Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: Special Olympics: Η συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στέλνει μήνυμα ελπίδας και δημοκρατίαςΤις θερμές ευχές της, ενόψει της αναχώρησης αύριο της ελληνικής ομάδας που θα λάβει μέρος στα Special Olympics από τις 25 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου, στο Λος Άντζελες, εξέφρασε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

«Θέλω να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχές και την υπερηφάνεια όλων μας, για τη συμμετοχή σας σε τόσο μεγάλες διοργανώσεις που τιμούν τον αθλητισμό, την αλληλεγγύη, την ευγενή άμιλλα, τη δημοκρατία. Αξίες σπουδαίες και οικουμενικές, τις οποίες ακριβώς εκφράζει η συμμετοχή σας στους φετινούς Αγώνες. Η παρουσία σας στους αγώνες αυτούς στέλνει μήνυμα ελπίδας και θάρρους. Το μήνυμα της αξίας της προσπάθειας ακριβώς που αποτυπώνεται στα λόγια του Όρκου του Αθλητή των Special Olympics: «Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!», τόνισε η Περιφερειάρχης.

Πέντε χρόνια η ίδια ιστορία: Ένα χρήσιμο κουίζ

 

Πέντε χρόνια μας πυρπολούν με τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα …«μνημόνιο ή κρατική χρεοκοπία»…
Πέντε χρόνια βαφτίζουν τη χρεοκοπία του λαού «εθνική ευθύνη»…
Πέντε χρόνια η ίδια ιστορία…

Φτιάξαμε ένα κουίζ για να αναδείξουμε του λόγου το αληθές. Παραθέτουμε τρία αποσπάσματα από ομιλίες στη Βουλή και σας καλούμε να βρείτε ποιος είπε τι:

1) …Και σήμερα είναι πια απλά τα πράγματα: Ή ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη Συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Πέστε, εξηγήστε τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η χώρα. Ένα πράγμα θέλω να πω: Πραγματικός πατριωτισμός σήμερα είναι να κάνουμε το παν για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
Αν το δίλημμα ήταν η πολιτική μου καριέρα ή η σωτηρία της χώρας, δεν θα είχα ποτέ μου αυτό το δίλημμα. Γιατί για εμένα η πολιτική δεν είναι καριέρα. Το μείζον θέμα, κυρίες και κύριοι, είναι το ζήτημα της δημοκρατικής και εθνικής ευθύνης. Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο…

2) …Οι επιλογές που είχα μπροστά μου ήταν συγκεκριμένες. Η μία επιλογή ήταν να αποδεχθώ μία συμφωνία σε πολλά σημεία της οποίας έχω ριζικές διαφωνίες. Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Δεν θέλω να αναφερθώ στις συνέπειές της. Όλοι τις γνωρίζουμε… Με βάση αυτό το εθνικό χρέος καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης και θα τα καταφέρουμε. Προφανώς είναι μια επιλογή συνείδησης, αλλά και υψηλής εθνικής ευθύνης. Είναι προφανές ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός και της καθεμιάς βαραίνει. Αναμετριόμαστε με το μπόι μας και με το μπόι της ιστορίας…

3) …Η σημερινή ψηφοφορία είναι από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία αυτού του Κοινοβουλίου κι από τις πιο δύσκολες, πολιτικά και συνειδησιακά, για όλους μας. Η χώρα βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα… Αυτό που ψηφίζουμε σήμερα, περιέχει ασφαλώς και τη λάθος συνταγή. Δεν είμαι μύωψ... Πρέπει να σας πω, όμως, ότι, αν κάνουμε το άλμα στον γκρεμό, τότε πάμε άμεσα σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα οδηγήσει στη λεηλασία της χώρας, του λαού και του τόπου… Δεν σας ζητώ να υπερψηφίσετε τη λάθος συνταγή. Πρώτος εγώ την αποδοκίμασα κι επιμένω. Σας ζητώ όμως να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού και να παλέψουμε μαζί στη συνέχεια για να απομακρυνθούμε τελείως από το γκρεμό και να βρούμε το δρόμο της ομαλότητας και της ανάπτυξης…

Αντιστοιχίστε καθένα από τα αποσπάσματα με μια από τις παρακάτω επιλογές:

α) Γ. Παπανδρέου στην ψήφιση του πρώτου μνημονίου (06.05.2010)
β) Αντ. Σαμαράς στην ψήφιση δεύτερου μνημονίου (12.02.2012)
γ) Α. Τσίπρας στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου (10.07.2015)
(Λύση: 1 - α, 2 - γ, 3 - β)

***

Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τα αυτιά μας σε όλα αυτά. Όπως λέει και ο ποιητής:

«Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας

Ποτέ δεν λένε την αλήθεια

Ο κόσμος υποφέρει και πονά

Κι εσείς τα ίδια παραμύθια».

Γιατί όποιος και να κυβερνά στον καπιταλισμό είναι υποχρεωμένος να φλομώνει το λαό στο ψέμα και στον εκβιασμό για να τη βγάζουν καθαρή οι εκμεταλλευτές.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε τα ψέματά τους σκόνη και τους εφιάλτες τους πραγματικότητα, να απαντήσουμε στους εκβιασμούς με μια επιλογή που τους συνθλίβει, με την επιλογή της πραγματικής ρήξης, της συμπόρευσης με το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας, που θα αγωνίζεται για κάθε λαϊκό πρόβλημα, θα διεκδικεί άμεσα μέτρα ανακούφισης, ανάκτηση απωλειών, με σταθερή «πυξίδα» την πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.

Μ. Σ.

Από τον 902.gr
Για την Αναδημοσίευση: Στέλλα Λύτινα

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 - Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

20 Ιουλίου, Αθήνα ώρα 00:01 Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Γενικά Επιτελεία, αρχηγεία Σωμάτων Ασφαλείας και υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε ενισχυμένη επιφυλακή.

Κύπρος: Στη Κύπρο ο σχηματισμός των εντοπισμένων 11 στόχων πλησιάζει αργά την προβλεπόμενη ακτή Κερύνειας με ταχύτητα 10 κόμβων. Ακολουθεί σειρά σηματικών αναφορών, υπό μορφή κραυγών, επί της προοδευτικά φθίνουσας απόστασης και προσέγγισης αυτών, από τη Ναυτική Διοίκηση Κύπρου, υπό τον αντιπλοίαρχο Γ. Παπαγιάννη.
- Ώρα 03:30 Αναφέρεται απόσταση 20 μιλίων...,
- Ώρα 04:00 Αναφέρεται απόσταση 15 μιλίων... 
  Απάντηση καμία, ο Παπαγιάννης θέτει όλες τις ναυτικές μονάδες σε συναγερμό.
- Ώρα 04:30 Αναφέρεται απόσταση 10 μιλίων (δηλαδή εντός χωρικών υδάτων), ...Απάντηση από Αθήνα ...καμία. Ο Παπαγιάνης διατάζει τις δύο ελληνικές τορπιλακάτους που ελλιμενίζονται στη περιοχή να πλεύσουν προς αναγνώριση στόχων και σε πλήρη ετοιμότητα οπλισμού. Αν δεχθούν επίθεση ν΄ αμυνθούν.
- Ώρα 05:00 Αναφέρεται απόσταση 5 μιλίων.... Ταυτόχρονα αναφέρεται ισχυρή αεροπορική επιδρομή. οι δύο τορπιλάκατοι βυθίζονται υπό τα πυρά των πλοίων και των αεροσκαφών, ενώ λίγο μετά....αναφέρεται προσέγγιση ακτής....προσγειάλωση.
- Ώρα 05.30 ή 05:45 Αναφέρεται έναρξη αποβατικής δραστηριότητας και πτώση αλεξιπτωτιστών.
 
από την βικιπαίδεια

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΤΑΒΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΣΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ "ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ"
ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

- Γιατί ο δήμος χρειάζεται δικά του κτίρια για να απεμπλακεί από την οικονομική αιμορραγία των ενοικίων. Αιμορραγία ενάντια στην οποία εμείς έχουμε σηκώσει λάβαρο.

- Γιατί το κτίριο είναι σε προχωρημένο κατασκευαστικό  στάδιο και μπορεί σύντομα να αποδοθεί σε χρήση στεγάζοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις και δημοτικές υπηρεσίες.

- Γιατί άλλος κλειστός πολιτιστικός χώρος στο Χαλάνδρι δεν υπάρχει. Και το Δουζένη μάλλον θα αργήσει μετά τους εμπνευσμένους χειρισμούς (εκείνους που αναδείξαμε εμείς οι ψεκασμένοι).

- Γιατί η τιμή ήταν λογική και ο δήμος στρατηγικά δεν μπορεί να χάσει από την επένδυση σε ένα τέτοιο ακίνητο, όπως δεν έχασε ποτέ ο δήμος αγοράζοντας ακίνητα. (Από την ολιγωρία στην εκμετάλλευσή τους έχασε και χάνει ο δήμος).

- Γιατί έχοντας την ευθύνη της συμμετοχής στην οικονομική επιτροπή και με δεδομένη την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της, πιθανή αρνητική στάση μας θα εξέπεμπε ένα λάθος μήνυμα, ένα μήνυμα που δεν θέλαμε να υπάρχει: Ότι έχουμε εμονική αρνητική στάση στις επιλογές της διοίκησης μετατρέποντας τις πολιτικές μας διαφωνίες σε διαχειριστικά εμπόδια ή σκανδαλοθηρία, όπως στο παρελθόν έχουν κάνει ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ και ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΕΣ τοπικές δυνάμεις τις οποίες δεν επιθυμούμε να "αντιγράψουμε" στην αντιπολιτευτική μας τακτική με ένα ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ.

 Από την ψήφο μας παιζόταν η ομοφωνία στην οικονομική επιτροπή, ομοφωνία που επιλέξαμε  να μην στερήσουμε από αυτή την επιλογή της διοίκησης που - παρά τις πολιτικές ενστάσεις μας που ακολουθούν - δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν είναι μια επιλογή που προσφέρει θετικά στον δήμο και την τοπική κοινωνία, άσχετα με το αν εμείς με άλλες ιεραρχήσεις θα χειριζόμαστε τα πράγματα. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ και είμαστε ακόμα δημοκράτες.

- Δεν ακούστηκε από καμία δημοτική παράταξη άρνηση ή διαφωνία για την συγκεκριμένη επένδυση. Η μόνη επιφύλαξη από την παράταξη του Γ. Θωμά ήταν καθαρά διαδικαστική - αν θα έπρεπε να παρθούν δύο αποφάσεις στο Δ.Σ. για την επιλογή και την αγορά του ακινήτου ή μια με δύο σκέλη, όπως εισηγήθηκε η νομική υπηρεσία - ενώ εκφράστηκε η επί της ουσίας ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ τους στην αγορά του κτιρίου, το οποίο μάλιστα ήταν και στο προεκλογικό πρόγραμμά της παράταξής τους.

- Ψηφίσαμε θετικά γιατί μας ζητήθηκε από τον δήμαρχο η συμπαράστασή μας και η συναίνεσή μας, που θεώρησε ότι την χρειαζόταν. Και βεβαίως του την προσφέραμε.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ  ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΤΗΚΑΝ

 Είμαστε ιστορικά και στρατηγικά δεμένοι με την επιλογή: ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ στην πλατεία, στο ΟΤ 50 και αυτό είναι γνωστό σε όλους στο Χαλάνδρι. Και θεωρούμε ότι τα χρήματα που δαπανόνται για το "Μουσείο Νόμπελ" (αγορά και αποπεράτωση θα πάει κοντά στ 3 μύρια) θα μπορούσαν να βάλουν μπροστά την ανέγερση του δημαρχείου στην πλατεία.

Ο αντίλογος του δημάρχου είχε βάση και δεν ήταν αμελητέα η επιχειρηματολογία του - Η ΟΠΟΙΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ (αν το έκανε δεν θα είχε την συναίνεσή μας):

 Είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος  ότι η ανέγερση του κεντρικού δημαρχείου δεν βγαίνει από το κάδρο των στρατηγικών στοχεύσεων του δήμου αλλά με την αγορά του κτιρίου Νόμπελ επιλύονται ΥΠΑΡΚΤΑ προβλήματα στην επικαιροποίηση της μελέτης του δημαρχείου που δεν θα χρειάζεται πλέον την - προβλεπόμενη στην έτοιμη μελέτη - αύξηση του ισχύοντος συντελεστή με τους ειδικούς όρους δόμησης που ίσχυαν το 1998 -2000 αλλά δεν ισχύουν σήμερα.
Αύξησης συντελεστή δόμησης χωρίς την οποία οι χώροι στο κεντρικό δημαρχείο δεν θα επαρκούσαν πλέον για τις ανάγκες του δήμου για στέγαση ΟΛΩΝ των υπηρεσιών.
Άρα στο ΟΤ 50 παραμένει στόχος - να ανεγερθεί το κεντρικό ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ - ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ της πόλης αλλά και υπόγεια γκαράζ.

 Η ανέγερση του δημαρχείου - τροποποίηση μελέτης, άδεια, δόμηση - όσο γρήγορα και να πάνε οι διαδικασίες -  θέλει 5 με 6 χρόνια. Η στέγαση υπηρεσιών στο Νόμπελ μπορεί σύντομα (δύο χρόνια;) να δώσει οικονομίες  από τα ενοίκια στον δημοτικό προϋπολογισμό αφού με την αποπεράτωσή του - λογικά - μπορούν να ξενοικιαστούν τα δύο από τα τρία νοικιασμένα κτίρια του δήμου Μια οικονομία περί τα 150000 τον χρόνο - δεν είναι και λίγα. Σε 4 με 5 χρόνια αποσβαίνεται σχεδόνη μισή επένδυση από την στέγαση υπηρεσιών ενώ η πόλη έχει και κλειστό θέατρο. Δεν είναι και λίγο.

ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ - ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ τον οποίο αναγκαστήκαμε να υπερβούμε διότι δεν ήταν ορθολογικός αλλά "συναισθηματικής φύσεως":

Το κτίριο αυτό έγινε σε ένα ακίνητο που ήταν χαρακτηρισμένο για να γίνει ΣΧΟΛΕΙΟ.

Η μεθόδευση για τον αποχαρακτηρισμό του και την ανέγερση του "διεθνούς φήμης Μουσείο Νόμπελ" έγινε αιτία η γειτονιά να χάσει ένα σχολικό κτίριο.

Ο δήμος δεν έδωσε - όταν έπρεπε την μάχη για να διατηρήσει το σχολείο στην θέση του ή την έδωσε χαλαρά και ηττήθηκε.

Ήταν η ίδια ακριβώς μεθόδευση - για αποχαρακτηρισμό σχολείου "για ανέγερση μουσείου" - που όμως ΔΕ ΝΙΚΗΣΕ -  στην υπόθεση του 3ου Γυμνασίου,  εκεί  όπου κάποιοι ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΘΕΝΑΡΑ και το σχολείο έγινε σε αντίθεση με την υπόθεση στην Τούφα. (ξέρουν οι παλιότεροι σε τι αναφερόμαστε).

Η αγορά του κτιρίου είχε έναν χαρακτήρα ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ της μεθόδευσης εκείνης και του εμπνευστή της από τον δήμο.

Και αυτό ήταν το μεγαλύτερο συνειδησιακό βάρος που έπρεπε να υπερβούμε για να δώσουμε την θετική μας ψήφο.

Επικράτησε ο ορθολογισμός και όχι η εκδικητικότητα ή η τιμωρητική διάθεση.
Διότι έτσι και αλλιώς το γάλα πλέον ήταν χυμένο.
Το "διεθνούς φήμης μουσείο Νόμπελ" απέτρεψε κάποτε την ανέγερση σχολείου και τελικά θα γίνει ένα δημοτικό πολιτιστικό κατάστημα για να μην μείνει ένα ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ

Με μεγάλο συνειδησιακό φορτίο προσφέραμε στην διοίκηση την συναίνεσή μας έχοντας ζυγήσει όλα τα παραπάνω σε μια απόφαση που βεβαίως έβαλε μπροστά από το παρελθόν το μέλλον και στην οποία βεβαίως βάρυνε ιδιαιτέρως ότι οι απόψεις μας και οι προτεραιότητές μας  δεν έχουν πάρα την ελάχιστη νομιμοποίηση του 3%, άρα δεν μπορούμε να προβάλουμε την απαίτηση να επιβάλλονται κόντρα στην εκπεφρασμένη βούληση μεγάλων κοινωνικών πλειοψηφιών στην πόλη.

ΘΑ ΚΡΙΝΕΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΣΩΣΤΑ ή ΛΑΘΟΣ.
Εμείς δίνουμε λόγο δημόσια για όλες τις επιλογές μας.

Loca Latina feat Κρυσταλλία Δευτέρα 20 Ιουλίου στην Ρεματιά


Η Loca Latina (Tρελή Λατίνα) είναι μια από τις πιο αυθεντικές τροπικές μπάντες που υπάρχουν στην Χώρα μας. Αποτελείται από Λατίνους και Έλληνες μουσικούς και τραγουδιστές, αλλά και από χορεύτριες που λικνίζονται στο ρυθμό της λατινικής μουσικής.
Η Οdalis palma και ο Seidel Borges, Κουβανοί που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, δημιούργησαν μια εξωτική μπάντα για όσους θέλουν να μυηθούν στον έρωτα και το πάθος των ακουσμάτων της λατινικής μουσικής και να μάθουν να τη χορεύουν.
Η Loca Latina παίζει Salsa, Bachata, cha cha, cubia, Bolero, merengue, rumba και άλλα διάφορα είδη λατινικής μουσικής!
Αποτελείται από σπουδαίους μουσικούς όπως ο Αλέξης Κώστας ως Congas percussion, ο Λάμπρος Κουνενής στις τιμπαλες. Ο Ηλίας Αργυρόπουλος στο πιάνο, ο Γιώργος Ρούλος στο μπάσο, ο Ανδρέας Βασιλάκης στο τρες (μουσικό όργανο από την Κούβα σαν κιθάρα). Στο χορό οι Delis Mercedes Carrillo και πολλοί καλεσμένοι όπως η Κατερίνα Κουρεντζή φωνητικά και ο Julian Bernal στο σαξόφωνο.

Ώρα Έναρξης 21:00 Είσοδος Ελεύθερη