Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι αριστεροί σοσιαλιστές


Του Σωτήρη Ρούσσου*

Τα συνέδρια των κομμάτων συνήθως δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινωνίας. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε εξαίρεση. Εκείνο που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν κατά πόσο το κόμμα μέσω του ιδρυτικού συνεδρίου του θα ανοιγόταν στην κοινωνία, ενσωματώνοντας όλο και μεγαλύτερο μέρος της στον προγραμματικό του λόγο και την οργανωτική του συγκρότηση. Με άλλα λόγια, ήταν καίριο διακύβευμα κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να αναφερθεί οργανωτικά στο 27% και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις υπέρβασής του. Σε άλλα σημεία το πέτυχε, σε άλλα όχι. Η ανάδειξη, για παράδειγμα, της αδιαφιλονίκητης ηγεσίας του προέδρου και η κοινή απόφαση για πρακτική διάλυση των συνιστωσών είναι θετικά στοιχεία, αφού δίνουν σε μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου σταθερό σημείο αναφοράς. Από την άλλη πλευρά, ενώ το συνέδριο στόχευε στην ενσωμάτωση ενός κόσμου που στην πλειονότητά του έχει πολιτικές αναφορές στην ελληνική σοσιαλιστική εμπειρία, έδωσε την εντύπωση ότι περιθωριοποιεί την εκπροσώπηση της σοσιαλιστικής τάσης, η οποία είχε κάνει, ήδη πριν από το Μνημόνιο, τη ρήξη με το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ.

Η περιθωριοποίηση αυτή οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, στην προτεραιότητα του ιστορικού στελεχικού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαριστούν οι μεταξύ τους διαφορές και να αποκρυσταλλωθούν σε συσχετισμούς εσωκομματικής ισχύος. Αυτό δεν είναι κατ” αρχήν κακό, αν συνοδεύεται από ιδεολογική και πολιτική αποσαφήνιση. Στην περίπτωσή μας όμως έγινε εν πολλοίς με όρους οργανωτίστικους, που ουσιαστικά εξοβέλισαν τις οργανωτικά αδύναμες και ασύντακτες σοσιαλιστικές δυνάμεις. Δεύτερον, στην επιλογή των σοσιαλιστικών ομάδων να διεκδικήσουν και να «διαπραγματευτούν» τη θέση τους στον ΣΥΡΙΖΑ με όρους προσωποπαγείς, χωρίς ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα που θα είχε γίνει μέρος του προσυνεδριακού και συνεδριακού διαλόγου και της διαπάλης των ιδεών. Οι προσωπικές στρατηγικές και οι προσωποπαγείς «διεκδικήσεις» ήταν επόμενο να διασώσουν προβεβλημένα πρόσωπα αλλά να «χαντακώσουν» την πραγματική ιδεολογική και πολιτική έκφραση της σοσιαλιστικής τάσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια η σοσιαλιστική τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αναπληρωθεί με «επαφές» παραγοντισμού και διαβουλεύσεις με απομεινάρια του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ που περιφέρονται τώρα ως «μωραί παρθέναι» πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σοσιαλιστική τάση θα πρέπει να συγκροτηθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ βασισμένη σε τέσσερις πυλώνες. Πρώτον, τον πατριωτικό, μιας και η σημερινή μάχη εναντίον της μνημονιακής καταστροφής είναι κατεξοχήν μάχη για την εθνική ανεξαρτησία. Ενα πατριωτικό αφήγημα που στέκεται στο 1821, στο Κιλελέρ και στους αγώνες για την εθνική ολοκλήρωση, στα μαθήματα της μικρασιατικής τραγωδίας, στο έπος του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης, των αγώνων για την απελευθέρωση της Κύπρου. Η πρόσφατη καταστροφή στην Κύπρο δείχνει πόσο σημαντικός είναι ένας πατριωτικός πυλώνας που θα περιλαμβάνει και θα νοιάζεται για το σύνολο του ελληνισμού απέναντι σε μετα-νεοαποικιακές λογικές, τις ραγδαίες ανακατάξεις στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και τον συνεχή τουρκικό αναθεωρητισμό, φανερό ή υφέρποντα. Ενα πατριωτικό αφήγημα που θα συγκρούεται με τον φασισμό και τον ρατσισμό σε όλα τα επίπεδα.

Δεύτερον, ο κοινωνικός/ταξικός πυλώνας, γιατί η μάχη αυτή θα πρέπει να προσδιοριστεί από την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με κύριους αντιπάλους τις μεταπρατικές και κρατικοδίαιτες διευθυντικές ελίτ τού κατ” ευφημισμόν ιδιωτικού τομέα, το τοκογλυφικό και κερδοσκοπικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και τα ΜΜΕ και τις πολιτικές ελίτ που τους στηρίζουν. Ο πυλώνας αυτός σημαίνει επίσης ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τον δημόσιο τομέα, ώστε να πάψει να κατατρύχεται από τη γραφειοκρατική παράνοια και τα λογής πελατειακά και συντεχνιακά δίκτυα. Ο πυλώνας αυτός δεν μπορεί, τέλος, παρά να περιλαμβάνει τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους και ιδιαίτερα τους πλέον αδύναμους, τους απόκληρους, τους μετανάστες και τις μειονότητες.

Ο τρίτος πυλώνας είναι ο διεθνιστικός/ευρωπαϊκός. Τα σημερινά προβλήματα στην οικονομία και την κοινωνία δεν μπορούν να λυθούν μόνο σε μία χώρα και μόνο από μία χώρα. Είναι απολύτως αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης με τα κινήματα της Ευρώπης και της Μεσογείου, που σήμερα βρίσκονται στην αιχμή των διεκδικήσεων για κοινωνική δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, ο πυλώνας αυτός προϋποθέτει μια ψύχραιμη ανάλυση των συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αποτελεί πεδίο ηγεμονικών επιδιώξεων και συνεχούς διεκδίκησης και συγκρότησης συμμαχιών και όχι χώρο υπερεθνικής «αρμονίας».

Τέλος, ο ουμανιστικός πυλώνας οφείλει να ανατρέξει στη μεγάλη κοινή ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά, στον Διαφωτισμό, στον λόγο του Ρήγα, στη γενιά των μεγάλων της γλώσσας μας, Σολωμό, Παλαμά και Παπαδιαμάντη, στη γενιά του ’30 και στη μεταπολεμική πολιτιστική ανηφόρα. Την ίδια στιγμή ο ουμανισμός αυτός θα πρέπει να είναι ριζοσπαστικός και ρηξικέλευθος, να περιλαμβάνει όλα τα νέα ρεύματα, ανοικτός στην παγκόσμια πολιτιστική παραγωγή, στον λόγο που εκπέμπουν οι νέοι δημιουργοί και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή θα μπορούσε, με κάθε ταπεινότητα, να είναι μια πρόταση για την έκφραση της σοσιαλιστικής τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρξε ούτε αυτή ούτε άλλη. Και είναι ευθύνη των αριστερών σοσιαλιστών και μόνο. Καθώς φαίνεται, οι μεγαλύτερες μάχες είναι μπροστά και η ανάληψη αυτής της ευθύνης γίνεται επείγουσα.

…………………………………………………………………………………………

* Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
http://www.efsyn.gr/

Σύμβαση για τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς.

Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χαλανδρίου και του Δήμου Αμαρουσίου για τη διάνοιξη και αποπεράτωση προς χρήση της οδού Φραγκοκλησιάς. 
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους δύο Δήμους και το συνολικό κόστος είναι 202.623,99€. Η εκτέλεση του έργου θα γίνει από το Δήμο Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου.
«Η σύμβαση αυτή αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την επίλυση ενός μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος που αφορά και τους δυο δήμους και ταλαιπωρούσε για χρόνια τους κατοίκους μας. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώνουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου», δήλωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γιώργος Κουράσης.
                                                                                                Γραφείο Τύπου Δήμου Χαλανδρίου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον «902»

Σε ανακοίνωσή του για τον «902» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:«Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους φίλους του σταθμού ράδιο – τηλεόραση "902 αριστερά στα FM" σχετικά με το σταθμό. Όπως γνωρίζετε, για δυο και πλέον δεκαετίες με το σταθμό "902" δώσαμε ένα σοβαρό και πολύμορφο αγώνα για ουσιαστική ενημέρωση του λαού, ώστε να ξέρει την αλήθεια, να διαμορφώνει άποψη μέσα στον κυκεώνα της στρέβλωσης των γεγονότων και της παραπληροφόρησης.

Ο σταθμός στήριξε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας και συνέβαλε στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό. Στήριξε την πολιτική του ΚΚΕ για να απαλλαγεί ο λαός από την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη φτώχεια, το καπιταλιστικό σύστημα που τη γεννά.

Ο "902" ραδιόφωνο – τηλεόραση χτίστηκε και αναπτύχθηκε με την ολόπλευρη βοήθεια του ΚΚΕ και τη στήριξη φίλων του κόμματος και του σταθμού, με τη δουλειά και το μεράκι των εργαζομένων σ’ αυτόν, δημοσιογράφων, τεχνικών, καλλιτεχνών.

Ο σταθμός στηρίχτηκε ως εκφραστής του δίκιου του λαού και από ευρύτερο λαϊκό κόσμο.

Στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της οικονομικής κρίσης η εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική, καθώς και οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους στο σταθμό, κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για να αντέξει ο σταθμός στις οικονομικές δυσκολίες. Παρ’ όλες τις προσπάθειες και τη στήριξη του ΚΚΕ, δεν έγινε δυνατό να αποφευχθεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του σταθμού.

Για τα προβλήματα αυτά και τις δυσκολίες είχαμε ενημερώσει επίσημα και δημόσια, πριν ένα χρόνο, μαζί με το γεγονός ότι η συνέχιση της λειτουργίας, ιδιαίτερα της τηλεόρασης, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν αδύνατη. Αυτό που κυριαρχούσε στην προσπάθειά μας ήταν και είναι να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του σταθμού στους εργαζόμενους, καθώς και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Στις προσπάθειες που κάναμε ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη και οι δυσκολίες πληρωμής στους εργαζόμενους, εξετάσαμε και την περίπτωση να πωληθεί η εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ραδιοτηλεοπτικής δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τη λειτουργία του σταθμού και την αντιμετώπιση συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων. Δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Υπήρξε τελικά δυνατότητα πώλησης και καταλήξαμε να δοθεί αυτή η λύση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις του σταθμού. Η πώληση αφορά υποδομές, μηχανήματα και αυτοκίνητα της εταιρείας. Ο διακριτικός τίτλος και τα σήματα λεκτικά και ηχητικά παραμένουν στο Κόμμα.

Έγινε αυτή η επιλογή σε σχέση με το κλείσιμο, γιατί δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του σταθμού προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Γνωρίζετε ότι ο σταθμός στηριζόταν πάντα οικονομικά από το ΚΚΕ. Στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ενίσχυση για τη λειτουργία του σταθμού.

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει έλλειμμα στην ενημέρωση του λαού, αλλά δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση.

Γνωρίζουμε ότι η επιλογή αυτή θα αποτελέσει μια ακόμη αφορμή για κακόβουλες επιθέσεις στον "902" και το ΚΚΕ. Είμαστε όμως σίγουροι ότι οι φίλοι του Κόμματος και του σταθμού θα υπερασπιστούν το Κόμμα και την πολιτική του και θα βρουν τον τρόπο να αναπληρωθεί το κενό στην ενημέρωση που αφήνει η έλλειψη του 902. Αυτή η έλλειψη της άλλης φωνής μπορεί να καλυφθεί με συζητήσεις μέσα στο λαό που οργανώνει το ΚΚΕ, από τον Ριζοσπάστη, το portal 902.gr στο διαδίκτυο. Παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται είμαστε σίγουροι ότι το δίκιο δεν πνίγεται και ο λαός θα βάλει τέλος στο άδικο σύστημα που ζούμε».

left.gr

Άλλο Σαβιόλα κι άλλο 902Γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Πουλήθηκε ο 902! Η είδηση δημοσιεύτηκε πρώτα στα ΝΕΑ και κάνει το γύρο του διαδικτύου, χωρίς μέχρι στιγμής να διαψευστεί από το ΚΚΕ. Στο σχετικό ρεπορτάζ μάλιστα δεν αναφέρεται μόνο ότι η εταιρεία που έχει στην κατοχή της το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του 902 μεταβιβάστηκε σε επιχειρηματία (σε ποιον δεν λέγεται) αλλά απαριθμούνται και όλα τα νομικά κόλπα τα οποία χρησιμοποιεί η ηγεσία του ΚΚΕ για να «νομιμοποιήσει» τη μεταβίβαση και να «χειριστεί» τους εργαζόμενους. Διότι, όπως αναφέρεται, ο άγνωστος επιχειρηματίας θέλει την εταιρεία «καθαρή», δηλαδή χωρίς το βάρος των εργαζομένων.

Πρόκειται για απίστευτη είδηση και απίστευτο ρεπορτάζ. Διότι:

Μπορεί να είναι ή να μην είναι νόμιμο, αλλά σίγουρα είναι βαθιά ανήθικο μια κομματική επιχείρηση, κομματικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία στήθηκαν, αδειοδοτήθηκαν και στηρίχτηκαν μέχρι σήμερα για να πολεμήσουν τον καπιταλισμό, να πωλούνται σήμερα σε ένα καπιταλιστή, για να κάνουν ακριβώς το αντίθετο: Να στηρίξουν τον καπιταλισμό!

Μπορεί να είναι ή να μην είναι νόμιμα τα «κόλπα» με το καθεστώς και την τύχη των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης του ΚΚΕ, αλλά σίγουρα είναι βαθιά αντεργατικά. Και παρόμοια μέτρα, όπου κι αν είχαν ληφθεί μέχρι σήμερα, το ΚΚΕ τα είχε καταδικάσει και ο 902 τα είχε στιγματίσει, ως αγριότητες ενός συστήματος που πρέπει να ανατραπεί. Είναι δυνατόν σήμερα τα ίδια μέτρα και την ίδια αγριότητα να επιβάλει το ΚΚΕ εν ονόματι οποιουδήποτε οικονομικού τιμήματος;

Μπορεί να είναι ή να μην είναι νόμιμο, αλλά είναι σίγουρα βαθιά αντιδημοκρατικό, μέσα ενημέρωσης που ανήκαν σε αριστερό κόμμα, στρέφονταν κατά της κυβέρνησης και κατά των μνημονίων, μέσα σε μια νύχτα να μετατραπούν σε προπαγανδιστές της κυβέρνησης και των μνημονίων, επειδή το κόμμα-ιδιοκτήτης εισέπραξε από τον καπιταλιστή-αγοραστή κάποια χρήματα. Αν για παράδειγμα ο φίλος του Σαμαρά εφοπλιστής Μαρινάκης αποφάσιζε, εκτός από τον Σαβιόλα, να αγοράσει και τον 902 (για παράδειγμα, είπαμε, όχι ότι ξέρουμε τίποτε…) αυτό θα σήμαινε ότι τα μέσα ενημέρωσης του ΚΚΕ θα βρίσκονταν στην επιρροή Σαμαρά. Είναι αυτό δημοκρατικό; Και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι άλλο 902 κι άλλο Σαβιόλα;

Μπορεί να είναι ή να μην είναι νόμιμη, αλλά αυτή η πώληση είναι το άκρον άωτον του κυνισμού. Και του πολιτικού αμοραλισμού. Ως εκ τούτου ας είμαστε καθαροί: Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση το ΚΚΕ της ταξικής καθαρότητας, της πολιτικής εντιμότητας, της επαναστατικής σταθερότητας να έχει εμπλακεί σε τέτοια συναλλαγή. Να πουλάει όχι τα ασημικά αλλά την ψυχή του -γιατί ψυχή του είναι οι εργαζόμενοι και η φωνή τους. Και να λησμονεί τη Δευτέρα αυτό που δήλωσε την Κυριακή στα Παραπολιτικά (στην εφημερίδα που ΔΕΝ είναι του κυρίου Μαρινάκη) ο Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κόμμα καιροσκοπικό, τυχοδιωκτικό, άλλα να λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ.
Ας διαψεύσει λοιπόν το κόμμα την αθλιότητα που το θέλει συμμέτοχο σε μια πράξη ακραίας και ανήθικης συναλλαγής. Για να καταλάβουν όλοι επιτέλους αυτό που το ίδιο διακηρύσσει τόσα χρόνια, ότι το ΚΚE έχει καθαρά χέρια. Συνεπώς ότι άλλο Σαβιόλα κι άλλο 902…

Ο γαλάζιος πρίγκιπας που έγινε βαρόνος της καντίνας στο Χαϊδάρι

Υπήρξε λαμπρό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και «ένοικος» του Μαξίμου, ενώ ανήκε στο στενό περιβάλλον των συνεργατών του Κ. Καραμανλή, χάρη στην εμπιστοσύνη που είχε στο πρόσωπό του ο Θ. Ρουσόπουλος.


Το αψεγάδιαστο -μέχρι πρότινος- προφίλ του αντιδήμαρχου Χαϊδαρίου «λερώθηκε» το Σάββατο 27 Ιουλίου, όταν αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες για απόπειρα εκβίασης και παθητική δωροδοκία. Οι «Αδιάφθοροι» των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ τον έπιασαν επ' αυτοφώρω με 1.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, που τα είχε παραλάβει από ιδιοκτήτη καντίνας, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, τον εκβίαζε για να μην του βάλει λουκέτο. Μάλιστα, όπως προέκυψε από την έρευνα, εκβίαζε και δεύτερο ιδιοκτήτη καντίνας, απαιτώντας 5.000 ευρώ για μια απλή ανανέωση άδειας.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, ο ξανθομάλλης αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών Χαϊδαρίου, δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από «πρίγκιπας» του Μαξίμου έφτασε να γίνει ο «βαρόνος» του Χαϊδαρίου.

Ο 45χρονος φιλόλογος ανέπτυξε από τα φοιτητικά του χρόνια πολιτική δράση στην Οργάνωση Νέων Νέας Δημοκρατίας.
Στο «πόθεν έσχες» που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο δηλώνει... μειωμένα εισοδήματα για το 2012.

Την περίοδο 1994-1995 ήταν πρωτοκλασάτο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Οργάνωσης. Στην ηλικία των 29 ετών, το 1997, αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου στην ΟΝΝΕΔ, ενώ το ίδιο έτος ο «κολλητός» του Δ. Μαραβέλιας γίνεται πρόεδρος της Οργάνωσης. Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ, το όνομα του Μ. Λιακόπουλου αναγράφεται φαρδιά-πλατιά στη λίστα με τα στελέχη που αξίζουν τον «σεβασμό που στήριξαν την οργάνωση, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια και ηγήθηκαν της πορείας της στα πρώτα της βήματα» και που «άνοιξαν τον δρόμο στους συνεχιστές της».

Με τον συνδυασμό «Καλύτερο Χαϊδάρι», διεκδικεί θέση δημοτικού συμβούλου το 2002 και βρίσκεται στην Αντιπολίτευση. Το μέλλον του Μ. Λιακόπουλου στην τοπική αυτοδιοίκηση διαγράφεται ως... πολλά υποσχόμενο, αλλά θα πρέπει να περιμένει, καθώς η πολιτική καριέρα του θα φτάσει στο απόγειό της το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία θα γίνει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Ο Θ. Ρουσόπουλος είναι το δεξί χέρι του πρωθυπουργού και ο Λιακόπουλος αναρριχάται ραγδαία στην ιεραρχία της παράταξης.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ, γίνεται τιμητική αναφορά στον Μάριο Λιακόπουλο, που διατέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Οργάνωσης.

Το 2005 γίνεται «ένοικος» της πρωθυπουργικής έδρας, καθώς επιλέγεται για τη στελέχωση του Μεγάρου Μαξίμου και περιβάλλει τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Θοδωρή Ρουσόπουλο.

Σύμφωνα με το ΠΔ 98/2005 που είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το πολιτικό γραφείο του Κ. Καραμανλή θεωρούνταν «αυτοτελής δημόσια υπηρεσία» στο οποίο υπάγονταν έξι γραφεία. Το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού έδρευε στο Μαξίμου και στο «Εκτο Γραφείο Οργάνωσης και Διοίκησης» υπηρετούσε σε θέση ειδικού συμβούλου ο Μ. Λιακόπουλος.

Η προϊσταμένη του 6ου γραφείου μπορεί στα χαρτιά να είχε υπό τη δικαιοδοσία της 35 άτομα, αλλά ήξερε ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στον φιλόλογο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με έγκυρες πηγές του «Εθνους της Κυριακής», ο Θ. Ρουσόπουλος ήταν ο άνθρωπος που «τράβηξε» από το έκτο γραφείο τον Μ. Λιακόπουλο και του έδωσε άτυπη θέση στο γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου. Με την κατάρτισή του ως φιλόλογος είχε υπό την ευθύνη του την επιμέλεια και τη διόρθωση των δελτίων Τύπου. Βέβαια, ο... διορθωτής έχει γράψει ανορθόγραφα στο Πόθεν Εσχες, που έχει συμπληρωθεί χειρόγραφα, τη λέξη «ΣΥΖΗΓΟΣ».

Οι παροικούντες την... πρωθυπουργία θυμούνται τον Μ. Λιακόπουλο να ανήκει στον στενό κύκλο ανθρώπων του Θ. Ρουσόπουλου ως προστατευόμενός του, ο οποίος τον έφερε κοντά στον πυρήνα της εξουσίας, όπως λένε στο «Εθνος της Κυριακής» άτομα που έζησαν από κοντά την άνοδο του φιλολόγου.

Ο γαλάζιος «πρίγκιπας» επιστρέφει στην τοπική αυτοδιοίκηση και, μαζί με τον καλό του φίλο Δ. Μαραβέλια, διεκδικούν στις εκλογές του 2006 τον Δήμο Χαϊδαρίου. Αυτή τη φορά η δημοτική παράταξη βγαίνει πρώτη και οι δύο εκπαιδευτικοί γίνονται «κάτοικοι» του Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Η άνοδος του Μ. Λιακόπουλου στον δήμο είναι συνεχής και, μετά την ανανέωση της θητείας του συνδυασμού «Καλύτερο Χαϊδάρι» το 2010, γίνεται πρωταγωνιστής, καθώς είναι ο πρώτος σε ψήφους εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Τοποθετείται στην αντιδημαρχία Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών. Είναι πλέον αρμόδιος για την έκδοση αδειών σε καταστήματα, μπαρ και... καντίνες. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, ψιθυρίζεται στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου ότι θα πάρει το «χρίσμα» να είναι ο επόμενος δήμαρχος Χαϊδαρίου, καθώς ο Δ. Μαραβέλιας ήταν να κατέβει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μ. Λιακόπουλος έχει ανέβει πολύ ψηλά στην ιεραρχία και η πτώση του γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή. Ο 45χρονος, με τα σγουρά ξανθά μαλλιά, έχει καταγωγή από τα Κύθηρα και είναι παντρεμένος με νηπιαγωγό. Και οι δύο εργάζονται σε εκπαιδευτήρια της Δυτικής Αττικής. Με τον Δ. Μαραβέλια είναι παιδικοί φίλοι και συμμαθητές και ακολούθησαν κοινή επαγγελματική και πολιτική πορεία. Εκπαιδευτικοί και οι δύο, φιλόλογος και φυσικός, εκπρόσωπος Τύπου και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, αντιδήμαρχος και δήμαρχος Χαϊδαρίου, αντίστοιχα.

Η παράνομη δράση του αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών δεν εξέπληξε αρκετούς. Τα μεγάλα χρηματικά ποσά που αποσπούσε από ιδιοκτήτες καντίνας, προκειμένου να μην τους «σφραγίσει», εξηγούν την ανεξήγητη σε πολλούς οικονομική άνεση που εμφάνιζε το παρουσιαστικό του, αφού συνήθιζε να ντύνεται με τις πιο ακριβές και επώνυμες μάρκες ρούχων.

Ο μισθοί του εκπαιδευτικού και του αντιδημάρχου δεν είναι αρκετοί για να δικαιολογήσουν τα ακριβά ρούχα και υποδήματα. Στο Πόθεν Εσχες που κατέθεσε στον Αρειο Πάγο, δηλώνει μειωμένα εισοδήματα για το περασμένο έτος, που μαζί με της συζύγου του δεν ξεπερνούν τους μισθούς δύο εκπαιδευτικών.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πίσω από την αδειοδότηση καντίνας κρύβονται... χρυσές μπίζνες. Το «βρώμικο», που είναι παρηγοριά για τους ξενύχτηδες, είναι και πηγή υψηλών εισοδημάτων για όσους καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει πολλά «παιχνίδια», όχι μόνο για τις άδειες αλλά και για το ποιος θα εξασφαλίσει τα πιο χοτ στέκια, για μεγαλύτερη πελατεία.

Αλλος ο πραγματικός ιδιοκτήτης
Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Λιακόπουλος, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, απαιτούσε από 52χρονο ιδιοκτήτη καντίνας το ποσό των 1.000-1.200 ευρώ το δίμηνο, ως «προστασία» για να μη στείλει τη Δημοτική Αστυνομία και του βάλει λουκέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η άδεια της καντίνας δεν είναι στο όνομα του 52χρονου αλλά σε άλλο πρόσωπο που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης εννέα ετών για υπόθεση με ναρκωτικά, μολονότι απαιτείται από τον νόμο λευκό ποινικό μητρώο για παραχώρηση άδειας. Ο 52χρονος είχε υπενοικιάσει την άδεια της καντίνας και είχε αγοράσει έναντι ακριβού τιμήματος τον εξοπλισμό της. Αυτή την πληροφορία φέρεται ότι γνώριζε ο αντιδήμαρχος και πατώντας πάνω σ' αυτή εκβίαζε τον ιδιοκτήτη της καντίνας να του δίνει χρήματα για να κρατήσει μακριά την αστυνομία. Αλλά η παραπάνω περίπτωση δεν ήταν η μόνη, αφού σύμφωνα με τις Εσωτερικές Υποθέσεις είχε ζητήσει το ποσό των 5.000 ευρώ για ανανέωση άδειας και μάλιστα από πολύτεκνο πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Το θύμα προσήλθε αυτοβούλως στην αστυνομία και κατήγγειλε το περιστατικό, διότι η άδειά του ήταν νόμιμη και απλώς είχε λήξει στις αρχές του έτους. Σημειώνεται ότι οι άδειες καντίνας δίνονται σε άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.λπ.), ενώ τα δημοτικά τέλη που καταβάλλονται για μια καντίνα δεν ξεπερνούν ετησίως τα 1.500 ευρώ. 
Ο αντιδήμαρχος ζητούσε 1.200 ευρώ κάθε δίμηνο και 5.000 ευρώ για ανανέωση.

Oι πολίτες του Χαϊδαρίου, σχολιάζουν τα δύο περιστατικά εκβίασης ως την «κορυφή του παγόβουνου» και εκτιμούν πως ενδέχεται ο αριθμός των καταγγελιών να αυξηθεί δραματικά. Την ίδια στιγμή, πηγές αναφέρουν ότι θα ασκηθεί και πειθαρχικός έλεγχος στον Μ. Λιακόπουλο, ώστε να εκπέσει και ως εκπαιδευτικός.

Παύθηκε από τον δήμο και μιλάει για σκευωρία
Ο Μ. Λιακόπουλος βρίσκεται προφυλακισμένος, με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, κατηγορούμενος για απόπειρα εκβιασμού και παθητική δωροδοκία. Το δικηγορικό γραφείο του Μ. Ζαφειρόπουλου έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αντιδημάρχου, ο οποίος ισχυρίζεται ι ότι είναι θύμα σκευωρίας που οργανώθηκε για να τον εκδικηθούν επειδή κλείνει καντίνες που δεν πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές. Ο Μ. Ζαφειρόπουλος είναι ο γιος του αείμνηστου Νώντα Ζαφειρόπουλου, που είχε διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Aθηνών (ΔΣΑ) και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Αθηνών. Ο δήμαρχος Δ. Μαραβέλιας, με αστραπιαίες κινήσεις ανακοίνωσε την παύση του παιδικού του φίλου και αντιδημάρχου δημοσιεύοντας την εξής ανακοίνωση: «Η απόλυτη διαφάνεια στη Διοίκηση του Δήμου μας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και για εμένα προσωπικά, μπροστά στην οποία φιλικές και πολιτικές σχέσεις μπαίνουν στην άκρη».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Πήγε στο ραντεβού σαν... επαγγελματίας

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ο αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου είχε μπει στο στόχαστρο των Εσωτερικών Υποθέσεων εδώ και καιρό. Τελικά, του πέρασαν χειροπέδες, αφού τον έπιασαν επ' αυτοφώρω με το ποσό των 1.000 ευρώ, που είχε απαιτήσει εκβιαστικά από ιδιοκτήτη καντίνας που βρίσκεται απέναντι από τον Διομήδειο Κήπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πίεζε να πάρει γρήγορα τα χρήματα γιατί ήθελε να φύγει για... διακοπές. Η αρχή του τέλους για τον Μ. Λιακόπουλο έγινε όταν το 52χρονο θύμα δεν είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει το ποσό των 1.200 ευρώ και προχώρησε σε επίσημη καταγγελία.

Προσημείωση
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προσημείωσε τα χαρτονομίσματα και στη συνέχεια ο 52χρονος έδωσε ραντεβού στην καντίνα με τον αντιδήμαρχο. Στην προγραμματισμένη συνάντηση, ο Μ. Λιακόπουλος εμφανίστηκε με εμπειρία, καθώς κινήθηκε έξυπνα και μεθοδικά ώστε να μη γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις του. Αφού βεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχαν αδιάκριτα μάτια, πήρε το προσημειωμένο ποσό των 1.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν από απόσταση όσα συνέβαιναν. Ακολούθησαν τον αντιδήμαρχο και τον ακινητοποίησαν στο αυτοκίνητό του. Σε έρευνα που έγινε στο όχημά του βρέθηκε το ποσό με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Στη δεύτερη περίπτωση εκβιασμού, ο 45χρονος αντιδήμαρχος, ζήτησε από πολύτεκνο ιδιοκτήτη καντίνας στην Ιερά Οδό να του καταβάλει εφάπαξ το ποσό των 5.000 ευρώ για μια απλή ανανέωση άδειας.

Λευτέρης Μπιντέλας - Νίκος Β. Τσίτσας, Εφημερίδα "Έθνος", 3/8/2013

Δημόσιο: Έως και 8.500 προσλήψεις το 2013...ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΣΑΣΤΕ.

Μετά την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο εντός του 2013. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Mega, προσδιόρισε τις προσλήψεις σε 5.000 έως 10.000 προκειμένου να αντικατασταθούν αυτοί που θα απολυθούν με βάση τον κανόνα 1 προς 1 και αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν ή θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο με βάση το 1 προς 5.Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του aftodioikisi.gr Ε Δ Ω

Προς ΤΙ, τότε, οι εκατοντάδες - προς το παρόν - απολύσεις οικογενειαρχών και ΠΑΛΑΙΩΝ υπαλλήλων, χωρίς - ΜΑΛΙΣΤΑ - κάποια "πρόνοια", κάποιο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ "προγραμματισμό" για την περαιτέρω επαγγελματική και οικογενειακή ζωή τους; Θα μου πείτε τώρα, ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "προγραμματισμός", ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ζωή" και ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "τσίπα"; Είναι απλά λεξούλες που ηχούν στα αφτιά εκβιαστών των εκβιαστών σαν ενοχλητικά κουνούπια που βουΐζουν λίγο πριν πιουν ΑΙΜΑ...
Στο "τέλος", βέβαια, ΘΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ. ΟΧΙ στο "πόσο", αλλά στο "ποιος" είναι Έλληνας...
(ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ προς αποφυγή "τυχαίας" παρανόησης : Δύο (2) ΘΑ είναι οι κατηγορίες "στο τέλος": Οι Έλληνες και οι "άλλοι", δηλαδή οι "ΝΔ, Πασοκ και άλλες δημο-κρατικές δυνάμεις")

Δ.Χ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!