Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012

3 ΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΣΗΚΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΟΙ "ΝΟΜΙΜΟΙ"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΛΥΑ – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΕΛΑΣ, ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΙΔΕΟΛΗΨΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑΣ. (ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ)

1ο μέρος του αφιερώματος στην ΦΛΥΑ:  http://stinplatia.blogspot.com/2012/01/blog-post_07.html

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ:

ΦΛΥΑ 1994 -2002
Η ΦΛΥΑ ήταν ένα ανενεργό νομικό πρόσωπο του Δήμου, που είχε ιδρυθεί την πρώτη περίοδο (1990 – 1994), Παττακού,  πάνω σε μια εισήγηση του  - εκ των ΡΕΑΛΙΣΤΩΝ θεωρητικών του πραγματικού σοσιαλιστικού χώρου στο Χαλάνδρι - Τίμου Θεοχάρη (πρόεδρου του Δ.Σ. επί Ν. Πέρκιζα) σε συνεργασία με τον Αλέκο Βαρβέρη, τον Σπύρο Κάζο, και υπό της παρακολούθηση κάποιων εξ ημών των νεοτέρων – ΤΟΤΕ ήμασταν ακόμα  νέοι - που θεωρούσαμε από ΤΟΤΕ ότι εκεί κάπου πρέπει να αναζητηθεί το μέλλον της αυτοδιοίκησης:
ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΣΦΥΟΚΑΜΨΙΑ ΣΤΙΣ ΥΠΟΥΡΓΑΡΕΣ. (Από τότε είμεθα ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ και ΨΙΛΟΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ).
Αυτό το νομικό πρόσωπο ιδρύθηκε τότε, με αρχικό κεφάλαιο 15 ΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ.  (Δεν είχαμε σωθεί ακόμα, δεν είχε γίνει ακόμα το ευρώ, είμασταν άσωστοι).
Δεν γούσταρε βέβαια και  πολύ η ηγετική κλίκα που ήταν αντιδημαρχάρες και δεν ήθελαν να εκχωρήσουν αρμοδιότητες (ΕΙΔΑΤΕ ΠΟΣΟ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ) αλλά μας έκαναν την χάρη για να μην φωνάζουμε και να βολευόμαστε  και εμείς ιδεολογικά – αφού για βόλεμα στη νομή της εξουσίας δεν υπήρχε συζήτηση. ΗΤΑΝ ΚΑΠΑΡΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ.
Μέχρι να ιδρυθεί λοιπόν η ΦΛΥΑ – που δεν ήθελαν -  έφυγε μια τετραετία!
Την δεύτερη τετραετία Παττακού – Ω ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ – ορίστηκε το πρώτο της συμβούλιο.
Βέβαια αυτοί που επέμεναν να δημιουργηθεί η δημοτική επιχείρηση ολόκληρη την πρώτη τετραετία ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΞΩ από το Δ.Σ.
Και τότε η ΦΛΥΑ  πέρασε  το αρχικό ισχυρό σοκ, όταν φαγώθηκε ολόκληρο το εταιρικό του κεφάλαιο -15.000.000 δρχ.   (από την ηγετική κλίκα),  για να φτιαχτεί – ΚΑΙ ΚΑΛΑ - ένα πολιτιστικό καφενείο στην πλατεία,  που ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ , αλλά τα λεφτά ... ΑΝΤΙΟ.
(ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΙΑ).
ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΤΙ Η ΦΛΥΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ, ΑΦΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ, αφού είναι παράνομο να ξαναεπιδοτηθεί. Την άποψη υποστήριζαν και οι μπλε εταίροι της παρέας - αντιπολίτευση τότε στο Δ.Σ.
(Οι παλαιοκομματικοί ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ αυτό κάνουν πάντα. ΞΟΔΕΥΟΥΝ Ο,ΤΙ ΒΡΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΕΡΗΜΟ.
ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΚΡΙΔΕΣ!)
Οι άλλοι, που χτίζουν κάνουν ενίοτε και λάθη. ΑΛΛΑ ΧΤΙΖΟΥΝ!
 Στη συνέχεια (1999) ένας τρελός -έγινε πρόεδρός της εταιρίας  και παρόλο ότι δεν ΕΙΧΕ ΠΙΑ Η ΕΤΑΙΡΙΑ  ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΔΡΑΧΜΗ, (δεν είχαμε σωθεί ακόμα – δεν είχαμε μπει στην ευρωζώνη, δραχμές είχαμε  τότε)  ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ-  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (πώς να αμοιφτεί αφού τα λεφτά τα είχε ξακατινιάσει ο προηγούμενος χωρίς να κάνει τίποτα).
ΕΠΕΜΕΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΖΗΤΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ Δημοτικό Συμβούλιο ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΟΡΙΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (Δεν είχαμε  εκσυγχρονιστεί ακόμα, δεν την έλεγαν Δ.Ο.Υ.)  ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ  και δηλώνοντας ότι «ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΥΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΑΣ, αλλιώς θα δουλέψουμε τσάμπα. Πρώτη φορά άλλωστε δεν θα είναι».

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ - ΜΕΧΡΙ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ αφού ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΙΛΙΑΣΕ,  ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ -  Η ΠΙΤΣΑ ΓΚΙΚΑΚΗ, μετέπειτα Γ.Γ. του Δήμου επί Ζαφειρόπουλου.
ΗΤΑΝ ΤΟ 1999 όταν ζητήθηκε η μεταβίβαση δύο, τριών , ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ αρμοδιοτήτων, στην δημοτική επιχείρηση με πρώτη την υπαίθρια διαφήμιση ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΕΔΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ - επίσημα - ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ από μισθώματα και κάτι τρίχες  από δημοτικά τέλη (ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΘΑΝΑΣΑΚΗ)  και τα λουλουδάδικα στο νεκροταφείο που ο δήμος εκμίσθωνε για κάτι ψίχουλα.

(Όποιος δεν πιστεύει ας ανατρέξει στα τεύχη των τότε προϋπολογισμών – απολογισμών για να λάβει απάντηση για το πού πήγαινε το χρήμα από την υπαίθρια διαφήμιση πριν υπάρξουν οι ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ της ΦΛΥΑ. ΕΞΑΫΛΩΝΟΝΤΑΝ! ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ. ΜΗΔΕΝ για το δημοτικό ταμείο.)
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΠΙΑΤΣΑ. (Ήταν περίοδος με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης 4,5 ή 6 % - όχι με ύφεση .... 7 όπως τώρα.)
Δυστυχώς ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, διότι οι ενδοπαραταξιακές ισορροπίες της – παραπαίουσας τότε – παράταξης της διοίκησης  δεν επέτρεπαν να γίνει κάτι τέτοιο.  Εμείς είμαστε δεδομένοι. Ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος όμως ….
Ο Κώστας Παττακός  δεν ήταν ο Παττακός της πρώτης τετραετίας. Είχε ήδη μπει σε φάση παραίτησης.


Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *