Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Η Πράσινη Ατζέντα στην Αττική προχωρά σε σταθερές βάσεις

Ο επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Νίκος Παπαδάκης


•    Γιώργος Πατούλης: Αφήνουμε από κοινού ανεξίτηλο το «πράσινο» στίγμα μας.

•    Παράδειγμα προς μίμηση η συνεργασία της «ΑΤΤΙΚΗΣ - Πράσινης Περιφέρειας» με τη διοίκηση. 

•    70 σελίδες ο απολογισμός της «Αττικής- Πράσινης Περιφέρειας»

•    Εντυπωσίασαν οι 4 θεματικές εξειδικευμένες «πράσινες» παρουσιάσεις. 

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που  συνδιοργάνωσαν η περιφερειακή παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια»και ο επιστημονικός φορέας τεκμηρίωσης πράσινων πολιτικών «Πράσινο Ίδρυμα – Θεόφραστος», στην Έκθεση της VERDE TEC που αφορούσε τις πράσινες τεχνολογίες. 

Στην εκδήλωση, που είχε τίτλο «Η Πράσινη Ατζέντα στην Αττική»,  έγινε απολογισμός του έργου των δύο «πράσινων» περιφερειακών συμβούλων Νίκου Παπαδάκη και Παναγιώτη Αλεβίζου

Ακολούθησε τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και του συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος Κώστα Καλογράνη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ποιοτική διάσταση της συνεργασίας. 

Την όλη εκδήλωση συντόνισε ο έμπειρος αυτοδιοικητικός Άγγελος Νταβίας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι – Αλλάζουμε Πορεία» και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Πράσινου Κινήματος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Αττικής Πράσινης Περιφέρειας Παναγιώτης (Τάκης Αλεβίζος) Η παρουσίαση του απολογισμού του έργου, που έκαναν οι δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ήταν πάνω από 70 σελίδες, οι οποίες θα δημοσιευτούν άμεσα με τη μορφή e-book και θα είναι διαθέσιμο για όλους τους πολίτες. Σε αυτόν τον απολογισμό διαφαίνεται η ποσοτική πολιτική διάσταση από τα υψηλά ποσοστά συζήτησης των «πράσινων» θεμάτων στα Περιφερειακά Συμβούλια, καθώς επίσης και από την ποιοτική διάσταση των αποφάσεων.  

Ενδεικτικά , με την δραστική της συμμετοχή της «ΑΤΤΙΚΗΣ - Πράσινης Περιφέρειας» στην διοίκηση, συνετέλεσαν έτσι ώστε, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να ψηφίσει τα εξής: 

 
•    Να ψηφιστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής 2021-2025, που στοχεύει στην υψηλού επιπέδου προστασία του περιβάλλοντος. Η μελέτη αυτή βραβεύτηκε, για την οικολογική της διάσταση. 
•    Να γνωμοδοτήσει αρνητικά στο φαραωνικό έργο ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, παρά τις πολιτικές πιέσεις,
•    Να βγει ψήφισμα κατά της μετεγκατάστασης του Καζίνο στο Μαρούσι,
•    Να υψώσει «ασπίδα» προστασίας στον Υμηττό με το Σχέδιο Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού που εκπονήθηκε. 
•    Να παρθεί αρνητική απόφαση για το Mall στα όρια Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης, 
•    Να αλλάξουν οι όροι της επέκτασης του κυττάρου στη Φυλή, έτσι όπως ήθελε η τοπική κοινωνία, 
•    Να μην μπουν ανεμογεννήτριες στα καμένα ορεινά της Μάνδρας και στο Πάνειο Όρος
•    Να αλλάξει η φιλοσοφία για τα ρέματα, αντιμετωπίζοντας τα ως βιότοπους και όχι απλά ως αγωγούς νερού, 
•    Να ανακοινωθούν οι πάνω από 1000 γωνιές Ανακύκλωσης, για το νέο ΠΕΣΔΑ,
•    Να παρθεί αρνητική απόφαση για την επέκταση του ΟΛΠ. Μάλιστα η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, εμπεριέχει σε ποσοστό πάνω από το 80% στο σκεπτικό της,  την επιχειρηματολογία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, 
•     Να παρθεί αρνητική απόφαση στη μετατροπή εργοστασίων ανακύκλωσης , σε εργοστάσια καύσης στη Δυτική Αττική. 

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης που ΤΙΜΗΣΕ τους 'μικρούς΄συνεργάτες του αποδεχόμενος ΔΗΜΟΣΙΑ την 'πατρότητα/'μητρότητα'' των εισηγήσεων που του έχουν γίνει  από την παράταξη του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και έχει υλοποιήσει η διοίκηση της περιφέρειας.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής: «Θέλω να επισημάνω ότι η συνεισφορά των δύο «πράσινων» περιφερειακών συμβούλων στη διοίκηση είναι πολύ σημαντική. Θα έλεγα είναι ποιοτική, γιατί με τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους, συμβάλλουν στο να έχουμε μία πραγματικά Πράσινη Αττική. Το «πράσινο» στίγμα που έχουμε αφήσει από κοινού στην Αττική είναι ανεξίτηλο. Και ετοιμάζουμε πολλά ακόμα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο νέος ΠΕΣΔΑ, που όταν θα έρθει θα δούνε όλοι, ότι θα έχει ως σημείο αναφοράς την Ανακύκλωση, η ηλεκτροκίνηση που θα μπει με ένταση στην Αττική και όλα όσα ετοιμάζουμε θα αφήσουν έντονα το «πράσινο στίγμα» για την επόμενη ημέρα. Τα θέματα που πραγματεύεστε σήμερα στην εκδήλωση, με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την Προσβασιμότητα για όλους, που ως γιατρός έχω και ιδιαίτερη ευαισθησία, την Κυκλική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τη Δια Βίου Μάθηση και το Πράσινο Σχολείο στη μετάβαση για την Πράσινη Οικονομία, είναι πεδία που μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε ουσιαστικά στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μαζί χαράσσουμε νέους πράσινους δρόμους στην Αττική». 

Από αριστερά: Ρία Ακρίβου (συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος), Άγγελος Νταβίας, Σταύρος Μηλιώνης, (Πρόεδρος ΚΕΑΝ, Ιδρυτής Diversity Charter Greece) και Κώστας Καλογράνης (συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος)


Στην τοποθέτηση του ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: 

« Η Περιφερειακή μας παράταξη στην Αττική κατέβηκε στις εκλογές αυτόνομα και εξέλεξε δύο «πράσινους» περιφερειακούς συμβούλους. 

Έγινε προγραμματική σύγκλιση 13 σημείων και αποφασίστηκε η συνεργασία. 

Αυτό είναι το «νέο» που φέρνει το Πράσινο Κίνημα, κόντρα στο «παλιό» του χώρου μας που ήταν η στείρα άρνηση σε όλα. 

Σε αυτά τα 13 σημεία σύγκλισης, οι πολιτικές πράγματι, είναι «πράσινες». 

Πολλές από τις αρνητικές αποφάσεις της διοίκησης, παρά τις θετικές εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων πάρθηκαν με πολιτικό κριτήριο. Ακούστηκαν οι τοπικές κοινωνίες και όχι η κεντρική διοίκηση. Και εδώ πρέπει να συγχαρούμε τον κ. Πατούλη, που μας άκουσε, και ενστερνίστηκε τη δική μας πολιτική πρόταση, αν και αυτός έχει την πλειοψηφία. Μην το ξεχνάμε αυτό. Εμείς έχουμε μόνο δύο δημοτικούς συμβούλους και ο κ. Πατούλης έχει 38. Αλλά αυτό είναι το «νέο» που φέρνουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δείχνουμε στην πράξη την χρησιμότητα της απλής αναλογικής και της συνεργασίας διαφορετικών πολιτικών οικογενειών. Όπως εξάλλου συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και να επισημάνω ότι οι δύο περιφερειακοί μας σύμβουλοι, δεν έχουν κάποια έμμισθη θέση. Και παρόλα αυτά είναι καθημερινά στα γραφεία μας στην Περιφέρεια. Επίσης θέλω να μνημονεύσω τη δημοκρατικότητα του κ. Πατούλη, όταν κατάλαβε ότι από θέση αρχής οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι έπρεπε να ψηφίσουν, κείμενο της αντιπολίτευσης  υπέρ της απλής αναλογικής. Αυτός ο σεβασμός που έδειξε ο κ. Πατούλης είναι το «νέο» που φέρνουμε. Τα ποιοτικά στοιχεία, αυτής της συνεργασίας, στην Αττική κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνουν σημείο αναφοράς για όλη την αυτοδιοίκηση». 

Αμέσως μετά, εξειδικευμένοι ομιλητές τοποθετήθηκαν στα εξής σημαντικά ζητήματα:


1ον Κυκλική Οικονομία και εφαρμογή στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ομιλητής ήταν ο Δρ Μιχάλης Χρηστάκης, Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις, Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης"


2ον  Κοινωνική Οικονομία και Πράσινη Επιχειρηματικότητα, ομιλητής ήταν ο Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρος ΚΕΑΝ, Ιδρυτής Diversity Charter Greece


3ον  Πράσινη Πόλη και διασφάλιση προσβασιμότητας στο δημόσιο χώρο για κάθε ηλικία, ομιλήτρια ήταν η Καλλιόπη Λάππα, MSc Εργοθεραπεύτρια, Ειδικός Υποστηρικτικής Τεχνολογίας, Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Υποστηρικτικής Τεχνολογίας


4ον  Δια Βίου Μάθηση και νέες δεξιότητες στη μετάβαση για Πράσινη Οικονομία, ομιλήτρια ήταν η Δρ.Αγγελική Μπουρμπούλη με Ειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων,Διδάκτωρ Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου,Αντιπρόεδρος, Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος”. 


Από αριστερά: Νίκος Καραμπάσης, Κέλυ Λάππα, Α. Νταβίας. Νίκος Παπαδάκης, Σ. Μηλιώνης. Ρία Ακρίβου Τ. Αλεβίζος, Κώστας Καλογράνης, Λάμπρος Σπάθης, Βαγγέλης Θεοδώρου.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: «Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό»

 

Η 22α Μαρτίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού και είναι μια ευκαιρία να ενημερωθούμε και κυρίως να ενεργοποιηθούμε ώστε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2020, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι «το νερό και η κλιματική αλλαγή» και το πώς σχετίζονται αδιάρρηκτα μεταξύ τους. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αναγκαιότητα ανάληψης άμεσης δράσης σχετίζεται με την επίτευξη του Στόχου 13 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται, αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσβαση στο νερό, επηρεάζοντας άμεσα την προσπάθεια για την επίτευξη και του Στόχου 6 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο οποίος ο οποίος ορίζει ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό μέχρι το 2030.
Σήμερα, δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλές πόσιμο νερό (στο σπίτι, στο σχολείο, στο αγρόκτημα, στο εργοστάσιο κ.α) και αγωνίζονται για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν ότι “το δικαίωμα στο πόσιμο νερό και στην αποχέτευση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και την άσκηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”.
Το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό σημαίνει ότι όλοι, χωρίς διακρίσεις, έχουν το δικαίωμα σε επαρκή, φυσικά προσιτή και οικονομικά προσιτή παροχή πόσιμου νερού αποδεκτής ποιότητας για προσωπική και οικιακή χρήση, προσωπική και οικιακή υγιεινή, ρούχα, παρασκευή τροφίμων κ.τ.λ.
Για το Πράσινο Κίνημα, προκειμένου να μην «αφεθεί κανείς», πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ένταξη όσων έχουν περιθωριοποιηθεί ή παραμεληθεί. Οι υπηρεσίες ύδρευσης πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και η ύπαρξή τους πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Τονίζουμε ότι το Πράσινο Κίνημα είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας.
Το δικαίωμα στο νερό πρέπει να αναγνωρίζεται ως καθολικό δικαίωμα στα νομικά και κανονιστικά πλαίσια και είναι ζωτικής σημασίας να διατεθούν επαρκείς οικονομικοί πόροι σε εκείνους που το χρειάζονται με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.
Η παγκόσμια εξάπλωση του ιού SARS CoV-2 (κορωνοϊός), η οποία συνεχίζει να πλήττει δεκάδες χώρες αναδεικνύει την σημασία του νερού και στην ατομική υγιεινή. Η σωστή υγιεινή των χεριών, και του σώματος γενικότερα, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε πλήθος παθογόνων. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η διασφάλιση τόσο της υψηλής ποιότητας όσο και της επαρκούς ποσότητας νερού για να καλυφθεί και αυτή η ανθρώπινη ανάγκη.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Πράσινο Κίνημα στηρίζει την Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού στην οποία συμμετέχουν μέχρι σήμερα 42 φορείς και διοργανώνει σήμερα, στις 19:00, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μοναστηράκι ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης, σε δήλωσή του ανέφερε σχετικά: «Για το Πράσινο Κίνημα τα νερά ανήκουν στην κατηγορία των κοινών αγαθών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στο νερό. Ειδικότερα για τη χώρα μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, τονίζουμε για ακόμα μία φορά την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων αλλά και το γεγονός ότι είναι επιβεβλημένο να γίνουν έργα υποδομής.
Όσον αφορά το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού που είναι «Κάνοντας το αόρατο, ορατό»» θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι τα υπόγεια ύδατα είναι αόρατα, όμως οι επιπτώσεις τους είναι ορατές παντού. Καθώς η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει, τα υπόγεια ύδατα γίνονται ολοένα και πιο κρίσιμης σημασίας. Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί ώστε να διαχειριστούμε με βιώσιμο τρόπο αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κύκλο του νερού στη φύση, έχοντας άμεσες επιπτώσεις τόσο στην ποσότητα των διαθέσιμων υδατικών πόρων όσο και στην ποιότητά τους. Για το λόγο αυτό, η ανάληψη δράσης εκ μέρους των κρατών πρέπει να είναι άμεση».