Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ΤΕΝΙΣ ΚΛΑΜΠ! ΟΠΩΣ ΔΟΥΖΕΝΗ;;;;;


Δεν ελήφθη καμία απόφαση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο των Βριλησσίων για το τένις κλαμπ αλλά έγινε εκτενής συζήτηση επί της εκφρασμένης πρόθεσης της διοίκησης του δήμου Βριλησσίων να προβεί σε απευθείας αγορά του ακινήτου με απευθείας διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη του αντί της επιβολής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Η διοίκηση Μανιατογιάννη θεωρεί ότι μπορεί να έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες της έκτασης με τους οποίους κουβεντιάζει, για να αποκτήσει ο δήμος το ακίνητο σε μια τιμή κοντά στην εκτίμηση του ορκωτού εκτιμητή (βλέπε την προηγούμενη ανάρτηση στην Δράση).

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου σήμερα είναι γύρω στα 4,5 εκ. ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες η έκθεση του ορκωτού εκτιμητή κινείται κάπου εκεί (γύρω στα 4,7 εκ. λέει ο σμπίρος μας).

Λογικό νούμερο, αν σκεφτείς ότι όταν καθορίστηκε πρωτόδικα η αξία απαλλοτρίωσης  το 2009 - όταν οι αξίες των ακινήτων στην περιοχή ήταν σχεδόν διπλάσιες της σημερινής.
Τότε που η τότε διοίκηση άφησε να παρέλθει ανεκμετάλλευτο το 18μηνο (τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει ...... Α! ΝΑΙ! ΤΟ ΔΟΥΖΕΝΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ μωρέ).

Για να δούμε όμως τι γίνεται τώρα!
Υπάρχει συμφωνία ή θα βάλει και ο Μανιατογιάννης γραβάτα όταν θα την βάλει και ο Αλέξης;

Σύμφωνα με την πηγή μας στον δήμο Βριλησσίων οι αποφάσεις μετατέθηκαν για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΥΡΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΕΜΑΤΙΑ και το ΠΔ αλλά και συνολικότερα για την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και τον ρόλο της.

Περισσότερα μόλις έχουμε δεδομένα και όχι "εκφράσεις προθέσεων" διότι από προθέσεις έχουμε χορτάσει.

Και άλλωστε ο δρόμος προς την κόλαση ξέρετε με τι είναι γεμάτος!

Γύρω (και) από αυτή την υπόθεση διεκδίκησης ενός σοβαρού ελεύθερου χώρου για ΔΗΜΟΣΙΟ όφελος από την αυτοδιοίκηση (ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ συμβαίνει ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ)  έχουν γίνει ΠΟΛΛΑ - ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ - και έχουν ακουστεί ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ όλα αυτά τα χρόνια. 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ: Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΕΝΝΙΣ ΚΛΑΜΠ - ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΔΡΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στη φωτογραφία, εγκαταστάσεις που μοιάζουν με το πρώην τένις κλαμπ, την επιχείρηση που για μια μακρά περίοδο είχε νοικιάσει τον χώρο, διαμορφώνοντας έναν πραγματικό παράδεισο, πριν αυτός καταστραφεί και ισοπεδωθεί εν μια νυκτί από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, προφανώς για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμπλοκής της τότε Γ.Γ. Αθλητισμού που θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να εξαγοράσει έναν έτοιμο για αθλητικές χρήσεις χώρο...
Συζητείται σήμερα (χθες) Τρίτη 23 Μαΐου στο Δημοτικό Συμβούλιο η «απ’ ευθείας ανάθεση αγοράς του Ο.Τ.61», της σχεδόν 9 στρεμ. παραρεμάτιας έκτασης του πρώην «τένις κλαμπ» στην οδό Τροίας, μιας από τις ελάχιστες ενιαίες και αδόμητες εκτάσεις εντός οικιστικού ιστού σ’ ολόκληρη την Αττική, ταυτόχρονα μια από τις υποθέσεις που “ταλαιπωρούν” διαχρονικά τα δημοτικά συμβούλια των Βριλησσίων, χωρίς ουδείς δημότης να έχει πληροφορηθεί τις εξελίξεις για το θέμα.

Οφείλουμε επομένως, ως η δημοτική παράταξη που επιμένει στη δημοσιοποίηση των αποφάσεων, καταρχήν χωρίς σχολιασμό, εν αναμονή του δημοτικού συμβουλίου, τουλάχιστον να παρουσιάσουμε ένα συνοπτικό ιστορικό της υπόθεσης.

Ο.Τ. 61 “πρώην τένις κλαμπ”

Με το Ρυμοτομικό σχέδιο του 1969 το ΟΤ 61 εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως. Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βριλησσίων (Φ.Ε.Κ. 1135/Δ’/1986, τροποπ.: Φ.Ε.Κ. 536/Δ’/1987 και Φ.Ε.Κ. 13/Δ’/1993), εντάχθηκε στην Πολεοδομική Ενότητα (Π.Ε.) 1. Με το από 09.08.1995 Π.Δ/γμα (Φ.Ε.Κ. 659/Δ’/1995) εντάχθηκε στην Β’ Ζώνη Προστασίας του ρέματος Πεντέλης – Χαλανδρίου, για την οποία καθορίζονται χρήσεις γης «Αμιγούς Κατοικίας».

Το 2000 η τότε διοίκηση Λώλα (1998-2002) χαρακτηρίζει το ΟΤ 61 ως χώρο «Βρεφονηπιακού Σταθμού» και «Αθλητικών Δραστηριοτήτων», (η πολεοδομική ενότητα των «δυτικών» Βριλησσίων δεν διαθέτει υποδομές) και χαρακτηρίζει ως πεζόδρομο ένα τμήμα της οδού Αγαμέμνονος.

Μετά από χρόνια, οι επόμενες διοικήσεις αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια ολοκληρωμένη διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ και του ΕΡΣ των Βριλησσίων, (2010 και 2012 αντίστοιχα). Αφού δαπανήθηκαν τουλάχιστον 700χιλ. ευρώ για τις προβλεπόμενες μελέτες, (σύμφωνα με τα λεγόμενα “ευρωπαϊκά σταθερότυπα”), το Δημοτικό Συμβούλιο αποστέλλει τελικά (26/7/2012) για έγκριση έναν πλήρη φάκελο προς τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου & Περιβάλλοντος της Αθήνας (ΟΡΣΑ). Θα χρειαστούν ακόμη δύο χρόνια «ανταλλαγής» αποφάσεων, ώστε το Δ.Σ. να υποβάλει τις τελικές του παρατηρήσεις προς τον ΟΡΣΑ για τη λήψη απόφασης. (34/2014).

Εν τω μεταξύ η υπόθεση ΟΤ 61 που συμπεριλαμβάνεται στην Αναθεώρηση, ακολουθεί τη δική της πορεία: Τον Αύγουστο του 2007 (Δ.Σ. 16ης Ιουλίου και 30ης Αυγούστου) η διοίκηση Ιωαννίδη εισηγείται την «έγκριση σύναψης δανείου και επιβολής εισφοράς για την αποζημίωση απαλλοτρίωσης του ΟΤ 61» για να αντιμετωπίσει τη διαγραφόμενη δαπάνη. Η επιλογή αυτή αδρανεί, ωστόσο στη συνέχεια ο Δήμος προγραμματίζει δανεισμό, αφού μάλιστα την ίδια περίοδο, έχει ορισθεί η τιμή μονάδας για την αποζημίωση του ΟΤ 61 με απόφαση του Πρωτοδικείου (8350/2009), που προσδιορίζει το συνολικό τίμημα της απαλλοτρίωσης στο ύψος των 9 εκατ. ευρώ. Η δικαστική απόφαση είχε χρόνο υλοποίησης 18 μηνών από την έκδοσή της. Το 18μηνο παρήλθε άπρακτο, χωρίς ο Δήμος Βριλησσίων να ανταποκριθεί, δηλαδή να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη, γιατί -σύμφωνα με την τότε διοίκηση- λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας έγινε γνωστό ότι για τη σύναψη δανείου απαιτείτο διεθνής διαγωνισμός και όχι απλώς η έγκριση χορήγησης δανείου από κάποιο πιστωτικό ίδρυμα. Έτσι, η απαλλοτρίωση δεν προχώρησε, γεγονός που είχε και ως συνέπεια, τον καταλογισμό δικηγορικών αμοιβών της τάξης των 500 χιλ. ευρώ σε βάρος του δήμου.

Παρά ταύτα, ακόμη ο Δήμος Βριλησσίων εξακολουθεί να δηλώνει προς τις αρμόδιες διοικητικές αρχές ότι προτίθεται να αποζημιώσει το ακίνητο, πότε βάζοντας στον προϋπολογισμό του το αντίστοιχο ποσό, (πράξη που η Περιφέρεια δεν έκανε αποδεκτή), πότε εμπλέκοντας τον πρώην ΟΣΚ ως ενδιαφερόμενο να αποζημιώσει το ακίνητο για χώρους εκπαίδευσης, (επιχείρημα της σημερινής διοίκησης), πότε σχεδιάζοντας νέα απαλλοτρίωση. Την ίδια περίοδο, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου επιδιώκει την άρση του πολεοδομικού χαρακτηρισμού για να αξιοποιήσει το ακίνητό του.

Φθάνουμε έτσι στο κοντινό 2015, (13-11-2015), όταν το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) αποδέχεται το αίτημα του ιδιοκτήτη και εισηγείται την άρση της απαλλοτρίωσης και την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο ΟΤ 61, σε συμμόρφωση προς την απόφαση του Πρωτοδικείου. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο «κλείνει» την υπόθεση, αίροντας τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό επί του ΟΤ 61.

Τότε, η σημερινή πλέον διοίκηση αντιδρά και εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο την έκφραση «της ρητής και κατηγορηματικής του διαφωνίας σχετικά με το περιεχόμενο των 20/17.7.2015 και 32/29.7.2015 γνωμοδοτήσεων του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. αιτούμενη την επανεξέταση του θέματος με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου», ενώ «αναθέτει σε νομικό επιστήμονα τον χειρισμό της υπόθεσης, για την ανάδειξη των πλημμελειών της γνωμοδότησης και για την ενημέρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την επανεπιβολή της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης».

Έκτοτε, παρέρχεται ένας ακόμη χρόνος, χωρίς πληροφόρηση, διάστημα κατά τον οποίο η σημερινή δημοτική αρχή διαμορφώνει διαφορετική πολιτική για το θέμα, προσανατολιζόμενη στη διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας αγοράς του ΟΤ 61. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2017 εισηγείται την «ψήφιση πίστωσης ύψους 2.000€ για την εκτέλεση της παροχής υπηρεσίας «Αμοιβή εκτιμητή για το Ο.Τ. 61».

Φθάνουμε έτσι στο αυριανό συμβούλιο της 23ης Μαΐου 2017, όπου ο δήμαρχος αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση του ορκωτού εκτιμητή, αφετέρου τον σχεδιασμό της διοίκησης για την αγορά του ΟΤ 61.

Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια, μετά το δημοτικό συμβούλιο…

Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων “Δράση για μια Άλλη Πόλη”

ΜΙΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝ ΟΨΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ


Το Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου, με τη συμπαράσταση του δήμου, οργανώνει συγκέντρωση κατοίκων με σκοπό την ενημέρωση και συζήτηση για την προστασία της Ρεματιάς, την

Κυριακή 28 Μαΐου ώρα 11.00 στο θέατρο της Ρεματιάς.

Θα μιλήσουν :
Εκπρόσωπος του δήμου (Τομέας Πολιτικής Προστασίας)
Στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος

Η προστασία της Ρεματιάς είναι ευθύνη ΟΛΩΝ μας.

Ελάτε να ενημερωθούμε και να οργανωθούμε για να προστατέψουμε αυτόν τον πολύτιμο πνεύμονα ζωής, πρασίνου, οξυγόνου και φυσικού κάλλους!


ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
 
Να πάμε για να ξέρουμε πώς να βοηθήσουμε ΟΛΟΙ ΑΝ "Ο ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ".....

ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΒΑΠ! ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΠΕΝΤΕ (ΟΛΟΚΛΗΡΩΝ) ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΤΑ!Ειλικρινά!

Μόνο ο Αεικίνητος (και ο άξιος μαθητής , συνεχιστής και πολιτικός συνέταιρός του Συμεών ίσως) θα μπορούσε να βγάλει δελτίο τύπου για να επικοινωνηθεί στον ιθαγενή ψηφοφόρο η  "ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ συνέχιση" του προγράμματος μετατροπής δημοτικών οχημάτων από βενζινοκίνητα σε χρήση φυσικού αερίου.

ΠΕΝΤΕ (ολόκληρα) δημοτικά οχήματα (του στόλου των εκατοντάδων τέτοιων των 14 δήμων) χρηματοδοτήθηκαν (από την ΔΕΠΑ, όχι από τον ΣΒΑΠ) κατόπιν όμως ενεργειών του ΣΒΑΠ - που χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να γίνει η μετατροπή  - ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ - αυτό έχει σημασία, ότι έγινε με επιτυχία η μετατροπή, δεν απέτυχαν - διότι ακόμα και αυτό μπορούσαν να πάθουν, αυτό δείχνει το ότι  χαίρονται και βγάζουν δελτίο τύπου "συνεχίζεται με επιτυχία" το πρόγραμμα.
(Ξέρετε βέβαια το ανέκδοτο με τους πολίστες που έχασαν το ματς με 14-0 και στο τέλος πανηγύριζαν γιατί δεν πνίγηκε κανείς, φαντάζομαι).

Μάλιστα - δια να καταλάβεις αναγνώστη το μέγεθος της πρωτοποριακής αυτής παρεμβάσεως  ο σύνδεσμος, ενώ συνεχίζει το πρόγραμμα  -του χρόνου θα μετατρέψει άλλο ένα όχημα ενώ ήδη έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για άλλα 9, ΦΟΒΕΡΟ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ τα πέντε αυτά οχήματα δια να διαπιστώσει ο Αεικίνητος προσωπικώς την μείωση στην εκπομπή ρύπων και την εξοικονόμηση πόρων.

Διότι ομιλούμε δια μίαν πρωτοποριακή και κυρίως ΠΙΛΟΤΙΚΗ - να το τονίσουμε αυτό - παρέμβαση σε έναν τομέα που τα επιστημονικά συμπεράσματα που θα βγάλει ο Αεικίνητος, θα αξιοποιηθούν παγκοσμίως, μια και δεν γνώριζε μέχρι σήμερα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότης δεν τα είχε μελετήσει επαρκώς τα οφέλη από την χρήση Φ.Α.- και ανέλαβε ο ΣΒΑΠ να το κάνει.

ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΕ!

(Το δελτίο τύπου του ΣΒΑΠ μπορείς να το διαβάσεις κάνοντας κλικ ΕΔΩ)

XΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ/ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ – ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣτου Γ. Κλαδούχου
Έχει κάνει σύγκριση κόστους - οφέλους και έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν συμφέρει.
 Για τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ο λόγος, που όταν ανέλαβε, παρέλαβε επτά γαλάζιες σημαίες και σε τρία χρόνια τις μηδένισε. Βγήκε και στο ραδιόφωνο για να το δικαιολογήσει. Εν συντομία, είπε: οι γαλάζιες σημαίες δεν επηρεάζουν την προσέλευση επισκεπτών, …έχει κόστος, … δεν βρίσκαμε ναυαγοσώστες, … έχουμε λίγα λεφτά, … ενώ πριν σκορπίζαν λεφτά, … το κόστος δυσβάσταχτο, και στη δημοσιογράφο που έφερε το θέμα είπε ότι «εσείς κυρία μου απαξιώνετε…».
Το άλογο κουτσαίνει, το κάρο έχει σπασμένες ρόδες. Με αυτό τον εξοπλισμό ταχυδρομείου ούτε γράμμα, ούτε πακέτο παίρνεις. Το ίδιο και για τα πολιτικά και μορφωτικά εργαλεία. Αν λείπουν από διοικούντες ,μαύρα μαντάτα για τους διοικούμενους.

Α) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
Πριν ένα χρόνο είχα δημοσιοποιήσει ένα κείμενο για την απώλεια ενός αριθμού γαλάζιων σημαιών. Είχαμε λιγότερες, δεν είχαμε φθάσει στο μηδέν. Τότε δεν είχε γίνει καμία συζήτηση. Ο δήμαρχος πέρασε το ζήτημα χωρίς αντιδράσεις. Σε αυτό το κείμενο ανέφερα τι έλεγε υπεύθυνος του προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης κ. Νίκος Πέτρου: «οι δήμοι πρέπει να είναι πολύ υπερήφανοι που είναι μέρος της τρίτης χώρας με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στον κόσμο». Και στο τι είναι Γαλάζια Σημαία απαντά: «ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».
Να τα δεχτούμε αυτά; Ή τον δήμαρχο; Που δεν έχει αποδείξει γνώσεις επί του θέματος; Που δεν σέβεται παγκόσμιες στατιστικές, που απαξιώνει ένα κληροδοτημένο δημόσιο αγαθό-την πιστοποίηση ποιότητας της Ξυλοκαστρινής και Ευρωστινιακής θάλασσας; Να επαναλάβω από το παραπάνω κείμενό μου: «Τα στατιστικά στοιχεία της διεθνούς τουριστικής κίνησης δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται, ενημερώνονται και επιλέγουν προορισμούς που διαθέτουν σήματα οικολογικής ποιότητας. Τα eco label όπως είναι οι Γαλάζιες Σημαίες και το green key για τα καταλύματα».

Β) ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ο δήμαρχος μίλησε για μεγάλο κόστος απόκτησης Γαλάζιων Σημαιών. Δεν ανέφερε αριθμό. Άγνοια ή κουτοπονηριά; Κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνουμε;
Χρήματα έχουν. Για να χαβαλεδιάζουν τα καλοκαίρια «στην άμμο» (με αθλητικά θεάματα και όχι αθλητισμό), με σαλιαρίσματα απονομής πλακετών σε πρώην, ανούσιες χαμηλού επιπέδου εκδηλώσεις, έχουν.
Προς τον νοικοκύρη και οικονόμο δήμαρχο από το μικρόφωνο του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Αποστολόπουλος ζήτησε να δοθεί απάντηση πόσο κόστισαν οι εκδηλώσεις αθλητικών θεαμάτων του περασμένου καλοκαιριού. Πέρασαν εννέα μήνες και η απάντηση δεν γεννήθηκε ακόμη.
Ας ασχοληθούμε με τον πρόλογο του θέματος και άλλη φορά με το κυρίως θέμα. Ο δήμος προϋπολόγισε και έδωσε την εργολαβία για τα έργα υποδομές των αθλητικών εκδηλώσεων. Σε έντυπο της παράταξης του δημάρχου μαθαίνουμε ότι «είχαμε πολύτιμους συμμάχους τεχνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε έργα στην περιοχή, επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα που συνεισέφεραν ως χορηγοί…». Μετά από αυτό προκύπτει το ερώτημα: ο εργολάβος τι ποσό πήρε, του αφαιρέθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στο έργο που έκαναν οι χορηγοί; Και επιτέλους θα δοθεί απάντηση του κόστους των εκδηλώσεων, των πληρωμών και των χορηγιών;
Τον Οκτώβριο του 15 σε μία απάντησή μου, και από τα μικρόφωνο του δημοτικού συμβουλίου, (μία οδυνηρή στιγμή για μένα, όταν σιχαίνεσαι και την υποκρισία και το ψέμα), τους είπα ότι έχει απόλυτο δίκιο ο πολίτης να υποψιάζεται παράνομες δοσοληψίες, όταν οι άνθρωποι που κατέχουν εξουσία δεν παρέχουν δημόσια πληροφορίες και στοιχεία διακίνησης δημόσιου χρήματος.

Γ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΠΛΑΝΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 
 Ο δήμαρχος επέλεξε μία εταιρία για την «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ». Παραδόθηκε το πρώτο μέρος της μελέτης. Για το σύνολό της θα ασχοληθούμε άλλη φορά. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω προκαταρκτικά και σε συνάφεια με το θέμα μας ότι το παραδοθέν κείμενο δεν κάνει καμία αναφορά σε Γαλάζιες Σημαίες. Ίσως και οι μελετητές εκτιμούν ότι δεν είναι σημαντικό τουριστικό στοιχείο ποιοτικής προσφοράς. Στην θάλασσα αναφέρονται μονολεκτικά, ή με κάποιο επίθετο. Όχι όμως ως αυτόνομο στοιχείο ανάλυσης μιας συνισταμένης του τοπικού πλεονεκτήματος. Στα «ελκτικά στοιχεία τουρισμού» δεν αναφέρουν καθόλου την ελκτικότητα της θάλασσας σε αυτόνομο κεφάλαιο. Κι ας είναι αυτή που καθορίζει την επισκεψιμότητα και που καθόρισε την ιστορία και την γραμμική οικιστική διάρθρωση κατά μήκος των ακτών της.

Δ) Τα δημόσια αγαθά συρρικνώνονται τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η κοινωνία απούσα εσωστρεφής, χωρίς ερμηνείες, πυξίδες, θέληση. Αγανάκτηση πολιτών και δημοτών χωρίς διέξοδο. Πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί δείχνουν να μαλώνουν μεταξύ τους και να πυρπολούν τον λόγο με χαζοαστειάκεια σε λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα. Τυχαίνει και οι Γαλάζιες Σημαίες να αποτελούν ευκαιρία πιστοποίησης τεμπέλικων μυαλών. Πληρώνουμε την άγνοια, ανικανότητα και κουτοπονηριά των εκπροσώπων. Υλικά και διανοητικά.
Τελικά τι είναι αυτό που κάνει κάποιους που θα καθίσουν σε μία καρέκλα, έστω μικροεξουσίας, να νομίζουν ότι ανέξοδα μπορεί να δικαιολογούν την πολιτική τους ακινησία και ανεπάρκεια; Είναι το άγχος αυτασφάλισης που τους οδηγεί στην υποτίμηση των αντιληπτικών δυνατοτήτων της κοινωνίας. Όμως οι έξυπνοι ποτέ δεν πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι ανόητοι.

· Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία: αναφορά στις Γαλάζιες Σημαίες από την πρώτη σελίδα του τουριστικού οδηγού του τότε δήμου (μόνο Ξυλοκάστρου).

Γρηγόρης Δ. Κλαδούχος
Ξυλόκαστρο-Ευρωστίνη 22-5-2017

«Ο δικός μου ο μπαμπάς»: το νέο παιδικό βιβλίο του Μάκη Τσίτα από τις εκδόσεις Πατάκη

ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ

Ο δικός μου ο μπαμπάς
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Εκδόσεις Πατάκη


«Όλοι οι μπαμπάδες είναι καλοί. Αν ρωτήσετε τα παιδιά τους, θα σας το πουν. Όμως ο δικός μου ο μπαμπάς είναι ο καλύτερος! Και αυτό που λέω είναι πέρα για πέρα αλήθεια».

Έτσι ξεκινάει την αφήγησή της η μικρή ηρωίδα αυτής της τρυφερής ιστορίας. Μιλάει για τον μπαμπά της που είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος αλλά στα δικά της μάτια  φαντάζει δυνατός, ατρόμητος, επιδέξιος, πολυτάλαντος, όμορφος, ευφυής.

Το βιβλίο διακρίνεται και για την πρωτοτυπία του: το χιούμορ, που υπάρχει σε μεγάλη δόση, προκύπτει από την υπονόμευση (ή αντίθεση;) του κειμένου απ’ την εικονογράφηση.

Έτσι, στα περισσότερα σημεία άλλο διαβάζουμε και άλλο βλέπουμε.

Το βιβλίο Ο δικός μου ο μπαμπάς φανερώνει τη δημιουργική συνεργασία του συγγραφέα με την εικονογράφο και την παιχνιδιάρικη διάθεσή τους.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα αγαπήσουν κόρες, γιοι και μπαμπάδες.

Βιογραφικό:

Ο Μάκης Τσίτας είναι συγγραφέας και διευθυντής του ενημερωτικού site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.

Γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα
και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011).

Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά,

τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα αλβανικά, τα σουηδικά, τα φινλανδικά και τα ιταλικά. Έργα του παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών»,

σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη και στο «Vault», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.

Στίχους του μελοποίησαν ο Τάκης Σούκας, ο Γιώργος Σταυριανός και η Τατιάνα Ζωγράφου.

Έχει εκδώσει δεκαεφτά βιβλία για παιδιά και τρία για ενήλικες.

Το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature)

και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες.

ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΜΑΗΣ ΜΕ ΓΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΙΟΥΝΙΟ.

Παρέμβαση 3 Συλλόγων για την προστασία της ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου στο Μαρούσι


Με κοινό έγγραφο προς τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη, οι Σύλλογοι «Προστασίας Περιβάλλοντος & ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου», «Νέου Αμαρουσίου» και «Πολυδρόσου» που υπογράφουν οι Πρόεδροι των ΔΣ κ. Κέλλυ Δάνου, κ. Ζάκος Χατζηγιαννάκης και κ. Παναγιώτης Πάντος αντίστοιχα, ζητούν τις ενέργειες του για το σύνολο των 2 χλμ της παραρέματιας ζώνης του Αμαρουσίου στο ρέμα Πεντέλης-Χαλανδρίου, που πέρα από την συμπερίληψή του στο εν ισχύ ΓΠΣ ως προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός, καλύπτεται και από τις πρόνοιες του ΠΔ (ΦΕΚ 659Δ/6.9.1995).

Το ΠΔ περιλαμβάνει το χαρακτηρισμό «του χειμαρρικού ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου ως προστατευόμενου τοπίου, και καθορισμό των ορίων και ζωνών προστασίας αυτού, επιβολή όρων, απαγορεύσεων και περιορισμών εντός αυτών».


γέφυρα μεταξύ των οδών Βριλησσίων & Ομήρου

Με την ισχύουσα κατάσταση και της πάσης φύσεως πιέσεις, που είναι διαχρονικές και ισχυρές, σε πυκνοδομημένες αστικές περιοχές υψηλής αξίας γης για «ελαστική» ως μηδενική εφαρμογή του ΓΠΣ και των ρυθμίσεων του ΠΔ, ζητείται οι Υπηρεσίες του Δήμου να καταγράψουν και αποτυπώσουν όλες τις παρεκκλίσεις, να εκδηλώσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της πράξης εφαρμογής του ΓΠΣ (Πολυδρόσου, Νέου Αμαρουσίου) και την ανάπλαση της ζώνης Α΄ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΔ στις πολεοδομικές ενότητες του Νέου Αμαρουσίου και του Πολυδρόσου αρμοδιότητας του .επίσκεψη - αυτοψία του Αντιδήμαρχου Περιβάλλοντος Αμαρουσίου κ. Νώντα Γαρδέλη, με μέλη των ΔΣ των Συλλόγων