Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

«20 αξιοπερίεργα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την χώρα μας!»


Ξέρατε ότι η Αθήνα ήταν μια μικρή κωμόπολη δύο αιώνες πριν; 

Γνωρίζατε ότι τα ελληνικά νησιά είναι περίπου 3.100;

Ότι κανένα μέρος της χώρας δεν απέχει παραπάνω από 137 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και πως ο εμπορικός στόλος μας φτάνει το 70% όλων των πλοίων της Ευρώπης;


Αυτά και πολλά περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα ακολουθούν και μας μαθαίνουν τα μικρά αξιοπερίεργα μυστικά της χώρας μας.

*Κατά μέσο όρο, περίπου 16,5 εκατομμύρια τουρίστες καταφθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως οι επισκέπτες ξεπερνούν σε αριθμό τον… ντόπιο πληθυσμό των 10 περίπου εκατομμυρίων.

*Περίπου το 7% όλου του μαρμάρου που παράγεται στον πλανήτη προέρχεται από την Ελλάδα.

*Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελιάς. Η καλλιέργεια ελαιόδεντρων ξεκίνησε στα μέρη μας από την αρχαιότητα. Μάλιστα, κάποιες ελιές που φυτεύτηκαν τον 13° αιώνα παράγουν ακόμη καρπούς.

*Είναι επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εμπόριο… σφουγγαριών.

*Το 80% του εδάφους της χώρας είναι ορεινό. Η χώρα δεν διαθέτει ούτε ένα πλόιμο ποτάμι, εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας.

*Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μιλούν ελληνικά. Σε αυτούς φυσικά συγκαταλέγονται και τα δέκα εκατομμύρια των ελλήνων κατοίκων, αλλά και ελληνόφωνοι στην Κύπρο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που προτίμησαν παλαιότερα οι Έλληνες για μετανάστευση. Η ελληνική γλώσσα ομιλείται εδώ και 3.000 χρόνια περίπου, κάτι που την καθιστά μία από τις αρχαιότερες γλώσσες στον κόσμο.

*Την δεκαετία του ’50, μόλις το 30% των Ελλήνων γνώριζε γραφή και ανάγνωση. Σήμερα, το ποσοστό του αναλφαβητισμού μόλις που φτάνει το 5%.

*Τα νησιά της Ελλάδας φτάνουν τις 3.100 σε αριθμό, αλλά μόνο τα 170 από αυτά κατοικούνται. Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, η Κρήτη, έχει έκταση 8.260 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

*Ο πληθυσμός της Αθήνας το 1834 ήταν 10.000. Από την στιγμή που επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός της αυξήθηκε στον δυσθεώρητο αριθμό των 3 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, ήτοι περίπου το 40% του ελληνικού πληθυσμού.

*Η Αθήνα κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και 7.000 χρόνια. Αυτό την καθιστά μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.

*Κατά μέσο όρο, απολαμβάνουμε 250 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε 3.000 αξιοζήλευτες ώρες ήλιου ετησίως.

*Το προσδόκιμο ζωής στην αρχαία Ελλάδα έφτανε τα 36 χρόνια για τις γυναίκες και τα 45 χρόνια για τους άνδρες. Από τα παιδιά που γεννιόντουσαν, μόλις τα μισά κατάφερναν να ζήσουν και μετά το στάδιο της βρεφικής ηλικίας.

Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής έχει φτάσει τα 77 και τα 82 χρόνια για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αντίστοιχα, κάτι που μας κατατάσσει στο top 26 των χωρών με το υψηλότερο προσδόκιμο στον κόσμο.

*Τα πλοία με ελληνική σημαία αποτελούν το 70% του συνόλου του εμπορικού στόλου της Ευρώπης. Ο εγχώριος νόμος επιβάλλει το 75% του πληρώματος των πλοίων να έχουν ελληνική υπηκοότητα.

*Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο – κάτι που φυσικά δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα.

*Περίπου 100.000 πουλιά από την βόρεια Ευρώπη και την Ασία ξεχειμωνιάζουν στα μέρη μας.

*Οι σκλάβοι στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν το 40-80% του πληθυσμού στις πόλεις-κράτη. Ήταν κυρίως αιχμάλωτοι πολέμου, εγκαταλελειμμένα παιδιά ή παιδιά σκλάβων.

*Η αξιοζήλευτη άγρια ζωή της χώρας περιλαμβάνει 116 είδη θηλαστικών, 18 είδη αμφίβιων, 59 είδη ερπετών, 240 είδη πουλιών και 107 είδη ψαριών. Ωστόσο, περίπου τα μισά είδη θηλαστικών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

*Η διαφθορά της κυβέρνησης κόστισε στην χώρα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ μόνο το 2009. Το εθνικό χρέος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο από την εθνική οικονομία.

*Κανένα μέρος της Ελλάδας δεν απέχει από τη θάλασσα παραπάνω από 137 χιλιόμετρα. Η ακτογραμμή της χώρας είναι η δέκατη μεγαλύτερη σε μήκος στον πλανήτη.

*Κάποτε η Ελλάδα ήταν μια βραχώδης μάζα, που βρισκόταν εντελώς κάτω από την θάλασσα. Μετά από την σύγκρουση μιας τεκτονικής πλάκας με την Ευρώπη, σχηματίστηκε το ορεινό πεδίο της, ενώ ακόμη και σήμερα οι σεισμοί στο Αιγαίο σχετίζονται με τις κινήσεις της συγκεκριμένης λιθοσφαιρικής πλάκας.

-Τα στοιχεία συλλέξαμε από το Facts.randomhistory
Πηγή: tilestwra.com 

 Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΤΟ "ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ....ΣΥΝΩΜΟΤΙΚΑ .....

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ (ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ) ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΗ υποκρισία της ΣΤΑΣΗΣ και της αυλής του δημάρχου πάλι ξεμπροστιάστηκε σε όλο της το μεγαλείο.

Μας ζήτησαν να κατεβάσουμε - λέει - την ανάρτηση της ΠΛΑΤΕΙΑΣ με τα αρχικά όσων συμπολιτών μας  επιλέχτηκαν - με διαδικασίες μη προσβάσιμες από τους δημοτικούς συμβούλους - να λάβιουν χρήμα από τον δήμο ως βοήθημα ένδειας.

Υστερικές κραυγές, κροκοδείλια δάκρυα και εμπόριο κοινωνικής ευαισθησίας από "αγανακτισμένους πολίτες" και αυλικούς - παραπέτασμα καπνού για την συγκάλυψη ενός απροκάλυπτου μηχανισμού εξαγοράς συνειδήσεων και αδιαφανούς διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το Κοινωνικό Παντοκοροϊδείο και την φουκαριάρα τη μάνα τους.

ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ  να γίνει ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, αυτό που προβλέπει ο νόμος, αυτό που είχα γράψει ότι θα γίνει έτσι και αλλιώς (ΕΔΩ):

ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ - όπως ο νόμος προβλέπει - ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ για τα οποία μας την πέσανε οι ...."αγανακτισμένοι".

Όπως ακριβώς τα είχε η εισήγηση που ανεβάσαμε στην ΠΛΑΤΕΙΑ και δεχτήκαμε την συντονισμένη επίθεση τσάτσων αλλά και συναδέλφων και όπως Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ.

Με τους τσάτσους του συστήματος - ψευτοαγανακτσμένους δεν θα ασχοληθούμε.

Αλλά με την αξιότιμη   συνάδελφο που παρασύρθηκε από την εξουσία που διαχειρίζεται και υπέγραψε το άρθρο - πρόκληση και προσβολή για το ήθος της αριστεράς - ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΖΗΤΕΙ την διαφάνεια και όχι να επιχειρεί να την περιορίζει, θα ασχοληθούμε όμως.

ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΡΑΓΕ ΣΥΓΝΩΜΗ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (επαγγελματίας. κανονική, της ΕΡΤ όχι σαν και εμάς τους γραφιάδες των πλαιοblogs) ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΟΥΦΑ που ζήτησε να κατέβει η εισήγηση, εγκαλώντας μας για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των συμπολιτών;

Διότι το να μην ξέρει το νόμο, το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί στον δήμο και διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα δεν είναι και προς θάνατο.
Πρωτοεκλεγείσσα δημοτική σύμβουλος είναι, θα μάθει.

Αλλά να επιδιώκει την αδιαφάνεια και το σκοτάδι - επαγγελματίας δημοσιογράφος της ΕΡΤ χωρίς να ζητήσει τουλάχιστον ένα συγνώμη που επιτέθηκε με τέτοιο ανοίκειο τρόπο  σε δημοσίευση ΜΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΩΝ, δεδομένων που ο νόμος λέει ότι πρέπει να είναι δημόσια  - που επιτέθηκε έτσι στην ενημέρωση των συμπολιτών της ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΔΙΚΑ και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ είναι μια άλλη ιστορία.

Θα ήθελα ένα συγνώμη από την κα Κατούφα.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ .....

ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ της.

Να μείνει εκεί - ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ.
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ όσα έχουν πει και γράψει εναντίον μας , οδηγημένοι από την εμπάθεια και τις σκοπιμότητές τους, ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ και τους ΕΚΘΕΤΟΥΝ.

ΟΛΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:
ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ  ή ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝ;;;

ΣΤΟ site ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Αρ. απόφασης 46/2-16

ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ: ΑΔΑ: 71Ε2ΩΗΔ-ΘΝ1 - Ενίσχυση οικονομικά αδύναμων κατοίκων με χρηματικά βοηθήματα 

ΚΑΙ ΣΤΟ SCRIBD ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ LINKS.

Cine Αργώ: Την ΤσικνοΠέμπτη, προβολή της ταινίας "Ο σεφ και ο σεφ του" και εορταστικό τσίκνισμα...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Cine Αργώ είναι και πάλι κοντά σας και αυτή τη φορά σας προσκαλεί
της Τσικνοπέμπτη 3/3 και ώρα 19:00,
στα γραφεία του Συλλόγου Σοφ.Βενιζέλου 20 & Καραολή Δημητρίου,
να μοιραστείτε μαζί μας μια κινηματογραφική
και γαστριμαργική εμπειρία!!

Θα προβληθεί η γαλλική ταινία του 2012
"Comme un chef"
                                                                    (Ο σεφ και ο σεφ του)
 
Παραγωγή: Γαλλία, Ισπανία (2012)
Σκηνοθεσία: Daniel Cohen
Σενάριο: Daniel Cohen, Oliviet Dazat
Πρωταγωνιστούν: Jean Reno
                              Michael Youn
                              Julien Boisselier
                              Raphaelle Agogue'
                              Santiago Segura
Μουσική: Nicola Piovani
Διάρκεια: 84 ' 

Θα ακολουθήσει Εορτασμός για την Τσικνοπέμπτη!!
 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΚΕΑ: ΤΟ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ : 2 ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

ΜΕΚΕΑ: ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – 26/02/2016


εξώφυλλο1


ΤΟ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


– ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ:


ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Σαν να μην έφτανε η άμεση απειλή της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα μόνιμο και απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών ή «Hot Spots», η οποία εντείνει τη γενική κοινωνική οικονομική και πολιτισμική υποβάθμιση της Πατρίδας μας από τις ντόπιες και ξένες ελίτ…έρχεται και το χοντρό ξεπούλημα του αγώνα των αγροτών από τα «αριστερά και δεξιά αμορτισέρ» του συστήματος.
Διότι μόνον αφελείς πλέον δεν βλέπουν στην προτροπή «Περιμένουμε πότε θα κατατεθούν τα νομοσχέδια φορολογικό/ασφαλιστικό» το χοντρό ξεπούλημα και των δύο ομάδων μπλόκων που επισκέφθηκαν τον Τσίπρα, αφού το αρχικό αίτημα όλων ήταν η απόσυρση κάθε σκέψης για αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό με βάση το νέο Μνημόνιο που ψήφισε η «Αριστερή» Κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων. Εκτός αν οι αγροτοπατέρες που αποπροσανατολίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά πιστεύουν ότι έπεισαν την κυβέρνηση αυτή και δεν θα εφαρμόσει το Μνημόνιο που υπέγραψε..!
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΩ:

"Παιδιά ενός κατώτερου Θεού" του Μαρκ Μέντοφ από την Κάπα Εκδοτική


ΜΑΡΚ ΜΕΝΤΟΦ
Παιδιά ενός κατώτερου Θεού
Μετάφραση-απόδοση: Γιάννης Βούρος
Σελ.: 80 τιμή: 8,48 ευρώ
ISBN: 978-618-5191-14-6
Κάπα Εκδοτική
 
Η προσπάθεια του δασκάλου Τζέιμς Λιντς να εντάξει την κωφάλαλη μαθήτριά του Σάρα στα άδυτα ενός εντελώς ξένου και επικίνδυνου, για εκείνη, γλωσσικού τοπίου, αποπειρώμενος και ο ίδιος να καταλάβει τους όρους και τις αγωνίες που συνθέτουν τον δικό της κόσμο, είναι τιτάνια.  Η Σάρα σχεδόν αρνείται να εισέλθει, να «χωνευτεί» στη νέα ζωή των ομιλούντων και ακουόντων ατόμων, τρέμει στην ιδέα μιας νέας φάσης με... ήχους σε αυτή τη παντοτινή σιωπή της.
Η σχέση της με τον Τζέιμς είναι ζεστή, τρυφερή, ουσιαστική, πρωτόγνωρη για κείνη (της μοιάζει αδιανόητο, αλλά και δελεαστικό συνάμα, να σχετίζεται με άτομα «άλλα», με πρόσωπα ομιλούντα, με χαρακτήρες «πλεονεκτικούς»). Εντούτοις, η είσοδός της στον κόσμο του νιώθει πως θα γίνει με τρόπο επιβαρυντικό για κείνη, νιώθει πως πρέπει να εισχωρήσει και να ενταχθεί ως άτομο «μειονεκτικό», ως περίπτωση «καθυστερημένου» – είναι, άλλωστε, μια στάση ζωής που η ίδια της η μητέρα θέλησε κάποτε να της επιβάλει, για να της δείξει, ίσως, τη διαφορετικότητά της, τη… φυσική απομόνωσή της από τους γύρω της, από την κοινωνία, από την ανθρώπινη κοινότητα. Ακόμα και η πιο στενή επαφή τους, ακόμα και ο γάμος τους, δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαιτέρως την κατάσταση. Θα αντιδικήσει συχνά μαζί του, θα τον απογοητεύσει και θα απογοητευθεί, αλλά θα αφήνεται σιγά-σιγά στα έμπειρα χέρια του.
O πείσμων Τζέιμς θα παλέψει γερά για να καταφέρει και να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα των χρόνιων προσπαθειών του. Θέλει η Σάρα –και κάθε άλλη Σάρα της κωφάλαλης κοινότητας– να αλλάξουν τρόπο ζωής, σχέσεων, συνηθειών, να «ακούσουν» άλλους ήχους, παρά αυτούς της μόνιμης σιωπής. Yπάρχουν ήχοι γι’ αυτούς, τους «άλλους», που είναι αόρατοι για τους «φυσιολογικούς» ανθρώπους (όπως, όντως, συμβαίνει και το αντίθετο). Eίναι, άλλωστε, τούτο που προσπαθεί να καταφέρει ο Λιντς, να ενώσει δύο κόσμους, δυσπρόσιτους τον έναν για τον άλλο, να τους φέρει όσο το δυνατόν κοντύτερα.
Η  μετάφραση-απόδοση έγινε για την παράσταση Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού που ανέβηκε το 2000 στην Αθήνα σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Το κείμενο συμπληρώθηκε για την παράσταση Παιδιά ενός κατώτερου Θεού που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και πάλι του Γιάννη Βούρου στο Θέατρο Βεάκη έως τις 24 Απριλίου.

Κάπα Εκδοτική  • Παπαρηγοπούλου  6,  Περιστέρι  • Τηλ: 210 6859273info@kapaekdotiki.grwww.kapaekdotiki.gr • fb/ Κάπα Εκδοτικήt @KapaEkdotiki