Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ 1-15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015


Το μακρύ χέρι του Καραγκιόζη αγκαλιάζει τις γειτονιές του Χαλανδρίου


Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου, διοργανώνουν το πρώτο χειμερινό φεστιβάλ με θέμα το Θέατρο Σκιών. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Θεάτρου Σκιών μέσα από μια σειρά παραστάσεων και εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν από τη 1 έως τις 15 Μαΐου και θα αγκαλιάσουν όλες τις γειτονιές του Δήμου μας. Μεγάλοι καραγκιοζοπαίκτες, όπως ο διάσημος Άθως Δανέλης, το Θρακικό Θέατρο Σκιών του ακρίτα Δον Σάντσο Βουλτσίδη και ο συμπολίτης μας «Ψυχραιμίας» συναντάνε τη «νέα γενιά», τους τριαντάρηδες Τάσο Γεωργίου, Στάθη Λαγκάδα και Σωκράτη Κοτσορέ, που συνεχίζουν και ανανεώνουν την τέχνη του Θεάτρου Σκιών. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια εκδήλωση-συζήτηση για το παρελθόν και το μέλλον του καραγκιόζη, καθώς και ένα λαϊκό γλέντι, αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του… μπερντέ!
Ο Δήμος Χαλανδρίου, επέλεξε με το Φεστιβάλ αυτό, να αναδείξει και να στηρίξει ένα κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού που παραμένει ζωντανό και συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπλουτίζει την παράδοσή μας. Μια παράδοση που μας εφοδιάζει με έμπνευση αλλά και φορτώνει στην καμπούρα μας τα χρειαζούμενα για το μέλλον. Ο Καραγκιόζης είναι πάντα παρών και επίκαιρος: κωμικός και τραγικός ταυτόχρονα, άσχημος και όμορφος, έξυπνος και κουτοπόνηρος, δειλός και γενναίος, ήρωας και «αντι-ήρωας», μας αποκαλύπτει μας «διδάσκει» με τα καμώματά του και μας προσκαλεί σε μια γελωτοθεραπεία, όπου ο καθένας μας ξορκίζει με το γέλιο τον κακό του εαυτό. Ο μπερντές γίνεται έτσι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και ο Καραγκιόζης ο γνησιότερος… εκπρόσωπος και αντιπρόσωπός μας!

Αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων:

Κυριακή 1/3, 11:00, στο 16ο Δημοτικό, Τρίτση & Παπανικολή 2 – Πάτημα
«Τα κατορθώματα του Καραγκιόζη» με τον Άθω Δανέλλη

Κυριακή 1/3, 11:00, στο 3ο Δημοτικό, Μαραθώνος & Μικράς Ασίας – Συνοικισμός
«Από τη Γη στη Σελήνη» με τον Στάθη Λαγκάδα

Δευτέρα 2/3, 19:00, Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Χαλανδρίου, Παπάγου 7, 2ος όρ.
«Ο Καραγκιόζης και το ψέμα στον Αλή Πασά» με τον «Ψυχραιμία» ,
«O Καραγκιόζης και ο Ροβέρτος διάβολος» με τον Σωκράτη Κοτσορέ
και εκδήλωση-συζήτηση για το παρελθόν και το μέλλον του Θεάτρου Σκιών

Κυριακή 8/3, 11:00, στο 12ο Δημοτικό, Ιωαννίνων και Ταϋγέτου – Τούφα-Φραγκοκλησιά
«Ο Γεροδήμος και οι συνωμότες αξιωματικοί» με τον Στάθη Λαγκάδα

Δευτέρα 9/3, 19:00, Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Χαλανδρίου, Παπάγου 7, 2ος όρ.
«Ο Καραγκιόζης εκπαιδεύεται» με τον Άθω Δανέλλη

Σάββατο 14/3, 18:00, στο 11ο Δημοτικό, Κρίνων 24 – Πολύδροσο
«Το πανηγύρι του Καραγκιόζη» με τον Τάσο Γεωργίου

Κυριακή 15/3, 11:00, στο 4ο Δημοτικό, Αριστοφάνους & Σαλαμίνος – Κάτω Χαλάνδρι
«Ο Τρομάρας» του Γ. Βιζυηνού με τον Δον Σάντσο Βουλτσίδη

Κυριακή 15/3, 13:00, ταβέρνα Το κουτούκι, Υψηλάντου 5
«Ο Καραγκιόζης στο New York Athens by night» με τον Δον Σάντσο Βουλτσίδη
παράσταση και ρεμπέτικο γλέντι με ζωντανή ορχήστρα
*(η παράσταση και το μουσικό συγκρότημα είναι προσφορά του Δήμου μας. Το ανάλογο κόστος για το ποτό και το φαγητό το αναλαμβάνει ο καθένας που θα συμμετάσχει)

Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ" ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ

 

Η αποδυνάμωση, αντικατάσταση από χαλαρά, εθελοντικά σχήματα - που οδηγούν μαθηματικά μεσομακροπρόθεσμα στην κατάργηση - των οργανωμένων, θεσμικών δομών παροχής αθλητικών, πολιτιστικών και τώρα κοινωνικών υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα του δήμου μας προς τους Χαλανδράιους, είναι επιλογή που υπηρετεί απόλυτα την νεοφιλελεύθερη στρατηγική της ολοκληρωτικής κατάργησης του κράτους πρόνοιας και "όποιος δεν καταλαβαίνει δε ξέρει που πατάει και που πηγαίνει".

Ας κάνουμε τον τραγικό απολογισμό των τελευταίων χρόνων στον δήμο μας:

Μείωση θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, συνέναιση στη λειτουργία της Εστίας Παιδιού Κουρτέση από "φίλους του ιδρύματος", πλήρης κατάργηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, αποδυνάμωση μουσικών εργαστηρίων της φιλαρμονικής και ίδρυση ιδιωτικού φορέα για το αντικείμενο - ορχήστρα νέων από τον δήμο, μετατροπή του θεατρικού εργαστηρίου του κέντρου νεότητας σε σωματείο, διάλυση εργαστηρίων ΔΕΠΑΧ και Αετοπουλείου και λειτουργία ιδιωτικών εργαστηρίων σε δημοτικούς χώρους και τώρα η σταδιακή αντικατάσταση των δημοτικών ιατρείων από εθελοντικό σχήμα.

Η αντικατάσταση των υπαρκτών οργανωμένων αυτοδιοικητικών δομών κοινωνικής πρόνοιας (ΣΚΕΠΙ) από το χαλαρό και θεσμικά ανεύθυνο σχήμα εθελοντών, περιορίζει και τελικά εκμηδενίζει τις απαιτήσεις του πολίτη - δημότη από τον δήμο του και τον μετατρέπει σε επαίτη μέσα στους ίδιους του χώρους που έγιναν και πληρώθηκαν από τα δικά του δημόσια χρήματα τα προηγούμενα χρόνια.

Η απόλυτη στήριξη των δυνάμεων του φιλελευθερισμού σε αυτές τις επιλογές της διοίκησης του δήμου, που αποτελούν συνέχεια της πολιτικής Κουράση, ας προβληματίσει τους σκεπτόμενους.

Αυτό το μοντέλο της αντικατάστασης οργανωμένων δομών από θολής και αβέβαιης βιωσιμότητας σχήματα μόνο με την αντικατάσταση της σταθερής εργασίας με τους "με το ζόρι" επιχειρηματίες των ΚΟΙΝ.ΣΕΠ μπορεί να παρομοιαστεί.

Εμείς σε αυτή την πολιτική είμαστε απέναντι, κόντρα στο ρεύμα και λέμε να πρωτοτυπήσουμε πραγματικά: ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ που υλοποιούνται σε εφαρμογή τροϊκανών (ή "θεσμικών" αν προτιμάτε) στρατηγικών οδηγιών που έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε οριστικά μαζί τους.

Εμείς λέμε να αντισταθούμε σθεναρά για να έχει ο δημότης του Χαλανδρίου αυτά που δικαιούται και πληρώνει.

Επιμένουμε να διεκδικούμε να έχει ο άγρια φορολογούμενος δημότης Χαλανδρίου καθορισμένα δικαιώματα - προνόμια από τον δήμο του, ανεξάρτητα από "προσφορές", "χορηγίες", "εθελοντές" και "φιλάνθρωπους" ειδικά στα κρίσιμα πεδία δράσης της αυτοδιοίκησης: εργασία, καθαριότητα, υγεία, εκπαίδευση (προσχολική και σχολική), άθληση.

Ο πολίτης πληρώνει το κράτος και την αυτοδιοίκηση - ακόμα και τις τεράστιες ρεμούλες τους - και όσο πληρώνει κανείς δεν έχει δικαίωμα να κοκορεύεται γαιτί τον "φιλοδωρεί" και του επιτρέπει να χρησιμοποιεί τον ΔΙΚΟ ΤΟΥ δημόσιο χώρο, όπως κάνει η επικοινωνιακή προπαγάνδα του τοπικού συστήματος - τόσο η δεξιά όσο και ή αριστερή του πλευρά.

Απαιτούμε και διεκδικούμε η κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική πολιτική του δήμου ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ να είναι οριοθετημένη και να απευθύνεται σε αξιοπρεπείς πολίτες - δημότες, ιδιοκτήτες και χρηματοδότες αυτών των χώρων και όχι σε επαίτες - ραγιάδες, υποχρεωμένους στον κάθε ενδιάμεσο παράγοντα.

Απαιτούμε να απεμπλακεί η θεσμική λειτουργία του δήμου από τις δραστηριότητες οποιουδήποτε ιδιωτικού σωματείου, φορέα, συλλόγου, παράγοντα που δεν υπόκειται στην δημοκρατική αξιολόγηση και κρίση του δημότη και απαιτούμε ο δήμος να κάνει την δουλειά του και όχι να προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες του πίσω από "κοινωνικά"  καμουφλάζ.

ΠΟΕ ΟΤΑ: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΡΑ


Δήμος Χαλανδρίου: Στις 23 Μαρτίου ξεκινάει το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης (Κ.Ι.Φ.Α.)


 

 Στις 23 Μαρτίου 2015 θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο Χαλάνδρι το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Κ.Ι.Φ.Α.).

Παρέχει ΔΩΡΕΑΝ πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη, ανασφάλιστους, άπορους, άνεργους, χωρίς καμία διάκριση.

Η λειτουργία του Κ.Ι.Φ.Α. στηρίζεται σε εθελοντική προσφορά όλων των συντελεστών λειτουργίας του, ιατρών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, πολιτών, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας προσφοράς.

Για τις ανάγκες του Κ.Ι.Φ.Α. απευθυνόμαστε:

- σε όλους τους φαρμακοποιούς που θα ήθελαν να προσφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό ή και να βοηθήσουν στη λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου.
- σε όλους τους γιατρούς που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή είτε στο Κοινωνικό Ιατρείο είτε στο χώρο εργασίας τους.
- σε Διαγνωστικά Κέντρα του Χαλανδρίου και της ευρύτερης περιοχής, που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη προσπάθεια αυτή.
- σε επαγγελματίες που επιθυμούν να συμβάλουν, ιδιαίτερα για τον εξοπλισμό του χώρου με είδη γραφείου, γραφική ύλη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, παιδαγωγικό υλικό, ιατρικό εξοπλισμό κλπ.

Όσοι και όσες θέλετε συμβάλετε στη στελέχωση του Κ.Ι.Φ.Α. Χαλανδρίου μπορείτε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: kifa.xal@gmail.com.

Το Κ.Ι.Φ.Α. Χαλανδρίου φιλοξενείται στο χώρο του Σ.Κ.Ε.Π.Ι. Χαλανδρίου, Αισχύλου 28 - απέναντι από τη Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου.

΄Ωρες λειτουργίας 17.00-20.00 Δευτέρα έως Παρασκευή.

Από την πρΟΤΑση. Τα boldαρίσματα δικά μας.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΔΙΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Ανακοίνωση πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας , για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών. (24/2/2015)


Για περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους: http://www.halandri.gr/Default.aspx?lang=el-GR&page=327&newsid=3961

Μ. ΓΛΕΖΟΣ : ΤΟ ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ.

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζου φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και την
 
 πολιτική του δράση.
Στην ερώτηση αν βλέπει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας και αν υπάρχει, επίσης, κίνδυνος να αναπτυχθούν ακραίες δυνάμεις, ο κ. Γλέζος απαντά ότι «ο κίνδυνος υπάρχει και θα εκραγεί αν η κυβέρνηση δεν κρατήσει τον λόγο της».
Σε ό,τι αφορά, δε, τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία και ανάμεσα στους δύο λαούς, ευρωβουλευτής τυ ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει: «Το να τροφοδοτούμε τη σύγκρουση είναι λάθος. Πρέπει να υπερασπισθούμε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι ο γερμανικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διέπραξε το Τρίτο Ράιχ».
Ερωτηθείς για το αίτημα των πολεμικών επανορθώσεων, ο Μανώλης Γλέζος τόνισε: «Πρόκειται, κυρίως, για μια ηθική ευθύνη. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να δώσει όσα οφείλει, έστω και αν επρόκειτο για ένα μόνο μάρκο. Ορθώς το Βερολίνο δέχθηκε να καταβάλει τα χρέη που αναγνωρίσθηκαν σε χώρες όπως η Πολωνία και η Γιουγκοσλαβία, ή να αποζημιώσει θύματα ναζιστικών σφαγών που διαμένουν στο Ισραήλ, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που έκλεψε από τη χώρα μας και δεν αντιμετώπισε το θέμα των επανορθώσεων προς την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο».
Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απαντά ότι «δεν είναι εφικτή. Το ενιαίο νόμισμα είναι το καλύτερο σενάριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο να μην μετατραπεί σε μέσο καταπίεσης. Η αξία δεν παράγεται από το νόμισμα ή το χρηματιστικό κεφάλαιο, αλλά από τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο».
Στην ερώτηση της Corriere della Sera «ποιον ρόλο φαντάζεται για την Ελλάδα στο μέλλον της Ευρώπης;» ο κ. Γλέζος αποκρίνεται πως «η Ευρώπη είναι ένας ελληνικός όρος που σημαίνει «εκείνη η οποία διαθέτει ευρύ βλέμμα». Μια ετυμολογία η οποία παραπέμπει σε πολλαπλή αντίληψη, μια πολυσήμαντη ρίζα. Mέσα σε αυτή την ταυτότητα πρέπει να υπάρξει θέση για όλους, Έλληνες, Ιταλούς, Γερμανούς, Ισπανούς».
Με αναφορά, τέλος, στην αφαίρεση της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, ο Μανώλης Γλέζος δηλώνει: «Η σβάστικα ήταν ύβρις στη Δημοκρατία και αποτελούσε απόδειξη της σκλαβιάς μας. Επέλεξα εκείνη τη συγκεκριμένη νύχτα, με τον φίλο μου, Απόστολο Σάντα, διότι ο Χίτλερ είχε μόλις δηλώσει ότι με τη λήξη της μάχης της Κρήτης η Ευρώπη είχε απελευθερωθεί από τους εχθρούς. Η σημαία έπρεπε να αφαιρεθεί αμέσως, η περίοδος της αντίστασης είχε αρχίσει».

Από το left.gr μέσω syrizahalandriou.wordpress.com