Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

...λες και έχω 10 ακίνητα στη Μύκονο (ακούστε το τραγούδι!)


Σ' ένα σπίτι μόνος να γυρνάω μόνος

να με πνίγει ο πόνος που “χεις φύγει

σε ένα σπίτι άδειο ψάχνω για κουράγιο

κι όπου να “ναι η ΔΕΗ μας λήγει

σαράντα τετραγωνικά πώς να χωρέσουν μια καρδιά

που έχει τόσο πληγωθεί και έχει και να πληρώσει

Σαράντα τετραγωνικά μου είχες πει μισά μισά

πήρα το δάνειο μα εσύ την έκανες…

Μου “ρθε κι ΕΝΦΙΑ, λάθος πίστεψα καρδιά μου ότι ξέφυγα

και μου χρέωσαν ακόμα και το απίθανο

λες και έχω 10 ακίνητα στη Μύκονο

πες μόνος πώς να τα πληρώσω…

Σε ένα σπίτι μόνος να περνάω μόνος

λίγο ακόμα και θα μου σαλέψει

σε ένα σπίτι άδειο ψάχνω για κουράγιο

μα η υπομονή μου τα “χει παίξει

ΝΑ XAMOΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ;


Ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Κουράσης και η ΠΛΑΤΕΙΑ έγιναν πλέον φίλοι!
                                            (στο fb).

Ποτέ μη λες ποτέ ....

ΕΙΝΑΙ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΗΜΕΡΑ ....


Οι 20 δήμαρχοι της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (διακήρυξη)


“Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κοινωνική, οικονομική και θεσμική κρίση της μεταπολιτευτικής της, τουλάχιστον, ιστορίας. Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ισοπεδώσει την κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση” ανεφέρει σε ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν 20 δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Προσθέτουν:
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι αλλεπάλληλες συγκυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έβαλαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο στόχαστρο δύο αλληλένδετων πολικά σχεδιασμών, το «Καλλικράτη» και των Μνημονίων, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα τόσο ως προς την οικονομική της αυτοτέλεια και υλική / έμψυχη υπόσταση, όσο και ως προς την ίδια τη δημοκρατική της λειτουργία και την αυτοδιοικητική της ουσία:
 • κατάρρευση και της στοιχειώδους ακόμα λειτουργίας πολλών δήμων, περικοπές των ΚΑΠ που ξεπερνούν το 60%,
 • κινητικότητα, δήθεν “αξιολόγηση” και “επανέλεγχος” των συμβάσεων εργασίας και μαζική κατάργηση / συγχώνευση δομών που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και “γεμίζουν” τη δεξαμενή των απολύσεων.
Είναι ολοφάνερη η αποτυχία του κυβερνητικού «success story», τη στιγμή που στην πραγματικότητα οι δήμοι αδυνατούν να επιτελέσουν και τη στοιχειώδη αναπτυξιακή λειτουργία, αποστερημένοι πλήρως από αναπτυξιακούς πόρους (το ΠΔΕ για τους δήμους και η ΣΑΤΑ, από 1,2 δις. Ευρώ το 2009, εξανεμίστηκε σε μόλις 180 εκ. ευρώ το 2014), χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες σχεδιασμού και προγραμματισμού και με το βρόγχο του “Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας” και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών να ακυρώνει κάθε περιθώριο αυτόνομης δράσης.
Η στοχοποίηση του κοινωνικού κράτους και της έννοιας της αλληλεγγύης, η μετατροπή ακόμα και της περιβαλλοντικής πολιτικής σε «μπίζνα», η αποστέρηση των τοπικών κοινωνιών από θεμελιώδη αναπτυξιακά εργαλεία, αλλά και από ανεκτίμητα κοινωνικά αγαθά, όπως η ενέργεια, ο αιγιαλός, οι υποδομές, το νερό κ.λπ., αποτελούν θεμελιώδεις επιδιώξεις της κυβερνητικής μνημονικής ατζέντας στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, Κυβερνητικές πολιτικές που παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα και επιδιώκουν την ισοπέδωση των κοινωνικών αντιστάσεων.
Γι’ αυτό άλλωστε διώκονται οι 5 Δήμαρχοι, που εντελώς “τυχαία”  ανήκουν στον αντιμνημονιακό, αντικυβερνητικό χώρο, γι’ αυτό συκοφαντείται κάθε προσπάθεια κοινωνικής αντίστασης.
Οι επιδιώξεις αυτές διευκολύνθηκαν από το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι αντιδημοκρατικές «απορυθμίσεις» στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, η πολυνομία, η γραφειοκρατία, η συγκεντρωτική λειτουργία και η ακραία αντιδημοκρατική διαδικασία συγκρότησης των οργάνων σε ΠΕΔ και ΚΕΔΕ.
Αυτή η πραγματικότητα καταδεικνύει και τις πολιτικές προτεραιότητες στη νέα περίοδο της Αυτοδιοίκησης.
Τα νέα συλλογικά όργανα καλούνται :
 • Να αποφύγουν τα λάθη, τις παραλείψεις, αλλά και τις σκοπιμότητες και πολιτικές επιλογές που χαρακτήρισαν την προηγούμενη θητεία και οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση αμαχητί, στην απαξίωση, στον οικονομικό μαρασμό και στη διάλυση.
 • Να συγκρουστούν με τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
 • Να υπερασπιστούν την κοινωνία απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή και να διασφαλίσουν τα δημόσια αγαθά και το δημόσιο χώρο από τη fast track εκποίηση, όπως αυτή μεθοδεύεται με χαρακτηριστικό τρόπο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης με τα “ερωτηματολόγια” και τις “αναπτυξιακές συμβουλές” του κ. Φούχτελ.
 • Να ασκήσουν και να υπερασπιστούν με κάθε μέσο το αυτοδιοικητικό κεκτημένο και τα συνταγματικά δικαιώματα της Τ.Α. που παραβιάζονται (πόροι, διοικητική αυτοτέλεια, άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής κ.λπ.) και περιστέλλονται διαρκώς.
Προγραμματικοί άξονες
Στη βάση αυτή, άξονες ενός μίνιμουμ ρεαλιστικού και διεκδικητικού προγράμματος για τη συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας στα συλλογικά όργανα της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, μπορεί να είναι:
 • Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης απέναντι στις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, για ιδιωτικοποίηση και υπερφορολόγηση των πολιτών.
 • Η διαχείριση απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων μέσα από ένα εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, με αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, κοινωνικό έλεγχο και δημόσιο χαρακτήρα, με προτεραιότητα τη μείωση των απορριμμάτων και τη διαλογή στην πηγή, στον αντίποδα των φαραωνικών έργων και των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΠ, που θα οδηγήσουν σε οικονομική επιβάρυνση, στην υπερφορολόγηση των πολιτών και σε συνεχή κοινοτικά πρόστιμα.
 • Η διεκδίκηση της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων και της αντικειμενικής και αναλογικής κατανομής τους, σε μια πορεία αύξησης και σύγκλισης τους με τον μ.ο της Ευρωζώνης σε σχέση με το ΑΕΠ.
 • Η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε επενδυτική τράπεζα της Αυτοδιοίκησης.
 • Η κατάρτιση διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για τους δήμους στο νέο ΕΣΠΑ, με κύριες κατευθύνσεις την αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής και την εκπόνηση ολοκληρωμένων τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων.
 • Η κατάργηση του Παρατηρητηρίου και η απλοποίηση των πολλαπλών ελέγχων ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος νομιμότητας και όχι η «νομιμοποίηση» σε αντισυνταγματικούς ελέγχους σκοπιμότητας.
 • Η διασφάλιση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους.
 • Η θεσμοθέτηση διαδικασιών συμμετοχής και συναπόφασης με τους πολίτες στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Μια τέτοια προγραμματική πλειοψηφία μπορεί να ανοίξει μια ουσιαστική δημοκρατική συζήτηση στους θεσμούς και στην κοινωνία για ένα άλλο νομοθετικό πλαίσιο σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη», με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, την ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης, την ουσιαστική αποκέντρωση, με συμμετοχικό προϋπολογισμό και δομές αντιπροσωπευτικής και άμεσης δημοκρατίας και για τη δημιουργία νέων σύγχρονων οργανισμών, με σταθερές, πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας, με την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Η ουσιαστική υλοποίηση όλων των παραπάνω στόχων προϋποθέτει την οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής των μνημονιακών δεσμεύσεων από τη Αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, διαδικασία που περνά μέσα και από την ανατροπή των παγιωμένων φιλοκυβερνητικών συσχετισμών στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

ΑΙΓΑΛΕΩ           ΜΠΙΡΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ       ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΝΩΓΕΙΩΝ        ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΒΥΡΩΝΑ            ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΑΚΗΣ
ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ   ΨΑΘΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ        ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ ΤΙΝΑ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ    ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ     ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ         ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ        ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΛΕΒΑΔΕΩΝ        ΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ
ΛΕΥΚΑΔΑΣ         ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ     ΓΚΟΤΣΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ      ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΚΥΡΟΥ            ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΛΤΟΣ
ΣΦΑΚΙΩΝ          ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΤΥΡΝΑΒΟΥ        ΣΑΡΧΩΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ    ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ     ΡΟΥΣΟΣ ΣΙΜΟΣ
ΓΑΥΔΟΥ              ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΚΕΛΛΥ

aftodioikisi.gr

ΙΑΣΩ General:Προσφορά προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού
Με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού,  το ΙΑΣΩ General (Μεσογείων 264, Χολαργός)  θέλοντας να διαδώσει το μήνυμα της πρόληψης και να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων μαστού, προσφέρει πακέτο εξετάσεων προληπτικού ελέγχου σε ειδική τιμή από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014.

Όσες κυρίες ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση της προσφοράς έως τις 31 Ιουλίου 2015, θα πρέπει να παραλάβουν το αντίστοιχο κουπόνι από την Κλινική.

Το πακέτο εξετάσεων προσφέρεται στην προνομιακή τιμή των 40 Ευρώ και  
περιλαμβάνει :
ü  Κλινική εξέταση μαστών
ü  Ψηφιακή μαστογραφία άμφω 

Για πληροφορίες και ραντεβού, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210 650 2662, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.00-16.00.

Ο μύθος περί διαγραφής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση  του δημόσιου χρέους, είναι η επιτυχής διαπραγμάτευση για γενναία διαγραφή του  και πληρωμής του υπολοίπου, όταν η χώρα θα αναπτύσσεται.
Ενδιαφέρον και μάλιστα άκρως φιλολαϊκό. Ποιος δεν θα ήθελε να επιτευχτεί κάτι τέτοιο. Κανείς. Γίνεται όμως;
Ας πάρουμε μερικά δεδομένα.
Η χώρα χρωστά περίπου 320 δις ευρώ. Όταν το ΑΕΠ της είναι περί τα 180 δις. Από το χρέος αυτό μόνο το 13% είναι ιδιωτικό, δηλ. ανήκει σε ιδιωτικές τράπεζες ή κάτι σαν αυτό  που λένε, διεθνείς τοκογλύφους.
Το 2012 θυμίζω ότι με το κούρεμα (
PSI) , δηλ. αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει, διαγράφησαν από τις διεθνείς τράπεζες περί τα 180 δις.
Στο διάστημα λοιπόν της 4ετιας του μνημονίου (2010-2014) οι εταίροι μας χρηματοδότησαν τη χώρα μας με 240 δις. Όχι από ιδιωτικές τράπεζες , αλλά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε, 87%  «κρατικό» χρέος και 13% ιδιωτικό. Ποιο από τα δύο άραγε θα πάει να διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ , αν τυχόν αναλάβει την τύχη της χώρας;
Το χρέος προς ιδιώτες μάλλον το ξεχνά, γιατί έχει ήδη γίνει . Το χρέος προς τα κράτη συμβαίνει όμως να προσκρούει σε κάποιες μικρές δυσκολίες. Πρέπει να καταφέρει να συνεδριάσουν τα 27 κοινοβούλια της Ευρώπης με θέμα «διαγραφή χρέους της Ελλάδας». Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λαμβάνονται ομοφώνως. Που άραγε στηρίζετε και πιστεύει ότι θα καταφέρει να εκμαιεύσει μια τέτοια απόφαση , όταν τα ιδεολογικά συγγενή του κόμματα στα εν λόγω κοινοβούλια διαφωνούν κάθετα; Τι τον κάνει να πιστεύει ότι τα όλα τα κοινοβούλια θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης διαγραφής υποσχόμενοι στους λαούς τους ότι είναι για το συμφέρον τους να χάσουν μερικά δις ευρώ από τον κρατικό τους κουμπαρά για τους Έλληνες; Ποια θα ήταν άραγε η δική μας στάση αν ερχόταν ο Σαμαράς στο Ελληνικό κοινοβούλιο και μας πρότεινε να χαρίσουμε καμιά 10ρια δις για τους δυστυχείς, ας πούμε Σλοβένους;
Όσο για τα ρήτρα ανάπτυξης, κανένας δεν χαρίζει πιστεύοντας ότι θα τα πάρει πίσω, όταν ο άλλος θα αρχίζει να αναπτύσσεται. Κι αν δεν αναπτυχτεί;
Παρόλα αυτά, η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η αποπληρωμή των κεφαλαίων, που έχουν εισρεύσει σε αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα γίνει από την πώληση των μετοχών των τραπεζών όταν αναπτυχτούν. Κάτι σα ρήτρα ανάπτυξης. Τι καινούριο λοιπόν μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αν το plan B του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μονομερής ενέργεια διαγραφής χρέους , όπως έκανε ο Λένιν για τα τσαρικά δάνεια, σας πληροφορώ ότι και τα πλήρωσε και έβαλε σε ύφεση τη χώρα του με τρομερές συνέπειες. (υπερπληθωρισμό, φτώχεια, εξαθλίωση, κοινωνικές αναταραχές, ύφεση, λοιμοί κ.ο.κ.) (Πως χρηματοδότησε ο ΛΕΝΙΝ τη χώρα του, μετά την άρνηση πληρωμών; http://fileleftheros1966.blogspot.gr/2014/02/blog-post.html)
Η υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο κενό και η παροχολογία κάνει εκκωφαντικό θόρυβο. Πληροφορώ τους φίλους αναγνώστες, ότι πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε το νόμο 4270/2014. Τι λέει ο νόμος αυτός; Με απλά λόγια ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών θα εγκρίνονται από την ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Άρα κάνεις κε Τσίπρα δεν θα μοιράζει λεφτά που δεν υπάρχουν.
Αν θέλει κάποιος να μοιράσει λεφτά μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να παράξει πλούτο, και πλούτο παράγει μόνο η ιδιωτική οικονομία.
Είναι καιρός λοιπόν να δώσουμε τις ευκαιρίες στους έλληνες να κερδίσουν από την εργασία τους, απαλλάσσοντας τους από κρατικίστικες πολιτικές, της γραφειοκρατίας, της υπεφορολόγησης, των προστατευτικών νόμων, της αναχρονιστικής εργασιακής νομοθεσίας, των αντιοικονομικών αγκυλωτικών νόμων της αγοράς, προβαίνοντας σε δραστική μείωση του Κράτους και απελευθερώνοντας την οικονομία.

Αν δεν γίνουν αυτά, θα καυχόμαστε για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς ανάπτυξη και προοπτική.
 Είναι καιρός!!!

Αντώνης Κρούστης

Fileleftheros1966.blogspot.com

Ο εισαγγελέας καλεί το Δήμαρχο Χαλανδρίου για απείθια και παράβαση καθήκοντος λόγω της άρνησης παροχής στοιχείων για την αξιολόγηση.