Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ - Η 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ!

 

Περιμένουμε να μιλήσει ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος

Δήμος Βριλησσίων : Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου το Σάββατο 30/3 στο Πνευματικό Κέντρο

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30/03/2024 στις 20:00 στην αίθουσα «Μουσών» του Πνευματικού Κέντρου, οδός Κισσάβου 11.

Το κοντσέρτο θα παρουσιάσουν ο μουσικός, φυσικός και συγγραφέας Δημήτρης Μαργαρίτης στο βιολί και η Μαρία Παπαπετροπούλου στο πιάνο.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν η κ. Γ. Αργυροπούλου, χήρα του αείμνηστου Μανώλη Γλέζου, καθώς η και η ανηψιά του Κατερίνα Γλέζου.

Συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων.

Δήμος Νέας Ιωνίας : Κάλυψη υπηρεσιών για ανθρώπους με προβλήματα ακοής από το ΚΕΠ

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την καλύτερη δυνατή κάλυψη υπηρεσιών για ανθρώπους με προβλήματα ακοής επιδιώκει η Διεύθυνση του ΚΕΠ Νέας Ιωνίας, παρέχοντας νέες δυνατότητες.
Σας ενημερώνουμε, ότι στο ΚΕΠ του Δήμου μας παρέχεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης δια ζώσης στη νοηματική γλώσσα.
Οι πολίτες, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, μπορούν να διεκπεραιώσουν το αίτημά τους από υπάλληλο της υπηρεσίας μας. Ως εκ τούτου, οι πολίτες, μπορούν να αποστέλλουν e-mail στο d.neasionias-attikis@kep.gov.gr και θα εξυπηρετηθούν άμεσα από ειδικά καταρτισμένο υπάλληλο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΠ

Δήμος Νέας Ιωνίας : Ξενάγηση στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. αντιπροσωπείας του Δήμου Λευκονοίκου

 Στα πλαίσια φιλοξενίας της αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου με το Δήμο Νέας Ιωνίας, Λευκονοίκου Κύπρου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Κέντρο Ανάδειξης και Σπουδής Μικρασιατικού πολιτισμού και στα Μουσεία ταπητουργίας υφαντουργίας και στο Λαογραφικό Μουσείο την οποία επιμελήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κος Γεράσιμος Λυκούδης
Την ξενάγηση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας κος Παναγιώτης Μανούρης, η Δήμαρχος του Δήμου Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη με σύσσωμη την αντιπροσωπία, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Ιωάννης Λαζαρίδης, η Αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Γεωργία Τσομπανίδου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικών Μελετών κ. Γεώργιος Καρακώστας.

Δήμος Πεντέλης : Συναυλία – αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο

 
Ο Δήμος Πεντέλης σας προσκαλεί με ιδιαίτερη χαρά σε συναυλία – αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο, με τη συμμετοχή της χορωδίας Κ.Α.Π.Η Νέας Πεντέλης, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και ώρα 19.00 μ.μ, στην αίθουσα Ιωάννης Καποδίστριας της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης (Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2 – Πεντέλη).Μαέστρος Χορωδίας: Γεώργιος Ζιάκας

Ρένα Δούρου: Τα πάνω κάτω της κλιματικής κρίσης

 


Μέχρι σήμερα οι δια-αρκτικές διαδρομές, μέσω του Βορειοανατολικού Περάσματος, ήταν από δύσκολες ως αδύνατες λόγω των πάγων. Όχι πια

Τα πάνω κάτω φέρνει η κλιματική κρίση με αλυσιδωτές οικονομικές, εμπορικές, γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές συνέπειες. «Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τη σοβαρότητα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής τα ΜΜΕ γενικώς συνδέουν την παγκόσμια υπερθέρμανση με την αύξηση καυσώνων και ξηρασιών, την τήξη των πάγων και την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας». Αυτά παρατηρεί, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Λουί Κοντρόν, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης στο γαλλικό υπουργείο Συνεργασίας, σε έκθεση που συνέταξε για το Ινστιτούτο «Ρομπέρ Σουμάν» και η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Χαρακτηριστικές είναι οι επιπτώσεις της ραγδαίας τήξης των πάγων στις θαλάσσιες οδούς. «Η ταχύτητα της τήξης είναι πρωτοφανής στην Ιστορία και μη αναστρέψιμη, ακόμα κι αν σταματήσει η κλιματική αλλαγή» προειδοποιούσε τον Ιανουάριο του 2023 ο διευθυντής του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Παγετώνων Μίχαελ Τσεμπ. Εξέλιξη με σοβαρές επιπτώσεις, καθώς, όπως παρατηρεί ο Κοντρόν, επιφέρει, μεταξύ άλλων, «διαφοροποίηση των βασικών θαλάσσιων δρόμων». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον αυτοί οι θαλάσσιοι δρόμοι θα αλλάξουν κατεύθυνση, υποβαθμίζοντας τη Διώρυγα του Σουέζ (κρίσιμος πόρος για την Αίγυπτο) ή την εναλλακτική διαδρομή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας! Θα περνούν από τη γνωστή διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας μέσω του Βερίγγειου Πορθμού και κατά μήκος της ακτής της Σιβηρίας. Πρόκειται για τη συντομότερη διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η οποία σήμερα είναι προσβάσιμη μόνο από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο «υπό τους όρους που θέτει η Ρωσία, δηλαδή τα πλοία πρέπει να συνοδεύονται από ένα παγοθραυστικό ή να διαθέτουν ενισχυμένη πλώρη». Μέχρι σήμερα οι δια-αρκτικές διαδρομές, μέσω του Βορειοανατολικού Περάσματος, ήταν από δύσκολες ως αδύνατες λόγω των πάγων. Όχι πια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 11 Ιανουαρίου 2021 δύο δεξαμενόπλοια με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) διέσχιζαν, ταξιδεύοντας προς αντίθετες κατευθύνσεις και χωρίς συνοδεία παγοθραυστικών, το Βορειοανατολικό Πέρασμα. Μια διαδρομή που έγινε εφικτή λόγω του μειωμένου πάχους του πάγου. «Ως το 2035 η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας μπορεί να μην εμποδίζεται από πάγους. Η απόσταση μεταξύ της Γιοκοχάμα και του Ρότερνταμ, στη διαδρομή αυτή, είναι 7.000 χλμ. σε σύγκριση με τα 11.000 χλμ. της οδού της Διώρυγας του Σουέζ και με τα πάνω από 14.000 χλμ. μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας» γράφει ο Γάλλος αναλυτής. «Με τα πυρηνικά παγοθραυστικά της και με επενδύσεις σε λιμάνια της Σιβηρίας είναι φανερό ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να διευκολύνει αυτή την οδό, αποκομίζοντας σημαντικά έσοδα, ενδεχομένως το ίδιο σημαντικά όσων αποκομίζει η Αίγυπτος από τη Διώρυγα του Σουέζ» προσθέτει.

Ιδιας τάξης προβλήματα εξαιτίας της υπερθέρμανσης παρατηρούνται και σε άλλο ένα πέρασμα- κλειδί από όπου διακινούνται εμπορεύματα αξίας περίπου 270 δισ. δολαρίων ετησίως: στη Διώρυγα του Παναμά, που χρησιμοποιούν κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα, μειώνοντας κατά 50% τον χρόνο διάπλου. Τα πλοία τη διασχίζουν μέσω ενός περίπλοκου συστήματος δεξαμενών ανύψωσης που απαιτεί 205 εκατ. λίτρα νερό από την τεχνητή λίμνη Γκατούν. Όμως η παρατεταμένη ξηρασία επιφέρει υποχώρηση της στάθμης της, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Παναμά να περιορίσει -τον περασμένο Νοέμβριο- από 40 σε 25 τα πλοία που την περνούν ημερησίως, ενώ εξετάζει και ένα εναλλακτικό σχέδιο «κόστους τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων, που αμφισβητείται και δεν έχει βρει ακόμη χρηματοδότηση», όπως σημειώνει ο Κοντρόν.

Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων-Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας

*Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης “Η Πεντέλη μας”- Ημερίδα : “Το Πεντελικό σε συνθήκες Κλιματικής Κρίσης – Απειλές και Ευκαιρίες”

 Αγαπητές φίλες και φίλοι, καλησπέρα


'Αλλη μια ενδιαφέρουσα Ημερίδα, για το Πεντελικό. αυτή τη φορά.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεντέλης “Η Πεντέλη μας”, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την επερχόμενη ημερίδα με τίτλο “Το Πεντελικό σε συνθήκες Κλιματικής Κρίσης – Απειλές και Ευκαιρίες” και μας προσκαλεί να την παρακολουθησουμε.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 από τις 10:30 έως τις 14:30 στο Κοινοτικό Κατάστημα Πεντέλης, Ηγουμένου Μακρυγιάννη 2.


Στην ημερίδα θα εξεταστούν οι πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το βουνό, ενώ παράλληλα θα διερευνηθούν οι δυνατότητες αποκατάστασης των ζημιών, της κλονισμένης οικολογικής του ισορροπίας και οι ανάγκες για βιώσιμη διαχείριση και προστασία του. Με μια ποικιλία από εξέχοντες/ουσες ομιλητές/ριες, η εκδήλωση υπόσχεται να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και να αναδείξει ελπιδοφόρες προοπτικές για το πολύπαθο Πεντελικό.

Στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας.

Θα είμαστε εκεί για το Βουνό και το Ρέμα μας.

Σας περιμένουμε!!

Για το Δ.Σ.

Μαρίνα Σμαραγδή (πρόεδρος)


Αγαπάμε το Χαλάνδρι - Δελτίο Τύπου για 25 η Μαρτίου 2024

 
«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»

Διακόσια τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από αυτό το καταλυτικό γεγονός που
σφράγισε τη νεότερη ιστορία μας και αποτέλεσε την αφετηρία της δημιουργίας του Έθνους
Κράτους μας.

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της Εθνικής παλιγγενεσίας μας σε ένα κόσμο
αλληλοσπαρασόμενο και μεταλλασσόμενο, η ρήση αυτή του Ρήγα Φεραίου αποκτά
μεγαλύτερη αξία.

Ένα γεγονός με ελληνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς όρους, μια επανάσταση που εγκαινιάζει
μια μακρά εποχή νεοτερικότητας που εξελίσσεται μέχρι τις ημέρες μας

Η συσσωρευμένη γνώση που αποκτήθηκε από την ιστορική αυτή περίοδο αποτελεί
παρακαταθήκη για όλους εμάς, χρήσιμη πάντα για την εξαγωγή συμπερασμάτων, για
εθνικό αναστοχασμό αλλά και ενδυνάμωση της συλλογικής εθνικής μας ταυτότητας.

Αυτούς του ήρωες που μας επιτρέπουν να συλλογιζόμαστε λεύτερα τιμάμε ακόμη μια
φορά.

Αυτούς που κάθε φορά που σαν Έθνος λυγίζαμε μας θυμίζουν ότι πρέπει να «ορθώσουμε
ανάστημα» ξανά.

Κι όπως έλεγε ο Θεόδωρος Κολοτρώνης:

«Το γένος μας κι άλλες φορές σταυρώθηκε, αλλά ιδού ζώμεν».

Χαλάνδρι - Πρόβλημα Ομβρίων στην οδό ΖακύνθουΣτην οδό Ζακύνθου ΤΚ 15232 στο Χαλάνδρι υπάρχει πρόβλημα από έλλειψη αγωγού ομβρίων υδάτων με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει το τμήμα της οδού Ζακύνθου για 50 μέτρα περίπου από την οδό Δανείων προς την Θησέως με αποτέλεσμα να εισέρχονται τα όμβρια ύδατα μέσω του πεζοδρομίου στα υπόγεια και ισόγεια των κατοικιών.Παρακαλούμε να γίνει αυτοψία από μηχανικούς του Δήμου για την λύση του προβλήματος.