Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΤΕΜΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ


Αφορμή για αυτή μας την παρέμβαση έδωσε η ανακοίνωση - πρόσκληση της Ένωσης Γονέων που δημοσιεύσαμε εχθές, όπου οι γονείς σε κοινή πρωτοβουλία με τους "εθελοντές" του δήμου, καλούν καθηγητές και δάσκαλους να εργαστούν "εθελοντικά" για την κάλυψη των αναγκών αδυνάτων μαθητών οικονομικά αδυνάτων οικογενειών συμπολιτών μας, η οποία μας εξόργισε κυρίως για τον χρόνο που αυτή δημοσιοποιήθηκε.

Έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η ανακοίνωση - πρόσκληση αυτή ακολούθησε δύο προηγούμενες των "Εθελοντών" του δήμου από την αρχή της σχολικής χρονιάς, που έχει ήδη πλησιάσει το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Δεν έχουν πλέον κανένα άλλο ρόλο να παίξουν αυτές οι εκκλήσεις από το να συσκοτίσουν τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου που δεν φρόντισε ΕΓΚΑΙΡΑ, όπως όλοι οι δήμοι της γύρω περιοχής να έχει ΕΤΟΙΜΑ τέτοια προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας από τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ.

Η ανακοίνωση  επιχειρεί αφενός να κάνει ανέξοδη και βολική για το τοπικό σύστημα, επίδειξη ευαισθησίας και αφετέρου να μεταφέρει έμμεσα την ευθύνη στους "ανάλγητους" άνεργους και εξαθλιωμένους εκπαιδευτικούς, πρώην εργαζόμενους, που δεν ανταποκρίνονται στα καλέσματα να εργάζονται δωρεάν, και δεν δείχνουν ανάλογη  κοινωνική ευαισθησία με τα συστεμικά στελέχια της τοπικής κοινωνίας που κάθε τόσο καλούν σε εθελοντική προσφορά για όλα τα θέματα, όλους τους άλλους εργαζόμενους και επαγγελματίες, εκτός βέβαιως των ίδιων.

Την ώρα που κάποιοι εξ αυτών των τοπικών συστεμικών στελεχών μοιράζονται με "πολιτική ορθότητα, δικαιοσύνη και μεγάλη υποκρισία" το χρήμα από τις δουλίτσες στον δήμο, διοχετεύοντας αβέρτα ζεστό χρήμα σε ημέτερους με την παραμικρή ευκαιρία (λογιστές, εταιρίες διοργανωτές εκδηλώσεων και παζαριών,  δικαστικούς επιμελητές, κατόχους μισθωμένων ακινήτων, ακόμα και ταμπελάδες "μεγάλων" επιγραφών ή και δικηγόρους για να γνωμοδοτήσουν κάθε φορά περί νομιμότητας της πράξης, όταν ο δήμος πρόκειται να διαθέσει έστω και  .... 50 ευρώ, στους "εκτός των τειχών" και οι υπηρεσίες αρνούνται - σου λέει - να αναλάβουν την ευθύνη της εισήγησης.

2. Η ¨Ενωση Γονέων και οι Εθελοντές δεν έχουν να πουν τίποτα άραγε, για το γεγονός ότι κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης του δήμου, της διοίκησης που δεν μερίμνησε για να έχει ο δήμος έγκαιρα πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους αδυνάτους, διατηρεί επιχείρηση φροντιστηρίου και παιδικού σταθμού, που με το προσωπείο της "ΚΟΙΝ.ΣΕΠ" προσπαθεί να εμφανίσει την διοίκηση να παρεμβαίνει στο πρόβλημα των συνδημοτών μας, για το οποίο ο δήμος ισχυρίζονται ότι "θα ήθελε αλλά δεν μπορούσε",  ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο από ΜΠΙΖΝΑ- καθόλα νόμιμη και ηθική κατά τα άλλα. ΗΘΙΚΗ αν δεν την έκανε ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ.

3. Η οργάνωση ενός προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας από τον δήμο, μέσω μιας οργανωμένης δομής (Ν.Π. ή Κοινωνική Δημοτική Επιχείρηση) θα ήταν ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, αφού θα εύρισκε εύκολα  κάποιους διαθέσιμους "εθελοντές" καθηγητές - που τώρα δεν βρίσκει για τα αναγκαία μαθήματα , για να προσφέρουν  τις υπηρεσίες τους, έχοντας και κάποιο - έστω και μικρό - οικονομικό κίνητρο για την κάλυψη μερικών μαθητών του δήμου που το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη ή αν ο δήμος πρόσφερε αυτή την υπηρεσία, σε συνεργασία με τα ιδιωτικά φροντιστήρια της πόλης.
Αλλά ο δήμος δεν ομιλεί με επιχειρήσεις, είναι .... ΚΑΡΓΑΡΙΣΤΕΡΟΣ.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό για την κάλυψη της ανάγκης των πιο αδύνατων συμπολιτών μας (όχι όλων των μελών της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ βεβαίως) με έναν δάσκαλο, έναν φιλόλογο, έναν μαθηματικό και έναν Φυσικοχημικό (σα να είχαμε δηλαδή 4 "εθελοντές") το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 20 χιλιάρικα τον χρόνο, τα μισά δηλαδή περίπου από όσα διατέθηκαν για τα ζώα φέτος στο Χαλάνδρι.

Τα διπλά ακριβώς από όσα θα δαπανήσει ο δήμος για τον δρόμο της Ρεματιάς, μεθαύριο, για μια μέρα.
Και μάλιστα θα τα δαπανήσει παρά τα έσοδα από χορηγίες που ΥΠΆΡΧΟΥΝ για τον αγώνα.
Και που θα τις δείτε τις χορηγίες. Κάποιες  ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ, διότι στην αγορά αυτά είναι γνωστά.
Χορηγίες που ουδείς θα μάθει σε ποιο ύψος έφτασαν και τι ή ποιους θα χρηματοδοτήσουν πραγματικά

4. Ενημερώνουμε ότι πρόσφατα χρόνια μετέχοντες στο σώμα Εθελοντών του δήμου, ιδρυτές και οργανωτές του , αποχώρησαν αηδιασμένοι,  έχοντας διαγνώσει την υποκρισία που κρύβεται πίσω από αυτή την υπερπροβολή και υπερχρησιμοποίηση της έννοιας του εθελοντισμού. "Θα μέναμε αν εδώ ερχόταν και κανένας άλλος εθελοντής εκτός των εργαζομένων του δήμου και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας" μου είπε στενή φίλη που με ενημέρωσε.
"Μόνο εμείς οι παλιοί που πλέον φύγαμε και οι εργαζόμενοι στον δήμο βαφτίζονται εθελοντές, για να δουλεύουν τσάμπα τα Σ-Κ για τις "διοργανώσεις" και τις "πρωτοβουλίες" της διοίκησης" συνέχισε.

Τους εργαζόμενους του δήμου που βέβαια έχουν ένα πρόβλημα να μην είναι .... "εθελοντές" γιατί είναι συμβασιούχοι, και που αντί το σωματείο τους να τους προστατεύει από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης και να τους διασφαλίζει την πενθήμερη εργασία για την οποία αμείβονται μετατρεπόμενοι σε σκλάβους της εξουσίας αλλά ... εθελοντικά,  δεν έχουν "Κυριακή, γιορτή και σχόλη".
ΟΧΙ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΝΟΝΑ αφού κάθε Σ-Κ έχουμε και μία τέτοια δραστηριότητα.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς της πόλης, που έχουν χρόνια πολλά επιδείξει ευαισθησία για τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία της αμειβόμενης εργασίας, να διεκδικούν από τον δήμο αυτά που θεωρούν αναγκαία για την κοινωνία μας χωρίς να γίνονται εκόντες - άκοντες εξαρτήματα εφαρμογής  του κοινωνικού αυτοματισμού, του βασικού όπλου του νεοφιλελευθερισμού απέναντι στην κοινωνία.
Ο δήμος έχει τα χρήματα για να διαθέσει, ώστε να προσφέρει τα στοιχειώδη στις πιο αδύνατες κοινωνικές ομάδες, αν κάνει διαχείριση με αυτή την πολιτική ιεράρχηση, αν ακολουθήσει μια πραγματική αριστερή, προοδευτική πολιτική με αναδιανεμητικές προτεραιότητες και αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινά.

Ο δήμος υπερφορολογεί κατά 30% τους δημότες στα ανταποδοτικά τέλη και έχει ΠΑΡΑΝΟΜΟ πλεόνασμα περί τα 1,5 εκ ευρώ τον χρόνο, χωρίς να υπολογίσουμε τις σπατάλες και τα χρήματα που πάνε σε ημέτερους για να διασφαλίζουν την .... "ενότητα" της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και χωρίς την αύξηση του 20% στον ΦΗΧ.

Είναι εντελώς υποκριτικό και προσχηματικό να εισπράττει το παράνομο πλεόνασμα και να προφασίζεται ότι αυτό δεν έχει νομότυπο τρόπο να το διαθέσει για να οργανώσει τις κοινωνικές του παρεμβάσεις.

Δύο επιλογές έχει λοιπόν η διοίκηση του δήμου: Να μειώσει αντίστοιχα τα δημοτικά τέλη υλοποιώντας μια συνεπή νεοφιλελεύθερη πολιτική ή να τα διατηρήσει χρησιμοποιώντας αυτά τα χρήματα για να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην τοπική κοινωνία με στοχευμένες δράσεις κοινωνικής πολιτικής και ανακούφισης, όπως θα κάναμε εμείς που δεν είμαστε ΚΑΡΓΑΡΙΣΤΕΡΟΙ αλλά είμαστε συνεπείς ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ που δεν φοβούνται να ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ και δεν έχουν την ανάγκη της συναίνεσης των συντηρητικών για να κουνηθούν.

Το να συνεχίζει να φουσκώνει τα διαθέσιμά του στην τράπεζα ο δήμος, μέσα από την υπερφορολόγηση των δημοτών, είναι πολιτική που όλοι πρέπει να σκεφτούν από που υπαγορεύεται και ποιους εξυπηρετεί πραγματικά και αν τελικά είμαστε εμείς οι υπερβολικοί.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

 

Γενική Συνέλευση έχει σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων και οι υπηρεσίες του δήμου θα κλείσουν νωρίτερα, στις 13.30.

Η ανακοίνωση έγινε ΕΧΘΕΣ από το blog του συλλόγου, χωρίς να ενημερωθούν ΕΓΚΑΙΡΑ με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης - ως όφειλε ο σύλλογος -  ώστε να ενημερωθούν οι δημότες Χαλανδρίου νωρίτερα και να προγραμματίσουν τις δουλειές τους.

 Έχει γίνει ο δήμος ένα είδος .... τσιφλικιού για τους "εντός των τειχών".

Γ. Γ.- Για δημοσίευση: Εξαιρετικό το κείμενο του γιατρού Θωμά Βαρδουλάκη που δημοσιεύτηκε στις 9-11-2015.

Κατάλαβα ότι η ουσιαστική διαφωνία του με τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη, έγκειτο στο ότι οι περισσότεροι συνυποψήφιοί του είχαν ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, ενώ αυτός ήταν στη μειοψηφία που προτίμησε το ΟΧΙ. (δεν υπήρχε ερώτημα ποιος θέλει να σταθεί αρωγός του χρεοκοπημένου πολιτικού κατεστημένου, και να υπερασπίσει τους υπαίτιους των καταστροφικών πολιτικών επιλογών, όπως αναφέρει στην επιστολή του). Ο συνδυασμός επίσης ο ίδιος, ως γνήσια αυτοδιοικητικός, δεν αντελήφθην να έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

Στο Δήμο Χαλανδρίου βέβαια, ο κ. Βαρδουλάκης βρέθηκε με τη μειοψηφία καθώς στο ερώτημα για το δημοψήφισμα, το ΝΑΙ (το οποίο τελικά υλοποιήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ) υπερίσχυσε, οριακά μεν κατά 382 ψήφους ή, κατά 1,06% του ΟΧΙ.

Μια μικρή αναδρομή στα δημοτικά με χρήση της στατιστικής, θα μας δείξει ότι οι υποψήφιοι που βρίσκονται στο χώρο της ιατρικής και/ή φαρμακευτικής, έχουν σημαντικό προβάδισμα στη σταυροδοσία έναντι άλλων επαγγελματιών, πολλές φορές χωρίς να προσφέρουν κάτι στο δημοτικό συμβούλιο. Λογικά η συνταγογράφηση δημιουργεί μια καλή, ενίοτε πελατειακή, σχέση με τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με την επιστολή του γιατρού, έχει ιδεολογική συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, ως αριστερός. Το ότι αγάπησε τελευταία (γεροντοέρωτας λέγεται;) τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι βέβαια λόγος να εξακολουθεί να κρατάει την θέση του στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον παραιτήθηκε από την παράταξη με την οποία εξελέγη.

Αγαπητέ κύριε Θωμά, δυστυχώς βλέπω ότι την πατήσατε με την επιλογή σας να έχετε τον κ. Βαρδουλάκη στον συνδυασμό σας, μη στεναχωριέστε όμως, την είχε πατήσει και ο εμπειρότερος κ. Παττακός, στο ψηφοδέλτιο του οποίου μετείχε ο γιατρός το 2010. Τελικά ο Γ. Κουράσης αποδεικνύεται σοφότερος ημών που σύμφωνα με το παρασκήνιο δεν δέχθηκε να τον φιλοξενήσει στο συνδυασμό του. Ακόμα και αυτή η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, αποδείχθηκε πιο «ψυλλιασμένη» και δεν του άνοιξε την πόρτα.

Δεν θα έγραφα το παραπάνω κείμενο, θεώρησα όμως λίαν προκλητική την επιστολή του κ. Βαρδουλάκη. Θέλω να ελπίζω ότι οι τελευταίες πολιτικές του επιλογές δεν θα περιληφθούν σε κάποιο βιογραφικό όταν προκηρυχθεί θέση διευθυντή στο ΙΚΑ Κάτω Χαλανδρίου.

Γ. Γ.
ΣΧΟΛΙΟ Α.Ν.: Είσαι μεγάλος προβοκάτορας αλλά αυτό δεν είναι είδηση. 
Γι' αυτό άλλωστε σε θέλουμε να γράφεις στην ΠΛΑΤΕΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΩ απλά για να κρατήσω απόσταση από τις προβοκάτσιες σου και να υπενθυμίσω - για άλλη μια φορά - ότι τα ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ άρθρα δεν εκφράζουν - κατ' ανάγκη την "διεύθυνσις" της εφημερίδος.

Ο ΘΩΜΑΣ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.

Με τον  Γ. Θωμά έχουμε συναντηθεί πολλές φορές σε αρκετά - όχι όλα - τα ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ θέματα του δήμου και στην αντιπολίτευση ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ στην "ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ"  και την ηγεσία της.

Την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ που ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που την στήριξε και την έκανε διοίκηση (τουλάχιστον όχι όλος) αλλά ένα μόρφωμα το οποίο ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑΥΤΊΖΕΤΑΙ,  και που ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ αποδεικνύεται σε όλους τους ανοιχτόμυαλους ότι η πολιτική της ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ  (αφού  για την αυτοδιοίκηση υποτίθεται ότι μιλάμε κυρίως εδώ) που παρά  το γεγονός ότι η πολιτική που του υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες τον έχει οδηγήσει σε μεγάλες υπαναχωρήσεις στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο (και που μένει να αξιολογηθεί μέχρι πού θα είναι αυτή του η υπαναχώρησή τις επόμενες μόλις μέρες) , ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ..... εθελοντικά και μη υπαγορευμένα. 
Πολιτική που δεν έχει καμία διαφορά με τις ιεραρχήσεις που ακολουθούσαν οι συντηρητικοί  με λίγο περισσότερο .... εθελοντισμό και πολλές συγκεντρώσεις "τροφίμων και ποτών" δια πάσαν χρήσιν, μέσα πάντα στα πλάισια της .... "Ελληνογερμανικής Συνέλευσης".

Τις επόμενες μέρες θα πούμε και θα φανούν πολλά.
Μέχρι την συζήτηση για τον προϋπολογισμό ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΕΙ .... ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ FLEA MARKET ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Flea Market: Διήμερο προσφοράς  


  Το διήμερο 31 Οκτωβρίου και την 1 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου η γιορτή flea market με τη συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου, της Αλληλεγγύης για Όλους και του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Χαλανδρίου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προσφορά ενός σημαντικού ποσού από τους διοργανωτές του παζαριού ως οικονομική ενίσχυση του ιατρείου μας αλλά και η γνωστοποίηση της δράσης μας στους κατοίκους του Χαλανδρίου.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης είναι μια αυτό-οργανωμένη και αυτό –διαχειριζόμενη συλλογικότητα που προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε όλους τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση, χωρίς καμία διάκριση.

Δίπλα μας βρίσκονται η Αλληλεγγύη για Όλους, αλληλέγγυες συλλογικότητες του εξωτερικού, πολίτες, σύλλογοι και άλλοι φορείς της πόλης μας αλλά και η διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου που από την πρώτη στιγμή στηρίζει και ενισχύει τη δράση μας.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης καλούμε όλους τους συλλόγους και φορείς του δήμου μας να ενισχύσουν τον αγώνα μας με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας προσφοράς.


ΣΧΟΛΙΟ:

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ 

 ΓΙΑ ΠΟΣΑ, Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ: ".... ένα σημαντικό ποσό".

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ!

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η 5η ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: HER MASTER'S VOICE

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο, με κεντρικό μήνυμα, «Η Αυτοδιοίκηση γκρεμίζει το τείχος της κρίσης».

Στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση συμμετείχαν 109 συνολικά εκπρόσωποι από τον α' και β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 97 εκπρόσωποι από τον α' Βαθμό (86 Δήμαρχοι) και 12 από το β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών Δημάρχων και συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος (Αγροτική Οικονομία και Ανάπτυξη, Κοινωνικό Πρόσωπο των Δήμων, Τοπική Τουριστική Ανάπτυξη, Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων, Ενεργειακή Πολιτική στην Τ.Α., Επιχειρηματικότητα και Νεοφυείς Επιχειρήσεις).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Γιώργος Πατούλης, είχε την ευκαιρία,

- να αναδείξει το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα ως Ευρωπαϊκό ζήτημα πρώτης γραμμής, επισημαίνοντας αφενός το μεγάλο βάρος της υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που έχουν κληθεί να σηκώσουν μέχρι σήμερα οι Ελληνικοί Δήμοι, αφετέρου την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική Ευρωπαϊκή διαχείριση του ζητήματος, με ισότιμο τρόπο από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

- να επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας ενός αυτοδιοικητικού μετώπου αλληλεγγύης μεταξύ όλων των Ευρωπαϊκών Δήμων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης που δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη καμία Χώρα της Ε.Ε.

- να θέσει το ζήτημα τη δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας, που θα ενισχύει τη δημόσια υγεία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και θα διασφαλίζει παράλληλα, την πρόσβαση όλων των πολιτών της Ευρώπης σε ένα μίνιμουμ παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

- να επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών Δήμων, προς όφελος των πολιτών.

Στο τέλος της Συνέλευσης υπογράφηκε η Κοινή Διακήρυξη από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη και τον Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Γερμανικών πόλεων και Δήμων, G. Landsberg, τον Εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Δράμας, Χ. Μαμσάκο και τον Αντιπρόεδρο Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας καθώς και Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Βάδης – Βυρτεμβέργης, R. Kehle.

Με την υπογραφή της διακήρυξης οριοθετήθηκε η σημασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και υπογραμμίστηκε η στενή σύνδεση μεταξύ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ των δύο Χωρών.

Επιπροσθέτως, τέθηκε ο κοινός στόχος, να εντατικοποιηθεί η περαιτέρω συνεργασία έως την επόμενη, 6η Ελληνογερμανική Συνέλευση, που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το Φθινόπωρο του 2016.

Επισυνάπτεται το κείμενο της διακήρυξης

Κοινή διακήρυξη

της Πέμπτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Βερολίνο, 4.-6. Νοεμβρίου 2015

"1. H Πέμπτη συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV V) έχει το μότο «Οι Δήμοι γκρεμίζουν το τοίχος της Κρίσης». Μ’ αυτόν τον τρόπο θα τονιστεί ο σημαντικός υποστηρικτικός ρόλος που έχουν οι Δήμοι σε δύσκολους καιρούς. Οι Δήμοι αντιπροσωπεύουν τόσο τη πολιτική σταθερότητα και της συνέχεια όσο και την εγγύτητα προς τους πολίτες, στους οποίους δείχνουν ένα δημοκρατικό δρόμο στο μέλλον.

2. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δήμων και περιφερειών της Γερμανίας και της Ελλάδας. Η αναζήτηση λύσεων για επίκαιρα τοπικά θέματα έδειξε τη στενή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Μαζί αντιμετωπίζουν τις μεγάλες προκλήσεις. Η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών μας είναι η δύναμη της Ευρώπης. Αυτή εκφράζεται με υποδειγματικό τρόπο στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

3. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι εφαρμοσμένη επικουρικότητα και αλληλεγγύη. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται στον τόπο που δημιουργούνται. Αυτή είναι η δύναμη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έρχεται σε επαφή με τους πολίτες και εμβαθύνει την κοινωνική συνοχή.

4. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση ενώνει πέραν των γεωγραφικών και πολιτικών συνόρων. Είναι υπερκομματική. Αναπτύσσεται δυναμικά και δείχνει την δραστηριοποίηση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών. Οι αυξανόμενες συναντήσεις των δημάρχων συμβάλλουν στην εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και στην αποδόμηση των εκατέρωθεν προκαταλήψεων. Συνεπώς, θα πρέπει να είναι κοινός στόχος, να εντατικοποιηθεί η περαιτέρω συνεργασία έως την επόμενη, Έκτη Ελληνογερμανική Συνέλευση.

5. Για την Ελληνογερμανική Συνέλευση η εξεύρεση λύσεων για τα ζητήματα που προκύπτουν άμεσα στο τοπικό επίπεδο αποτελεί προτεραιότητα. Η συνεργασία είναι ποικίλη και λαμβάνει υπόψη όλα τα καθήκοντα της δημοτικής Αρχής, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Ενώ αρχικά η συνεργασία απεικονίσθηκε κυρίως ως αδελφοποίηση μεταξύ των δήμων, προέκυψαν και πολλές σχέσεις συνεργασίας ως προς συγκεκριμένα θέματα, οι οποίες έχουν μεγάλη δυναμική. Από αυτό αναπτύσσονται μακροπρόθεσμες συνεργασίες, που συμβάλλουν προς όφελος όλων.

6. Οι δραστηριοποιήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο προκύπτουν βάσει συγκεκριμένων ζητημάτων. Στο εξής συμφωνείται να υλοποιούνται κοινά εκπονηθέντες σχεδιασμοί. Έτσι αυτή η συνεργασία περνάει στην φάση της υλοποίησης την οποία οι δύο πλευρές υποδέχονται ως την μεγάλη πρόκληση. Τα πεδία των συνεργασιών παρουσιάζονται στο Παράρτημα. Στόχος είναι μέχρι την Έκτη Ελληνογερμανική Συνέλευση να υφίστανται ορατές επιτυχίες.

7. Η ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία θα οδηγήσει σε συνέργειες σε όλους τους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δημιουργεί εγγύτητα προς τους πολίτες και προωθεί την συμβίωση εντός του Δήμου.

8. Οι Έλληνες και Γερμανοί δήμαρχοι επιθυμούν να διαμορφώσουν πιο ενεργά τη συνεργασία τους και να την καθιερώσουν με βιώσιμα έργα. Δια της ενισχυμένης συνεργασίας των δημοτικών διοικήσεων επωφελούνται από τις ιδέες της άλλης πλευράς για το δικό τους έργο. Μαζί με την ενδυνάμωση των υπαρχουσών συνεργασιών επιδιώκεται μια αισθητή αύξηση των συνεργασιών, που θα λάβει υπόψη της τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των Δήμων και θα έχει ως κριτήριο την αντιπροσώπευση Δήμων από όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες. Η πρωτοβουλία γι’ αυτό υλοποιείται και αναπτύσσεται μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

9. Οι Δήμοι πράττουν με βάση την υπευθυνότητα για μία ισχυρή Ευρώπη. Από οικονομικές συνεργασίες, ειδικότερα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επωφελούνται αμφότερες πλευρές στον διεθνή ανταγωνισμό. Στόχος είναι η συμμετοχή των Επιμελητήριων και η υποστήριξη της προσέγγισης αυτής.

10. Η νέα προγραμματική περίοδος στήριξης της ΕΕ 2014 – 2020, σκοπεύει να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Συνεπώς, οι ελληνικοί και οι γερμανικοί Δήμοι και Περιφέρειες θα πρέπει να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο, έτσι ώστε ο θεσμός αυτός να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

11. Αμφότερες οι πλευρές χαιρετίζουν την ενισχυμένη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο. Οι Έλληνες Περιφερειάρχες και οι αντίστοιχοι Έπαρχοι της Γερμανίας είναι μέρος του δικτύου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και συμβάλουν ουσιαστικά με τις εμπειρίες και τις γνωριμίες τους στην επιτυχία των περιφερειακών συνεργασιών. Επιδιώκεται η συμμετοχή των περιφερειών στις πρωτοβουλίες των Δήμων και η ανάπτυξη ισχυρών συνδέσμων μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως την Έκτη Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

12. Οι δύο πλευρές θα ιδρύσουν ομάδα εργασίας, η οποία αναλαμβάνει:

- Να προετοιμάσει μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών μία πρόταση για την Οργάνωση, Δομή και Λειτουργία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

- Να προετοιμάσει έως την επόμενη Έκτη Διάσκεψη, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και την μετεξέλιξη της ως θεσμό μεταξύ των δύο χωρών.

13. Ο διάλογος που ξεκίνησαν τα πολιτικά ιδρύματα υποστηρίζεται. Τα ιδρύματα καλούνται και μελλοντικά να συμβάλλουν στην διμερή συνεργασία των Δήμων και των Περιφερειών.

14. Λόγω της εγγύτητας προς τους πολίτες οι Δήμοι έχουν πολλές δυνατότητες να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν στον πληθυσμό την συνείδηση ενεργούς συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών στον Δήμο.

15. Όλοι οι συμμετέχοντες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον Δήμαρχο Βερολίνου, Michael Müller, για την διοργάνωση της Πέμπτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τη δυνατότητα επί τόπου επισκέψεων των εγκαταστάσεων του Δήμου του Βερολίνου όπως και τη δυνατότητα διεξαγωγής συζητήσεων γύρω από τις πρακτικές εμπειρίες.

16. Οι συμμετέχοντες χαιρετίζουν την δήλωση της Πέμπτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η Έκτη Ελληνογερμανική Συνέλευση να διεξαχθεί τον Οκτώβριο/Νοέμβριο 2016 σε έναν Ελληνικό Δήμο απο την Γεωγραφική Περιφέρεια της Πελοποννήσου ο οποίος θα αναλάβει την προεδρεία της Έκτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης το 2016 από κοινού με έναν Γερμανικό Δήμο, ο οποίος στη συνέχεια θα φιλοξενήσει την Έβδομη Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV VII)."

http://www.epoli.gr