Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Γλέζος: Οι Σκοπιανοί να βγάλουν τη λέξη «Μακεδονία» από το μυαλό τους



Ο Μανώλης Γλέζος πήρε θέση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

«Μια χώρα που έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές της, ακόμα και την εθνική της ανεξαρτησία, δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γλέζος.

«Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται, αδιαφορώντας για τη Μακεδονία», προσθέτει, ενώ τονίζει πως οι Σκοπιανοί θα πρέπει να βγάλουν τη λέξη «Μακεδονία» από το μυαλό τους.

Ολόκληρο το άρθρο του Μανώλη Γλέζου:

Για ακόμη μία φορά, το ελληνικό έθνος, ως κράτος, οδηγείται σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών. Εκβιασμό από το ΝΑΤΟ και τις ιδιοκτήτριες αυτού, τις ΗΠΑ.

Οδηγείται σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Μάθιου Νίμιτς.

Και είναι για αυτούς άλλο ένα τρόπαιο να υποχρεώνουν μια κυβέρνηση, που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, να ακολουθήσει, δεχόμενη αυτές τις αποφάσεις για να μπορέσει να γίνει διεύρυνση ενός αμαρτωλού στρατιωτικού συνασπισμού σαν αυτόν του ΝΑΤΟ.

Ομως, μια χώρα που έχει παραχωρήσει τα πάντα στους δανειστές της, ακόμα και την εθνική της ανεξαρτησία, δεν έχει και πολλά περιθώρια να αντιδράσει.

Το μόνο από τα όπλα που της έχουν απομείνει είναι ένα αρραγές μέτωπο του λαού, που θα ορθώσει ενωμένος το ανάστημά του, μαζί με όλους τους φορείς που τον εκφράζουν, εκτός από τους νοσταλγούς του Χίτλερ.

Οι χειρισμοί από την αρχή ήσαν ατυχείς. Αντί της άμεσης σύγκλησης ενός, διευρυμένου και από προσωπικότητες, συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ακολουθήθηκε μια μυστική διπλωματία με διαρροές.

Αντί μιας ευρύτερης συναίνεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από τη Μακεδονία, πάνω από αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν, και επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, εθνικό συμφέρον.

Αντί για ενότητα, διχασμός, αντί για «παλλαϊκή εθνική έξαρση», παραληρήματα μίσους.

Εζησα αρκετές φορές, μαζί με αυτόν τον λαό, αυτό που αποκαλούν «παλλαϊκό ξεσηκωμό». Το έπος του 1940, τη γερμανική εισβολή, τη μάχη της Κρήτης, τα μεγάλα γεγονότα της Κατοχής, την Απελευθέρωση, τη δεκαετία του 1960, μετά την πτώση της χούντας, αλλά και τη συνέχεια, τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε νίκες αλλά και σε πικρές ήττες.

Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα και υπάρχει εξήγηση. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει τους κομματικούς σχηματισμούς να νοιάζονται, δυστυχώς, για το κομματικό και προσωπικό συμφέρον.

Είναι αντιληπτό σε μεγάλη μερίδα πολιτών ότι το πάθος για την εξουσία είναι πάνω από ό,τι συμφέρει τη χώρα και τον λαό της. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται, αδιαφορώντας για τη Μακεδονία. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπογράφουν γραμμάτια που δεν μπορούν να εξοφλήσουν.

Δυστυχώς, οι κατακερματισμένες αριστερές δυνάμεις αδυνατούν προς το παρόν να παρέμβουν, να δείξουν τον υπεύθυνο αυτής της νέας κρίσης για το όνομα των γειτόνων, αναζητούν να υψώσουν λόγο που να ενώνει τον λαό.

Η συμμετοχή του κόσμου στα δύο συλλαλητήρια ήταν μεγάλη, αλλά δεν αρκεί. Οι δυνάμεις που τον κάλεσαν έκρυψαν τον πραγματικό υπεύθυνο και προσπάθησαν να κατευθύνουν τη δίκαιη οργή του σε κατευθύνσεις που συνέφεραν αυτούς και όχι σε αυτό που θα βοηθήσει σε μια λύση αποδεκτή από τους πολίτες αυτής της χώρας.

Πώς να τους εμπιστευθεί ξανά ο λαός, που έχει αλάθητο αισθητήριο. Προκύπτει άμεση ανάγκη να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι ενός κινήματος που θα το αγκαλιάσει όλος ο λαός και που θα καταγγείλει τις δυνάμεις που σέρνουν την κυβέρνηση σε μια επώδυνη λύση.

Δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που απλώς θα κάνουμε πλάτες στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ παραχωρώντας ό,τι αυτό μας ζητήσει. Αν δεν το πετύχουμε, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και εις βάρος της χώρας μας.

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων.

Ενας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού

Πηγή: Γλέζος: Οι Σκοπιανοί να βγάλουν τη λέξη «Μακεδονία» από το μυαλό τους | iefimerida.gr

Συμπαράσταση της Ένωσης Γονέων Χαλανδρίου στους Σχολικούς Καθαριστές/στριες


Τη Δευτέρα 12/2/2018 προχωρούν σε 24ωρη απεργία τα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων.

Η Ένωση Γονέων Χαλανδρίου εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων που φροντίζουν καθημερινά για την καθαριότητα των σχολείων των παιδιών μας, και στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρους απασχόλησης, αξιοπρεπείς αμοιβές, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση των κανόνων υγιεινής & ασφάλειας και κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Οι καθαρίστριες είναι αυτές που αγωνίζονται σε καθημερινή βάση, μέσα από αντίξοες συνθήκες, ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι καθαρές, για να μπορούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να λειτουργούν μέσα σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Είναι πάγιο αίτημά μας η εξασφάλιση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους (πρωινή καθαριότητα), διότι η υγεία των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου

Πολιτική στον αστερισμό των Nova και Super Νova.


Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη (*)




 

Τα συλλαλητήρια άλλαξαν το τερέν των ενδιαφερόντων, την ατζέντα της θεματολογίας των ενασχολήσεων μας. Μετέφεραν το προβληματισμό μας στα ουσιαστικά, στα σημαντικά. Στο Έθνος.
Μια αναλαμπή ενασχόλησης με Εθνικά, με Αξίες, με ιδέες. Μία αναλαμπή όμως; Όχι, οπωσδήποτε όχι. Τα συλλαλητήρια ήταν η αρχή. Τώρα αρχίζουμε.
Και κρατήστε δυνάμεις και αντοχές για δύσκολα, στενάχωρα, παρατεταμένα. Με αντοχές, χωρίς απογοητεύσεις και ολιγοψυχίες. Με Εθνική ανάταση, επιμονή και καρτερία.

Αλλά η Κυβέρνηση τώρα με την Novartis, ξαναρίχνει τη μπάλα στα μικροπολιτικά.
Μια ιστορία που θα στρέψει το ενδιαφέρον του Έλληνα σε μια σαπίλα, στο διχασμό και στη μιζέρια.
Στη μικροπολιτική αντιπαράθεση. Όταν δεν υπάρχουν ιδεολογίες, ιδέες και αξίες, καταφεύγουν στον φανατισμό, στην στείρα αντιπαράθεση, στα κτυπήματα κάτω από την μέση. Φαινόμενα πολιτικής κατάπτωσης και ευτελισμού της δημόσιας ζωής.
Μπαίνουμε στην εποχή των Nova: Nova cinema, Nova Macedonia, Nova-rtis. Μπήκαμε στον αστερισμό του Supernova(1) ;

Μια ιστορία που θα ακολουθήσει μια διαδικασία, γνωστή, που την έχουμε δει κατ επανάληψη. Μεγάλος ντόρος, πολύ κουρνιαχτό, πολύ μπόχα, αμαύρωση του πολιτικού τοπίου, κατάπτωση της κοινωνικής ηθικής.

Το αναμάσημα τέτοιων θεμάτων, ενεργεί σαν επίμονος, αρνητική εξοικείωση και εθισμός της κοινωνίας στην υποβάθμιση των ηθών και της ηθικής.
Με ανάλογη έκπτωση της κοινωνικής ζωής στην καθημερινότητά της: Εύκολο κέρδος, αρπαχτή, χρηματισμός, μίζα, δωροδοκία, αυθάδεια, αυθαιρεσία, καμία λογοδοσία.

Μετά από μερικά χρόνια η υπόθεση θα κλείσει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Δεν θα καταλάβουμε τι έγινε και δεν θα τιμωρηθεί κανένας. Θα συγκαλυφθούν όλα, θα μας μείνει ο μικροπολιτικός διχασμός, τα απατηλά μικροπολιτικά ψευτοδιλήμματα και θα έχουμε χάσει τα ουσιαστικά για το Έθνος και τη κοινωνία. Θα μείνουν υποψίες και υπόνοιες και υπονοούμενα που θα μολύνουν τον δημόσιο βίο, αλλά δυστυχώς και τις εκφάνσεις της καθημερινής μας συμπεριφοράς.

Ας μην θαμπωθούμε λοιπόν από τα θορυβώδη και χάσουμε τα ουσιώδη.
Πρέπει να αξιολογούμε τα τρέχοντα και να μην ξεχνάμε τα σημαντικά. Και δυστυχώς πρέπει να τα χειριζόμαστε παραλλήλως. Ο προβληματισμός και η προσοχή μας πρέπει να μάθουμε να είναι πολυπαραγοντική και ταυτοχρόνως εύτακτος (2).
-Το Σκοπιανό, το Εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας.
-Τα συντελούμενα στην Κύπρο.
-Τα θέματα των μνημονίων και των αξιολογήσεων.
-Τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τον περίγυρό μας.
-Και το Τουρκικό απρόβλεπτο. Κατάσταση εγρήγορσης.
Και να είμαστε έτοιμοι και για δυσκολίες και για αδικίες, κρατώντας το φρόνημά μας αλώβητο και την ορμή μας ακμαία.

Η Κυβέρνηση με το Σκοπιανό πέρασε την αξιολόγηση χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτε. Πλειστηριασμοί, εργασιακά, απεργίες, μειώσεις αποδοχών, αυξήσεις κόστους ζωής.
Με την Novartis σκέπασε τα συλλαλητήρια, σκέπασε το Σκοπιανό, σκέπασε και τα επιβληθέντα μέτρα της αξιολογήσεως.

Θα φτάσει στις εκλογές χωρίς αντίπαλο. Και με έτοιμα θέματα για επικοινωνιακή εκμετάλλευση στην κομματική αντιπαράθεση. Και σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι είναι καλός, έχει ιδιαίτερη έφεση. Αλλά ανάδειξη τέτοιων επικοινωνιακών θεμάτων, σπίλωσης των αντιπάλων, σηματοδοτούν εγγύτητα με εκλογές.

Όπως με την δίκη της Χρυσής Αυγής να επικρέμεται, έχουν πετύχει την αφωνία της και την έβγαλαν εκτός δημοκρατικού τόξου, έτσι και με την απειλή των κατηγοριών, της Novartis, θα επιδιωχθεί η αφωνία του Κεντροδεξιού χώρου, και μήπως και τον εξοβελισμό τους από το δημοκρατικό τόξο της συνείδησης του κόσμου; Στην ανομία που συνήργησαν τη λούζονται. Για να εφαρμοστεί η παροιμία: «Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα».
Βέβαια να ξέρουμε ότι αυτή είναι και η μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ίδιο και μεγαλύτερο λάκκο θα πέσει.
Supernova, μια υπέρλαμπρη λάμψη λίγο πριν τον θάνατο του αστεριού.
Ή όπως λέει και η  λαϊκή ρήση: «το μυρμήγκι πριν πεθάνει βγάζει φτερά».

Ο λαός αντιλαμβάνεται ότι συντελείται ένας γενικότερος ευτελισμός της δημόσιας ζωής. Αυτό δεν το εγκρίνει, δεν το επικροτεί, δεν το αποδέχεται. Και η ευθύνη βαρύνει όλο τον πολιτικό κόσμο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Ίσως όμως και να είναι η μεγάλη ευκαιρία.
Τα συλλαλητήρια έδειξαν, ότι όχι μόνο ο δεξιός και μεσαίος χώρος δεν εκπροσωπείται, αλλά και ένας ευρύτερος κοινωνικός χώρος ίσως και πλειοψηφία, που έχει απεμπολήσει προ καιρού το αριστεροδέξια, προοδευτισμό, σοσιαλισμό και άλλες παρόμοιες εκφάνσεις του 20ου αιώνα.

Η κατακρήμνιση και η αποδοκιμασία των σημερινών κομμάτων, ίσως αναδείξει νέες υγιείς πολιτικές δυνάμεις.

Λέτε να είναι η ώρα, να  ήρθε «το πλήρωμα του χρόνου», να εμφανιστεί μια νέα πολιτική έκφραση στο πολιτικό στερέωμα. Ας το ευχηθούμε. Και να είναι ουσιαστική και με περιεχόμενο.

Ας μην φύγουμε από τα ουσιώδη, τα σημαντικά και αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον μας. Και να παραμείνουμε έτοιμοι και για δύσκολα και Εθνικές δοκιμασίες.

(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.
________
(1)          Supernova ή υπερκαινοφανείς αστέρες:  είναι μεγαλειώδεις εκρήξεις, που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής ενός αστέρος, κατά τις οποίες παράγονται  εξαιρετικής φωτεινότητας  φαινόμενα,  που στη συνέχεια εξασθενίζουν μέχρι της τελικής αφάνειας, μέσα σε λίγους μήνες. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε θερμοπυρηνικές εκρήξεις που εκτινάσσουν μεγάλη ποσότητα αστρικού υλικού με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα, που υπερβαίνει τα 3.000 χλμ/sec (δλδ 10,8 εκατομμύρια χλμ/ώρα). Η λάμψη τέτοιων εκρήξεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή ολόκληρου του γαλαξία.

(2)          Εύτακτος: τακτικός, τακτοποιημένος, πειθαρχικός, αυτός που βρίσκεται σε διάταξη, παράταξη μάχης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ:Οι Μετεωρολογικοί Σταθμοί της βιοκλιματικής στη τύχη τους...!!!)

Οι δυο μετεωρολογικοί σταθμοί που εγκατέστησε ο Δήμος Αμαρουσίου, στα πλαίσια των έργων βιοκλιματικής ανάπλασης του ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ και ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ο ένας σταθμός, που διαθέτει και κάμερα, είναι εγκατεστημένος στο 7ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου στην οδό Σάμου και Μονεμβασίας από 15-01-2018 και ο δεύτερος που είναι εγκατεστημένος στο 5ο Δημοτικό Αμαρουσίου στην οδό Αμαρυσίας Αρτέμιδος 15 από 13-11-2017

Φροντίζει κανείς το έργο της βιοκλιματικής ή έχει αφεθεί στη τύχη του…;;;