Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΣΙΝΕ ΦΛΥΑ 2. ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ "ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ"
Εχθές - επηρεασμένη από τον θάνατο του Ένιο Μορρικόνε - η γυναίκα μου έβαλε το βραδάκι να δούμε σε βίντεο το "ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ".

Γλυκανάλατο και βαρετό το βρίσκω, που όμως βγάζει ένα μεγάλο νόημα: Μην ζεις με το παρελθόν, μην νοσταλγείς, κοίτα μπροστά.

Καλό το .... ευχολόγιο αλλά ....

.... ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ρε φίλε, όσο και αν το προσπαθείς.

Πρέπει να κάνεις λοβοτομή.

Αξίζει να διαγράψεις όσα έχεις ζήσει; Τόσα ασήμαντα ήταν; Αν ήταν ΝΑΙ, διέγραψέ τα αλλιώς μην ακούς εκείνους που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ να απολογήσουν και θέλουν να σε κάνουν ίδιο με την ανυπαρξία τους.

Τες πάντων.
Πολύ ψηλά το πήραμε και θα πάθουμε καμιά ζημιά.

Σήμερα λοιπόν ξύπνησα και τα συναισθήματα - πανάθεμά τα - από την ταινία δούλεψαν.

Και έκανα μια βόλτα μέχρι το ΠΑΤΗΜΑ.

Άλλο ένα δικό μας "σκάνδαλο" είναι εκεί ακόμα.

Ένα κουφάρι από το παρελθόν.
Άλλο ένα "σκάνδαλο" της ΔΕΠΑΧ, της ΦΛΥΑ και των "συμφερόντων ΝΤΑΒΙΑ"- που ΤΣΑΜΠΑ, με έσοδα μόνο από την διαφήμιση και την δημοτική επιχειρηματική δραστηριότητα-  έγινε, είναι ακόμα εκεί. Η οθόνη από το θερινό ΣΙΝΕ ΦΛΥΑ 2.

Πέρασαν χρόνια και χρόνια από τότε που δρόσιζε τις καλοκαιρινές μας νύχτες αυτή η οθόνη, μαζί με την οθόνη του ΣΙΝΕ ΦΛΥΑ 1 στο 2ο Λύκειο και την οθόνη στο Κάτω Χαλάνδρι.

(Από τις οποίες δεν έχει μείνει όρθιο - ΕΥΤΥΧΩΣ - κανένα ίδιο κουφάρι σαν αυτά των φωτογραφιών αλλά είμαι βέβαιος ότι κάποιοι τις θυμόσαστε και κάποιοι άλλοι - λιγότεροι - τις αναπολείτε ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΕΤΕ).

Και θυμάστε - μάλλον - και τους μαλάκες που φώναζαν ότι τους ενοχλούσαν τα σινεμά και δεν μπορούσαν να κοιμηθούν - τις καλοκαιρινές νύχτες, στις 23.00 που τέλειωνε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ προβολή που είχαμε. (Πού να πηγαίναμε και για δεύτερη προβολή, μέχρι τις 1 το πρωί σαν τα ιδιωτικά την λειτουργεία τους. Στο Γκουαντάναμο θα μας είχαν στείλει .... ).

Για όσα έγιναν εκείνον τον απίστευτο Αύγουστο του 2009 - μόλις είχα αναλάβει Δνων στην ΦΛΥΑ - τότε που γκρέμιστηκαν (από τον .... αέρα)  τα θερινά σινεμά και κάηκε το κυλικείο στην Εδέσσης για να πληγεί .... το πλυντήριο (κατά Στάθη και Συνασπισμό) - η ΦΛΥΑ - είχα γράψει και ..... ποίημα :

" Στάχτες, φωτιές, καταστροφές ....
Του Αυγούστου τους τα έργα ..."

Έτσι ξεκίναγε το έμμετρο .... "αριστούργημά" μου.

Και συνέχιζε παρακάτω:

"Ο στρατηγός ο άνεμος,
έριξε την οθόνη,
που με κλωστές στερέωσε,
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ..... ΚΩΘΩΝΙ"

Ο απόστρατος, νεοφιλελές .....

Θα καταλάβουν λίγοι, οι άλλοι .... δεν πειράζει.

Η οθόνη από το - ένα από τα τρία - δικά μας "ΣΙΝΕΜΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" δεν "έπεσε" εκείνον τον Αύγουστο, συνέχισε για λίγο να προσφέρει δροσιά στους Χαλανδράιους, έβγαλε όρθια την χρονιά, το 2008  και μετά .... έγινε ένα κουφάρι που έχει μείνει ακόμα εκεί να σκουριάζει.

Ντροπή για τις υπηρεσίες του δήμου, δημάρχους, αντιδημάρχους και διευθυντάδες.

Μνημείο της αδιαφορίας τους, ορατό από το πάρκο της κυκλοφοριακής αγωγής κα το κυλικείο του.

Εκεί που ΔΕΝ θα έπρεπε ΑΚΟΜΑ να συγκεντρώνουν παιδιά - δίπλα στο νεκροταφείο - αφού το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής - ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ήδη να είχε μεταφερθεί στο σκεπαστό της Αττικής οδού - όπως χρόνια ξελαρυγγιαζόμαστε.

Αλλά - επειδή το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις - από την άλλη - ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ αυτό το κουφάρι της οθόνης του ΣΙΝΕΜΑ ΜΑΣ.
Θυμίζει - στους λίγους που έχουν μνήμη - μια άλλη εποχή.

ΕΠΟΧΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ - και όχι γιαλαντζί δημιουργίας.

(ΣΣ Το παραπάνω είναι μυθοπλασία. Δεν πήγα εγώ σήμερα στο Πάτημα.
Μου έστειλαν τις φωτογραφίες για να μου αποδείξουν την αδιαφορία του δήμου οι περίοικοι, ζητώντας - από την δύναμη της ΠΛΑΤΕΙΑΣ - να παρέμβει για να φιλοτιμηθούν να στείλει να μαζέψουν τα σκουριασμένα σίδερα η αντιδήμαρχος. Αφού δεν μπορεί να ΦΤΙΑΞΕΙ κάτι, τουλάχιστον ΑΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ από όσα ΥΠΗΡΧΑΝ.

Οι φωτογραφίες  και ο Τορνατόρε χθες βράδυ, με έκαναν να την δω σην ανάδειξη του θέματος .... ολίγο .... πιο νοσταλγικά  .

Σόρυ, Θα μου περάσει.

Μην πάθει και η ΠΛΑΤΕΙΑ ποιότητα γιατί .... έχουμε πήξει από δαύτη και τους υποκριτές οπαδούς της.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΑΦΟΥ ΖΕΙΣ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΝΤΑ!