Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου: Θέματα που απασχολούν τους γονείς των μαθητών του Χαλανδρίου

 

Παρά τους προβληματισμούς των ειδικών, το σχολείο άνοιξε φέτος με ελάχιστα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κανονικότητα, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Τα τελευταία χρόνια, το σχολείο αναγκάζεται να λειτουργήσει μέσα σε ένα δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Εκτός από τα βασικά ζητήματα λειτουργίας του, το σημερινό σχολείο έχει να αντιμετωπίσει:

  • Την αύξηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς
  • Τις συχνές απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους υγείας και την αύξηση των μαθησιακών κενών
  • Τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών
  • Την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών (οι οποίες επιβαρύνουν και τα νοικοκυριά)
 
Το σημερινό σχολείο δεν κεντρίζει την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών. Αντιθέτως, προσανατολίζει στη στείρα απομνημόνευση πληροφοριών. Η στόχευση της μάθησης αποκλειστικά και μόνο στην απόκτηση δεξιοτήτων, οδηγεί στον κατακερματισμό της γνώσης και δεν καλλιεργεί την κριτική σκέψη.

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία (νέα προγράμματα σπουδών, διεύρυνση ωραρίου, αξιολόγηση σχολικών μονάδων, εξετάσεις σε δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο κ.α.) δεν δίνουν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα. Τα νέα βιβλία, η ποσοτική αξιολόγηση και τα διαγνωστικά τεστ δεν αρκούν. Απαιτούνται βαθιές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 
Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά…
 
- Χρειαζόμαστε σχολεία άνετα, καθαρά και ασφαλή, επανδρωμένα και εξοπλισμένα, που παρέχουν δωρεάν στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για την ολόπλευρη - νοητική, ψυχική και σωματική - ανάπτυξή τους. 
 
- Χρειαζόμαστε σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και μαθήματα που καλλιεργούν το διάλογο και την κριτική σκέψη.

- Χρειαζόμαστε δωρεάν σίτιση για όλους τους μαθητές.
 
- Χρειαζόμαστε χώρους ανοιχτούς τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, που λειτουργούν ως σημεία συνάντησης και ελεύθερης έκφρασης των παιδιών, ενώ παράλληλα προσφέρουν δωρεάν ποιοτικές αθλητικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

 

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων στο Χαλάνδρι

 
Στο Χαλάνδρι λειτουργούν σήμερα 16 Νηπιαγωγεία, 14 Δημοτικά Σχολεία, 8 Γυμνάσια, 6 Γενικά Λύκεια, 3 Επαγγελματικά Λύκεια και 1 Εργαστηριακό Κέντρο. Στις περιοχές του Πατήματος και του Κάτω Χαλανδρίου υπάρχει έντονο πρόβλημα σχολικής στέγης.

Η ανέγερση του 17ου Νηπιαγωγείου και του 17ου Δημοτικού Σχολείου είναι ακόμη στο στάδιο της μελέτης από την ΚΤ.ΥΠ. A.E. Η ίδρυση του 6ου Γενικού Λυκείου δεν έχει δώσει την πολυπόθητη ανάσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αφού το σχολείο στεγάζεται ακόμη στο ίδιο κτίριο με το 8ο Γυμνάσιο.

Οι εργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ρηγματώσεων στο 3ο Γυμνάσιο ξεκίνησαν το καλοκαίρι από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Με απόφαση του Δήμου Χαλανδρίου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου στεγάζονται προσωρινά σε κενές αίθουσες του 3ου Λυκείου.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, η οποία έγινε υποχρεωτική πριν από 4 χρόνια, ιδρύθηκαν παραρτήματα Νηπιαγωγείων, τοποθετήθηκαν οικίσκοι βαρέως τύπου (κοντέινερ) σε προαύλια σχολείων και διαμορφώθηκαν διάφοροι χώροι σε αίθουσες διδασκαλίας.

Η διεύρυνση των ορίων του 2ου, του 3ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου - λόγω ίδρυσης και λειτουργίας του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου - αυξάνει σταδιακά τον μαθητικό πληθυσμό στα εν λόγω σχολεία, οι αίθουσες των οποίων θα είναι σύντομα υπερπλήρεις.

Οι σχολικές αίθουσες στο Χαλάνδρι δεν έχουν όλες τις νόμιμες προδιαγραφές (1,8 m²/μαθητή) για να στεγάσουν τον προβλεπόμενο αριθμό μαθητών (25 μαθητές). Σε πολλά σχολεία, εργαστήρια, κουζίνες, τραπεζαρίες, αποθήκες και άλλοι χώροι έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας. Αρκετά σχολεία δεν έχουν αίθουσα σίτισης.

Οι εργασίες συντήρησης και βελτίωσης που έγιναν στα σχολεία από το Δήμο Χαλανδρίου - ελαιοχρωματισμοί, ανακατασκευή τουαλετών, αντικατάσταση κουφωμάτων, αλλαγή φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευή δαπέδων, κατασκευή ραμπών, τοποθέτηση ανελκυστήρων κ.α. - ήταν απαραίτητες και βελτίωσαν τη ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Δεν δίνουν όμως λύση στο πρόβλημα του κορεσμού των αιθουσών. Απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από την Πολιτεία για τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και την κατασκευή νέων αιθουσών.

Με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, αρκετά σχολεία έχουν εξοπλιστεί με ηλεκτρονικές συσκευές και σετ ρομποτικής. Οι έκτακτες ανάγκες των σχολείων χρηματοδοτούνται από τις Σχολικές Επιτροπές, τα έσοδα των οποίων προέρχονται από κρατικές επιχορηγήσεις και από πόρους του Δήμου. Ζητούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να καλυφθούν πλήρως τα αυξημένα, λόγω της ακρίβειας, λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Δεν δεχόμαστε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών μας.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα εκπαιδευτικά κενά, που παρουσιάζονται στις αρχές και τα μέσα της σχολικής χρονιάς, αργούν να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές διδακτικές ώρες. Για να καλυφθούν τα κενά, έγιναν πέρυσι συγχωνεύσεις τμημάτων σε 2 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας (2ο και 16ο), παρόλο που σε αυτά είχαν ήδη τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί. Το καλοκαίρι, στη Β’ Αθήνας προκηρύχθηκαν 51 θέσεις μονίμων νηπιαγωγών (λειτουργικά κενά νηπιαγωγών 175), 131 θέσεις μονίμων δασκάλων (λειτουργικά κενά δασκάλων 208) και 14 θέσεις μονίμων καθηγητών (λειτουργικά κενά καθηγητών 95). Οι υπόλοιπες θέσεις έχουν καλυφθεί ή θα καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ζητούμε περισσότερους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιούνται απρόσκοπτα οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων.

6 Νηπιαγωγεία και 10 Δημοτικά Σχολεία του Χαλανδρίου μπήκαν φέτος στο πρόγραμμα διευρυμένης ολοήμερης λειτουργίας (έως τις 17:30). Τα νέα τμήματα ολοημέρου στελεχώθηκαν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ωστόσο, δεν υπήρξε πρόβλεψη για την ανάπαυση και τη σίτιση των μαθητών. Μόνο 4 Δημοτικά Σχολεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” - η εφαρμογή του οποίου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει - και δεν προβλέπονται πουθενά τραπεζοκόμοι. Οι γονείς έχουν επωμιστεί το κόστος της σίτισης και της τραπεζοκόμου και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν επαναπαυθεί. Ζητούμε μόνιμους εκπαιδευτικούς στο ολοήμερο και σχολικά γεύματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η ενισχυτική διδασκαλία, όπως έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών. Οι δε αυξημένες ανάγκες, που προέκυψαν κατά την περίοδο της πανδημίας, ουδέποτε μπήκαν “στο κάδρο” από το Υπουργείο. Οι υποστηρικτικές δομές, όπως η ένταξη, η παράλληλη στήριξη, το ΚΕΔΑΣΥ - το οποίο στη Β’ Αθήνας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης - λειτουργούν χωρίς μόνιμο προσωπικό. Οι νοσηλευτές, οι ειδικοί παιδαγωγοί και οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης που τοποθετούνται στα σχολεία δεν καλύπτουν ούτε τις μισές περιπτώσεις παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και επισκέπτονται τα σχολεία για λίγες ώρες την εβδομάδα. Ζητούμε την πλήρη κάλυψη των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ζητούμε την τοποθέτηση ιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και τη λειτουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.

Ελλείψεις παρουσιάζονται, επίσης, στο βοηθητικό προσωπικό (φύλακες, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων κ.α.), το οποίο προσλαμβάνεται από το Δήμο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με συμβάσεις 10 μηνών απασχολείται και η πλειοψηφία των σχολικών καθαριστριών. Μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επιβάλει όριο στον αριθμό των προσλήψεων και των ωρών ημερήσιας απασχόλησης. Για το Χαλάνδρι, ο μέγιστος αριθμός προσλήψεων έχει οριστεί στις 69 και ο μέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησης στις 208.

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει ενισχύσει το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας (8 καθαρίστριες) με την πρόσληψη 31 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης (6½ ώρες) και 30 καθαριστριών μερικής απασχόλησης (4 ώρες). Το προηγούμενο έτος είχαν προσληφθεί 31 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 20 καθαρίστριες μερικής απασχόλησης. Άγνωστο παραμένει αν οι παραπάνω προσλήψεις είναι επαρκείς. Ζητούμε να εξασφαλιστεί το απαραίτητο βοηθητικό προσωπικό (φύλακες, τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες κ.α.) και να τοποθετηθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου, που θα ανταποκρίνεται στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων.

Ο Δήμος Χαλανδρίου σχεδιάζει την πιλοτική λειτουργία αθλητικών προγραμμάτων για τους μαθητές στους χώρους των Δημοτικών Σχολείων. Τα προγράμματα αυτά θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπόλοιπα δημοτικά προγράμματα και συμπληρωματικά προς τις δραστηριότητες των Συλλόγων Γονέων. Σύντομα, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τη Διεύθυνση Παιδείας, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς. Επίσης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων αναζητά χώρο κατάλληλο για τη λειτουργία ενός "Πολιτιστικού Στεκιού Νεολαίας". Ζητούμε τη λειτουργία δωρεάν αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων για όλους τους μαθητές, με τη φροντίδα της Πολιτείας.

 

Σχετικά με τη λειτουργία των συλλόγων γονέων

 
Οι γονείς συμμετέχουν με εκπροσώπους τους στα σχολικά συμβούλια, στα οποία λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία του σχολείου. Με τον Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ A136/03.08.2021), οι γονείς έχουν έναν μόνο εκπρόσωπο στα σχολικά συμβούλια (αντί 7-9 εκπροσώπων που είχαν παλαιότερα) και οι δυνατότητές τους να παρεμβαίνουν ουσιαστικά στη σχολική ζωή «ψαλιδίζονται». 

Η μαζική συμμετοχή των γονέων στα συλλογικά τους όργανα και η αποτελεσματική εκπροσώπησή τους μέσα στο σχολείο είναι, λοιπόν, περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Γι’ αυτό, σας καλούμε να συμμετέχετε στους Συλλόγους Γονέων με όποιο τρόπο μπορείτε: να εγγραφείτε ως μέλη, να συμμετέχετε στις επιτροπές και τις γενικές συνελεύσεις, να βάλετε υποψηφιότητα για το Δ.Σ. του Συλλόγου και την Ένωση Συλλόγων Γονέων, να ψηφίσετε στις εκλογές που θα γίνουν έως 31/12/2022 σε όλους τους συλλόγους. 

Για να ενημερωθείτε για τις εκλογικές διαδικασίες, παρακαλούμε να συμβουλευτείτε την ενότητα “Νομοθεσία-Οδηγοί” στην ιστοσελίδα της Ένωσης. Σύντομα, θα προγραμματιστούν κοινές συσκέψεις του Δ.Σ. της Ένωσης με τα μέλη των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων για αμοιβαία ενημέρωση και συντονισμό.

ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια: Στηρίζουμε την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Ολυμπιακού Χωριού

 Την εθελοντική ομάδα της Πολιτικής Προστασίας του Ολυμπιακού Χωριού συνάντησε η Περιφερειακή Παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια». Η ενημερωτική συνάντηση αφορούσε θέματα της Πολιτικής Προστασίας, τα προβλήματα του εθελοντικού κινήματος αλλά και ειδικότερα της συγκεκριμένης Εθελοντικής Ομάδας.

Από την «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια» παρόντες ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης και ο συντονιστής της παράταξης στο δήμο Αχαρνών Βαγγέλης Θεοδώρου. Μαζί τους ήταν επικουρικά και ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, μαζί με τοπικό κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος. Από την Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Ολυμπιακού Χωριού, παρόντες ήταν η πρόεδρος Εμμανουέλα Μαυρομμάτη, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Σκέντζος, η γραμματέας Αγγελική Ζαμενοπούλου, ο ταμίας Σακελλάρης Κούλιας, τα μέλη Βασίλης Παραδέλλης και Παναγιώτης Στεφανόπουλος και ο Σύμβουλος Συμεών Τσιγαρίδης.  

Σκοπός της εθελοντικής ομάδας, από την πρώτη μέρα, είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και η ενθάρρυνση της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.

Τα προγράμματα ενημέρωσης και εκμάθησης  που δημιουργούνται μέσω της ομάδας, αφορούν στην εκπαίδευση των μελών, σε βασικές δεξιότητες αντιμετώπισης καταστροφών στην πυρασφάλεια, στην έρευνα και διάσωση. Με τη συνεχή εκπαίδευση, τα μέλη της ομάδας εξελίσσονται και αναπτύσσονται μέσα από μια ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης, ασκήσεις, και ειδικά σχέδια, όλα προσαρμοσμένα στο τοπικό επίπεδο, για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.

Η ομάδα αποτελείται από 120 μέλη πολλά εκ των οποίων, διαθέτουν πιστοποιήσεις πυροφύλακα καθώς και παροχής πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις σεισμών και φυσικών καταστροφών. Δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από κανέναν φορέα και τα όποια έξοδα καλύπτονται από τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας.

Η εθελοντική ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Ολυμπιακού Χωριού, είναι πιστοποιημένη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι δράσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά το κτιριακό πρόβλημα της εθελοντικής ομάδας, λόγω του ειδικού καθεστώτος που υπάγεται το Ολυμπιακό Χωριό και τα γενικά προβλήματα του Εθελοντικού Κινήματος.

Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ – Πράσινη Περιφέρεια» Νίκος Παπαδάκης δήλωσε τα εξής: «Τόσο ως Περιφερειακή παράταξη αλλά και ως Πράσινο Κίνημα, στηρίζουμε ενεργά όλα τα εθελοντικά κινήματα. Ειδικά τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, είναι υποκριτικό να τις θυμόμαστε μόνο όταν αγωνίζονται σε κάποια φυσική καταστροφή. Στηρίζουμε το σημαντικό έργο της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Ολυμπιακού Χωριού και με τις όποιες μικρές δυνάμεις μας θα συμβάλουμε τα μέγιστα να λυθούν τα προβλήματα που έχουν.» 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Εκμπεμπει SOS ο ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Εισερχόμενα

 

  

Υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

- Το Πράσινο Κίνημα έχει το μοναδικό κατατεθημένο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης. Για να σταματήσουμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την φτωχοποίηση των πολιτών.

Αν δεν υιοθετήσουμε σήμερα "πράσινες" πολιτικές το μέλλον μας προβλέπεται ζοφερό, για το περιβάλλον, για την οικονομία , για την ποιότητα ζωής. Το Πράσινο Κίνημα φέρνει στο προσκήνιο την δραματική έκκληση που απεύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.Οι επιπτώσεις αυτές , εκτός από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα φέρουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα κυρίως στους φτωχότερους ανθρώπους της κάθε χώρας. Είναι προφανές ότι αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα, τα παδιά μας και τα εγγόνια μας θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα σε όλα τα επίπεδα. Στην Ελλάδα, μόνο το Πράσινο Κίνημα, έχει καταθέσει συνεκτικό "πράσινο" Σχέδιο Διακυβέρνησης της χώρας, με στόχο να σταματήσει οι φτωχοποίηση των ελλήνων πολιτών και να βάλουμε τις βάσεις για να ευημερήσουν οι επόμενες γενιές. 

Ο κ. Γκουτέρες αποκάλυψε ότι ο στόχος του +1,5 βαθμού Κελσίου βρίσκεται στο μηχάνημα τεχνητής αναπνοής και εξασθενεί γρήγορα και για αυτό υπογράμμισε: “Εμείς οδεύουμε προς τους +3 βαθμούς Κελσίου”. Η δήλωση έγινε με αφορμή τη σύσκεψη (εξ αποστάσεως) που πραγματοποιήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, δυο μήνες πριν τη διεξαγωγή της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Γκουτέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν ως τη διεξαγωγή της COP27 σε “τέσσερα φλέγοντα ζητήματα”: 
1. την αύξηση των φιλοδοξιών όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, 
2. τη βοήθεια στις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες, 
3. την προσαρμογή απέναντι στον αντίκτυπό του και την χρηματοδότησή της, η οποία πρέπει να είναι αυξημένη, 
4. και τις “απώλειες και ζημιές” που προκαλούν ήδη ο πολλαπλασιασμός των ακραίων καιρικών φαινομένων, τις οποίες δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν ούτε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να φρενάρουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Εξίσου σοβαρές και οικονομικές συνέπειες – Υπάρχει λύση όμως
Για το Πράσινο Κίνημα είναι θετικό ότι ευαισθητοποιείται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όμως αυτό προφανώς και δεν είναι αρκετό αλλά θα πρέπει να εισακουστεί από τους ηγέτες των κρατών. Όσον αφορά στα της χώρας μας θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας του Παρισιού (Αρχικά, αφού το νέο διακύβευμα όπως όλα δείχνουν θα είναι οι +3 βαθμοί Κελσίου).

Επίσης, είναι απαραίτητο να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο στην Ελλάδα, αφού η «πράσινη» προσέγγιση του επιχειρείν, είναι η μοναδική με βιωσιμότητα, η οποία δημιουργεί και τις νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας. Το Πράσινο Επιχειρείν, το new economy, αυτά τα οποία σχεδιάζονται από την ΕΕ είναι μόνο προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης που μέσα σε αυτό έχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Πράσινης Μετάβασης, υπάρχουν και πάρα πολλά προγράμματα στην ΕΕ για στοχευμένες πράσινες δράσεις. Αυτό σημαίνει ότι μόνο έτσι θα έχουμε απορροφητικότητα σε υψηλά ποσοστά και θα πάει η κοινωνία μπροστά. Μόνο με τις πράσινες πολιτικές μπορεί να συμβαδίσει η νέα οικονομία που έρχεται. Σε αντίθεση με την καταστροφική επικράτηση του Νεοφιλελευθερισμού που βιώνουμε και τις παθογένειες της ιδεοληπτικής Αριστεράς που βιώσαμε.

Χαρακτηριστικά, το Πράσινο Κίνημα έχει αναφέρει ότι αν ανέβει πάνω από 1,5 βαθμό η θερμοκρασία, μετά από είκοσι 20 χρόνια η ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα γιατί οι ελιές θα υποστούν ποιοτική καθίζηση. Επίσης οι οινοπαραγωγοί θα αναγκαστούν να πάνε εκτός Ελλάδας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι με αυτά τα απλά παραδείγματα τι οικονομική διάσταση έχουν οι πράσινες πολιτικές.

Το Πράσινο Κίνημα έχει καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις, (μέρος του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Πράσινης Διακυβέρνησης)  οι οποίες είναι οι εξής:

30 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
1. Άμεση έρευνα για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων και των φυσικών βιοτόπων της χώρας στην κλιματική αλλαγή, όπου θα περιγράφεται η παρούσα κατάσταση, οι προβλέψεις για το μέλλον και οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.

2. Άμεσος φιλόδοξος σχεδιασμός για να ανοίξει η αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και κυρίως οι Σταθμοί Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων.

3. Εθνικό Σχέδιο για την αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων σε led, στον οδοφωτισμό και σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.

4. Σχεδιασμός για την σταδιακή βελτίωση του κτιριακού προβλήματος στις θερμικά επιβαρυμένες περιοχές των πόλεων, που συνήθως είναι και οι φτωχότερες. Ενίσχυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και σχεδιασμός ειδικών προγραμμάτων με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια των νοικοκυριών.

5. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έχουν παραμετροποιήσει το σχέδιο λειτουργίας τους με βάση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής.

6. Νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική εισαγωγή των «πράσινων προμηθειών» στο δημόσιο σε ποσοστό τουλάχιστον 15% για αρχή.

7. Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι βασική παράμετρος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προτεραιότητα σε Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο , που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

8. Επαναδραστηριοποίηση με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Σχεδιασμός και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου εξοικονόμησης και συγκέντρωσης των υδάτινων πόρων.

9.Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα εξαετίας 2022 – 2028 και δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση αυτή.

10. Αλλαγή της παλαιολιθικής φιλοσοφίας διοίκησης και διαμοίρασης πόρων του Πράσινου Ταμείου».

11. Να καταργηθεί άμεσα το προβληματικό 75% του αντιπεριβαλλοντικού «νόμου Χατζηδακη» με βάση το οποίο έγιναν «βορά στα συμφέροντα» οι περιοχές Natura 2000 όπως και οι περιβαλλοντικά προστατευόμενες περιοχές.

12. Να θεσπισθεί και ο « Κλιματικός Προϋπολογισμός» με συγκεκριμένη όμως περιβαλλοντική κατεύθυνση στο πλαίσιο των Διεθνών μας δεσμεύσεων.

13. Να καταργηθούν άμεσα, όλες οι αποφάσεις – με τροπολογία που θα ψηφίσει άμεσα η βουλή – για τις εξορύξεις των υδρογονανθράκων. Όπως έγινε φανερό και με την συνάντηση της Μασσαλίας οι εξορύξεις πλέον είναι απαγορευτικές (για να το αντιληφθεί και ο…Ερντογάν).

14. Να θεσπισθεί επιτέλους και στη χώρα μας Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Να μην υπάρξει η παραμικρή παρεμβατική δραστηριότητα μέχρι να ολοκληρωθεί το θαλάσσιο χωροταξικό μας σχέδιο.

15. Να αυστηροποιηθούν οι κανόνες ποιότητας των ιχθυοκαλλιεργειών.

16. Να ακυρωθεί το εγκληματικό project του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα όπου για να γίνει ένα «ξενοδοχειακό συγκρότημα» θα κοπούν δεκάδες χιλιάδες δένδρα και θα καταστραφεί η θαλάσσια και η παράκτια βιοποικιλότητα. Και προφανώς να ακυρωθούν και όλα τα παρόμοια έργα που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα για χάρη της … δήθεν Ανάπτυξης.

17. Να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός, προγραμματισμός και ανάδειξη των εναλλακτικών μοντέλων Τουρισμού, που έχουν ως σημείο αναφοράς την προστασία στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

18. Να δούμε τον σχεδιασμό της μετάβασης της χώρας μας προς μία «Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία» , θέτοντας ως βασική παράμετρο το «taxonomy» , που είναι ο βασικός δείκτης της Ε.Ε. που επιτρέπει τη βελτίωση των βιώσιμων επενδύσεων και την εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Στη βάση αυτή να σχεδιαστεί και η τοπική ενεργειακή αυτονομία.

20. Να έχουμε σαφή και πειστική ενημέρωση για την αποκαλούμενη «Κυκλική Οικονομία» και να νομοθετηθούν φορολογικές απαλλαγές και άλλα φορολογικά κίνητρα για όσους επενδύουν στην «Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία» (και στο τουρισμό) και έχουν δείκτη Κυκλικής Οικονομίας, πάνω από 90%.

21. Να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για όλους τους «επενδυτές» που δεν υλοποιούν την εγκεκριμένη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (από την δραστηριότητα τους).

22. Αλλαγή της φιλοσοφίας στη διαχείριση απορριμμάτων, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση. Απομάκρυνση από την επιλογή των φαραωνικών και υπερδιαστασιολογημένων εργοστασίων απορριμμάτων.

23. Να σχεδιαστεί ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην εξειδικευμένη πρόληψη και όχι χαοτική καταστολή, όπως συμβαίνει τώρα.

24. Να σχεδιαστούν εξειδικευμένες πολιτικές δίκαιης μετάβασης για τα άτομα με κινητικά προβλήματα (π.χ στον άξονα Βιώσιμη Κινητικότητα) και για τα ΑμΕΑ.

25. Να εισαχθεί ρητά, η συμμετοχική δημοκρατία των τοπικών κοινωνιών και των παραγωγικών ομάδων για να υπάρξει η αναγκαία ωριμότητα στη σχεδιαζόμενη πράσινη μετάβαση.

26. Να αναμορφωθούν και να επανασχεδιαστούν τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία θα εναρμονιστούν με τους στόχους της πράσινης μετάβασης.

27. Να είναι ξεκάθαρη, η κάθε αρμοδιότητα από τους εμπλεκόμενους φορείς.

28. Να ενισχυθεί ο τομέας της παραγωγής βιολογικών προϊόντων, με συγκεκριμένα φορολογικά και επιδοματικά κίνητρα. Να υπάρχουν συγκεκριμένες αποτρεπτικές πολιτικές για τα γενετικώς τροποποιημένα, προϊόντα.

29. Εκτός, από την ηλεκτροκίνηση στα ΙΧ να υπάρχει σαφέστατη προσέγγιση στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων μέσων σταθερής τροχιάς και ποδηλατοδρόμων.

30. Να αλλάξει η φιλοσοφία λειτουργίας των ρεμάτων, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ως φυσικοί βιότοποι και όχι μόνο ως αγωγοί νερού.

Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος, κ. Κώστας Καλογράνης, ανέφερε:
“Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απεύθυνε δραματική έκκληση και θα πρέπει οι ηγέτες των ισχυρών πρώτα από όλα χωρών να τον ακούσουν προσεκτικά. Η Κλιματική Κρίση από την Κλιματική Αλλαγή είναι ΕΔΩ και δεν είναι Fake News. Επηρεάζει τη ζωή μας πολυεπίπεδα. Βρέχει και πλημμυρίζουμε, φυσάει και καιγόμαστε, χιονίζει και κόβεται το ρεύμα. Είναι προφανές, ότι η Πράσινη Μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με όρους του παρελθόντος. Επίσης είναι πλέον πασιφανές σε όλους, ότι τόσο αυτή η κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα της «Πράσινης Ατζέντας. Αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα, θα συνεχίσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η φτωχοποίηση των πολιτών. Μοναδική διέξοδος είναι το ολοκληρωμένο Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος. Αυτά που ανακοινώνουν τα άλλα κόμματα δεν αποτελούν σε βάθος «πράσινες» πολιτικές, τεχνοκρατικά επεξεργασμένες. Και είναι λογικό αυτό, γιατί ανήκουν σε άλλες «πολιτικές οικογένειες» από τη δική μας. Η συζήτηση για τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις είναι για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Κανένας, όμως δεν εκφράζει μία Οραματική Πολιτική. Για αυτό ακριβώς και το Πράσινο Κίνημα θα είναι στην επόμενη Βουλή γιατί ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει είναι καθοριστικός.”

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα