iaso


Μηχανικός

AHOME REAL ESTATE SERVICES

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Δ.Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη: Εκδήλωση μνήμης για τα 70 χρόνια του μπλόκου της ΚοκκινιάςΟ Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη σας προσκαλεί στις 17 Αυγούστου να πάρετε μέρος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944.Σύντομο Ιστορικό
Το Μπλόκο συνέβη πέντε μήνες μετά τη Μάχη της Κοκκινιάς, η οποία πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Προς το ξημέρωμα της 17ης Αυγούστου 1944 -κοντά στις 2:30΄ το πρωί- ξεκινά το δράμα της ομαδικής εξόντωσης που θα κορυφωθεί όταν ανέβει ο ήλιος. Την ώρα που ο κόσμος κοιμάται, 3.000 Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους -δωσίλογοι και ταγματασφαλίτες- εισβάλλουν βαριά οπλισμένοι στην Κοκκινιά. Μετά τις 6:00΄, καλούν από τα μεγάφωνα το λαό στην κεντρική πλατεία: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες από 14 έως 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου».

Γύρω στις 8:00΄, η πλατεία της Οσίας Ξένης κι οι γύρω δρόμοι ξεχειλίζουν από κόσμο. Χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονται και χωρίζονται σε πεντάδες με κενά μεταξύ τους, έτσι ώστε οι κουκουλοφόροι προδότες να δείχνουν ποιος θα θανατωθεί. Ο τόπος εκτέλεσης, είναι το παλιό ανενεργό ταπητουργείο της πόλης, όπου σήμερα βρίσκεται το μνημείο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς. Η αυλαία της τραγωδίας κλείνει στις 18:00΄ με το ξεδιάλεγμα 8.000 ομήρων, που οδηγούνται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Από εκεί, γύρω στα 1800 άτομα, στέλνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας, από όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. Στις 24 Σεπτεμβρίου, 40 μέρες μετά, οι Γερμανοί ξαναχτυπούν την Κοκκινιά, πολυβολώντας το συγκεντρωμένο πλήθος, μετά την τελετή της επιμνημόσυνης δέησης στην πλατεία της Οσίας Ξένης, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

http://www.aftodioikisi.gr/, 13/8/2014

Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση

Δήλωση 

Χαιρετίζουμε και συνυπογράφουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία των 60 συναδέλφων μας από όλη την Ελλάδα. 

Δηλώνουμε δε, παρόντες στον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς με μόνο γνώμονα το πραγματικό συμφέρον των τοπικών κοινωνιών. 

1. Αγγελής Ανέστης Δήμαρχος Καστοριάς

2. Αθανασίου Ιωάννης Δήμαρχος Αγκιστρίου 

3. Αναστασιάδης Φίλιππος Δήμαρχος Παγγαίου

4. Αντωνάκης Αντώνιος Δήμαρχος Σερίφου

5. Βεντούρης Κωνσταντίνος Δήμαρχος Κιμώλου

6. Γαρδέρης Σταμάτιος Δήμαρχος Κύθνου

7. Γιαννόπουλος Βασίλειος Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου

8. Γιάννου Δημήτριος Δήμαρχος Έδεσσας

9. Γιαννούλης Ευστάθιος Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά 

10. Γκέτσιος Πασχάλης Δήμαρχος Νεστορίου

11. Γκιώνης Γεώργιος Δήμαρχος Λουτρακίου 

12. Δημόπουλος Κωνσταντίνος Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου

13. Εσερίδης Δημήτριος Δήμαρχος Αλμυρού

14. Ευαγγέλου Ιωάννης Δήμαρχος Κέας

15. Καλαντζής Νικόλαος Δήμαρχος Ζηρού

16. Καραστέργιος Δημήτριος Δήμαρχος Δεσκάτης

17. Κατσίβελας Παναγιώτης Δήμαρχος Τριφυλίας 

18. Κόλιας Μιχαήλ Δήμαρχος Λέρου

19. Κουτσογιάννης Νίκος Δήμαρχος Νάουσσας

20. Κυρίζογλου Λάζαρος Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης

21. Κωνσταντέλλος Γρηγόρης Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

22. Λάμπρος Ηλίας Δήμαρχος Καρπάθου

23. Λαμπρόπουλος Δημήτριος Δήμαρχος Βοϊου 

24. Λιάμας Διαμαντής Δήμαρχος Βόλβης

25. Λιατσής Γαβριήλ Δήμαρχος Πύργου

26. Λυσίκατος Χαράλαμπος Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας 

27. Μαραβάς Κωνσταντίνος Δήμαρχος Πύλης

28. Μαραγκός Γεώργιος Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης

29. Μαράκης Βασίλειος Δήμαρχος Σικίνου

30. Μεριβάκης Αθανάσιος Δήμαρχος Φακαρδόνας

31. Νάστας Αντώνιος Δήμαρχος Πάργας

32. Ντακαλέτσης Χρήστος Δήμαρχος Δωδώνης 

33. Ορφανός Σίμος Δήμαρχος Τήνου

34. Πανηγύρης Παύλος Δήμαρχος Μεγίστης

35. Παπαναστασίου Γεώργιος Δήμαρχος Αγρινίου

36. Παπακυριάκου Αννίβας Δήμαρχος Βέλου – Βόχας 

37. Παπασπύρου Ανδρέας Δήμαρχος Κόνιτσας 

38. Παπαστεργίου Δημήτριος Δήμαρχος Τρικκαίων 

39. Πατσουρίδης Παρασκευάς Δήμαρχος Διδυμοτείχου 

40. Πετρόπουλος Μιχαήλ Δήμαρχος Ιητών

41. Πιστικίδης Βασίλειος Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου 

42. Ρούσσος Ιάκωβος Δήμαρχος Ανάφης

43. Σινάνης Χρήστος Δήμαρχος Καλαμπάκας

44. Σισμανίδης Δημήτριος Δήμαρχος Κιλκίς 

45. Σκάρλος Αθανάσιος Δήμαρχος Σοφάδων 

46. Σορώτου – Τσανάκη Μαρία Δήμαρχος Κάσου

47. Σούλας Πέτρος Δήμαρχος - Κορδελιού – Ευόσμου

48. Σουσούδης Αθανάσιος Δήμαρχος Άνδρου

49. Στάμκος Γρηγόρης Δήμαρχος Πέλλας 

50. Στοϊκος Γρηγόριος Δήμαρχος Πάτμου

51. Ταταράκης Ιωάννης Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου 

52. Τζαφέας Κωνσταντίνος Δήμαρχος Μετσόβου

53. Τσανάκα Δήμητρα Δήμαρχος Καβάλας

54. Φαρούπος Αναστάσιος Δήμαρχος Αντίπαρου

55. Χαρχαλάκης Ευστράτιος Δήμαρχος Κυθήρων

Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση

Το Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση δημιουργήθηκε από μια ομάδα Δημάρχων από όλες τις πόλεις της Πατρίδας μας, που πιστεύουν σε μια θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι μια πρωτοβουλία, που αποστρέφεται τη λογική του κομματικού εναγκαλισμού και στόχο έχει τη δημιουργία μιας ισχυρής αυτοδιοικητικής συμμαχίας, που υπερβαίνει προσωπικές ή μικροκομματικές σκοπιμότητες. 

Είναι μια νέα ανεξάρτητη πρωτοβουλία με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας, που θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού, μέσα από την αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης. 

Κι όχι μια κίνηση με σημαία ευκαιρίας, σαν αυτές που άρχισαν να δημιουργούνται λίγο πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, που στόχο είχαν και έχουν να καταμετρήσουν κάποιες κομματικές δυνάμεις και συσχετισμούς και θα διαλυθούν αμέσως μετά την εκλογή των νέων θεσμικών μας οργάνων.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές οι τοπικές κοινωνίες επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα πρόσωπα εκείνα που διέθεταν αρχές και αξίες, διακρίθηκαν για την ικανότητα και αποτελεσματικότητά τους, είχαν όραμα και σχέδιο για τις πόλεις τους.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, καλούμαστε να διαχειρισθούμε τις τύχες των τοπικών μας κοινωνιών και να δώσουμε λύσεις σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από:

· Διαρκή περικοπή θεσμοθετημένων πόρων και υποχρηματοδότηση, σε σχέση με τις αρμοδιότητες που μας έχουν μεταφερθεί.

· Ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, που μας υποχρεώνει να αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη.

· Έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί σε υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών που παρέχουμε.

· Αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που δυσχεράνει αντί να διευκολύνει τη λειτουργία των ΟΤΑ.

Είναι λοιπόν ανάγκη να υπάρξουν ανατροπές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού που υπηρετούμε.

Η επόμενη περίοδος προσφέρεται για δημιουργική ανασυγκρότηση, κινητοποίηση και ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών. 

Αξιοποιώντας την εμπειρία των παλαιότερων κι εκμεταλλευόμενοι την όρεξη και την ορμή των νεοεκλεγέντων στελεχών, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη, καταρχήν αναβαθμίζοντας το ρόλο και τη δυναμική των θεσμικών μας οργάνων.

Στόχος μας πρέπει να είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση ουσιαστικός συν-διαμορφωτής της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. 

Κι όχι ζητιάνος της Κεντρικής Εξουσίας και των Περιφερειών. 

Θέλουμε να είμαστε ένας ισότιμος συνομιλητής που:

· θα διατυπώνει και θα προωθεί υπεύθυνες θέσεις και απόψεις, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες,

· θα στηρίζει τις αναγκαίες για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση μεταρρυθμίσεις, με μόνο γνώμονα όμως το συμφέρον των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών,

· θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία του θεσμού απέναντι στην κεντρική εξουσία και τις επιλογές του Υπουργείου Εσωτερικών, επιδιώκοντας τη σαφή οριοθέτηση της σχέσης Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης.

Διαμορφώνουμε μια νέα προγραμματική ατζέντα, που θέτει ως προτεραιότητες:

1. Τη Διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Ο.Τ.Α. 

Η Αυτοδιοίκηση πλήρωσε και με το παραπάνω το δικό της μερίδιο (μείωση σχετικών κρατικών δαπανών κατά 60%) στο λογαριασμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Και όλα αυτά την ίδια ώρα, που κλήθηκε να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή λειτουργία των κοινωνικών δομών, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα να τεθεί ψηλά στην ατζέντα της επόμενης περιόδου το ζήτημα της διασφάλισης της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Η εφαρμογή πολιτικών φορολογικής αποκέντρωσης, η παροχή δυνατότητας εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διασφάλιση της απόδοσης των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων, που μας έχουν αποδοθεί, θα διασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανεξαρτησία μας. 

2. Τη Διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου για τους Ο.Τ.Α., με συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση του ΕΣΠΑ αλλά και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου. 

Η τοπική ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης, αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τη διαμόρφωση ενός νέου χρηματοδοτικού πλαισίου για τους Δήμους, ώστε να μπορούν να προωθούν σημαντικά τοπικά αναπτυξιακά έργα αξιοποιώντας, εκτός από τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς πόρους. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να διεκδικήσουμε αναβαθμισμένο ρόλο στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ, διεκδικώντας ισότιμο με τις Περιφέρειες ρόλο σε όλα τα στάδια των αποφάσεων, που αφορούν την ένταξη και χρηματοδότηση έργων. 

Αντίστοιχο αναβαθμισμένο ρόλο σε όλα τα στάδια λήψης των αποφάσεων διεκδικούμε και στο Πράσινο Ταμείο, οι πόροι του οποίου προέρχονται κυρίως από τους Δήμους.

Παράλληλα, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε δράσεις για την προώθηση της χρήσης κι άλλων «χρηματοδοτικών εργαλείων» όπως ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Ομόλογα Έργων κ.ά. Εργαλεία που ενώ υφίστανται στα χαρτιά, δεν είναι σήμερα ευχερής η αξιοποίησή τους. 

3. Συνταγματική Αναθεώρηση: Ευκαιρία για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης 

Με αφορμή την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος , που έχει εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, μας δίνεται η ευκαιρία να κατοχυρώσουμε θεσμικά μία ριζική αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι το ποσό που « επιβαρύνουμε» τον κρατικό Προϋπολογισμό, αντιστοιχεί στο «δυσθεώρητο» 2% του ΑΕΠ, πολλοί μας χαρακτηρίζουν ως άντρα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης και βασικούς υπαίτιους της χρεοκοπίας. Λάθη κάναμε (κάποιοι περισσότερα και κάποιοι λιγότερα), αλλά πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη και ότι αυτή κράτησε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες. 

Οφείλουμε και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να ανοίξει ένας μεγάλος πολιτικός και κοινωνικός διάλογος, ώστε τα κόμματα να διατυπώσουν ξεκάθαρα τις απόψεις και θέσεις τους για το ρόλο του θεσμού και τους τρόπους που θα επιτευχθεί η αναβάθμιση του. Ένας διάλογος ανοικτός, ρεαλιστικός ειλικρινής και το κυριότερο αποτελεσματικός.

4. Νέοι ρόλοι κι αρμοδιότητες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής 

Η Αυτοδιοίκηση τα έξι χρόνια που διαρκεί η κρίση, έχει κληθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών που έχει δημιουργήσει. Οι Δήμοι έχουν οργανώσει και λειτουργούν ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και δομών που έχει αναλάβει την κύρια ευθύνη της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους. 

Για να είμαστε ειλικρινείς, σηκώνουμε το φορτίο της αποτυχίας και αναποτελεσματικότητας των δομών του Κεντρικού Κράτους. 

Πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων κοινωνικών δομών και προγραμμάτων. 

Στη συνέχεια, να διεκδικήσουμε την ανάληψη νέων ρόλων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πρόληψης της υγείας, μέσα από την αναζήτηση συνεργασιών με φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για τους πολίτες.

Έχουμε διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών, θέσεων και διεκδικήσεων, που υπηρετούν το στόχο μας για μια θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Διεκδικούμε, δεν επαιτούμε.

Αγωνιζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε.

Προχωράμε μπροστά, δεν κοιτάμε πίσω.

Με τη δική σας συμμετοχή, με τις δικές σας απόψεις, με τη δική σας ενεργό συμμετοχή, μπορούμε να εμπλουτίσουμε και να το ενισχύσουμε το πλαίσιο αυτό.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην ανεξάρτητη πρωτοβουλία μας ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να πάμε την Αυτοδιοίκηση Μπροστά με σοβαρότητα χωρίς άναρθρες φωνές και λαϊκισμούς.

Αγγελόπουλος Μιχαήλ Δήμαρχος Σάμου 
Αναστασόπουλος Ευστάθιος Δήμαρχος Μεσσήνης 
Αποστολόπουλος Ηλίας Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού 
Βοσκόπουλος Ιωάννης Δήμαρχος Φλώρινας 
Γκάτζιος Κωνσταντίνος Δήμαρχος Επιδαύρου 
Γκουντενούδης Χρήστος Δήμαρχος Παιονίας 
Γρυπιώτης Ιωάννης Δήμαρχος Ευρώτα 
Δαμουλάκης Γεράσιμος Δήμαρχος Μήλου 
Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος Δήμαρχος Ξάνθης 
Δρίκος Γεώργιος Δήμαρχος Μάνδρας 
Ευαγγέλου Νικόλαος Δήμαρχος Ελασσόνας 
Καϊτεζίδης Ιγνάτιος Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη 
Καλαντζής Κωνσταντίνος Δήμαρχος Νεμέας 
Καμπόσος Δημήτριος Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών 
Καραγιάννης Ιωάννης Δήμαρχος Λαγκαδά 
Καραπάνος Νικόλαος Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου 
Καστρινός Αλέξης Δήμαρχος Πηνειού 
Καφαντάρης Δημήτριος Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος 
Κολοκοτσάς Παύλος Δήμαρχος Ζακύνθου 
Κόττορος Ευάγγελος Δήμαρχος Αγαθονησίου 
Κουκάς Κωνσταντίνος Δήμαρχος Μυκόνου 
Κωβαίος Μάρκος Δήμαρχος Πάρου 
Κώτσος Γεώργιος Δήμαρχος Μουζακίου 
Λαμπάκης Ευάγγελος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης 
Λώλος Ιωάννης Δήμαρχος Ηγουμενίτσας 
Μαμσάκος Χριστόδουλος Δήμαρχος Δράμας 
Μαραμπέας Ιωάννης Δήμαρχος Δυτικής Μάνης 
Μαργαρίτης Εμμανουήλ Δήμαρχος Νάξου 
Μαρκόπουλος Γεώργιος Δήμαρχος Γαλατσίου 
Μαυρίδης Αναστάσιος Δήμαρχος Πεύκης – Λυκόβρυσης 
Μαυρίδης Βασίλειος Δήμαρχος Ορεστιάδας 
Μεθενίτης Σωτήριος Δήμαρχος Μαρκοπούλου - Μεσογαίας 
Μελετίου Νικόλαος Δήμαρχος Ασπροπύργου 
Μούρτζης Δημήτριος Δήμαρχος Αίγινας 
Νάννου – Παπαθανασίου Ισιδώρα Δήμαρχος Σαλαμίνας 
Νίκας Παναγιώτης Δήμαρχος Καλαμάτας 
Ξυριδάκης Παντελής Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού 
Παπανικολάου Γεώργιος Δήμαρχος Γλυφάδας 
Παππάς Σπυρίδων Δήμαρχος Φιλιατών 
Παππούς Χρήστος Δήμαρχος Φυλής 
Παρίσης Αλέξανδρος Δήμαρχος Κεφαλλονιάς 
Πατούλης Γεώργιος Δήμαρχος Αμαρουσίου 
Πατρός Μιχαήλ Δήμαρχος Χάλκης 
Πουλιλιός Ευάγγελος Δήμαρχος Σουφλίου 
Πρεβεζάνος Δημήτριος Δήμαρχος Σκιάθου 
Ρούσσης Θωμάς Δήμαρχος Ωρωπού 
Σουλιώτης Νικόλαος Δήμαρχος Καρπενησίου 
Σοφρώνης Γεώργιος Δήμαρχος Σαρωνικού 
Σταθόπουλος Αριστείδης Δήμαρχος Οιχαλίας 
Σταυριανουδάκης Μιχαήλ Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού 
Στεργίου – Καψάλης Δημήτριος Δήμαρχος Πεντέλης 
Συκιώτης Ιωάννης Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου 
Σφυρής Δημήτριος Δήμαρχος Ερμιονίδας 
Τζιαχρήστας Δημήτριος Δήμαρχος Δομοκού 
Τζίτζιος Ιωάννης Δήμαρχος Σιθωνίας 
Τσιρογιάννης Χρήστος Δήμαρχος Αρταίων 
Υπερήφανος Λουκάς Δήμαρχος Ορχομενού 
Φωτόπουλος Ευθύμιος Δήμαρχος Δέλτα 
Χατζηδάκης Διονύσιος Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου 
Χιονίδης Σάββας Δήμαρχος Κατερίνης

Συναγερμός για τον καύσωνα


ÊÁÕÓÙÍÁÓ ÁÈÇÍÁ ÆÅÓÔÇ

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η κρατική μηχανή ενόψει του κύματος καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 41 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα δήμοι της χώρας, λαμβάνουν μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, λειτουργώντας κλιματιζόμενες αίθουσες σε Λέσχες Φιλίας, ΚΑΠΗ κλπ, για τις ημέρες που αναμένεται να επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ανοιχτές θα είναι για τους πολίτες οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στο Δήμο Αθηναίων, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Αυγούστου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Οι αίθουσες είναι οι εξής:
Άγιος Παύλος: Μαμούρη & Δύμης 22, τηλ.210-8223946
Αμπελόκηποι: Πανόρμου & Βαθέως, τηλ. 2106459890 & 2106451870
Κουκάκι: Πεζόδρομος Δράκου 26-28, τηλ. 210-9232044
Νέος Κόσμος: Χελντράιχ 15, τηλ: 210 9240403
Κάτω Πετράλωνα: Αθηνοδώρου 61, τηλ: 210 3425513
Κολοκυνθούς: Αίμωνος 9 & Άστρους, τηλ: 2105140877, 2105135888

Σημειώνεται ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας του δήμου Αθηναίων είναι: 210-5210702 και 210-5210635

Ο δήμος Αθηναίων καλεί, επίσης, τους πολίτες να συνδράμουν ώστε να παραμένουν γεμάτα, με δροσερό νερό, τα δοχεία νερού που έχουν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Αστικής Πανίδας, σε δεκάδες σημεία της Αθήνας, για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Στο Δήμο Αμαρουσίου, ανοικτές θα είναι κατά τις επόμενες ημέρες, οι κλιματιζόμενες αίθουσες στο Δημαρχείο και στο κεντρικό ΚΑΠΗ της πόλης και στα περιφερειακά παραρτήματα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Ειδικότερα, ανοικτές για τους πολίτες θα είναι οι κλιματιζόμενες αίθουσες από τις 8:00π.μ – 1:00μ.μ. και από τις 4:00μ.μ – 8:00μ.μ στο Κεντρικό Κ.Α.Π.Η (Περικλέους 22, τηλ. 210 6142248) και στα περιφερειακά παραρτήματα:
Στην Πλατεία Εργατικών Κατοικιών (τηλ. 210 6105755)
και στη Μεσογείων 82 (τηλ. 210 8023559).
Επίσης, ανοικτός για τους πολίτες θα είναι ο κλιματιζόμενος χώρος στο ισόγειο του Δημαρχείου Αμαρουσίου σε καθημερινή βάση όλη την ημέρα (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα – τηλ. 213 2038000)

Στο Δήμο Ελευσίνας, από την Τετάρτη 13-8-2014 έως και το Σάββατο 16-8-2014 και τις ώρες από 12.00 το μεσημέρι έως 08.00μ.μ., θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό οι κλιματιζόμενοι χώροι που καθορίζονται για να φιλοξενήσουν – προστατέψουν πολίτες σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι του Δήμου, είναι οι εξής:

Δημοτικό διαμέρισμα Ελευσίνας:
• Α΄ ΚΑΠΗ στην Ελευσίνα, Αθανασίου Τσοκάνη 29, τηλ. 2105549148.
• Β΄ ΚΑΠΗ στην Ελευσίνα, Ιάκχου 40, τηλ. 2105546117.
• Δημαρχείο Ελευσίνας, Χατζηδάκη & Δήμητρος, τηλ.:2105537100, 2105537304

Δημοτικό διαμέρισμα Μαγούλας:
• Δημοτικό κατάστημα Μαγούλας, Ηρώων Πολυτεχνείου 2, τηλ. 2132140412
• ΚΑΠΗ – Πολιτιστικό Κέντρο στη Μαγούλα, Φιλίας Οικονόμου 1, τηλ. 2105559740

Σε ετοιμότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών βρίσκεται και ο Δήμος Ιλίου

Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ιλίου ενημερώνει για τους κλιματιζόμενους χώρους που θα λειτουργούν από την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014 έως και το Σάββατο 16 Αυγούστου από τις 08:00 π.μ. έως τις 08:00 μ.μ., στα παρακάτω σημεία:

1. Όλα τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)

Κ.Α.Π.Η. Διεύθυνση Τηλέφωνο
Α Δαναών 35 210-2620001
Β Μελίκης 17 210-2638951
Γ Αγ. Αικατερίνης 12 210-2627822
Δ Θεοδώρας 48 210-5061531
Ρ Ζωοδόχου Πηγής 22 & 15 210-5782956
ΣΤ Εκάβης 78 210-2626527
Ζ Δαβάκη 40 210-5011380
Η Μουστακλή & Σινάνη 210-2318220

Ο Δήμος Κορυδαλλού, για την αντιμετώπιση των συνεπειών καύσωνα θέτει, όπως πάντα, στην διάθεση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, από την Τετάρτη 13/8/2014 έως και το Σάββατο 16/8/2014 κλιματιζόμενους χώρους στο Δημαρχείο και τα ΕΔΑΠΕ του Κορυδαλλού. Τετάρτη 13/8/2014 και Πέμπτη 14/8/2014 θα είναι ανοικτά τα ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ 8.00 έως 15.00 καθώς και το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 8.00 έως 20.00.

Την Παρασκευή 15/8/2014 ημέρα αργίας καθώς και το Σάββατο 16/8/2014 θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό το Δημαρχείο Κορυδαλλού 10.00 έως 20.00.

Επίσης θα υπάρχει στην διάθεση των πολιτών όχημα της Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα μπορεί να τους μεταφέρει στους κλιματιζόμενους χώρους σε περίπτωση ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα οι χώροι στο Δήμο Κορυδαλλού είναι:
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και Φουαγιέ Δημαρχείου Γρ. Λαμπράκη 240 και Νικηφορίδη τηλ: 2104990402 & 2104990400 – 210 4990512
Α΄ Ε.Δ.Α.Π.Ε. Ηπείρου 115 210. 5448280
Β΄ Ε.Δ.Α.Π.Ε. Δ. Διαμαντίδη 43 210. 4963273
Γ΄ Ε.Δ.Α.Π.Ε. Μπουμπουλίνας 30 210. 4979533
Δ΄ Ε.Δ.Α.Π.Ε. Θήρας 41 210. 5698694

Στο Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης, οι διαθέσιμοι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν κατά τη θερινή περίοδο του έτους 2014, από τις 10.00 έως τις 18.00, για την προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι:
Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Μανώλης Αναγνωστάκης» που βρίσκεται στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης & Ρ.Φεραίου στη Δημοτική Κοινότητα Πεύκης (αρμόδιος υπάλληλος Καραστάθης Δημήτριος, τηλ. 6979 229618 )και
Το ΚΑΠΗ Λυκόβρυσης που βρίσκεται στην οδό Φυρογένη στον αριθμό 4 στη Δημοτική Κοινότητα Λυκόβρυσης (τηλ. ΚΑΠΗ: 210 2826926, αρμόδιος υπάλληλος Χαραλάμπους Μιχάλης)

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων κατά τη θερινή περίοδο, όπως υψηλές θερμοκρασίες, «καύσωνας» κ.α. διαθέτει τέσσερις ( 4 ) κλιματιζόμενους χώρους για τη φιλοξενία πολιτών που χρήζουν άμεσης ανάγκης λόγω των ανωτέρω φαινομένων.
Οι χώροι αυτοί, που λειτουργούν κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας από 10:00 έως 19:00 είναι οι παρακάτω:
Α΄ ΚΑΠΗ, Αρτάκης 34, τηλ. 210 9353277
Β΄ ΚΑΠΗ, Σταδίου 32 – 34, τηλ. 210 9373533
Γ΄ ΚΑΠΗ, Πλαστήρα 57, τηλ. 210 9335454
Δ΄ ΚΑΠΗ, Ραιδεστού 11 – 13, τηλ. 210 9483853/5

Ο Δήμος Πειραιά για τις επόμενες ημέρες, ανοίγει κλιματιζόμενες αίθουσες για την αντιμετώπιση του καύσωνα για το κοινό.

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, από τις 08:00 έως τις 22:00, θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου:

Κ.Α.Π.Η. Α1 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αντωνίου Θεοχάρη 35-37 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4511216, 210 4511385

Κ.Α.Π.Η. Β1ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βασιλέως Γεωργίου Β” 9-11 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4134052, 210 4134130

Στο Δήμο Περιστερίου, για την προστασία της υγείας των δημοτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως άτομα τρίτης ηλικίας, διατίθενται κατά τις ημέρες του καύσωνα (Α΄ ΦΑΣΗ) οι παρακάτω κλιματιζόμενες αίθουσες:
Κ.Α.Π.Η. ΑΓ. ΙΕΡΟΘΕΟΥ, Αγ. Ιεροθέου 142, τηλ.:2105777102
Κ.Α.Π.Η. ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ, Πεισιστράτου και Φιλίππου 54, τηλ.:2105714430
Κ.Α.Π.Η Λ. ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ, Μαραθωνοκάμπου 15, τηλ.:2105738554
Κ.Υ.Β.Ε., Εθνάρχου Μακαρίου 1, τηλ.: 2105711351
ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ, Πλατεία Δημοκρατίας 1, τηλ.: 2105701000

Σ' αυτούς τους κλιματιζόμενους χώρους θα μπορούν να φιλοξενούνται πολίτες, που χρήζουν προστασίας σε περίπτωση καύσωνα. Οι υπεύθυνοι θα ενημερώνονται για την παράταση του ωραρίου, μετά από εντολή Δημάρχου ή του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου.

Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο, για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει ήδη ενημερώσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα έως και το τέλος της εβδομάδας, που αναμένεται να διαρκέσει ο καύσωνας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
Αναζήτηση σημείων με σκιά και δροσιά.
Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.).

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως, πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά ντουζ και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.

Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

http://www.localit.gr/, 13/8/2014