P

P

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΙΑΣ


ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ                              
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 2132023926

                                                                               Χαλάνδρι, 21 Μαΐου 2013

                                                                       
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Υπηρεσία Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου καθώς και όλες οι εθελοντικές οργανώσεις του Δήμου μας, σας καλούν να συμμετέχετε ενεργά στον καθαρισμό της Ρεματιάς Χαλανδρίου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί  στις  2 Ιουνίου, ημέρα Κυριακή από τις 9.00 π.μ.
Χώρος προσυγκέντρωσης : Προαύλιος Χώρος της εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου
Η συμμετοχή όλων των εθελοντών πολιτών με οικολογική ευαισθησία και συνείδηση στην ανωτέρω δράση κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία για να διατηρήσουμε τον κορυφαίο και πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου στη καρδιά της πόλης μας!
Η προστασία της Ρεματιάς είναι υπόθεση όλων μας. Για αυτό θέλουμε την ενεργό συμμετοχή όλων των Χαλανδραίων. 
Ο καθαρισμός της Ρεματιάς εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Δήμος και Δημότες μαζί σε μια διαρκή επωφελή συμμαχία για το περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα:2132023909 και 2132023874.                                                                                                Γραφείο Τύπου

Η επικαιρότητα των ημερών σε εικόνες.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ.Μάχιμος αγωνιστής της δημοκρατίας και της ειρήνης


Γιατρός, αθλητής, πολιτικός, μα πάνω απ' όλα αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας στις 3 Απριλίου 1912. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του μετέβη στην Αθήνα και εισήλθε στην Ιατρική. Από τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και αναδείχθηκε δέκα φορές βαλκανιονίκης στο άλμα εις μήκος, ενώ επί 23 χρόνια (1936-1959) κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ του αγωνίσματος.

Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Το 1943 ίδρυσε την «Ένωση των Ελλήνων Αθλητών» και διοργάνωσε αγώνες, από τα έσοδα των οποίων τροφοδοτούσε τα λαϊκά συσσίτια. Μετά την απελευθέρωση ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και το 1950 αναγορεύθηκε υφηγητής στην έδρα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Στις εκλογές «της βίας και της νοθείας», όπως έμεινε στην ιστορία η εκλογική διαδικασία της 29ης Οκτωβρίου 1961, πολιτεύθηκε με το ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος), έναν συνασπισμό αριστερών δυνάμεων με επικεφαλής την ΕΔΑ και εξελέγη βουλευτής Πειραιά. Τον ίδιο χρόνο δραστηριοποιήθηκε στο ειρηνιστικό κίνημα και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η «Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ).

Στις 21 Απριλίου 1963 η ΕΕΔΥΕ διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης από τον Μαραθώνα στην Αθήνα. Η αστυνομία απαγόρευσε την πορεία και συνέλαβε πολλούς από τους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Λαμπράκης προστατευόμενος από τη βουλευτική του ασυλία, πραγματοποίησε μόνος την πορεία, κρατώντας ένα μικρό πανό με το σύμβολο της ειρήνης. Αμέσως μετά συνελήφθη από την αστυνομία.

Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή.

Την επομένη ένα πλήθος 500.000 ανθρώπων συγκεντρώ- θηκε στο Α' Νεκροταφείο για το «Ύστατο Χαίρε». Γρήγορα, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση καταδίκης της δεξιάς κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παλατιού.

Φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λαμπράκη ήταν ο Σπύρος Γκοτζαμάνης και ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, αλλά η δικαστική έρευνα που διεξήγαγαν ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας και ο νεαρός ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης έφεραν στο φως σχέσεις των αρχών με ένα ακροδεξιό παρακράτος. Ο ανακριτής Σαρτζετάκης απήγγειλε, μάλιστα, κατηγορίες και εναντίον ανώτατων αξιωματικών της Χωροφυλακής. Οι φυσικοί αυτουργοί καταδικάσθηκαν τον Δεκέμβριο του 1966 σε πολυετή φυλάκιση και απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Η δολοφονία Λαμπράκη επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού διερωτήθηκε «Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;» εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και την πολιτική τον Ιούνιο του 1963 και αποσύρθηκε στο Παρίσι. Χιλιάδες νέοι ίδρυσαν τον πολιτικό οργανισμό «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο προοδευτικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Πρώτος γραμματέας της οργάνωσης ανέλαβε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη ενέπνευσε τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό στο περίφημο πολιτικό του μυθιστόρημα με τον τίτλο Ζ (Εκδόσεις Λιβάνη). Το 1969 μεταφέρεται με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν, τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν και την Ειρήνη Παπά.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με την προσωπικότητα και τη δράση του παραμένει και σήμερα ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της κρατικής τρομοκρατίας και της πολιτικής και κοινωνικής καταπίεσης.

ΜΙΚΡΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ .... ΓΙΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ

Καλημέρα αναγνώστη μου


Θα είμαστε παρόντες.

Και το Χαλάνδρι θα αλλάξει πορεία.

Βρισκόμαστε ακριβώς ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές και βέβαια τις εκλογές για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί σου, να σε ακούσουμε, να μας ακούσεις και να επιλέξεις αν πρέπει να συνεχίσει το Χαλάνδρι να πηγαίνει χωρίς πυξίδα στον δρόμο της πλήρους απαξίωσης ή θα αλλάξουμε πορεία με βάση τις προτεραιότητες, τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των κατοίκων και εργαζομένων στην πόλη μας.

Θα προσπαθήσουμε να σε πείσουμε ότι ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. 

Η κίνησή μας θα προχωρήσει με σίγουρα και σταθερά βήματα και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα συγκλίσεων μεταξύ τοπικών ριζοσπαστικών δυνάμεων που θα προτάξουν - των όποιων υπαρκτών διαφορών τους - έναν στόχο: Την ήττα των τοπικών καθεστωτικών δυνάμεων, την νίκη απέναντι στην "διοίκηση - μη διοίκηση" Κουράση και των δορυφορικών του δυνάμεων και την βούληση να ΔΟΥΛΕΨΟΥME πολύ για τον δήμο μας σε μια πολύ δύσκολη για όλους συγκυρία.

Τις πρωτοβουλίες μας θα τις παρακολουθήσετε να αναπτύσσονται το επόμενο διάστημα. Έτσι θα έχετε την δυνατότητα να αξιολογήσετε και να κρίνετε. 

ΚΑΙ ΗΔΗ ΣΑΣ ΛΕΜΕ ότι στην πορεία που ξεκινάμε έχουμε ήδη συμφωνήσει μεταξύ μας: Θα βάλουμε μπροστά την πολιτική και πίσω τα πρόσωπα. Γι' αυτό πρώτα θα συνομιλήσουμε με όσους σχηματισμούς νομίζουμε ότι πρέπει (και βέβαια το επιθυμούν)
ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, τον υποψήφιο δήμαρχο. 
Αλλά αυτά θα τα πούμε στην πορεία.

Δεν βάζουμε προαπαιτούμενα, δεν δεχόμαστε προαπαιτούμενα.

Η κίνησή μας θα συγκρουστεί στην πράξη με τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς αλλά κυρίως με τις λογικές, τις πολιτικές και τις αντιλήψεις που τα γεννάνε.

Ξέρουμε ότι το επόμενο διάστημα θα στοχοποιηθούμε από αντιπάλους και "φίλους".
Είναι αυτονόητα και αναμενόμενα αυτά, όταν επιλέγεις να αντιπαρατεθείς με ένα σύστημα βολεμένων, που επιθυμεί την επιβίωσή του.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι πλέον μπαίνουμε στην πολιτική μάχη. Αυτό σημαίνει μικρές - αλλά διακριτές διαφορές στην τακτική μας, όχι στους στόχους και τις προτεραιότητές μας.

Για παράδειγμα δεν θα απαντάμε σε "ό,τι του φανεί του Λολοστεφανή", όποτε θέλει ο καθένας να αποπροσανατολίσει την συζήτηση από τα κρίσιμα θέματα και από τις αδυναμίες του που σκοπεύει να αποκρύψει.

Ούτε θα απολογούμαστε γιατί ο Νταβίας ήταν 2 χρόνια αντιδήμαρχος (1997-1998) της διοίκησης Παττακού (κάτι που θεωρώ προσωπικά τιμή, αλλά αυτό άλλη φορά - είμαι ο μόνος που όταν διαφώνησα ΠΟΛΙΤΙΚΑ διαχώρισα την θέση μου έντιμα και καθαρά) ενώ ο Νίκος, η Λούλα, ο Γιάννης, ο Σταμάτης  δεν ήταν αντιδήμαρχοι,  φύτρωσαν.

Έτσι λοιπόν θα αφήνουμε κάποιους να ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ μόνοι τους τι μήνυμα θα εκπέμψουν προς τους συμπολίτες μας, που έτσι θα κρίνουν και τις ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ και τις ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ όσων μας στοχοποιούν δηλώνοντας "αυτός έπρεπε να λύσει τότε όλα τα θέματα, ΟΧΙ ο σημερινός δήμαρχος που και να θέλει δεν μπορεί".

Ε, όποιος το λέει αυτό ας κατέβει τώρα ανοιχτά με τον δήμαρχο, αφού του αναγνωρίζει ότι "κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί".
Απλό είναι.
Δεν έχει να κάνει με προσωπική εκτίμηση σε πρόσωπα αυτό. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ που τώρα προκύπτει - αν προκύψει -πάλι φίλοι θα είμαστε.

Γι' αυτό μην παρεξηγείτε αν τελικά συμπεριληφθεί στις "δορυφορικές δυνάμεις". (Εμείς δεν βιαζόμαστε να κρίνουμε, διότι υπάρχουν και τα στιγμιαία λάθη και η απώλεια ψυχραιμίας που συγχωρούνται - άνθρωποι είμαστε. Θα περιμένουμε να ξεδιπλωθούν ΟΛΕΣ οι στρατηγικές και με αυτές θα κάνουμε πολιτική και με αυτές θα αναζητήσουμε και συμμαχίες.)

Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε ΣΕ ΟΛΑ με τους πιθανούς συμμάχους. Δεν είμαστε κλαμπ, δεν θέλουμε να  γίνουμε κλαμπ.

Θέλουμε να διαμορφωθεί στην πόλη  μια ΑΝΟΙΚΤΗ, δημοκρατική παράταξη με διαφορετικότητα αλλά και σύνθεση ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. 

Και θα κάνουμε, βέβαια, όπως έχουμε κάνει, κατά κόρον και την κριτική μας και την αυτοκριτική μας ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ. 
Αλλά θα ΕΠΙΜΈΝΟΥΜΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΙΚΑ όταν θεωρούμε ότι  πρέπει να επιμείνουμε για το καλό της πόλης. 

Θέλουμε να κάνουμε σαφές και κάτι ακόμα σε σένα αναγνώστη μου για να μη νομίζουν ότι σε μπερδεύουν:
Δεν θα ακολουθήσουμε στο τρυπάκι ότι πρέπει όλοι μαζί - αυτόν τον τελευταίο χρόνο - να λύσουμε όοοολα τα θέματα της πόλης, που χρονίζουν και σέρνονται για να προσποιηθούμε ότι "κατόπιν ενεργειών μας" ...  "ΕΤΕΛΕΙΩΣΕ".
Δεν θα είμαστε "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ".

Εμείς είμαστε χώρια.

Επειδή αυτό το τρυπάκι της ομοφωνίας δίνει άλλοθι στην αδράνεια της διοίκησης ΠΟΥ ξεκίνησε την θητεία της ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και αυτό μην το ξεχνάει κανείς.
Γιατί ΤΟΤΕ έδειξε ο δήμαρχος πώς εννοεί την δημαρχία του: Αντί να αναζητήσει συνθέσεις, έχοντας την αλαζονεία της νίκης του, επέλεξε.

Ξεκίνησε την θητεία του υποβαθμίζοντας και αδρανοποιώντας την επιτροπή διαβούλευσης - στην οποία θα έπρεπε να καλεί  ΟΛΟΥΣ να συζητούν και να σχεδιάζουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, δεν εξέλεξε συνήγορο του δημότη, δεν έχει κάνει ούτε μια διαδικασία δημόσιας λογοδοσίας.

Δεν θα πάμε λοιπόν εμείς τώρα  να γίνουμε άλλοθι στις επιλογές του ή μάλλον στην αδυναμία του να κάνει οποιαδήποτε επιλογή.

Θα διεκδικήσουμε ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και αυτό είναι το πρόταγμα μας, αυτό πρέπει να είναι το πρόταγμα των ριζοσπαστικών δυνάμεων στο Χαλάνδρι.

ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΟΛΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ.

Βιομηχανία (αντιμνημονιακών) απολύσεων;

Η είδηση για τον «αντιμνημονιακό» Λαρισαίο δάσκαλο τον οποίο έθεσε σε αργία το υπουργειο Παιδείας -και συγκεκριμένα με αποφαση του υφυπουργού Παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου- σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο ίντερνετ και στα social  media.
Το παράδοξο της υπόθεσης δεν είναι άλλο απο το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν τιμώρησε τον εκπαιδευτικό για κάποιο παράπτωμα που αφορά την υπηρεσία του αλλά επειδή καταδικάστηκε για «αντίσταση κατά της αρχής» – λόγος για τον οποίο και συνελήφθη από αστυνομικούς σε  αντιμνημονιακή συγκέντρωση που έγινε στη Λάρισα. Με άλλα λόγια ο δάσκαλος τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία με βάση τη λογική των «επιόρκων».  Ειναι η πρωτη φόρα; Οχι, τα ιδία επαθε και η Δέσποινα Κομνηνού, σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. Παύλου Βογιατζή, νηπιαγωγός στο επάγγελμα που ήταν ένα από τα πρώτα «θύματα» του νόμου που αφορά τους «επίορκους» του δημόσιου τομέα με αιτία μια δικαστική εκκρεμότητα που έχει να κάνει με την αντιδικία της με εργολάβο οικοδομών από τον οποίο αγόρασε το σπίτι που μένει με την οικογένειά της.
Ο νόμος είναι παράλογος. Αλλά αν αντιδράσεις στους παραλογους νόμους βγαίνοντας στον δρόμο, μπορεί να συλληφθείς, να τεθείς αργία και να αρχισεις να πληρώνεσαι με το 1/4 του μισθού σου. Πως αντιδρας, λοιπον, σε ενα παράνομο νομο;
Μήπως πρέπει ο κ. Μανιτάκης να αποδείξει και στην πράξη οτι το σχέδιο δεν ειναι να στηθεί «βιομηχανία απολυσεων», όπως είχε δηλώσει και πρόσφατα στην Βούλή;

http://www.aftodioikisi.gr