Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ





Ο Δήμος Χαλανδρίου συμμετέχει ως Εταίρος στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Έργο με τίτλο: «Καταπολέμηση των Στερεοτύπων, μέσα από την ανάδειξη θετικών προτύπων, προωθώντας την ένταξη των Ρομά στην αγορά Εργασίας».
Το Έργο εστιάζει στην προώθηση της απασχόλησης των μελών των κοινοτήτων Ρομά, μέσω της καταπολέμησης των αρνητικών στερεοτύπων, την ανάδειξη θετικών προτύπων ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας και τη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κουλτούρας διαλόγου σε τοπικό επίπεδο αναφορικά με τα ζητήματα απασχόλησης των μελών των κοινοτήτων Ρομά. Το Έργο αποσκοπεί στην άρση των στερεοτύπων που βιώνουν τα μέλη των κοινοτήτων Ρομά στο πλαίσιο της πρόσβασης τους στην απασχόληση και στη προώθηση της ένταξης τους στην αγορά εργασίας . Στο πλαίσιο του Έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί πιλοτικά σε 2 Δήμους της Αττικής (Χαλάνδρι και Φυλή), προβλέπεται να πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης, δικτύωσης και εκπαίδευσης, οι οποίες θα απευθυνθούν σε εργοδότες, συμπεριλαμβανομένου εκείνων που δραστηριοποιούνται στον εμπορικό τομέα.
Οι δράσεις αυτές αποσκοπούν στην καταγραφή των απόψεων τους σχετικά με τον πληθυσμό Ρομά, στην ενημέρωση τους σχετικά με το πρόγραμμα και τους στόχους του και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση τους σε σχέση με την επίδραση των υφιστάμενων αρνητικών στερεοτύπων στην πρόσβαση στην απασχόληση του πληθυσμού Ρομά. Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι οι Εργοδότες, οι οποίοι θα απασχολήσουν τουλάχιστον ένα μέλος της κοινότητας Ρομά, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή.
Τα Βραβεία θα πραγματοποιηθούν πριν την λήξη του Έργου τον Μάϊο του 2019 και σε αυτά αναμένεται να λάβει μέρος πλήθος δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Μέσα από την βράβευση τους, οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα απασχολήσουν ένα ή περισσότερα μέλη της κοινότητας Ρομά, θα αποκτήσουν αναγνωσιμότητα και θα προβληθούν ενεργά μέσα από τα ψηφιακά μέσα του Έργου (ιστοσελίδα, Facebook, Twitter, Linkedin). To Έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συμμετέχουν σε αυτό οι ακόλουθοι φορείς: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δήμος Φυλής, Δήμος Χαλανδρίου, Ένωση Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά και Συνεργατών τους, Σύλλογος Βιοτεχνών Δυτικής Αττικής, CMT PROOPTIKI, Crowd Policy.

Προτεραιότητα η δημοπράτηση του έργου διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι

Θετική εξέλιξη για το Μαρούσι είναι η ανταπόκριση του Δήμου στις δημόσιες προσκλήσεις της Περιφερειακής Αρχής για ουσιαστική συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα σε μελέτες αντιπλημμυρικών έργων που έχουν εκπονηθεί από τον Δήμο και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Αττικής. Η τεχνοκρατική σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας, ως φαίνεται, απέδωσε καρπούς καθώς εντοπίστηκαν οι ελλείψεις και προσδιορίστηκαν χρονοδιαγράμματα.

Προτεραιότητα αποτελεί η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς που είναι ο κύριος αποδέκτης των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στις περιοχές Σωρού, Κοκκινιάς, Αναβρύτων και Νέο Μαρούσι, όπως προκύπτει από τις μελέτες που ο Δήμος εκπόνησε κατά τα έτη 2011 – 2013. Οι μελέτες την περίοδο εκείνη μετά από επιτόπιες αυτοψίες είχαν κριθεί προβληματικές και είχαν επιστραφεί στο Δήμο, τον Οκτώβριο του 2013, για διορθώσεις και συμπληρώσεις. Έκτοτε δεν έχουν επανυποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Η οριστική υποβολή από το Δήμο, στις 4/12/2017, της διορθωμένης μελέτης για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, ανοίγει το δρόμο για τη δημοπράτηση της σημαντικής αυτής αντιπλημμυρικής παρέμβασης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, πρόκειται άμεσα να εισηγηθεί την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έργου καθώς η συνολική δαπάνη, μετά τις διορθώσεις, ανήλθε σε 10.676.400€ από 6.230.000€ που αρχικά είχε προβλεφθεί από το Δήμο και είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας.

Επισημαίνεται ότι με ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής χρηματοδοτούνται αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Στούντιο Α, Ψαλίδι και Νέα Λέσβος (έργα σε εξέλιξη), καθώς και σε Πολύδροσο και Άγιο Θωμά (έργα σε φάση δημοπράτησης με ευθύνη του Δήμου). Στην πράξη έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει χωρίς διακρίσεις και με αίσθηση ευθύνης τις αντιπλημμυρικές ανάγκες όλων των Δήμων. Αρκεί να υπάρχουν ώριμες και άρτιες μελέτες. Στην κατεύθυνση αυτή η συνεργασία και η συνέργεια των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μονόδρομος.

ΙΑΣΩ : Η ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΛΒΕΛΕΡ ΣΤΟ ΙΑΣΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το ΙΑΣΩ με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί την Πρύτανη Ελένη Γλύκατζη-Αλβελέρ, μία από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο και πλούσιο έργο πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως επίσης και σειρά διαλέξεων και ομιλιών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η επιστημονική ομιλία με θέμα «Βυζάντιο: Σταθμός της Ελληνικής Ιστορίας» που θα αναπτύξει η κα. Γλύκατζη-Αλβελέρ, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, στις 12:30 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΙΑΣΩ.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967 και η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976. Επίσης, είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.