Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΡΩΤΟΣ :ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ


Ο αθλητικός σύλλογος πολεμικών τεχνών ´Άτρωτος´ και ο Μάστερ Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, προσκαλούν το κοινό στην πρώτη επίδειξη πολεμικών τεχνών που διοργανώνεται το Σάββατο 6 Ιουνίου ώρα 11 π.μ. στο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Βριλησσίων (Ολυμπιανικών και Σπύρου Λούη, στο τέρμα της οδού Κισσάβου).

Ο ΑΣ ´Άτρωτος´ ιδρυθηκε το 2014 από τον μάστερ των πολεμικών τεχνών Κωνσταντίνο Λιακόπουλο, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης της τέχνης του kick boxing στην Ελλάδα από το 1978. Στη σχολή διδάσκονται οι τέχνες του taekwondo, του jujitsu και του kickboxing, σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο που διακρίνεται από το ήθος, τον σεβασμό, την πειθαρχία, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Παράλληλα, προσφέρονται προγράμματα άσκησης ενηλίκων, προσαρμοσμένα σε εξατομικευμένες ανάγκες.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6934006997 και στη διεύθυνση Μάρκου Μπότσαρη 8, Άνω Βριλήσσια.

ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ THN ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ?


Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣΗ εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό χθες στο 10ο δημοτικό σχολείο ήταν από τις ποιο ενδιαφέρουσες που έχω παρακολουθήσει 

Οι ομιλητές, Γεωργία Δασκαλοπούλου, διευθύντρια 2ου Δημοτικού Σχολείο Γλυφάδας – «Σχολικός εκφοβισμός: Μορφές – Ενδείξεις – Παρεμβάσεις». και Εμμανουήλ Κολιάδης, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας ΕΚΠΑ – «Γενικές στρατηγικές – τεχνικές προαγωγής της ψυχοκοινωνικής προσαρμογής και πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού / θυματοποίησης» με απλά λόγια διευκρίνισαν και εξήγησαν τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός, πως μπορεί να εντοπιστεί , ποιες προληπτικές και ‘’διορθωτικές’’ ενέργειες μπορούν να εφαρμόσουν γονείς και εκπαιδευτικοί, το ρόλο του σχολείου και της οικογένειας…

Ο διάλογος και τα βιώματα υπογράμμισαν για ακόμα μια φορά ποσό σημαντική είναι η στενή συνεργασία οικογένειας, συλλόγου, εκπαιδευτικών.

Λίγα στοιχειά από την εκδήλωση:

Ο σχολικός εκφοβισμός χαρακτηρίζεται από διάρκεια, επανάληψη και ένταση και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, σωματική βία,λεκτική βία, ψυχολογική βία…

Τα παιδιά που εκφοβίζονται συνήθως δεν μιλούν σε κανένα και όταν η οικογένεια το μαθαίνει έχει περάσει αρκετός πολύτιμος χρόνος. Η ντροπή, ο φόβος, η ενοχή ότι κάπου φταίνε και αυτά τα κρατάει δέσμια στη σιωπή. Επιζητούν όπως βοήθεια έμμεσα και οι γονείς οφείλουν να έχουν πάντα τις ‘’κεραίες’’ τους ανοικτές ώστε να καταλάβουν τα μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά το συντομότερο.

Η επιτυχία έρχεται μέσω της επιτυχίας, η ενίσχυση του παιδιού με στόχο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διαφορές προκλήσεις που θα συναντήσει, έρχεται μέσω της επιτυχίας. Οι στόχοι πρέπει να είναι εφικτοί και μικροί ώστε να υπάρχει επιτυχία και βήμα βήμα να χτιστεί η αυτοπεποίθηση.... του παιδιού.

Τέλος θα ήθελα να υπογραμμίσω το μεγάλο και σημαντικό έργο των εκπαιδευτικών του συγκροτήματος του 7ο – 10ο δημοτικού 6ο-7ο -9ο νηπιαγωγείου, την τεράστια προσφορά των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και την πολύτιμη βοήθεια των γονέων και κατοίκων του Κάτω Χαλανδρίου. Με την βοήθεια τους το σχολείο κατάφερε να συνεχίσει το έργο του παρά τις αδιέξοδες συνθήκες, πτώση σοβά… Το σχολείο χρειάζεται ενίσχυση την οποία μάλιστα και δικαιούται !!! Το μέγεθος του σχολικού συγκροτήματος ( από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο και με τα περισσότερα παιδιά !!!) δεν αποτελεί κριτήριο μέχρι σήμερα στην διανομή της επιχορήγησης ανά σχολικό συγκρότημα από την σχολική επιτροπή με αποτέλεσμα να στερείται πόρους. Τα κριτήρια πρέπει ν’ αλλάξουν και σ’ αυτό το πλαίσιο, σαν νέο μέλος της σχολικής επιτροπής, κινήθηκα και στην τελευταία συνεδρίαση μοιράζοντας μια χρηματοοικονομική ανάλυση η οποία αποδεικνύει το θέμα…Τα κριτήρια της διανομής πρέπει να είναι όσο ποιο αντικειμενικά γίνεται για το καλό όλων των σχολικών συγκροτημάτων !!!

 

Α. Μακρής

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 1453 (ΙΟΥΛΙΑΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ) - Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ


Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.

Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.

Απόρροια της Άλωσης ήταν η συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων. Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη. Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών συμφωνούν στο ότι η μαζική μετακίνηση πολλών Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία λόγω της Άλωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου και της φιλοσοφίας που ακολούθησαν τα πρόσωπα της Αναγέννησης.

ΤΟ ΧΩΝΙ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ - Η ΑΦΙΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΗ!

Συμπαράσταση στους κατοίκους του Πανοράματος Μελισσίων δήμου Πεντέλης

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβίβασης του περιβάλλοντος και μετατροπής ελεύθερων χώρων πρασίνου σε οικοδομήσιμους, ιδίως στο χώρο της Αττικής, μιας περιοχής που έχει δεινοπαθήσει από πυρκαγιές, καταστροφή των γύρω δασών και είναι κορεσμένη από οικοδομές και τσιμέντο, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί αφύσικα τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία σε αφόρητο βαθμό για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το οικόπεδο όπως ήταν πριν λίγες μέρες και ο εκσκαφέας συνεχίζει το κόψιμο δένδρων...

Στο Πανόραμα Μελισσίων το ΟΤ 53 ήταν κοινόχρηστος χώρος που άλλαξε χρήση και έγινε οικοδομήσιμος (ΦΕΚ 818/4-8-2005). Αυτή τη στιγμή ξεκίνησαν οι εκσκαφές με συνέπεια την καταστροφή του πρασίνου και με σκοπό να κτιστεί μια ακόμα εκκλησία μαζί με το ενοριακό της κέντρο, έκτασης 675,5 τ.μ. (κάλυψη επί του οικοπέδου 31,3% βάσει της αιτιολογικής έκθεσης αρχιτεκτονικής επιτροπής 30/5/20011). Οι περίοικοι, που έλαβαν γνώση όταν είδαν τις μπουλντόζες να καταστρέφουν το πράσινο και τα δέντρα κινητοποιήθηκαν σε Δήμο, Περιφέρεια και Δασαρχείο, με ενέργειες νομικές κ.ά. με σκοπό να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να επανέλθει ο χώρος στην προτεραία του κατάσταση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στις ενέργειες αυτές των κατοίκων του Πανοράματος της Δημοτικής Κοινότητας Μελισσίων, δήμου Πεντέλης, θεωρούμε δίκαιο το αίτημά τους και επιπλέον όταν:

  • Παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες και η αιτιολογία μετατροπής της χρήσης του οικοπέδου από κοινόχρηστο σε ιδιωτικό.
  • Παράλληλα με το σεβασμό μας στις θρησκευτικές πεποιθήσεις κάθε πολίτη, βλέπουμε ότι σε ακτίνα 2 τ.χλμ υπάρχουν άλλες 12 εκκλησίες που καλύπτουν πλήρως τις σχετικές ανάγκες.
Ο αποχαρακτηρισμός του κοινοχρήστου χώρου παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις. 


Οικολόγοι Πράσινοι
Πολιτική Κίνηση
Β/Α τομέα Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - 26/5/2015


Συνάντηση με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, κοινωνικών, αυτοδιοικητικών, τοπικών στελεχών, του Ελληνικού και της Αργυρούπολης και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Ε. Βενιζέλου), του ΚΙΔΗΣΟ (Γ. Παπανδρέου) και του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αργυρούπολη (στο γήπεδο τένις).

Την πρωτοβουλία της συνάντησης, στην οποία παραβρέθηκαν και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, καθώς και υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είχε η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, εκ μέρους της οποίας μίλησε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και εκ των πρώτων Ιδρυτικών μελών του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε τους παρευρεθέντες για τον σκοπό της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, που αναπτύσσεται στο λεκανοπέδιο, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και σταδιακά συγκροτείται στην υπόλοιπη χώρα και απευθύνεται στη δημοκρατική κοινωνική βάση, που εκφράζεται από τη στρατηγική και τις αξίες της Ιδρυτικής Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, 3 Σεπτέμβρη 1974. Αλλά και σε όλους όσοι συμμετείχαν ή αναγνωρίζουν και τη μεγάλη πατριωτική και κοινωνική, αλλά ειρηνική επανάσταση, που πραγματοποίησε, παντελώς άσχετη με πρόσωπα που καπηλεύτηκαν και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του λαού ή λιποτάχτησαν “στα δύσκολα” ή αρκούνται στη σημερινή πολυδιάσπαση του χώρου.

Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε τα εξής: «Τραγική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας και κυρίως, τα οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερα στρώματα. Αυτή η τραγωδία του λαού μας, αλλά και τα επερχόμενα δεινά, αν δεν αποκρουστούν εγκαίρως, όχι μόνο στο εσωτερικό μέτωπο με την επαπειλούμενη “περήφανη ρήξη” = χρεοκοπία, αλλά, κυρίως, στο εξωτερικό μέτωπο της χώρας, που δεν θα επιδέχονται θεραπείας, αν συντελεστούν, επιβάλλουν, πριν συνεχιστεί η “τυφλή” πορεία προς έναν νέο εθνικό διχασμό, την ανασυγκρότηση και ενότητα του δημοκρατικού, προοδευτικού και πατριωτικού χώρου, ως συντελεστή της εθνικής ενότητάς μας, ως μοναδικού ιστορικά οχυρού άμυνας της πατρίδας μας. Την εθνική αυτή ανάγκη δεν υπηρετούν τριτοκοσμικού αρχηγικού τύπου κινήσεις κορυφής που, αναπόφευκτα και ανεξαρτήτως προθέσεων καθενός, αργά αλλά σταθερά, περιέρχονται υπό τον έλεγχο του τραπεζοεκδοτικού επιχειρηματικού συμπλέγματος, που ελέγχει τα ΜΜΕ και χειραγωγεί τους πολίτες. Είναι πολύ χαρακτηριστική η προσπάθεια που κατέβαλαν και καταβάλλουν και σήμερα αυτά τα συμφέροντα, που “ανεβάζουν και κατεβάζουν” “αρχηγούς”, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα άλλα κόμματα. Αυτή η “ενός ανδρός αρχή”, αντίθετη με κάθε έννοια πραγματικής δημοκρατίας, υπηρετεί ξεκάθαρα τις επιδιώξεις της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου και όχι μόνον.

«Η εθνική ενότητα», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης, «που αναζητεί εναγωνίως ο λαός μας, όπως και η δημοκρατική ενότητα του δικού μας χώρου, καθώς και η κάθαρση και δημοκρατική λειτουργία ολόκληρου του κομματικού συστήματος, δεν πρόκειται να συντελεστούν εκ των άνω, από “αρχηγούς” και “αρχηγίσκους”, αλλά εκ των κάτω, με τη δημοκρατική οργάνωση των Ελλήνων» κατά τις ιδεολογικοπολιτικές απόψεις καθενός.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κακλαμάνης, είπε για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ τα εξής: « Δεν είμαστε ένα καινούργιο κόμμα. Οι πάντες, άλλωστε, οφείλουμε, χάριν της ενότητας και της κάθαρσης του χώρου μας, να κάνουμε “ ένα βήμα πίσω”. Τα “νέα” κόμματα είναι έργο των συμφερόντων, που είναι διάδοχα εκείνων που κατακερμάτιζαν τη δημοκρατική παράταξή μας σε 8-9 κόμματα στη 10ετία του 1950. Θέλουμε να συγκεντρωθούν ξανά οι δυνάμεις της παράταξής μας και να μη συνεχιστεί το σημερινό “σκορποχώρι”, που εξυπηρετεί ματαιοδοξίες ή άλλες ιδιοτέλειες προσώπων και συμφέροντα ξένα προς τα εθνικά και τα λαϊκά. Επιχειρούμε μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, να υπάρξει καταλλαγή και συνεννόηση, πρώτα –πρώτα ανάμεσα σε όσους ακολουθούν τους δύο κομματικούς σχηματισμούς (ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ) και όσους απέμειναν ανένταχτοι ή μέσα στην τρικυμία της συνεχιζόμενης κρίσης νόμιζαν ότι η Δεξιά (ΝΔ –ΑΝΕΛ κ.ά) ή η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά), είναι ένα απάνεμο γι’ αυτούς πολιτικό λιμάνι. Έκαναν και κάνουν ΛΑΘΟΣ. Επί 5 χρόνια, ο τόπος πληρώνει την ψευδαντίσταση των κυρίων Σαμαρά, Καμμένου, Τσίπρα κ.ά στην επιτακτική ανάγκη της Εθνικής Ενότητας και του Αγώνα ενάντια στον Οικονομικό Πόλεμο, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Από το κακό στο χειρότερο, φθάσαμε στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής εσωτερικής κατάρρευσης και της εθνικής καταστροφής. Επί τέλους, η εθνική μας τύφλωση πρέπει να τερματιστεί. Αυτή η παράταξη, όπως σε όλες τις δύσκολες ώρες, πρέπει να κάνει το καθήκον της. Η Ενότητα και η Ανασυγκρότησή της, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτελέσει αυτό το εθνικό καθήκον».

Κατάργηση των τιμών ΑΤΟΕ ζητάει η ΚΕΔΕ


Καταργείται ο ΕΚΠΟΤΑ και πάμε σε ένα ενιαίο σύστημα δημόσιων συμβάσεων με την αντίληψη της Συμφωνίας Πλαίσιο ενώ η ΚΕΔΕ διεκδικεί την κατάργηση των τιμών ΑΤΟΕ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Γενικός Γραμματεάς της ΚΕΔΕ στο Δ.Σ., επιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο, τον κ. Καστρινός και τον κ. Κοιμήση μετά από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υπ. Εσωτερκών τον κ. Πουλάκη για τα θέματα δημοσίων συμβάσεων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει με στους διάφορους φορείς σχετικά με το υπο ψήφιση νομοσχέδιο η επιτροπή συναντήθηκε και με τον κ. Μάδρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Μάδρας η κυβέρνηση προχωράει άμεσα στην κατάργηση του ΕΚΠΟΤΑ δηλαδή τις προμήθειες των δήμων, όπως θα γίνει τροποποίηση του νόμου των συμβάσεων που αφορούν και Εργα Εργασίες και Μελετες.

Χωρίς να υπάρχει κάποια λεπτομερείς ανάλυση όπως είπε ο κ. Μουράτογλου στο σώμα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα προμηθειών, έργων και εργασιών από τους δήμους, ανεξάρτητα αν προορίζονται για νομικά πρόσωπα είτε ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, είτε σχολικές επιτροπές κλπ. θα υπάρχει μια συγκέντρωση από το δήμο, όσον αφορά τα έργα προμήθειες κλπ.

Ο προσανατολισμός είναι να υπάρχουν συμβάσεις πλαίσιο.

Οταν δηλαδή βγαίνει ένας διαγωνισμός είτε πρόχειρος, είτε κανονικός δεν θα αφορά μόνο έναν χρόνο, αλλά θα μπορεί να βγαίνει και για 4 χρόνια ανα φορά πάγιες ανάγκες. Ο διαγωνισμός θα κατοχυρώνονται σε δύο ή και περισσότερους αναδόχους και μέσα σ΄αυτό το διάστημα σύμφωνα με τις συμφερότερες τιμές θα μπορούν να γίνονται διαφορετικές αναθέσεις οι συμβάσεις για ένα εξάμηνο λιγότερο ή περισσότερο σε κάποιον από τους αναδόχους που επιλέχτηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση και χρόνου και γραφειοκρατίας. Ο κ. Μουράτογλου σημείωσε ότι υπάρχει το ζήτημα του αν θα υπάρχουν προβλήματα με τις εκθέσεις ανάρτησης υποχρέωσης αφού σήμερα η έγκριση λαμβάνεται για την ανάληψη υποχρέωσης για το ποσό του εκάστοτε προϋπολογισμού.
Ο κ. Μουράτογλου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς την υλοποίηση αν και επεσήμανε ότι θα υπάρξει σημαντικό όφελος για τους δήμους αν εφαρμοστεί.


Τέθηκε το ζήτημα του αν θα υπάρχουν εγκρίσεις από τις υπηρεσίες των παρέδρων και σύμφωνα με την ενημερώση, το Υπουργείο προσανατολίζεται στην αλλαγή νομοθετικού πλαισίου αλλά και στην διεξαγωγή σεμιναρίων στους παρέδρους προκειμένου να εγκρίνουν τις συμβάσεις αυτές.

Η ΚΕΔΕ ζήτησε κάποιες εξαιρέσεις όπως π.χ. για τις σχολικές επιτροπές καθώς εκεί γίνονται μικρές αποσπασματικές ενέργειες, όμως ο Υπουργός δεν δέχτηκε να μπουν εξαιρέσεις.

Ενα δεύτερο μεγάλο ζήτημα που τέθηκε από την ΚΕΔΕ ήταν η κατάργηση των τιμών ΑΤΟΕ. Οι τιμές ως γνωστόν είναι υπερδιογκωμένες. Ο κ. Μουράτογλου εκτίμησε ότι οι τιμές ΑΤΟΕ είναι τουλάχιστον 100% υψηλότερες από τις τιμές αγοράς. Αυτό όπως είπε, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους προϋπολογισμούς, καθώς οι δεσμεύσεις πιστώσεων είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές, ενώ παρατηρούνται εκπτώσεις με 45-55% Ο Μέσος Ορος των εκπτώσεων ακόμη και στα έργα του ΕΣΠΑ τόνισε ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ, αγγίζει το 43% και θύμισε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση τόσο περισσότερα είναι και τα παρατράγουδα στις συμβάσεις.

Συμφωνήθηκε τελικά στην αρμόδια επιτροπή για την τελική διαμόρφωση του νόμου που θα συγκροτηθεί, από όλους του εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχει και η ΚΕΔΕ όπου θα διατυπώσει και τις τελικές απόψεις της.

Η εκτίμηση πάντως της ΚΕΔΕ είναι ότι αν δεν δημιουργηθούν προβλήματα με τους παρέδρους, ο νέος νόμος θα είναι σε θετική κατεύθυνση.

Τέλος ο κ. Μουράτογλου επεσήμανε ότι τα ερωτηματολόγια που έχουν τεθεί στην διαβούλευση είναι πολύ πολύπλοκα και είναι αρκετά δύσκολο για τις υπηρεσίες των δήμων να απαντήσουν
Στην συζήτηση ο κ. Κοιμήσης που επίσης συμμετείχε στις συναντήσεις, θύμισε ότι και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες απόπειρες με την ενιαία επιτροπή έγκρισης προμηθειών, που είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσε. Δυσχεράνθηκαν οι διαδικασίες και δημιουργήθηκε τριβή χρόνου, ενώ υπήρξε τελικά λιγότερη διαφάνεια.

Ο κ. Κοιμήσεις επεσήμανε ότι υπάρχουν νομικά πρόσωπα με διοικητική αυτοτέλεια όπου αν υποκατασταθούν οι δυνατότητες προμηθειών και έργων, τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν αυτά τα πρόσωπα.

Επίσης επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να γκρουπαριστούν μικρές προμήθειες και ότι και σήμερα σύμφωνα με το νόμο οι προμήθειες γίνονται από το φτηνότερο είδος από κάθε διαγωνισμό.
Για το θέμα των τιμών ΑΤΟΕ ο δήμαρχος Αμφιλοχίας ενημέρωσε ότι ο Υπουργός του παρέπεμψε στην Εθνική Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων.

Τέλος ο κ. Κοιμήσης επεσήμανε ότι πρέπει να ειδοποιηθούν οι δήμαρχοι έτσι ώστε να συγκεντρώσει η ΚΕΔΕ τις εμπειρίες και τα προβλήματα που έχουν, διότι όπως είπε και εκείνος, το ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε, οδηγεί σε μια κατεύθυνση κεντρικού χαρακτήρα διαχείρισης και αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

my ota

Συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ ΑΤΤΙΚΗΣΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΕΙΑΣ ΞΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΧΡΥΣΟΘΕΜΙΣ


Η  Γκαλερί  Χρυσόθεμις   παρουσιάζει  την  έκθεση  ζωγραφικής της :
Θάλειας  Ξενάκη

 «Αχρονικές  Τοποθετήσεις»


Ο Κωνσταντίνος Σκαντζής, γλύπτης, καθηγητής στο τμήμα ξυλογλυπτικής της ΑΣΚΤ σημειώνει: «Με μια καθαρά προσωπική γραφή, η Θάλεια Ξενάκη αναπροσδιορίζει την αφήγηση του εσωτερικού χρόνου, χρόνου συνυφασμένου με μνήμες που μετατρέπονται άλλοτε σε διαχρονικές και άλλοτε σε αχρονικές. Σαθροί, απομονωμένοι, χωρίς αρχή και τέλος, κλειστοφοβικοί διάδρομοι – χώροι, αντιστοιχίες των ψυχικών τοπίων των ανθρώπων που ενυπάρχουν σε αυτούς. Πρόσωπα ελλειμματικά και στο κέντρο η ύπαρξη που αναδιπλώνεται στον εαυτό της, άλλοτε μέσα από τη ματαίωση της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο κι άλλοτε για να τραφεί από τους θησαυρούς της μνήμης.»

Η Θάλεια Ξενάκη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1975. Είναι πτυχιούχος του τμήματος «Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών» του ΤΕΙ Αθήνας (2000) και της «Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας» (ΑΣΚΤ) στο β΄ εργαστήριο ζωγραφικής του Χρόνη Μπότσογλου (2005), με ειδικότητα στη σκηνογραφία, στο εργαστήριο του Γιώργου Ζιάκα.
Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις (Απτικότητες, Γκαλερί «Κρύπτη», Ζάκυνθος, 2008· Τοποθετήσεις, «Χώρος Τέχνης Ίριδα», Ζάκυνθος, 2014) και έχει λάβει μέρος σε 24 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κάνει εικονογράφηση σε βιβλία και λευκώματα. Έχει κάνει σκηνικά-κοστούμια για παραστάσεις θεάτρου, σύγχρονου χορού και μουσικού θεάτρου.

 Διάρκεια έκθεσης:  15  Μαΐου   έως  6  Ιουνίου 2015