Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ: ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΙΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ;ΤΙ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΕΠΑΘΕ Η ΦΑΤΜΕ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ;;;;

ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΟΜΙΚ ΤΟΥ 

ΔΙΚΑΣΤΗ ΝΤΡΕΝΤ!


ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ - ΞΕΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΟ 42%

Αλλάζει ο εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;


Η κίνηση δημοτών «Βριλήσσια – Δήμος Δημιουργίας» παρακολουθεί τα δημοσιεύματα και τις διαρροές, για το αν τελικά ισχύσουν, οι τροποποιήσεις που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην παρούσα φάση, σχολιάζει ότι, η εκλογή δημάρχου με ποσοστό 42% από την πρώτη Κυριακή, είναι αντιδημοκρατικό και φαλκιδεύει τον ίδιο το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά θα τοποθετηθεί όταν υπάρξει έγκυρη πληροφόρηση.

Δείπνο Σαμαρά με δημάρχους ΝΔ: Αντιδράσεις για τις αλλαγές στις εκλογές


Έντονες επιφυλάξεις εκφράζουν στην πλειοψηφία τους δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι της ΝΔ σε δήμους της Αττικής για το εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι διαφωνίες εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια δείπνου που παραχώρησε χθες στην ταβέρνα «Τηλέμαχος» στην Κηφισιά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και γραμματέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 18 δημάρχους και πρώην δημάρχους που ήταν παρόντες, μόλις τέσσερις δήλωσαν υπέρ του νέου εκλογικού συστήματος με το ενιαίο ψηφοδέλτιο και το 42%, αναφανδόν κατά ήταν πέντε δήμαρχοι, ενώ περισσότερες ή λιγότερες επιφυλάξεις εξέφρασαν οι υπόλοιποι εννέα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε, ακόμη και ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε προβληματισμένος, αφήνοντας μόνο τον (κατά τα φαινόμενα, εμπνευστή) Δ. Καλογερόπουλο στη στήριξη της πρότασής του.

Όσο για τον ίδιο τον Α. Σαμαρά, αρκέστηκε σε μία γενική αναφορά για την ανάγκη «να προχωρήσουμε σε ρήξεις και να στείλουμε μήνυμα αξιοκρατίας, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να επιλέξει υποψηφίου εκτός κομματικών μηχανισμών.»

Οι υπέρ, οι κατά και οι επιφυλακτικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου, Βριλησσίων, Κώστας Ιωαννίδης, Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, Γαλατσίου, Κυριάκος Τσίρος, Δάφνης-Υμηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Ηρακλείου,Βασίλης Βαλασόπουλος, Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, Παπάγου-Χολαργού, Βασίλης Ξύδης Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, Φιλοθέης-Ψυχικού,Παντελής Ξυριδάκης, Χαϊδαρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας, Χαλανδρίου, Γιώργος Κουράσης, Ωρωπίων, Γιάννης Οικονομάκος, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ηλιούπολης, Γιάννης Αναγνώστου,Μοσχάτου-Τάυρου, Βασίλης Σπανάκης, και Χολαργού-Παπάγου, Δημήτρης Νικολάου.

Από αυτούς:

Υπέρ εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι Χαλανδρίου, Γ. Κουράσης, Χαϊδαρίου, Δ. Μαραβέλιας και Ωρωπίων, Γ. Οικονομάκος, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Π. Χαροκόπος
Επιφυλακτικοί ήταν οι δήμαρχοι Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, Ηρακλείου, Β. Βαλασόπουλος, Βύρωνα, Ν. Χαρδαλιάς, Κηφισιάς, Ν. Χιωτάκης, Παπάγου-Χολαργού, Β. Ξύδης, Περιστερίου, Α. Παχατουρίδης, Παλαιού Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Π. Ξυριδάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Δ. Νικολάου.

Κατά ήταν οι δήμαρχοι Ασπροπύργου, Ν. Μελετίου, Βριλησσίων, Κ. Ιωαννίδης, Γαλατσίου, Κ. Τσίρος, Δάφνης-Υμηττού, Μ. Σταυριανουδάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Β. Σπανάκης
.

Τρεις οι βασικές επιφυλάξεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βασικές επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι δήμαρχοι ήταν:

- Πως θα διοικηθεί ο δήμος, καθώς με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, ακόμη κι αν δοθεί μπόνους στο δήμαρχο, σε πολλές περιπτώσεις η δημοτική Αρχή δεν θα έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως λένε στηνaftodioikisi.gr δήμαρχοι που ήταν παρόντες «σε αυτό το θέμα δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις».

-Με το ενιαίο ψηφοδέλτιο οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν το δήμαρχο με τον οποίο κατεβαίνουν («δεν θα δίνουν καν το ψηφοδέλτιό μας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά), με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων δημάρχων.

-Εκτός από το δημοτικό συμβούλιο, απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία στην κοινωνία για να διοικηθεί ο δήμος, κάτι στο οποίο δεν βοηθάει το 42%.

aftodioikisi.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: Τελικά ήταν παρών ο δήμαρχος Χαλανδρίου. Ήταν λάθος η πρωινή μας αναδημοσίευση.

 Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου φαίνεται ότι τοποοθετήθηκε, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr. 


ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ 2! ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ;Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΓΚΩΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΕΚΤΗ! 

Περιμέναμε να περάσει και ο Αύγουστος με τις άδειες, αλλά πλέον δεν έχετε καμία δικαιολογία.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΚΛΑΔΙΑ, ΟΓΚΩΔΗ ΚΑΙ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

(δηλαδή από τους αποτελεσματικούς)

ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟ Η ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ... ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ (ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΔΟΙ) ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ;

Οι φωτογραφίες είναι πρωινές.

Μήπως έχουν απεργία στην χωματερή κύριοι του δήμου;

Γιατί αν είχαν μια μέρα απεργία θα βγάζατε ανακοίνωση ότι δεν μπορείτε να κάνετε την δουλειά σας και κινδυνεύει η δημόσια υγεία.


ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ! ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ;


Θυμάσε αναγνώστη μου το δημοτικό συμβούλιο που έγινε τον Ιούλιο για έκφραση - και καλά - συμπαράστασης στους απεργούς εργαζόμενους του δήμου.

Εμείς θυμόμαστε αναγνώστη μου.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ (Ελενίτσα, δεν ξεχνώ).

Τότε ο Αεικίνητος συμπαραστάθηκε αλλά ήθελε λέει να γίνει η δημοπρασία για την εργολαβία συντήρησης των σχολείων - που θα άρχιζαν και έπρεπε να ήταν έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές.

Και ζήταγε που λες αναγνώστη μου από τους εργαζόμενους να σπάσουν την απεργία για να μην αργήσουν οι επισκευές στα σχολικά κτίρια.

Βέεεεεεβαια!

Αλλά αυτοί οι κοπρίτες οι εργαζόμενοι δεν έκαναν το χατήρι στον Αεικίνητο και απήργησαν τρεις ολόκληρες μέρες!

Και έτσι καθυστέρησαν τα σχολεία!

Βέεεεβαια!

Θα μου πεις 3-4 μέρες, άντε μια βδομάδα.

Οοοχι!

Διότι ο διαγωνισμός δεν έγινε ακόμα!

ΘΑ .... ΓΙΝΕΙ!
Στις 24 τουτουνού!

2 μήνες μετά και κάτι!

¨Έχουν απεργία ακόμα ή είστε παντελώς ανίκανοι κύριοι;

ΕΠΑΛ Χαλανδρίου: Πάνω από 40 μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα και κατάργηση 15 ειδικοτήτων σε κλάδους υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας


του Στέφανου Καμπά
Στις 23/7 του περασμένου καλοκαιριού, ψηφίστηκε με ισχνή πλειοψηφία ο πολυ-νόμος 4172, ο οποίος μεταξύ άλλων επαχθών μέτρων συμπεριελάμβανε διάταξη του υπουργείου Παιδείας η οποία καταργούσε κυριολεκτικά από την προηγούμενη μέρα, 50 ειδικότητες σπουδών της Τεχνικής Εκπαίδευσης καθώς και τις θέσεις πάνω από 2.000 εκπαιδευτικών, οι οποίοι δίδασκαν στους κλάδους αυτούς και οι οποίοι αυτόματα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με περαιτέρω κίνδυνο την απόλυση τους.


Στο Χαλάνδρι, στον τομέα της δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, λειτουργούν 3 Ημερήσια ΕΠΑΛ, ένα Εσπερινό και μια ΕΠΑΣ. Η γεωγραφική προέλευση των μαθητών στα σχολεία αυτά είναι υπερτοπική, καθώς δεν φοιτούν αποκλειστικά μαθητές που διαμένουν στα όρια του Δήμου, όπως απαιτείται στα υπόλοιπα. Η λειτουργία τους διευκολύνει εκατοντάδες νέα παιδιά της πόλης μας να έχουν πρόσβαση σε αυτά εφόσον επιλέξουν να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους στην β' βάθμια εκπαίδευση.

Συνολικά στα σχολεία αυτά φοιτούν 1.200 μαθητές.
Με τον Ν.4172 που αναφέραμε παραπάνω, 15 από τις ειδικότητες που προσέφεραν αυτά τα σχολεία καταργήθηκαν και οι καθηγητές τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Ύστερα από επεξεργασία στοιχείων της Δ/νσης Εκπαίδευσης -τα οποία αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και αφορούν την σχολική χρονιά 2012/2013-, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε αυτά τα σχολεία ως μόνιμοι και με την οργανική τους θέση εκεί, ήταν συνολικά 159 (σημ. αναφέρονται μόνο οι μόνιμοι και όχι εκπαιδευτικοί με άλλη σχέση εργασίας που προφανώς και αυτών οι θέσεις συμπαρασύρονται από τις καταργήσεις).

Με την κατάργηση των ειδικοτήτων τουλάχιστον 41 από αυτούς τους καθηγητές (μεταξύ τους και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ) έχουν τεθεί από τις 22/7 σε διαθεσιμότητα.

Οι εκπαιδευτικές ειδικότητες που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ του Χαλανδρίου είναι οι εξής: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ, ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ, ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ, ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ, ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Διαπιστώνει εύκολα κάποιος ότι πρόκειται για ειδικότητες που κάλυπταν κλάδους σπουδών με αντικείμενα που έχουν υψηλή ζήτηση στην "αγορά" εργασίας. Προσέφεραν έτσι στα παιδιά του Χαλανδρίου, που στρέφονταν από νωρίς στην Επαγγελματική Τεχνική Εκπαίδευση, μια διέξοδο ως εναλλακτική λύση στις αντίστοιχες σπουδές που παρέχονται με υψηλά δίδακτρα από ιδιωτικές σχολές.

Και αυτό, παρά τα όποια προβλήματα, ελλείψεις ή ανεπάρκειες, είχε σοβαρά αποτελέσματα.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το καταργημένο τμήμα Γραφιστικής του 1ου ΕΠΑΛ Χαλανδρίου. Η επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις ήταν 100% και μάλιστα με σημαντικές διακρίσεις. Όλοι οι μαθητές πέρασαν σε σχολές της αρεσκείας τους. Ανάμεσα στους πρώτους επιτυχόντες του ΤΕΙ Γραφιστικής Αθηνών ήταν δυο μαθητές του σχολείου, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Η οριστική κατάργηση αυτών των κλάδων σπουδών από την Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση δημιουργεί αντικειμενικά έναν μονόδρομο προς αντίστοιχες ιδιωτικές σχολές, όπου θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει όποιος νέος επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτά τα επαγγελματικά αντικείμενα.

Πραγματικά, δεν θα μπορούσαν με πιο ακόπιαστο και ανέξοδο τρόπο να κερδίσουν πελατεία και να γεμίσουν τις σχολές τους οι ιδιώτες της "εκπαίδευσης". Το κράτος αποσύρρεται εθελοντικά και με τρόπο σκανδαλώδη, έναν έναν άκρως παραγωγικό και "λαικό" τομέα της εκπαίδευσης, όπου επί χρόνια έχει επενδύσει σε εκπαιδευτικό προσωπικό, πολύτιμη υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή παραδίδοντας στο εξής τους νέους και τις οικογένειές τους στις κερδοσκοπικές επιβουλεύσεις της κάθε είδους ιδιωτικής σχολής, αφοπλισμένους πλέον από εναλλακτικές λύσεις δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Το ακόμα πιο επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον είναι ότι με την κατάργηση αυτών των κλάδων απαξιώνεται και η υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή τους καθιστώντας πολύ δύσκολη την δυνατότητα μελλοντικής επαναλειτουργιας τους.

Δικαίως λοιπόν μπορεί να χαρακτηρισθεί η κατάργηση αυτών των ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ως "διαρκές δώρο" του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης προς τους ονομαζόμενους και ως σχολάρχες.

Προφανώς και οι διαθεσιμότητες-απολύσεις των δεκάδων εκπαιδευτικών των σχολείων του Χαλανδρίου, δεν γίνονται ως μέρος κανενός είδους "μεταρρύθμισης" ή "νοικοκυρέματος" της εκπαίδευσης. Η εργασία τους βρέθηκε αντιμέτωπη με τομείς του δημοσίου όπου σύμφωνα με όσα προτάσσει η νέα μνημονιακού τύπου "ανάπτυξη" επιλέγεται η παραχώρησή τους σε ιδιώτες. Ακόμα κι αν θύμα αυτής της "ανάπτυξης" είναι η εκπαίδευση. Ακόμα και αν πρόκειται για τα παιδιά που θα είναι το μέλλον αυτής της χώρας.

Η κατανόηση από την κοινωνία της σημασίας που έχει η Δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση για έναν "άλλο" τύπο ανάπτυξης προς όφελός της, είναι και η ελπίδα να διασωθεί η Εκπαίδευση μαζί με τους εκπαιδευτικούς που την υπηρετούν.

Κατανομή στους Δήμους της χώρας της τακτικής επιχορήγησης Αυγούστου 2013 και της δόσης των παρακρατηθέντων


http://www.kedke.gr/, 9/9/2013

Ανοικτή επιστολή σε γονείς και πρωτοετείς φοιτητές ΕΜΠ από Καθηγητές και Εργαζόμενους στο ΕΜΠ
Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2013 

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Εμείς, καθηγητές και εργαζόμενοι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σας καλωσορίζουμε στο μεγαλύτερο και αρχαιότερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας. Σας συγχαίρουμε, φοιτητές, φοιτήτριες και τους γονείς που σας στήριξαν, καθώς γνωρίζουμε καλά, πόσο κοπιάσατε για να κάνετε πράξη το όνειρο σας, να σπουδάσετε σε ένα καλό δημόσιο, διεθνούς κύρους, ελληνικό πανεπιστήμιο.

Σήμερα, την ώρα που στο Ίδρυμα μας ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε το ακαδημαϊκό έτος, να εγγράψουμε τους νεοεισαχθέντες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του, να αποχαιρετήσουμε τους επιτυχημένους διπλωματούχους του, να αρχίσουμε το νέο πρόγραμμα σπουδών, να ανοίξουμε τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, συνέβη κάτι περίεργο και δραματικό ταυτόχρονα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θέτει σε διαθεσιμότητα 550 εργαζόμενους μας διοικητικούς υπαλλήλους. Δηλαδή το 65% του διοικητικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή προαναγγέλλει την διαθεσιμότητα του 40% των καθηγητών, στο επόμενο έτος. Με λίγα λόγια φαίνεται να θέλει να μειώσει το μέγεθος του Πολυτεχνείου στο μισό. Τις οικονομικές δυνατότητες μας τις έχει ήδη μειώσει κάτω από μισό. Τα κονδύλια για τα μαθήματα, για τα κτίρια, για τις βιβλιοθήκες, για τους μισθούς. Παράλληλα απέλυσε τους συμβασιούχους διδάσκοντες, αρνείται επί χρόνια να διορίσει τους νεοεκλεγμένους λέκτορες και καθηγητές, ενώ οι σχολές αιμορραγούν από τις συνταξιοδοτήσεις. Και κάτι χειρότερο από αυτό. Κατέσχεσε πριν λίγο καιρό 30 εκατομμύρια ευρώ, από τα αποθεματικά της έρευνας. Χρήματα που δεν μας είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά είχαμε εξασφαλίσει μόνοι μας ∙ διδάσκοντες, νέοι ερευνητές και η διοίκηση μας, μέσω ευρωπαϊκών ή ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων, χρήματα δηλαδή, που εμείς είχαμε φέρει εδώ, και τα οποία ανακυκλώναμε στις σπουδές, στις υποτροφίες, στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές.

Και όμως η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει το μέγεθος του Πολυτεχνείου στο μισό! Καθώς αύξησε τον αριθμό των εισακτέων του. Προγραμματίζει κάτι πολύ χειρότερο. Οι μισοί διοικητικοί, οι μισοί καθηγητές, με ελάχιστους προϋπολογισμούς θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Πως θα γίνει αυτό; Προφανώς θα μειωθούν τα μαθήματα, θα σταματήσουν τα δωρεάν συγγράμματα, θα κλείσουν οι βιβλιοθήκες (διαθέτουμε την καλύτερη τεχνική βιβλιοθήκη της χώρας), θα διαλυθούν οι γραμματείες, θα ρημάξουν κτίρια (διαθέτουμε μερικές από τις καλύτερες πανεπιστημιακές υποδομές των Βαλκανίων, στου Ζωγράφου, στην Πατησίων, ένα εξαιρετικό τεχνολογικό-πολιτιστικό πάρκο στο Λαύριο και ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο στο Μέτσοβο), θα διαλυθεί το πρωτοποριακό διαδικτυακό μας κέντρο, θα κλείσουν εργαστήρια και μεταπτυχιακά προγράμματα. Το Πολυτεχνείο εν ολίγοις ωθείται να μετατραπεί σε ένα ίδρυμα μεταλυκειακής κατάρτισης, σε ένα ΙΕΚ. Με εύκολα, γρήγορα πτυχία για ένα σίγουρο άνεργο μέλλον, με ελάχιστους εξαθλιωμένους εργαζόμενους και καθηγητές και που δεν θα νοιάζονται πως θα διδάξουν, αλλά πως θα επιβιώσουν. Τότε θα σας ζητήσουν και δίδακτρα επιπλέον, καθώς οι σπουδές δεν θα βγαίνουν. Αυτό δεν θα συμβεί στο μακρινό μέλλον, συμβαίνει τώρα.

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε άλλο, να υπομείνουμε άλλο τον κατήφορο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα απολυθεί και ο επόμενος διπλανός μας μέχρι να έλθει η σειρά μας, πότε θα πάψουμε να έχουμε υπολογιστή, γραφείο, αίθουσα διδασκαλίας, αμφιθέατρο, εργαστήριο έρευνας. Πότε θα καταργήσουμε τις έξι από τις εννιά ιστορικές σχολές του ΕΜΠ, πότε οι φοιτητές μας θα αναγκαστούν να πληρώνουν δίδακτρα για να διδάσκονται. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν, συνάνθρωποι μας που στις 16 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στον δρόμο, νέοι με παιδιά, με άλλους απολυμένους ή ανέργους στις οικογένειες τους, θα κάθονται λίγο πριν μαζέψουν τα πράγματα από το γραφείο τους, στις γραμματείες των σχολών, να εγγράφουν χαμογελαστοί τους φοιτητές μας, πως οι διδάσκοντες οι οποίοι θα γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες θα έχουν την ίδια τύχη, θα βρουν το κουράγιο να διδάξουν στα αμφιθέατρα, να σταθούν όρθιοι και αξιοπρεπείς σαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Μα θα μας πείτε: η Ελλάδα έχει ήδη ένα εκατομμύριο ανέργους, η Αθήνα σαράντα χιλιάδες αστέγους στα πεζοδρόμια της, το ένα τρίτο των νοικοκυριών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, οι μισθοί όσων έχουν την τύχη ακόμη να πληρώνονται έχουν μειωθεί στο μισό ή στο ένα τρίτο. Ναι, έτσι είναι! Και εσείς βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση, ο κάθε γονιός από εσάς μπορεί να είναι άνεργος, το κάθε σπίτι κινδυνεύει με πλειστηριασμό, το μηνιάτικο δεν βγαίνει, ούτε οι σπουδές των παιδιών σας. Δεν ξέρετε αν και πως θα καταφέρουν να πάρουν κάποτε το πτυχίο τους.

Το γνωρίζουμε και εμείς, είμαστε άνθρωποι σαν και εσάς, με οικογένειες, με μικρά παιδιά ή με παιδιά που σπουδάζουν. Περάσαμε από τους ίδιους δρόμους, τα ίδια θρανία. Βρεθήκαμε να υπηρετούμε ένα σπουδαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα με ιστορία, με κύρος. Παραλάβαμε από τους δασκάλους μας ένα Πολυτεχνείο γνώσης, επιστημονικής πρωτοπορίας καινοτομίας, έρευνας, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.

Αν κλείσετε για λίγο τα αυτιά σας, στη χαμηλού επιπέδου εγχώρια ειδησεογραφία και αναζητήστε τις διεθνείς κατατάξεις θα δείτε πόσο ψηλά βρίσκεται το ΕΜΠ στον κόσμο. Θα δείτε πόσο σημαντικές είναι οι σπουδές του, πόσο αναγνωρίζονται οι καθηγητές του διεθνώς, πόσο διαπρέπουν οι μεταπτυχιακοί του φοιτητές στα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, πόσο ψηλά βρίσκεται το επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου αποφασίσαμε να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά, όχι μοιραίοι και άβουλοι. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, το ίδιο και καλύτερο Πολυτεχνείο από αυτό που μας παραδόθηκε. Θυμόμαστε και κάτι άλλο: Σε δύο μεγάλες κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας – στον Πόλεμο και στη Δικτατορία – η φλόγα του εμβλήματος του Ιδρύματος, του Προμηθέα Πυρφόρου, έλαμψε σε σκοτάδια. Αυτή τη φλόγα πήρε ο Ελληνικός λαός στα χέρια του και νίκησε. Δεν το ξεχνάμε και σας ζητάμε να έλθετε εδώ, μαζί μας, να σταθείτε δίπλα μας στον ωραίο αγώνα που ξεκινάμε.

                                                                                    http://www.pd.ntua.gr/

ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΥΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΕΡΤΑ! ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΑΕΙΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΦΩΝΑΞΑΝ;


ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: ΣE ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΩΝ "Β.Π."...ΣΑΜΑΡΑΣ-ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ!!!


Σε γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς δειπνούν αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του epoli.gr, ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και Δήμαρχοι της Αττικής.

Η συζήτηση γίνεται σε πολύ καλό κλίμα, με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να ενημερώνεται για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και… νέο Εκλογικό Νόμο και Δημοτικές Εκλογές...

Τα χαμόγελα πολλά, με τους Δημάρχους να ενημερώνουν τους Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών, για όλα τα φλέγοντα θέματα της Τ.Α. αλλά, κυριότερα, για τις επερχόμενες Εκλογές της Αυτοδιοίκησης το Μάιο, καταθέτοντάς τους τις απόψεις τους, γι’ αυτές.

Για να μη σας ταλαιπωρούμε άλλο, στη συνάντηση είναι, σύμφωνα με τα “μάτια” του epoli.gr, οι Δήμαρχοι Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, Χαϊδαρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας, Δάφνης - Υμηττού, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Βριλησσίων, Κώστας Ιωαννίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Πενθήμερες απεργίες αποφάσισαν οι καθηγητές

Σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι καθηγητές στη συνέλευση των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.

Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.

Η ΟΛΜΕ έχει καλέσει επίσης σε συγκρότηση κοινού απεργιακού μετώπου τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους. Οι πρώτοι αναμένεται να καθορίσουν μέσα στην εβδομάδα τη στάση τους ενώ οι δεύτεροι κάλεσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση χθες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Παιδείας Σ.Κεδίκλογλου. Η ΔΟΕ έχει σήμερα συνάντηση με την ΟΛΜΕ.

Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αραβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κουκουλόπουλος: Οι προτάσεις Μιχελάκη προδίδουν σύγχυση και προχειρότητα

Έντονη κριτική στις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη (ο οποίος μίλησε για «σκέψεις του πρωθυπουργού») αναφορικά με τις αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές ασκεί με άρθρο του στην «Ημερησία» ο, παραλίγο υπουργός Εσωτερικών στην τελευταία κυβέρνηση Σαμαρά, Πάρις Κουκουλοπουλος.

Ο κ. Κουκουλόπουλος σε άρθρο του με τίτλο: «Περισσότερη, όχι λιγότερη Δημοκρατία» τονίζει χαρακτηριστικά: «Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης απαιτεί και προϋποθέτει σοβαρό σχέδιο και δημόσιο διάλογο. Όσα έχουμε υπ΄ όψη μας μέχρι τώρα μόνο σύγχυση και προχειρότητα προδίδουν». Παράλληλα εκφράζει την αντίθεση του στο όριο του 42% για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, τάσσεται κατά των χρισμάτων και τονίζει ότι «τα κόμματα του συνταγματικού τόξου έχουν ελάχιστη υποχρέωση να συμφωνήσουν ότι κανένας Δήμος δεν θα περάσει στη Χρυσή Αυγή.»Καλεί δε την κυβέρνηση «αν θέλει πραγματική μεταρρύθμιση, να ξεκινήσει αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο για το Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να διασφαλίζει πως οι μελλοντικές Κυβερνήσεις συνεργασίας θα έχουν πλειοψηφία στο λαό και τη Βουλή.»

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Π. Κουκουλόπουλου έχει ως εξής: