Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΣΟΚ τέλος. Ο Μυστικός Δείπνος στο Χαλάνδρι, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η Κίνηση των 58


ΠΟΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΕΚΒΙΕΜ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Από την Ιόλη Πιερίδη

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου έχει διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στις εξελίξεις εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά και της μεταπολιτευτικής Ελλάδας

Έδω στη βίλα γνωστού επιχειρηματία μόλις πριν λίγες μέρες κορυφαία στελέχη της Κίνησης των 58 έγραψαν το ρέκβιεμ του ΠΑΣΟΚ και του Βενιζέλου ως αρχηγού του. Το συγεκριμένο δείπνο είχε πληροφορηθεί ο Αλέξης Τσίπρας όταν ακόμη βρισκόταν στο Τέξας και ήταν αυτός ο λόγος που αποφάσισε να ζητήσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ήταν μόνο η αρχή.

Εδώ στο Χαλάνδρι, στην οδό Προφήτη Ηλία, με το περίφημο δείπνο των 4 στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου ο Κώστας Σημίτης θα έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Έτσι απλά. Στην ίδια περιοχή την Κυριακή 16 Μαΐου 1999, στις 22.55, εκτοξεύθηκε μια ρουκέτα κατά της οικίας του γερμανού πρέσβη Καρλ Χάινς Κούνα στο Χαλάνδρι (Εθνικής Αντιστάσεως 52). 

Η ρουκέτα καρφώθηκε στη στέγη του διώροφου σπιτιού.

Η 17Ν αφήνει για πρώτη φορά ίχνη. Μια καφέ τραγιάσκα και 10 κηλίδες αίματος (στο μπροστινό μέρος του κλεμμένου αυτοκινήτου και στο πίσω κάθισμα). Σταγονίδια αίματος εντοπίστηκαν και σε απόσταση τριών μέτρων από το σημείο εκτόξευσης της ρουκέτας. Η πυροδότηση έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία μελών της οργάνωσης. Η επίθεση έγινε από τον προαύλιο χώρο τής απέναντι πολυκατοικίας της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 63.

 Το κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Toyota Corolla (μοντέλο 1979), χρώματος λευκού (λευκό Toyota Corolla μοντέλο 1976 είχε χρησιμοποιηθεί από την οργάνωση και στις 5 Μαΐου στο τριπλό χτύπημα με ρουκέτες στον Πειραιά), βρέθηκε στη 1 το μεσημέρι της επόμενης μέρας στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Μεσογείου στο Χαλάνδρι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από την κατοικία του γερμανού πρέσβη. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί την ίδια μέρα του χτυπήματος χωρίς να αλλαχτούν οι πινακίδες.

Λίγο πιο πάνω, στην Μεταμόρφωση Χαλανδρίου, η αγωνία του μεγελοεπιχειρηματία Γιώργου Μπόμπολα για τις εξελίξεις στο χώρο- της κεντροαριστεράς στην οποία έχει "επενδύσει" από τον καιρό της Μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας- είναι διάχυτη στο χώρο.
Η δημοσιογράφος του Έθνους Φώφη Γιωτάκη θα παρουσίαζε την πρώτη κίνηση της Ελιάς-Κίνηση των 58.

" Το «κλειδί» της πρωτοβουλίας αφορά τη βούληση να μην αθροίσουν δυνάμεις, να μην αυτοδιαλυθούν τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Αριστερά (αν θέλει...) ή οι διάφορες κινήσεις εντός της ευρύτερης παράταξης. Αντίθετα, υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, να κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο το ΠΑΣΟΚ, ως το επί χρόνια μέλος του ΕΣΚ στην Ελλάδα, άλλα κόμματα και προσωπικότητες. Ο διάλογος ξεκινά με χαλαρούς ρυθμούς.
Ετοιμοι την άνοιξη

Ο στόχος όμως είναι να εμφανιστούν πανέτοιμοι στην αρχή της άνοιξης -και χωρίς να επικρατήσει η «λογική« του παρελθόντος- «το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δυνάμεις». Είναι πασιφανές -και οι ευρωεκλογές διευκολύνουν- ότι αν υπάρξει «γάμος», ο επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου δεν θα είναι (απαραίτητα) νυν αρχηγός κόμματος. Αλλωστε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάρτη δηλώσει ότι δεν είναι κολλημένος σε κάποια καρέκλα...."(!)
Αυτά έγραφε η Φώφη στο εξαιρετικό ρεπορτάζ της και συνέχιζε:

H "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Οπως στο ΠΑΣΟΚ έτσι και στο ΙΣΤΑΜΕ που «πρωταγωνιστεί» διά του Χρήστου Δερβένη στις διεργασίες, επικρατεί η άποψη ότι το εγχείρημα πρέπει να αποκτήσει, για να πετύχει, κινηματικό χαρακτήρα. 

Πώς; Με Επιτροπές Πρωτοβουλίας ανά νομό και δήμο σε όλη τη χώρα, που δεν «ανταγωνίζονται» τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά δημιουργούν τη βάση της συνεργασίας και της συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις. 

Οσο προχωρά η προγραμματική πολιτική συμφωνία, τόσο θα δένει η οργανωτική δομή με «εθελοντές» της Κεντροαριστεράς - φιλοδοξούν οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας. Από το ΙΣΤΑΜΕ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον Νίκο Μπίστη που έχει «αποχαιρετήσει» την άποψη του Φώτη Κουβέλη ότι «με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου δεν συνεργαζόμαστε» και τους ομιλητές από την ανανεωτική Αριστερά στο πρόσφατο Συμπόσιο.

Το επόμενο βήμα, καθοριστικό για την επιτυχία της επιχείρησης για την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, θα γίνει με τη δημοσιοποίηση του κειμένου που θα συνυπογράφουν 50 και πλέον άνθρωποι, επιστήμονες με πολιτική δράση, πρώην υπουργοί, πολιτικοί. Συγγραφέας του κειμένου που θα προσκαλεί σε συμπόρευση είναι ο Γιάννης Βούλγαρης, ο οποίος συγκεντρώνει απόψεις, προτάσεις, ενστάσεις και διαφωνίες. 

Λέγεται ότι η Αννα Διαμαντοπούλου διατηρεί την επικοινωνία και θα κληθεί να υπογράψει ή με δημόσια δήλωση να στηρίξει την ελληνική «Ελιά», όπως άλλοι πρώην υπουργοί, ο Τ. Γιαννίτσης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο Π. Αυγερινός, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Φ. Σαχινίδης κ.ά. 

Η φράση «χωρίς αποκλεισμούς» ερμηνεύεται επίσης ως άνοιγμα και προς άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, μεταξύ των οποίων είναι και ο Α. Λοβέρδος, που όμως είναι επικεφαλής κόμματος.

Έγκυρες πληροφορίες ωστόσο επιμένουν ότι δύο στελέχη από την Εκτελεστική Επιτροπή και περισσότερα από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείεται να υπογράψουν το κείμενο-κάλεσμα για την ενοποίηση της παράταξης. 

Να σημειωθεί ότι 174 στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη καταθέσει κείμενο με τη διαφωνία τους για την αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ ο κ. Σταύρος Λιβαδάς καταψήφισε στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Ε. την εισήγηση του Φ. Κουβέλη - το «λευκό» επέλεξαν ο κ. Γ. Γεωργάτος και η Ντόρα Τσικαρδάνη. 

Σε αυτό το κλίμα (και για την ευρύτερη συνεργασία της Κεντροαριστεράς) κινούνται ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Β. Οικονόμου, ο εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ και ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, λόγω του ρόλου του δεν δημοσιοποιεί (λένε στελέχη της ΔΗΜΑΡ) τη διαφωνία του με κεντρικές επιλογές.
Συνδαιτυμόνες στο τραπέζι της Κεντροαριστεράς

Γ. ΒούλγαρηςΠρόσωπο με ρίζες στην ανανεωτική Αριστερά, γραμματέας της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Ρήγας Φερραίος» και εν συνεχεία συνοδοιπόρος στην ευρύτερη παράταξη. Είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να γράψει το κείμενο-κάλεσμα για τη γέννηση της ελληνικής «Ελιάς». Ο ίδιος είναι συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο.
Χρ. ΔερβένηςΠιστός στην ιδέα της Κεντροαριστεράς. Από φοιτητής στον χώρο, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αργότερα στην ΑΕΚΑ, στο ΠΑΣΟΚ ξανά και σήμερα στην προεδρία του ΙΣΤΑΜΕ που οργάνωσε το πετυχημένο Συμπόσιο. Είναι ο προσωπικός γιατρός του Ε. Βενιζέλου, που τον συνόδευσε στο κρίσιμο ταξίδι στις Κάνες επί Παπανδρέου.
Γ. Καλογήρου«Ρηγάς» από τη δικτατορία, στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, υπέρ των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού. Είναι καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής του ΕΜΠ. Με ισχυρό ρόλο επί Κ. Σημίτη. Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας Βιομηχανίας (2000-2002) και Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας μέχρι το 2004.
Π. ΠαναγιωτόπουλοςΓεννήθηκε το '71 στο Παρίσι, μαθητής στην Αθήνα την εποχή της «Αλλαγής», έγραψε το 2010 το βιβλίο «Η Ελλάδα στη δεκαετία του '80», μίλησε στο Συμπόσιο για τον ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου στη μεταπολίτευση και για τον «σοσιαλισμό που δεν θέλαμε», είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
Αν. ΠανταζόπουλοςΣτην Κεντροαριστερά με συνέπεια επί δεκαετίες. Γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Φοίτησε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre. Είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Α.Π.Θ. και αρθρογράφος για αρκετά χρόνια στην εφημερίδα «Η Αυγή».
Γ. ΒερνίκοςΓεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Σίφνου, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, πέρασε από το ΕΚΚΕ, «σερφάρει» επί χρόνια στην Κεντροαριστερά, ορκίστηκε ύστερα από πρόταση του φίλου του Ε. Βενιζέλου και παρέμεινε υπουργός για λίγες μέρες (λόγω τυπικού νομικού κωλύματος).
Αργότερα θα ακολοθούσε η διακήρυξη της Κίνησης των 58 και τα ονόματα. Δείτε και τα δύο με προσοχή καθώς μια διαδικασία αποτέφρωσης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εξέλιξη. Καθόλου τυχαία σήμερα και ο Νίκος Σηφουνάκης παραιτήθηκε από εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Μεταφορών και Ναυτιλίας, ενώ οι δηλώσεις στελεχών όπως ο Σκανδαλίδης δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις τους. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κάτω από την πίεση συγκεκριμένων συμφερόντων τα οποία ποντάρουν (όλα τα λεφτά) στην πτώση της κυβέρνησης και στην δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστεράς. 

Οι εξελίξεις δεν πρόκειται να αφήσουν ανηπερέαστο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στους χώρους του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ζυμώσεις για την δημιουργία πατριωτικού κόμματος.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ» ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

http://www.periektikidimokratia.org/anakoinoseis/2013-11-14/aristeros-ekfylismos-antarsya

Στις κρίσιμες και πρωτοφανείς πολιτικές στιγμές που βιώνουμε στη χώρα μας σήμερα ο λαϊκός παράγοντας αναζητεί απαντήσεις σε ζητήματα που καθορίζουν άμεσα την καθημερινότητά μας.

Ποια η φύση της οικονομικής κρίσης ; Ποιος ο ρόλος της Ε.Ε και του ευρώ σε αυτή; Πώς μπορούμε να βγούμε από την καταστροφική κρίση και να βάλουμε τις βάσεις για ριζική (συστημική) αλλαγή της κοινωνίας;

Ποια είναι η θέση μας για τον δήθεν φασιστικό κίνδυνο που μας απειλεί εξίσου αν όχι περισσότερο από την οικονομική καταστροφή που μας επέβαλλαν οι ξένες και ντόπιες ελίτ;

Ποια είναι η θέση μας για τους πολέμους και «επαναστάσεις» στην περιοχή μας που απειλούν άμεση εμπλοκή της χώρας μας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται και η Αριστερά οφείλει να πείσει με τις δικές τις απαντήσεις.

Εν αντιθέσει, το αποτέλεσμα που έχουμε είναι να είτε εγκλωβίζεται ο λαός ακόμα περισσότερο σε ψευτοδιλήμματα εξαιτίας της πολιτικής και θεωρητικής σύγχυσης που αντικειμενικά ή και κάποιες φορές και συνειδητά καλλιεργείται για τα πραγματικά προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας.

Σε ό,τι αφορά την «αντικαπιταλιστική» Αριστερά με την στάση και τις θέσεις της λειτουργεί σαφώς ανασταλτικά για την ανύψωση της λαϊκής συνείδησης και την ένωση των θυμάτων της Νεοφιλελεύθερης Καπιταλιστικής Παγκοσμιοποίησης.

Συγκεκριμένα ο πολιτικός σχηματισμός- συνοθύλευμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παίρνει τα τελευταία χρόνια άκρως αποπροσανατολιστικές θέσεις όσον αφορά φλέγοντα ζητήματα. Επειδή η αλήθεια είναι ότι η ανομοιογένεια και κατά συνέπεια η πολυγλωσσία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα σταθούμε σε επίσημες ανακοινώσεις και προγραμματικές αποφάσεις των κεντρικών οργάνων της για να επιχειρήσουμε μια περιεκτική κριτική η οποία έχει ως στόχο να αποκαλύψει τους πολιτικούς καιροσκοπισμούς της και να καταδείξει τις απαράδεκτες θέσεις που υιοθετεί.

Σκοπός μας δεν είναι η κριτική μας να συνδράμει σε έναν φερόμενο ως «εποικοδομητικό διάλογο» με την αντικαπιταλιστική αριστερά, διότι θεωρούμε ότι αυτός πλέον δεν μπορεί να υπάρξει, εκτός αν πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που μέσα από μια διαδρομή των τελευταίων 3 ετών έχουμε καταθέσει με κάθε τρόπο δημόσια και με κάθε καλή διάθεση για δημόσια πολιτική αντιπαράθεση επί αυτών, αλλά παρόλα αυτά, έχουμε λάβει (στην καλύτερη περίπτωση) την πλήρη σιωπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μαζί με το συστηματικό «θάψιμο» των θέσεων μας από σύσσωμα τα όργανα της, και στη χειρότερη λασπολογίες, ορισμένες φορές μέσα από έμμεσες ή άμεσες συμμαχίες στελεχών και μελών της με συστηματικούς λασπολόγους μας.

Μιλάμε βέβαια για την πρόταση μας για ένα Παλλαϊκό Μέτωπο Κοινωνικής και Εθνικής Απελευθέρωσης (ΜΕΚΕΑ), την οποία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ γνωρίζει καλά από την πρώτη μέρα που την έχουμε καταθέσει....

​Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:
http://www.periektikidimokratia.org/anakoinoseis/2013-11-14/aristeros-ekfylismos-antarsya
www.periektikidimokratia.org

EN FACE .....Καλημέρα,

To "PASOK" λέει εχθές συμφώνησε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην αυτδιοίκηση γιατί λέει διαφωνούσε.

Μπράαααβο Πάρη!

Οπότε τώρα θα βγάλετε τους άξιους και όχι με παρατάξεις.

Αλλά ο Δήμαρχος που θα εκλέγεται θα πέρνει μπόνους δημοτικούς συμβούλους (και βέβαια καλά θα κάνει) άρα άσχετα με την σειρά που εσείς θα ψηφίζετε τους δημοτικούς συμβούλους ο πρώτος θα εκλέγει τους δικούς του άσχετα από την ψήφο σας. ΜΟΝΟ για τους συνδυασμούς των αντιπολιτεύσεων θα ισχύσει η παπάτζα που σας λένε περί "αξιοκρατίας".

Και μπορεί εσύ να βγάλεις δεύτερο για δήμαρχο τον Χαρχούδα αλλά χωρίς Χαρχουδικούς δημοτικούς συμβούλους. Διότι μόνο στους Δυστροποπιγκικούς- τον συνδυασμο του πρώτου (αυτοί δεν ήταν οι αντίπαλοι του Χαρχούδα ή λάθος θυμάμαι) - θα δίνουνν μπόνους συμβούλων.

ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧΟΦΟΥΧΤΕΛΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ!

Οπότε μας έχει μείνει ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΙΑ:

Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!

ΛΑΕ ΤΗΣ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗΣ ΣΗΚΩΣΕ ΠΙΑ ΠΑΝΤΙΕΡΑ ....

Τώρα βέβαια υπάρχουν κάποια ... μικροπροβλήματα γι' αυτό, αλλά δεν δίνουμε σημασία.

Για παράδειγμα να ενωθούμε, αλλά πώς να ενωθούμε; Πανηγυρίζοντας για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων επειδή δεν μας άρεσε ο σημερινός πρόεδρος;
Που θα τον αλλάζαμε βέβαια μετά την επερχόμενη περιφανή νίκη στας εκλογάς - και δεν θα θέλαμε να καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα!

Ε αυτό είναι ο ορισμός του καιροσκοπισμού, πώς στο διάολο να συμφωνήσουμε για να ενωθούμε;

Και πώς να συζητήσουν σοβαρά, σοβαροί ανεξάρτητοι και ψώνια αυτοχρισμένοι,
πώς να ασχοληθούμε εμείς οι ικανοί (έτσι γουστάρουμε να αυτοθεωρούμαστε, μαγκιά μας θα γίνεις εσύ;) με εσάς τους ανίκανους (ΧΑ!).
Δεν γίνεται. Δεν υπάρχει ο αναγκαίος αλληλοσεβασμός.
(ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΜΟΝΟ, όμως, σιγά που θα πρέπει να σεβόμαστε και εμείς εσάς).
Εμείς - εμείς, οι μόνοι συνεπείς.

Άσε που δεν θέμε να συζητήσουμε με πρώην δεξιούς, πρώην πασόκους, πρώην δημαρίτες, κνίτες, αναρχοκομούνια, εθνίκια, διεθνιστές, πρώην μαοϊκούς, νυν τροτσκιστές,  ελευθεριακούς, σοσιαλδημοκράτες, αλλά θα συνεργαστούμε με .... όοοολους τους υπόλοιπους για να νικήσουμε!

Άρα τελικά τον Μάιο θα δούμε ποιος θα πάρει το .... 5% αναγνώστη μου. Διότι έχει και πλαφόν αυτό το σούργελο που έφτιαξε η ΠΑΣΟΚΟΝΔ και το λέει εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση.

Αλλάζω Πορεία: Έρχεται τσουνάμι στην παράταξη του Πρίγκιπα. Δεν μπορώ να σου πω σήμερα πιο πολλά διότι ... κωλύομαι από λόγο τιμής. Αλλά ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΕΡΧΕΤΑΙ!

Τι; Να σχολιάσω τις κρίσεις των Διευθυντών και των Προϊσταμένων στον δήμο;

ΤΕΤΟΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ δεν την σχολιάζεις. ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΑΣ και προσπαθείς να την ανατρέψεις.

Απλά ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ για λογαριασμό κάποιων, ξέρουν αυτοί ποιοι είναι. ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ!
Δεν τους το είχα!

Αποδεικνύεται ότι ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ, ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΩΛΑΡΑΚΙ ΤΟΥΣ!

ΑΣ ΑΛΛΑΞΩ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ!

Τελικά ο Βάσιος την γλύτωσε. Τους έχωσε την νταβανόπροκα - με μια καθυστέρηση 3 ετών - και την έβγαλε λάδι.

Η γραφολογική έδειξε ότι η υπογραφή δεν ήταν δική του στην επιτροπή παραλαβής.

Μένει να διερευνηθεί όμως γιατί αυτό το ανακάλυψε και το κατήγγειλε 4 χρόνια μετά και άφησε να εξελιχθεί το σκάνδαλο, να τα σκάσει ο δήμος τα 335.000 ευρώπουλα και να τραβιούνται σήμερα τόσοι άνθρωποι, υπηρεσιακοί και απλοί δημοτικοί σύμβουλοι, που δεν είχαν τότε θέση ευθύνης και πρόσβαση στους φακέλους.
Ενώ εκείνος ΕΙΧΕ! ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ!

Αλλά δεν έκανε τότε το χρέος του. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ!

Όπως έκανε και ο Πρίγκηψ που φήφισε λευκό και όχι κατά, για να πληρωθεί το έργο και μετα που τον ενημέρωσε ο κ. Βάσιος - όπως λέει, έκανε την καταγγελία στον κ. Ρακιντζή.

Ο Βάσιος λέει λοιπόν ο Πρίγκηψ ότι τον ενημέρωσε,  που όμως ο Βάσιος  ισχυρίζεται ότι ενημερώθηκε το 2011 από δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας (της παράταξης Ανδρεόπουλου) και ότι πριν δεν ήξερε ότι υπάρχει η - πλαστή - υπογραφή του στο πρακτικό παραλαβής.

ΚΑΝΤΕ ΚΥΚΛΟ ΡΕΕΕΕΕ.

Πώς σου φαίνονται εσένα αναγνώστη μου αυτές οι εξηγήσεις; ΣΤΕΚΟΥΝ ΛΟΓΙΚΑ;

Διότι αυτοί που το παίζουν "ΚΑΘΑΡΣΗ" αν δεν ενημερώθηκαν το 2010-1  όπως λένε και τα ήξεραν από το 2006-7 και δεν κατήγγειλαν, αλλά ξύπνησαν το 2010 - έτος δημοτικών εκλογών, όλως τυχαίως -  δεν είναι ΔΙΑΦΘΟΡΟΚΥΝΗΓΟΙ και προστάτες των συμφερόντων του δήμου  αλλά πολιτικοί ΝΤΑΡΑΒΕΡΙΤΖΗΔΕΣ.

Θα μας τα πει όλα η δικαιοσύνη.
ΥΠΟΜΟΝΗ!

"ΘΑ ΣΕ ΑΦΟΡΙΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ" μου είπε φίλος.

ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΦΙΛΕ!
ΕΧΩ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΑΠΑ ΣΠΥΡΟΣ - Πρόεδρος εξ οφίτσιο του Ιδρύματος Κουρτέση - ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ότι η ΕΣΤΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ πρέπει να λειτουργεί και δήμος και ίδρυμα πρέπει να εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Άλλοι θα με αφορίσουν. Αυτοί που ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ και κτίζουν παιδικούς σταθμούς. Αλλά αυτοί μας έχουν αφορισμένους και εγώ τους έχω το άλλο που τελειώνει σε ... σμένους και αρχίζει από ΧΕ!Ας βγούμε λίγο από το χωριό:

ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΔΩΝΗ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙ ΟΟΟΛΟΥΣ!
ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ!
Έτσι θα έχουμε φτηνούς πλασιέ για βιβλία, ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΡΦΩΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ!
Θα ρήξει ο ανταγωνισμός το ποσοστό της προμήθειας και την τιμή στα βιβλία.

ΝΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

Ούτος εστί για τον πέο, ευμεγέθης αυνανιστής, αναγνώστη μου!

Και μια και μιλήσαμε για ευμεγέθεις ....
 
Ρε τι είπε ο στόμας του Παγκάλου εχθές το πρωί;

Το άκουσες;

Θα έρθει αυτός ο κακορίζικος ο ΣΥΡΙΖΑΣ πρώτο κόμμα και θα σε φάει ο ΜΑΥΡΟΣ ΦΙΔΗΣ.

Αλήθεια σου λέω! Το είπε ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ!

ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥ PASOK ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ.
Ας τους περιλάβει κανένας άλλος τους .... διαδόχους μας.

ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ: ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠ! ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΑΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.ΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ - ΕΝΑΣ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΛΕΡΤΑ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΦΙΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ

   

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι συζητήσεις, τα mail και γενικώς οι παρεμβάσεις από φίλους και γνωστούς για την «αλλαγή πορείας» στο Χαλάνδρι.

Απ όλα αυτά, θα ήθελα να δημοσιοποιήσω ένα mail που έλαβα από ένα καλό φίλο, με την άδειά του φυσικά και να του απαντήσω, έτσι για να αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε περισσότερο, να αρχίσουμε να «εμπλεκόμαστε» σιγά-σιγά και αυτή τη φορά πρέπει όλοι να εμπλακούμε, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να κατακτήσουμε το δικαίωμα να μιλάμε, να έχουμε άποψη και να μπορούμε να τη βροντοφωνάζουμε.

(Με κόκκινο οι απαντήσεις, συγχωρήστε του τα «Γαλλικά», απ ότι φαίνεται ούτε αυτός είναι κόρη Ναυάρχου)

«Καλά τα λέει "στην πλατεία" αλλά θα έχετε τα ΑΡΧΙΔΙΑ να συγκρουστείτε με τα πάσης φύσεως "χρόνια παράσιτα", λαμόγια, και συμφέροντα τρίτων που δεν αφήνουν τον Δήμο να πάρει ανάσα τόσες δεκαετίες !»

Δηλαδή τι κάνουμε και ειδικά ο Άγγελος τόσα χρόνια; Αν μπεις στην «ΠΛΑΤΕΙΑ»και πας στις παλαιότερες αναρτήσεις θα δεις ότι δεν έχει ξεφύγει ούτε ένα θέμα, ούτε μια υπόθεση που να μην έχει εκφραστεί η άποψή μας. Θα μου πεις σένα blog; Αυτό έχουμε και αυτό χρησιμοποιούμε, όταν είχαμε παρουσία στο Δ.Σ. τα λέγαμε εκεί. Όσο για το μέρος του σώματος που αναφέρεις ο μόνος τρόπος για να το μάθεις είναι να μας ψηφίσεις, γιατί χωρίς τη δύναμη των συμπολιτών μας, ότι και να έχεις….. σου μένει στο χέρι.

Η μεγάλη πρόσκληση συνεργασίας προς άλλα σχήματα, πιστεύεις ότι θα λειτουργήσει ουσιαστικά ή θα γίνει μια μικρογραφία δημοτικής εθνικής σωτηρίας όπως η τρέχουσα κυβέρνηση ?

Κατά τη γνώμη μου μόνο με τη συνεργασία και την συνειδητοποίηση της ανάγκης για αλλαγή πορείας μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια καλύτερη μέρα για το Χαλάνδρι. Τώρα για το αν θα λειτουργήσει, τι να σου πω, γιατί να μην λειτουργήσει; Όλοι στο ίδιο στρατόπεδο είμαστε, όλοι τα ίδια προβλήματα έχουμε και όλοι οραματιζόμαστε ένα καλύτερο Χαλάνδρι για τα παιδιά μας. Αυτοί που δεν συμφωνούν θα είναι έτσι κι αλλιώς απέναντι. Όσο για την τρέχουσα κυβέρνηση ούτε έχουμε, ούτε είχαμε καμία σχέση και αυτοί που έχουν είναι οι αντίπαλοι.

Η "αλλαγή πορείας" για μένα τον φτωχό και μόνο Χαλανδραίο καουμπόι πρέπει να αρχίσει από την κακοδιαχείρηση της Λερναίας Υδρας που λέγεται ΔΗΜΟΣ. Και έχει πολλά κεφάλια η γαμημένη ...

Η άποψή μου ανέκαθεν ήταν ότι, ο υπεύθυνος για την κακοδιαχείριση του Δήμου ή οποιουδήποτε οργανισμού και επιχείρησης, είναι η διοίκηση. Τι μπορεί να φταίει ένας υπάλληλος της καθαριότητας, ή του πρασίνου για την κακοδιαχείριση του Δήμου; Ακόμα και αυτό που λένε όλοι για τους δημοσίους υπαλλήλους (ότι είναι τεμπέληδες, δουλεύουν λίγες ώρες και την κοπανάνε νωρίς από τη δουλειά τους) όταν ισχύει και εδώ πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι πάντα έτσι, πάλι η διοίκηση φταίει. Για να σκεφτούμε λίγο, στον ιδιωτικό τομέα που εργαζόμαστε οι περισσότεροι όταν κωλοβαράει ο υπάλληλος ποιος φταίει; Ο υπάλληλος ή ο εργοδότης; ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ έτσι που τα έχουν κάνει. Άλλωστε σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες συζητάμε, δεν εμπλέκονται υπάλληλοι του Δήμου παρά μόνο σε μια δύο μεμονωμένες και συγκεκριμένοι υπάλληλοι. Όσο για τα κεφάλια της «Λερναίας Ύδρας»; Άμα την καρφώσεις στη καρδιά τι θα κάνουν τα κεφάλια; Θα πέσουν κι αυτά, όσα κι αν είναι.

Περιμένουμε και λεπτομερή σχέδια δράσης και προτάσεις του Αγγελου και της ομάδας του. Και ΜΗΝ κάνετε το λάθος να συμπεριλάβετε παλιά καμένα ονόματα του παρελθόντος ( κατ'επάγγελμα ψεύτες και κλέφτες ), μετρώντας μόνο ψηφαλάκια, γιατί θα το χάσετε το παιχνίδι.

Τα σχέδια υπάρχουν ήδη, προσπαθούμε να δημοσιοποιούμε όσο το δυνατόν πιο πολλά Π.Χ. http://stinplatia.blogspot.com/2013/11/blog-post_13.html?spref=fb το πιο πρόσφατο και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, θα βγαίνουν όλο και περισσότερα. Μην μας αδικείς όμως γιατί είμαστε οι μόνοι που ότι κάνουμε και λέμε είναι γραμμένο από το 2002. Αν σου φαίνεται παλιό θα σου δώσω ένα έντυπο για να διαπιστώσεις και εσύ πόσο επίκαιρο είναι, καθώς και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχε εφαρμοστεί τότε. Φυσικά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί μια και οι συνθήκες έχουν αλλάξει και σύντομα θα ανακοινωθεί ολόκληρη η πρότασή μας. Για τους επαγγελματίες ψεύτες και κλέφτες πρέπει να ξέρεις ότι, αυτό που μάθαμε τα τελευταία χρόνια να προσέχουμε πιο πολύ απ΄ όλα είναι οι παρέες μας. Το καλό σε αυτή την ιστορία είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με συγγενείς τους οποίους ως γνωστόν δεν τους διαλέγουμε. Για να μην υπάρχει όμως η παραμικρή πιθανότητα για κάτι τέτοιο, πρέπει εσύ, εγώ και πολλοί άλλοι που σκέπτονται έτσι, να συμμετέχουν και να μην περιμένουν από κανένα να τους πραγματοποιήσει τα όνειρα τους.

Ο ΔΗΜΟΣ έχει την δυνατότητα και μπορεί να αυτοδιαχειριστεί και να λειτουργήσει με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση. Φτάνει να διοικείται από ανθρώπους με φιλότιμο, υπεύθυνους και με όραμα για την πόλη !

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και περιμένουμε όλους αυτούς που έχουν την ίδια άποψη να συμπορευτούμε για την πραγματοποίηση του στόχου για μια καλύτερη πόλη.

Υ.Γ. Αν στα έλεγα κατάμουτρα, θα στα έλεγα πιο λιμανίσια, αλλά εδώ ας κρατήσουμε τους τύπους.
Ευχαριστώ, για την άποψή σου Λέρτας Δημήτρης

"Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ενόψει της χειμερινής περιόδου».Τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός για να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά έκτακτα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τη χειμερινή περίοδο 2013-2014, εξέτασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών που συνεδρίασε χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, σε αίθουσα του Δημαρχείου Χολαργού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης στην εισήγηση του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «συνεδριάζουμε μετά από ένα καλοκαίρι που τα πράγματα ήταν πολύ καλά, υπό την έννοια ότι σημειώθηκε ελάχιστος αριθμός πυρκαγιών στην περιοχή μας, παρά το γεγονός, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΜΥ, οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς λόγω των ανέμων που για 2 μήνες ήταν έντονοι στην περιοχή μας.

Η Πολιτεία παρόλο που πέρυσι ενέκρινε πιο νωρίς, από άλλες χρονιές, τις πιστώσεις για τον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, ωστόσο και αυτή τη φορά ήταν ανεπαρκείς.

Σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων την προσεχή χειμερινή περίοδο, εφιστούμε στους Δήμους την προσοχή να προμηθευτούν έγκαιρα, ως οφείλουν, επαρκή ποσότητα αλατιού προκειμένου σε περίπτωση χιονόπτωσης, να διατηρούνται ανοιχτοί οι δρόμοι. Η Περιφέρεια Αττικής σε ιδιαίτερα έκτακτες συνθήκες συμβάλει συμπληρωματικά με αλάτι, όπου κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον, θα πρέπει ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας να προχωρήσει στον σχολαστικό έλεγχο όλων των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής τους και στη συστηματική συντήρηση τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και τη φετινή χρονιά στην εκτέλεση έργων για τη συγκράτηση των εδαφών σε καμένες περιοχές , στον καθαρισμό των ρεμάτων και των φρεατίων.

Φέτος, λόγω της περσινής εμπειρίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περιοριστικά μέτρα η καταχρηστική χρήση των τζακιών στα σπίτια, καθώς ενοχοποιείται για τη συσσώρευση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που είναι επιβαρυντικά για την υγεία των πολιτών.

Χαιρετίζω την παρουσία πολλών σωματείων εθελοντών στη σημερινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, η συμβολή των οποίων είναι σημαντική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας εκ νέου προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα των σεισμών».

Iστορίες φορολογικού παραλόγου

Στην Ελλάδα πληρώνεις φόρο επειδή κατέχεις δελτίο παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως αν το χρησιμοποιείς ή όχι.

Πληρώνεις φόρο επειδή είσαι ιδιοκτήτης ενός ακινήτου, ανεξαρτήτως αν αυτό σου αποφέρει εισόδημα ή όχι.

Και πληρώνεις φόρο πολυτελείας για ένα αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών, ακόμη και αν αυτό είναι κλεισμένο στο γκαράζ.

Σε μια αποθήκη 100 τετραγωνικών μέτρων με αντικειμενική αξία 10.000 ευρώ, επιβάλλεται το ίδιο τέλος ακινήτων με ένα ρετιρέ έκτου ορόφου ίδιας επιφάνειας - το ρετιρέ έχει δεκαπλάσια αντικειμενική αξία. Ενα από τα «θαύματα» που γίνονται με το χαράτσι της ΔΕΗ, το οποίο εν πολλοίς διατηρείται και με τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Υπολογίζουμε φόρο στο… φόρο.
Επί του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται από το μισθό μας, επιβάλλουμε εισφορά αλληλεγγύης.

Επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ή στη βενζίνη, καταλογίζεται ΦΠΑ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το φόρο κινητής τηλεφωνίας.

Ο πελάτης πληρώνει την αξία των προϊόντων που προμηθεύτηκε με μεταχρονολογημένη επιταγή εξάμηνης διάρκειας. Η εφορία όμως εισπράττει το ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο. Ισως ο κυριότερος λόγος συσσώρευσης χρεών από ΦΠΑ ειδικά από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κατά την απόκτηση ενός ακινήτου με οποιονδήποτε τρόπο (αγορά, γονική παροχή, κληρονομιά), η εφορία δεν καταγράφει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο τα στοιχεία (επιφάνεια, διεύθυνση κ.λπ.), παρά το γεγονός ότι αυτός που αποκτά το ακίνητο πρέπει υποχρεωτικά να επισκεφτεί την αρμόδια ΔΟΥ. Καλείται ο ίδιος ο φορολογούμενος να το πράξει συμπληρώνοντας τη δήλωση Ε9 -πολλές φορές λανθασμένα- με καθυστέρηση έως και 20 μηνών.

Ο ενοικιαστής δεν πληρώνει το ενοίκιο. Οµως, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει το φόρο που αναλογεί κανονικά, εκτός και αν αποφασίσει να το χάσει οριστικά, δωρίζοντάς το στο… κράτος. Η δήλωση δωρεάς δεν µπορεί να ανακληθεί.

Μνημείο παραλογισμού αποτελεί η επιβολή του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών. Μοντέλο Mercedes του 2012, σημερινής αξίας 44.000 ευρώ, επιβαρύνεται μόνο με τέλη κυκλοφορίας ύψους 255 ευρώ γιατί έχει μικρό κινητήρα. Αντιθέτως, αυτοκίνητο μάρκας ΚΙΑ του 2003, το οποίο δεν «πιάνει» περισσότερα από 2.000 - 3.000 ευρώ στην αγορά, φορολογείται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τέλη κυκλοφορίας ύψους… 1.880 ευρώ, περίπου όσα και
η αξία του.

Οι φοιτητές με μηδενικό εισόδημα που σπουδάζουν στην επαρχία δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης γιατί θεωρούνται «προστατευόμενα μέλη». Οι φοιτητές που έχουν βρει δουλειά και υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση εισπράττουν κανονικά το επίδομα.

Οι φορολογικές δηλώσεις υποβλήθηκαν φέτος ηλεκτρονικά. Ομως, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πρέπει να επισκεφτούν την εφορία τουλάχιστον τρεις φορές, μόνο και μόνο επειδή δικαιούνται επιστροφή φόρου:
Η πρώτη επίσκεψη για να γίνει έλεγχος της δήλωσης και να προσκομισθούν τα δικαιολογητικά.
Η δεύτερη επίσκεψη για να γνωστοποιηθεί στον φορολογούμενο ότι θα πρέπει να προσκομίσει -όταν θα κληθεί εγγράφως- αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.
Και η τρίτη επίσκεψη για να κατατεθεί η σχετική αίτηση.
Μπορεί κάλλιστα ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού να έχει δηλωθεί στην αρχική φορολογική δήλωση. Αυτό δεν παίζει, όμως, ρόλο καθώς το τμήμα εσόδων μιας εφορίας που ζητάει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού δεν επικοινωνεί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που υποδέχεται τις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις.
Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται φέτος για όλους τους φορολογουμένους που κλήθηκαν για επανέλεγχο και δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι απομακρυσμένων ή νησιωτικών περιοχών, όπως ο υπαγόμενος στη ΔΟΥ Μήλου, που πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ Πειραιά, ή ο κάτοικος της Ορεστιάδας, ο οποίος υπάγεται πλέον στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης.

Τα τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν ούτως ή άλλως ελληνική πατέντα, ενώ το ύψος στο οποίο έχουν εκτιναχθεί δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το πιο εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι πλέον αποτελεί τεκμήριο και ο… γάμος. Ζευγάρι παντρεμένων πρέπει να καλύψει τεκμήριο 5.000 ευρώ, ακόμη και αν δεν έχει κανένα απολύτως περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή του.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/11/2013_527207 - Θάνος Τσίρος

Για την αναδημοσίευση στην Πλατεία: Κ.Α. - Λογιστής