Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΡΟΥΣΙ: ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΘΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙΩΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΡΑΣΣΙΑΗ δεύτερη επίσημη υποψηφιότητα - μετά αυτή του Γιώργου Καραμέρου - για το Μαρούσι ανακοινώθηκε εχθές από το Πράσινο Κίνημα.

Υποψήφιος Δήμαχος του γειτονικού δήμου θα είναι ο γνωστός Μαρουσιώτης επιχειρηματίας Βαγγέλης Ρασσιάς.

Η αυτοδιοικητική ομάδα του Πράσινου Κινήματος δυναμώνει καθημερινά.

Μάτι: πώς ο όλεθρος θα γίνει ευκαιρίαΤου ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΙΜΙΣΗ*
Μάτι: πώς ο όλεθρος θα γίνει ευκαιρία ΠΟΛΙΤΙΚΗ 10.10.2018 : 21:13


Η εθνική καταστροφή της 23ης Ιουλίου έφερε με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο τις πολεοδομικές παθογένειες της χώρας, καθώς και την επικινδυνότητα των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Το Μάτι αναπτύχθηκε αρχικά ως αγροτικός συνοικισμός προσφύγων, με καλλιεργήσιμους κλήρους, που σταδιακά κατατμήθηκαν σε «οικόπεδα», ακόμα και 150 τ.μ., όπου ανεγέρθηκαν κατοικίες και ξενοδοχεία.

Εφαρμόστηκε, δηλαδή, κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών, ένα «ιδιωτικό σχέδιο ρυμοτομίας» με προφανή στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, κεφαλαιοποιώντας το μεταπολιτευτικό εθνικό όνειρο για ευμάρεια και κοινωνική καταξίωση μέσω της φυγής από την πόλη. Έτσι, παρά την ονειρική γοητεία που ασκούσε σε κατοίκους και επισκέπτες, η περιοχή δεν είχε τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά –επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων χώρων– για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην καλπάζουσα πυρκαγιά, με αποτέλεσμα ειδικά οι επισκέπτες να εγκλωβιστούν.

Αντίστοιχα προβλήματα υφίστανται στην πλειονότητα των οικισμών της χώρας – και ιδίως στην Αττική. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 1/3 των κτιρίων της επικράτειας βρίσκεται σε εγκεκριμένο σχέδιο ρυμοτομίας – με οικοδομικά τετράγωνα, ρυμοτομικές γραμμές κ.λπ. Περαιτέρω, το σύνολο των οικισμών της χώρας δεν έχει ενσωματώσει στον σχεδιασμό την παράμετρο της ανθεκτικότητας (resilience) σε έκτακτα φαινόμενα, φυσικά και μη, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη να εκτιμηθεί άμεσα η επικινδυνότητά τους.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός της χώρας, που προβλέπεται να υλοποιηθεί με τη σύνταξη των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ), για το σύνολο της έκτασης (εντός και εκτός σχεδίου) των 325 καλλικράτειων δήμων, θα πρέπει να ενσωματώσει κατά προτεραιότητα την παράμετρο της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και την εν γένει ασφάλεια των οικισμών. Τα σχέδια πολιτικής προστασίας θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί κατ’ αρχάς στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Για τον ολοκληρωμένο αυτό σχεδιασμό θα απαιτηθεί κατ’ αρχήν συναίνεση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: πολιτικούς, τοπικούς, νομοθετικούς και δικαστικούς κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων χωρικών παρεμβάσεων, ειδικά στις εκτός σχεδίου περιοχές, δεν φαίνεται να είναι δυνατή με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Στο Μάτι θα πρέπει άμεσα να διαπλατυνθούν οδοί, να δημιουργηθούν επαρκείς προσβάσεις στην παραλία, ζώνη παραλίας κ.λπ. μέσω είτε δαπανηρών για τον δήμο απαλλοτριώσεων είτε πολυετών διαδικασιών ένταξης στο σχέδιο πόλης.

Απαιτείται λοιπόν μια ενδιάμεση –μεταξύ εκτός και εντός σχεδίου– διαδικασία, στην οποία οι απαιτούμενες οδοί και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι θα δημιουργηθούν άμεσα, με επιμερισμό του κόστους των απαλλοτριώσεων στο σύνολο των ωφελούμενων κατοίκων του οικισμού, μέσω «αναδασμού».


Οδηγός θα μπορούσε να είναι ο θεσμός των Σχεδίων Άμεσης Πολεοδομικής Οργάνωσης (ΣΑΠΟ) που προτάθηκε το 1993 ως μια προσπάθεια άμεσων παρεμβάσεων σε πυκνοδομημένες περιοχές Β΄ Κατοικίας, χωρίς όμως τελικά να εφαρμοστεί.

Οι συνθήκες είναι ώριμες και κυρίως επιτακτικές για την απαιτούμενη υπέρβαση. Η μαζική εκπόνηση των ΤΧΣ –που θα αποτελέσει μια δεύτερη Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ)– συνιστά μια χρυσή ευκαιρία για τον πολεοδομικό εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό της χώρας.

* Ο κ. Βασίλης Γκοιμίσης είναι αρχιτέκτων-πολεοδόμος.
http://www.kathimerini.gr

Γκαλερί Χρυσόθεμις: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Η Γκαλερί Χρυσόθεμις παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Κυριακίδη

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19.30
Διάρκεια έως Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ο Γιάννης Κυριακίδης εκθέτει έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων με ένα –σχεδόν- «χαρακτικό» τρόπο καθώς η χαρακτική του φύση δεν τον εγκαταλείπει ποτέ. Σε όλη του την εικαστική διαδρομή υπηρετεί την τέχνη του με πλήρη αφοσίωση . Στην έκθεσή του αυτή παρουσιάζει ανθρώπινες ιστορίες. Ζωγραφίζει ανθρώπους με τα όνειρά τους, τους εφιάλτες τους, τους έρωτές τους, τα ταξίδια τους και δημιουργεί με τρόπο ιδιαίτερο το δικό του σύμπαν.

Bιογραφικό: Γεννήθηκε στην Κάσπη Γεωργίας. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο Πολυγραφικό Ινστιτούτο του Lvov της Ουκρανίας με δάσκαλο τον B.Οβτσίνικωφ. Δούλεψε πάνω από 20 χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Κεντρικού Εκδοτικού Οίκου του Ουζμπεκιστάν. Εκεί εκπόνησε προοδευτικά συστήματα και μεθόδους ενώ είχε και την επιμέλεια εικονογράφησης βιβλίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων με χαρακτικά. Η θεματογραφία του αντλείται κυρίως από το χώρο της παγκόσμιας ποίησης και μυθολογίας.

Τιμήθηκε με μετάλλια στην πρώην ΕΣΣΔ, τις ΗΠΑ, την Τσεχοσλοβακία, τη Νορβηγία. Ασχολήθηκε επίσης με σκηνικά θεάτρου καθώς και με εκθεσιακές αφίσες. Βιβλία με χαρακτικά του εκδόθηκαν στην Ουγγαρία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Ουζμπεκιστάν, Ινδία Ρωσία, Ιαπωνία.

Το 1988 ήταν υποψήφιο μέλος της Ακαδημίας καλλιτεχνών της πρώην ΕΣΣΔ. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος).

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Καταγγέλλουμε την παράδοση των δημόσιων ακινήτων των Βριλησσίων και απαιτούμε την άμεση απόδοση της κυριότητάς τους στο Δήμο Βριλησσίων.
Με βάση τις πρόσφατες “εν κρυπτώ και παραβύστω” ληφθείσες κυβερνητικές αποφάσεις για εκχώρηση δημόσιων ακινήτων, με σκοπό την οικονομική αξιοποίησή τους, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. της Ε.Ε.ΣΥ.Π-«Υπεραταμείο» (Απόφαση ΥΠΟΙΚ με ΦΕΚ τΒ΄, 2320 της 19.06.2018 και ΦΕΚ τA', 94/27.05.2016, με τίτλο « Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα την συμπερίληψη ακινήτων στα όρια του Δήμου Βριλησσίων, σε κάποια εκ των οποίων μάλιστα υπάρχει ήδη δημοτική χρήση, κι ενώ τα υπόλοιπα είναι από χρόνια διεκδικούμενα από το Δήμο Βριλησσίων, καταγγέλλουμε την παράδοση των δημόσιων ακινήτων της περιοχής μας και ζητάμε την άμεση απόδοση της πλήρους κυριότητάς τους στο Δήμο Βριλησσίων για τις ανάγκες ανάπτυξης της τοπικής μας κοινωνίας.

Καταγγέλλουμε, παράλληλά, τα δραματικά αρνητικά αποτελέσματα που δημιουργούνται από την ενέργεια αυτή στη λειτουργία και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό όχι μόνο του δήμου μας, αλλά και των υπολοίπων Ο.Τ.Α.

Ταυτόχρονα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση απερίφραστα ότι έχουμε:

• Τη δυνατότητα εκ μέρους του Δήμου Βριλησσίων συντήρησης, αξιοποίησης και ανάπτυξης των συγκεκριμένων δημοσίων ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων του.

• Τη θέληση του Δήμου , όπως αυτή έχει εκφρασθεί ήδη μέχρι τώρα από τη Δημοτική αρχή, ώστε οι δημόσιοι αυτοί χώροι να επιλύσουν σύγχρονες ανάγκες της πόλης και των δημοτών της στη βάση ενός σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης.

• Το θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τον οποίο από τη στιγμή που είναι προς παραχώρηση συγκεκριμένοι δημόσιοι χώροι μιας πόλης για αξιοποίηση και ανάπτυξη, ο καταλληλότερος φορέας για να διαχειριστεί το παρόν και το μέλλον τους είναι ο Δήμος και η ίδια η τοπική κοινωνία. Οι Ο.Τ.Α. δεν χρειάζονται καμία είδους κηδεμονία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βριλησσίων στη συνεδρίαση της 10 Οκτωβρίου 2018, με βάση την παραπάνω κατάσταση αλλά και τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

Ζητεί την άμεση ανάκληση της Υπουργικής απόφασης στο σύνολό της και την άμεση αναστολή εφαρμογή της.

• Διεκδικεί την κυριότητα και την πλήρη ευθύνη αξιοποίησης και ανάπτυξης από το δήμο μας του συνόλου των (24) δημόσιων χώρων και εκτάσεων της σχετικής απόφασης τα οποία βρίσκονται σε οικιστικές ή δασικές περιοχές του Δήμου Βριλησσίων

• Απαιτεί την άμεση εκκίνηση διαδικασιών εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων για την παραχώρηση κατά κυριότητα της έκτασης της πρώην βάσης του Ναυτικού προκειμένου να μπορεί η Δημοτική αρχή να σχεδιάσει και

• Είναι ώρα αγώνα και όχι ώρα παραίτησης. Για το λόγο αυτό καλούμε όλες τις συλλογικότητες και φορείς καθώς τους δημότες της πόλης μας, συλλογικά και υπεύθυνα, να αγωνιστούν μαζί με συνέπεια και συνέχεια ώστε να διασφαλίσουμε όχι μόνον τον δημόσιο χαρακτήρα όλων των επίμαχων δημόσιων ακινήτων αλλά και της μεταβίβασης του κατά πλήρη κυριότητα, όλων των υπόλοιπων χώρων που βρίσκονται στην πόλη μας για αναπτυξιακούς σκοπούς, προς όφελος της τοπική μας κοινωνίας, του κάθε πολίτη.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ - ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ PAUL SIMON