα δήλωσαν ότι θα παραμείνουν ενεργοί πολίτες, αγωνιζόμενοι για το καλό του Χαλανδρίου.

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, που θα είναι και η νέα δημοτική αρχή από 1ης Σεπτεμβρίου, ο κ. Γρηγόρης Καλομοίρης ευχαρίστησε τον απερχόμενο δήμαρχο και τις υπηρεσίες για την πλήρη ενημέρωση που έτυχε η παράταξή του σχετικά με τα θέματα του Δήμου και επεσήμανε ότι τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, η νέα διοίκηση θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τον σχεδιασμό της για τη νέα δημοτική περίοδο. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, αντίστοιχη ενημέρωση θα υπάρξει και για τους δημότες, μέσω των καθιερωμένων από τη συγκεκριμένη δημοτική παράταξη διαδικασιών δημόσιων διαβουλεύσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο να κάνουν τους πολίτες συμμέτοχους στις αποφάσεις για την πόλη.

Από τα υπόλοιπα θέματα της πρώτης συνεδρίασης, εκείνο της έγκρισης έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων ψηφίστηκε ομόφωνα, ενώ τα υπόλοιπα (κατάρτιση σχεδίου 6ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου Ο.Ε. 2014, έγκριση 1ου ΑΠΕ και 1ου ΠΚΤΝΜΕ του έργου «Αποκαταστάσεις ζημιών σε στύλους του δημοτικού φωτισμού» και 2η παράταση σύμβασης του έργου «Αποκαταστάσεις ζημιών σε στύλους του δημοτικού φωτισμού», καθώς και το μοναδικό θέμα της ειδικής συνεδρίασης (συζήτηση και λήψη απόφασης για έγκριση απολογισμού του Δήμου Ο.Ε. 2013) πέρασαν κατά πλειοψηφία.


ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: Αναδημοσιεύουμε το καλό ρεπορτάζ του enypografa.gr από το χθεσινό συμβούλιο χωρίς πολιτικό σχολιασμό.

Πεντέλη Εν Δράσει - Αντώνης Φειδοπιάστης:Δελτίο Τύπου για την ξαφνική απώλεια του Τάσου ΚαρατζήΣήμερα η πόλη μας έγινε φτωχότερη.

Η απροσδόκητη και άδικη απώλεια του Τάσου Καρατζή, δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πεντέλης, θα στερήσει από την πόλη μας έναν συνεπή αγωνιστή των λαϊκών συμφερόντων που ήταν πάντα παρών σε όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της «Πεντέλη εν Δράσει – Ριζοσπαστική Συνεργασία Πολιτών» Αντώνης Φειδοπιάστης, τα μέλη και τα στελέχη της, εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους στους συγγενείς, τους συντρόφους και τους συναγωνιστές του.

Καλό ταξίδι Τάσο.

Ελπίζουμε να βρεις την Καλή Πατρίδα που πάντα αναζητούσες σύντροφε…

Οι προσωρινοί πίνακες για τους δικαιούχους των παιδικών σταθμών για το Χαλάνδρι από το site της ΕΕΤΑΑ

   ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
   ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΛΙΠΗ ΦΑΚΕΛΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝhttp://www.eetaa1.gr

Στο ακαδημαϊκό στόχαστρο η Μέρκελ

17 νομπελίστες οικονομολόγοι πυροβολούν


Η πρόσφατη συνάντηση των νομπελιστών οικονομολόγων στο Λιντάου της Γερμανίας κατέδειξε με θεαματικό τρόπο το χάσμα που χωρίζει την καγκελάριο Μέρκελ από τους «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομικής έρευνας, αναφέρει ρεπορτάζ στη Deutsche Welle. Μπορεί οι 17 νομπελίστες οικονομολόγοι που έδωσαν το «παρών» στην 5η Συνάντηση του Λιντάου να διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα μεγάλα οικονομικά θέματα, σε ένα, ωστόσο, συμφωνούν: στην κριτική τους προς την Άγκελα Μέρκελ. Η πολιτική που ακολουθεί οδηγεί την Ευρώπη σε βαθιά και μακρόσυρτη ύφεση.

«Φαίνεται πως η Μέρκελ δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης», παρατηρεί ο Έντμουντ Φελπς, κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας 2006. Ο καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια δεν μασάει τα λόγια του όταν αναφέρεται στη διαχείριση της «ευρωκρίσης» από τη γερμανίδα καγκελάριο.

αθα λαζαρη

ΕΕΤΑΑ: Οι προσωρινοί πίνακες για τους δικαιούχους των παιδικών σταθμών – Πότε ξεκινούν οι ενστάσεις


Τους προσωρινούς πίνακες με τα ονόματα των δικαιούχων για τους Παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ανήρτησε η ΕΕΤΑΑ στον ιστότοπό της. Πρόκειται για τα ονόματα των μητέρων με ελλιπή αλλά και με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών.

Από σήμερα έως τις 28 Αυγούστου οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν εγγράφως ενστάσεις για τα αποτελέσματα. Οι ενστάσεις θα πρέπει να αποστέλλονται είτε με fax είτε με e-mail στο miteresenstaseis@eetaa.gr είτε ταχυδρομικώς.

Οι τελικοί πίνακες θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

 aftodioikisi.gr

Πράσινο Κίνημα: Ο Β. Λυσσαρίδης ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία

  Το Πολιτικό Συμβούλιο του Πράσινου Κινήματος εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του ιδρυτή και Επίτιμου ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις